2019-09-20 1031 瀏覽
平日夜晚同老公去黃大仙食晚飯,見到餐廳無坐滿,裝修又好正常就入去試下。原來係上海婆婆旗下餐廳。無論落單,上菜同埋單嘅店員都無之前食評講到服務咁差,正正常常喎。見有兩三枱都慶祝生日,氣氛幾好。四小拼($98)。肴肉晶瑩剔透,但高湯多過肉。烤夫入曬味,燻魚有啲太鹹。小排骨淨係有鹹同甜味少咗啲酸味。乾扁四季豆($68)。落咗好多肉碎,唔會太鹹,幾好。分量都好多。鱔糊撈麵($62)。個汁唔會太多太鹹,鱔同芽菜都好夠,值得叫。生煎包($37)。個底煎得唔夠脆,個餡又唔夠多汁,好彩個包都算軟滑。總結係,熱食幾好,頭盤同點心差咗少少,不過價錢唔算貴,都幾抵食。

2019-09-17 620 瀏覽
呢個商場以前叫龍翔中心,而家改個名做黃大仙中心北館,另外舊黃大仙中心就叫南館,其實真係有人分得到東南西北嗎?Anyway, 北館呢間上海廳係度已經屹立左一段時間,長期都見到好多人排隊食,今日經過見少d人,就試一試吧。我同朋友叫左個炒年糕,同闊佬炒飯。炒年糕煙煙韌韌,個汁甜甜鹹鹹咁好好食。炒飯有穫氣,炒得粒粒分明之餘又唔油膩,功力就係呢d細節度反映出來。食上海野點可以唔食小籠包,小籠包熱辣辣,咬開入面好多肉汁,真係好好味。

我同朋友叫左個炒年糕,同闊佬炒飯。

炒年糕煙煙韌韌,個汁甜甜鹹鹹咁好好食。

2019-09-16 491 瀏覽
嚟到黃大仙,有時真係唔知食啲乜野好喺港鐵站出口附近旁邊,一入到黃大仙北館,最地下的一層,見到呢間食上海野嘅餐廳一個麵加一個點心,份量最剛剛好,自由配搭我挑選左招牌擔擔麵加上海小籠包招牌擔擔麵:湯底花生味濃,不會太稀,食麵是夾埋啲湯就剛剛好。而麵質彈牙,唔會太粗或太幼。少少辣,基本上大家都一定接近到。上海小籠包:我一直都好喜歡食小籠包,所以試過好多間,甚至直接喺上海食都有試過。香港的小籠包皮一般比較厚,而呢間都唔例外。厚了一點,雖然唔易穿,湯汁不似漏,但入口多了一點厚粉的感覺。餡料及湯汁都還可以。
嚟到黃大仙,有時真係唔知食啲乜野好
一個麵加一個點心,份量最剛剛好,自由配搭

我挑選左招牌擔擔麵加上海小籠包

2019-07-10 1428 瀏覽
忽然想飲酸辣湯,商場地下就有間上海菜館,店裡裝修是懷舊風主題,值得推介有三味菜:-青瓜配海蜇爽脆的青瓜及彈口的海蜇配上麻油及芝麻,好惹味-酸辣雲吞湯好開胃,好足料,有木耳、豆腐、雲吞,不是太辣-牛肉拉麵有穫氣,牛肉好入味好軟稔
-青瓜配海蜇
爽脆的青瓜及彈口的海蜇配上麻油及芝麻,好惹味
-酸辣雲吞湯
好開胃,好足料,有木耳、豆腐、雲吞,不是太辣
-牛肉拉麵
有穫氣,牛肉好入味好軟稔
2019-06-30 1044 瀏覽
喜歡食上海菜的我,就決定來這間上海廳,幸而週未早到可以提早拎位,所以不算人多,看到menu都幾多選擇。首先一定是小籠包,很快送上來而且熱乎乎,皮薄餡多,咬下去滿口的湯汁,真的幾好食,而且肉質鮮嫩可口。另外叫了一個菜粒火腿炒飯,略為清淡的一道炒飯,配上松子,飯粒炒得乾身,粒粒分明,火腿份量都適中,整體來說味道比較淡味一點。服務方面都算不錯,待應反應都算快,整體來說這餐廳的菜式水準都不俗,有機會再品嚐其他菜式

2019-06-28 600 瀏覽
同朋友想去黃大仙拜神,所以就順道係黃大仙食嘢啦,因為打算食餐好啲,就去左食係地鐵一出個層的上海廳,主要因為見到裝潢都幾靚,所以揀佢。因為時間早,所以都唔駛點等位,我就叫左左排骨擔擔麵,再叫多個小籠包share食。先講排骨擔擔麵,即係炸豬扒加擔擔麵,我個日食個個擔擔麵都幾好食,有啲辣,幾惹味,至於豬扒都炸得幾香脆,又不會太硬,都幾鬆化,而且豬扒切開左幾件,方便進食,加上同麵分開上,無咁易淋,我個人比較鍾意一啖麵才咬豬扒,好過浸住來食。至於小籠包,就皮厚左啲,雖然無咁易穿,個就無左種皮薄餡靚的感覺,而且餡料屬正常,無話特別好味,只係價錢唔叫太貴,夾份食下過口癮係ok ge,但不要有太大預期。

