2025-03-08 576 瀏覽
今天難得是學校假期,我和媽媽到尖沙咀逛街及用膳。突然間很想吃日式的鐵板燒餐平時我們都嫌鐵板燒餐非常之昂貴,多數在紀念日才會光顧。但發現尖沙咀有一間餐廳有200多元的輕便鐵板餐。鐵板餐的食物十分豐富除了鐵板燒什菜外,主菜可以六選一,哥哥選擇了🌟紐西蘭肉眼扒厚燒這個肉眼扒的厚度也不薄,份量十足,可以選擇幾多成熟,在鐵板下燒過之後特別香口,絕對滿足到食肉獸的哥哥。🌟鐵板炒飯 蛋炒飯蛋味十足,粒粒亦非常好味。🌟味噌湯這個是普通的麵豉湯,當然沒有龍蝦湯這麼濃味鮮甜,但也是不錯的選擇。🌟甜品同樣是綠茶大福 ,煙煙韌韌,口感一流。

鐵板餐的食物十分豐富

除了鐵板燒什菜外,主菜可以六選一,哥哥選擇了

🌟紐西蘭肉眼扒厚燒

🌟鐵板炒飯
蛋炒飯蛋味十足,粒粒亦非常好味。

🌟味噌湯

🌟甜品
同樣是綠茶大福 ,煙煙韌韌,口感一流。

2025-02-21
2025-03-05 532 瀏覽
本格的な鉄板焼き、味、火加減、時間のコントロール、配置、非常に素晴らしいです。ありがとう。松永寿朗シェフとケイシェフに感謝。認真的鐵板燒,味道、熱度、時間控制、擺放,十分精細。感謝你們,主廚松永寿朗和大廚琪。食材十分新鮮,而且環境也不錯,比較開陽,亦有提供私人房間,以供使用。職員服務也10分周到,如果這個質素在中環或者其他地方,應該不只這個價錢。而五餐的性價比也很高,我曾經在渋谷吃過鐵板餐,普遍味道比較濃烈,所以大廚和主廚是調教過我們所喜歡的味道。早餐飯我們消費了$4500以上,五個人吃午飯,就算完全沒有優惠,我也覺得值得。還有我不是第一次來,我已經來了超過兩次,我只抱着欣賞認真用處的態度,我基本上跟兩位廚師完全不認識,是我的好朋友介紹我為我慶祝生日帶我來的。就是這麼簡單。

松永寿朗シェフとケイシェフに感謝。

2025-02-27
2025-03-04 495 瀏覽
趁哥哥學校假期,我們去了尖沙咀一間日本餐廳試了兩個不同價錢的鐵板餐海鮮餐:🦞澳洲龍蝦• 美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐🌟前菜三小點一個前菜已有三個不同口味、口感的特色小食。柚子雞肉味道清新,酸酸甜甜的汁加上嫩雞片令人很開胃。醬汁茄子🍆加上少少微香的芝麻,又有另一層次感。至於芥辣八爪魚🐙就非常醒神,芥辣味的爽口八爪魚直頭令人食指大動。🌟沙律集合新鮮火龍果、青豆、車厘茄、沙律菜,讓人有青春的感覺,蔬菜非常新鮮爽脆。🌟鮮活澳洲龍蝦主角當然是這個澳洲龍蝦,師傅將龍蝦頭、蝦膏分開煎煮備用,將蝦膏煮成伴醬襯托龍蝦肉,這種做法非常出色,突顯龍蝦的精華。碟邊更有香草汁及食用花令到成個擺盤非常漂亮。🌟茶碗蒸每次食鐵板燒也很喜歡這個茶碗蒸,因為蛋非常香甜又滑,令人食過不停。 🌟鐵板燒日本野菜日本野菜非常新鮮,加上鐵板炒香特別惹味。 🌟美國Prime肉眼薄燒卷薄的美國肉眼加上香蔥蒜片等,香味撲人,可選擇加上黑椒或蒜鹽進食。🌟鐵板炒飯加上櫻花蝦的炒飯非常香口,粒粒米飯也非常分明彈口,食法更非常特別,一般直接食用,另一半則加上日本芥辣及鏗魚湯進食,本身炒飯加上酸梅,味道超級特別,我本人很喜歡。🌟龍蝦味噌

