2024-01-19 1349 瀏覽
星期六同朋友系: 灣仔附近做gym, 🏋🏽🏋🏻♀️跟住佢話附近有一間好正的餐廳,🫕決定帶我地去見識下。🍲黑胡椒鵝,💧香氣十分誘人,濃鬱的黑胡椒味與鵝肉交織在一起,質地綿密彈牙,入口即化。古法無骨羊腩煲 (配唐生菜)羊肉十分嫩滑,配合湯汁口感更加豐富。唐生菜使整道菜更加開胃。🦀️配料也十分豐富,例如蔥段和香菜,增添了一些清新的味道。💧紫砂功夫燉湯富含維生素和礦物質,能提供身體所需的能量和營養。帶來滿足的味蕾享受。☀️:抵食程度:☀☀☀☀☀味道:☀☀☀☀☀賣相:☀☀☀☀☀古五到呢間餐廳有好多驚喜,😌食物質素真系好高,一路食一路享受著高級美食,覺得幾適合我地,特別系飲品好正。😎
古法無骨羊腩煲 (配唐生菜)

抵食程度:☀☀☀☀☀
味道:☀☀☀☀☀
賣相:☀☀☀☀☀

2024-01-17 1218 瀏覽
辛苦左成年,終於岀左bonus。可以請屋企人去刷餐勁嘅❤️之前朋友介紹係灣仔有間好岀名嘅中餐廳叫中華小廚。今次終於都有機會去豪食一餐🤣!🌶️黑胡椒鵝🦢前眼呢碟黑胡椒鵝真係令人心動不已😍。首先就係外觀已經吸引,見到啲鵝皮烤得閃閃發光,啡啡地嘅顏色顯得十分誘人,而家阵香味都好似可以透過相嚟嗅到咁😌。切開嘅鵝肉,肉質結實又有彈性,顯示咗煮得恰到好處,而啲鵝皮又脆口得嚟唔會太油,係真正嘅高手水平👏🏻。啲肉食落去滋味豐富,自然嘅肉汁滿口生香,搭配上微微辣意嘅黑胡椒味,正正就係啲口齒留香嘅感覺🤤。而且啲黑胡椒係咁撩人,唔係嗰種一上嚟就辣到你叫唔出嚟,而係慢慢嘅辣,慢慢滲出嚟嘅,令到每一啖都有層次感,喺喉嚨邊邊留低個辣味,真係好過癮😋。要提嘅仲有,擺盤好美,埋邊啲青菜同粉紅色嘅花更加點綴得宜,唔單止好睇,更加令人覺得食物係用心準備嘅,每個細節都注意到,想必大廚對呢款菜品有滿滿嘅信心同自豪感👍🏻。整體嚟講,隻黑胡椒鵝無論從味道到視覺都係上乘之選,絕對值得推薦比啲鐘意試新嘢又鍾情於中式燒味嘅食客去品嚐🥰。一言以蔽之,呢碟美味肯定會令人再三回味!🎉🐔黑松露大理雞🍄煮法非常特別嘅一道菜式,廚師將乾瑤柱🦪同雜菇🍄
🌶️黑胡椒鵝🦢
🐔黑松露大理雞🍄
煮法非常特別嘅一道菜式,廚師將乾瑤柱🦪同雜菇🍄塞喺成隻雞🐔嘅中間,然後再拎去慢火燒。🐔雞肉完全吸收晒乾瑤柱同菇嘅精華😍。食入口時,黑松露🍄,雞🐔同乾瑤柱🦪好味到互相輝映。簡直就係絕配!呢道菜好快就俾我哋清晒🤣

呢餐我同屋企人都食得好滿意,媽媽話之後一定要再黎食❤️
2024-01-12 818 瀏覽
