2013-08-13 253 瀏覽
好食高力豆沙
炒拉麵
高水準小籠包
小弟第一次學人寫食評,寫得唔好請見諒。瑟晚約咗幾個兄弟去始創中心個數碼城買手機,買完都成8點,諗住大家一齊返大圍先食飯。經過商場一樓時見到間上海餐廳,應該係新開既,所以入咗去試。可能係新開喇,d裝修都幾靚,座位都唔迫。先講service,都唔差,伙記都有講有笑,有介紹吓食物,傾傾吓先知原來佢地係朗豪坊搬黎,而始創呢間就開咗約一個月。經介紹後我地叫咗兩個小食 (醉豬手及肴肉),燉雞湯,熏魚,賽螃蟹,擔擔拉麵,小籠包,炒拉麵,雪菜蝦仁炒飯同高力豆沙,飲品就叫咗元肉雪梨茶。先講小食,肴肉好食,但唔係話超班果隻,醉豬手就真係不得了,酒味好龍,我未食過咁好味既醉豬手。而於個雞湯又係唔講得小,味道十足,一飲就知煲咗好耐,入面既雞骨都煲到林晒,超正,不過較貴,差唔多50蚊。熏魚同賽螃蟹就不過不失喇。到招牌菜擔擔拉麵同小籠包,果然係招牌菜,兩個都好好食,擔擔麵既麵質由於係手人現場拉,所以十分有彈性,而個湯底亦好正,味道好夠。而個小籠包既皮十分之薄,入面又多湯,我覺得好食過X翠多多聲。到個炒拉麵同炒飯,我覺得個炒飯好食好多,炒到起粒唔油,雪菜味又足。到甜品高力豆沙喇,都係高水準之作,但美中不足就係明明佢見到我地幾條友,佢地都唔幫我地 cut 開佢,要叫先做.不過整體而言,呢間餐廳都係高水準之作,我會再試。
2013-08-12
5 分鐘 (堂食)
2013-08-02 174 瀏覽
這裡路過太子始創,原來1樓開了一間新店叫上上拉麵小籠包。拉麵與小籠包,都是我喜歡的食物呢,不知這裡的水準如何呢,一於進去吃個午飯。踏進店內才知道原來這鋪位很大,兩邊是可坐4人的卡位,中間位置擺了5、6張雙人枱可因應人數而拍埋成為4至12人枱。裝修企理整潔,都幾好坐。食物款式頗多,有冷盤小食($4x至$7x),湯羹($3x至$5x),小菜($6x至$2xx),拉麵($3x至$9x),點心($1x至$3x)和甜品($2x至$4x)等,感覺有點像翡翠拉麵小籠包。最後從menu中選了'招牌擔擔拉麵'($42)和小籠包($30)。 招牌擔擔拉麵一放在面前已聞到花生醬的香氣,第一感覺不錯。麵條應該是手工做的,質感很好吃。湯底頗香辣,還帶點酸。湯的顏色不是一般的紅色而是橙黃色的,並可以看到湯裡浮著不少辣椒碎呢。這湯的辣度對我來說不過份,不過不能吃辣的朋友就要注意了!整體來說,這擔擔麵不錯(雖然我還是最喜歡詠藜園那擔擔麵style)。 小籠包一籠4隻。皮很薄,肉汁頗多,手工不錯。不過就稍嫌肉餡的肉味淡了一點。總括來說,這次初訪對食物,用餐環境和服務各方面等都都印象很不錯,有機會會再來吃過。尤其有興
2000 瀏覽
擔擔麵
擔擔麵的湯
小籠包
總括來說,這次初訪對食物,用餐環境和服務各方面等都都印象很不錯,有機會會再來吃過。尤其有興趣一吃這裡的生煎包,因為看到隔離枱的煎得很靚。
題外話/補充資料: 茶$4位,另加一服務費
擔擔麵