適逢朋友就黎生日,我地兩個梗係要食啲好野賀一賀佢🎂 都好耐冇食過日式鐵板燒,尖沙咀嘅三日月絕對係一個傾偈食好嘢幾好選擇。鐵板燒嘅精髓就係廚師會係你面前將新鮮嘅材料烹調,而三日月嘅廚師除咗煮得好食擺盤精美之外,仲會同食客有好多交流,分享煮法、食材、食法等,超滿足嘅一餐!☻ ☼ ☻ ☼ ☻ ☼ ☻ ☼ ☻ ☼ ☻ ☼ ☻ ☼ ☻ ☼ ☻三日月A5宮崎和牛鮑魚一人前鐵板餐 $998pp❇️ 前菜三小點 Appetizer ❇️ 極上刺身 Premium Sashimi❇️ 海葡萄沙律 Sea Grape Salad❇️ 季節時合生蠔 Seasonal Fresh Oyster❇️ 鮮活南非鮑魚 South African Abalone❇️ 茶碗蒸Chawanmushi❇️ 鐵板燒日本野菜 Teppanyaki Grill Veggie❇️ 二選一1. 深海野生白鱈魚 Patagonian Toothfish2. 帝王虎蝦 King Prawn❇️ A4鹿兒島和牛薄切卷 A4 Kagoshima Wagyu roll❇️ 鐵板炒飯 Teppan Fried Rice❇️ 味噌湯 Miso Soup ❇️ 甜品 De

三日月A5宮崎和牛鮑魚一人前鐵板餐 $998pp
❇️ 味噌湯 Miso Soup
❇️ 甜品 Dessert

Bubu推介🔥
👍 帝王虎蝦
超大隻嘅帝王虎蝦,見住廚師將佢拆殼起肉,仲將虎蝦嘅內臟拆出嚟,好細心❤️蝦肉燒熟之後配上用蝦膏煮成嘅汁,每一啖都充滿蝦味。更以蝦鬚等壓薄再燒,成為脆口嘅件碟,絕對唔浪費任何可食用嘅食材。

👍 A4鹿兒島和牛薄切卷
A4和牛薄薄一片,雪花分布好靚,而且佈滿油脂,牛味濃郁。烹調呢味菜簡直係一個表演,廚師會問想要幾成熟,因為我哋揀咗三成熟,和牛一落鐵板好快都煮夠,再包住幾款野菜,令成個菜式唔油膩又有營養。

👍 鐵板炒飯
非一般嘅鐵板炒飯,材料有櫻花蝦、銀魚仔、木魚花,再加上梅子醬去炒。梅子醬有啲酸甜,再加上好有咬口嘅各款材料令成個炒飯嘅味道好有層次感。餐廳仲會送上鰹魚湯,可以將炒飯變成茶漬飯食法,另有一番風味。

📍三日月
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
  • 鐵板炒飯
  • 鮮活南非鮑魚
  • A4鹿兒島和牛薄燒卷
  • 深海野生白鱈魚
2022-08-30 60 瀏覽
出左糧朋友提議食好d慰勞一下自己,今日就去左【三日月】,享受一下高級鐵板燒!餐廳富日式裝潢,店員服務熱情細心。坐係bar枱睇住師傅的手藝,絕對係味覺和視覺的享受!【三日月A5宮崎和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐】$7981.前菜三小點好香滑的芝麻豆腐,木魚配茄子,雞肉刺身2.海葡萄沙律沖繩名物海葡萄配沙律菜,清脆外層,開胃前菜3.刺身三點赤蝦、油甘魚、吞拿魚,好厚切,鮮甜肥美!4.深海野生白鱈魚煎過的白鱈魚,肉質嫩滑,入口即溶。5.鐵板燒日本野菜有蓮藕、蘆筍、冬菇、南瓜,有淡淡黑松露香氣味道!6.茶碗蒸蒸蛋超香滑,有黑松露油,三文魚籽鋪面,香氣撲鼻!7.香煎鵝肝鵝肝厚切身,外脆內嫩,配埋燒汁油醋一流!8.A4鹿兒島和牛薄燒油脂豐富,肉質嫩滑、濃厚牛味!9.帝王虎蝦好大隻,新鮮彈牙,擺盤超靚!10.鐵板炒飯好多櫻花蝦、木魚碎,好香既炒飯。仲有壺鰹魚湯可以倒落去,變成茶漬飯。11.味噌湯12.甜品抹茶雪糕,香濃幼滑。

餐廳富日式裝潢,店員服務熱情細心。
坐係bar枱睇住師傅的手藝,絕對係味覺和視覺的享受!

【三日月A5宮崎和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐】$798

1.前菜三小點
好香滑的芝麻豆腐,木魚配茄子,雞肉刺身

2.海葡萄沙律
沖繩名物海葡萄配沙律菜,清脆外層,開胃前菜

3.刺身三點
赤蝦、油甘魚、吞拿魚,好厚切,鮮甜肥美!

4.深海野生白鱈魚
煎過的白鱈魚,肉質嫩滑,入口即溶。

5.鐵板燒日本野菜
有蓮藕、蘆筍、冬菇、南瓜,有淡淡黑松露香氣味道!

6.茶碗蒸
蒸蛋超香滑,有黑松露油,三文魚籽鋪面,香氣撲鼻!

7.香煎鵝肝
鵝肝厚切身,外脆內嫩,配埋燒汁油醋一流!

8.A4鹿兒島和牛薄燒
油脂豐富,肉質嫩滑、濃厚牛味!

9.帝王虎蝦
好大隻,新鮮彈牙,擺盤超靚!