成日周圍搵好嘢食嘅我✌🏻,知道喺灣仔嘅中華小館有好多特色菜🤤!趁我今日放假。一於帶大家去試下呢間餐廳嘅美食!🍄黑松露大理雞(溫馨提示:配乾瑤柱食)🐓🍄黑松露同🐓雞嘅味道好夾,唔會搶過大家嘅味道。廚師👩‍🍳仲特意提醒一定要配埋該瑤柱🦪一齊食,果然,加埋乾瑤柱🦪之後,🐓雞嘅味道更加提升。成道菜變得更加豐富。🐑古法無骨羊腩煲 (溫馨提示:配唐生菜)🥬估唔到呢到有正宗嘅🥘羊腩煲食😍,羊腩🐑炆得好入味,每一件嘅口感都非常彈牙美味。但唔會覺得好靭。加埋🥬唐生菜夾住羊肉🐑一齊食。清甜嘅生菜🥬完全咁減輕左羊腩嘅油膩感👍🏻。令到味道變得更加清新。呢間餐廳嘅食物質素,環境同服務都非常好,而且價錢仲唔貴,下次一定帶埋屋企人同朋友嚟食!❤️
🍄黑松露大理雞(溫馨提示:配乾瑤柱食)🐓

🐑古法無骨羊腩煲 (溫馨提示:配唐生菜)🥬

2024-01-11 1030 瀏覽
知道灣仔嘅中華小館出咗新菜式,呢個時候,梗係約埋成班friend一齊去試新菜!坐底第一時間梗係叫左今日必食嘅菜式先!黑松露大理雞🐓- 雞肉🐓超級嫩滑多汁😋!入邊仲塞滿晒乾瑤柱🐟同雜菌🍄。呢幾樣嘢夾埋一齊食,令到雞嘅鮮味更加突出!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻跟住推介嘅就係奶油蝦🦐- 奶油蝦🦐嘅味道真係唔得了👍,佢嗰滑溜溜嘅質感同埋香濃嘅奶油🧈味道真係令人難以抗拒🤤。蝦仔嘅鮮味🐟同奶油嘅香氣互相融合,猶如一場味覺嘅狂歡咁。奶油蝦嘅香味乾脆就留喺口腔入面,一啖一啖都夠晒滋味。食落都特別滑,唔似其他菜咁越嚼越累,就算一個人食成一盤都唔會覺得膩😋。而且,呢個菜嘅外觀都好吸引人👀,見到個蝦仔喺奶油汁入面浸到光鮮亮麗,令到人一眼就愛上😍。如果配埋一啲香料🌿,就更加提升咗味道嘅層次,令到每次食都有驚喜嘅感覺🎉。咁嘅一道菜,真係值得所有愛食嘅人去試吓😉!每一啖都有好重嘅牛油味🧈。牛油同蝦🦐嘅味道好夾!口感好爽脆彈牙🤤。食過一次之後,絕對係會食過返尋味!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻總括嚟講,呢餐我哋都好滿意❤️除咗蝦同雞之外,仲有其他特色菜式都好值得試!每一種食物都非常出色。係值得推介嘅餐廳!

2024-01-10 737 瀏覽
呢排天氣凍咗咁多,最岩就係食返個暖笠笠嘅羊腩煲!放工即刻叫埋成班同事去,越多人,就可以叫多幾樣野食😆入到餐廳就知冇揀錯,餐廳嘅環境又靚又舒服☺️。而且座位好寬敞,坐落去完全唔覺得逼。放工輕輕鬆鬆嚟呢度食嘢感覺一流!👍🏻奶油蝦🦐。呢個蝦🦐真係不得了!勁大隻👍🏻。肉質好彈牙😋。入口有勁香濃嘅奶油味🧈。味道啱啱好,唔會太鹹。超好味!好耐冇試過咁滋味嘅無骨羊腩煲啦🍲!第一啖食落,羊腩嘅香氣就已經四溢,令人嘅口腔充滿咗濃郁嘅肉香🐏。而且羊肉嘅質感又好嫩滑,無骨嘅設計更令人食落無負擔,可以盡情享受每一啖嘅美味。再配上爽口嘅唐生菜🥬,就更加令人讚唔絕口👍。