2021-03-12 69 瀏覽
九龍城開咗間新嘅高級日式居洒屋。格調非常日式, 木🪵系裝修.. 坐得舒服😌。 先來一客 刺身八款 $688 海膽鮮帶子油甘魚牡丹蝦三文魚拖羅三文魚子活赤貝非常大盤, 超級新鮮,厚切,好低食。牡丹蝦, 好大隻, 肉質爽口彈牙,非常鮮甜。 推介 。 海膽~ 甜如牛奶🥛, 完全沒有丁點苦味。 拖羅,吞拿魚腩~ 淺粉紅色,入口即溶,高質貨。 👍🏻 牡丹蝦頭用嚟煲湯, 奶白色嘅湯非常鮮甜。 煙燻牛扒~ 煙熏味非常濃郁,佐酒一流! 未至於入口即溶,但係牛味重。
九龍城開咗間新嘅高級日式居洒屋。

格調非常日式, 木🪵系裝修.. 坐得舒服😌。

先來一客 刺身八款 $688
三文魚
拖羅
三文魚子
活赤貝

非常大盤, 超級新鮮,厚切,好低食。

牡丹蝦, 好大隻, 肉質爽口彈牙,非常鮮甜。 推介 。

海膽~ 甜如牛奶🥛, 完全沒有丁點苦味。

拖羅,吞拿魚腩~ 淺粉紅色,入口即溶,高質貨。 👍🏻

牡丹蝦頭用嚟煲湯, 奶白色嘅湯非常鮮甜。

煙燻牛扒~ 煙熏味非常濃郁,佐酒一流!

未至於入口即溶,但係牛味重。
2021-03-09 58 瀏覽
今次去了九龍城附近找吃的~特別找了一間日本居酒屋享受下~野菜條氧鯷魚醬由沙甸魚多春魚煮成,用青瓜、胡蘿蔔沾著吃、中和了魚香和清新~十分醒胃吃日本菜當然要開了支大吟釀,各自都可以選一隻很漂亮的酒杯~充滿甜甜水果香,味道回甘~時令活魚刺身 - 䲞魚 上台時魚尾還在震動,超級新鮮!肉質爽口有嚼頭,味道清甜~沾上蒜柚子汁又吃到另一層次了~最後不浪費其他魚的部份,煮成鮮味的香濃魚湯~煙燻穴子壽司穴子圍邊中間加入蟹籽~一口咬下鮮味又多汁。松葉蟹甲羅燒甲羅燒拉出芝士絲來,未吃都已經口水直流了~加上餅乾或青瓜,各有特色~同時又能中和蟹膏~燒魷魚筒,燒得香到不得了~魷魚夠厚身,所以每口咬下啖啖肉~沾上薑蓉更能帶出魷魚鮮味~總結服務很有禮,整個晚飯真愉快~
今次去了九龍城附近找吃的~
特別找了一間日本居酒屋享受下~

野菜條氧鯷魚醬
由沙甸魚多春魚煮成,
用青瓜、胡蘿蔔沾著吃、
中和了魚香和清新~十分醒胃

吃日本菜當然要開了支大吟釀,
各自都可以選一隻很漂亮的酒杯~
充滿甜甜水果香,味道回甘~

時令活魚刺身 - 䲞魚
上台時魚尾還在震動,超級新鮮!
肉質爽口有嚼頭,味道清甜~
沾上蒜柚子汁又吃到另一層次了~
最後不浪費其他魚的部份,
煮成鮮味的香濃魚湯~

煙燻穴子壽司
穴子圍邊中間加入蟹籽~
一口咬下鮮味又多汁。

松葉蟹甲羅燒
甲羅燒拉出芝士絲來,
未吃都已經口水直流了~
加上餅乾或青瓜,各有特色~
同時又能中和蟹膏~

燒魷魚筒,燒得香到不得了~
魷魚夠厚身,所以每口咬下啖啖肉~
沾上薑蓉更能帶出魷魚鮮味~

總結服務很有禮,整個晚飯真愉快~
2021-03-03
  • 時令活魚
  • 燒魷魚筒
2021-03-08 148 瀏覽
晚市堂食限制終於放寬,適逢朋友告知九龍城有間剛剛開將的居酒屋,便約定時間,大家齊齊去試試。餐廳佈置平實簡潔,以木材製作的傢俬及吧枱加上微黃燈光,感覺温暖。餐牌上的菜式也不少,實在難以取捨,經店員推介,終於鎖定目標。野菜條伴鯷魚醬 $32餐廳有四款沙律可供選擇,論吸引程度,此款必定是道選。不似一般的沙律,醬料淋在沙律菜上,而是另外放在一台小巧的蠋爐上保持微温,配撘已切成粗條狀的青瓜、紅蘿蔔、白蘿蔔等蔬菜。醬料主要以沙甸魚、多春魚製成,魚味濃郁,鮮味得來又咸咸地,配以味道相反,清新爽脆的青瓜、紅蘿蔔、尤其是白蘿蔔,鯷魚醬令其更顯清甜可口。鯷魚醬味道實在與蔬菜太合拍, 所以我連其他碟上的配菜也不放過,一併用來點鯷魚醬。葱吞拿魚腩薄脆 $58吞拿魚腩蓉配醃蘿蔔粒、幼葱絲,兼具黃、綠、紅三原色原素,以海水綠器皿承載,令金金黃黃的薄脆更富貴氣,小小的醃蘿蔔粒為吞拿魚腩蓉增添口感,其酸味及葱香提昇了吞拿魚鮮味,真的有心思安藝虎土佐錦純米吟釀 720ml  $580 🍶友人選了這款由50%米芯部分所釀成的清酒,侍應會徵詢客人打算熱或凍飲。我們選了凍飲,不久侍應送上整支吟釀,並在客人面前倒進四個被透明大

