2022-11-21 113 瀏覽
公司同事聚餐,特登帶新來的台灣🇹🇼同事去試灣仔中華小館嘅菜色😚近日餐廳又有抵食套餐推出,所以同佢去見識見識😼🔸香酥百花黃金球炸得外層香脆,盡情釋放了香氣,就算不蘸點醬汁都好正🌸即炸即上檯,蝦膠飽滿又彈牙🔸蠔王鮑魚扣花膠,先講花膠咬下去又變得滑溜溜的配上靈魂醬汁,係另一番風味, 胃口大開😋😋😋🔹羽衣甘藍炒飯菜色一向紥實,飯粒炒得好乾身,吃得出落足晒料!口感豐富,刺激了味蕾,令人更加開胃。🔸翡翠炒鮮班球,很清香及淡口,用來清清味蕾的感覺最好。食物同環境也好好,而且價錢也不是太貴,沒有超出公司預算,哈哈哈😹
🔸翡翠炒鮮班球,很清香及淡口,用來清清味蕾的感覺最好。

2022-11-20 111 瀏覽
每位$498!有任食大閘蟹😍😍😍😍,全部任食點止咁少啊!仲有蟹粉小籠包、叉燒飯、時蔬、乳鴿、、泡椒魚皮🥳🥳 🤩大閘蟹即叫即蒸😍😍仲爆膏爆肉,餐廳好貼心,有薑茶飲,女士們食完都唔怕寒🤓🤓🤩蟹粉小籠包平時喺出面食勁貴,喺呢度有得任食,我點會放過啊🤤🤤🤤皮薄多汁又爆餡,仲好香蟹味添🫣🫣🤩脆皮乳鴿雖然細細隻,皮脆肉嫩🤭叫咗四隻都食得晒🤭🤭🤩叉燒飯其實已經飽飽地,但想試埋叉燒😝😝肥瘦均勻,唔會太肥膩😗😗🤩桂花鮮淮山住家菜很少有得吃,淮山有陣陣桂花香味,口感爽甜,唔錯👌👌🤩四季時蔬食咗咁多肉就梗係要叫啲菜🥰🥰!留返最後食就唔怕回唔到本啦🧐🤩泡椒魚皮唔係好食得辣,但係魚皮辣得來很香🥹🥹🤩滋潤燉湯以為冇湯飲?你就錯啦,竟然包埋一碗燉湯🙈🙈🙈 $500一位真係好多嘢食😋😋🤩鮑魚花菇扣玉掌炆得好林好入味!但餐廳究竟賺唔賺到錢?連鮑魚都有得食😂😂😂✅用優惠碼「IK021」每位 -30✅每4位送一支法國紅酒✅whatsapp訂位: 46888502 / 54980106