唐生菜嘅清脆,同羊肉嘅香濃完美地結合,令人嘅味蕾充滿咗層次感。每一啖都可以食到肉同菜嘅不同質感同味道,真係非常滿足😋。而且,古法無骨羊腩煲嘅湯底都好出色🥣。用咗好多中藥材熬製,唔單止鮮甜,仲有淡淡嘅藥香,有益身體💪。食完之後,仲有種溫暖暖嘅感覺,非常舒服😌。總括黎講,古法無骨羊腩煲配上唐生菜真係令人驚喜嘅組合👏。羊肉嘅香濃與唐生菜嘅清新,湯底嘅醇厚與中藥嘅養生,全部都構成咗一個完美嘅味道體驗🎉。可以話,呢個菜絕對係超越期望嘅,會令人回味無窮嘅美食佳餚
好耐冇試過咁滋味嘅無骨羊腩煲啦🍲!第一啖食落,羊腩嘅香氣就已經四溢,令人嘅口腔充滿咗濃郁嘅肉香🐏。而且羊肉嘅質感又好嫩滑,無骨嘅設計更令人食落無負擔,可以盡情享受每一啖嘅美味。再配上爽口嘅唐生菜🥬,就更加令人讚唔絕口👍。唐生菜嘅清脆,同羊肉嘅香濃完美地結合,令人嘅味蕾充滿咗層次感。每一啖都可以食到肉同菜嘅不同質感同味道,真係非常滿足😋。而且,古法無骨羊腩煲嘅湯底都好出色🥣。用咗好多中藥材熬製,唔單止鮮甜,仲有淡淡嘅藥香,有益身體💪。食完之後,仲有種溫暖暖嘅感覺,非常舒服😌。總括黎講,古法無骨羊腩煲配上唐生菜真係令人驚喜嘅組合👏。羊肉嘅香濃與唐生菜嘅清新,湯底嘅醇厚與中藥嘅養生,全部都構成咗一個完美嘅味道體驗🎉。可以話,呢個菜絕對係超越期望嘅,會令人回味無窮嘅美食佳餚😍。
2024-01-09 489 瀏覽
屋企人好想食羊腩煲,見好多人推介中華小館嘅羊腩煲好正,所以就特登嚟到呢到叫呢一個古法無骨羊腩煲,想象一下,濃郁嘅羊肉香🐑同新鮮嘅唐生菜🥬香味融合喺一齊,呢個就係冇骨羊腩煲+唐生菜嘅神奇之處🌟。啲羊腩肉嘅質地非常嫩滑,係慢煮過程中吸收咗滿滿嘅湯汁,入口即化🤤。佢嘅肉味純正,冇咁多嘅膻味,完美咁展現羊肉嘅原始滋味。羊肉之所以特別,喺於佢能夠同多種調味料混合得非常好👌🏻,喺呢個羊腩煲裏面,啲配料就包括咗豆腐、蔥🧅同埋某啲獨特嘅香料,每樣都能夠提升總體嘅風味🍲。而且,羊肉同唐生菜一齊食,又可以完美咁平衡肉嘅濃厚同菜嘅清爽,令人食咗之後唔會覺得滯悶🍃。唐生菜嘅爽口👅,喺煲仔菜裏面變得更加鮮嫩,同濃郁嘅羊肉湯汁一齊嚟呢,兩者嘅對比,令味蕾同時得到滿足😊。而且,啲唐生菜仲會吸曬啲湯汁,將羊腩煲嘅香味再次提升,真係讓人一啖又一啖嘅停唔到口🎉。實際上,呢個組合唔單止對味蕾有益處,對身體嘅健康都有好處,羊肉高蛋白💪🏻,而唐生菜低卡路里🌿,結合喺一齊真係健康同美味兼備。冇骨羊腩煲加唐生菜絕對係一個適合冬天㐅熱湯🔥飲嘅最佳選擇,溫暖你嘅胃,亦溫暖你嘅心💖。我仲叫咗奶油蝦,甜甜地嘅奶油香完全融入喺蝦肉之中,口感
我仲叫咗奶油蝦,甜甜地嘅奶油香完全融入喺蝦肉之中,口感亦都超級大贊,蝦肉彈牙到不得了!
