餐廳: 上海廳1930
資訊:

今日黎到黃大仙中心既上海廳1930,裝修復古中國風,地方面積都幾大,安排我地坐既座位都幾寬敞,環境不錯,餐廳主要食上海菜,不過點心、海鮮、冷盤、小菜都可以點麻醬拌粉皮 8/10主要有粉皮、雞絲和青瓜絲,淋上麻醬及灑上少量白芝麻,麻醬幾香,粉皮煮得煙煙靭靭同埋幾滑,不錯前菜👍🏻蟹粉扒豆苗 8.5/10上菜時已經聞到好香味道,香氣撲鼻,豆苗炒得好好,唔油同埋仲係好嫩,仲要有蟹膏同蟹肉☺️相當足料皮蛋豆腐 7.5/10豆腐份量都唔少,清涼嫩滑,上面加左大量肉鬆,惹味有嚼口,同時又帶少少咸香,皮蛋少少糖心 食落軟綿🤤上海炒年糕 8.5/10好耐冇食過咁煙韌既年糕,可以同韓式年糕媲美,醬油帶甜,每片年糕都沾滿醬油顏色,一口接一口咁食😋上海小籠包7/10 小籠包好普遍,但整得好食相當難,呢到小籠包外表唔錯,厚薄適中,能承托包內湯汁,尖端位置有少少厚,肉餡鮮甜有咬口,肉汁唔太油膩,加埋薑絲的豉油,錦上添花☺️松子黃花魚 7/10非常考驗師傅刀工同功架既一道菜,起完魚骨再切花紋,再將魚身炸香淋上糖醋汁,黃花魚肉肥厚,不過有少少老,但味道酸甜香脆,幾開胃

麻醬拌粉皮 8/10

蟹粉扒豆苗 8.5/10

皮蛋豆腐 7.5/10

上海炒年糕 8.5/10

上海小籠包7/10

松子黃花魚 7/10
2021-03-01
2021-04-09 0 瀏覽
黃金四季豆第一次食意外地係最好食個款,最後靠依個送飯😂松子魚幾失望~個汁唔酸(唔係唔夠酸而係無酸味)😂😂好少可會食到零酸味,個魚無咩味,原本最期待係依碟😂結果打包返去都食唔哂,因為真係無味,個魚本身已經唔鮮甜蟹粉豆腐諗住好送飯啦,無蟹味都算仲要腥腥地😂好伏依碟野,返屋企加醋後都係搞唔掂😂😂9點先入座所以9點半先到齊開始食,得半個鐘食唔哂,全部要打包😂想講個四季豆翻叮後都係咁好食👍👍其他就……哈哈
黃金四季豆
第一次食意外地係最好食個款,最後靠依個送飯😂

松子魚

蟹粉豆腐

2021-02-19 372 瀏覽
我真係極度驚恐,一向都有買開佢個外賣,次次都係食酸辣湯拉麵,咁外賣湯同麵係分開嘅!咁我將個酸辣湯飲咗d之後,就準備將個麵倒埋落去食,點知一開蓋就發現麵入面有d啡色嘅嘢,立刻覺得唔對路,用筷子夾開少少麵發現竟然係隻曱甴,見到咁真係就嚟暈低!我有相為証!我真係以後都唔會再幫襯佢!真係人都癲!

我有相為証!我真係以後都唔會再幫襯佢!真係人都癲!
2021-02-19
外賣自取
2020-11-12 1070 瀏覽
屋企生日飯最鍾意呢啲間, 因為老一輩唔鍾意食西餐同日本嘢, 上海嘢較啱佢哋口味。首先環境舒適好闊落, 一家大細坐都會好舒服, 嚟餸速度都好快, 重點係泊車易 假日黎都唔使點排車場味道同價錢衡量的話, 我覺得性價比好高, 價錢較平民化,環境又坐得得適服。值得推介係佢個醬油炒飯,味夠濃飯夠分明非常好食, 但係如果唔食得重口味嘅會覺得佢偏鹹,其他小菜中規中矩 , 喺九龍區想搵間性價比嘅上海嘢比較困難, 因為大集團坐得舒服價錢較貴, 如果價錢平又要幫襯老小店, 相對一家人坐就冇咁舒服, 所以總體嚟講性價比算幾高, 值得推薦