10.鐵板炒飯

11.味噌湯

12.甜品
抹茶雪糕,香濃幼滑。
2022-08-30 709 瀏覽
餐廳環境光猛開揚,店員有禮為每道菜作介紹,整個用餐過程令人滿意,令人想一再encore👍🏻🔥三日月一人前鐵板餐($598).🔹前菜三小點分別有豆腐、茄子及雞肉刺身,雞肉刺身比較少食到,感覺特別。🔹海葡萄沙律柚子醋沙律清新帶酸,配海葡萄味道咸咸地夠開胃。🔹刺身三點刺身有紅蝦、赤身及油甘魚共三款,賣相新鮮有光澤,夠晒高質。🔹鐵板燒北海道帆立貝帆立貝兩邊煎至金黃色,外層食落焦脆帶香,肉厚又juicy,好好食。🔹和牛封門柳封門柳煎至剛好,食落牛香味重,另配有三款醬汁,隨碟仲跟配海鹽胡椒,每塊和牛都可享有不同風味。🔹鹿兒島黑毛豬肩黑毛豬肩食落有嚼勁,配上自家製燒汁,味道甜甜地幾惹味,另豬肩已預先切好成一小塊,啱晒懶人。🔹燒日本野菜野菜有蕃薯、花菇、露荀、蓮藕及炸蒜片,本身食材質素唔錯,只作簡單調味已好好食。.🔹茶碗蒸蒸蛋加入木耳、黑松露油及三文魚子,黑松露味道好出,但又唔會搶走高湯及蛋香,比例調配得唔錯。🔹梅汁櫻花蝦炒飯配鰹魚湯炒飯味酸帶櫻花蝦香,食到一半再加入鰹魚湯變成茶漬飯,一味兩食;另加入鰹魚湯後,梅味更特出。🔹麵豉湯加入咗腐皮,味道比一般麵豉湯淡口。🔹甜品紅豆雪糕淋上朱古力醬,作飯後甜品

🔥三日月一人前鐵板餐($598)
🔹前菜三小點
分別有豆腐、茄子及雞肉刺身,雞肉刺身比較少食到,感覺特別。

🔹海葡萄沙律
柚子醋沙律清新帶酸,配海葡萄味道咸咸地夠開胃。

🔹刺身三點
刺身有紅蝦、赤身及油甘魚共三款,賣相新鮮有光澤,夠晒高質。

🔹鐵板燒北海道帆立貝

🔹和牛封門柳

🔹鹿兒島黑毛豬肩

🔹燒日本野菜
🔹茶碗蒸

🔹梅汁櫻花蝦炒飯配鰹魚湯

🔹麵豉湯
加入咗腐皮,味道比一般麵豉湯淡口。

🔹甜品
紅豆雪糕淋上朱古力醬,作飯後甜品好perfect。
午餐
2022-08-29 75 瀏覽
又同女神bb撐枱腳💋💋訂咗尖沙咀食好東西!坐鐵板高枱面對面向住師傅嘅我哋揀咗Omakase一人前$998 (另加一服務費)套餐🍴乜都想試吓一於每人各叫一個share嚟食啦👯. ✨前菜三小點:豆腐:質感似果凍🤭好得意!!茄子:涼伴挺實嘅茄子!清爽!煙燻雞肉:半生熟雞肉帶有濃郁煙燻味道!配埋檸檬片嘅清新感中和得剛好!. ✨海葡萄沙律一食海葡萄就諗起沖繩🤩沙律菜+小蕃茄+荳莢!成碗食完整個人fresh哂!. ✨極上刺身:是日係牡丹蝦, 中拖羅, 油甘魚, 帶子❤️魚生厚切兼且魚油豐富!牡丹蝦同帶子又入口極級鮮甜!高質素!!. ✨季節時令生蠔巨型嘅吸睛賣相睇到都開心😍一滑入喉又唔腥!飽滿creamy感十足!. ✨鮮活南非鮑魚以鮮海苔提升鮑魚鮮味!肉質彈牙至極!另外入面嘅鮑魚肝都冇嘥到😌以牛油慢煮咗更香更油潤!. ✨茶碗蒸面頭係三文魚籽+蔥花😊入面加有松露油更滑蛋香噴噴!仲有木耳絲增加口感!. ✨ 深海野生白鱈魚配埋白蜆汁更滋味🤭魚味重!外層脆肉嫩滑!. ✨ 帝王虎蝦師傅好厲害將大大隻嘅爽彈大海老分件燒!但最後再還原整體👏🏻👏🏻用蝦本身嘅蝦膏煮出汁料!濃厚蝦味🈵🈵!連蝦腳都炸得酥脆可以食埋!. ✨

✨前菜三小點:
豆腐:質感似果凍🤭好得意!!
茄子:涼伴挺實嘅茄子!清爽!
✨海葡萄沙律
✨極上刺身
✨季節時令生蠔
✨鮮活南非鮑魚
✨茶碗蒸
✨ 深海野生白鱈魚
配埋白蜆汁更滋味🤭魚味重!外層脆肉嫩滑!
✨ 帝王虎蝦
✨A4 鹿兒島和牛卷
以和牛捲住菇菇&葱嚟燒!和牛嘅油花真心正!可揀選沾蔴醬/豆瓣醬/燒肉汁嚟食!Yummy🤤🤤
✨鐵板燒日本野菜
有蓮藕, 露筍, 南瓜, 冬菇!經鐵板燒烤完後別有一番風味🔥🔥
✨ 鐵板炒飯
加咗櫻花蝦同酸梅醬令到炒飯變成粉紅色😍😍令味道更多層次!而且炒得夠乾身!食到一半記得加埋鰹魚湯試埋湯飯口味❤️
✨味噌湯
飲番啖熱湯!一清口中百味交集嘅油膩感!
甜品
最後上埋以朱古力漿+脆脆嚟裝飾嘅紅豆雪糕🍓完滿!!
2022-08-29 48 瀏覽
今日嚟到位於尖沙咀嘅三日月,呢一間係主打日式鐵板燒嘅餐廳,唔同其他餐廳,呢度係有師傅坐鎮,係你面前煮好新鮮嘅食材,鑊氣同埋新鮮度梗係無可比擬啦!我哋今次嗌咗呢一個三日月極上一人前鐵板餐,朋友同埋我都覺得好滿足,所以想強烈推薦比咁多位!首先要講吓佢嘅前菜分咗三種類:由淡嘅開始豆腐、煙三文魚到最濃嘅煙燻雞胸肉。慢慢warmup你嘅味蕾!跟住店員小姐好快都為我哋端嚟咗刺身今日佢哋提供嘅刺身有吞拿魚、油甘魚同埋甜蝦,小弟覺得非常之新鮮,而且彈牙爽口,食唔出雪藏味之後我哋仲食咗海葡萄沙律,沙律上面除咗正常嘅沙律菜之外,仲會有一串深色嘅東西,咬落去會有啲爆開嘅口感,幾得意!之後就嚟到重頭戲——生蠔!我想講呢個生蠔超級甜! !檸檬或者其他調味都唔使㗎,佢嘅鮮味已經好足夠❤️前菜咁上下啦,之後就黎到熱盤嘅第一章鐵板燒帆立貝帆立貝超級大隻,我諗直徑有一隻手指咁長😂食落去覺得幾甜,而且調理得好好,唔會好乾身好快就黎到茶碗蒸,上面有兩三粒嘅魚子點綴,精緻到滿分!茶碗蒸本身都有少少海水嘅味道,兩邊都有少少嘅蟹肉絲,小弟覺得色香味俱全!嚟到鐵板燒我哋揀咗白鱈魚揀完之後其實見到朋友嘅蝦都幾吸引小弟其實有啲後悔,不過