另外都好多人食嘅黑胡椒鵝都叫埋,普通鵝就食得多,黑胡椒我都真係未試過,估唔到黑胡椒同鵝肉嘅味道咁夾,加咗啲胡椒之後做腌料鵝肉惹味!有少少胡椒嘅辛辣味道。
2024-01-08 429 瀏覽
太耐冇同屋企人食飯,今次配合佢哋嘅口味就嚟到呢一間中華小館,灣仔區嚟講都非常高人氣,我哋當日去到都見到坐滿晒人👍🏻今次分別就叫咗三樣嘢食,當中就有「奶油蝦」、「紫砂功夫燉湯」、「古法無骨羊腩煲」。天氣凍,最想食啲暖笠笠嘅嘢就揀咗呢一個古法無骨羊腩煲,唔知係咪因為古法秘製,所以特別入味,羊腩嘅口感非常之軟腍,而且有陣羊肉香味,食完成個人都暖笠笠。紫砂功夫燉湯都好推介大家飲,用料十足,仲要用紫砂茶壺燉煮,經過長時間嘅烹調啲湯水味道相當之入味,每一啖都係精華。奶油蝦嘅味道,真係一試難忘。首先嚟講,啲蝦仔選得非常新鮮,每一隻都肉質彈牙,爽口得滯,同埋吸滿咗奶油嘅香濃,一啖咬落去,海鮮同奶香味道喺口腔中完美融合。再加上,啲蝦仔外頭嘅奶油汁,煮得又濃又滑,帶有微微甜味,係真材實料嘅頂級享受。佢嗰個香氣,喺你夾起第一隻蝦的一刻就已經四溢,令人食指大動。啲奶油蝦除咗有蝦嘅鮮味之外,加入咗蔥蒜等調味,令味道層次更加豐富,增強咗整體美味感。仲有,啲蝦仔煮到啱啱好,質感既保持到蝦仔嘅爽滑,又能夠掛住恰到好處嘅奶油汁,每一啖都係滿滿嘅幸福感。總括而言,奶油蝦嘅美味,既在於嗰種鮮美海味,又在於奶香四溢、滋味無窮

總括而言,奶油蝦嘅美味,既在於嗰種鮮美海味,又在於奶香四溢、滋味無窮。正所謂色香味俱全,係個中西合璧嘅極品,無論喺屋企聚會定係節日慶祝嘅時候,奶油蝦都絕對係餐桌上嘅壓軸好菜。食家哋一定會爭相夾蝦,盡享其樂。
好鍾意呢一間茶樓同傳統嘅茶樓好唔相同,雖然佢嘅環境裝修都係比較有古舊嘅風味,但係佢嘅菜式係會比較新派嘅配搭,啱晒我哋年輕人去食,好多款式都係有意想不到嘅驚喜(  °‪꒳​° ).ᐟ‪‪‪.ᐟ‬‬‬‬黑松露大理雞⸝⸝‪⸝♡‬黑松露大理雞嘅味道真係太驚喜啦😲!個雞滑嫩嘅肉質結合埋黑松露嘅濃郁香氣,每一啖都令人回味無窮🤤。大理雞煮得啱啱好,肉嘅質感完美呈現,唔會太柴,啱啱軟嫩,同黑松露嘅味道融合得咁好,簡直係味覺上嘅極致享受😍!啲黑松露唔單止香,仲帶有一種特有嘅地道味道,食落去既富有層次又充滿驚喜🌟。而且雞肉吸收咗啲黑松露嘅油,更加突出咗呢兩種食材間嘅完美結合👍。每一次咬落去都伴隨著一陣陣黑松露嘅迷人香味,簡直係迷倒萬千食客嘅美妙滋味。做為一道高檔菜式,黑松露大理雞的確名副其實,將簡單嘅大理雞提升到新嘅境界,成為一道令人難以忘懷嘅佳餚😘!黑胡椒鵝⸝⸝‪⸝♡‬本身以為冇乜特別嘅黑胡椒鵝食落有驚喜,鵝肉嫩多汁,香氣十足嘅黑胡椒味道超級濃郁。奶油蝦⸝⸝‪⸝♡‬奶油蝦嘅味道真係錦上添花🌺!啲蝦煮得剛剛好,保留住咗彈牙嘅質感,一啖咬落去啲蝦肉就噴汁,鮮甜得嚟唔會過於腥味,完美!👌然後啲奶油汁做得好出色
