2017-10-02 509 瀏覽
本身呢間野食過好多次,水準一直都唔錯,食左咁多次都無伏,直至今次,叫左碟排骨食左兩舊發現未熟,叫左小二黎查詢,小二理直氣壯話d豬排生"係咁嫁woo",之後放底返碟野頭也不回咁就走左去
排骨拉麵
2017-10-02
2017-09-22 523 瀏覽
今天和好友來了上上拉麵小龍包那裡一起午飯,下午1點的時段坐位還是很充裕的。看了看午餐的餐牌,雖然很便宜,但大家都找不到自己想吃的,最後就看看正式餐牌點餐了。必食的小籠包,皮薄多汁,但有兩個上菜時已貼在一起了,最後難逃破皮的命運,真的很可惜。酸辣麵,味道唔夠酸辣野味,我和朋友對這酸辣麵較為失望。很喜愛這個干煸四季豆,豆很嫩,肉醬味濃很美味。最後還叫了一個蝦球韭黃炒麵,如韭黃再多點就更好了,蝦球很爽口,味道也不錯。

小籠包

酸辣麵

酸辣麵,味道唔夠酸辣野味,我和朋友對這酸辣麵較為失望。
干煸四季豆

很喜愛這個干煸四季豆,豆很嫩,肉醬味濃很美味。
蝦球韭黃炒麵

2017-09-22
干煸四季豆
蝦球韭黃炒麵
2017-09-11 415 瀏覽
打8号風,老公變左放假,一落波就落街搵食黎到太子求其行下,見到幾多人食就入去坐底喇首先黎到既係菠菜,好食丫,好快就俾我地清左兩黎小籠包,食上海野必點之一,但係佢個小籠包就唔得喇,睇得出佢皮薄既,但啲小籠包疊埋一齊令到我一夾個皮就穿左,同食落去好油丫真心唔好食,以為第一舊痴住左所以個皮穿喇,到夾第二舊冇野阻住但都係穿左架唔得唔得酸辣湯麵,酸辣湯好味,通常加左麵個湯底都會淡味左,但依個冇煱貼,唔係好岩我胃口,又係有啲油囉南瓜餅,依個真係錯晒,南瓜餅明明係煎既,佢成個炸出黎,都係太油喇薑汁湯圓好食由其是頭先食左咁油既野飮完個薑糖水即刻舒服晒結論係抵食既,個價銭的確唔貴,但係要小心簡食物,真係好食就好好食,唔好食既唔想掂,簡中既其實依度係唔錯既選擇,職員都有禮
打8号風,老公變左放假,一落波就落街搵食

黎到太子求其行下,見到幾多人食就入去坐底喇

首先黎到既係菠菜,好食丫,好快就俾我地清左
菠菜

令到我一夾個皮就穿左,同食落去好油丫
唔得唔得

小籠包

酸辣湯麵,酸辣湯好味,通常加左麵個湯底都會淡味左,但依個冇

酸辣湯麵

煱貼,唔係好岩我胃口,又係有啲油囉

煱貼

菠菜
酸辣湯麵
薑汁湯圓
2017-08-15 507 瀏覽
由於係星期六早家人想早食早走,有老人家就搵個中心位食上海野~  訂檯6:30食到8點,我地係完全冇問題我地叫左肴肉、炒四季豆、薰魚、小籠包、炒年糕、雲吞雞,食物都OK,侍應雖新但都算態度良好。但最後竟然.係加甜品時出左事...7:40到既高力豆沙係凍仲有d冰,我就唔該個普通待應幫我整番熱;15分鐘之後另一個待應丟低張單請我比錢,但個時個收回了既高力豆沙係未番黎,我就同佢講我個高力豆沙未番黎,佢就係我旁邊叫左佢另一個同事問碟野去左邊,但張單係繼續丟左係檯面。8:03一碟新既高力豆沙到左,係熱既,而當我同屋企人放緊粒熱野入口個時,佢個manager行埋黎話已經8點,我答佢呢碟野啱啱黎架喎,而呢位經理經理哥哥係以澳牛大叔既態度回『個客已經到左』我地用多4分鐘食完,我直接帶埋張單出去檯面,位經理哥哥先聲奪人地問我地咩事,而係我地解釋發生咩事既時候...佢又不停係度講野我再重新解釋成件事,我明白我呢張檯食到8點,7:40送到個碟野唔係凍既,我食完就走架啦。你8點叫我還檯我到係啱啱到,但你就話你下一檯客到左,身旁既家人亦都耐心地解釋:可能係你同事溝通有問題,所以唔知要換過碟新或者取消個item,此

我再重新解釋成件事,我明白我呢張檯食到8點,7:40送到個碟野唔係凍既,我食完就走架啦。你8點叫我還檯我到係啱啱到,但你就話你下一檯客到左,身旁既家人亦都耐心地解釋:可能係你同事溝通有問題,所以唔知要換過碟新或者取消個item,此時經理哥哥反問我地當時點解唔叫經理?
作為一個食客,我相信呢間店既所有員工都努力咁工作,係香港出街食左咁多年野都真係唔知原來唔熱就要搵經理,而唔係相信佢地既團隊係可以幫忙處理。成晚最驚既竟然係經理哥哥竟然係話『咪你而家食左未呀?未,就而家取消,我而家唔得閒』未答完我地既情況下走開左