野菜條伴鯷魚醬 $32

葱吞拿魚腩薄脆

葱吞拿魚腩薄脆 $58

安藝虎土佐錦純米吟釀

安藝虎土佐錦純米吟釀 720ml  $580 🍶

友人選了這款由50%米芯部分所釀成的清酒,侍應會徵詢客人打算熱或凍飲。我們選了凍飲,不久侍應送上整支吟釀,並在客人面前倒進四個被透明大玻璃器皿承載著的小酒餅內,玻璃器皿內其實放滿冰粒,放便客人斟酒之餘又可保持酒的温度,真細心。此吟釀㗳落有種果香,味道略辛,入口順滑清爽,適合喜歡果香又易入口的人。我雖不好杯中物,原本打算淺嚐,不過配合以下的煙燻日本豚腩肉,令我又不經不覺一杯接一杯。

煙燻日本豚腩肉 $78  🐖 🥩🍲

店長見我們有點清酒,便極力推介這客~ 煙燻日本豚腩肉。豚腩肉置於一個小白鍋的網架上,鍋底内保留少少已燻過的木屑,令客人邊食仍邊聞到那股誘人的煙燻香氣。

厚切的豚腩肉份量十足,外層色澤黃金,肥瘦層次分明,油花脂肪甘香,肉質紮實,口感郤嫩滑豐膄,十分惹味,店長果然無介紹錯,配清酒真的一流,口中的煙燻味與清酒相遇,令酒的味道起了微妙的變化,更醇厚甘甜。而那股煙燻肉香至今仍經常在我的記憶中繚繞不散。

鐵板鮑魚 $98
原隻鮑魚以醬油醃過夜後,再鐵板燒,配以由昆布、松葉蟹肉淆成的醬汁,味道令人期待。
今次這個鐵板鮑魚火侯控制得剛剛好,肉質入口嫩滑彈牙,完全不覺得韌,兼且非常入味,有種難以容易的鮮味,不用點松葉蟹肉昆布汁,單單只是醃過的鮑魚味道已俘虜我心。

活龍蝦刺身 龍蝦頭甲羅燒 兩食 $488 🦞

活龍蝦刺身

日本菜的擺碟有時真的令人不禁要拍照留念或看多兩眼才捨得起筷,今次主角還是~ 肥美的龍蝦,見到都心花怒放。以紅紅橙橙的蟹子作點綴,醒神奪目。龍蝦肉晶瑩、爽脆彈牙,鮮甜味美,份量也多,彷彿吃不完一樣,真得十分滿足。

龍蝦頭甲羅燒

食完淡淡肉的龍蝦刺身,便輪到全隻龍蝦的精華所在 ~ 龍蝦頭 ,平時食蟹甲羅燒就食得多,今次用大大個龍蝦頭製作甲羅燒,諗起都流口水。

甲羅燒賣相雖然無活龍蝦刺身那麼出眾,不過份量以及美味程度同樣不容小觀。手掌般大的龍蝦頭開邊,鋪滿澎湃的龍蝦膏以及師傅秘製的味噌,燒烤後,鮮香撲鼻,理論上將滿滿的蝦膏鋪在小餅乾上吃,感覺上會無咁漏,之不過甲羅燒的份量也相當多,區區幾片餅乾也不足以應付,最後索性用匙羮㧾,才發現原來底下還有一梳梳仍附在殼上的龍蝦肉,熱辣辣兼厚肉鮮甜,用匙羮掘呀掘,再大淡大淡往口裏塞,真的超滿足,一點不覺漏。
松葉蟹壽司

松葉蟹壽司  $34

觀乎蟹肉的紋理,光澤已反影其新鮮程度,松葉蟹那清甜鮮味,有誰能抗拒;壽司飯酣香清雅,份量恰好,一啖過,吃得乾淨利落

芝士蛋奄列 $68

來到日本餐廳,怎能錯過蛋類料理,就點一客奄列吧。蛋皮厚薄適中,帶少少甜味,中央的芝士呈半流心狀,口感豐盈又富層次,芝士味不算濃,没有搶去蛋味,加上木魚碎一同吃,有少少咸味之餘,食起來更順滑。

櫻花及黑糖福餅

櫻花及黑糖福餅  $24

承載甜品的餐具器皿、擺盤裝飾也貫徹著日本風格的美感,令人心生喜悅。褔餅小巧精緻,味道不太甜,皮薄軟熟,櫻花福餅帶有少許咸味,餅芯用上櫻花味饀料;而黑糖褔餅並非只有甜味,還有種黑糖獨有的蜜蔗味,配吉士饀,個人覺得味道稍勝櫻花,特色則各有千秋。

巨峰、乳酸味梳打汔水

巨峰、乳酸味梳打汔水 $38

不想沾酒的話,甜甜香氣的巨峰加上醒胃的乳酸,也不失為清新可口的選擇。

其實最初選擇這間餐廳時沒有抱甚麼期望,因為新開業,網上又未有甚麼評論,本著姑且一試心態,郤又喜出望外,不但食材新鮮,擺盤精美,更重要是菜式設計富心思,製作具水準,店員態度殷勤,價錢相宜,雖沒有華麗佈置,但坐得舒服,是一間以質取勝的居酒屋。

