尖沙咀日本料理鐵板燒餐廳🎏 呢間三日月夜晚去食都好full Booking,鐵板燒係日藉師傅席前主理,今次試咗呢個「A5宮崎和牛鮑魚一人前」$998前菜:包括有:味噌豆腐、茄子、雞肉刺身豆腐:好滑溜,完全唔同一般嘅豆腐🍆茄子:面頭舖上木魚,醬汁都係甜甜地,茄子煮得好軟淋🐤雞肉刺身:好爽口,食落去有檸檬嘅香味,味道酸酸甜甜🦪季節時令生蠔:面頭舖上辣明太子,辣味都好突出,而且生蠔好大隻肥美!配上酸汁好開胃!🍇海葡萄沙律:好爽脆極上刺身牡丹蝦:鮮嫩爽口油甘魚、大拖羅都好厚肉肥美海膽:好新鮮旁邊重伴有日本空運過嚟嘅雞冠草,食落去好清新爽口鐵板燒方面有兩款可以選擇,包括深海野生白鱈魚或帝王虎蝦,今次就選擇左虎蝦🦐帝王虎蝦:一上枱就已經覺得好香,醬汁都充滿蝦膏味😍虎蝦食落好爽口茶碗蒸:好滑溜,呢度嘅茶碗蒸有別於出邊嘅,因為佢係使用日本高湯來蒸煮,以及落咗黑松露油,味道更加香;可以食到三文魚子的咸香,中間仲有木耳嘅爽脆。鮮活南非鮑魚:鮑魚上透明的芡汁係黑松露汁,味道唔會好濃烈而又帶出鮑魚嘅鮮味,鮑魚食落去好爽口。鐵板燒日本野菜:面頭都係舖上一層黑松露油,增加左蔬菜嘅鮮味。A4鹿兒島和牛薄燒卷點和牛嘅
尖沙咀日本料理鐵板燒餐廳🎏

「A5宮崎和牛鮑魚一人前」$998

前菜:
包括有:味噌豆腐、茄子、雞肉刺身
豆腐:好滑溜,完全唔同一般嘅豆腐
🍆茄子:面頭舖上木魚,醬汁都係甜甜地,茄子煮得好軟淋
🐤雞肉刺身:好爽口,食落去有檸檬嘅香味,味道酸酸甜甜

🍇海葡萄沙律:好爽脆

極上刺身
牡丹蝦:鮮嫩爽口
油甘魚、大拖羅都好厚肉肥美
海膽:好新鮮
旁邊重伴有日本空運過嚟嘅雞冠草,食落去好清新爽口

A4鹿兒島和牛薄燒卷
點和牛嘅醬汁有3款:酸汁、麵豉醬同麻醬。食到呢個位已經飽🤣薄燒牛中間夾咗金菇、蔥同洋蔥🧅建議可以點酸汁可以解一解油膩感~

鐵板炒飯:店家係先用鐵板炒咗飯粒先,然後旁邊配一壺木魚湯,可以一飯兩食,就咁食或當茶漬飯食亦得,飯粒質感有咬口,木魚湯亦好香甜😋幾中意呢碗湯!
2022-06-13 171 瀏覽
首先為何會選擇這家,因為看過一篇平台報導2022年十大鐵板燒。當中有兩間,鑄及板虎吃過的確美味,所以對這個十大鐵板燒報導深信不疑。馬上透過OPENRICE預約,還有特惠 798元和牛餐。(去到食店其實是同樣價錢根本談不上什么特惠唔特惠,這一下已令我對這店有點扣分。先講一出 LIFT 入去的感覺,MK LEVEL。接待不恩勤,格局亦 MK。選了一個最平的798餐,係最平的。去相1 首先是三色刺身,唔臭元氣水準2. 第二道,銀雪魚,偏干身,不吸引3. 鵝肝,叫做較正常水準4. 大蝦,水準同平民鐵板燒 $298 套餐一樣5. 鹿兒島 A 4 和牛薄燒,吃不到和牛味,味道偏淡6. 炒飯不 POST 也罷。總括,他是本人2022年最伏首選。一向不打食評的我,用 1800元吃一頓只值600元的午餐,實在不吐不快,不禁想到為何有咁多讚。希望有人會見到我這則食評,停一停想一想。
選了一個最平的798餐,係最平的。去相
1 首先是三色刺身,唔臭元氣水準
2. 第二道,銀雪魚,偏干身,不吸引
3. 鵝肝,叫做較正常水準
4. 大蝦,水準同平民鐵板燒 $298 套餐一樣
5. 鹿兒島 A 4 和牛薄燒,吃不到和牛味,味道偏淡
6. 炒飯不 POST 也罷。
前菜
食材
銀雪魚
鵝肝
A4和牛
2022-06-11
2022-06-12 129 瀏覽
嗰日安排左一間房, 座位有6個,我哋4個人;同其他2個客人share 同一間房。其實見到格離房同埋外面都有位,其實如果可以喺疫情期間應該分開坐應該會比較好,因為喺房入邊係冇隔板。呢日係父親節食飯,有幾個侍應應該唔係好熟酒同存貨,問咗幾個侍應最後有一個應該做得比較耐嘅女侍應黎serve 我地,細心同態度都好好,希望其他侍應都可以學習下。鐵板廚師比起一般出名既鐵板餐廳上菜速度較慢,本身都覺得冇所謂因為好食就得,但係火候控制得好奇怪,一係過熟,一係過生,食食吓我哋其中一個人隻蝦唔熟冇食到,佢問左一下就直接放返鐵板上燒,好似唔係好衛生⋯成餐飯最好食係個蒸蛋,最後個炒飯應該一早整定,再喺鐵板上面翻熱,又硬又乾,諗住加堅魚湯會好啲,當茶泡飯,但係啲湯太鹹,食咗一半就冇食到,唔明點解有咁多好評,4個人都食咗差唔多$4000, 我覺得比呢個價錢我唔會再黎。