2019-06-11 651 瀏覽
【砂鍋醃篤鮮】清清淡淡,有豆腐,筍,百葉結,五花肉等食材。【鱔糊撈麵】食果時有少少糊味,我地就當係特色。【上海小籠包】我覺得皮厚咗少少,肉汁都唔夠鮮甜【菠蘿黑醋排骨】酸酸甜甜幾好食,配飯食最啱!整體來說,裝修幾靚,環境舒適,食物質素中等,住附近嘅可以試下嘅。

【砂鍋醃篤鮮】清清淡淡,有豆腐,筍,百葉結,五花肉等食材。
鱔糊撈麵

【鱔糊撈麵】食果時有少少糊味,我地就當係特色。
上海小籠包

【上海小籠包】我覺得皮厚咗少少,肉汁都唔夠鮮甜
菠蘿黑醋排骨

【菠蘿黑醋排骨】酸酸甜甜幾好食,配飯食最啱!

2019-06-03
鱔糊撈麵
菠蘿黑醋排骨
2019-05-10 973 瀏覽
星期四的晚上,約了爸媽去黃大仙食晚飯,因為媽媽喜歡上海菜,所以去左上海廳,順便當慶祝母親節。響上海聽等左一陣已經有位, 我地點左媽媽最喜歡的是鱔糊,青菜煨面,小籠包,青瓜海哲,素菜花卷,青菜豆腐湯。青瓜海哲,開胃前菜,海哲好彈牙。小籠包賣相唔錯,皮又好薄,有好多肉汁鱔糊真係好好味,用料十足,推介之選,用黎配埋個素菜花卷真係一絕!青菜煨面同青菜豆腐湯亦不錯,湯底清清地,感覺無乜味精,健康之選簡簡單單不錯的一餐晚飯,價錢亦合理

青瓜海哲,開胃前菜,海哲好彈牙。
小籠包賣相唔錯,皮又好薄,有好多肉汁

簡簡單單不錯的一餐晚飯,價錢亦合理

2019-05-09
  • 鱔糊
2019-04-27 883 瀏覽
上海小籠包係我必點,因為個皮厚度適中,同埋個皮好柔軟而易食! 平時好鐘意食排骨擔擔麵,但呢間d 排骨整得好似咸左d,只係本身個麵同湯底係我最滿意既地方: 我鐘意花生同個擔擔麵醬既辣度夠平均同個麵質都好滑!
2019-04-21 865 瀏覽
最近係黃大仙區試試門面好靚既上海菜☝️午市既時候見到呢個麵食套餐二話不說咁叫左紅油牛展麵同生煎包🥟.試完有啲失望🙍事關紅油牛展麵只有紅油既味道無其他層次既香辣而且湯底比較清令到成碗麵真係得紅油既味道😖.生煎包係普通肉包煎過完全無肉汁可言😢生煎包既靈魂已經死掉☠️.同行既朋友仔試既上海小炒客飯賣相色香味俱全好多✨想試下呢間餐廳既午市既你推介麵餐呢兩樣選擇以外既野除非你地想試伏🤭.人均消費:$64
最近係黃大仙區試試門面好靚既上海菜☝️
推介麵餐呢兩樣選擇以外既野
除非你地想試伏🤭

人均消費:$64
2019-04-06 880 瀏覽
今晚同屋企人去食,叫咗一杯豆漿。食到一半仲未嚟就叫個待應追一追單啦,過咗一陣佢黎咗3杯咁我話叫左一杯。之後個女侍應就喺我後面講咗句(又話3杯?)。。。。哇!係佢同我落單嘅,漏單仲要之後咁差。比説話我聽,我望住佢佢仲同另外一個女侍應細聲講。咩服務態度呀大姐。我唔會再去囉!
2019-04-06
2019-03-31 766 瀏覽
早前間接得到一張禮券,可在指定飲食集團旗下餐廳用膳,堂食可作現金券使用。由於現金券即將在月底到期,這晚放工就襯有優惠,選了一家從未食過的「上海廳」一試!餐廳鄰近港鐵站,半開放式設計,感覺摩登。這晚點了兩項餐廳「推介」菜式,「金絲蝦燒賣」及「擔擔麵」。先講點心,$37元5粒的燒賣,並不是豬肉做,而是糯米。熱騰騰的糯米,上面舖上一條條金絲,並有一隻迷你蝦毛仔,包裝成燒賣造型,相當有趣。味道清淡,可惜糯米太多料太少,因此每一口都只吃到糯米😑。再來$50一碗的一擔擔麵(走辣),湯底不夠糊,但勝在有很多花生,很香!麵煙軔不俗。整體感覺,價錢平民化,但味道一般,即使推介菜式亦未見味道突出。