葱吞拿魚腩薄脆
安藝虎土佐錦純米吟釀
松葉蟹壽司
櫻花及黑糖福餅
巨峰、乳酸味梳打汔水
平時喺九龍城食開泰國料理多,日本居酒屋你又見過未?🤨 今次嚟到九龍城新開嘅日式餐廳,裝修同埋餐具都非常吸睛,服務態度好😚 如果下午來,上OpenRice訂位仲有八五折,抵啊!✌🏻—————🤍 前菜:沙葛+蘿蔔條+青瓜條 配 鯷魚醬呢隻魚醬係由沙甸魚同多春魚混合而成,新鮮嘅嘗試,有驚喜!🤩 因為一坐低就上左前菜,本身以為係免費嘅,點知都係收費嘅🤣 不過俾錢試吓新野都係無可厚非嘅~🤍 刺身盛合五款 $338招牌刺身盛合~ 每件刺身都非常新鮮,片片厚切✨ 三文魚好大粒,成粒骰仔咁,咬落已經感覺到鮮味🍣 油甘魚入口即溶,果然靚嘅刺身係唔同啲! 如果你唔食生蝦頭,仲可以免費代為脆炸,服務貼心👍🏼 🤍 香蔥牛肉薄燒 $88份量有D細,有total四件,不過味道值得高分。薄片牛肉入面包滿左乾蒜同埋蔥花,一啖食落肉汁爆出來,蒜味係小編favourite🤪🧄 🤍 蒲燒鰻穴丼 $128好大碗,而且有齊兩款鰻魚,完全唔吝嗇!😋 鰻魚燒得好入味,唔會覺得好多骨同難咬,飯底都係正宗日本米,鰻魚汁加飯絕對係小編最愛🍚 🤍 雜錦天婦羅 $78天婦羅包括有矮瓜、番薯、炸蝦等等,有齊唔同款,而且擺碟好靚,不過味道整體我

—————
🤍 前菜:沙葛+蘿蔔條+青瓜條 配 鯷魚醬

🤍 刺身盛合五款 $338

🤍 香蔥牛肉薄燒 $88

🤍 蒲燒鰻穴丼 $128

🤍 雜錦天婦羅 $78
天婦羅包括有矮瓜、番薯、炸蝦等等,有齊唔同款,而且擺碟好靚,不過味道整體我覺得一般,性價比麻麻地🥲

🤍 上戶海鮮蒸蛋 $38
原本覺得30幾蚊一個蒸蛋實在太貴,不過一試就會發現海鮮真係足料嘅,有三文魚同埋裙邊係面,而且好大份!🥴 我稍嫌個蒸蛋唔夠滑,食落口感太實🤦🏽‍♀️

🤍 辣酒煮花螺 $88
精美嘅冷盤,花螺比較細粒,但味道鮮甜,而辣味比酒味重,醬汁搭配不錯👍🏻

🤍 福餅( $48/2件 >>> 免費)
因為老闆娘知道我會幫佢寫食評,就免費請咗我哋食飯後甜品嘅福餅😍 賣相非常吸引,員工仲介紹咗佢哋各自嘅味道,包括焦糖、芝麻、蜜瓜、櫻花🍡 食落有啲似雪米糍,不過內餡更加煙韌同有口感,有驚喜呢!🥳
平日到九龍城都係食泰國菜 今次同大家介紹嘅係九龍城日本料理🤍辣酒煮花螺🤍𩶘魚刺身🤍壽司盛🤍煙燻豬腩肉🤍天婦羅魷魚鬚🤍鐵板龍蝦🦞花螺煮法帶有花椒香味 有點中日fusion 味道 非常開胃。雖然入座時間已經2點,刺身依然非常新鮮。最精彩的菜色是燒龍蝦,肉質燒得岩岩好,加上蝦膏和味噌的配搭,非常出色!
平日到九龍城都係食泰國菜 今次同大家介紹嘅係九龍城日本料理

🤍鐵板龍蝦🦞

2021-03-06
午餐
2021-03-04 51 瀏覽
九龍城泰國餐廳選擇有很多,日式料理選擇卻很少,朋友極力推介九龍城新開日本居酒屋,當然就和朋友一試究竟料理款式多,壽司,刺身,燒物樣樣有,價錢中上。食日本菜,又點少得了清酒呢?我們都喜歡帶甜一點的清酒,店員推介了鈴鹿川 純米大吟釀 滿滿米香,入口甘甜,微辛,佐餐可提升食材鮮味。蕃茄蒜子沙律先來一個前菜,醒一醒胃。原個爽甜蕃茄加上洋蔥,葱粒,蒜子酸醬汁,好清新好正。磯煮鮑魚非常入味,肉質彈牙,一隻其實真係唔係好夠喉。活魚刺身 𩶘魚師傅刀工一流,切成薄片,魚肉透明,非常新鮮。肉質爽口彈牙帶點煙韌口感,一點都不膩,蘸上香葱紅蘿蔔酸汁非常夾。煙燻牛舌鹽燒牛舌食最多,今次特別點,試一試煙燻,每一片牛舌都有濃郁煙燻味,和牛本身的味道很夾。櫻花蝦炸豆腐外層鋪滿櫻花蝦,炸至金黃香脆 豆腐嫩滑,熱辣辣,必點。豆芽韭菜炒砂肝筋其實係炒雞腎邊,爽口脆身,調味剛好,配上同樣爽口的芽菜和韭菜,不太膩這道菜可以話係我今晚最愛燒魷魚筒原隻燒,帶嚼勁,店員推介加點薑蓉一起吃,別有一番風味。白魚湯加$100左右,師傅把活魚刺身所剩下的魚頭和魚尾,再加上豆腐粒,海帶來淆製魚湯,魚湯熱辣辣,暖胃,味道鮮甜濃稠,正店員很有禮貌
九龍城泰國餐廳選擇有很多,
日式料理選擇卻很少,
朋友極力推介九龍城新開日本居酒屋,
當然就和朋友一試究竟