2022-06-11
父親節
  • 茶碗蒸
2022-06-10 45 瀏覽
某日工作完好攰為咗好好慰勞自己我獨自去咗食餐好味嘅日式鐵板燒餐廳樓底高、空間感好大 簡潔舒適望住個落地窗食好西 感覺好好❤️.極上一人前鐵板餐 $798/位🔸前菜:▪️煙薰雞肉刺身、▪️茄子、▪️豆腐雞肉刺身嘅口感比魚剌身較為有實淨彈牙,咸咸地帶點煙薰香氣,幾好味。漬茄子、凍麵豉醬豆腐冰涼開胃。🔸剌身:▪️阿根廷紅蝦、▪️吞拿魚、▪️油甘魚紅蝦剌身非常鮮甜彈牙,蝦頭仲有濃濃既蝦膏,好味。吞拿魚、油甘魚新鮮又有魚香。🔸海葡萄沙律我鍾意食海葡萄,口感似蟹子,仲蘊含豐富的營養,沙律菜夠FRESH。.🔸北海道生蠔讚!! 雖然佢唔算好大隻,但非常新鮮、蠔肉好爽口、蠔味好濃,超有驚喜。🔸鐵板燒北海道帆立貝帆立貝好大隻,外面煎到好香,中間半熟狀,口感綿滑,煮得好好食。.🔸茶碗蒸蒸得好滑lulu,高湯香甜。🔸深海野生白鱈魚 可以揀帝王虎蝦,但我揀左魚,外皮脆口,中間好嫩滑,魚味適中,配白汁味道岩岩好。🔸鹿兒島黑毛豬肩都幾大塊,我一個人食唔哂。黑毛豬肉味明顯,比較有咬口,帶肥膏嘅部分比較香同軟腍,配蒜片一齊食勁正。.🔸鐵板櫻花蝦炒飯 飯炒得好香、粒粒分明。食到一半再加入日本師傅特製嘅鰹魚高湯,令味道再清爽一點。.🔸味
某日工作完好攰
為咗好好慰勞自己
我獨自去咗食餐好味嘅日式鐵板燒
餐廳樓底高、空間感好大 簡潔舒適
望住個落地窗食好西
感覺好好❤️
極上一人前鐵板餐 $798/位

