朋友好想食哩間位於金馬倫道《三日月》所以一早book定位同佢享受一頓豐富Teppanyaki🔥餐廳空間感十足,吧枱約可坐十位,另一邊都有幾張2至6人枱,如想坐吧枱最好預早book定😌見午餐都座滿客今日為我地烹調係日籍鐵板師傅主理👨‍🍳三日月A5宮崎和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵板燒 原價$1098 一位店員話餐廳做緊promotion只需$798一位我地係Openrice訂座,所以佢話再可享8折優惠,真心抵食🤩🔅無花果雜菜沙律加了柚子汁好清新開胃🔅前菜三小點有牛篣、日本豆腐配面豉汁、汁煮牛脷🔅茶碗蒸茶碗蒸加了松露油,裡面有魚子、黑木魚絲,蛋同堅魚湯一齊蒸,吃落非常之香滑🤤🔅刺身有赤身,赤蝦,油甘魚件件新鮮厚肉肥美🔅香煎鹅肝🦢吃落濃郁芳香🤤入口即溶化🔅帝王虎蝦擺盤精美,虎蝦好大隻🦐厚肉彈牙,好喜歡師傅煮嘅汁,配香草、黑松露加蝦膏汁🦐最底個蘿白超淋吸哂個蝦汁,超吸美味啊🤤🔅阿拉斯加銀鱈魚師傅將魚皮煎到好脆,另外分開魚肉煎,魚肉夠嫩滑配上紫菜昆布汁更加突出鮮味🔅A4鹿兒島和牛薄燒卷師傅將金菇和香葱卷入和牛裡面,令到口感更加豐富再連炸蒜一起吃,伴碟上岩鹽,黑椒,加附上酸汁,芝麻醬,麵豉汁,真係好多

今日為我地烹調係日籍鐵板師傅主理👨‍🍳

店員話餐廳做緊promotion只需$798一位

🔅無花果雜菜沙律
加了柚子汁好清新開胃

🔅前菜三小點
有牛篣、日本豆腐配面豉汁、汁煮牛脷

🔅茶碗蒸

🔅刺身有赤身,赤蝦,油甘魚
件件新鮮厚肉肥美

🔅香煎鹅肝🦢吃落濃郁芳香🤤入口即溶化

🔅帝王虎蝦

🔅阿拉斯加銀鱈魚
師傅將魚皮煎到好脆,另外分開魚肉煎,魚肉夠嫩滑
配上紫菜昆布汁更加突出鮮味

🔅A4鹿兒島和牛薄燒卷
師傅將金菇和香葱卷入和牛裡面,令到口感更加豐富
再連炸蒜一起吃,伴碟上岩鹽,黑椒,加附上酸汁,芝麻醬,麵豉汁,真係好多醬汁😁

🔅鐵板燒日本野菜
菇、蘆筍、蓮藕片同南瓜片,師傅將日本野菜用作和牛薄燒碟上,擺盤精美

🔅鐵板炒飯
加了樱花蝦,葱,梅子醬炒,味道酸酸甜,另附上壺鰹魚湯,可吃一半再加湯變茶漬飯

🔅味噌湯

🔅甜品🍧最後食埋個朱古力雪糕超滿足

哩餐真係唔錯,食材新鮮,各店員又親切友善,值得再來👍

2023-03-31
  • 帝王虎蝦
  • 阿拉斯加銀鱈魚
2023-03-31 65 瀏覽
一嚟到,日式佈置一流,一定唔平,心諗:點解唔去Omakase?酸酸甜甜的好開胃珍寶生蠔 好食到我好想再Order刺身拼盤一來圖片有上載限制二來相比嚟緊嘅美食顯得份外普通燒鮑魚 爽口彈牙 鮮味十足師傅仲教我哋食鮑魚牙每隻鮑魚得兩隻牙口感似食軟骨 有趣燒龍蝦 師傅專登唔100%熟 再用返龍蝦膏做汁 爽口惹味 聖子 貝殼類海鮮之中 聖子我唔算鍾情 但哩個都真係鮮味牛脷 燒嗰下已經好香 擺放在面前時真係流晒口水 厚薄適中 入口即化 羊架 我接受唔到太蘇 但哩份燒羊架一點蘇味都冇黑毛豬 哩個真係驚喜 睇得到嘅肉質 口感柔軟 咬出肉汁鮮嫩可口 和牛推介燒7成熟,7成外脆內,5成熟會較油膩易飽這櫻花蝦梅子鐵板炒飯 真係冇得輸有兩種食法先食乾炒好的,似糯米飯再倒湯落碗飯度變成泡飯在場朋友們在討論哪種食法較美味一半人喜歡乾炒 (多數女性投乾炒)另一半人喜歡泡飯 (全是男性投泡飯)兩種食法都超好食問返我今日最鍾意哪度菜生蠔🦪鮑魚牛脷黑毛豬炒飯……好難揀埋單每位大約千令蚊我個人覺得,都唔係成日食值架喇