🤩大閘蟹

🤩蟹粉小籠包

🤩脆皮乳鴿
雖然細細隻,皮脆肉嫩🤭叫咗四隻都食得晒🤭🤭

🤩叉燒飯
其實已經飽飽地,但想試埋叉燒😝😝肥瘦均勻,唔會太肥膩😗😗

🤩桂花鮮淮山
住家菜很少有得吃,淮山有陣陣桂花香味,口感爽甜,唔錯👌👌

🤩四季時蔬
食咗咁多肉就梗係要叫啲菜🥰🥰!留返最後食就唔怕回唔到本啦🧐
🤩泡椒魚皮
唔係好食得辣,但係魚皮辣得來很香🥹🥹

🤩滋潤燉湯

🤩鮑魚花菇扣玉掌
炆得好林好入味!但餐廳究竟賺唔賺到錢?連鮑魚都有得食😂😂😂

✅用優惠碼「IK021」每位 -30

✅每4位送一支法國紅酒

✅whatsapp訂位:
46888502 / 54980106
2022-11-20 76 瀏覽
繼續抓緊蟹季的尾巴~ 今次嚟到灣仔呢間口碑幾好嘅中菜館 @theorientcuisine 食佢地嘅任食大閘蟹套餐😙 每位$498除咗大閘蟹,仲有燒味飯、時蔬、乳鴿、蟹粉小籠包、魚皮等任食!🍭大閘蟹即叫即製,所以落單時記得叫多幾隻回本😆 蟹公唔算好大隻,但隻隻都爆膏多肉,仲有薑茶俾你,食多幾隻都唔怕!🍭馳名叉燒飯嚟到我嘩咗聲,估唔到任食嘅叉燒飯係可以咁靚咁足料!除咗叉燒仲有燒肉~ 叉燒燒得勁靚!肥瘦均勻~ 特別一題個汁都好好食,撈飯一流!必點呀!🍭脆皮乳鴿 乳鴿唔大隻但外皮燒得勁香脆,肉質鮮嫩可口~ 🍭蟹粉小籠包可以任食真係好抵!平時一籠都係3-4粒,依家想食幾多都得😆 多汁爆餡,唔錯~ 🍭四季時蔬落order 時寫咗2人份,原來咁鬼大碟😆 係蒜蓉炒生菜,估唔到都幾新鮮同嫩滑!🍭泡椒魚皮魚皮爽脆,切到一條條,呢啲小食真係會食唔停🤭 仲要係泡椒,辣辣地越食越過癮😙🍭滋潤燉湯呢個set會包埋每人一碗燉湯,一打開見到滿滿湯料~ 足料好飲!🍭鮑魚花菇扣玉掌都係每人有一碟,入面有冬菇、鮑魚、玉掌同西蘭花😍 全部炆得好林好入味!

🍭大閘蟹

🍭馳名叉燒飯

🍭脆皮乳鴿
乳鴿唔大隻但外皮燒得勁香脆,肉質鮮嫩可口~

🍭蟹粉小籠包

🍭四季時蔬

🍭泡椒魚皮

🍭滋潤燉湯

🍭鮑魚花菇扣玉掌
雌雄相吸,終於還是按耐不住🦀大閘蟹放題嘅誘惑,特別是來到11月,蟹公嘅白膏色肥肥白白,好誘人!嚟到中菜館,大閘蟹套餐除了任食蟹公外,蟹粉小籠包、脆皮乳鴿、泡椒魚皮、桂花鮮淮山及叉燒飯等都是任點。個人最愛是乳鴿及淮山,前者皮脆肉嫩,油香滿咀略帶騷香;淮山淋上桂花糖,清楚好食我忍不住返啅咗兩轉。當然主角是大閘蟹,大家記得自行留胃🤣。套餐每位亦有一客鮑魚花菇扣玉掌及燉湯,兩者都有滿滿膠質,特別一讚個燉湯,相當足料,幾乎喝不完呢!

2022-11-18 118 瀏覽
上次去到嗰陣都算幾多人等緊位,不過個店員都好識做咁幫手,又係咁催問下有位未所以唔算等好耐就入得,就係依啲位好令人覺得舒服同真係有心招呼人,埋到位又食到好嘢,讚!鴻運乳豬大拼盤🤎切得非常工整,卜卜脆好好食!皮下脂肪比例岩岩好🫶🏻香酥百花黃金球🧡炸得外脆內軟,肉質更加爽彈,入口時先是品嚐到獨特香味,再食落就吃到爽甜的大蝦球,讓人驚喜。羽衣甘藍炒飯💙這道菜看上去平凡,但其實並不是很多中菜廳可以做得好。要炒得粒粒分明,用料上乘!翡翠如意帶子💚好足料!帶子分為清炒及上粉炸過兩款,配以蔬菜,味道雖然大路,但火喉控制得好,帶子肉質保持嫩滑而不油膩。除咗環境,食物亦令我喜出望外,回頭率超高🔙🔙🔙