黑松露大理雞⸝⸝‪⸝♡‬
黑胡椒鵝⸝⸝‪⸝♡‬
奶油蝦⸝⸝‪⸝♡‬
奶油蝦嘅味道真係錦上添花🌺!啲蝦煮得剛剛好,保留住咗彈牙嘅質感,一啖咬落去啲蝦肉就噴汁,鮮甜得嚟唔會過於腥味,完美!👌然後啲奶油汁做得好出色,香滑嘅口感配合蝦嘅鮮味,每一口都幸福滿滿😋。啲奶油濃郁得嚟唔會太膩,配埋蝦嗰種清甜,真係太滋味喇😍!個汁輕輕噴喺蝦身上,睇落就賞心悅目,食落更加係口感豐富,迷人嘅奶油香氣喺口腔內繚繞,令人回味無窮🤤。而且奶油蝦個色澤金黃吸引,每一隻蝦都包裹住一層輕薄嘅奶油,啖啖肉質,滿口幸福感👏。奶油蝦無論係視覺定係味覺都係一種享受,真係食得一籮筐都唔厭😘!呢道菜式絕對係宴會上嘅焦點,一嘗難忘,值得一試再試!🎉
2024-01-04 348 瀏覽
同屋企人好鍾意去灣仔附近嘅呢間中華小館,呢一間走廊嘅裝修好有古色古香嘅風味,仲有好多粵式料理都好吸引✨✨奶油蝦✨呢一個奶油蝦,味道都唔錯,奶油令到啲蝦好Creamy,而且有啲甜甜地,相當之唔錯。我都幾鍾意食呢一種甜甜地嘅味道。✨古法無骨羊腩煲✨呢個羊腩煲真係必,食講起古法無骨羊腩煲,簡直係冬天暖笠笠嘅一大享受🔥。傳統嘅羊腩煲要慢慢熬煮,用嗰啲陳年秘製嘅醬料,將羊腩浸泡入味,煲到肉質軟化,綿密滑口,真係無可抗拒😍。重點係啖啖肉嘅魷魚,無咗骨頭嘅煩惱,食落去純粹得滋味滿滿,就算係唔好食羊肉嘅人,都會讚好😋。仲有,佢哋喺煲嘅過程中會加入啲白蘿蔔同椰子,吸收晒羊肉嘅精華,變成另一番風味🌱。唔好以為呢個古法無骨羊腩煲做法簡單,事實係㗎,嗰班師傅真係花左唔少心思,去揀選材料,控制火候,用心烹調👨‍🍳。食嘅時候記得配碗白飯或者蒜蓉菜心,吸啲汁湯落去,每一啖都能夠感受到濃郁嘅香氣同滿足感😌。為咗呢一鍋羊腩煲,冬天嘅夜晚都變成期待,同三五知己朋友,一齊圍住嘆煲,講下笑下,夜深人靜雖然寒氣侵襲,但肚裡暖烘烘呢份溫暖就足夠啦👫。咁香咁滋潤,古法無骨羊腩煲,真係一試難忘!🤗✨紫砂功夫燉湯✨燉湯最緊要夠火候,飲
✨奶油蝦✨
✨古法無骨羊腩煲✨
✨紫砂功夫燉湯✨
燉湯最緊要夠火候,飲得出呢個湯燉咗好耐,飲完成個喉嚨都好舒服。

今次叫嘅呢三款菜式都非常之滿意,三款我都覺得好鍾意食,見到佢哋仲有好多新派小菜都好吸引,一定會再嚟!