我地係有食左碟熱既高力豆沙,我係會比錢~不過,唔會再有下一次
2017-08-05
2017-08-07 482 瀏覽
剛剛喺始創對面捉完隻神獸洛奇亞,大熱天時最近緊係入始創揾食!其實見過呢間上海餐廳好多次,不過都未試過,捉完神獸唔想再周圍行,就決定食呢間!我以為係酒樓先有“特價孖寶”,原來呢間餐廳都有,仲有另一款二選一優惠。今日病病地,叫嘅嘢食都比以往清淡。醉雞份量幾多,酒味好香都幾入味,但略嫌雞肉較鞋唔夠滑。葱油海蜇呢間餐廳一d都唔孤寒,份量又係出奇地多!但海蜇好多係邊位比軟刅。涼伴青瓜同其他舖嘅青瓜分別幾大,其他舖多係拍青瓜段加醋調味,但呢個係原條青瓜切段,簡單用鹽同蒜調味,清新爽口~正!嫩雞煨麵每次病總係會叫呢個麵,貪佢清清地,有少少菜同肉又有湯濕下個口,間間都大同小異,味道唔太突出。原盅雲吞雞入面有3舊雞2粒雲吞,雞湯清甜,不過偏油,如果有多條菜會好d囉!

今日病病地,叫嘅嘢食都比以往清淡。
醉雞
份量幾多,酒味好香都幾入味,但略嫌雞肉較鞋唔夠滑。

葱油海蜇

涼伴青瓜

嫩雞煨麵

原盅雲吞雞
2017-07-31
2017-08-04 334 瀏覽
呢間食店嘅(肥)👨🏾經理,非常無禮貎對待客人😡😡 ,好大聲呼喝客人,咁嘅服務態度真令人感到失望⋯☹️☹️我地只不過係唔齊人入座姐,佢就好大聲咁叫我地八點鐘要交返張枱比佢喎!
2017-08-04
2017-08-04 317 瀏覽
約會了一位識了很耐的朋友聚舊,我選擇了那間上海店來吃晚餐,黃金時間7:30pm,系要等位,吾洗好耐就好快有位了,環境係OK,只系有一盞大燈射住向我地頭上。兩條友吃咗五碟野,包到不得了。小龍包、紅油炒手(小辣)、上海粗炒、酸辣湯拉麵、酸辣排骨。除咗酸辣湯咸咗啲,其他都好好味呀!小籠包一啖咬落去,啲湯汁~嘩~😍好夾。紅油炒手味道都唔錯,唔會太過辣。合我口味。啲服務員態度又好,冇得頂,我同朋友傾吓傾吓都已經九點半。絕無任何人叫我地走,坐得舒服,傾得舒服。
兩條友吃咗五碟野,包到不得了。
小龍包、紅油炒手(小辣)、上海粗炒、酸辣湯拉麵、酸辣排骨。
2017-08-03
3 分鐘 (堂食)
2017-05-23 462 瀏覽
兩三年前時間,同舊同事食個常常拉麵小籠包都覺得不錯,今次同K先生去完九龍城溫英文之後就去咗旺角醫肚,我哋兩個都好鍾意食小籠包,我提議不如今晚食上海菜,就帶K先生食上上拉麵小籠包。由於我哋兩個人,吾使等位,我吔點咗三樣野因為吾太餓,小籠包同一碟水餃同一碗牛肉麵,整體味道不錯,牛肉麵都不錯,牛肉好入味我同K先生都覺得呢度小籠包幾好食,而且好過我哋上次喺上海食嘅,因為我哋試過喺上海食過一d超難食嘅小籠包呢。

,整體味道不錯,牛肉麵都不錯,牛肉好入味

我同K先生都覺得呢度小籠包幾好食
2017-05-14 323 瀏覽
母親節無慶祝活動純粹2人食個lunch~水晶肴肉($58)可以,質感唔錯,有牛味擔擔麵($58)佢寫話辣嘅,侍應問我地怕唔怕辣我地話唔怕,想要辣少少,佢話ok結果得丁屎咁多辣味,好失望!小籠包($38)全餐唯一一樣滿意嘅熱辣辣,皮薄又夠juicy值得一試!水煮桂魚($178)收我178唔緊要得幾舊魚片真係失望到一個點而且又唔香又唔辣到底呢碗係咩嚟?🔥🔥見全場坐滿人,以為會幾好食點知又變成一餐頹飯咁嘅價錢咁嘅質素,真係無下次!
母親節無慶祝活動
純粹2人食個lunch~

水晶肴肉($58)
可以,質感唔錯,有牛味

擔擔麵
($58)
佢寫話辣嘅,侍應問我地怕唔怕辣
我地話唔怕,想要辣少少,佢話ok
結果得丁屎咁多辣味,好失望!