🦞澳洲龍蝦• 美國Prime 肉眼薄燒9道菜午市套餐

🌟前菜三小點

🌟沙律
🌟鮮活澳洲龍蝦

🌟茶碗蒸

🌟鐵板燒日本野菜
日本野菜非常新鮮,加上鐵板炒香特別惹味。

🌟美國Prime肉眼薄燒卷

🌟鐵板炒飯

🌟龍蝦味噌湯
龍蝦頭煲成的味噌湯,當然也是精華所在,每啖都非常鮮甜美味。

🌟甜品
這個綠茶大福也非常出色,樣子十分可愛。

2025-02-21
2025-02-26 632 瀏覽
全新日式鐵板燒餐廳🔥由超過多年鐵板燒經驗的總廚坐鎮👨‍🍳不賣花巧,只憑簡單調味🧂在高溫鐵板上烹調上等優質食材🦀🐟讓客人感受食材的原汁原味☺️原隻開邊龍蝦香煎後起肉上碟🦞配龍蝦膏煮的醬汁來吃💦濃郁之餘更能提升龍蝦的鮮味🔝龍蝦超新鮮,厚肉肉質好彈牙😍茶碗蒸滑嫩可口的,濃郁蛋香🥚滑溜的蒸蛋,再配上濃郁的高湯🍲加上魚籽份外鮮甜🥹再淋上松露油,令味道提升不少🍄‍🟫牛肉薄燒,肉味濃厚🥩燒至金黃色,肉汁豐富🐮配上爽脆金菇,口感有層次😙炒飯粒粒分明,不油也不乾🍚即叫即炒,夠哂熱辣辣🔥用上梅子粉一起炒,味道酸甜醒胃🤩味噌湯會用上蝦頭、蝦殼熬製🥘味道濃郁,鮮甜好喝😋
全新日式鐵板燒餐廳🔥
由超過多年鐵板燒經驗的總廚坐鎮👨‍🍳
不賣花巧,只憑簡單調味🧂
在高溫鐵板上烹調上等優質食材🦀🐟
讓客人感受食材的原汁原味☺️

原隻開邊龍蝦香煎後起肉上碟🦞
配龍蝦膏煮的醬汁來吃💦
濃郁之餘更能提升龍蝦的鮮味🔝
龍蝦超新鮮,厚肉肉質好彈牙😍

茶碗蒸滑嫩可口的,濃郁蛋香🥚
滑溜的蒸蛋,再配上濃郁的高湯🍲
加上魚籽份外鮮甜🥹
再淋上松露油,令味道提升不少🍄‍🟫

牛肉薄燒,肉味濃厚🥩
燒至金黃色,肉汁豐富🐮
配上爽脆金菇,口感有層次😙

炒飯粒粒分明,不油也不乾🍚
即叫即炒,夠哂熱辣辣🔥
用上梅子粉一起炒,味道酸甜醒胃🤩

味噌湯會用上蝦頭、蝦殼熬製🥘
味道濃郁,鮮甜好喝😋
  • 鮮活澳洲龍蝦
  • 茶碗蒸
  • 鐵板炒飯
  • 龍蝦味噌湯
2025-02-24 662 瀏覽
囡囡終於七個月生日,出街食飯慶祝下~食左三日月個 鐵板燒Lunch Set 前菜:芥末八爪魚🐙 味噌茄子 煙雞肉,仲有個沙律之後第一道菜就是鐵板燒龍蝦🦞 龍蝦行先,因為龍蝦頭會回收用嚟熬湯。食盡哂~龍蝦的蝦膏會煮成醬汁用嚟點龍蝦肉,師傅話係「精華所在」龍蝦肉入口有層次,外在冧啲、內在都有彈牙的 Feeling茶碗蒸幾 Inspiring,因為我自己平時都會係屋企整。但餐廳係茶碗茶加了濃稠的鯉魚湯,入口感覺就更加豐富。仲有幾粒三文魚子酸汁、麵豉汁,芝麻醬。碟邊有粉紅色岩鹽、黑椒可以自由揀點咩食。但我覺得牛肉本身都已經夠好食,寧願唔點汁食原味先,之後都係加酸汁和少少鹽都夠。一入口,因為牛肉薄身、包住嘅野菌菇都鬆鬆地、所以真係會有種入口融化的感覺。油脂豐富。好正。一塊薄牛切片包左三件金菇卷,都夠。小食多滋味。環境都無得輸的,木系裝修🪵感覺幾舒服服務可以稱得上是殷勤,好主動幫你斟茶和收清枱面嘅嘢。搞笑都要講一講,這間餐廳好似是唯一一間我見過、有日式馬桶🚽的餐廳!

