2017-02-07 832 瀏覽
今日去黃大仙拜神,當然就諗住附近食啦,見到openrice話有小籠包就去試下佢先……去到好彩我地2人不用等位就有得坐,又到我發板時間,當然叫返我地最愛,這裡仲有個素食餐牌添,但我地諗住下次先食所以食返傳統…最後結帳每人都係大約$110都好抵食,我地2個女仔都食吾晒添。不過待應人手就差少少啦,要叫多幾次先得。小籠包熱呼呼黎到而入面勁多湯汁而吾咸吾錯。豆腐什錦湯沒想到咁大,大約四人份量吧,湯係高湯再滾味道吾錯都清甜,配料都吾少,豆腐勁多入晒味好味道。排骨擔擔麵,排骨份量適中而香口,面質淋左少少但湯少辣帶微微花生味吾錯。

2017-02-03
2017-01-16 1124 瀏覽
好難得平日放假,係黃大仙約完朋友交收,見肚餓搵個地方醫肚。經過上海廳,裝修得幾靚又有下午茶SET,於是入去試下。點左一個牛筋撈麵、配肉鬆燒餅和豆漿。佢話係新鮮鮮磨豆漿,想要熱豆漿,落單侍應居然講話只有凍的,無熱的。飲落口,根本就係批發返來的豆漿,連加熱都費事,直接大支裝倒出來俾你。之後,食左兩件肉鬆燒餅,室溫唔熱的,雖然涵料豐富,不過極之細件,咬一啖已經食完。最伏的應該係牛筋撈麵,個麵勁淋又凍的,應該係一早煮定,牛筋個味又奇怪,酸辣唔似酸辣,個味好難形容,總之係唔好味。但個重點係我食到第三舊,發現牛筋有毛,完全唔想再食落去。最後我浪費左大半碟麵。
好難得平日放假,係黃大仙約完朋友交收,見肚餓搵個地方醫肚。

經過上海廳,裝修得幾靚又有下午茶SET,於是入去試下。

點左一個牛筋撈麵、配肉鬆燒餅和豆漿。

最後我浪費左大半碟麵。
2016-12-28
2016-11-12 2594 瀏覽
Happy Friday~與家人外出吃晚餐。家人大力推薦這間上海廳坐下落單一會兒,食物已經陸續送上...首先來的是排骨擔擔麵...一送上枱已經有香濃的花生味吃下時更有麻辣的味道~值得一嘗!不過排骨表現令人失望又乾又硬..家人更揚言..比呀婆屁股更'鞋'口建議單叫擔擔麵~相比起排骨擔擔麵更便宜$10呢再來的就是牛肉包和酸辣湯水餃水餃酸辣湯:水餃有五大粒,另外酸辣湯十分惹味~牛肉包:這個味道一般呢!像普通生煎包的,性價比較低然後就是這個茶醬鴨(?)本以為份量會很大,三個人會吃不完,但原來只是很小的份量也許是我們很大食吧!光聞便有很香的煙燻味~點醬吃下時會上引呢!但家人説有點像蠟鴨的味道~雖然這個茶醬鴨份量較小,而且肉的份量也較少,但還是值得一嘗呢最後不可缺少的甜點~忘掉名子了香蕉味的。內裡真的有一小片香蕉,香蕉味也是足夠的。唯獨糖粉的甜廳及份量不足,令味道較淡,未能發揮最好扣分呢!另外,等候上餐的時候發生了一點小插曲呢店員不斷送錯食物的事件接二連三的發生~但是枱號並沒有錯。嚇得我們以為下錯單呢!再者,店員並沒有主動上前添加茶水...假若服務改善一下的話就完美了~
Happy Friday~
與家人外出吃晚餐。家人大力推薦這間上海廳
坐下落單一會兒,食物已經陸續送上...