2023-12-29 440 瀏覽
♨️屋企又無人煮飯,個個出晒去有約,得返我自己一個係度食,跟住約了個朋友出去食大餐,全日做野鬼死咁累唔想周圍走,上網係到睇到灣仔有中華小館,裡面既環境好企理,全部環境上都係好乾淨☺️之前都有諗過食大閘蟹,今次終於有得食,我地食大閘蟹任食放題,兩小時任食,非常吸引既主題,原來都有好多人食,呢度既環境氣氛好好😉♾️蟹粉扒菜苗~食出個清新,食完大閘蟹以為無,原來菜都可以加蟹,好有諗頭,忽然成道菜價值高左♾️蟹粉春卷~春卷都可以用蟹粉,比個服字佢,味道好好,似係自家製♾️鮑魚扣鵝掌~呢碟好食有水準,鵝拳同鮑魚都一樣好食,平時唔係鮑魚既朋友都讚好♾️蟹粉小籠包~小籠包一向會食,平時出面有蟹粉既小籠包都好貴,而係呢度就可以放題咁食,入面包住湯汁,蟹粉加豬肉,好有味道♾️黑金流沙包~流沙包一向都好食,未食已經知,完全無失望,流沙醬份量十足,溫馨提示一下,小心醬太熱♾️花膠粟米羹~粟米本身都好味,加埋花膠又名貴左,花膠粟米羹唔會太鹹,清清地確實好飲♾️炒齡脆乳鴿~真係每人一隻,烤到紅色既脆鴿,佢個皮好脆,好鮮嫩,一下子已經食晒

2023-12-29 462 瀏覽
天氣好好,涼涼地最適合就係出去食飯🥢再行陣街散散步,平時出面食煎炸野太多,今次就想食返正常既☕️係apps 睇到呢間幾啱心水,間舖又幾大咁,睇到佢既餐牌好想試⋯⋯奶油蝦⋯⋯~同好耐無見既朋友一齊食飯係最開心既事,我地幾個每樣食d 可以試到晒唔同款,平時成日食蝦😙佢有奶油蝦就一於叫埋,無諗到奶油蝦咁大隻,食入口仲咁有蝦既鮮味,成碟既奶油醬好豐富,浸住蝦食😙滋味~⋯⋯黑松露大理雞⋯⋯~佢既吸引之處就係有黑松露🤩仲有大理雞,菜式獨特,同埋睇到好多人食,唔怪得多人食,原來真係好好食,大理雞做得恰到好處☺️不會太油膩,同時又好滋潤,成口都係陣陣既雞香~⋯⋯古法無骨羊腩煲 ⋯⋯喂講到古法無骨羊腩煲,真係要讚下佢嘅美味同獨特性啊👍!首先,羊腩經過慢火細煮,肉質軟嫩到即溶入口😋,完全冇嗰啲羊騷味,反而係滿滿嘅鮮香湧出嚟,連平時唔太食羊肉嘅人都會讚好食👌。加上係無骨,食起上嚟更加方便,無需要大啖大咬嘅,真係輕輕鬆鬆就攞啖肉嚟喉🥰。而且香味啲,煲底嘅香料嗰啲陣陣飄香,啲藥材同佐料好似係薑、八角、桂皮等等,都配搭得天衣無縫,同羊肉嘅味道相得益彰🍲。郁嗰筷嘅時候,啲湯汁當中嘅滋味都淋到筦到嗮,每一啖都覺得好滿足🤤
⋯⋯奶油蝦⋯⋯
⋯⋯黑松露大理雞⋯⋯
⋯⋯古法無骨羊腩煲 ⋯⋯
而且香味啲,煲底嘅香料嗰啲陣陣飄香,啲藥材同佐料好似係薑、八角、桂皮等等,都配搭得天衣無縫,同羊肉嘅味道相得益彰🍲。郁嗰筷嘅時候,啲湯汁當中嘅滋味都淋到筦到嗮,每一啖都覺得好滿足🤤。

呢個古法無骨羊腩煲真係做到口口都有驚喜,而且重點係食到嗰份暖笠笠嘅滿足感,特別係天氣轉涼嘅時候,來一壺,真係暖胃又暖心😌。總之,呢個羊腩煲係一個好適合同屋企人或者朋友分享嘅菜式,香味四溢,令人食指大動,定必要再去朝聖幾次🙌!