味道同價錢衡量的
話, 我覺得性價比好高, 價錢較平民化,環境又坐得得適服。

醬油炒飯
2020-11-01
醬油炒飯
2020-08-24 1316 瀏覽
黃大仙龍翔中心,上海1930,我們不是第一次光顧。但疫情下,平常人頭湧湧的食肆,現在就冷清清了。午市套餐價錢,看似不算太便宜($68),但看看組合,其實好抵食。Honey點了最喜歡的擔擔麵+小籠包($68)加鮮豆漿(+$5)擔擔麵好大碗,而且料頭充足:肉碎、花生碎……湯頭濃濃的。小籠包是一客四個,童叟無欺。我點了紅油牛肉麵+上海糯米燒賣($68)加鮮豆漿(+$5)牛肉麵也是大大碗,有四五片紅燒牛肉。上海糯米燒賣,不錯喎!有五粒。看樣子,似乎無甚材料,只有上面的幾絲瑤柱絲。但糯米飯夠味,煙靭靭的。整體都不錯……唯獨……服務員就跟場面一樣 → 冷冷漠漠!
黃大仙龍翔中心,上海1930,我們不是第一次光顧。
但疫情下,平常人頭湧湧的食肆,現在就冷清清了。

Honey點了最喜歡的擔擔麵+小籠包($68)
加鮮豆漿(+$5)
擔擔麵好大碗,而且料頭充足:肉碎、花生碎……湯頭濃濃的。
小籠包是一客四個,童叟無欺。

我點了紅油牛肉麵+上海糯米燒賣($68)
加鮮豆漿(+$5)
牛肉麵也是大大碗,有四五片紅燒牛肉。
上海糯米燒賣,不錯喎!有五粒。
看樣子,似乎無甚材料,只有上面的幾絲瑤柱絲。
但糯米飯夠味,煙靭靭的。

整體都不錯……
唯獨……服務員就跟場面一樣 → 冷冷漠漠!
2020-08-24
2020-08-23 628 瀏覽
中午嚟呢度食晏,佢有個麵點套餐,可以自選一款拉麵再配一款點心$64。我就揀咗招牌擔擔麵+小籠包,小籠包味道OK,皮都算簿,咬落去都會有湯汁爆出黎。招牌擔擔麵湯底嘅花生醬味都幾濃,不過次碗碗都唔一樣。整體來講普普通通,唔會特別想過嚟食,要做附近冇選擇之中嘅選擇。

2020-08-19 667 瀏覽
很喜歡吃上海廳的粉麵類,因為吃過幾次也很好吃。可是這次外賣吃到一半就發現麵裡有昆蟲,小蟲就算了,是小強。真的好噁,太髒了,這麼大一隻小強也沒有注意到…好離譜啊!我體諒所有的餐廳有時候無法避免會混入昆蟲類,但仍希望每一間餐廳可以妥善保存好食材,或是盡可能檢查清楚食品才端出去給客人。經過這次吃到一半才出現小強的經驗,以後我在外吃飯前也會仔細檢查,不然遇到同樣情況,除了驚嚇以外還有機會肚瀉,吃個飯都要得不償失,真慘。
很喜歡吃上海廳的粉麵類,因為吃過幾次也很好吃。

可是這次外賣吃到一半就發現麵裡有昆蟲,小蟲就算了,是小強。

真的好噁,太髒了,這麼大一隻小強也沒有注意到…好離譜啊!

京蔥羊肉麵

蔥爆羊肉麵

蔥爆羊肉麵
2020-08-12
外賣送餐
2020-07-05 742 瀏覽
今日熱到一個點,到左黃大仙北館地下,冇諗太多入左去上海廳1980,叫咗一個小籠包,一個嫩雞煨麵,上海炒年糕再加一個叉子燒餅,我哋第一次食上海嘢食到懷疑人生,每一啖都係畀佢海量既鹽,豉油過濃嘅調味,你係會feel到啲過度濃沃嘅鹹味侵蝕我哋條脷同埋我哋每一個味蕾。 食到第二第三啖嘅時候已經覺得好唔對路, 我同我女朋友直接放棄咗 唔敢再放入口仲有佢作為一間上海嘅餐廳,小籠包都真係唔好味,肉質好老,老實一句就係唔好食。

2020-05-25 1092 瀏覽
與朋友午間短聚,經過這家上海店就進去試一下。進去前,指定動作就是量體溫,確保大家無發燒。我們都點了麵點套餐,一個麵配一個點心,我點了紅油牛展麵跟生煎包,朋友點了雪菜肉絲湯拉麵跟小籠包。紅油牛展麵叫了走蔥,但來到的時候還是有,唯有自己夾走,味道一般,有小小油的感覺。點心是跟朋友一起分享,生煎包一碟三個,上菜時只是微暖,熱辣辣的話應該比較好,我們都覺得小籠包比較好吃,一籠有4粒,吃下時有濃濃湯汁,皮也不算厚。我們吃完也聊了一會兒,總結就是寧願多叫一籠小籠包好過食生煎包🤣