🔸前菜:
▪️煙薰雞肉刺身、▪️茄子、▪️豆腐

🔸剌身:
▪️阿根廷紅蝦、▪️吞拿魚、▪️油甘魚

🔸海葡萄沙律
🔸北海道生蠔

🔸鐵板燒北海道帆立貝
🔸茶碗蒸
蒸得好滑lulu,高湯香甜。

🔸深海野生白鱈魚

🔸鹿兒島黑毛豬肩
🔸鐵板櫻花蝦炒飯
🔸味噌湯
🔸豆腐雪糕
2K
2022-06-09 40 瀏覽
朋友介紹這裏剛開業,有一個開業優惠,加上有名師主理,今晚便來到了。三日月一人前開業祭鐵板餐一人前$568。前菜三小點,有豆腐、茄子和雞肉刺身,其中以雞肉刺身帶着煙燻的香氣最為吸引。刺身三點,阿根廷紅蝦、吞拿魚、油甘魚。阿根廷紅蝦,味道香甜,口感彈牙。吞拿魚味道鮮甜美味。油甘魚尺寸頗大,估計用上鰤魚,味道新鮮。海葡萄沙律🥗,柚子醋的酸味帶起了整個沙律,作為前菜最為合適不過。鐵板燒北海道帆立貝,廚師用黑椒粒帶起的帶子的鮮甜味道。茶碗蒸,好重味道香濃,蒸蛋鮮嫩無比。鐵板燒日本野菜,有蘆筍、南瓜、冬菇、蓮藕,廚師安排了先吃蔬菜,後吃肉類,這個安排非常健康。美國安格斯牛柳另加$100,配蘿蔔黑酸汁、麵豉汁、麻醬。牛柳的火候控制得剛剛好,沒有過火,還帶點血水,肉質鮮嫩無比,容易入口。鐵板炒飯,櫻花蝦炒飯,櫻花蝦帶點朝香味,珍珠米遠囉好好,吃完這個炒飯,已經很飽了。味噌湯,味道正宗。甜品是抹茶雪糕,抹茶味道香甜,為今晚的晚餐畫上了完美句號。
三日月一人前開業祭鐵板餐一人前$568。

油甘魚尺寸頗大,估計用上鰤魚,味道新鮮。

鐵板燒北海道帆立貝,廚師用黑椒粒帶起的帶子的鮮甜味道。

茶碗蒸,好重味道香濃,蒸蛋鮮嫩無比。

味噌湯,味道正宗。

甜品是抹茶雪糕,抹茶味道香甜,為今晚的晚餐畫上了完美句號。
2022-06-07 55 瀏覽
金馬倫道嘅上下有好多隱世餐廳,今次就去咗金馬倫廣場嘅「三日月」食鐵板燒,我和朋友每人叫咗個「三日月一人前開業祭鐵板餐」,果然有驚喜。前菜三小點: 煙燻雞肉刺身第一次食雞刺身,肉質晶凝通透,口感出奇地爽脆,巧妙地用煙燻和檸檬除去雞嘅腥味,能食出雞嘅鮮味。茄子自家製醬汁令茄子非常入味,混上鰹魚碎一齊食,味道淸甜。絹豆腐豆腐十分滑溜,黃豆味濃郁,跟豆腐面上嘅味噌醬很匹配。海葡萄沙律居然有幸地食返曾經喺北海道食過嘅海葡萄,十分驚喜。沙律包括有荷蘭豆、車厘茄,沙律菜,再加上柚子汁,食落夠開胃。刺身三點: 油甘魚、吞拿魚、赤蝦一句講晒刺身夠新鮮和厚切,對我來講已經冇得輸。最欣賞係油甘魚,用上魚腩部位,魚油味豐富。雖然係鐵板燒,據我所知都用上刺身級別嘅北海道帆立貝,仲係3L珍寶size,用料十足。淋上牛油汁後,香氣撲鼻,味道鮮甜。阿拉斯加銀鱈魚先在鐵板常用Rosemary 香料爆香,令香料能滲入魚肉裏面,和銀鱈魚嘅魚油味好夾,加上魚皮分開煎,所以十分脆,口感像薯片一樣,好味。鹿兒島黑毛豬肩黑毛豬嘅油脂分布平均,加上熟透到剛好,居然有入口即溶嘅感覺,原來黑毛豬巳經慢煮了6小時,所以先有呢個效果。 茶碗