2023-12-29 312 瀏覽
🔥成日出街食,都唔知食乜好,今次男友話要帶我食特別既野,原來帶我來到中華小館,地址:灣仔駱克道128號地舖及1樓。呢個地方好易搵,入面環境舒服,初來報道,職員好親切,解釋詳盡,效率亦唔錯⭐️黑松露大理雞🔥🔥🔥🔥我地叫左兩個餸,兩個一齊share 食,黑松露大理雞,呢個菜真係高貴唔貴,將傳統嘅大理雞菜式提升到另一個層次🐓。首先提到嘅係嗰陣香氣,黑松露嘅香味好濃郁,一端上枱已經聞到咗😌,令人食慾大增。而大理雞嘅皮脆肉嫩,有咗黑松露增味,肉質變得更鮮嫩多汁,每一啖都食得出松露嘅高級感👑。而且呢個組合仲帶出咗雞肉本身嘅甜味,兩者嘅味道配合得天衣無縫👌🏼。雞肉部分烹調得剛剛好,唔會過於乾身或者唔夠熟,真係軟滑得來保持咗雞肉嘅口感🤤。⭐️古法無骨羊腩煲 $498古法無骨羊腩煲係一種好好味嘅經典廣東菜,經過慢火燉煮,羊腩肉質鬆化無比,入口即溶,而且完全無嗰種羊騷味😋。無骨嘅做法更加方便食用,唔使搞到滿手油兼埋唔停咬骨頭,真係一個好貼心嘅設計👍🏻。湯底香濃得嚟又唔會太過油膩,啖啖肉食落去暖笠笠,仲有啲花生同埋蘿蔔嘅甜,撈埋飯一齊食真係夠曬滿足🥳。古法無骨羊腩煲啱哂啲鍾意食煲仔飯嘅朋友,又或者天氣凍嗰陣食,
⭐️黑松露大理雞
⭐️古法無骨羊腩煲 $498
古法無骨羊腩煲係一種好好味嘅經典廣東菜,經過慢火燉煮,羊腩肉質鬆化無比,入口即溶,而且完全無嗰種羊騷味😋。無骨嘅做法更加方便食用,唔使搞到滿手油兼埋唔停咬骨頭,真係一個好貼心嘅設計👍🏻。湯底香濃得嚟又唔會太過油膩,啖啖肉食落去暖笠笠,仲有啲花生同埋蘿蔔嘅甜,撈埋飯一齊食真係夠曬滿足🥳。古法無骨羊腩煲啱哂啲鍾意食煲仔飯嘅朋友,又或者天氣凍嗰陣食,熱辣辣嘅感覺真係暖笠笠😊。呢個菜仲可以加啲辣椒提提味,辣辣地食落真係過癮🔥。無論係同一班friend開心聚餐定係屋企人想食個暖身嘅晚餐,古法無骨羊腩煲絕對係一個唔錯嘅選擇💯!
2023-12-28 253 瀏覽
🐵今次係灣仔試到中華小館,好有中式既舖面,表達到一種中國風,再展現一些中國菜式,我們點了一些菜式,試過味道如下:紫砂功夫燉湯🕶️這是一個濃郁而又外表精緻既燉湯,湯裡的肉塊鮮嫩好吃,搭配其他香料配料,使得湯既味道更加濃郁,燉湯的湯底濃稠,口感順滑,飲起來也讓人覺得好溫暖🔚🔚奶油蝦🕶️奶油蝦,呢個菜真係夠哂心思,夠哂滋味!首先啲蝦仔,新鮮彈牙,每一隻都大大隻,肉質飽滿,已經夠晒吸引人。再嚟佢哋個奶油汁,呢個先係重頭戲😋!香濃滑順,微微帶甜,簡直係奶油味道嘅極致,仲有少少蒜香,散發出一種誘人嘅香氣。食落去,一邊嘅酥脆,一邊嘅奶香👍,完美地融合喺蝦仔嘅味道中,每一啖都係個滿足嘅享受。食到啲蝦仔嗰陣,你會感受到佢啲外皮有啲卜卜脆,但裡面嗰肉就嫩滑得嚟唔失水分,入口即溶,係咁簡單又唔平凡。仲有,奶油蝦嘅汁抹喺飯上邊,簡直係滋味無窮,每一啖飯粒都包裹住奶油嘅鮮味及蝦嘅鮮甜,令人食到停唔到口,一碗白飯幾秒鐘就可以掃晒😍!無論係宴客大菜,定係屋企煮飯,奶油蝦絕對係長幼皆宜,人人喜愛嘅一道佳餚。下次食飯有機會一定要再點,強烈推薦!黑松露大理雞🕶️黑松露大理雞配乾瑤柱,呢個主菜係大理雞係主要食材,加入黑松露瑤柱,
紫砂功夫燉湯🕶️
奶油蝦🕶️
黑松露大理雞🕶️
黑松露大理雞配乾瑤柱,呢個主菜係大理雞係主要食材,加入黑松露瑤柱,帶來了豐富的美味,雞肉鮮嫩好多肉汁,黑松露也有一份香氣,味道濃郁🔚🔚