首先要講吓佢嘅前菜
分咗三種類:由淡嘅開始豆腐、煙三文魚到最濃嘅煙燻雞胸肉。
慢慢warmup你嘅味蕾!

跟住店員小姐好快都為我哋端嚟咗刺身

之後就嚟到重頭戲——生蠔!
我想講呢個生蠔超級甜! !
檸檬或者其他調味都唔使㗎,佢嘅鮮味已經好足夠❤️

前菜咁上下啦,之後就黎到熱盤嘅第一章
鐵板燒帆立貝
帆立貝超級大隻,我諗直徑有一隻手指咁長😂
食落去覺得幾甜,而且調理得好好,唔會好乾身

好快就黎到茶碗蒸,上面有兩三粒嘅魚子點綴,精緻到滿分!

嚟到鐵板燒
我哋揀咗白鱈魚
揀完之後其實見到朋友嘅蝦都幾吸引
小弟其實有啲後悔,不過師傅冇令我失望,我覺得魚完全唔油膩或者係腥臭嘅感覺,而且調理嘅時間啱啱好,唔會太耐令到肉好鬆散。

和牛封門柳
我揀咗呢一個做今日嘅主菜,和牛嘅油脂真係令人回味無窮,只需要少少鹽嘅點綴,就能夠帶出呢一道菜嘅美味,問世間能夠喺邊度搵到呢一種嘅美味?只怪未能通關,暫時留喺三日月品嚐日式美味。

到最後就一定要睇吓佢嘅梅子炒飯,本身仲擔心緊佢嘅梅子會唔會好酸,原來佢嘅梅子主要係調色用,炒飯加入梅子醬之後好快變得粉紅色,好夢幻好適合打卡

——————為食分界線——————
📍 三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖

推介指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
好味指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
抵食指數 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
環境推介 🤰🤰🤰🤰🤰(5/5)
人均消費: $800
#mariofatfat #hkfoodie #Foodie #為食馬利奧
好彩颱風嚟得快走得快🙏冇影響到媽媽約朋友me time 食好野🤭今次到朋友餐廳佢話呢間係新開嘅鐵板燒餐廳網上評語不錯👍所以我哋就去試一試前菜三小點由淡味嘅豆腐開始食👉日式茄子跟住到像濃味嘅煙燻雞肉配檸檬片(創新配搭但係更能帶出雞肉嘅鮮味)海葡萄沙律沖繩名產海葡萄粒粒脆卜卜充滿海水味嘅海洋植物配埋新鮮蔬菜夏天解暑一流刺身三點大大隻🦐赤蝦,油甘魚,吞拿魚食鐵板燒之前有新鮮刺身食真係好幸福鐵板燒北海道帆立貝半熟糖心帶子,廚師拿捏時間剛剛好外有牛油🧈既焦香入邊仲軟淋淋勁多汁🫶鐵板日本野菜用牛油前香既蔬菜,點會唔好食🤩賣相仲要咁色彩繽紛😋見到都唔捨得食 分別叫左兩個不同主菜share 食 🐟阿拉斯加銀鱈魚魚肉好嫩滑,魚皮主廚仲煎到好似薯片咁脆🤤一個魚有兩種不同口感。加上用咗新鮮Rose Mary🌿一齊煎香可以中和銀鱈魚嘅油膩感👍🐑紐西蘭羊架煎到剛好7成熟😍切開粉紅色既肉望到都知好味,入口肉汁澎湃嫩口又無筋。廚師好細心幫我哋切開細細粒一啖一口配上旁邊嘅炸蒜片香口又惹味👻茶碗蒸呢個係進階高級版嘅茶碗蒸🥚面頭仲有幾粒三文魚子鮮味無比鉄板炒飯(兩個食法)梅汁🦐櫻花蝦炒飯,炒飯香口帶有陣陣梅既酸香味提升櫻

