2023-12-10 223 瀏覽
賣哂廣告又片皮鴨放題,又大閘蟹放題,好啦,去試吓個大閘蟹先!打電話book位只有兩輪時間,18:00/20:00, 我揀20:00, 任食兩個鐘!不過要先俾$500訂金!我20:00去到,因為我有BB車關係,所以經理好好咁幫我揀咗個唔阻人位置,而且態度好友善,值得讚讚👍🏻侍應姐姐先幫我上每人一客頭盤,鵝掌鮑魚同妙齡乳鴿,唔錯,好味既😋跟著幫我order左第一round大閘蟹9隻,因為我得3個大人不過都係黎左7隻🥲可能我食已經係大閘蟹尾水啦,唔多膏,又超細隻,不過唔緊要啦,$488加10%想點喎!另外叫咗蟹粉小籠包,我一叫叫20隻,姐姐眼都突埋,然後同我講叫住兩籠先啦⋯⋯我心諗,又係你問我要幾隻,答左你又叫我嗌住兩籠先🙄可能姐姐見到我有丁丁西面,即刻問我要唔要菜同粟米羹,算佢識做啦,都係要讚下既!👍🏻第二round蟹,20:45叫,21:10先到,今次都係9隻,我明明叫咗12隻架😑,跟著再叫多兩籠小籠包,好快就同我講廚房收21:30,叫我盡快落單,咁好啦,我又講我要20隻小籠包,流沙包6隻,蟹粉春卷12條,姐姐又講,20隻小籠包你食唔食得晒?啱啱仲有兩籠未嚟喎⋯⋯我話你照落啦,佢西西我面
第二round蟹,20:45叫,21:10先到,今次都係9隻,我明明叫咗12隻架😑,跟著再叫多兩籠小籠包,好快就同我講廚房收21:30,叫我盡快落單,咁好啦,我又講我要20隻小籠包,流沙包6隻,蟹粉春卷12條,姐姐又講,20隻小籠包你食唔食得晒?啱啱仲有兩籠未嚟喎⋯⋯我話你照落啦,佢西西我面,跟著再講無流沙包,無蟹粉春卷,但有薑汁糕同紅棗糕!咩料呀?廣告同現場完全兩回事,究竟個放題我食咗啲咩?😭D野大概21:30就出哂俾我哋,咁我應該仲有半個鐘頭時間食,唔洗咁急,但21:48就熄燈,另一個姐姐走黎係咁執我張枱D野,跟住一路同我講佢哋10點落閘閂門!咩事呀?究竟我呢個$488+10%俾得抵唔抵?究竟我食咗啲咩?究竟說好的兩個鐘頭去咗邊?
2023-11-29
慶祝紀念
生日
2023-12-08 287 瀏覽
✝️✝️蟹粉扒菜苗✝️✝️呢一道精緻美味可口既菜式,蟹粉同菜好夾,滿滿既醬料都浸過晒菜苗,望上去既菜苗青嫩綠,好新鮮✝️✝️大閘蟹✝️✝️大閘蟹係一款好形貴既食材,佢既肉質鮮美鮮甜,深受人們喜愛,食完又會再追著食多隻✡️✡️鮑魚扣鵝掌✡️✡️鮑魚好有質感,質地好嫩滑,鵝拳就軟棉口感,佢既醬汁都充滿著香氣,每一啖都係享受✡️✡️炒齡脆乳鴿✡️✡️肉質鮮嫩多汁,送到枱時溫度好高,佢既外皮香脆惹味,肉質鮮味鬆軟,味道濃郁,十分好食😗對上一次食過蟹都係五至六年前,今年就成家人一齊去,呢度都好大,有成兩層咁多,環境好有中式感,再講既服務都好好,送餐時間好有效率,食得滿意,食材都好新鮮,最吸引係招牌大閘蟹,相信去食就係為左大閘蟹 ,食過之後都叫好☺️☺️
✝️✝️蟹粉扒菜苗✝️✝️
✝️✝️大閘蟹✝️✝️
✡️✡️鮑魚扣鵝掌✡️✡️
✡️✡️炒齡脆乳鴿✡️✡️