前菜三小點:
煙燻雞肉刺身

茄子
自家製醬汁令茄子非常入味,混上鰹魚碎一齊食,味道淸甜。
絹豆腐
豆腐十分滑溜,黃豆味濃郁,跟豆腐面上嘅味噌醬很匹配。

海葡萄沙律

刺身三點: 油甘魚、吞拿魚、赤蝦

鹿兒島黑毛豬肩

茶碗蒸
真係非一般嘅茶碗蒸,原來混入了鰹魚湯和黑松露,味道好有層次,味道係我食過最好的。

鐵板炒飯
混入了櫻花蝦一齊炒,飯也炒得夠乾身,技術一流。原來炒飯係兩食,剩返一半可加入湯,變成茶漬飯。

2022-06-07 188 瀏覽
【三日月 Mikazuki】三日月極上一人前鐵板餐前菜:前菜三小點 煙燻雞肉刺身🐥勁香煙燻味茄子🍆我超鍾意食佢地個茄子!第二次嚟食都係覺得佢好好食😋 次次都比佢個茄子驚艷到😆螢光魷魚🦑味道偏咸 但都香魷魚味🫢刺身三點: 油甘魚,中拖羅同埋牧丹蝦三款刺身都好新鮮! 尤其中拖羅 超厚切! 口感超好😚😚生牡蠣 季節時分生蠔 🦪生蠔好鮮甜 完全唔腥 連檸檬汁都唔洗落 本身帶有海水既小小咸味但一啲都唔腥 而且超大隻!食落超滿足😆😆呢個可以話係前菜中最深刻既一個,真係超好食!食完刺身就到鐵板燒既部分😆鐵板燒北海道帆立貝帆立貝好大粒,師傅煎到兩面香口就放菜上面墊底 個菜都煎到好香口 🥬師傅無落好多調味,確保保留到帆立貝既原味 茶碗蒸呢個反而味道偏淡,不過不失~~深海野生白鱈魚/帝王虎蝦呢個係二選一既 但因為同朋友一齊食 可以兩個都試曬😆😆深海野生白鱈魚🐟師傳會先將鱈魚拆皮煎 煎到個皮脆卜卜 再同魚肉放反埋一齊 鱈魚煎既時間就無咁耐 務求令到個肉質嫩滑 兩者combine埋真係好好食 魚皮香口而個魚肉就好滑 亦保留到魚既鮮味🤓帝王虎蝦🦐師傳會先拆蝦頭 爆香咗個蝦頭先 之後再拎個汁整個蝦身蝦頭蝦膏好香
【三日月 Mikazuki】
三日月極上一人前鐵板餐

前菜:前菜三小點

煙燻雞肉刺身🐥
勁香煙燻味

茄子🍆

螢光魷魚🦑
味道偏咸 但都香魷魚味🫢

刺身三點: 油甘魚,中拖羅同埋牧丹蝦

三款刺身都好新鮮! 尤其中拖羅 超厚切! 口感超好😚😚

生牡蠣 季節時分生蠔 🦪

生蠔好鮮甜 完全唔腥 連檸檬汁都唔洗落

呢個可以話係前菜中最深刻既一個,真係超好食!

食完刺身就到鐵板燒既部分😆

鐵板燒北海道帆立貝

師傅無落好多調味,確保保留到帆立貝既原味

茶碗蒸

呢個反而味道偏淡,不過不失~~

深海野生白鱈魚/帝王虎蝦
呢個係二選一既 但因為同朋友一齊食 可以兩個都試曬😆😆

深海野生白鱈魚🐟

帝王虎蝦🦐

師傳會先拆蝦頭 爆香咗個蝦頭先 之後再拎個汁整個蝦身
蝦頭蝦膏好香 而蝦肉肉質彈牙

但兩者個人都係偏向鱈魚多啲😆😆 (仲要本身自己都唔特別鍾意食魚)

另個我地分別叫咗 美國安格斯牛柳 和牛封門柳

和牛相對黎講油脂分佈多啲 所以食落個口感會順啲 佢拌碟亦有啲炸蒜 南瓜 韮菜等等 拌牛柳一齊食個味道都幾好 亦無咁油膩😎

鏗魚茶漬飯

飯入面落咗銀魚 白飯魚乾 櫻花蝦 梅 所以口感好豐富 亦帶有咸香味 食完前面既野食都已經飽飽地 黎碗細細既茶漬飯就啱啱好😆😆

最後個甜品係紅豆雪糕🫘
上面加咗啲脆脆增加口感 雪糕唔會太甜同好香紅豆味 個人幾鍾意
2022-06-07 53 瀏覽
話說剛剛同老婆結婚2周年。而且好耐都無出街食好野。想搵下鐵板燒!三日月當真係一個不錯選擇!不論服務。味道。份量。性價比高!我地都叫左份和牛餐!當中燒鮑魚十分滿意!
2022-06-06
紀念日
燒鮮鮑魚
2022-06-06 29 瀏覽
疫情放寬後又可以去多啲餐廳食下飯,最近咁啱要食生日飯,就一於同朋友嚟咗呢間日式鐵板燒餐廳慶祝吓。🥳餐廳環境十分舒適,空間感十足,坐得十分舒服,如果可以安排到吧枱位,仲可以望住師傅即時鐵板燒~🤓今次第一次嚟,我哋就揀咗個價位中等嘅set(三日月極上一人前鐵板燒 $798),試一試個水準。🧐🌟前菜三小點左邊係煙燻雞肉刺身,真係食得出淡淡既煙熏味,沾上檸檬汁後,更添鮮味,好夾。🤩而中間既茄子味道好入味,有啲甘甜。😋右邊既係絹豆腐味增,質感軟綿綿, 十分嫩滑。🌟刺身三點刺身有吞拿魚、大蝦及油甘魚,全部都十分新鮮,吞拿魚同油甘魚都好厚切,魚油甘香,好滿足~🤤🌟海葡萄沙律沙律菜十分新鮮,配上清新爽口嘅海葡萄,好開胃。😍🌟季節時令生蠔生蠔十分肥厚,質感creamy,海水味較淡,鮮甜味較出。😆🌟鐵板燒北海道帆立貝帆立貝大大粒,師傅燒得好有水準,富有牛油香,放入口中,可感愛受到實淨口感,而又保留到帆立貝本身嘅水分,入口十分Juicy 。😌🌟茶碗蒸茶碗蒸出乎意外地好味!質感超滑!😍內裏仲有大大粒嘅三文魚子同埋木耳,層次更豐富。🌟深海野生白鱈魚鱈魚煎得十分香口,外層脆而內層型十分滑嫩,保留到原有既魚汁,十分