紅油牛展麵,小籠包
2020-05-08 864 瀏覽
今日(8/5/2020)限聚令放寛至八人,是晚到“上海廳1930”食晚飯,提早慶祝母親節。前兩日無咩人堂食,多等外賣,今日好多人等位,“上海廳1930”無訂枱服務,是晚選擇六點來攞位,實是明智,遲來半小時,就要等位,特別是等大枱。醉雞是我至愛,但今晚碟醉雞,麻麻地,唔夠酒香;菠蘿黑醋排骨,好味,酸酸哋,好啱送飯,洋蔥索晒味,正;麵筋素雞燒豆腐,豆腐及麵筋好滑,好入味,小籠包包內夠肉汁,但上菜時,包唔夠熱。除上面講,再叫咗生煎鍋貼、擔擔麵、酸辣湯雲吞、牛肉絲炒拉麵及雪菜肉絲炒年糕,均是無咩驚喜。

醉雞

母親節
菠蘿黑醋排骨
麵筋素雞燒豆腐
酸辣湯雲吞
成日自稱上海妹既我👩🏻緊係周圍去試上海菜啦,見到黃大仙有間上海菜,雖然疫情關係,但餐廳都有好多人,又到左晚飯時間所以決定試下!.食物方面:⚪️雞絲水晶粉皮雞絲唔夠多撈麻醬,不過不失.⚪️三喜烤夫味道適中,幾開胃.木耳好爽口😜⚪️水晶肴肉份量都幾好,肉質爽滑配醋好好味🥰⚪️上海小籠包新鮮上碟好多湯汁,好鮮甜,好味👍🏻⚪️生煎包好軟熟既包,內軟外脆,包入面仲有肉汁👏🏻⚪️蠔汁小竹筍味道比較甜,但份量好多.不過不失.⚪️干煸四季豆炒得好香好正,送飯一流.⚪️黃金炒飯炒得好乾身,見到每粒飯都包住蛋,好香👅⚪️鱔糊炒銀芽份量都幾多,味道都唔錯,鱔糊好多肉無泥味.整體方面:地方座得好舒服,價錢都好合理食物款式多,無論小朋友/老人家都岩食,小籠包.生煎包都做得幾好食,一家人去食飯都係唔錯既選擇!
成日自稱上海妹既我👩🏻
緊係周圍去試上海菜啦,
見到黃大仙有間上海菜,
雖然疫情關係,但餐廳都有好多人,
又到左晚飯時間所以決定試下!
食物方面:
雞絲水晶粉皮和三喜烤夫

⚪️雞絲水晶粉皮
雞絲唔夠多撈麻醬,不過不失.
⚪️三喜烤夫
味道適中,幾開胃.木耳好爽口😜
水晶肴肉和小籠包

⚪️水晶肴肉
份量都幾好,肉質爽滑配醋好好味🥰

⚪️上海小籠包
新鮮上碟好多湯汁,好鮮甜,好味👍🏻
黃金炒飯和生煎包

⚪️生煎包
好軟熟既包,內軟外脆,包入面仲有肉汁👏🏻

⚪️蠔汁小竹筍
味道比較甜,但份量好多.不過不失.
⚪️干煸四季豆
炒得好香好正,送飯一流.
⚪️黃金炒飯
炒得好乾身,見到每粒飯都包住蛋,好香👅
鱔糊炒銀牙

⚪️鱔糊炒銀芽
份量都幾多,味道都唔錯,鱔糊好多肉無泥味.
整體方面:
地方座得好舒服,價錢都好合理

食物款式多,無論小朋友/老人家都岩食,
小籠包.生煎包都做得幾好食,
一家人去食飯都係唔錯既選擇!
水晶肴肉和小籠包
黃金炒飯和生煎包
鱔糊炒銀牙
  • 上海小籠包
  • 水晶肴肉
  • 銀芽炒鱔糊
  • 生煎包
2020-02-28 708 瀏覽
這間餐廳以前好好食的,但係一排冇黎,水準下降得好犀利!!  加上依家已經小左人食,但係d野食都係竟然唔熱!!係依家咁既環境下,餐廳既衛生情況都好惡劣!  叫了雞湯麵,2碗都有蟲!真係見到都唔開胃!  另外,樓面侍應的服務態度也很欠佳,但是經理的態度也算是不錯
另外,樓面侍應的服務態度也很欠佳,但是經理的態度也算是不錯