前菜:芥末八爪魚🐙 味噌茄子 煙雞肉
,仲有個沙律

茶碗蒸

環境都無得輸的,木系裝修🪵感覺幾舒服

2025-02-12
20 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2025-02-22 195 瀏覽
 非常恐怖!坐係鐵板燒嘅吧枱,睇住師傅將煮野食嘅蓋係咁掛係垃圾桶度🤮 有龍蝦食 食完會叫你留起個頭攞去整湯,但隔離左右都係咁比返個龍蝦頭,完全唔覺得佢會分開黎煲湯/ 分返邊隻龍蝦打邊隻,實行係一個口水大雜燴! 老實講$1300/位絕對不會expect咁嘅衛生環境,太嘔心! 值得一讚係服務員同鐵板燒師傅態度都好好,好招呼嘅🤗 但衛生真係有待改善⋯⋯
2025-02-20 500 瀏覽
做完facial唔想食太飽, 便試下呢間朋友介紹的輕食鐵板午餐, 真係估唔到原來鐵板午餐有輕食版的, 呢度餐廳裝潢是日系風, 有普通坐位和吧檯,坐吧檯就可以見到廚師製作食物!輕食鐵板午餐包括:*沙律 ~  柚子汁雜菜沙律, 仲有火龍果, 小小酸酸地, 好開胃的前菜*鐵板燒什菜 ~ 好有獲氣 什菜鮮甜, 菇味香嘖嘖*六選一主菜: 我揀左紐西蘭肉眼扒厚燒肉眼扒厚燒要左五成熟, 煎得剛好, 肉質軟腍,  店員介紹可以配蒜片、岩鹽、不同牛肉醬汁一齊食也可以, 有唔同口感*鐵板炒飯 ~ 用上日本米飯, 炒得粒粒分明很香, 調味剛好, 好味道!*味噌湯 ~ 比出面餐廳濃郁的,也不會過鹹,同埋夠熱!* ~ 紅豆味的大福, 不會好甜, 讚!
輕食鐵板午餐包括:
*鐵板燒什菜 ~ 好有獲氣 什菜鮮甜, 菇味香嘖嘖
*六選一主菜: 我揀左紐西蘭肉眼扒厚燒
*味噌湯 ~ 比出面餐廳濃郁的,也不會過鹹,同埋夠熱!
* ~ 紅豆味的大福, 不會好甜, 讚!
2025-02-06
2025-02-18 367 瀏覽
在忙碌嘅下晏,走入咗呢家日式鐵板燒餐廳,品嘗一份輕食鐵板午餐,為味蕾帶嚟一場美食之旅。 前菜三小點精緻嘅餐前小食,有芥末八爪魚、汁煮茄子、煙燻雞肉,味道開胃,喚醒食欲。味噌湯湯頭濃郁醇厚,帶著大醬特有嘅發酵香氣,每一啖都溫暖著腸胃。 沙律食材新鮮,生菜脆嫩,番茄酸甜,配搭特製嘅日式柚子醋,清爽解膩。 鐵板燒什菜什菜在廚師巧妙地烹調後,火候恰到好處,蔬菜保留咗自身嘅清甜與脆感,表面微微焦香,香氣四溢。 紐西蘭肉眼扒厚燒無疑係呢場午餐嘅主角。肉眼扒煎到5成熟,一刀切落去,鮮嫩嘅肉汁慢慢滲出,濃郁嘅肉香在口腔中散開,直接用黑椒+鹽+蒜片嚟食,已經非常好味!鐵板蛋炒飯飯粒粒分明,雞蛋嘅香氣與米飯完美融合,味道唔錯。 日本紅豆餡大福軟糯嘅外皮包裹著細膩香甜嘅紅豆餡,不甜不膩。