料理款式多,壽司刺身
燒物樣樣有,價錢中上。

食日本菜,又點少得了清酒呢?
我們都喜歡帶甜一點的清酒,
店員推介了鈴鹿川 純米大吟釀
滿滿米香,入口甘甜,
微辛,佐餐可提升食材鮮味。

蕃茄蒜子沙律
先來一個前菜,醒一醒胃。
原個爽甜蕃茄加上洋蔥,葱粒,
蒜子酸醬汁,好清新好正。

磯煮鮑魚
非常入味,肉質彈牙,
一隻其實真係唔係好夠喉。

活魚刺身 𩶘魚
師傅刀工一流,切成薄片,
魚肉透明,非常新鮮。
肉質爽口彈牙帶點煙韌口感,
一點都不膩,蘸上香葱紅蘿蔔酸汁非常夾。

煙燻牛舌
鹽燒牛舌食最多,今次特別點,
試一試煙燻,每一片牛舌都有濃郁煙燻味,
和牛本身的味道很夾。

櫻花蝦炸豆腐
外層鋪滿櫻花蝦,炸至金黃香脆
豆腐嫩滑,熱辣辣,必點。

豆芽韭菜炒砂肝筋
其實係炒雞腎邊,爽口脆身,調味剛好,
配上同樣爽口的芽菜和韭菜,不太膩
這道菜可以話係我今晚最愛

燒魷魚筒
原隻燒,帶嚼勁,店員推介加點薑蓉一起吃,別有一番風味。

白魚湯
加$100左右,師傅把活魚刺身
所剩下的魚頭和魚尾,再加上豆腐粒,
海帶來淆製魚湯,魚湯熱辣辣,
暖胃,味道鮮甜濃稠,正

店員很有禮貌,會介紹食材食法,
主動加茶和收碟

洗手間亦乾淨衛生。
今晚有一個超好的體驗,
非常滿足呢!😄

2021-03-04 46 瀏覽
近來疫情緩和,晚市堂食放寬,當胨然與老婆寶寶外出吃個晚飯,我們便來到九龍城新開的日本居酒屋,順道暢飲談天。餐廳裝潢以全木系為主題,從門外招牌、各款掛牌以至餐桌坐椅均可看見其足跡。內裡環境燈光明亮,座位分開吧台和普通座椅兩種,而吧台頂端加入了大量日本酒瓶作裝飾點綴,整體設計讓人猶如置身日本的深宵食堂之中。鈿女 天女之舞 純米吟釀清酒是使用傳統技法精心釀造而成,其酒精含量為15%,飲用方法可以常溫或熱燗皆可,酒體順喉有層次,清爽並帶有微甜,味道米味香醇,散發花香。野菜條伴鯷魚醬前菜的野菜條分別有紅蘿蔔條、白蘿蔔條、青瓜條,口感皆新鮮爽脆,清甜帶汁。鯷魚醬貼心地放置於爐子上以保持溫度,醬汁魚味濃郁,鹹香且有小量魚腥,特別的味道配搭野菜條食用別具一番風味。螢光魷魚沖漬外觀細小的螢光魷魚沖漬正好可以一口一條,方便進食,其表面富有光澤,入口滑溜煙韌,微硬的口感甚有嚼勁,味道鹹香鮮美,魷魚味道濃郁出眾。刺身盛合八款刺身盛合分別為北海道海膽、牡丹蝦、帆立貝、赤貝、吞拿魚腩、油甘魚、三文魚、三文魚籽此八款,刺身皆原味出眾,新鮮可口,同時各具特色。海膽可以包裹上紫菜食用,口感豐腴鮮甜,入口即化。牡丹蝦蝦肉
鈿女 天女之舞 純米吟釀
螢光魷魚沖漬
刺身盛合八款
刺身盛合分別為北海道海膽、牡丹蝦、帆立貝、赤貝、吞拿魚腩、油甘魚、三文魚、三文魚籽此八款,刺身皆原味出眾,新鮮可口,同時各具特色。海膽可以包裹上紫菜食用,口感豐腴鮮甜,入口即化。牡丹蝦蝦肉甜美,細綿帶爽。帆立貝厚實彈牙,清甜滑嫩。赤貝爽厚甘甜,味濃脆彈。吞拿魚腩甘香濃厚,綿密腴滑,沾舌即化。油甘魚柔軟細滑,肥而不膩。三文魚魚油豐盈,甘香爽滑。三文魚籽則明亮飽滿,鮮嫩香甜。
火炙牛小排壽司
此道壽司是餐廳的主打款式,師傅把牛小排輕微火炙後再食用,口感鮮嫩微彈,牛味濃郁,配搭上壽司飯和青蔥,則可增添鮮味同時達到緩和油脂。
煙燻穴子壽司
穴子屬於海鰻的一種,由於習慣棲息於海底洞穴因而得名。普遍餐廳師傅一般使用上三文魚包裹三文魚籽,此處則較為特別,把款式改用鰻魚配搭蟹子,並加上醋飯而成,其賣相精美飽滿,食用時味道濃郁緊實,清甜爽脆,帶有煙燻氣味。
磯燒鮑魚
廚師把鮑魚切割開四份,除了是讓顧客更容易食用外,另一方面亦為求令製作過程可以更加入味。呈現深色的鮑魚肉質是使用醬汁長時間慢煮,並再進行輕微燒灼而成,口感厚肉緊緻,濃郁彈爽,鹹香帶甜。
蔥吞拿魚腩薄脆
頂部淺粉的吞拿魚腩脂肪含量較高,入口肉質軟綿肥美,幼細香滑,魚味濃郁,伴同蔥粒食用,則能緩和腥味,底部再配搭上薄脆,則為整體口感增添了香酥爽脆。
煙燻羊架
煙燻羊架共有三件,上桌時雖已是完成燒製,但師傅額外使用食具盛裝煙燻木並放入網架,再把羊肉放置於頂部,以達到燻焗肉質的效果。羊肉肉味濃郁不騷,外層帶有輕微香脆,味道散發煙燻香氣,是道創新特別的菜式。
煙燻日本豚腩肉
日本豚腩肉與上道菜式製法相同,其外觀肥瘦均勻,肉質細緻柔軟,鮮嫩滑潤,鹹香即溶,不但有着原來的香甜氣息,燻製過後更令豚腩肉增添絲絲煙燻氣味。
炸蝦頭
師傅絲毫不浪費食材,此道菜餚便是把刺身盛合中的牡丹蝦蝦頭留下並進行炸製而成,口感香酥爽脆,蝦味濃郁,擠上檸檬汁同食,味道清新不油膩,是道伴酒一流的佳品小食。
柚子雪葩
奉上時使用冰塊放底以保持食材溫度口感,可見服務周到貼心。雪葩使用原隻柚子製造,食用時冰涼透心,入口即化,味道清甜幼滑,果香滿溢,清新芳香的甜點作為飯後結尾自然是適合不過。