首先來的是排骨擔擔麵...
一送上枱已經有香濃的花生味
吃下時更有麻辣的味道~值得一嘗!不過排骨表現令人失望
又乾又硬..家人更揚言..比呀婆屁股更'鞋'口

建議單叫擔擔麵~相比起排骨擔擔麵更便宜$10呢

再來的就是牛肉包和酸辣湯水餃
水餃酸辣湯:水餃有五大粒,另外酸辣湯十分惹味~

牛肉包:這個味道一般呢!像普通生煎包的,性價比較低

然後就是這個茶醬鴨(?)
本以為份量會很大,三個人會吃不完,但原來只是很小的份量
也許是我們很大食吧!
光聞便有很香的煙燻味~點醬吃下時會上引呢!
但家人説有點像蠟鴨的味道~

最後不可缺少的甜點~忘掉名子了
扣分呢!

另外,等候上餐的時候發生了一點小插曲呢
再者,店員並沒有主動上前添加茶水
...
假若服務改善一下的話就完美了~
2016-11-07 1812 瀏覽
似曾相識@上海廳黃大仙 龍翔道136號黃大仙中心北館地下低層LG05-08號舖就似是吃過很多連鎖上海菜館,供應食物相似外,連味道也類同。要遷就人家上班小聚一下,只能在家附近400米內吃。假日中午都不用等位,善用時間。前菜拼盤可以任挑三款,穩陣之作是雞絲粉皮,個花甜醬夠濃香。水晶肴肉豬皮層同jelly層彈彈的,肉也鹹甘。煮麵根味道甜甜,有花生黑耳,不錯吃。小籠包夾起沒爆,吸口湯汁鮮甜無比,肉餡肥瘦比例適中,吃下不乾柴。排骨麵的炸排骨大大塊,但湯就很淡,陽春麵端上前已剪開方便食用。結帳距離四方果上班仍有時間,再去喝咖啡。
似曾相識@上海廳

就似是吃過很多連鎖上海菜館,供應食物相似外,連味道也類同。

前菜拼盤可以任挑三款,穩陣之作是雞絲粉皮,個花甜醬夠濃香。
水晶肴肉豬皮層同jelly層彈彈的,肉也鹹甘。
煮麵根味道甜甜,有花生黑耳,不錯吃。

結帳距離四方果上班仍有時間,再去喝咖啡。
2016-11-07 1235 瀏覽
媽咪好鍾意食上海野,我呢,就其實鍾意食譚仔多啲,但係,譚仔好唔爭氣咁食物中毒,所以我最後都係陪左媽咪去食上海野哈。我地兩個都唔算係十分大食既人,加上依排天時轉涼,大家身體都有少少病,所以除左個小籠包之外,就喊左個砂鍋雲吞雞,貪佢正氣暖胃。小籠包唔是我既最愛,其實要是我揀的話,我應該會揀個生煎包,因為我比較鍾意食啲脆脆地口感既野,不過依個小籠包好薄,我都覺得幾好食。砂鍋雲吞雞就真係好飲啦,啲湯水好鮮甜,濃濃既雞湯鮮味。個砂鍋入面有成隻雞,煮耐左啲肉唔嫩,所以都係主要食雲吞為主.啲雲吞係豬肉餡既,浸滿左湯熱力滿盈,數量唔少,足以令我地兩個填飽肚子。最後我地再叫了一個甜品,就是高力豆沙。外面的表皮酥脆,入面的豆沙份量普通,味道則香甜。飽含澱粉質的高力豆沙做甜品對於細食的我們兩個來說有一點兒吃消,我們最後幾經艱難才把它們全部吃完呢!
2016-11-06
午餐
2016-10-16 1166 瀏覽
雪菜粉皮淡而冇味……菠蘿黑醋排骨苦而帶澀……蘋果蒜泥冷麵好似BB食的糊仔……不明白為何哪麼多好評被騙了……差……差……差……差……差……差……差……差……差……
2016-10-16
5 分鐘 (堂食)
2016-09-07 1464 瀏覽
我是很愛吃上海菜的,自少,已四處找尋美味上海菜吃,以前,未被地產霸權侵佔前,香港其實有不少正宗上海老店品嚐,我也有幸曾嚐過口福,其後,大家也知道什麼事,與此同時,也出現很多連鎖上海餐廳。這些餐廳,裝潢是很有派場,可是,食物已是港式化,正宗上海菜味道該是偏濃層次多,然而,在這店吃到是偏清淡、味道單調的,尤其,沙窩雲吞雞,湯淡如水、雲吞直頭係無味、雞有啲鞋,$158 係食得有多少唔順氣,冇辦法,物價是高漲,但我以後不會再點這個菜。佢嘅上海粗炒,是會被佢嘅賣相騙倒,有色但味道欠奉,獅子球,算是賣相味道也合格,擔擔麵,淨係得辣味,花生醬味唔見咗。值得一讚,是小籠包好味,皮薄內有湯汁,心思位是底部墊了塊薄薄蘿蔔片,免於筷子一夾起穿了,湯汁會流出來。這店不過不失,大夥兒吃飯聚餐挺不錯,環境相當舒適,但如果想品嚐美味上海菜,就要早早打消這念頭,那反而在進食時感覺會較良好。我想,上海菜在香港要轉清淡,也是合理的,不竟近年,香港也流行健康飲食,曾幾何時,我也因多注意身體,而減少吃上海菜,不過,偶爾想再品嚐濃郁雞湯、巧手雲吞、嫩滑雞肉的沙鍋雲吞雞,就真係要花點時間在香港查找一番,要不然,就是吃這些連鎖上海