味噌湯
湯頭濃郁醇厚,帶著大醬特有嘅發酵香氣,每一啖都溫暖著腸胃。

沙律

鐵板燒什菜

紐西蘭肉眼扒厚燒

鐵板蛋炒飯
飯粒粒分明,雞蛋嘅香氣與米飯完美融合,味道唔錯。

日本紅豆餡大福
軟糯嘅外皮包裹著細膩香甜嘅紅豆餡,不甜不膩。

2025-02-10
2025-02-18 431 瀏覽
新一年要食好點賀一賀!😂 開個好頭🌟 最近餐廳有優惠,點下面個menu 和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐 $1098 特價 $798 前菜 - 前菜三小點*火龍果雜菜沙律: 配搭新鮮 清新一下味蕾*三小點:喜歡是雞肉刺身, 切成薄片,十分驚喜!•刺身 🐟 有赤身魚,魷魚,油甘魚鮮!有衝動想encore •茶碗蒸 🥚 比起坊間的有不同,不是只是濃厚的蛋味,比較杰身,多了食材的味道!鰹魚味湯突出,最底仲有木魚絲,讚!•深海野生白鱈魚 🐟 presentation 像是西餐,煎得香脆得鱈魚底下配上薯泥,薯泥內更混了雜菜,更有口感!鱈魚火喉剛剛好•大海老帝王虎蝦 🦐 大佬來了!!虎蝦邊煎味道陣陣飄來!香濃蝦味,even蝦頭也是滿滿煎得香脆的蝦膏。廚師烤到蝦腳脆卜卜😂大讚廚師細心的幾蝦拆件了,吃起來十分之方便!啖啖肉!•香煎鵝肝 即使只是鵝肝,擺盤也沒有馬虎呀!滿口油脂但又不只是油!愛了!•鐵板燒日本野菜 🥦 日式美食 燒茄子,香菇同埋秋葵,配起肉起來一起食解油,單獨食也不會味淡A4鹿兒島和牛卷 🥩 今天有大口福了!又是流哂口水的一餐,和牛裹卷住雜菜雜菇,每一口都十分juicy,分不清的是牛的汁還
新一年要食好點賀一賀!😂 開個好頭🌟

最近餐廳有優惠,點下面個menu
和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板餐 $1098 特價 $798

前菜 - 前菜三小點
*火龍果雜菜沙律: 配搭新鮮 清新一下味蕾
*三小點:喜歡是雞肉刺身, 切成薄片,十分驚喜!

刺身 🐟
有赤身魚,魷魚,油甘魚
鮮!有衝動想encore

茶碗蒸 🥚
鰹魚味湯突出,最底仲有木魚絲,讚!

深海野生白鱈魚 🐟
鱈魚火喉剛剛好

大海老帝王虎蝦 🦐
大佬來了!!虎蝦邊煎味道陣陣飄來!
香濃蝦味,even蝦頭也是滿滿煎得香脆的蝦膏。
廚師烤到蝦腳脆卜卜😂
大讚廚師細心的幾蝦拆件了,吃起來十分之方便!啖啖肉!

大海老帝王虎蝦

香煎鵝肝
即使只是鵝肝,擺盤也沒有馬虎呀!
滿口油脂但又不只是油!愛了!

鐵板燒日本野菜 🥦
A4鹿兒島和牛卷 🥩
今天有大口福了!又是流哂口水的一餐,和牛裹卷住雜菜雜菇,每一口都十分juicy,分不清的是牛的汁還是雜菜的水分,就是讚!加上炸香了的薄脆,天花板界的享受。全晚的重中之中!
A4鹿兒島和牛卷

鐵板炒飯 🍚
其實已經飽了,但鐵板餐的精華也是在於炒飯。自己炒不出的味道,加上了蝦蝦,更有鮮味!
吃到一半,店員更推介可以加入,變成湯飯,
一種食材,兩種體驗。喜歡!

味噌湯
正常發揮,作為暖胃不錯!
鐵板炒飯   味噌湯

甜品
紅豆綠茶大福,為這餐完美收尾!
甜品

店內雖然不大,人情味濃!
店員會看到你的需要又不會打擾你!
服務熱情,作為慶祝也是很好的choice呢!