餐廳鄰近港鐵站,半開放式設計,感覺摩登。

金絲蝦燒賣

擔擔麵(走辣)

2019-03-29
現金券
擔擔麵(走辣)
天氣無啦啦凍返,所以中午突然間好想食酸辣湯麵!黃大仙區食酸辣湯麵我通常都會嚟上海廳,因為佢中午嘅拉麵套餐都幾抵食,$64就有一大碗拉麵加埋小食!咁我同同事兩個都叫咗酸辣湯麵,小食就要咗小籠包同埋生煎包!酸辣湯麵好快就送到,以小籠包同生煎包因為要即叫即整,所以都要等一陣!酸辣湯麵佢一向有水準嘅,而且超級大碗識落好飽!小籠包係即蒸嘅,皮好薄而且入面多汁,熱辣辣咁好好味!生煎包都係即叫即煎,所以都係熱辣辣嘅,而且個底煎到脆卜卜咁,好好味!
天氣無啦啦凍返,所以中午突然間好想食酸辣湯麵!

咁我同同事兩個都叫咗酸辣湯麵,小食就要咗小籠包同埋生煎包!

酸辣湯麵佢一向有水準嘅,而且超級大碗識落好飽!
酸辣湯麵

小籠包係即蒸嘅
小籠包
,皮好薄而且入面多汁,熱辣辣咁好好味!

生煎包都係即叫即煎
,所以都係熱辣辣嘅,而且個底煎到脆卜卜咁,好好味!
生煎包
2019-03-07
酸辣湯麵
小籠包
生煎包
2019-02-25 844 瀏覽
每次去完黃大仙 都心思思想去食小籠包 今日都唔例外 地點好就腳 一出地鐵站入商場就見到 由於太肚餓 今次點左 1)小籠包 2)素菜叉子 3)甜酸魚塊 4)素蒸餃 5)清炒白菜6)凍豆漿 上菜時間好快 小籠包 賣相唔錯 皮夠薄 夾起冇穿 肉汁夠熱 美中不足 今次覺得 肉feel到有穌味 素菜叉子 叉子好夠熱 冇影相 甜酸魚塊有驚喜 平時食開 係微暖 今次煮起好夠熱 脆脆地 甜酸程度 剛剛好 素蒸餃 食落唔覺得干 蒸餃黎講算係唔錯 清炒白菜 食落有d 苦 豆漿正常員工態度友善 上菜時間快 下次都會再黎
素菜叉子 叉子好夠熱 冇影相
素蒸餃 食落唔覺得干 蒸餃黎講算係唔錯
清炒白菜 食落有d 苦 豆漿正常
員工態度友善 上菜時間快 下次都會再黎
2019-02-23 545 瀏覽
之前幾次經過龍翔中心,見到上海廳外都有人排隊等位。今天排隊等位的人不太多,兩兩三三的,我就試試這食店吧。Honey點了小籠包、上海粗炒、酸辣湯雲呑和高力豆沙。侍應嘛……Honey説「高力豆沙香蕉」,侍應「更正」説:「叫高力豆沙咪得囉,唔使講香蕉!」我問,酸辣湯的辣,能不能分開上?侍應説:「分唔到!」食物方面,中規中矩。小籠包,皮厚了一點,但肉湯還不錯。酸辣湯雲呑,酸辣湯確實辣,但材料豐富,濃稠度也適中。雲呑大大粒,菜肉餡料足。主食是上海粗炒,忘了拍照。一般。幾款食物,高力豆沙香蕉最好。外皮薄而且鬆軟,蛋白和麵粉的調配恰當。裡面的豆沙不太多,正好,那就不太甜,也不蓋過香蕉的香甜。環境、食物、服務…~都中規中矩,但不值得要排隊久等。
之前幾次經過龍翔中心,見到上海廳外都有人排隊等位。
今天排隊等位的人不太多,兩兩三三的,我就試試這食店吧。

Honey點了小籠包、上海粗炒、酸辣湯雲呑和高力豆沙。

侍應嘛……
我問,酸辣湯的辣,能不能分開上?侍應説:「分唔到!」

食物方面,中規中矩。
小籠包,皮厚了一點,但肉湯還不錯。

酸辣湯雲呑,酸辣湯確實辣,但材料豐富,濃稠度也適中。
雲呑大大粒,菜肉餡料足。

主食是上海粗炒,忘了拍照。
一般。

幾款食物,高力豆沙香蕉最好。
外皮薄而且鬆軟,蛋白和麵粉的調配恰當。
裡面的豆沙不太多,正好,那就不太甜,也不蓋過香蕉的香甜。

環境、食物、服務…~都中規中矩,但不值得要排隊久等。
2019-02-23