🌟前菜三小點

🌟刺身三點

🌟海葡萄沙律
沙律菜十分新鮮,配上清新爽口嘅海葡萄,好開胃。😍

🌟季節時令生蠔
生蠔十分肥厚,質感creamy,海水味較淡,鮮甜味較出。😆

🌟鐵板燒北海道帆立貝

🌟茶碗蒸

🌟深海野生白鱈魚
鱈魚煎得十分香口,外層脆而內層型十分滑嫩,保留到原有既魚汁,十分鮮味。✨

🌟和牛封門柳 & 鐵板燒日本野菜
和牛肉質嫩滑彈牙,充滿肉汁,牛味濃,放入口中甚至可以感受到入口即溶嘅滋味,好幸福!🥰可以配合蘿蔔黑蒜汁 、麵豉醬或麻醬食用,又多一重口感!😚而野菜同樣燒得十分出色,鮮味而唔會過乾。

🌟鐵板炒飯
呢個炒飯應該話係櫻花蝦炒飯,啖啖都食到鹹香嘅櫻花蝦。炒飯炒得十分有水準,乾身得來又有口感。😆店員提醒我哋食咗一半之後,可以加入高湯,製成茶漬飯,又係另一番風味!😉

最後仲可以飲埋個味增湯,食下飯後甜品豆腐雪糕。😎

成個食飯過程真係好享受,餐廳上菜速度適中,唔會好快上晒所有菜式,進食嘅速度十分舒適,唔使趕住食,享受美食之餘,亦可以同朋友聊天。🥳
2022-06-04 1140 瀏覽
預祝朋友生日 想食翻餐環境坐得舒服嘅日本鐵板燒 經過挑選就試下呢間😋 可以揀左吧檯位 就可以睇住師傅燒😝佢有幾個set 可以揀 我地就揀左呢個中間價錢嘅 三日月極上一人前鐵板餐 $798 成個set 好多嘢食 好似平時食個d omakase 不過係鐵板燒款😂 前菜三小點 先食煙燻雞肉刺身 薄薄一片 點啲檸檬酸酸地 估唔到同雞肉幾夾 有啲似食緊三文魚嘅感覺🤣 第二樣係茄子漬 好入味 比較濃味~ 第三樣係磚豆腐味噌 個豆腐超滑嫩 可以溶化喺口中😝海葡萄沙律🥗特別鍾意食海葡萄 唔係好多地方有得食 海葡萄味道清新爽脆 感覺好似食緊魚籽 而且營養價值高🤣 季節時令生蠔🦪呢個一上枱好驚艷! 成個手掌心咁大嘅生蠔 好新鮮 超級肥美 而且個醬汁好夾 應該係鰹魚汁 個醬汁更加突顯到生蠔嘅鮮甜! 刺身三款 有油甘魚、甜蝦、吞拿魚, 個人最鍾意係油甘魚 好厚切 魚油好香👍🏻 其他都新鮮!茶壺蒸 未食過咁嫩滑嘅蛋 真心蒸得剛剛好 一試難忘! 佢上面仲有少許蛋液 做到表面流心嘅效果 入邊仲有木耳 另外食得出佢仲有個湯底 同埋三文魚籽 兩樣嘢都可以更加帶出雞蛋嘅鮮甜! 另外食完茶碗蒸之後個胃開始暖起來 之後就開始

可以揀左吧檯位 就可以睇住師傅燒😝

時令生蠔

刺身三款
刺身三點

茶壺蒸
未食過咁嫩滑嘅蛋 真心蒸得剛剛好 一試難忘! 佢上面仲有少許蛋液 做到表面流心嘅效果 入邊仲有木耳 另外食得出佢仲有個湯底 同埋三文魚籽 兩樣嘢都可以更加帶出雞蛋嘅鮮甜! 另外食完茶碗蒸之後個胃開始暖起來 之後就開始食鐵板燒😋