黑胡椒鵝🕶️
這是傳純中國菜,加上黑椒醬汁,和鵝肉一起,另外也吃到黑胡椒的椒香,味道很好而獨特🔚🔚
2023-12-28 236 瀏覽
🔴紫砂功夫燉湯🔴👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻早前我地幾姐妹來到食粵式菜,食過覺得好好食,今次淨係同男朋友一齊食,我地兩人叫一個菜式,再加一個湯,😽都覺得非常好食,呢個湯用一個茶壺既外型裝住,好有中國風,仲係好熱,等到暖暖地就飲得🙀湯料好豐富,湯既味道完美無瑕發揮,湯既味道好獨特,配料既味道都融入晒係湯既精粹,非常好飲🔴奶油蝦🔴👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻再講講呢間好似酒樓一樣,環境好舒服,奶油蝦係我地第一次食,就連男朋友都話好好食,拆完殼之後再點一些奶油😻好香好食,清清地既味道都唔錯🟡黑胡椒鵝🟡👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻👉🏻黑胡椒鵝,講到嚟口水都流晒🤤!呢款菜式,最打動人心既地方在於佢嗰層皮。焗到金黃脆口,每一啖都聽到啪啪聲,夾雜住黑胡椒嘅辛辣香氣,令人食欲大增。跟住嗰鵝肉,嫩滑多汁,肉質緊實而且味道鮮美,同黑胡椒嘅提味效果正好相得益彰😋。黑胡椒唔單止為鵝肉帶嚟香辣,仲有點提鮮嘅作用,令成盤菜色香味俱佳。緊緊咁包住啲鵝肉,每一啖都食到黑胡椒嘅層次感,有時係微微嘅辣,有時就係鮮味四溢。而且黑胡椒鵝嘅醬汁,濃郁得嚟又唔會太過濃縮,係實在一個將傳統同創新結合得恰到好處嘅菜色👌。食完之後,嘴裡留住嗰股胡椒辣香,令人忍唔
食完之後,嘴裡留住嗰股胡椒辣香,令人忍唔住想再點多碟。食嚟過癮,分分鐘可以成爲餐桌上嘅明星菜。无論係家庭聚餐定係同三五知己小酌,添上一碟黑胡椒鵝,保證氣氛一下子提升到頂啦!

環境✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
食物✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
抵食✔️✔️✔️✔️✔️✔️✔️
2023-12-27 266 瀏覽
難得放假,返工日日帶飯,終於可以出街食,有人介紹呢間中華小館,講到好好食,都係食中菜,適合我地都市人,唔得閒煮飯既一個好選擇,呢度既菜式好特別,好多係出面都無既,而呢度既菜式都經過精心去創作同埋試味,先可以咁有水準🥇紫砂功夫燉湯🥇好滋陰既功夫湯,聽聞要煲出呢個湯,要用好多小時做,成個湯都好入味,暖暖地飲到成個身都暖粒粒🥇奶油蝦🥇奶油蝦係一款會令人一試難忘嘅美食👍!首先,先講下佢嘅外表,金黃香滑嘅奶油醬汁光猛猛噏,好吸引人!跟住,蝦仁煮得剛剛好,一啖咬落去,外層嘅奶油醬汁同蝦仁本身嘅鮮甜味道完美融合,真係口感同味道上嘅雙重享受😋。每一啖都充滿咗濃郁嘅奶味,但係又唔會太膩,因為啲蝦仁嘅鮮味可以中和返啲奶油嘅油膩感。加埋啲蒜香同少少嘅辣味,炒得剛剛好,奶油蝦嘅味道層次感好豐富,令人食指大動🤤!無論係同飯一齊食,定係拿來做酒菜,都非常適合。總之,呢個菜式對於愛好美食嘅朋友來講,絕對值得一試!🥇古法無骨羊腩煲🥇一上到枱,就有一股好鮮既羊腩煲,香氣撲鼻,仲有埋唐生菜,唐生菜好鮮嫩,加埋羊腩煲一齊食,真係無得彈既襯托
🥇紫砂功夫燉湯🥇
🥇奶油蝦🥇