總結而言,餐廳設計富日本居酒屋風味,環境方面光猛舒適。菜餚賣相精美,從食具至擺盤均可見精心製作,味道新鮮味美,製作正宗高質,價錢合理抵吃,是與朋友們聚餐和打卡拍照的好地方。
2021-03-03 28 瀏覽
九龍城新開的高檔日式居酒屋餐牌內有很多咗酒小孩,如果沒有架車來就可以邊喝酒邊嘆小食了。日式鮑魚用日式醬油先煮,放入雪櫃一晚,醃過夜,更加入味,口感煙銀,佐酒一流。大刺身拼盤,共有八款高價高檔刺身 $638 海膽~ creamy ,甜如牛奶, 完全冇任何苦澀味 鮮帶子油甘魚牡丹蝦~ 超級大隻,新鮮彈牙三文魚拖羅~ 淡粉紅色、油香四溢,超正的三文魚子~ 通透,海水味重。 活赤貝~彈牙、爽脆。 牡丹蝦頭用嚟煲湯,非常鮮甜將燒大蝦,蝦肉爽口彈牙加上咩都濃郁嘅醬汁,雙重口感, 讚👍🏻
九龍城新開的高檔日式居酒屋

刺身拼盤,共有八款高價高檔刺身 $638
海膽~ creamy ,甜如牛奶, 完全冇任何苦澀味
鮮帶子
油甘魚
牡丹蝦~ 超級大隻,新鮮彈牙
三文魚
拖羅~ 淡粉紅色、油香四溢,超正的
三文魚子~ 通透,海水味重。
活赤貝~彈牙、爽脆。

牡丹蝦頭用嚟煲湯,非常鮮甜

2021-03-03 486 瀏覽
晏晝去九龍城拜年,坐坐下都差不多晚飯時候,決定向附近找找食。本身打算吃泰國菜,點知行行下發現了一間新開的日本餐廳,環境格局也相當不錯,一於入去試試吧!野菜條伴鯷魚醬鯷魚醬用上多春魚+沙甸魚調製而成,味道咸香鮮味,伴上香甜野菜條,美味可口令人胃口大開。鈴鹿川-純米大吟釀非常清爽易入口,酒味向口中慢慢伸延,之後香氣在口腔散開,令人回味無窮。響螺刺身響螺切成薄片,食落爽脆鮮甜,鮮味爆標。牡丹蝦剌身擺盤精緻,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足。蔥吞拿魚腩蓉手卷吞拿魚腩蓉鮮甜滑溜,魚油甘香鮮美,加入蔥花更能增添香氣。北海道海膽手卷北海道海膽甘香creamy,鮮甜味停留在口腔久久不散,紫菜香脆美味。煙燻牛舌好少見日本餐廳有煙燻料理,估唔到餐廳有一整版煙燻食物,而且圖片好像挺不錯,所以叫款試試,牛舌生熟程度燒到剛剛好,入口鮮嫩軟淋,煙燻味突出,非常好吃。白魚湯本身諗住將牡丹蝦蝦頭炸了做成送酒小吃,但店家提議不如加蝦頭入白魚湯煮成魚湯,感覺好像也挺不錯,魚湯呈奶白色,味道鮮甜,有淡淡蝦頭鮮味,飲完成個人都非常温暖。燒手握飯團(明太子)飯團燒到外層有少少焦香,店家在飯團上面加上明太子,之後用紫菜包住吃,入口香脆咸香