酸酸甜甜的好開胃

和牛
推介燒7成熟,7成外脆內,5成熟會較油膩易飽

這櫻花蝦梅子鐵板炒飯 真係冇得輸
有兩種食法
先食乾炒好的,似糯米飯
再倒湯落碗飯度變成泡飯
在場朋友們在討論哪種食法較美味
一半人喜歡乾炒 (多數女性投乾炒)
另一半人喜歡泡飯 (全是男性投泡飯)
兩種食法都超好食

黑毛豬
炒飯
……好難揀

埋單每位大約千令蚊
我個人覺得,都唔係成日食
值架喇
2023-03-27
慶祝紀念
生日
  • 鐵板炒飯
三日月 (尖沙咀).難得黎到一年一次我兩生日嘅大日子,緊係食個好野慶祝下💜 三日月正正係我倆生日嘅日子同月份,仲要呢頓鐵板燒係非常好食.▪️ 三日月極上一人前鐵板餐 $998/per head▪️.前菜沙律,豆腐,牛旁絲以及醬漬茄子🍆.季節時令嘅生蠔🦪今日係勁大隻嘅岩蠔,重海水味.刺身三點包括牡丹蝦,赤身及油甘。件件都新鮮肥美!.南非鮑魚非常新鮮,燒緊郁得好勁,呢到擺盤好靚,師傅表示先吃肉後食鮑魚肝,因為後者比較濃味.三文魚子茶碗蒸配紫菜,入面仲有木耳.主菜之一我揀左深海野生白鱈魚,個魚肉好香魚油味,食落個魚香係口腔揮之不去,另外再配野菜蕃茄汁🥫.另外肉類揀咗安格斯牛柳,雖然佢無和牛咁入口半化,但肉味濃.鐵板炒飯佢有別於出面嘅用雞蛋炒,反而用酸梅醬炒,炒飯粒粒分明,另外再跟左一壺鏗魚湯,一飯兩食.最後想買個甜品朱古力雪糕今餐就完美咁結束💜.📌 三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
三日月 (尖沙咀)

前菜沙律,豆腐,牛旁絲以及醬漬茄子🍆

季節時令嘅生蠔🦪今日係勁大隻嘅岩蠔,重海水味

刺身三點包括牡丹蝦,赤身及油甘。件件都新鮮肥美!