2023-12-06 347 瀏覽
💯💯💯上星期食過大閘蟹,真係好正,食左蟹既放題,當然有大閘蟹食,但佢其他小菜都會有埋蟹既材料,呢餐全蟹宴食得好滿足,仲要係任食唔嬲,都幾多選擇,而且呢個大閘蟹放題係季節限定,過左個時間就無架啦,有三走必定有,大閘蟹、脆乳鴿、鮑魚扣鵝拳,淨係呢三款已經係靚野,一個價錢食到咁多,好豐富,再講一下呢度既服務態度超好,雖然佢地好忙,但佢地都會有微笑同服務,都有關心食物質素,所以對呢間食店充滿信心❗️💖大閘蟹好新鮮既大閘蟹,望到佢地心情已經好興奮,今餐都食得好滿足又飽肚,隻隻都係金黃色,裡面有好多蟹肉,好食到停唔到手❗️💖鮑魚扣鵝掌同酒店既質素一樣,鮑魚同鵝拳都係好大件,最好食就係鮑魚汁,呢個汁可以話係百搭,兩樣都咁好食❗️💖花膠粟米羹呢度真係好捨得,花膠阿,花膠好彈牙,加上粟米既清甜味,佢既湯都有質感,質素十分好❗️💖蟹粉扒菜苗平時菜都成日食,今次加埋蟹粉,成個菜都高貴左,原來咁食都好好食,菜苗好爽口又清新,今餐食到好豐富,食飽就想訓❗️
💖大閘蟹
💖鮑魚扣鵝掌
💖花膠粟米羹
💖蟹粉扒菜苗
2023-12-05 329 瀏覽
🏅大閘蟹放題🏅全日都要上興趣班,睇下附近有乜好食,灣仔呢個地方比較少去,經過電話搵到中華小館,睇到有得食大閘蟹,之後就即約啦。呢度環境上好舒服,我地幾個上去食,係食大閘蟹放題,呢度既選擇都幾豐富,價錢平又抵食,而且仲有點心擇🏅大閘蟹好新鮮,望到都已經想食,中間一開,有好多膏,另外既蟹肉好鮮味,仲有海水味,咁岩隻隻都好肥,好多肉🏅蟹粉春卷好長既春卷,成支當係餅條咁食好過癮,即叫即做好新鮮,春卷皮都好脆,入面係蟹粉,好好食,比較鐘意食新式既春卷🏅鮑魚扣鵝掌呢份每人都會食到,每位都會有一份,佢下層有好多鮑汁,不論鮑魚定係鵝拳都咁好食,鮑魚本身味道好鮮,再加埋汁一齊食,可以滋潤成個咀仔,好好食🏅蟹粉小籠包話明食蟹放題,呢個小寵包都有蟹,好大粒既小寵包,新鮮滾熱辣,只係點少少醋汁,已經好有風味
🏅大閘蟹放題🏅
🏅蟹粉春卷
🏅鮑魚扣鵝掌
🏅蟹粉小籠包
3人用餐·17:30入坐叫蒸9隻🦀(坐底先告知今日冇春卷同流心奶皇包)·18:00蒸起9隻·18:10落單叫蒸12隻🦀一路傾下計食下野,大約18:45問下有未但未有·19:05再催都未得😳,大約19:20就上9隻🦀體驗好差,仲逼你10分鐘交枱,有咩可能做到所以拖拖下19:45埋單個乳鴿係好食既,但乳鴿係好難唔好食既仲有個小前菜個啲啲青瓜收$20蚊因為book枱個陣打黎問係收茶位再收加一,但又冇通知下收多$20蚊,是但啦都食左係FYI
3人用餐
·17:30入坐叫蒸9隻🦀

(坐底先告知今日冇春卷同流心奶皇包)