鈴鹿川-純米大吟釀

響螺刺身
響螺切成薄片,食落爽脆鮮甜,鮮味爆標。

牡丹蝦剌身
擺盤精緻,蝦肉爽口彈牙,鮮味十足。

蔥吞拿魚腩蓉手卷
吞拿魚腩蓉鮮甜滑溜,魚油甘香鮮美,加入蔥花更能增添香氣。

北海道海膽手卷

煙燻牛舌

白魚湯

燒手握飯團(明太子)
飯團燒到外層有少少焦香,店家在飯團上面加上明太子,之後用紫菜包住吃,入口香脆咸香,明太子味道香濃,味道超正。

• 煙燻牛舌
2021-03-02 26 瀏覽
今日同媽咪到九龍城覆診順到食個午餐,突然好想食日本菜食刺身,途經龍崗道見到一間門外裝修很有居酒居風格,就入去試下👍松葉蟹膏甲羅燒蟹蓋放有蟹肉和蟹膏,蟹味鮮香撲鼻,入口軟滑,搽上餅乾上面,口感層次豐富😋櫻花蝦炸豆腐櫻花蝦沾上豆腐外皮,外酥脆,內嫩滑,咬落鬆脆煙韌好滋味😋壽司盛一盒有八款壽司🍣賣相新鮮,味道鮮甜,擺盆精緻,魚的油脂豐富而且平均,望落已經非常有光澤,入口即溶,滿口充斥着魚油脂香😋上戶刺身盛配迷你烏冬刺身有四款,帶子晶瑩剔透兼圓大飽滿,每口都鮮甜無比,富有彈性,口感極佳。油甘魚,魚紋分佈均勻,每口充斥魚油香氣,齒頰留香👍魚肉呈鮮明橙紅色,脂肪比例亦剛好,非常肥美😋辣酒煮花螺這個花螺是凍食,都是第一次食,花螺粒粒都很新鮮,醬汁煮得很入味,配啤酒一流😋午市加$50可以任飲黑啤酒、清酒及啤酒🍻
松葉蟹膏甲羅燒
櫻花蝦炸豆腐
櫻花蝦沾上豆腐外皮,外酥脆,內嫩滑,咬落鬆脆煙韌好滋味😋
壽司
上戶刺身盛配迷你烏冬
辣酒煮花螺
午市加$50可以任飲黑啤酒、清酒及啤酒🍻
2021-03-01 26 瀏覽
九龍城食咗除咗食泰菜都有好多高質小店。今日見到間新開日本料理,裝修日系風格,環境唔錯!午市有套餐相當之抵,散叫餐牌亦都選擇非常之多。基本上壽司刺身、串燒、熟食、小食等等,應有盡有。今日大家都好想邊食邊飲酒,叫咗鈴鹿川。叫完酒之後,店員會拎一堆不同酒杯俾你揀嚟一陣飲酒。叫咗酒當然叫返啲小食。首先就係辣酒煮花螺,好惹味!佢嘅辣度係微辣,花螺細細隻,肉幾爽口。另外叫左刺身盛。呢個非常豐富,賣相靚。有五款刺身,全部厚切,刺身非常新鮮。有三文魚、吞拿魚、海膽、油甘魚及蝦。樣樣都非常新鮮好食!仲叫埋響螺刺身,非常爽口,呢度嘅刺身真係有質素!另外叫咗啲熟食:煙燻腸,餐廳會用大鍋煙燻後,再上小鍋俾我哋食。煙熏味聞落都幾重,食落有微微煙燻香,腸煙燻得恰到好處。味噌湯用上刺身盛剩下的蝦頭煮,味道夠濃郁。有鮮味。

仲叫埋響螺刺身,非常爽口,呢度嘅刺身真係有質素!

味噌湯用上刺身盛剩下的蝦頭煮,味道夠濃郁。有鮮味。

2021-02-28 45 瀏覽
呢間新開日本料理,有驚喜!▶️前菜:鯷魚沙律, 有青瓜、紅蘿白、配有沙甸魚及多春魚醬。呢個食法估唔到唔錯,個醬點沙律又幾好食▶️原隻響螺刺身$328新鮮即開,切成小片,擺盆相當靚。口感非常爽口鮮味😋▶️刺身盛合五款$338海膽配有紫菜可以包住食,超級鮮甜🤤吞拿魚厚切,肉質厚身。三文魚刺身油脂夠多,口感肥美。油甘魚刺身亦都相當唔錯,比起平時嘅唔會腥。蝦刺身夠大隻爽口,非常鮮味。所有刺身都好高質,刺身嘅蝦頭之後仲會用嚟煮湯。▶️鈴鹿川300ml -$338呢隻sake有sake嘅酒香味,而且走帶少少甜味,容易入口夠清新,好好飲😍▶️辣酒煮花螺$88份量都幾多,細細粒辣辣地,用嚟送酒飲相當唔錯。▶️蜆湯$48剛剛的刺身蝦頭用嚟煮湯:蜆湯裏面有海帶及豆腐粒,清清地,蜆肉鮮甜。▶️天婦羅定食$128午市加$20可加配兩件櫻花蝦豆腐,櫻花蝦好香。天婦羅定食非常豐富:有天婦羅蝦、茄子、南瓜、大葉(紫蘇葉)、冬菇、紫菜。▶️煙燻日本豚肉腸$68幾特別,有煙燻香味~腸入面仲有啲芝士。呢間餐廳食物高質、環境好、服務好,超讚!
呢間新開日本料理,有驚喜!