三文魚子茶碗蒸配紫菜,入面仲有木耳

另外肉類揀咗安格斯牛柳,雖然佢無和牛咁入口半化,但肉味濃

最後想買個甜品朱古力雪糕今餐就完美咁結束💜
📌 三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-03-30 50 瀏覽
三日月 (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖-三日月極上一人前鐵板餐 $998前菜三小點沙律好開胃🫶🏻🫶🏻-極上刺身三點有赤蝦、吞拿魚赤身、油甘魚,新鮮!-生牡蠣-鮮活南非鮑魚-茶碗蒸-鐵板焼日本野菜-帝王虎蝦-美國安格斯牛柳有牛味,燒得啱啱好,juicy~~-鐵板炒飯炒飯好有鑊氣,粒粒分明,食到一半仲可以加湯變成茶漬飯食🔥-味噌湯-甜品紅豆/益力多/朱古力雪糕,完美ending🫶🏻
三日月 (尖沙咀)
尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
三日月極上一人前鐵板餐 $998
前菜三小點
沙律
好開胃🫶🏻🫶🏻
極上刺身三點
有赤蝦、吞拿魚赤身、油甘魚,新鮮!
生牡蠣
鐵板焼日本野菜
帝王虎蝦
美國安格斯牛柳
有牛味,燒得啱啱好,juicy~~
鐵板炒飯
炒飯好有鑊氣,粒粒分明,食到一半仲可以加湯變成茶漬飯食🔥
味噌湯
甜品
紅豆/益力多/朱古力雪糕,完美ending🫶🏻
2023-03-29 32 瀏覽
ꔛ‬☆*゚(๑⃙⃘´ಲ`๑⃙⃘ )=͟͟͞͞ ᵏ ⁱ ⁿ ᵒ ᵏ ᵒ ꕀ ᐝ˓◞˂̵✧我同寶兒最近去咗一間日本餐廳🇯🇵真係一個好正嘅體驗!😍裝修簡約優雅,氣氛好舒服,令人好想留喺聊天散心一陣。👨🏻‍🍳總廚松永寿朗親自烹調,真係好專業啊!我地坐Bar枱😍就可以睇住師傅親自煮菜,好有趣味!⁄(⁄ ⁄ ⁄ω⁄ ⁄ ⁄)⁄餐廳現時有一個限時優惠,大menu做8折,lunch優惠暫時做到4月份。真係好抵食!如果你都係日本菜迷,就要快啲預約啦。至於食物方面,真係唔好錯過佢哋嘅岩手日本蠔🦪,鮮味十足,再配上酸汁同蘿蔔蓉,真係好開胃。刺身方面,牡丹蝦、赤身同油甘魚都好新鮮,令人回味無窮❤️南非鮑魚都係一個絕佳嘅選擇,配上昆布汁同鮑魚肝,真係好豐富啊🤤蒸蛋入面有魚子同鮑魚汁上層,再加上黑松露油,真係好濃郁。最後要推介下佢哋嘅抄飯,用白飯魚、木魚花、櫻花蝦同手打酸梅醬,最後加上鰹魚湯,真係好好味。總括而言,呢間日本餐廳真係好值得一試,食物新鮮精緻,環境舒適,我一定會再去啦!𓆸 ॱଳॱ ⸜ ̠ꌇི͚̠⸝ 𓌉◯𓇋 ‎⸝⸝⸝ 𓎩 ⸝⸝ 𓌈˒˒* ⸜ ̠ꌈྀ͚̠⸝#三日月 #三日月鐵板燒 #尖沙咀美食 #尖沙咀 #鐵板燒 #香港鐵板燒 #香港日本菜

我同寶兒最近去咗一間日本餐廳🇯🇵
真係一個好正嘅體驗!😍
裝修簡約優雅,氣氛好舒服,
令人好想留喺聊天散心一陣。

👨🏻‍🍳總廚松永寿朗親自烹調,
真係好專業啊!我地坐Bar枱😍

餐廳現時有一個限時優惠,
大menu做8折,lunch優惠暫時做到4月份。
真係好抵食!如果你都係日本菜迷,就要快啲預約啦。

至於食物方面,真係唔好錯過佢哋嘅岩手日本蠔🦪,
鮮味十足,再配上酸汁同蘿蔔蓉,真係好開胃。

刺身方面,牡丹蝦、赤身同油甘魚都好新鮮,令人回味無窮❤️

蒸蛋入面有魚子同鮑魚汁上層,再加上黑松露油,真係好濃郁。

#三日月 #三日月鐵板燒 #尖沙咀美食
#尖沙咀 #鐵板燒 #香港鐵板燒 #香港日本菜
#香港生活 #香港必吃 #香港探店 #香港打卡"