·18:00蒸起9隻

·18:10落單叫蒸12隻🦀
一路傾下計食下野,大約18:45問下有未但未有

·19:05再催都未得😳,大約19:20就上9隻🦀

個乳鴿係好食既,但乳鴿係好難唔好食既
仲有個小前菜個啲啲青瓜收$20蚊
2023-12-01
2023-12-01 516 瀏覽
舊同事請假返嚟食飯,book咗中華小館,第一☝️次去,有同事早到叫咗酥炸魷魚🦑鬚(小食)、惹味酸菜魚、秘製汁乾炒牛河同蒜蓉炒時蔬。我地另一班人嚟到後再叫六人餐有小菜3款同小食4款,椒鹽豆腐粒、蒜片牛柳粒、蜜汁豬頸肉、海蜇🪼拼燻蹄、玫瑰🌹豉油雞 🐔 (半隻)、脆皮咕嚕肉同金沙明蝦🍤球。一開始上六個燉湯,茶壺🫖上幾特別,之後上六個白飯。魷魚🦑酥鬆脆。酸菜魚同咕嚕肉我冇食因為怕酸,同事正評。牛河同菜都好好食。豬頸肉夠肥啱我,金沙蝦夠乾身唔錯,豉油雞🐔滑。最後上人頭糖水雪耳桂圓紅棗茶,好滋潤。
酸菜魚
  • 豬頸肉
  • 糖水
  • 乾炒牛河
2023-11-30 273 瀏覽
爸爸生日,於是我哋就同佢嚟灣仔呢間中華小館食生日飯慶祝,有大閘蟹可以任食,除咗大閘蟹仲有幾款蟹菜式,包括有蟹粉春卷,蟹粉小籠包和蟹粉扒菜苗,另外仲有花膠粟米羹和黑金流沙包,以上呢啲都係任食㗎!仲有仲有⋯有每人一隻脆炸乳鴿和一份鮑魚扣鵝掌,真係超級豐盛。大閘蟹任食放題🦀️🦀️🦀️🦀️🦀️大大隻大閘蟹,非常多膏,蟹膏又鮮又甜,撈埋蟹肉一齊食味道更好味。鮑魚扣鵝掌🥘🥘🥘🥘🥘軟林林鵝掌入口溶化,又好重膠質非常滋味。他們都算大隻㗎,食落去啖啖肉,炆得又夠腍,老人家唔夠牙力都咬到!蟹粉扒菜苗🥬🥬🥬🥬🥬非常香嘅蟹粉扒菜苗,菜苗本身嘅味道非常香,爽脆又清新,再配上鮮甜惹味蟹粉,味道更豐富。黑金流沙包🖤🖤🖤🖤🖤超推呢度嘅核心流沙包,即叫即蒸新鮮熱辣,流沙非常澎湃,又香又甜嘅流沙係呢個包嘅精髓,再配埋煙韌點麵包皮非常好味。
大閘蟹任食放題🦀️🦀️🦀️🦀️🦀️
鮑魚扣鵝掌🥘🥘🥘🥘🥘
蟹粉扒菜苗🥬🥬🥬🥬🥬
黑金流沙包🖤🖤🖤🖤🖤
2023-11-29 262 瀏覽
放左工同同事係灣仔呢間中華小館食飯,佢有個大閘蟹任食真係好味極,蟹🦀️蒸完之後成隻變左紅色,好似催促人快快食佢咁😋鮑魚扣鵝掌鮑魚和鵝掌都炆得非常腍,亦非常入味。鮑魚大大隻充滿肉汁,食落去好有口感。鵝掌炆得非常腍,骨頭和肉好容易就分離,非常惹味:黑金流沙包又甜又香黑金流沙包,一搣開流心奶黃就留出嚟,食落去甜甜地又好香嘅鹹蛋味,好似食緊甜品咁。炒齡脆乳鴿皮脆肉嫩炸乳鴿,一人有都一隻食,超正呀,肉又有嫰骨有脆,真係連骨都食得,好食到我哋吮手指👍
鮑魚扣鵝掌
黑金流沙包
炒齡脆乳鴿
2023-11-28 221 瀏覽
今年媽媽生日,我帶咗佢去灣仔好出名嘅中華小館到食生日飯,呢間餐廳我食過幾次,味道好之餘價錢仲要唔貴❗️好抵食1️⃣大閘蟹大閘蟹🦀即叫即製,大小適中,有豐富的蟹膏,啖啖滋味誘人,肉質也很清甜,清蒸的大閘蟹鮮嫩多汁,蟹肉的鮮美🤤2️⃣蟹粉春卷春卷炸得好脆,一啖咬落去啲蟹粉爆曬出嚟,勁正👍🏽👍🏽3️⃣蟹粉小籠包咁多年質素依然保持得好好,小籠包皮薄餡靚,個皮做得好好,薄得嚟又承托到肉餡同埋湯汁,而且湯汁都好鮮甜,沾上薑絲同香醋,滿足左我想食小籠包嘅癮😎4️⃣黑金流沙包個流沙包拎上手已感受到非常軟熟,咬一口啲流沙餡已澎湃湧出嚟,帶點鹹鹹嘅蛋黃香,唔會太甜,流沙效果十足,確喺好食,不愧喺推薦嘅點心之一👍🏽
1️⃣大閘蟹
2️⃣蟹粉春卷
春卷炸得好脆,一啖咬落去啲蟹粉爆曬出嚟,勁正👍🏽👍🏽
3️⃣蟹粉小籠包
4️⃣黑金流沙包
老公生日,同埋我哋兩個都係超鍾意食大閘蟹同埋中菜嘅人,於是就揀咗嚟呢間《中華小館》度食飯!中華小館位置非常方便,好近地鐵站🚇!間餐廳都好易搵到!呢間餐廳最大特色係除咗可以任食大閘蟹之外,仲可以食佢特別嘅粵式中菜😻!唔食除咗大閘蟹質素好之外,佢啲中菜都非常特別,係好高質架!✅鮑魚扣鵝掌,個套餐包咗每位一份呢個鮑魚扣鵝掌啊!鮑魚非常厚身,✌🏼有咬口得黎唔會太林!鵝掌大大隻,吸盡鮑魚汁嘅精華,入口即溶!✅蟹粉春卷。超出色!外皮夠脆, 餡料亦夠多!食落去唔會太油膩,👍鹹鹹哋脆脆地咁,幾得意!✅大閘蟹超大隻,同手掌差唔多大,肥美!一打開啲膏就爆曬出嚟,金黃色咁!味道濃郁!☺️影咗超多相打卡。哈哈哈!✅炒齡脆乳鴿,每人一隻!🫰🏼乳鴿皮脆肉嫩,乳鴿味十分濃郁,加上淡淡嘅鹹香,口感鬆脆,香口好味道!✅黑金流沙包,個包外皮黑黑實實, 10分型格!流沙餡料超細滑,配上軟綿綿嘅包!令人垂涎欲滴!🫶
之前已經嚟過呢間《中華小館》度食晚餐㗎喇,佢比我超深刻嘅印象!所有中菜到係師傅用心製作!今次再加埋有得食大閘蟹🦀放題,一定會勁好食!唔好講咁多即刻開餐先!🍽️♦️蟹粉春卷。勁脆,一食落去就脆到卜一聲!裡面仲充滿超多蟹粉,好濃郁嘅蟹味!小食嚟講非常正,送酒小食一流!😝♦️(每位 一隻) 炒齡脆乳鴿。係乳鴿呀,勁懐舊,勁耐冇食過!乳鴿炸得脆脆,😽又不失乳鴿嘅肉汁!食落仲好Juicy,超正!😻♦️(每位一份)鮑魚扣鵝掌.鵝掌大大隻,超入味!鮑魚size都好大!一啲都唔腥,依隻鮑魚咬落好彈!♦️ 最後講講大閘蟹先。整體嚟講,大閘蟹質素very good🩷🩷 大閘蟹超正,隻隻都手掌🖐️咁大!激多膏,真心正🤭嘩~~~充滿着油分嘅蟹膏😎 實在美味!廚房效料超高!😼食完1 round,落完order , 好快就有第二round喇!食到冇停手呀哈哈!😽