呢個食法估唔到唔錯,個醬點沙律又幾好食

▶️原隻響螺刺身$328
新鮮即開,切成小片,擺盆相當靚。口感非常爽口鮮味😋

▶️刺身盛合五款$338

▶️鈴鹿川300ml -$338

▶️辣酒煮花螺$88
份量都幾多,細細粒辣辣地,用嚟送酒飲相當唔錯。

▶️蜆湯$48

▶️天婦羅定食$128
午市加$20可加配兩件櫻花蝦豆腐,櫻花蝦好香。

▶️煙燻日本豚肉腸$68
幾特別,有煙燻香味~腸入面仲有啲芝士。

呢間餐廳食物高質、環境好、服務好,超讚!
2021-02-27 347 瀏覽
因為太耐沒有到九龍城的關係,所以和朋友就來到這裡行街,行行下發現原來九龍城多了很多以前沒有見過的食店,好少見九龍城有居酒屋,見到這間新開的居酒屋就出於好奇走了一去。這間店環境整潔,裡面有一個長吧枱可以望到廚師為人客做食物,我們今日被安排坐普通座位,所以無緣看見廚師的功架。坐下後,店員第一時間就問我們有冇興趣飲清酒,今日有點興緻,雖然不是酒量了得,但來到居酒屋,要飲點清酒先啱數,經店員介紹下,就叫了一支清酒。我們見餐牌都有很多很吸引的食物,都不知怎樣選,店員見我們有點噢惱,所以就推薦了一些給我們,所以我們都不需要煩惱就可以點了幾款。清酒要了一支安藝虎純米吟釀,店員除左放了一支清酒,還放了四瓶玻璃樽,他將酒開了後就將酒倒入玻璃樽內,玻璃樽有一個大既容器盛載著,容器裡有一些冰保持酒的冰凍。店員隨後拎了一盤小玻璃酒杯,等食客可以挑選自己喜歡的酒杯盛載清酒,真的很貼心! 這隻清酒入口醇厚,一陣陣的蜜瓜香味,入口不會感覺很濃烈的酒精,很易入口,很有清新的感覺,不是好酒的我都好自然的飲了很多,值得推介給女士們飲用!前菜是野菜條伴鯷魚醬,是用上沙甸魚和多春魚做成的鯷魚醬,配上紅白蘿蔔,青瓜等點來一起吃

安藝虎純米吟釀

前菜是野菜條伴鯷魚醬,是用上沙甸魚和多春魚做成的鯷魚醬,配上紅白蘿蔔,青瓜等點來一起吃,魚味香濃但不腥,只係覺得很鮮味,尤其配上白蘿蔔,清新得來很鮮味,魚醬還減低了白蘿蔔本身的辛辣味,比起其它蔬菜,白蘿蔔是一個很好的配搭!

野菜條伴鯷魚醬

活龍蝦剌身+甲羅燒兩食,先來活龍蝦剌身,淨看賣相已經相當好看,龍蝦剌身肉質晶塋剔透,師父很有心機將龍蝦切片,放回入龍蝦殼,再放上蟹籽,剌身加入蟹籽,入口爽甜,蟹籽脆爆,不黏醬油都已經超好吃,吃得出龍蝦的鮮味,店員說龍蝦新鮮在魚缸撈起做的,很生猛新鮮,很美味!

龍蝦(活龍蝦剌身+甲羅燒兩食)

活龍蝦剌身

龍蝦甲羅燒,師父用上味噌和龍蝦膏做成醬料,加入龍蝦頭上再燒,味道很香濃,人客可將面頭的醬連龍蝦肉放上餅乾一起吃,味道夾得剛剛好,不會咸,開頭店員說如果淨食肉和醬可能會咸一點,但我吃上去還不是呢,沒有他所說的咸,証明師父在調味上都花上一點功夫,令到食客就算淨吃都不會覺得有差別,雖然醬汁香濃,但就因為是用上龍蝦膏做,所以吃上去很有龍蝦的味道,我開頭以為龍蝦頭都不會有什麼肉吃,但誰不知裡面都還有很厚的肉,真係以想不到,很驚喜的一個美食!

龍蝦甲羅燒

蔥吞拿魚腩薄脆,師父將蔥香拿魚打成蓉,配上用飯做成的薄脆,鮮味得來又脆口,一軟一硬,口感極端而美味,很可口!

蔥吞拿魚腩薄脆

赤貝壽司,新鮮開出來的赤貝做壽司,入口鮮甜爽脆無比,飯的大細軟硬適中。松葉蟹腳壽司,肉厚鮮味可口,用料上乘,很高質素!

赤貝壽司(兩件)+松葉蟹腳

赤貝壽司

松葉蟹腳壽司

時令活蠔剌身,因朋友不吃蠔,所以只叫了一隻,生蠔雖不是很肥,但肉質鮮甜,加上青檸汁,提高蠔本身的鮮味,不錯!

時令活蠔剌身

鐵板鮑魚,飽魚用上醬汁醃了一晚,再用鐵板燒成,鮑魚本身淨吃已經很好味,又柔軟彈牙,配上師父用松葉蟹肉加昆布做成的醬汁黏上來吃,花心思之餘令食客感覺有種被尊重的感覺,不會只是一隻鐵板鮑魚就咁燒給食客食的,這裡的心思非常!

鐵板鮑魚

煙燻日本豚腩肉,一上枱已經聞到一陣陣很香的煙燻味道,豚腩肉肥瘦適中,吃上去煙燻獨特的氣味加上豚腩肉的外脆內軟,簡直天作之合,朋友都很欣賞這個豚腩肉,但外賣回家給家人品嚐,但店員反而不建議外賣,外賣了會影响了本身的味道和口感,我覺得這種堅持真得很值得讚賞,不會為賺一少少錢就出賣自己的食物!