鐵板燒北海道帆立貝

墊底係充滿牛油香味嘅菠菜 面上係煎得剛剛好 外脆內軟嘅帆立貝 口感實在 juicy 味道鮮甜唔會燒得太耐👍🏻

帝王虎蝦
個蝦汁好好味 帶有淡淡蝦膏味 燒都燒得唔錯 受熱均勻 蝦肉都好彈牙 配以黑胡椒做調味 令蝦肉更香 ! 😋

紐西蘭羊架
旁邊有唔同嘅野菜 有冬菇蓮藕南瓜炸蒜同埋薯蓉~ 個羊燒得比較熟 如果生d 就好 唔so 外面煎得香口 入邊有肉汁鎖係入邊😝

鐵板炒飯
其實應該改名做櫻花蝦炒飯 因為每食一啖飯都有櫻花蝦 口感就係一硬一軟 幾特別 如果食完一半之後可以加茶湯 變成茶漬飯 🤣 個人比較鍾意呢個食法~

最後就有甜品嘅豆腐雪糕 圓滿結束今餐日本之旅🥳
甜品

2022-05-31
海葡萄沙拉
時令生蠔
刺身三點
甜品
2022-06-01 87 瀏覽
前菜OK 唔係hea 到爆的中華沙律 雞肉刺身挺特別。 刺身尚算新鮮,有阿根廷紅蝦,油甘魚,赤身海葡萄沙律 正常 無特別茶碗蒸意外地好食,有鮮味銀鱈魚 幾滑,魚皮煎到脆,配上香草 非常誘人,但魚肉中間太水。 帝王虎蝦 賣相很好,比一般虎蝦大很多,但烹調稍微過了火。 香煎鵝肝 = 失望 好淡口的鵝肝A5 和牛厚燒 ,無咩牛味炒飯 唔夠乾身。 但一飯兩食,配埋鏗魚湯食茶漬飯,有驚喜嘅。 味噌湯 正常甜品 一般 總結: 食身味道不過不失 擺盤一般 餐廳設計不錯,廁所係日式馬桶。
前菜OK 唔係hea 到爆的中華沙律
雞肉刺身挺特別。

刺身尚算新鮮,有阿根廷紅蝦,油甘魚,赤身

海葡萄沙律 正常 無特別

茶碗蒸意外地好食,有鮮味

帝王虎蝦 賣相很好,比一般虎蝦大很多,但烹調稍微過了火。

香煎鵝肝 = 失望 好淡口的鵝肝

A5 和牛厚燒 ,無咩牛味

味噌湯 正常

甜品 一般

香煎銀鱈魚
虎蝦
A5和牛
2022-05-30 889 瀏覽
疫情放寬後,真係可以出返來食餐好,而選擇自然較多,今晚就同朋友去了間日式鐵板料理,餐廳位置放便在金馬倫廣場2樓,升降機一出轉右就係餐牌,地方闊落,有獨立房間,今晚就安排在吧枱望住師傅嘅位置,座下望望餐牌,有不同套餐組合,而今晚就點了個最抵食嘅選擇,三日月極上一人前鐵板餐,差不多由頭到尾有12道菜包埋甜品,而內裡可以在主食再選擇,所以就係咁點了這個組合三日月極上!落單後先上前菜,前菜內有三款小點內有麻醬豆腐,茄子,煙燻三文魚!接住就係刺身三點,內有厚切吞拿魚,肉質結實新鮮嘅大蝦,還有較味濃嘅油甘魚!海葡萄沙律,入口清新海葡萄十分爽口!季節時令生蠔由北海道直送,入口感Creamy,肉身厚肥,海水味淡,蠔肉的甘甜鮮味較突出!當食緊前面嘅食物日藉師傅已經在鐵板上大顯身手,鐵板燒北海道帆立貝,大大隻帆立貝在熱盪盪鐵板上舞動!加上伴隨嘅菜,外觀更加色香味俱全!入口彈牙爽口鮮味!再來就係茶碗蒸,內有大大粒三文魚籽加埋香滑蒸蛋,食嘅時候真係要睇熱😊!接住就係第一個選擇帝王虎蝦,師傅用純屬嘅手勢將大虎蝦分開去殼,將彈牙爽口嘅蝦身在鐵板上煎得十分香口,加埋本身大蝦嘅蝦膏做成嘅汁燴上師傅擺放好嘅位置,真係夠