我想,上海菜在香港要轉清淡,也是合理的,不竟近年,香港也流行健康飲食,曾幾何時,我也因多注意身體,而減少吃上海菜,不過,偶爾想再品嚐濃郁雞湯、巧手雲吞、嫩滑雞肉的沙鍋雲吞雞,就真係要花點時間在香港查找一番,要不然,就是吃這些連鎖上海菜餐廳,尤如茶餐廳般,都係嗰啲味囉~
2016-09-06
  • 小籠包
2016-08-27 2658 瀏覽
最近Pokemon go更新了精靈出沒地點,原本挺稀有的萬年蟲突然大量出沒在摩士公園,所以自然得去搜捕一番,由於進化的糖果數量要求不多的關係大概捉到一個半小時左右就完成了捉完精靈後的食點自然是選擇在黃大仙一帶,這次就試了這間有很多食評都介紹過,風評不錯的上海廳這間上海廳的裝修風格是參照1930年的上海老餐館的環境設計而成的,裡面也放了不少當時在上海流行的日常用品,很有特色這是我第一次食上海菜,菜單有上很多東西是我還沒有見過的,不過大多是以麵食為主,這次我就試了這看起來賣相還不錯的豆花麵這碗豆花麵真的是挺麻辣的,這次我柯打的雖然是少辣版還是能把我辣出鼻水來,相信喜歡吃麻辣的朋友這應該會是個不錯的選擇吧除了麻辣湯底外,裡面的豆腐也很滑,麵條的口感也挺不錯,就是作為配菜的豆角煮得太硬了,不太好咬,但整體來說還是挺不錯的食完豆花麵感覺還是有點不夠,我們就多加了一客上海小籠飽,裡面的肉餡賣相不錯,跟上湯的比例配合得很好,味道只比"翡翠拉麵小籠飽"的招牌小籠飽差一點點,相當不錯價格方面也不算太貴,折實埋單每人大概一百蚊左右,所以下次有機會再來的時侯應該會試一下這裡的素菜的(柯打了才發現這邊有素食提