除咗環境,食物亦令我喜出望外,回頭率超高🔙🔙🔙
2022-11-17 104 瀏覽
今日收工約咗同事去灣仔一間新派嘅中菜館食🦀大閘蟹放題🦀, 任食120分鐘 💰4️⃣9️⃣8️⃣/1位嚟到食大閘蟹季節,11月中食🦀蟹公特別軟熟又creamy,仲幾多膏添,味道甘香😋兩個人食咗一打😜食飽仲送薑茶解寒添除咗大閘蟹其他任食菜式有🔸蟹粉小籠包 🔸脆皮乳鴿 🔸泡椒魚皮 🔸桂花鮮淮山 🔸馳名叉燒飯 🔸四季時蔬 🍴仲每位贈送鮑魚花菇扣玉掌 同滋潤燉湯 一份 滋潤燉湯 每日有唔同款式,燉湯好足料,有蟲草花燉瘦肉鮑魚花菇扣玉掌鵝掌鵝掌炆得好入味👍,花菇好厚身,鮑魚唔係好大隻但好彈牙蟹粉小籠包熱辣辣即叫即蒸,皮薄夠餡,一口咬落去肉汁爆哂出黎,好有蟹嘅鮮甜😚泡椒魚皮涼拌惹味前菜,魚皮晶瑩剔透,食落爽脆,加咗泡椒調味,非常開胃🌟現使用用優惠碼「IK012」訂座,每位會減 $30優惠🤗🍷每4位仲送一支法國紅酒添🎈中華小館🎈灣仔駱克道128號地下及1樓☎️whatsapp訂位:46888502 / 54980106

除咗大閘蟹其他任食菜式有
🔸馳名叉燒飯
🔸四季時蔬
🍴仲每位贈送鮑魚花菇扣玉掌 同滋潤燉湯 一份

滋潤燉湯
每日有唔同款式,燉湯好足料,有蟲草花燉瘦肉

鮑魚花菇扣玉掌鵝掌
鵝掌炆得好入味👍,花菇好厚身,鮑魚唔係好大隻但好彈牙

🌟現使用用優惠碼「IK012」訂座,每位會減 $30優惠🤗
🍷每4位仲送一支法國紅酒添

🎈中華小館🎈
灣仔駱克道128號地下及1樓
2022-11-17 83 瀏覽
民以食為天,點樣醫肥個肚真係好緊要,如果可以喺個舒服嘅環境食飯好好咁放鬆下就更加好啦。今日同姑奶佢哋出嚟聚下,鮑魚花膠海中寶設有人頭優惠價😽岩曬唔同grouping 簡🫶🏻頭盤有燒汁木魚花茄子🍆加上獨有燒汁十分滋味,鍾愛木魚嘅味道,好和風💮~~士多啤梨蝦球🍓🍓鹹鹹的甜甜的,十分滋味香口,又唔算太邪惡🤤🤤~~蠔王鮑魚扣花膠,花膠厚身得來又保持得到爽口的肉質,不會韌Nice~鮑魚相當淋身,它的鮮味夾雜著蠔皇的香氣,味道充斥著整個口腔,讓人愛不釋口!😚個日改咗食海王蟹籽蛋白炒飯,聞落香氣撲鼻,啖啖蟹籽都被爆香,😋回味無窮~中華小館的確食物味道不錯,很適合大伙兒/一家人食飯!👍