༶•┈┈┈┈୨♡୧┈┈┈┈•༶
˒˒✩⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝̣⃝ͯ⃝ 三日月 (尖沙咀) @mikazukihk
≋ ≋ 尖沙咀金馬倫道23號金馬倫廣場2樓B號舖
₊˚· ७── ⁼³₌₃
(⁎⚈᷀᷁ᴗ⚈᷀᷁⁎)如果鍾意我嘅分享☷
➿記得fσℓℓσω me ◡̈ ‎ ༘ ♡讚好收藏文章💕
2023-03-29 38 瀏覽
今日朋友生日來到尖沙咀三日月食lunch,佢地鐵板lunch有八折優惠,折後800差不多,但食材絕對超出呢個數,第一有A4和牛,師傅包住金菇鐵板上菜,好食到暈o係度,帝王虎蝦都勁好食,超級彈牙,仲有埋鵝肝,師傅話係用真正鵝肝去整,果然食落去就是不一樣,另外銀雪魚都整得好好食,我朋友叫左一個平d既餐,裡面個黑毛豬,師傅煮出來肉裡面仲係粉紅色架,夾埋獨子蒜一齊食,好彈牙,好有咬感,我下次會再來,真係 非常好食嘅一餐午餐

,第一有A4和牛,師傅包住金菇鐵板上菜,好食到暈o係度,

帝王虎蝦都勁好食,超級彈牙,

仲有埋鵝肝,師傅話係用真正鵝肝去整,果然食落去就是不一樣,

另外銀雪魚都整得好好食,我朋友叫左一個平d既餐,

我下次會再來,真係 非常好食嘅一餐午餐

♡´・ᴗ・`♡尖沙咀三日月而家開始到4月份大menu食物全部有八折😍我同我朋友都好鍾意食鐵板燒,有噤嘅優惠梗係即刻來嘆啦😋我地座Bar枱,可以睇埋師父表演,今日為我地整一人前嘅鐵板師父係☻︎松永 寿朗☻︎佢係呢到嘅總廚來🤩超開心❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀前菜係無花果雜菜沙律(配柚子汁)等大家酸酸甜甜開開胃先👍🏻小食有(茄子,麻醬豆腐,牛蒡漬)我好鍾意食日本野😋因為擺盤好靚同精緻,未食齊睇都好滿足👍🏻岩手縣日本蠔 隻蠔成隻手噤大😱肉質飽滿,好似牛奶噤嫩滑鮮甜😋👍🏻👍🏻刺身有牡丹蝦,赤身,油甘魚全部都超新鮮肥美👍🏻👍🏻南非鮑魚出場啦🤩睇住師父燒鮑魚,佢地重郁下郁下架,未食個陣新鮮嘅感覺已經飄左出嚟😋用昆布汁煮成,肉厚帶嚼勁,肉質軟韌👍🏻👍🏻帝王虎蝦 上碟嘅時候成幅畫噤😍香草汁配上黑松露油來煎,肉質結實,爽口彈牙,我最鍾意食黑松露架啦😋👍🏻👍🏻正野生白雪魚 魚上面鋪左啲蔬菜,下面有堅魚湯蘿蔔做底,再加白蜆汁,入口油脂豐富,質地細膩👍🏻👍🏻美國安格斯牛柳 配黑松露油日本野菜獨子蒜片 重配埋3種汁醬(酸汁,麵豉汁,芝麻醬) 我食第一口牛咩汁醬都唔落,勁重牛味超鮮嫩🤤伴碟重有岩

❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀❀

前菜係無花果雜菜沙律(配柚子汁)等大家酸酸甜甜開開胃先👍🏻

岩手縣日本蠔 隻蠔成隻手噤大😱
肉質飽滿,好似牛奶噤嫩滑鮮甜😋👍🏻👍🏻

刺身有牡丹蝦,赤身,油甘魚
全部都超新鮮肥美👍🏻👍🏻

美國安格斯牛柳 配黑松露油日本野菜獨子蒜片 重配埋3種汁醬(酸汁,麵豉汁,芝麻醬) 我食第一口牛咩汁醬都唔落,勁重牛味超鮮嫩🤤伴碟重有岩鹽同黑胡椒,然後我每一口都試埋其他汁醬,個人比較鍾意酸汁🤭酸酸地減低食牛嘅油膩感,獨子蒜片一定要食,炸得超脆👍🏻👍🏻