刺身三點
大大隻🦐赤蝦,油甘魚,吞拿魚
食鐵板燒之前有新鮮刺身食真係好幸福

鐵板燒北海道帆立貝

鐵板日本野菜
用牛油前香既蔬菜,點會唔好食🤩
賣相仲要咁色彩繽紛😋見到都唔捨得食

分別叫左兩個不同主菜share 食

🐟
阿拉斯加銀鱈魚

🐑
紐西蘭羊架

呢個係進階高級版嘅茶碗蒸🥚面頭仲有幾粒三文魚子鮮味無比

鉄板炒飯(兩個食法)
梅汁🦐櫻花蝦炒飯,炒飯香口帶有陣陣梅既酸香味提升櫻花蝦層次。食到一半可以加入鰹魚湯變茶漬飯。雙重享受

食咗咁多嘢真係飯氣攻心😴
好彩lunch set 有跟飲品媽媽要咗杯齋啡提提神🤭

又係時候要返去湊BB啦👦

• 刺身三點
  • 鐵板燒北海道帆立貝
  • 紐西蘭肉眼扒
嘿嘿~今日放假朋友一早打嚟話帶我去食好野入到嚟餐廳嘅用餐環境舒適 裝潢簡潔大方有格調我地揀咗bar枱位置坐睇住廚師一對巧手喺面前利用新鮮食材烹調美食真係未食已經令人口角垂涎!🤤而且又可以即席同廚師交流 可謂視覺與味覺嘅雙重享受我地食嘅係三日月A5宫崎和牛鮑魚一人前鐵板餐前菜三小點 有口感細嫩嘅凍豆腐、茄子、同埋煙燻過嘅半生熟雞肉 放上檸檬片調味 帶出截然不同嘅質感極上刺身有帆立貝、吞拿魚、牡丹蝦、同埋油甘魚之後有清新嘅海葡萄沙律🥗令人胃口大開季節時令生蠔差唔多有手掌咁大隻😆飽滿鮮味一啖食落口🦪感覺超幸福~鮮活南非鮑魚 獨特嘅爽彈紮實口感配上鮮海苔 更顯濃郁鮮甜 而鮑魚肝臟以牛油煎香 非常惹味餐點中二選一嘅深海野生白鱈魚同帝王虎蝦我地叫咗各一份Share食野生白鱈魚配白蜆汁 油脂豐富 魚肉質感細嫩帝王虎蝦鮮爽彈牙 配上以本身蝦膏調成嘅鮮味醬汁蝦腳炸到卜卜脆仲可以食埋添😋茶碗蒸加咗黑松露油 上面舖上魚子同葱花食落柔滑香嫩 非常高質跟住終於嚟到我見到餐牌就一直期待嘅A4鹿兒島和牛薄燒卷 將薄切和牛輕輕一炙入口鮮嫩 肉汁豐富 帶微微焦香再卷住葱同菇 口感層次豐富搭配蔬鐵板燒日本野菜食完全唔會覺
嘿嘿~今日放假朋友一早打嚟話帶我去食好野
入到嚟餐廳嘅用餐環境舒適 裝潢簡潔大方有格調
我地揀咗bar枱位置坐

睇住廚師一對巧手喺面前利用新鮮食材烹調美食
真係未食已經令人口角垂涎!🤤
而且又可以即席同廚師交流 可謂視覺與味覺嘅雙重享受

我地食嘅係三日月A5宫崎和牛鮑魚一人前鐵板餐
前菜三小點 有口感細嫩嘅凍豆腐、茄子、
同埋煙燻過嘅半生熟雞肉 放上檸檬片調味
帶出截然不同嘅質感
極上刺身有帆立貝、吞拿魚、牡丹蝦、同埋油甘魚

之後有清新嘅海葡萄沙律🥗令人胃口大開
季節時令生蠔差唔多有手掌咁大隻😆飽滿鮮味
一啖食落口🦪感覺超幸福~
鮮活南非鮑魚 獨特嘅爽彈紮實口感

A4鹿兒島和牛薄燒卷 將薄切和牛輕輕一炙
入口鮮嫩 肉汁豐富 帶微微焦香
再卷住葱同菇 口感層次豐富
搭配蔬鐵板燒日本野菜食完全唔會覺得膩😋

今次嘅鐵板炒飯入面加咗櫻花蝦、木魚花同白飯魚仔
配上酸梅醬調味🍚作為最後嘅菜式感覺清新唔會太滯
食到一半可以倒入鰹魚湯一齊食
一個飯帶出兩個食法兩種風味
最後以味噌湯同埋🍦紅豆雪糕甜品作結尾 非常滿足🥰
一餐飯帶嚟味覺、嗅覺同視覺嘅多重感官體驗
無論約會定係朋友小聚都好適合
A4鹿兒島和牛薄燒卷
時令生蠔
帝皇虎蝦
  • 鐵板燒鮮活南非鮑魚
朋友話帶我去食好野😚緊係跟啦❤️每個月總要獎勵下自己🤪☪️三日月極上一人前鐵板餐 $798➰前菜三小點 《豆腐 ·茄子·煙燻雞肉刺身》推介我由豆腐食起,上面加咗啲炒過嘅芝麻,勁香😳第一次食雞肉刺身,有淡淡煙燻味,幾特別➰海葡萄沙律之前係沖繩食過海葡萄已經想食多次🫶🏻覺得好有特色,口感清爽,咬落去有啲似蟹子,味道就似中華沙律➰刺身三點《紅蝦·吞拿魚·油甘魚》三款刺身都好新鮮,擺盤精緻➰季節時令生蠔生蠔唔係講笑,有成手板咁大隻,肥美多汁➰鐵板燒北海道帆立貝帆立貝比想像中大隻,兩面都燒到金黃色,但係完全唔會乾,鮮甜嫩滑。個底鋪咗少少菠菜,仲可以鎖住鮮味➰茶碗蒸茶碗蒸入面加左一浸黑松露油,啲香味直頭係個口到滲出黎‼️每一啖都香而幼滑🤤➰鐵板燒日本野菜每一款都帶有鐵板燒香氣,更加有食菜嘅衝動😆➰帝王虎蝦賣相真係好吸引,擺盤好有心機🫶🏻排到整整齊齊,砌返一隻蝦形出嚟🦐第一啖食落去真係刺激到味蕾,蝦油同蝦膏係個口到爆發出嚟,一啲都唔誇張😍蝦肉新鮮結實💯➰紐西蘭羊架四款入面店員就推介羊架🐑羊架有兩塊,會預先切好先上碟,肥膏唔多,肉質鮮嫩亦都唔羶,夾住蒜片一齊食仲惹味➰鐵板炒飯 & 味噌湯炒飯加咗勁多櫻花蝦係
朋友話帶我去食好野😚緊係跟啦❤️每個月總要獎勵下自己🤪