🦀蟹季同大家介紹多間超正嘅大閘蟹放題啦!餐廳位於灣仔駱克道 港鐵站一出行前兩步就係 超方便佢有兩層 店員安排左我地坐地下嗰層一入去感覺就好似高級茶樓咁 闊落 樓底高 光猛檯同座位都好闊落 可以坐得舒舒服服咁食😌店員會問你飲咩茶 同一般酒樓唔同呢度有玫瑰花茶同玄米茶揀我地就選擇左玫瑰花茶🌹一壺茶居然落左3個大大嘅玫瑰花茶包飲落好香花味一開始每位都會送一份鮑魚花菇扣鴨掌同一盅燉湯♨先講燉湯 每日都唔同 我嗰日係蟲草花雞湯🐔足料燉出黎 好濃雞味 又唔會咸亦都有蟲草花嘅甘甜聽講蟲草花有補肺益腎功效呢個忽冷忽暖嘅天氣就最岩飲呢個湯喇🤤鮑魚花菇扣鴨掌鮑魚都幾大隻 咬落唔會好韌 個心有少少甜味鴨掌都係大隻 炆得好林個汁都調製得唔錯 少少稠可以黏住D食物一齊食好喇好喇 終於講到男主腳大閘蟹🦀佢係用填紙方式落order 記得1份=2隻 唔好填錯啊🤭D大閘蟹真係好靚同新鮮 我地2個人食左16隻 全部都新鮮唔會梅🤤雖然任食嘅不嬲都唔會係好大隻好重嗰D但佢隻隻都好多膏 個身有一半都係膏 仲靚過我之前喺超市自己買嗰D🤩呢個時間食嘅公 都係橙黃色軟身膏 係我最中意嘅!!😋一人一份食蟹用具唔洗爭~除左蟹之外 仲有包

大閘蟹
🦀蟹季同大家介紹多間超正嘅大閘蟹放題啦!
餐廳位於灣仔駱克道 港鐵站一出行前兩步就係 超方便

好喇好喇 終於講到男主腳大閘蟹🦀
佢係用填紙方式落order 記得1份=2隻 唔好填錯啊🤭
雖然任食嘅不嬲都唔會係好大隻好重嗰D
呢個時間食嘅公 都係橙黃色軟身膏 係我最中意嘅!!😋
一人一份食蟹用具唔洗爭~

除左蟹之外 仲有包幾款食物嘅任食架:

咁就唔怕食太多蟹太寒涼啦❤

2022-11-15
脆皮乳鴿
2022-11-17 50 瀏覽
見到灣仔中華小館做緊大閘蟹套餐任食promotion,鍾意食嘅我第一時間去左食蟹!大閘蟹都係即叫即蒸,需時15-20分鐘,因為怕食得慢D蟹凍左,所以第一次只order左4隻! 蟹未到先試下佢送既燉湯同鮑魚花菇扣鴨掌燉湯每日唔同,今日係蟲草花瘦肉燉雞~ 湯底好清,而且好香雞同豬肉味,微微帶膠質,非常暖胃鮑魚花菇扣鴨掌鮑魚彈牙又夠甜,鴨掌扣得夠腍夠入味,超正!蟹粉小籠包小籠包入邊湯汁滿滿,豬肉味香,係偏甜既小籠包風味!脆皮乳鴿係餐廳招牌菜式Size適中,而且都係新鮮出爐,外脆內嫩又多汁!同女朋友Encore左兩次!!!泡椒魚皮有趣既冷盤,魚皮爽彈,加上泡椒,愈食愈辣好過引試左幾款菜品,蟹都終於到睇Size 應該3-4兩,而且都係蟹乸,蟹膏又綿又香又滑超正!如果鍾意食蟹又食得快,記得叫多幾隻!食到咁上下有D膩,可以食返個菜,四季時蔬都係任食菜品之一蒜蓉炒,非常香口,而且菜都新鮮~值得一提,食完蟹餐廳有熱薑茶提供,非常貼心!

蟹未到先試下佢送既燉湯同鮑魚花菇扣鴨掌

燉湯每日唔同,今日係蟲草花瘦肉燉雞~
湯底好清,而且好香雞同豬肉味,微微帶膠質,非常暖胃

鮑魚花菇扣鴨掌
鮑魚彈牙又夠甜,鴨掌扣得夠腍夠入味,超正!

蟹粉小籠包
小籠包入邊湯汁滿滿,豬肉味香,係偏甜既小籠包風味!

脆皮乳鴿係餐廳招牌菜式
Size適中,而且都係新鮮出爐,外脆內嫩又多汁!
同女朋友Encore左兩次!!!

泡椒魚皮
有趣既冷盤,魚皮爽彈,加上泡椒,愈食愈辣好過引

試左幾款菜品,蟹都終於到
如果鍾意食蟹又食得快,記得叫多幾隻!