接住就係第一個選擇帝王虎蝦,師傅用純屬嘅手勢將大虎蝦分開去殼,將彈牙爽口嘅蝦身在鐵板上煎得十分香口,加埋本身大蝦嘅蝦膏做成嘅汁燴上師傅擺放好嘅位置,真係夠晒霸氣!入口蝦肉彈牙爽口夠晒味道!而蝦頭蝦尾亦煎得十分香脆,我就食埋個尾😜

師傅將鐵板燒日本野菜,同時間拼埋我另一之選美國安格斯牛柳,一齊在鐵板上處理,日藉師傅好細心問要幾成熟,當然靚肉就可以生一點,Medium,就唔剛好,見到師傅用心先將日本野菜在鐵板上煎,煎嘅時間都有要求,擺放到上碟都非常嚴謹,再來就係我塊厚身美國安格斯牛柳,先在鐵板上煎熟各面,加上小量岩鹽,同黑椒,再用利落嘅刀法切件上碟,拼埋已放好嘅野菜真係急不及待,牛柳肉質嫩滑入口充滿肉汁,可配合店員先放好的三種醬汁入口,個人較喜歡柚子味道,入口感覺較清新!而野菜部分都十分好味道!

接住就係個鐵板炒飯,師傅先將炒飯內的餡料在鐵板上炒勻後再加入白飯,炒得十分香口乾身入口十分有口感!還可以加入湯作湯飯品嘗,又係另一種風味!

同步上埋個味噌湯,
濕潤一下今晚食了多種口味嘅口腔後就係最後嘅甜品,就係個朱古力味濃郁嘅雪糕球作為今晚嘅終結!

整體上菜速度適中,按客人進食處理節奏,唔會有趕住吃完嘅感覺,而食物質數新鮮,份量都滿意!有了一次經驗下次可以同朋友再點另外嘅套餐組合!
生日飯局 韓籍同事話有好介紹,佢試過尖沙咀回頭帶我 encore 的鐵板燒,高CP值,重點係日本主廚坐鎮 ,非常注重每一項細節,海鮮質素有保證。鐵板燒餐廳由日藉主廚坐鎮特別加分,喜歡日本人的認真,食材處理有要求,食得開心又放心。坐吧枱可以欣賞到鐵板燒師傅的手藝,經驗豐富,把最好的食物呈現眼前。三日月極上一人前鐵板餐Per Person $798店長推介 MIKAZUKI Premium Teppanyaki ,鐵板餐由前菜到甜品,感覺非常完美!前菜 Apperizer 前菜三小點,配搭自家調醬汁,茄子令我十分開胃。刺身 Sashimi 3 kinds 刺身三點,新鮮肥美,赤蝦彈牙,味道甘甜,吞拿魚入口即溶。Sea Grape Salad 🥗 海葡萄沙律,海葡萄🍇 粒粒晶凝通透,爽口爆珠,配搭新鮮爽脆沙律,非常清新。Seasonal Fresh Oyster 🦪 季節時令生蠔🦪 不時不食,師傅跟時令挑選了不同產地的生蠔,厚身肥美,大大隻入口鮮甜,還有淡淡的海水味,蠔味突出,滋味無窮。帆立貝 Teppanyaki Hokkaido Scallop 鐵板燒北海道帆立貝北海道帆立貝加入牛油🧈檸

三日月極上一人前鐵板餐
Per Person $798

前菜 Apperizer
前菜三小點,配搭自家調醬汁,茄子令我十分開胃。

刺身 Sashimi 3 kinds
刺身三點,新鮮肥美,赤蝦彈牙,味道甘甜,吞拿魚入口即溶。

Sea Grape Salad 🥗

Seasonal Fresh Oyster 🦪

帆立貝
Teppanyaki Hokkaido Scallop
鐵板燒北海道帆立貝
北海道帆立貝加入牛油🧈檸檬汁調味,外層燒至微香,啖啖鮮甜,日本野菜墊底吸收了帶子汁的精華,味道豐富。

Chawanmushi 茶碗蒸
茶碗蒸用上鰹魚湯汁製作,味道清甜。

二選一
深海野生白鱈魚🐟
主食我選擇了喜歡的魚肉,日本師傅把深海野生白鱈魚煎至金黃色調,微焦香噴噴,魚肉爽滑幼嫩,鹹香味道豐富,好食到不得了。

四選一
Kagoshima Agu Porkloin
鹿兒島黑毛豬肩

Teppanyaki Grill Veggie
鐵板燒日本野菜

掛念鹿兒島,今晚不吃牛,一於選擇鹿兒島黑毛豬肩,煎香後鎖緊肉汁,肉質鮮嫩軟腍多汁,肉味香濃,夾脆卜卜蒜片一齊食,酥脆可口,味道更有層次。

Teppan Fried Rice 鐵板炒飯
鐵板燒另一個重頭戲就係炒飯,盡顯師傅功架,越簡單的菜式越難做,簡單雞蛋、香蔥、櫻花蝦,已經炒出一碗飯粒飽滿粒粒分明,香噴噴的炒飯。