小籠包($38)

全餐唯一一樣滿意嘅
熱辣辣,皮薄又夠juicy
值得一試!

水煮桂魚($178)

收我178唔緊要
得幾舊魚片真係失望到一個點
而且又唔香又唔辣
到底呢碗係咩嚟?🔥🔥

見全場坐滿人,以為會幾好食
點知又變成一餐頹飯
咁嘅價錢咁嘅質素,真係無下次!

2017-05-14
10 分鐘 (堂食)
2017-04-24 466 瀏覽
本身好鍾意食上海野 公司既然搬左喺附近點都要試下其實唔算好抵食不過簡中一次都可以小籠包好食但炸醬麵就太濃汁 麵有咬口 都算係物有所值因為位置問題 午市唔算多人 唔洗排隊服務員夠晒人 一叫就好快上菜
2017-03-29 575 瀏覽
今晚約左朋友食上上拉麵小籠包,一去到服務差到嚇親我😩呢間野其實食左幾次,係個人珍藏,個見間野今時今日搞成咁,真係忍唔住要寫一寫😡唔知搞乜換左d 質素咁低又粗魯的呀姐😡大佬呀你d 碗碟易碎品黎架,終於執隔離枱時跌碎曬落地,好彩無人受傷。D 呀姐叫極無影,黑口黑面,最頂忍係有d 熟悉的客去即刻笑晒,只係顧一枱,可能同鄉同音係開心d 明既!衛生程度亦嚇得我呢,第一個碗可以有辣椒黏住,換個碗再有幾粒飯黏左,唔係期望個碗白雪雪,但係都唔洗咁呀麻😨食物味道無咩大倒退,只係:酸辣湯麵料少左,麵無咁彈牙上海粗炒味精多左小籠包個湯差左係咁先...
今晚約左朋友食上上拉麵小籠包,一去到服務差到嚇親我😩

食物味道無咩大倒退,只係:
酸辣湯麵料少左,麵無咁彈牙
上海粗炒味精多左
小籠包個湯差左

係咁先...
2017-03-25 496 瀏覽
前幾日一班朋友約太子食飯,想食中餐又唔太貴有咩選擇好,揀揀下就話不如食中菜試下呢間上上食上海野啦。閒日佢都幾full, 睇餐牌有幾款套餐選擇,我地就揀左一個套餐再加幾款小菜。小食醉雞,正正常常,細細份蒜泥白肉,我無食到,不過賣相怪怪地,d 汁要自己淋上去小籠包ok 無咩驚喜糖醋魚係最有驚喜wo 雖然少少唔夠熱 但酸甜味岩岩好 送白飯一流賽螃蟹,ok 普通再加左個津白,兩個白飯,6個人埋單$600蚊8點坐到10點半,都抵食既

小食醉雞,正正常常,細細份
蒜泥白肉,我無食到,不過賣相怪怪地,d 汁要自己淋上去
小籠包ok 無咩驚喜
賽螃蟹,ok 普通

再加左個津白,兩個白飯,6個人埋單$600蚊

8點坐到10點半,都抵食既
2017-03-20
2017-03-07 669 瀏覽
朋友生日想食上海菜,(因之前和友人來食過幾次都覺得不錯), 那就帶她來食。因幾天前已打去訂位,所以晚上7:00 來到不用等就可直接入座,我們點了小籠包,雞絲粉皮,醉雞,炸排骨擔擔麵,不到5分鐘已陸續上菜,食完還可以和朋友閒談,不會被趕走。 本人推介小籠包,皮薄多汁
上海菜
2017-03-06
慶祝紀念
生日
上海菜
  • 小籠包
2017-03-06 375 瀏覽
職員態度超過惡劣。黑面, 發悔氣, booking 人數落錯咗反指責客人。好似要施捨張枱俾你咁。我地最後無食, 走人。完全沒有禮貌, 莫說服務行業不能如此, 任何行業也不應以這態度待人。
職員態度超過惡劣。
2017-03-05
2017-03-01 386 瀏覽
本身book左7:15, 塞車所以7:20去到,經理話張檯已經比左人!最後五個人就坐四人座位,後尾好彩隔離檯走左,我地先可以鬆動少少。我地叫左小黃魚、上海粗炒、雪菜炒年糕、咸肉津白、小籠包、豬肉水餃等等。上海粗炒偏油偏淋,很一般。小黃魚比較酥脆,第一次食呢樣餸覺得好驚喜好好食!小籠包都OK唔錯!皮薄多湯汁!雪菜炒年糕都好好食,雪菜唔太咸唔太濃,配合得剛剛好!咸肉津白其實係我最愛,津白林得黎未至於煮得太耐黃晒,所以都好顯師傅功架!

上海粗炒偏油偏淋,很一般。

小黃魚比較酥脆,第一次食呢樣餸覺得好驚喜好好食!

小籠包都OK唔錯!皮薄多湯汁!

雪菜炒年糕都好好食,雪菜唔太咸唔太濃,配合得剛剛好!