2020-02-19 723 瀏覽
今日過開黎黃大仙做野,本身想食南館另一間餐廳但滿座,走去北館睇睇有咩選擇,就見到呢間上海菜餐廳。望望menu分咗午餐同下午茶,價錢$40-60左右,都過得去,可能黃大仙屋邨區所以普遍價位低d。入到去裝修感覺高級,座位都舒適。再睇返menu原來晏晝時間叫午餐同下午茶免收茶錢又免收加一,咁可以叫多d野食,叫咗一個炸醬麵,搭3件紅油抄手,再追加$12要細份雞絲粉皮。叫完無耐就上咗杯豆漿,冇留意下午茶會連豆漿雞絲粉皮唔似坊間用胡麻醬,呢度係用花生醬,不過不失;紅油抄手雲吞包薄餡多,夠辣但唔算最惹味;炸醬麵用肉醬意粉既肉醬,味道我覺得都唔差,中式拉麵口感唔錯。總括黎講,都係食得滿意,味道唔會太濃烈,埋單亦約莫$60,算係咁

炸醬麵
紅油抄手
下午茶追加雞絲粉皮
2020-02-19
炸醬麵
  • 炸醬撈麵
2020-01-03 860 瀏覽
終於有時間寫,上海廳。平時自己普通食就食翠x, 今日冬至做節就揀隔離間食店-上海廳,位置都係黃大仙北館門口,右手邊,約人食飯一眼就見到唔使搵到傻,等位唔算耐, 20分鐘左右。被安排坐圓桌, 一早準備好BB 椅子,不錯。先點個冷盤四川怪味雞 $76 - 睇落細細碗,但多肉完整,刀法不錯,不知為何叫怪味。因為和食素的叔仔一齊,點了上海炒拉面(素食)$68 - 紅蘿蔔絲,芽菜,蔥花。素什綿炒年糕 $68 - 比較每片分明上海粗炒 $72 - 同炒面調味,配料一樣,多了肉絲。排骨湯拉面 $56 - 分上, 排骨無被湯浸濕,脆口肉質嫩。咕嚕雞球 $76 - 不太酸,炸粉不多,啖啖肉,三色椒切成方形。清炒時菜- 白菜仔 $66 - 多油, 菜色保持鮮綠。小炒黃牛肉(小辣)$75 - 牛肉味香, 肉質嫩滑,調味不錯。茗茶四位 $5@ , 食唔晒打包走人。加一服務費都只係合共$635,抵食過茶樓好多。又得體又划算。
終於有時間寫,上海廳。

先點個冷盤
怪味雞

因為和食素的叔仔一齊,點了
上海炒拉面(素食)$68 - 紅蘿蔔絲,芽菜,蔥花。
什錦炒拉面

素什綿炒年糕 $68 - 比較每片分明
什錦炒年糕

上海粗炒 $72 - 同炒面調味,配料一樣,多了肉絲。
上海粗炒

排骨湯拉面

咕嚕雞球

清炒時菜- 白菜仔 $66 - 多油, 菜色保持鮮綠。
白菜仔

小炒黃牛肉

茗茶四位 $5@ , 食唔晒打包走人。
加一服務費都只係合共$635,抵食過茶樓好多。
又得體又划算。

怪味雞
什錦炒拉面
咕嚕雞球
  • 上海小籠包
  • 糖醋魚塊
  • 排骨擔擔麵
2019-09-20 2023 瀏覽
平日夜晚同老公去黃大仙食晚飯,見到餐廳無坐滿,裝修又好正常就入去試下。原來係上海婆婆旗下餐廳。無論落單,上菜同埋單嘅店員都無之前食評講到服務咁差,正正常常喎。見有兩三枱都慶祝生日,氣氛幾好。四小拼($98)。肴肉晶瑩剔透,但高湯多過肉。烤夫入曬味,燻魚有啲太鹹。小排骨淨係有鹹同甜味少咗啲酸味。乾扁四季豆($68)。落咗好多肉碎,唔會太鹹,幾好。分量都好多。鱔糊撈麵($62)。個汁唔會太多太鹹,鱔同芽菜都好夠,值得叫。生煎包($37)。個底煎得唔夠脆,個餡又唔夠多汁,好彩個包都算軟滑。總結係,熱食幾好,頭盤同點心差咗少少,不過價錢唔算貴,都幾抵食。