As usual, menu fore reference

大海老帝王虎蝦
A4鹿兒島和牛卷
鐵板炒飯   味噌湯
2025-02-17 381 瀏覽
今日去食鐵板燒,呢間嘢都開咗幾年,記得上次去都係呢個師傅幫我哋去燒。現在夜市時段全單享有88折🫶🏿🫶🏿🫶🏿呢間有獨立一個餐咁嗌,唔使有限制兩個人食同一樣的餐。我哋嗌咗:1) A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐2) 五頭珍寶巨虎蝦和牛套餐首先黎個 前菜三小點 加沙律開胃前菜酸酸地,醒胃。之後就係極尚刺身同埋時令生蠔生蠔好新鮮!茶碗蒸 + 鮮活龍蝦 +五頭珍寶巨蝦茶碗蒸滑是必須,佢仲要有鮮味😋😋😋就咁虎蝦已經好大隻好新鮮龍蝦仲大隻,好新鮮,配搭埋醬真一流!鮮活南非鮑 +鐵板燒北海道珍寶帆立貝以為帆立貝冇咩特別,但係師傅煮得生熟岩岩好,唔好過熟又唔會太生,技巧出色。呢個真係睇住佢活生生去煮,鮮味十足,最緊要係佢唔韌。鐵板日本野菜鹿兒島黑毛豬薄燒卷因為驚和牛太肥,所以我地叫左豚肉。一入口肉汁爆滿再配合埋金菇鮮味,真係回味無窮。A4鹿兒島和牛薄燒卷好難得有肥瘦適中既牛,同埋薄片牛真係好講師傅既控制。如果煮太耐會過老,果然呢間餐廳既師傅係有d料,又係掌握得岩岩好。一個升級左個炒飯做 鵝肝鐵板炒飯一個普通櫻花蝦鐵板炒飯最後用咗龍蝦頭去整個味噌湯,龍蝦味噌湯,個味噌湯有加豆乳甜品係雪糕,我哋叫咗益力多同埋豆腐味

現在夜市時段全單享有88折🫶🏿🫶🏿🫶🏿

1) A5宮崎和牛龍蝦鮑魚套餐
2) 五頭珍寶巨虎蝦和牛套餐

首先黎個 前菜三小點 加沙律

開胃前菜酸酸地,醒胃。

之後就係極尚刺身同埋時令生蠔
生蠔好新鮮!

茶碗蒸 + 鮮活龍蝦 +五頭珍寶巨蝦

茶碗蒸滑是必須,佢仲要有鮮味😋😋😋

就咁虎蝦已經好大隻好新鮮

龍蝦仲大隻,好新鮮,配搭埋醬真一流!

鮮活南非鮑 +鐵板燒北海道珍寶帆立貝

呢個真係睇住佢活生生去煮,鮮味十足,最緊要係佢唔韌。

鐵板日本野菜
鹿兒島黑毛豬薄燒卷
因為驚和牛太肥,所以我地叫左豚肉。
一入口肉汁爆滿再配合埋金菇鮮味,真係回味無窮。

A4鹿兒島和牛薄燒卷

一個升級左個炒飯做 鵝肝鐵板炒飯

一個普通櫻花蝦鐵板炒飯

最後用咗龍蝦頭去整個味噌湯,龍蝦味噌湯,個味噌湯有加豆乳

甜品係雪糕,我哋叫咗益力多同埋豆腐味
呢兩款雪糕唔係間間餐廳有既味道,仲要係好食味🤣🤣由第一道菜到到甜品都係冇得彈
2025-02-07 508 瀏覽
係社交平台見到尖沙咀金巴倫道有一間高質嘅鐵板燒餐廳,同朋友都比佢嘅燒牛肉吸引,於是特意嚟尖沙咀一試💕餐廳設計主要以日式同簡約為主,店員安排我哋坐係吧枱位置,食嘅同時亦可以觀賞煮嘅過程,簡直係多重感觀享受😍我同朋友嗌咗澳洲龍蝦·美國prime肉眼薄燒套餐同紐西蘭肉眼套餐。前菜有帶子裙邊、胡麻茄子、煙醺雞肉、同柚子醬沙律。每一樣都各有特色,淨係前菜已經感受到滿滿嘅誠意❤️食菜望落非常新鮮,未煮已經非常期待 首先嚟嘅係龍蝦燒,旁邊豐富嘅醬汁其實係蝦膏,而紫色嘅係紫薯粉,一樣可以食用。龍蝦鮮甜,配上蝦膏味道一流🥰朋友嘅菜式一樣吸引,牛肉卷配上juicy嘅肉眼,見到都流口水🤤另外仲有鐵板燒日本野菜同鐵板炒飯。炒蔬菜味道清爽,加上木魚條令口感更豐富。而飯炒到粒粒分明,但又唔會太乾身。可以嘅話仲想食多一碗😍除咗上面介紹過嘅食物以外,仲有茶碗蒸。口感十分嫩滑,而且仲有魚子同木耳👍🏻最後仲有焦糖西多士,外脆內軟,非常香甜🥰