價格方面也不算太貴,折實埋單每人大概一百蚊左右,所以下次有機會再來的時侯應該會試一下這裡的素菜的(柯打了才發現這邊有素食提供
2016-08-26
2016-08-12 736 瀏覽
到了晚上,附近的食肆總是爆滿,這時就大概可以看出各個食肆的口碑如何了。如果大排長龍的,除了價錢抵食之外,食物都多數有番咁上下質素。所以對於這些餐廳,即使要等多一點時間,我也願意一試。所以,當我走入依間門口有個人力車的裝修得幾別緻的上海廳,我是幾有期待既。對於上海菜,我並不是特別有認識。一直知道每到上海餐廳,多半都會叫一個小籠包,其他的我就自己看著辦。最近想多吃點素,少吃點肉,便點了個口水豆腐,同埋一個賽螃蟹。好難去形容口水豆腐,同麻婆豆腐既分別,可能就係個種辣有啲唔同,麻婆豆腐應該係加左豆瓣醬,辣中富豆香,口水就係麻辣為主。意外地幾惹味,豆腐亦都幾嫩滑。小籠包皮薄汁多,但自己本身唔太特別愛佢既味道。賽螃蟹堅好食,蛋白非常之滑,撈埋酸溜又帶鮮味,好提胃口,我好快就成碟食哂,如果唔飽,我應該會多喊一碟哈哈!
小籠包皮薄汁多,但自己本身唔太特別愛佢既味道。
2016-08-06
2016-07-27 575 瀏覽
黃大仙一度是美食沙漠,原本只有龍翔中心的幾間野可以食,但黃大仙中心裝完之後,就多了不少餐廳可以食。作為上海菜的愛好者,見到上海菜總忍唔住要試一試。這個上海餐廳看來想營造30年代的上海風格,陳設和門面都花了不少心思,令人的第一印象不錯。坐下後,一下便點了必點的小籠包,一碟我一向鍾意食既水晶肴肉作為前菜,還有一碗擔擔麵做主食。 前菜自然是食先。作為冷盤的水晶肴肉,最令我鍾意既就係佢既彈牙帶爽既口感,同慢慢融化既滋味。依個肴肉幾好味,肉味香濃,又冰涼爽彈,比左依一餐一個唔錯既開始。而擔擔麵同小籠包之間,我就比較鍾意食小籠包。小籠包畢竟是上海餐廳既招牌之中既招牌,而依間既小籠包都唔錯,皮很薄,肉汁豐盈,一啖咬落就咇出來,溫熱滿口,非常鮮味。相較之下,擔擔麵就較為普通,花生香是有的,辣度適中,麵質不俗,整體可以。喜歡吃上海菜的我,終於又找到一間質素可以的餐廳來做常客了,乾一杯!
2016-07-25
午餐
2016-07-16 663 瀏覽
位於黃大仙既上海廳,位置不算難找,而且環境夠大,好快就可以入座!環境用80年代裝修為藍本,入形入格首先出場的是小籠包,多汁,好好味麻婆豆腐,送飯一流,好開胃,豆腐好滑好新鮮,微辣8粒糖不甩,飯後甜品話梅花雕醉雞,肉質鮮美,不鞋生磨豆漿,味道適中

首先出場的是小籠包,多汁,好好味
麻婆豆腐,送飯一流,好開胃,豆腐好滑好新鮮,微辣
8粒糖不甩,飯後甜品
話梅花雕醉雞,肉質鮮美,不鞋
生磨豆漿,味道適中
2016-07-15 480 瀏覽
今次同彭仔經黃大仙見裝修幾靚 就食下呢間新開既上海廳睇落好似係上海婆婆d frd見到餐牌 d價錢都幾抵食我同彭2個人嗌小籠包、雞絲粉皮、黃金四季豆、炒飯小籠包一定係上海菜必嗌既皮薄而彈牙 肉算嫩滑 肉汁多返d會更上一層樓雞絲粉皮 好多我最愛既麻醬吖 !粉皮小厚身,算彈牙頗滑 雞絲同出邊上海鋪差不多 口感不俗麻醬既花生味道好正 如果再滑d就正黃金四季豆 粒粒蛋黃好咬口四季豆亦好爽趣炒飯唔記得叫咩名 小小辣幾有鍋氣!一粒粒煙煙韌韌!好食!咁樣嘅價錢,食到咁多野十分好!如果開多幾間分店就好啦下次會再嚟過!
今次同彭仔經黃大仙
見裝修幾靚 就食下呢間新開既上海廳
睇落好似係上海婆婆d frd
見到餐牌 d價錢都幾抵食
我同彭2個人嗌小籠包、雞絲粉皮、黃金四季豆、炒飯
小籠包一定係上海菜必嗌既
皮薄而彈牙 肉算嫩滑
肉汁多返d會更上一層樓