食到咁上下有D膩,可以食返個菜,四季時蔬都係任食菜品之一
蒜蓉炒,非常香口,而且菜都新鮮~

值得一提,食完蟹餐廳有熱薑茶提供,非常貼心!
  • 大閘蟹
  • 燒乳鴿
  • 蟹粉小籠包
2022-11-17 37 瀏覽
又到左一年一度嘅大閘蟹季節喇揀左一輪之後決定去灣仔嘅中華小館試下498可以任食大閘蟹同幾款食品另外每人仲送一份燉湯同鮑魚花菇扣鴨掌睇落都幾吸引呀 即刻book位先重頭戲當然係喪食大閘蟹啦放題本身都擔心蟹嘅質素會麻麻地但我地叫左幾輪 隻隻都係咁爆膏 好新鮮好甘香而且上蟹速度都ok 唔會就住就住唔俾人食五指毛桃瘦肉雞腳燉湯真係超足料超甜呀 五指毛桃湯有陣椰子香味可惜淨係送一盅冇得任飲 如果唔係我實叫十盅鮑魚花膠扣鴨掌鴨掌炆得好腍好入味 花菇好厚身 每款任食嘅食品我地都有試下每款都好有質素喎紅燒乳鴿燒到皮脆肉嫩唔會太鹹 我哋有encore燒味飯放題食飯咁黐線?🤣我見隔離枱個飯好正咁 又唔會好大碗就試下半肥瘦叉燒同超脆皮燒肉 絕對值得佔用胃容量泡椒魚皮愈食愈開胃嘅泡椒魚皮 酸酸辣辣咁口感好爽脆另外仲有蟹粉小籠包 桂花淮山同炒白菜仔都可以一試指定動作 晒下戰績 兩個人ko左十二隻 下次約多啲朋友再挑戰先 4人訂枱仲送紅酒

又到左一年一度嘅大閘蟹季節喇

另外仲有蟹粉小籠包 桂花淮山同炒白菜仔
都可以一試

指定動作 晒下戰績 兩個人ko左十二隻
下次約多啲朋友再挑戰先 4人訂枱仲送紅酒
任食大閘蟹放題($498) 🦀今次去咗灣仔食大閘蟹放題,因為而家已經11月所以係公蟹黎👦🏻。隻隻大閘蟹都好多膏👍🏻,夠哂creamy😋。而且呢度仲有提供手套比你帶着黎慢慢剝唔使驚整污糟隻手💕。不過因為係即時蒸嘅關係😌,都需要等耐少少先會有😗,所以一開始嘅話可以叫多少少先🤏,不過都要量力而為啊🤫。呢度除咗有大閘蟹任食之外以下嘅食物都係任食架:~蟹粉小籠包🫓新鮮熱辣而且蒸得啱啱好唔會流失晒啲汁👍🏻,不過就唔係好見到啲蟹粉😅。~脆皮乳鴿呢個特別推薦大家一定要叫呀⭐️,啱啱出爐外皮夠脆有肉汁😋。可以叫半隻或者全隻。~泡椒魚皮🐟 魚皮切咗一條條爽口彈牙,泡椒嘅味道都幾突出,辣辣地嘅惹味😌。~桂花鮮淮山 淮山加埋桂花蜜食落去甜甜地,有少少似食生果咁🤪。~馳名叉燒飯🍚 除咗叉燒之外仲有脆皮燒肉😋,兩個都好出色👍🏻,不過我食完半碗飯之後都真係飽晒🤣。~四季時蔬🥬 今次係白菜仔😌,食得太多肉嗰陣食下都幾清新😙。✨每位會送鮑魚花菇扣玉掌同滋潤燉湯一份🥣,個湯有雞腳豬肉加埋藥材,味道夠哂濃郁呀😚。
任食大閘蟹放題($498) 🦀

呢度除咗有大閘蟹任食之外以下嘅食物都係任食架:

~蟹粉小籠包🫓

~脆皮乳鴿

~泡椒魚皮🐟

~桂花鮮淮山
淮山加埋桂花蜜食落去甜甜地,有少少似食生果咁🤪。

~馳名叉燒飯🍚

~四季時蔬🥬
今次係白菜仔😌,食得太多肉嗰陣食下都幾清新😙。

2022-11-16 37 瀏覽
初初諗住食中菜係冇咩特別嘅,不過上到去地方嘅幾寬敞,唔會好迫,唔會好似平時啲酒樓坐得咁辛苦,非常舒服。被推薦食新推出嘅龍躉鮑魚全包宴,都係2千幾咋!花菇扣鮑魚😛隻隻鮑魚煮得十分香口,而且很爽口。厚身又大隻。花菇炆得香滑,味道又夠香濃,鮑魚則相當淋身👻畢竟是有料嘅中菜廳,鴻運乳豬🐷大拼盤烤得香脆可口,蘸點一下海鮮醬就更惹味。職員放上枱傳來陣陣香味,原來係玫瑰豉油雞🐔,皮香肉汁多,圍枱轉左一圈已經食晒一碟,又係必試佳品!蝦乾浸翡翠,菜心爽脆鮮嫩,色澤香味很吸引人,簡簡單單的一道菜,口感豐富,強烈推薦!✅✅✅清蒸金花龍躉絕對保留原汁原味呀,味道一流,口感亦相當豐富。總結嘅係呢間粵菜亦相當有水準,相當滿意的一餐。
清蒸金花龍躉絕對保留原汁原味呀,味道一流,口感亦相當豐富。

總結嘅係呢間粵菜亦相當有水準,相當滿意的一餐。
2022-11-16 45 瀏覽
位於灣仔中華小館推出6大款中菜任食!仲有大閘蟹都係🦀!依家係當造嘅蟹季節,即使係3-4兩都好多膏👍🏻 見到隔離枱個個都至少叫兩round以上~ 大閘蟹即叫即蒸,製作需時20分鐘左右~等緊啲蟹嘅時候可以食住其他先~滋潤燉湯大閘蟹咁寒,飲反碗煲咗幾個鐘嘅老火靚湯就啱唒啦😆燉湯好足料好夠味👍🏻 雞腳軟林林,連骨都咬得碎~紅燒乳鴿一上枱聞到好香,皮脆肉嫩👍🏻 有醬汁點😋燒味飯肥叉,燒鴨有幾有質素🤩 燒味飯係正常份量😂 食剩嘅飯可以用來撈蟹膏😍泡椒鮮魚皮泡椒味好濃郁,配魚皮幾夾,愈食愈辛辣🥵蟹粉小籠包小籠包即叫即蒸,個頂有真蟹膏,裏面爆汁,熱辣辣幾好味😋