食菜望落非常新鮮,未煮已經非常期待

最後仲有焦糖西多士,外脆內軟,非常香甜🥰
最近發現尖沙咀一間高質鐵板燒食肆,環境幽靜舒適,最啱約會或者請食飯。今次試嘅係佢哋嘅午市套餐,$498真係相當超值!一坐低就上咗三款前菜小點,每款都好精緻。沙律用上新鮮時令生菜,配上嘅柚子醬啱啱好一開始嘅時候師傅就會將整份嘅食物攞出嚟俾你影吓相先澳洲龍蝦真係新鮮到爆,個頭仲要好大份量!廚師喺你面前即場處理,將龍蝦肉鐵板稍稍煎香,保持住佢嘅鮮甜同爽彈嘅口感。最欣賞佢哋將龍蝦頭收埋,到最後煮成味噌湯茶碗蒸滑嫩得嚟又夠香滑,日本野菜新鮮爽口最期待嘅美國Prime肉眼薄燒卷,薄切嘅牛肉油花分佈均勻,師傅技術一流,火候掌握得好好,肉質夠嫩滑,油香十足。配飯嘅鐵板炒飯賣相一流,食落粒粒飯粒都帶住鐵板香氣。櫻花蝦嘅香味超香。仲有另一個食法就係茶碗漬嘅食法,又有另外一個口感層次最後嘅龍蝦味噌湯將濃郁嘅龍蝦鮮味配上香濃味噌,好暖胃最後上嘅甜品綠茶紅豆糯米糍,綠茶味香濃,紅豆餡度都唔會太甜,質地軟綿。整體嚟講,$498真係相當超值,食物質素好高,廚師嘅功架同火候都好到位。最欣賞佢哋善用食材,連龍蝦頭都唔嘥,轉化成美味嘅湯。如果想試高質鐵板燒但又唔想洗太多錢,呢間真係值得一試!

一開始嘅時候師傅就會將整份嘅食物攞出嚟俾你影吓相先

茶碗蒸滑嫩得嚟又夠香滑,日本野菜新鮮爽口

最後嘅龍蝦味噌湯將濃郁嘅龍蝦鮮味配上香濃味噌,好暖胃

2025-01-22
  • 鮮活澳洲龍蝦
2025-02-06 462 瀏覽
放假到尖沙咀行下,難得想滿足味蕾,咁啱Openrice 揾到金馬倫道有鐵板燒餐廳可以食門面好有日式風格,入內有直面鐵板料理枱嘅位置,亦有放置空間充裕嘅餐枱,播放緩和嘅音樂,環境舒適優雅,相當放鬆或者因為平日又較早,相對無太多枱客人,可以坐鐵板料理枱旁邊個人唔算太大食,打算試輕食鐵板Set,包括沙律、鐵板燒什菜、主菜、鐵板炒飯、味噌湯及甜品主菜可以六選一,我選擇咗紐西蘭肉眼扒厚燒一個set連加一唔到$300,有菜有肉有飯又有湯最先上沙律,各種蔬果配合柚子醋,酸甜開胃重頭戲係紐西蘭肉眼扒+什菜上菜速度相當快,即使返工過嚟食lunch都冇問題牛扒唔鍾意食太生,所以叫咗七成熟,配上炸蒜非常香口配有各樣調味料可以嚐試唔同風味,有香草羅勒青汁、黑椒、岩鹽可供選擇,另外附有酸汁、芝麻醬等等,任君挑選各項新鮮蔬菜,配上芝麻及木魚,非常香及具有鮮味鐵板蛋炒飯,粒粒分明,配上香蔥,非常和諧乾爽嘅米飯配合豆乳味噌湯,配搭剛好最後以艾草紅豆團子收尾,一抺甜又唔會太膩,配茶恰到好處輕食午餐套餐性價比高,而且服務非常好,上菜效率又高,下次可以試吓其他set