煙燻日本豚腩肉

芝士蛋奄列裡面用上蔥花和芝士煎成,芝士味不是那麼突出,但蛋味很香,煎得很滑,加上面頭的木魚碎,都還不錯呢!

芝士蛋奄列

甜品是福餅,福餅一客有兩隻,一款是焦糖味,一款是櫻花味,焦糖味的入口有陣陣焦糖香味,裡面是吉士,甜而不膩。櫻花福餅用上櫻花做饀,加上面頭都有一朵櫻花做裝飾,櫻花入撰本身會將櫻花用鹽製過,所以味道帶咸味,咸咸甜甜的將味蕾衝激,很得意!
福餅(2件)

今次來到這間店,食物質素和味道都很令我們很有驚喜,服務又很好,疫情下新開張,希望他們可以不會受疫情影響,高質的食店不多,希望他們可以保持這個初心。
安藝虎純米吟釀
野菜條伴鯷魚醬
龍蝦(活龍蝦剌身+甲羅燒兩食)
活龍蝦剌身
赤貝壽司(兩件)+松葉蟹腳
赤貝壽司
松葉蟹腳壽司
時令活蠔剌身
福餅(2件)
2021-02-26 241 瀏覽
太久沒有去過九龍城行下食飯了,因九龍城是我出生地,搬家後都很久沒有回來,這個地方食市都改變了很多,原來都開了隱世美食,今次路過龍崗道見到有間好光猛的門面,之後吸引到來。入到去之後店員非常親切,當朋友咁傾計介紹美食,又講有去openrice網站BOOK枱,單點餐牌正價仲有85折添,下次可以再來。【前菜-野菜條伴鯷魚醬】清新的野菜條,點上用多春魚+沙甸魚練成的鯷魚醬,添上一種鮮味。今次難得同老婆可以夜晚出街食飯,叫左個清酒嘆下,叫了清酒之前都有靚靚清酒杯可揀下。【鈴鹿川 純米大吟釀】味道帶點果香氣,非常容易入口,入口帶點微甜的感覺,後段又有回甘,配刺身同煙燻帆立貝一流。【活魚刺身-𩶘魚】𩶘魚外表為淡紅白身魚肉,肉質鮮美,食落有咬口帶點煙韌,再配埋蘿蔔蓉、蔥花、酸汁點來食仲帶點鮮甜。刀功又切得夠薄,帶點透光。【和牛牛小排壽司】微微火炙和牛表面,令和牛變得更香,肉質豐富味道令人有驚喜。必點!!【胡麻豆腐菠菜】香濃豆味的豆腐配上鮮嫩爽口的菠菜,淋上自家制的胡麻醬,夏天必食之選。【煙燻帆立貝】這個是店員推介,送酒一流,賣相又吸引,一來到微微的煙燻味衝出來,食落煙燻味又不算好重但仲帶點帆立貝的鮮甜味

【前菜-野菜條伴鯷魚醬】

【鈴鹿川 純米大吟釀】

【活魚刺身-𩶘魚】

【和牛牛小排壽司

【胡麻豆腐菠菜】

【煙燻帆立貝】
這個是店員推介,送酒一流,賣相又吸引,一來到微微的煙燻味衝出來,食落煙燻味又不算好重但仲帶點帆立貝的鮮甜味,真是送酒一流。

【燒自家制一夜干雞翼】
這個一夜干雞翼表面燒到微微焦,帶點金黃色,燒非常香脆,內裡嫩滑又有肉汁,再加上少少芝麻,令賣相非常吸引。

【燒手握飯團-三文魚】
這個燒飯團,比我想像中出色,燒得剛剛好,表面有微微的脆,再加上內裡三文魚肉都不少,三文魚肉有燒過,所以食落帶點油香,不錯不錯。
  • 和牛牛小排壽司
  • 煙燻帆立貝
  • 燒手握飯團
2021-02-25 50 瀏覽
星期一午餐時間 經過龍崗道 發現左一間日本餐形式既居酒屋門口有位員工介紹下 就打算試一下 點餐既時候 問左店員先知原來只係月頭先開張唔怪之得之前好似唔察覺呢間店既存在 一聽新開張 本身都驚食物同服務會唔會唔穩定點知竟然有驚喜 本人和朋友本身都好鐘意食刺身 就咁睇個午餐meun 刺身飯都有幾款 我就揀左個葱三文魚丼 朋友就揀左個刺身拼盤 配迷你烏冬男店員落單時 介紹原來午餐可以加錢任飲啤酒 但之後要返工 所以都無叫到 店員問我葱三文魚丼 除左京葱仲會有芝麻 問我有無問題 本人對食芝麻 極為反感 好在有提醒 唔係真係麻煩 落單店員之後放低左兩兜豉油 我地仲覺得奇怪 店員之後解釋佢地如果知道客人有壽司刺身 一般情況許可既話係會主動幫客人斟定豉油 我同朋友食左咁多次日本餐 都未試過有咁既服務 值得一讚 食物黎到之後 食得岀刺身真係新鮮 但唯一瑕疵 真係刺身飯份量比較偏向細 食完都差小小先飽 不過加多個小食就剛剛好 埋單既時候 女店員都有問我地對食物滿唔滿意 感覺到樓面員工真係好有服務 應該係訓練有素 兩人埋單食左接近三百蚊 價錢不過不失但以服務同食物質素 真係算係超值希望可以保持落去

星期一午餐時間
經過龍崗道 發現左一間日本餐形式既居酒屋