茶碗蒸 蛋同高湯一齊發起再蒸,上層有魚子同鮑魚汁,蛋底有黑木耳絲🤤滑到不得了,有埋黑木耳絲食落口感重正👍🏻👍🏻

鐵板炒飯 用白飯魚,木魚花,櫻花蝦,手打酸梅醬炒。啲飯粒粒分明,非常鬆軟,會跟埋一壺鰹魚湯同wasabi比我,食到中途加埋落去食,加湯後更加好味🤤👍🏻👍🏻

飲品 檸檬梳打 巨峰提子乳酸梳打
啲顏色真係好靚😍齊睇都好開心,唔太甜岩晒我口味👍🏻👍🏻

甜品 我order左朱古力雪糕,我朋友order左益力多雪芭,飯後一點甜👍🏻👍🏻🈵足🈵足🤤

2023-03-27
  • 鐵板炒飯
  • 季節時令生蠔
  • 鮮活南非鮑魚
  • 茶碗蒸
  • 刺身三點
2023-03-28 32 瀏覽
老公生日 一早book左三日月 其實一早想試好耐 終於可以試😍 一去到餐廳 所有staff都勁nice 仲一直同bb玩 我差啲就想俾埋呀bb d staff湊 自己hand free 🤣🤣 食物質素完全無失望 因為本身好高期望 😍 所以食物都勁好味 每道菜都會好詳細講解 ▪️前菜同刺身都好好味 勁新鮮▫️生蠔我地轉左mussel yummy ▫️B5 和牛 入口即溶🥺 依家仲回味緊▪️湯用埋龍蝦頭煲 勁鮮甜

▪️前菜同刺身都好好味 勁新鮮
▫️生蠔我地轉左mussel yummy
▫️B5 和牛 入口即溶🥺 依家仲回味緊
▪️湯用埋龍蝦頭煲 勁鮮甜

2023-03-27 27 瀏覽
跟朋友去三日月慶祝生日、特意選擇吧檯位置可以即席欣賞師傅製作鐵板燒~我們點了一人前的鐵板燒套餐,共有十道菜。無花果沙律有別於普通野菜沙律、酸甜的無花果跟碗豆蛋黃等食材配搭、清新開胃。前菜三小點,有茄子、豆腐和牛蒡。豆腐好濃豆味、金平牛蒡清甜爽口。然後是極上刺身,牡丹蝦鮮甜肉爽、鮮甜的赤身以及油甘魚滿有油香、令人回味。接著是來自岩手縣的生蠔,差不多有手掌大、蠔肉質爽滑、配上酸汁和蘿蔔蓉,味道非常搭配。加入松露油的茶碗蒸、松露香氣四溢、蒸蛋好滑、黑木耳和三文魚籽口感更豐富。南非鮑魚超級大隻、肉厚飽滿、師傅燒過鮑魚後配上海帶和鰹魚湯醬汁、帶著淡淡的甜味,鮑魚非常軟熟。帝皇蝦蝦腳炸到香脆,蝦肉彈牙爽口、蝦膏醬汁濃郁好好吃。鹿兒島黑毛豬肩五成熟、呈現粉紅色的肉質軟嫩且爽滑、只是加入鹽和黑椒簡簡單單已夠、粒粒茄蓉醬汁味道剛好。另外配菜非常豐富、蓮藕脆脆地好特別。櫻花蝦炒飯粒粒分明、加入蔥粒好香。另外附上焙茶作茶漬飯、暖暖地有另一番風味~想不到午市套餐都那麼豐富、好適合跟朋友來邊傾邊吃~