或者因為平日又較早,相對無太多枱客人,可以坐鐵板料理枱旁邊

主菜可以六選一,我選擇咗紐西蘭肉眼扒厚燒

一個set連加一唔到$300,有菜有肉有飯又有湯

最先上沙律,各種蔬果配合柚子醋,酸甜開胃

重頭戲係紐西蘭肉眼扒+什菜

上菜速度相當快,即使返工過嚟食lunch都冇問題

牛扒唔鍾意食太生,所以叫咗七成熟,配上炸蒜非常香口

各項新鮮蔬菜,配上芝麻及木魚,非常香及具有鮮味

鐵板蛋炒飯,粒粒分明,配上香蔥,非常和諧
乾爽嘅米飯配合豆乳味噌湯,配搭剛好

最後以艾草紅豆團子收尾,一抺甜又唔會太膩,配茶恰到好處

2025-02-05 355 瀏覽
我真係耐好耐無食過日本鐵板燒啦,聽朋友介紹TST呢間鐵板燒,就book左lunchtime去食!又好好彩有bar枱,坐,可以睇住日本廚師煮我個午餐🥰餐廳好乾淨企理一坐低就簡左個ribeye set~ 等一陣廚師就show我個餐嘅食材比我睇,好有儀式感!廚師先熱好個鐵板,落油 再煎牛扒,已經聞到好香,之後炒菜,再加牛油鹽黑椒去調味廚師炒好個菜之後,就開始幫我炒飯個雞蛋炒飯,啲飯超級軟熟,好基本嘅雞蛋炒飯,炒到非常之香口,配埋牛扒嘅炸蒜片一齊食,簡直係一流個沙律前菜係配咗柚子汁,非常之清新而且呢個ribeye,煎到非常香口,而且好Juicy又唔會Overcooked佢嘅麵豉湯都有好多材料,有豆腐粒、海帶同腐皮佢最嬲尾嘅甜品係艾草和菓子,個艾草外皮好軟熟,紅豆餡香甜而不膩,非常好食

餐廳好乾淨企理

廚師炒好個菜之後,就開始幫我炒飯

個沙律前菜係配咗柚子汁,非常之清新

佢嘅麵豉湯都有好多材料,有豆腐粒、海帶同腐皮

• 沙律
  • 紐西蘭肉眼扒
前菜三小點精緻的餐前小食,有帆立貝裙邊、煙燻雞肉、汁煮茄子,煙燻雞肉,好似食緊刺身咁~刺身新鮮的刺身,最鍾意係魷魚刺身x魚子醬和肥美拖羅。水果沙律加入柚子醋的沙律清新開胃茶碗蒸滑嫩的蛋~特別之處係加入咗木耳絲增加口感。深海野生白鱈魚鱈魚肉質滑,魚味濃,白蜆汁濃稠,融合法式燉菜。三種食材要一齊食,各自有分明的味道,食出層次感。七彩繽紛的賣相,呢道菜係最有藝術感~帝王虎蝦第一次食蝦連殼都食埋,師傅整到啲蝦頭、蝦尾好似蝦片咁卜卜脆,送酒一流。虎蝦更用了蝦膏調味,蝦味濃厚又滋味。香煎鵝肝香草汁和醋減輕油膩感,冇多士更能嚐清楚鵝肝的醇厚香氣。A4鹿兒島和牛薄燒卷x 鐵板燒日本野菜[+$100 A5宫崎和牛 A5 Mivazaki Wagyu Sirloin A5宫崎和牛西冷厚燒]和牛油花均勻,上等高質和牛。和牛卷住雜菌,菇菌煎至出汁,一口咬下爆汁。可以配蒜片、岩鹽、不同醬汁,多款配搭~野菜豐富,有秋葵、蓮藕、番薯、冬菇。鐵板炒飯「一飯二食」。先以淨食的方式享用,炒飯帶微酸和鹹香,原來係加入了梅子醬,獨特風味。第二個食法加入鰹魚湯和wasabi,變成茶漬飯,讓米飯吸收湯汁的精華,味道更加美味。最後

刺身
新鮮的刺身,最鍾意係魷魚刺身x魚子醬和肥美拖羅。

水果沙律
加入柚子醋的沙律清新開胃

茶碗蒸
滑嫩的蛋~特別之處係加入咗木耳絲增加口感。

帝王虎蝦

香煎鵝肝
香草汁和醋減輕油膩感,冇多士更能嚐清楚鵝肝的醇厚香氣。

A4鹿兒島和牛薄燒卷x 鐵板燒日本野菜

鐵板炒飯

最後,還有味噌湯和甜品-大福,福氣滿滿。