☪️三日月極上一人前鐵板餐 $798

➰前菜三小點
《豆腐 ·茄子·煙燻雞肉刺身

➰海葡萄沙律

《紅蝦·吞拿魚·油甘魚》
三款刺身都好新鮮,擺盤精緻

➰季節時令生蠔
生蠔唔係講笑,有成手板咁大隻,肥美多汁

➰鐵板燒北海道帆立貝

➰茶碗蒸

➰鐵板燒日本野菜
每一款都帶有鐵板燒香氣,更加有食菜嘅衝動😆

➰帝王虎蝦

➰紐西蘭羊架

➰鐵板炒飯 & 味噌湯
炒飯加咗勁多櫻花蝦係入面,成個飯都係粉紅色,好少女心💕食到一半仲可以加茶漬落去變成茶漬飯,個人就比較鍾意茶漬飯嘅口味,又濃郁又軟糯

甜品🍨
最後食埋個紅豆雪糕🫘入面加左焦糖脆米同士多啤梨脆米,十分滿足😚

Overall嚟講冇乜可以挑剔,值得一試🌟見到人哋食和牛都好靚,下次試❤
難得朋友講想食好野,揀左呢間日式鐵板燒。位於TST金馬倫廣場,好近地鐵站。去到啱啱好有吧枱坐,可以望住師傅整🥺。揀左三日月極上一人前鐵板餐,每人$798(另加一)。🔅前菜三小點有豆腐、茄子同煙燻雞肉刺身,雞肉刺身第一次試,似魚生既口感薄薄一片幾新奇😳。🔅海葡萄沙律酸酸地好開胃😋,海葡萄好爽脆🌿。🔅刺身三點有赤蝦、吞拿魚、同油甘魚,鐵板燒有埋刺身好滿足🤭。🔅季節時令生蠔生蠔勁大隻,好肥美🦪🥺!!!🔅鐵板燒北海道帆立貝帶子好大粒好鮮😍,煎到最尾加埋牛油好香🤤。有少少菠菜墊底襯托帶子既鮮甜😎。🔅茶碗蒸加左黑松露油喺面好香,蛋好滑🐣,仲有魚籽等等配料幾豐富😙。🔅鐵板燒日本野菜有蓮藕、蘆筍、冬菇同南瓜、噴左啲黑松露油去燒特別香🥴。🔅帝王虎蝦將蝦頭🦐既蝦膏煮成汁淋落蝦到,點少少胡椒已經夠晒味🤤。蝦肉彈牙,加埋啲蝦膏汁真係畫龍點睛😍。🔅和牛封門柳叫左5成熟,煎得2面好香,食落牛味濃而不膩🐮。附有3款特製醬,分別係蘿蔔蓉加酸汁、味噌汁同芝麻醬,點唔同既醬又另有一番滋味😝。🔅鐵板炒飯櫻花蝦炒飯炒得粒粒分明,少少焦香份外惹味。食到一半更可以加鰹魚汁變茶漬飯,飯濕少少更濃味,一碗飯兩種口感🤩。🔅味噌湯🔅甜品

🔅前菜三小點

🔅海葡萄沙律
酸酸地好開胃😋,海葡萄好爽脆🌿。

🔅刺身三點
有赤蝦、吞拿魚、同油甘魚,鐵板燒有埋刺身好滿足🤭。

季節時令生蠔
🔅季節時令生蠔
生蠔勁大隻,好肥美🦪🥺!!!

🔅鐵板燒北海道帆立貝

🔅茶碗蒸
加左黑松露油喺面好香,蛋好滑🐣,仲有魚籽等等配料幾豐富😙。

鐵板燒日本野菜
🔅鐵板燒日本野菜
有蓮藕、蘆筍、冬菇同南瓜、噴左啲黑松露油去燒特別香🥴。

帝王虎蝦
🔅帝王虎蝦

🔅和牛封門柳

🔅鐵板炒飯

味噌湯
🔅味噌湯

甜品
🔅甜品
小小既兩球紅豆雪糕埋尾啱啱好,超滿足!

💬前菜、主菜至甜品都幾精緻,每道菜都會由店員簡單介紹。朋友個羊架都係店員介紹,平時唔食羊既我都覺得唔錯👍🏻,好推介。
2022-08-25 538 瀏覽
與朋友去食鐵板燒lunch,餐廳樓底高,落地玻璃令環境更開揚及採光度十足,另店員服務亦殷勤有禮,喺呢度用餐都幾舒適😌🔥三日月一人前鐵板餐($598).💥前菜三小點麻醬豆腐好滑,但唔會一夾就散開;木魚茄子清清地,有好香木魚味;煙燻雞肉片以類似煙三文魚製法,有香濃煙燻味及口感特別😌💥海葡萄沙律柚子醋沙律配海葡萄,屬開胃健康之選😌💥刺身三點三款刺身非常新鮮,分別有紅蝦、赤身及油甘魚,厚切令口感一流😋旁邊伴有一片蓮藕桱,口感爽脆清新。另可將少量花瓣加入醬油內,令醬油帶有淡淡花香。💥鐵板燒北海道帆立貝帆立貝肉厚新鮮,煎後帶獨特咸香及鮮味,而且又無過熟,配菠菜同食好惹味😋💥和牛封門柳(六選一主食)封門柳肉嫩味濃郁但油脂不多,配有蘿蔔茸酸汁、自家製麵豉汁及麻醬共三款醬汁,另亦配有海鹽胡椒。重點推介自家製麵豉汁,味道不太咸但有濃濃麵豉味。💥鹿兒島黑毛豬肩(六選一主食)黑毛豬肉質紮實唔嚡口,有豬肉香但無豬燥味,值得一試😌配上自家燒汁,一流👍🏻💥鐵板燒日本野菜野菜有露荀、蓮藕、蕃薯、花菇及炸蒜片,特別一讚係蕃薯好甜,但只得兩片唔夠喉😆.💥茶碗蒸面層有三文魚籽,蒸蛋加入高湯及黑松露油,食落有黑松露淡淡幽香,