秋風秋意濃🍁,最啱就係食大閘蟹啦!中華小館最早可以任食大閘蟹之外,仲可以試埋佢啲特別嘅越式中菜!真係超期待今晚嘅晚餐!1️⃣花膠粟米羹,粟米羹味道鮮甜,真係真材實料,極多花膠!飲落去係有槳住個口嘅感覺,養生到不得了!!😜2️⃣(每位 一隻) 炒齡脆乳鴿,乳鴿外脆內軟,外皮炸至輕微金黃色,賣相超靚😗!乳鴿亦都唔會炸到太硬太乾!加埋少少淮鹽非常好味!3️⃣蟹粉扒菜苗,好食到丫!超多蟹粉,配埋清清地嘅菜苗,味道一絕!4️⃣(每位一份)鮑魚扣鵝掌。呢個真係不得之了😚,鵝掌同鮑魚,味道非常出色,火候掌握得啱啱好,味道入味之餘,亦都保留在色彩嘅鮮味!😍5️⃣係時候講吓今晚嘅主角大閘蟹,🦀大閘蟹嘅蟹膏相當之濃郁,色澤亮麗,令人口水直流🤤🤤!味道鮮味,令人食過返尋味!🥳🥳的確一流!6️⃣黑金流沙包。搣開個包,就feel到裏面啲餡要爆喇!流沙做得超好超滑!令人一試難忘!呢個作為呢一餐嘅甜品就真係一流。