Dessert 甜品🍮
餐廳給我自然放鬆舒服的感覺,幸運地坐到鐵板檯,近距離欣賞師傅的手勢,最後食埋冰凍嘅朱古力雪糕🍦完美了今個晚餐。

生日
  • 海葡萄沙律
  • 鐵板炒飯
  • 鐵板燒日本野菜
2022-05-28 54 瀏覽
同朋友慶祝生日食好d!!專人為你燒既午餐,巧高級呀~前菜 - 海葡萄沙律 挑戰左自己食雞刺身,但比想像中感覺好好多,有d parma ham,有魚片刺身甜品都好正呀~櫻花蝦炒飯,雖然好飽但都清左盤食左一半可以加湯成為茶漬飯燒牛肉粒有三種醬汁配搭,記得配埋佢既蒜片食,味道更加豐富松露油蒸蛋 - 雪一聲滑左落個胃到,食完個口腔裡面既松露香after taste想即刻再encore原來魚皮可以燒到咁脆做plating架~大開眼界~燒帶子
同朋友慶祝生日食好d!!
專人為你燒既午餐,巧高級呀~
前菜 -
海葡萄沙律

甜品都好正呀~

櫻花蝦炒飯,雖然好飽但都清左盤
食左一半可以加湯成為茶漬飯

燒牛肉粒有三種醬汁配搭,記得配埋佢既蒜片食,味道更加豐富

原來魚皮可以燒到咁脆做plating架~大開眼界~

燒帶子

2022-05-27
🕖時段-星期一中午之前疫情第5波個陣放假去食鐵板燒 預早book左枱 同場只有一枱客😱 相信餐廳當受好大影響 希望而家生意好d🥲_▫️三日月A5宮崎和牛鵝肝虎蝦一人前鐵板餐 $798(忘了影menu, 以下取自餐廳社交平台) ▫️商務午餐 - 鐵板燒鵝肝和牛 $338(包括前菜 沙律 茶碗蒸 鵝肝 和肉封門柳 烤什菜 鐵板炒飯 味噌湯 漬物 甜品) _我同朋友基本上除左魚蝦以外既海鮮都唔食 但睇左好多間鐵板燒既set都有海鮮/鮑魚🤧所以其實啱食既餐唔多😂呢2個fit哂 (我地都唔食魚生🤭餐廳幫我地轉左天婦羅👍🏻) 整體食材新鮮, 前菜 茶碗蒸 主食 炒飯 全部都好好食‼️特別介紹一下佢個蝦同牛💁🏻‍♀️_- 帝王虎蝦🦐 師傅會切開隻蝦做細細件 煎再砌返蝦形上碟 好多蝦膏❣️超香濃❣️(我同朋友2個set share食 得一隻蝦有啲唔夠喉😂😂)- A4鹿兒島和牛薄燒卷🥩 無+$100轉 但薄燒卷都已經好好食!!😍牛味好濃郁 煎得好香 同埋卷住配菜吸哂啲肉汁 好夾👍🏻 - 和牛封門柳🥩 五成熟 牛扒肉汁juicy 口感柔軟 好食過平時出面cafe百幾二百蚊既好多!但相比之下香啲正啲特別🤤果然一分錢一分
🕖時段-星期一中午
▫️三日月A5宮崎和牛鵝肝虎蝦一人前鐵板餐 $798
(忘了影menu, 以下取自餐廳社交平台)

▫️商務午餐 - 鐵板燒鵝肝和牛 $338
帝王虎蝦  &  天婦羅
前菜三小點&沙律

帝王虎蝦

- A4鹿兒島和牛薄燒卷🥩 無+$100轉[A5宮崎和牛] 但薄燒卷都已經好好食!!😍牛味好濃郁 煎得好香 同埋卷住配菜吸哂啲肉汁 好夾👍🏻
A4鹿兒島和牛薄燒卷

- 和牛封門柳🥩 五成熟 牛扒肉汁juicy 口感柔軟 好食過平時出面cafe百幾二百蚊既好多!但相比之下[鹿兒島和牛薄燒卷]香啲正啲特別🤤果然一分錢一分貨😌
和牛封門柳

🍽環境
餐廳裝修用木為主 簡約日系 如果想坐鐵板枱望住廚師煮 記得預早book枱remark!
帝王虎蝦  &  天婦羅
和牛封門柳