🔥三日月一人前鐵板餐($598)
💥前菜三小點

💥海葡萄沙律
柚子醋沙律配海葡萄,屬開胃健康之選😌

💥刺身三點

💥鐵板燒北海道帆立貝

💥和牛封門柳(六選一主食)

💥鹿兒島黑毛豬肩(六選一主食)

💥鐵板燒日本野菜
💥茶碗蒸
面層有三文魚籽,蒸蛋加入高湯及黑松露油,食落有黑松露淡淡幽香,唔會有石油氣味,而底部加入木耳絲更見驚喜,為茶碗蒸帶來多一層次口感😌

💥梅汁櫻花蝦炒飯配鰹魚湯
炒飯有兩種食法,首先係直接品嚐,味道帶小小梅酸及香濃櫻花蝦味;之後再倒入鰹魚湯,酸味立刻幾何級數提升,變成解油膩茶漬飯😌

💥麵豉湯
麵豉湯係味道較淡嘅一款,清清地幾好飲😌

💥甜品
紅豆雪糕配朱古力醬,有粒粒紅豆,味道不太甜,唔錯😌
午餐
2022-08-25 34 瀏覽
朋友係要見既!係要撇低啲仔見面,先可以真正坐低傾下計,食下野👍🏻我地今次揀左間食鐵板燒既新店,貪呢到方便,正整地,傾偈又唔會好嘈🥰我哋坐咗喺吧枱位,仲可以欣賞師傅精湛嘅廚藝添😆今日我哋揀咗個午市套餐,有齊前菜、刺身,正呀😉前菜三小點細細件嘅前菜,分別有胡麻凍豆腐、日式茄子、煙燻雞肉,有凍豆腐嘅口感,同一般平時軟滑嘅豆腐唔同,係一個比較實在嘅豆腐👍🏻二煙燻雞肉,食落好似Parma ham咁,好好食😍刺身三點刺身方面今日係赤蝦、吞拿魚同油甘魚,媽媽最喜歡赤蝦,鮮甜無比👍🏻海葡萄沙律沖繩名物海葡萄🍇,係綠色嘅海中植物,咬落去脆卜卜嘅口感,鮮味一下子喺口腔爆發🤩鐵板燒北海道帆立貝北海道嘅帆立貝超級大隻,師傅將佢煎到半熟,咬落去中間見到微微透明,非常鮮嫩,一啲都唔會韌🥰阿拉斯加銀鱈魚主菜我同朋友一人嗌咗一款,大家可以交換試,銀鱈魚魚油爆滿,師傅章魚被煎到脆卜卜,加埋有少少檸檬酸味嘅醬汁,平衡返油膩感紐西蘭羊架朋友嗌咗羊架,師傅將羊肉已經節晒出嚟,啱晒我哋呢啲懶人唔使自己切,火候控制得好好,羊肉七成熟左右,非常美味鐵板燒日本野菜喜歡食日本菜嘅原因,其中一個就係佢哋會有足夠既蔬菜,而且日本嚟嘅蔬菜好

鐵板燒北海道帆立貝

阿拉斯加銀鱈魚

紐西蘭羊架

鐵板燒日本野菜
喜歡食日本菜嘅原因,其中一個就係佢哋會有足夠既蔬菜,而且日本嚟嘅蔬菜好鮮甜🤩

茶碗蒸
呢個茶碗蒸既做法係面再淋左個芡汁,令鮮踩更加提升,蛋蒸得剛剛好,好滑!

味噌湯及炒飯
一餐圓滿嘅鐵板燒,一定會着咩有一個美珍湯同埋一個鐵板炒飯,師傅將飯炒到粒粒分明,仲有個鰹魚湯,可以加落飯入邊,造成茶漬飯☺️

1K
2022-08-22 39 瀏覽
呢間位於尖沙咀嘅鐵板燒我超級愛,我嘅原因係環境,食物質素,價錢都超合理,但唔好好似我咁白癡去錯餐廳,過咗隔離打邊爐🫣今次同朋友揀咗A5宮崎和牛鮑魚一人前鐵板燒,價錢$998一位,食物材料相對於平時食嘅鐵板燒絕對值,而且晚餐呢個價錢絕對唔係貴呢個套餐有前菜,極上刺身,沙律,生蠔,鮑魚,茶碗蒸,鱈魚或虎蝦,和牛卷,炒飯,味噌湯,甜品前菜前菜分別有三樣唔同嘅嘢,豆腐,茄子同埋雞肉雞肉令我刮目相看,個賣相似姜,但食落去真係薄切嘅雞肉,有啲似半生熟嘅口感但味道唔錯北海道生蠔大隻,新鮮,厚肉,推介👍🏻刺身分別有牡丹蝦,拖羅,帶子,油甘魚全部高級既刺身,而且每件都大大件厚切又飽滿,新鮮海葡萄沙律除咗海葡萄之外仲有啲豆同埋新鮮開草,味道還可以😌鮑魚用左鮮活南非鮑魚,相對於平時食鐵板嘅大隻,仲要勁新鮮最後鮑魚會切片然後仲會伴碟放埋鮑肝,口感唔錯而且味道好香由於鱈魚同埋虎蝦二選一,而我同朋友就決定一人揀一個然後share食,虎蝦本身大隻,而且蝦頭拎去炸過,所以食完蝦身肉,師傅仲同我哋講可以食其他位,並唔係淨係裝飾😋👍🏻蝦肉好爽而且蝦膏好香,十分之唔錯深海野生白鱈魚配左自家製白蜆汁 ,兩樣嘢幾夾,而且白鱈魚