我們點了一人前的鐵板燒套餐,共有十道菜。

帝皇蝦蝦腳炸到香脆,蝦肉彈牙爽口、蝦膏醬汁濃郁好好吃。

想不到午市套餐都那麼豐富、好適合跟朋友來邊傾邊吃~
2023-03-27 28 瀏覽
為慶祝朋友生日,特意訂了日本鐵板燒。三日月設有鐵板燒吧台,我訂座時已要求此排座位。我們每人點了一份極上一人前鐵板餐,前菜三小點由最淡味的茄子開始吃起,然後是豆味濃郁的豆腐,再來就是爽口牛蒡絲。無花果沙律加入荷蘭豆、車厘茄、碎蛋,清新開胃。季節時令岩手風岩蠔有一雙手掌這般大,蠔身豐厚,入口嫩滑,綴以酸汁和蘿蔔蓉,更添餘韻。極上刺身擺盤精緻,分別有牡丹蝦、油甘魚和味道濃郁的赤身。店員將用作鐵板燒的食物一併放在竹盤上,給我們拍照。南非鮑魚非常生猛,不斷蠕動。以海帶加鰹魚湯作高湯,沒有放鹽的鮑魚仍保存著海水味,爽嫩Q彈。比較少見的是鮑魚牙和鮑魚肝也用作鐵板燒之用,鮑魚牙口感類似雞軟骨,好創新。茶碗蒸表面滴下了黑松露油,蒸蛋加入了黑木耳和三文魚籽,嫩滑又富有松露香。深海野生白鱈魚質地細膩、含豐富油脂;以白蜆汁作獻汁,白鱈魚上放了西式煮雜菜,整體味道好配合。鹿兒島黑毛豬肩以五成熟的程度上碟,中間色澤粉嫩,入口爽滑。炒飯如櫻花般呈粉紅色,鐵板燒師傅表示此乃加入日本酸汁後的效果。炒飯加入櫻花蝦,頗脆口。炒飯可單吃,亦可加入鰹魚湯作湯飯。店員服務態度親切有禮,每道菜上碟時也會作介紹,絶對是一間出色的鐵板

無花果沙律加入荷蘭豆、車厘茄、碎蛋,清新開胃。

極上刺身擺盤精緻,分別有牡丹蝦、油甘魚和味道濃郁的赤身。

鹿兒島黑毛豬肩以五成熟的程度上碟,中間色澤粉嫩,入口爽滑。

店員服務態度親切有禮,每道菜上碟時也會作介紹,絶對是一間出色的鐵板燒餐廳。
2023-03-27 42 瀏覽
今日同朋友黎慶祝生日,一齊黎到呢間日式鐵板燒食午餐😍黎到店員介紹主餐牌有8折,特別推介既呢個紙餐牌 仲有優惠價$798,真係超抵!所以我地叫左呢個餐同埋一人前鐵板餐既!我地坐左係bar枱位置都好舒服,重點係可以望住日籍師傅烹調美食!😍-沙律 呢個沙律係酸酸地,原來係師傅特製既柚子汁,唔怪之得味道咁清新,再加上蛋碎,真係幾特別-小菜三款店員建議由淡開始食 由茄子開始右至左-刺身有油甘魚 赤身 赤蝦,味道鮮甜,真係有令人身處日本既錯覺-茶碗蒸呢個茶碗蒸一打開就一陣好香既黑松露味,原來加入左黑松露油一齊蒸,仲有 魚子,好香滑-帝王虎蝦呢個虎蝦既汁係用蝦頭打成汁,用盡蝦既部分,好香濃,旁邊係橄欖油配香草汁,蝦肉好彈牙,配埋個汁真係一流-深海野生白鱈魚呢個鱈魚擺盤好靚啊👍🏻魚皮煎得好脆,擺左係上面,魚既熟度岩岩好,配埋底下既白蜆汁,好食呢-紐西蘭肉眼牛既醬汁有: 酸汁 面豉 芝麻醬肉眼超淋,好香牛味,無論單食定配汁都好正~-A4鹿兒島和牛卷和牛包住蔥花,要煮到不太過熟真係好考功夫,師傅就做到👍🏻兩樣野真係好夾-炒飯我地已經食得好滿足,不過都唔可以唔食呢個炒飯既!炒飯加入日式梅醬同日式白飯魚,可以

-沙律

-小菜三款
店員建議由淡開始食 由茄子開始右至左

-刺身
有油甘魚 赤身 赤蝦,味道鮮甜,真係有令人身處日本既錯覺

-茶碗蒸

-帝王虎蝦

-深海野生白鱈魚

-紐西蘭肉眼
牛既醬汁有: 酸汁 面豉 芝麻醬
肉眼超淋,好香牛味,無論單食定配汁都好正~

-A4鹿兒島和牛卷

-炒飯
我地已經食得好滿足,不過都唔可以唔食呢個炒飯既!炒飯加入日式梅醬同日式白飯魚,可以中和飽度!之後可以加入鏗魚湯,變成茶漬飯,再加入少許wasabi,更好食

最後就係麵豉湯同紅豆雪糕,真係大滿足!