雞絲粉皮 好多我最愛既麻醬吖 !
粉皮小厚身,算彈牙頗滑
雞絲同出邊上海鋪差不多 口感不俗
麻醬既花生味道好正 如果再滑d就正

黃金四季豆 粒粒蛋黃好咬口
四季豆亦好爽趣

炒飯唔記得叫咩名 小小辣
幾有鍋氣!一粒粒煙煙韌韌!好食!

咁樣嘅價錢,食到咁多野
十分好!如果開多幾間分店就好啦
下次會再嚟過!
2016-06-17
2016-07-01 482 瀏覽
素菜與上海菜合而為一上海菜經常品嚐,跟素菜合而為一的,則很少可以嘗試到。而早幾天,終於有機會可以一試。首先要了一下蛋白炒飯及上海粗炒,味道適中,而且不油不乾,適合一般人士及素食者享用。之後要了小籠包及素小籠包。小籠包皮薄涵靚,而且包內和充滿着湯汁,好味。素小籠包比較像菜餃,但是也味道不錯。接著下來是紅燒豆腐及雞絲粉皮,豆腐味道很好,而且不含添加似的,適合一般人士及素食者。粉皮也不錯,花生醬跟它融為一體。重點來了,是京䓤扒鴨,非常好味,他的做法有點像紅燒元蹄,咬下去時有點感動!豆漿也很好,清清地,不像坊間加了滿滿的糖下去,令人像喝下糖水似的。總結是值得一去及再去~
素菜與上海菜合而為一

總結是值得一去及再去~
2016-06-26
25 分鐘 (堂食)
  • 京䓤扒鴨
2016-06-29 3632 瀏覽
住響附近,留意左呢間上海嘢已經好耐,一直都好想搵機會一試。點知次次都有朋友唔鍾意食,經過佢門口已經好多次流晒口水,都仲未有機會食到佢。今日終於有個好朋友,願意同我試吓啦!呢間上海廳好特別,門面係半開放式嘅,可以直接見到商場嘅環境。正門嗰度會有一架好懷舊嘅黃包車,影相一流。睇吓餐牌,基本上都係傳統嘅上海野,都有唔少選擇嘅,我哋叫咗五樣嘢食。《麻將雞絲粉皮》食親上海野我都好鍾意食架,呢度嘅雞絲粉皮都整得唔錯。麻醬好香,粉皮切得好薄好滑好有口感。唯一不足呢,就係雪得唔夠凍,令到粉皮一層同一層中間有少少黐埋一齊嘅感覺,而唔係爽口嘅。《紅油抄手》朋友最鍾意嘅就係紅油抄手,同佢食親上海野佢都一定會叫。呢度嘅紅油抄手唔係好辣,少少辣又有小小甜味好醒胃。而且個抄手皮都好薄,餡料亦都好豐富,朋友就非常滿意啦!《菠蘿黑醋排骨》主菜我哋一人揀咗一樣。我見到餐牌入邊有一味叫做菠蘿黑醋排骨,個名好特別啊!即刻叫黎試吓先!上碟之後,果然冇令我失望。菠蘿同黑操係一個好特別嘅配搭,雖然兩樣嘢都酸酸地,但係加埋既酸味唔係好重。菠蘿有少少甜味,感覺好清新。呢碟既味覺複雜,有酸、有甜、亦都有果味。排骨煮得好淋,而且每一舊排