前菜
前菜分別有三樣唔同嘅嘢,豆腐,茄子同埋雞肉

北海道生蠔
大隻,新鮮,厚肉,推介👍🏻

刺身
分別有牡丹蝦,拖羅,帶子,油甘魚
全部高級既刺身,而且每件都大大件厚切又飽滿,新鮮

海葡萄沙律
除咗海葡萄之外仲有啲豆同埋新鮮開草,味道還可以😌

鮑魚
用左鮮活南非鮑魚,相對於平時食鐵板嘅大隻,仲要勁新鮮
最後鮑魚會切片然後仲會伴碟放埋鮑肝,口感唔錯而且味道好香

蝦肉好爽而且蝦膏好香,十分之唔錯

深海野生白鱈魚配左自家製白蜆汁 ,兩樣嘢幾夾,而且白鱈魚好滑又唔會有些味,加埋黑胡椒調味更加香

鹿兒島和牛卷
和牛未到就先比酸汁,自家味噌,芝麻
然後師傅會問你想和牛要幾成熟,我哋就揀三成,鐵板燒三成啱啱好,入面仲包咗配菜,仲有旁邊有伴碟,伴碟都花心思,有蓮藕片,南瓜,蒜片同蘆筍,蒜片超級香脆,連埋個牛一齊食簡直Perfect

茶碗蒸
茶碗蒸落咗三文魚子同埋好香濃嘅鰹魚汁,食完暖笠笠,而且蛋好滑

鐵板炒飯
炒飯入面有白飯魚同櫻花蝦,有別於唔同嘅就係佢係粉紅色原因係加咗梅子醬
仲特別配有堅魚汁,倒入個飯度之後因為加入咗梅子醬令酸味更特出,簡直係新食法,而且有啲似湯飯,但味道好香

麵豉湯
所屬正常冇咩特別

最後食完所有嘢梗係要食甜品,當天甜品係抹茶雪糕,佢唔會好苦上面仲加咗啲平時營養早餐嘅草莓脆脆,食落去更加香更加好食

當天晚上都多人去食,所以我建議早啲book位,環境坐得舒服,食物真係唔錯,價錢超值
2022-08-21 36 瀏覽
想搵間靜靜地同高質嘅鐵板燒,當然要去尖沙咀啦!我哋揀咗個夜晚嘅兩人套餐,乜嘢都唔使做坐喺度等就有得食啦,廚師會將色彩羅列在你面前睇住咁豐富嘅食物心情自己好多啦!前菜嘅生蠔好大粒好肥美呀!印象好深刻!另外用蝦油煎香只蝦果一下都好香好香呀!最後個櫻花蝦炒飯係會令你覺得好滿足由前菜再去到主食都好享受, 廚師會一路燒一路同你傾偈,食物都會擺得好靚咁樣,啲侍應都好熱情,整個個過程都好放鬆好享受😎性價比高,偶然享受下,絕對係一個好好嘅選擇
想搵間靜靜地同高質嘅鐵板燒,當然要去尖沙咀啦!

性價比高,偶然享受下,絕對係一個好好嘅選擇

2022-07-26
  • 茶碗蒸
  • 鐵板燒北海道帆立貝
  • 前菜三小點
  • 生蠔
【三日月】👌☀️🌙座落尖沙咀 金馬倫廣場,好易搵,超級方便!一入去就感受到高檔日式裝潢,環境寬敞寧靜,服務員亦係一貫日式優質服務,熱情細心招待。餐廳有普通枱、有房仔、有bar枱。personally當然最鐘意選擇坐bar枱!除左味覺品嘗美食,仲可以視覺欣賞師傅席前料理!【三日月極上一人前鐵板餐】$798🥢 前菜三小點1.好香白芝麻味嘅豆腐2.鰹魚汁漬茄子 配木魚3.煙燻味嘅雞肉刺身驚喜地好有肉味,夾雜淡淡煙燻香氣🥢季節時令生蠔生蠔新鮮! 應該係最易令人接受同喜愛既味道。唔重金屬味/海水味,味道清甜、肥美肉滑、口感順滑 !🥢海葡萄沙律有“綠色魚子醬”之稱既日本沖繩名物-海葡萄,有類似細細粒蟹籽/跳跳糖的口感,輕輕一咬,感受到清脆外層,然後爆出海洋鮮甜滋味,好juicy!沙律菜,配上柚子汁,好開胃!🥢刺身三點分別是:赤蝦、油甘魚、吞拿魚。赤蝦蝦味濃郁,油甘魚同吞拿魚都好厚切,鮮甜肥美!想讚下佢個豉油碟,斜斜地既,可以避免點得太多豉油。日式果然細心!細節照顧得到!🥢 鐵板燒北海道帆立貝燒帶子外層焦脆,入面鮮味嫩滑又有肉汁。好靚,𠝹曬花又切好曬,刀功一流。!有少少bb菠菜墊底,連d菜都超爽甜。🥢
【三日月】👌☀️🌙
座落尖沙咀 金馬倫廣場,
好易搵,超級方便!

一入去就感受到高檔日式裝潢,
環境寬敞寧靜,
服務員亦係一貫日式優質服務,熱情細心招待。

餐廳有普通枱、有房仔、有bar枱。
personally當然最鐘意選擇坐bar枱!
除左味覺品嘗美食,仲可以視覺欣賞師傅席前料理!

【三日月極上一人前鐵板餐】$798
🥢 前菜三小點

1.好香白芝麻味嘅豆腐
2.鰹魚汁漬茄子 配木魚
3.煙燻味嘅雞肉刺身
驚喜地好有肉味,夾雜淡淡煙燻香氣

🥢季節時令生蠔

生蠔新鮮!
應該係最易令人接受同喜愛既味道。
唔重金屬味/海水味,
味道清甜、肥美肉滑、口感順滑 !