2023-03-26 41 瀏覽
今次慶祝朋友升職加薪,特別去咗三日月食鐵板燒!我哋一人叫咗一個一人前,可以share嚟食,我哋一個叫咗「A5宮崎和牛鵝肝帝王虎蝦一人前鐵」,因為見到佢原價做緊$1098,依家特價做緊$798咋!而且食材都好豐富!另外就叫咗個「三日月一人前鐵板餐」,都係做緊$798。點完餐好快就有前菜到咗,一份係沙津,有師傅調教咗嘅柚子汁,另外就有啲涼菜,有茄子、豆腐同漬物,職員教我哋由淡嘅茄子開始食會最入味。轉頭師傅就show咗轉頭要煮嘅食材俾我哋,真係超豐富!牛都見到好靚好新鮮!跟住就嚟咗和牛餐嘅刺身,有油甘魚、吞拿魚同赤蝦!跟住就上咗茶碗蒸,蒸蛋上面有黑松露油同三文魚子,味道都好香再加上三文魚子嘅鮮味好夾。之後就上咗鵝肝,油脂好豐富!之後就上咗個帆立貝,好大一隻,兩個人share都好夠,而且好新鮮好香!下面仲有啲菠菜襯低!之後就上咗白鱈魚,首先放得非常精美,佢嘅魚肉非常鮮甜,魚皮都整得好香脆!跟住就係帝王虎蝦,除咗蝦本身好大隻之外,佢嘅醬料都好用心製作,綠色嘅係橄欖油加香草,紅色嘅師傅用蝦頭打成汁嘅醬料嚟。跟住就係A4鹿兒島和牛薄燒卷,牛肉非常軟熟好好食,佢另外配咗日本野菜可以中和返牛比較肥膩嘅感
今次慶祝朋友升職加薪,特別去咗三日月食鐵板燒!

跟住就嚟咗和牛餐嘅刺身,有油甘魚、吞拿魚同赤蝦!

之後就上咗鵝肝,油脂好豐富!

跟住就係A4鹿兒島和牛薄燒卷,牛肉非常軟熟好好食,佢另外配咗日本野菜可以中和返牛比較肥膩嘅感覺,另外作為配菜嘅蒜片都好香好好食!

之後就上埋紐西蘭肉眼扒,佢本身配咗三隻醬料,包括酸汁、麵豉醬同芝麻醬俾我哋可以配和牛,但我同朋友覺得牛本身嘅味已經好出好香,就咁配岩鹽同黑椒已經好足夠。

之後就上埋炒飯,師傅用咗日式梅醬嚟炒個飯,等啲酸味可以中和返個飽度,上面仲有啲日式白飯魚。職員再教我哋可以就咁食一半先,之後再上埋個鏗魚湯俾我哋可以變做茶漬飯,同加小小wasabi去調味。

最後最後就飲埋個麵豉湯同紅豆雪榚結束完美嘅一餐
2023-03-25 28 瀏覽
朋友約咗我去尖沙咀食日本菜💗,所有材料均都係總廚一手處理,仲坐得好舒服🤓✨三日月極上一人前鐵板餐✨前菜就係茄子同麻醬豆腐同埋金平牛蒡同無花果沙律。🥳茄子個質地好滑,麻醬豆腐濃厚香口,而金平牛蒡係好清爽嘅口感,🤓同埋無花果沙律令到味蕾更為清新!!😋😋✨日本真蠔呢款真蠔真係好大隻,加上辣蘿蔔蓉同酸汁,又爽又甜👍🏻😇蠔嘅味道好香濃,實在令人回味無窮!❤️❤️✨三點刺身有蝦、吞拿魚同油甘魚,味道鮮美,令人食到嘴裡就化🫠✨南非鮮鮑魚好好味,鮑魚肝同埋昆布配搭得好好,醬汁亦好鮮美👍🏻🤤✨黑松露油茶碗蒸經典日式菜式,👍🏻黑松露油加上蒸氣揮發,味道香濃。蒸蛋嫩滑,真係好好食!😋😋✨帝王虎蝦蝦子嘅質地好鮮甜,蝦膏色醬汁更係用蝦膏熬成嘅,味道更加濃郁🦐🦐✨安格斯牛味道好正,唔會太韌,有牛肉嘅味道❤️🤣✨鐵板炒飯配埋鰹魚湯,真係好好味。飯粒每粒都好香,而鰹魚湯令到飯更加有味道🥹🥹👍🏻✨紅豆雪糕紅豆味道好濃,雪糕口感又滑又爽,真係完美嘅結束😋❤️