大招牌

黃包車

《麻將雞絲粉皮》

紅油抄手

《紅油抄手》

菠蘿黑醋排骨

《菠蘿黑醋排骨》
主菜我哋一人揀咗一樣。我見到餐牌入邊有一味叫做菠蘿黑醋排骨,個名好特別啊!即刻叫黎試吓先!上碟之後,果然冇令我失望。菠蘿同黑操係一個好特別嘅配搭,雖然兩樣嘢都酸酸地,但係加埋既酸味唔係好重。菠蘿有少少甜味,感覺好清新。呢碟既味覺複雜,有酸、有甜、亦都有果味。排骨煮得好淋,而且每一舊排骨都充分咁沾滿醬料,味道好有層次,好豐富!呢碟餸係成餐飯嘅亮點,三樣嘢雖然都冇乜特別,菠蘿黑醋同排骨,各有各嘅味道,但係加埋一齊嘅化學作用係你估唔到咁好食嘅!

清炒河蝦仁

《清炒河蝦仁》
朋友就叫咗個清炒河蝦仁,呢度嘅大廚好大方,起碼有幾十隻大大隻好厚肉嘅蝦仁。而且都好細心俾咗少少醋我哋去點蝦仁,可以調一調味。蝦仁好新鮮、好爽口、睇得出佢哋用心處理過。點小小醋令到味道更加有豐富,如果佢哋可以落埋茶葉炒咁就完美喇。

《小籠包》
成餐飯最後我哋用小籠包結尾。呢度嘅小籠包都幾特別架,一般上海店嘅小籠包外表都會睇得出係皮好薄,半透明咁。呢度嘅小籠包就啱甘望落去塊皮好似好厚甘,點知一夾起,原來塊皮都係好薄架!唔知係咪佢哋用來做小籠包嘅材料同人哋唔同呢,所以視覺上比起佢實際口感厚好多。夾起小籠包,點一啖黑醋,入口非常滿足。一啖咬落去,啲汁已經滿寫,噴射出嚟。先飲一啖好香好甜嘅肉汁,再成個小籠包放入口,豬肉餡好新鮮,而且火候啱啱好,肉質仲係好實淨冇鬆散嘅。呢個小籠包雖然唔算非常特別,因為而家坊間好多上海店都已經做得好好,但佢嘅性價比算係非常高架!

整體來講,餐廳環境唔錯、幾有格調,服務員都算勤力,會無間斷咁幫我地加水、亦都會介紹食物俾我哋。食物質素亦都有一定嘅水準,兩個大食嘅女人食咗五碟餸,埋單都係三百零蚊,好抵啊!
2016-06-20
紅油抄手
菠蘿黑醋排骨
清炒河蝦仁
2016-06-28 540 瀏覽
個日行過黃大仙 見到有間新上海野搵日試下先 試個日係星期二 唔算多人大約730pm去到 等左一陣就有位小籠包 上海菜必食 望落個皮好厚食落都夠薄 肉調味唔錯黑醋咕嚕肉用黑醋煮咕嚕肉 新野👍🏼好夾 酸度岩岩好 好開胃紅油炒手呢度做得比較辣 但好香 炒手皮又夠薄 清炒蝦仁蝦仁好彈牙 味道再重d會更好雞絲粉皮正宗上海standard😁整體黎講唔錯食完先知係上海婆婆集團 但更多選擇 又大碟d 抵食d 可以再食
個日行過黃大仙 見到有間新上海野

食完先知係上海婆婆集團
但更多選擇 又大碟d 抵食d
可以再食
2016-06-21
15 分鐘 (堂食)