🥢海葡萄沙律

有“綠色魚子醬”之稱既日本沖繩名物-海葡萄,
有類似細細粒蟹籽/跳跳糖的口感,
輕輕一咬,感受到清脆外層,
然後爆出海洋鮮甜滋味,好juicy!
沙律菜,配上柚子汁,
好開胃!

🥢刺身三點

分別是:赤蝦、油甘魚、吞拿魚。
赤蝦蝦味濃郁,
油甘魚同吞拿魚都好厚切,鮮甜肥美!
想讚下佢個豉油碟,斜斜地既,可以避免點得太多豉油。
日式果然細心!細節照顧得到!

🥢 鐵板燒北海道帆立貝

燒帶子外層焦脆,入面鮮味嫩滑又有肉汁。
好靚,𠝹曬花又切好曬,刀功一流。!
有少少bb菠菜墊底,連d菜都超爽甜。

🥢 深海野生白鱈魚

上枱既時候,
煎好嘅白鱈魚,放在調好味道的白汁上,再鋪上Rosemary。
成個魚唔係簡單既鐵板燒,
精緻升華到感覺好似法國菜咁。

🥢 鐵板燒日本野菜

驚喜喎呢個!
平時食開嘅日本鐵板燒,
炒雜菜呢一項,
好多時都係一堆炒椰菜加芽菜。
但佢唔係喎!
有蓮藕、蘆筍、冬菇、南瓜!
除左落左胡椒、鹽調味之外,
仲食得出有淡淡黑松露香氣味道!
連個菜都唔hea喎,好有心!

🥢茶碗蒸

入面有木耳、黑松露油,同三文魚籽鋪面嘅茶碗蒸。
蒸蛋超香滑!
再加上三文魚子爆發出嘅醇厚鮮味
同埋黑松露油嘅香氣,
完全係茶碗蒸既天花板!
某米芝蓮一星的Teppanyaki既茶碗蒸,都係加三文魚籽,
呢度嘅茶碗蒸真係可以同佢媲美。

🥢 美國安格斯牛柳

師傅好貼心問我哋要幾成熟,
我當然都係medium。
牛柳厚身嫩滑、濃厚牛味!
有蒜片同胡椒鹽伴碟。
師傅建議先試原味,
再點胡椒鹽,然後再點醬(3個醬:酸汁伴葱,麵豉,胡麻醬)
由淡到濃,多重味覺享受。
由於個牛柳本身已經好好食,
我覺得乜都唔點,原味已經好夠。

🥢鐵板炒飯、味噌湯

無蛋、但有好多櫻花蝦、木魚碎,
好香既炒飯。
炒飯食到一半,
仲有壺鰹魚湯可以倒落去,
變成茶漬飯。又變身變多樣新野嘆。

🥢甜品

紅豆雪糕,伴朱古力、脆脆米。

成餐真係好正!
多重嘅極致享受!
大飽口福,
抱住大大嘅肚腩歸家,
肚腩滿載住美食、亦係滿滿嘅幸福與滿足!
尖咀金馬倫新開 三日月 推出勁豐富 一人前鐵板餐 價錢由$798-$998岩晒慶祝想食餐好嘅朋友仔~同行友人同我都好中意食蠔同鮑魚就揀左 三日月A5 宮崎和牛鮑魚一人前鐵板餐$998 前菜 三小點豆腐、茄子、煙燻雞肉極上刺身牡丹蝦 拖羅 帶子 油甘魚海葡萄沙律 生牡蠣 來自北海道生蠔,蠔肉鮮甜飽滿鮮活南非鮑魚 睇住料理過程見到大大隻鮑魚鬈鬈下,超級新鮮!口感亦鮮甜彈牙,新鮮海藻淡淡的調味鮑魚膽亦調理好,味道咸咸甘甘(二選一)主菜帝王虎蝦帝王唔講得笑,超大隻拆肉燒完再拼好擺盤,簡單用番本身蝦膏鐵板炒,質地紮實爽彈,有食緊龍蝦嘅口感,有驚艷到~深海野生白鱈魚 白鱈魚燒到外層金黃香脆,肉質紮實鮮甜,配上白蜆汁有加乘作用!茶碗蒸加左三文魚子增咸鮮,蛋嫩滑有鰹魚香!A4鹿兒島和牛卷 附酸汁、味增醬及芝麻醬 3款薄薄A4和牛加爆炒金菇 ,比平時用蔥嘅口感會再juicy d味增湯鐵板炒飯將櫻花蝦、白飯魚、蝦乾仔 加入梅子醬炒成~料同飯可以話各佔一半! 食到一半更可加入鰹魚汁 做 #茶漬飯 梅子醬酸味更顯突出!甜品:日本抹茶雪糕 味道有回甘,淋上朱古力醬同灑上脆脆!用餐體驗雖節奏有點快,但係整體食物
尖咀金馬倫新開 三日月 推出勁豐富 一人前鐵板餐

價錢由$798-$998
岩晒慶祝想食餐好嘅朋友仔~

同行友人同我都好中意食蠔同鮑魚

就揀左 三日月A5 宮崎和牛鮑魚一人前鐵板餐$998

前菜 三小點
豆腐、茄子、煙燻雞肉

極上刺身
牡丹蝦 拖羅 帶子 油甘魚

生牡蠣
來自北海道生蠔,蠔肉鮮甜飽滿

鮮活南非鮑魚
鮑魚膽亦調理好,味道咸咸甘甘

(二選一)主菜

帝王虎蝦
帝王唔講得笑,超大隻

深海野生白鱈魚

茶碗蒸
加左三文魚子增咸鮮,蛋嫩滑有鰹魚香!

A4鹿兒島和牛卷
附酸汁、味增醬及芝麻醬 3款

味增湯

鐵板炒飯
將櫻花蝦、白飯魚、蝦乾仔 加入梅子醬炒成~料同飯可以話各佔

甜品:日本抹茶雪糕
味道有回甘,淋上朱古力醬同灑上脆脆!

用餐體驗雖節奏有點快,但係整體食物質素同豐富程度都算同價錢合符正比~

2022-08-16