滋潤燉湯

紅燒乳鴿
一上枱聞到好香,皮脆肉嫩👍🏻 有醬汁點😋

燒味飯

泡椒鮮魚皮
泡椒味好濃郁,配魚皮幾夾,愈食愈辛辣🥵

蟹粉小籠包
小籠包即叫即蒸,個頂有真蟹膏,裏面爆汁,熱辣辣幾好味😋

2022-11-16 45 瀏覽
一年一度食大閘蟹既季節黎啦📣今日我終於鼓起勇氣,係香港既食肆,食大閘蟹放題。 (因為 我怕 蟹唔新鮮,蟹量太少,等既時間多過食 )但係我好朋友 同我拍哂心口 向我發誓保証:「中華小館」100%香港高質大閘蟹任食放題既保證!!!!!一坐低即刻落單叫大閘蟹😆嘩比想像中大隻,仲要係岩時候既 大閘蟹公, 爆白油白膏,口感勁滑溜,食到根本停唔到口! (上蟹嘅速度夠快,數量都係跟返我來嘅數量來上)所以一路食落完單未食完都已經上咗第二輪大閘蟹!好真實好高質🥳食完仲有暖心驅寒既薑茶!提供!送左碗熱喇喇 (蟲草花靚豬靚雞燉湯),好有過時過節家的感覺及味道 ,飲完好醒胃好滋潤!飲飲下湯。 送左(鮑魚花菇扣鵝掌)成件事好高級! 高級得黎又高質,鮑魚香甜 花菇入味 鵝掌夠林。頭一張單(任食任食任食)! 先黎「4隻大閘蟹 」「脆皮乳鴿」「桂花鮮淮山 」「燒味飯燒肉肥叉飯」「四季時蔬 蒜蓉炒白菜仔」(乳鴿):人如其名 夠哂脆,即燒即炸 。肉質 香嫩 !(桂花鮮淮山 ): 好清甜桂花味,咬落去出奇地爽口,估唔到呢2樣野甘夾!(燒肉肥叉飯):果然係傳說中嘅半肥瘦叉燒,燒肉肥脆鬆化!好味!(蒜蓉炒白菜仔):白菜仔好
一年一度食大閘蟹既季節黎啦📣

一坐低即刻落單叫大閘蟹😆

(乳鴿):人如其名 夠哂脆,即燒即炸 。肉質 香嫩 !

(蒜蓉炒白菜仔):白菜仔好新鮮,果然蒜蓉配白菜仔係無敵嘅組合!

(蟹籽小龍包):皮薄餡靚咬開爆汁,正啊!

2022-11-15 182 瀏覽
大閘蟹季節又到,愛蟹之人梗係要揾間大閘蟹放題食返夠本!#灣仔地膽 當然揾返 #灣仔區美食 ,位於駱克道嘅中華小館最近新出120分鐘大閘蟹任食放題+饗宴兩式套餐,價錢$498 有時令大閘蟹任點任食,每位送鮑魚花菇扣玉掌及滋潤燉湯一份,而無限添加嘅仲有蟹粉小籠包、脆皮乳鴿、泡椒魚皮、桂花鮮淮山、馳名叉燒飯同四季時蔬等,相當豐富!🦀落完單好快已經送上4隻新鮮熱辣嘅4-5両大閘蟹!餐廳當日供應蟹公;橘黃色蟹膏香濃甜滑,味道有D似蛋黃香口!白膏鮮甜無比又creamy,口感豐富細膩!蟹肉新鮮爽口,食完一round ,第二round一樣咁好味同有水準 👍由於蒸蟹時間都要20分鐘,想一蟹接一蟹咁食,就要早D order定啦! 🥣滋潤燉湯 :是日燉湯係五指毛桃燉豬展;有雞腳五指毛桃、淮山 、茨實 等食材,非常足料!湯頭甜清甜冇味精,啱哂秋天飲!值得一讚!🦆脆皮乳鴿:大大隻嘅乳鴿皮薄而脆!肉嫩鮮味!冇得彈!🍄鮑魚花菇扣玉掌:鮑魚一小口大小,花菇大隻厚肉忟得入味,鵝掌嫩滑鮑汁夠香濃!🥟蟹粉小籠包;皮薄餡靚,蟹粉味特出!🐟前菜有泡椒魚皮同桂花鮮淮山,睇唔出泡椒魚皮真係幾辣!🍚最後仲有馳名叉燒飯,燒腩仔香脆可口

🦀落完單好快已經送上4隻新鮮熱辣嘅4-5両大閘蟹!

🦆脆皮乳鴿:大大隻嘅乳鴿皮薄而脆!肉嫩鮮味!冇得彈!

🥟蟹粉小籠包;皮薄餡靚,蟹粉味特出!

🐟前菜有泡椒魚皮同桂花鮮淮山,睇唔出泡椒魚皮真係幾辣!
🍚最後仲有馳名叉燒飯,燒腩仔香脆可口,半肥瘦叉燒軟嫩好好味!整體樣樣都唔錯,性價比極高!

中華小館
地址📍:灣仔駱克道128號地下及1樓