2023-11-23 243 瀏覽
呢個季節,又有得任食大閘蟹啦,近排好多餐廳都有教任食大閘蟹放題,好多選擇,我今日就揀咗去灣仔呢度食任食大閘蟹放題啦!佢個餐超抵,除咗有得任食大閘蟹之外,仲包咗好多其他特色嘅中菜!見到個Menu就吸引咗我!🦀大閘蟹終於上嚟啦,哇!大閘蟹超靚仔喎!蟹膏超多!😺急不及待,已經想即刻扒一啖蟹膏入口囉!蟹膏黏糯軟滑,口感較香濃幼滑,夠creamy,回甘味濃 ! ❤️蟹肉結實,yummy yummy😽 大閘蟹絕對冇呃秤,就算放題,大閘蟹size都好OK !啲膏好多,又Creamy !超正😗🤭蟹粉扒菜苗,超重蟹粉未,加埋啲翠綠色嘅菜苗,真係一流!食返啲蔬菜🥬調劑吓都係一個非常好嘅選擇!🤩個餐亦都包咗每位1份嘅鮑魚扣鵝掌,呢個餸真係好考師傅嘅功力,好唔好食就好睇過鮑魚汁整得好唔好!一食落去就覺得個鮑魚汁超濃郁,鵝掌炆得超林,索晒啲鮑魚汁仲有彈牙嘅鮑魚非常高質🥳甜品有黑金流沙包,啲流沙一直落個包到就流晒出嚟😏!亦都唔會太甜,個包蒸得超好,整到軟綿綿咁!好滿足
2023-11-20 419 瀏覽
朋友之前同屋企人一齊去咗呢一間餐廳慶祝生日,佢話餐廳坐得好舒服同埋食物都好好食,所以今次就帶咗男朋友一齊食,食完之後覺得一定要帶埋屋企人嚟試吓先得✨大閘蟹✨一折開就看見橘黃色的澎湃軟膏,會有莫名的興奮,大閘蟹肉質鮮甜🤤清蒸能夠突顯其天然的鮮蟹香,很滿足😍 ✨炒齡脆乳鴿✨至於乳鴿,唔講都唔得,食完真係回味無窮,乳鴿皮烤得香脆,入口即化,咬落去個肉質鮮嫩多汁,滋味好濃郁,每一啖都好入味,令人欲罷不能,真係臨走都要叫多幾隻帶走俾屋企人食😂✨蟹粉小籠包✨皮薄多湯,一啖咬落啲蟹粉好順其自然咁同湯汁混合一齊,𡁻幾下就吞左,1個人食4隻都無問題😄✨蟹粉扒菜苗✨蟹粉油香鮮味,配上幼嫩菜苗極級鮮味😋
✨大閘蟹✨
 ✨炒齡脆乳鴿✨
✨蟹粉小籠包✨
✨蟹粉扒菜苗✨
蟹粉油香鮮味,配上幼嫩菜苗極級鮮味😋
2023-11-17 497 瀏覽
老公最近俾朋友分享食大閘蟹嘅相引到日日話要食大閘蟹,作為好老婆嘅我🧏🏻‍♀️,當然要即刻問下同事有咩好介紹,同事話灣仔嘅中華小館大閘蟹放題性價比好高,所以我哋立即定位去食🍽️先享用蟹粉春卷,作為鍾意食香口野既我,當然非常滿意,春卷炸得金黃鬆脆😍,蟹粉香濃好味,熱辣辣,簡直係一百分💯!再來,蟹粉扒菜苗,蟹粉口感細嫩滑溜😛菜苗新鮮爽脆,呢個配搭真係好味到不得了,平時甚少食菜嘅,唔覺唔覺自己都食咗一碟🤣仲有好美味嘅花膠粟米羹💕,質地軟綿彈牙,口感仲好豐富。粟米甜甜地又爽脆 ,好有層次。重要主角嚟啦,係大閘蟹🦀,好欣賞餐廳即叫即整,一上大閘蟹後打開蟹蓋,啲蟹膏多到瀉晒出嚟😋。蟹汁清甜好味,蟹膏仲好濃郁奶滑添,無限添食🤭為左把握食大閘蟹季節,我哋已經即刻book埋下星期再食😈

為左把握食大閘蟹季節,我哋已經即刻book埋下星期再食😈