✨三日月極上一人前鐵板餐

✨前菜

✨日本真蠔

✨三點刺身

有蝦、吞拿魚同油甘魚,味道鮮美,令人食到嘴裡就化🫠

✨南非鮮鮑魚

好好味,鮑魚肝同埋昆布配搭得好好,醬汁亦好鮮美👍🏻🤤

✨黑松露油茶碗蒸

✨帝王虎蝦

✨安格斯牛

味道好正,唔會太韌,有牛肉嘅味道❤️🤣

✨鐵板炒飯

✨紅豆雪糕

紅豆味道好濃,雪糕口感又滑又爽,真係完美嘅結束😋❤️
2023-03-25 71 瀏覽
成個三月都無假期真係要搵姊妹去食好西平衡下苦悶嘅心情今次去到位於尖沙咀金馬倫廣場嘅三日月地點好方便入到餐廳見到一幅向街大玻璃成個餐廳好光亮背對玻璃就係鐵板可以容讓兩位師傅同時操作三日月極上一人前鐵板餐食物好豐富鮮活南非鮑魚鮑魚口感柔軟配上特調昆布鰹魚湯汁海鮮味突出旁邊嘅鮑魚肝尤為肥嫩❤️深海野生白鱈魚師傅將魚皮煎香成脆片伴碟潔白魚肉頂上有西式雜菜而底下滿載白蜆汁日式鐵板 x 西式口味美國安格斯牛柳牛柳粉嫩入口脂香四溢正正正!成個套餐由前菜至甜品都好滿意感謝姊妹相伴渡過一美好下午
成個三月都無假期

日本真蠔
三點刺身
益力多雪糕
2023-03-24 23 瀏覽
睇住廚師用心烹調食材,料理絕對係藝術!全部野都勁好食食到不斷感歎忍唔住lunch已經要叫酒飲,性價比極高,真心強烈推介💯我未試過食完仲記得咁多野,第一次!前菜三小點醃漬牛蒡+麻醬豆腐+醃漬茄子沙律無花果+柚子汁極上剌身三點牡丹蝦+赤身+油甘魚+全可食用配菜包括蓮花莖茶碗蒸黑松露+三文魚子+木耳北海道帶子王巨型大帶子+三文魚子+菠菜帝王蝦不同部位分件煎脆煮香+即煮牛油蝦膏汁正宗法國鵝肝煎至外脆內軟+十八年黑醋銀鱈魚 及 野生白鱈魚魚銀鱈魚皮煎到極脆+銀鱈魚及白鱈魚肉煎香+法式什菜汁+白蜆汁日本A4和牛卷金菇+草菇+蘆筍+和牛鹿兒島黑毛豬肩先慢煮至腍身非全熟,再鐵板煎香外層+烘乾獨子蒜鐵板炒飯茶漬飯兩食(一)日本酸梅醬+櫻花蝦+木魚+白飯魚+日本米炒香至乾身 (二)加入鰹魚湯+Wasabi攪拌均勻梅酒王極濃郁日本梅酒+巨型冰粒甜品藍莓鮮果+藍莓雪糕+士多啤梨脆脆
睇住廚師用心烹調食材,料理絕對係藝術!

前菜三小點

銀鱈魚皮煎到極脆+銀鱈魚及白鱈魚肉煎香+法式什菜汁+白蜆汁

日本A4和牛卷
金菇+草菇+蘆筍+和牛

鹿兒島黑毛豬肩
先慢煮至腍身非全熟,再鐵板煎香外層+烘乾獨子蒜

鐵板炒飯茶漬飯兩食

梅酒王