餐廳: 一遊
資訊:

2021-09-27 28 瀏覽
海鮮沙律 ($98)海鮮有三文魚 吞拿魚 白身魚沙律菜新鮮 幾鍾意佢個醬 幾岩我口味溫泉玉子 ($22)食生蛋最怕有腥味 日本蛋就冇呢個問題蛋白滑溜溜 蛋黃有滿滿嘅蛋香特上壽司拼盤 ($280)拼盤有十件壽司 有帶子 鯛魚 蔥吞拿魚蓉等等當然唔少得我最愛嘅北海道海膽 鮮滿又creamy其中牡丹蝦壽司加咗柚子胡椒 食落幾有新鮮感炸櫻花蝦 ($88)呢個佐酒小食一流 炸得好香脆 食薯片咁 再沾少少綠茶鹽 好食到上癮鐵板燒廣島蠔 ($180)燒過嘅蠔肉好多時都會縮水呢碟蠔隻隻都脹卜卜 大大粒鮮魚湯烏冬 ($120)一睇倒奶白色魚湯就知鮮味十足烏冬好滑 不過就唔係好索倒魚湯味
海鮮沙律 ($98)
海鮮有三文魚 吞拿魚 白身魚
沙律菜新鮮 幾鍾意佢個醬 幾岩我口味
溫泉玉子 ($22)
食生蛋最怕有腥味 日本蛋就冇呢個問題
蛋白滑溜溜 蛋黃有滿滿嘅蛋香
特上壽司拼盤 ($280)
拼盤有十件壽司 有帶子 鯛魚 蔥吞拿魚蓉等等
當然唔少得我最愛嘅北海道海膽 鮮滿又creamy
其中牡丹蝦壽司加咗柚子胡椒 食落幾有新鮮感
炸櫻花蝦 ($88)
呢個佐酒小食一流 炸得好香脆 食薯片咁
再沾少少綠茶鹽 好食到上癮
鐵板燒廣島蠔 ($180)
燒過嘅蠔肉好多時都會縮水
呢碟蠔隻隻都脹卜卜 大大粒
鮮魚湯烏冬 ($120)
一睇倒奶白色魚湯就知鮮味十足
烏冬好滑 不過就唔係好索倒魚湯味
2021-09-25
2021-09-26 26 瀏覽
其實都係唔打唔撞入咗依間諾士佛台呢樓上嘅居酒屋😂 估唔到有意外驚喜。首先,餐廳嘅木系佈置好有日本餐廳feel,我真係好掛住日本呀🥺🥺💁🏻‍♀️是日餐單如下:吞拿魚溫泉玉子沙律🥗佢個醬汁有少少辣辣地好開胃😳吞拿魚好新鮮,前菜曬岩🥰芝士厚玉子呢個玉子大家一定要食,中間有一層厚厚嘅芝士,會流出黎🥳🥳加埋蘿蔔蓉同醬油一齊食,同平時食到的燒玉子味道同感覺完全唔同。海膽蟹肉牛油果吞拿魚壽司呢個壽司超豐富,好多唔同嘅口感🥰同埋入邊嘅材料全部都係我最鍾意嘅😍海膽超正呀🥳🥳🥳奄地牛肉燒燒牛肉下面有滿滿的南瓜蓉,個醬汁唔算好濃味,加埋個南瓜蓉,岩岩好🥰燒雞皮大葉海老因為加咗大葉嘅關係,所以一啲都唔覺得油膩而且好fresh。海老肉好彈牙🤩魚湯烏冬奶白色魚湯超好飲,魚味好濃,我飲曬成碗🤣總括嚟講,呢一間居酒屋好啱三五知己一齊出嚟飲下酒食下野吹吓水😘另外餐廳服務好好,經常會換碟👍🏻👍🏻👍🏻

💁🏻‍♀️是日餐單如下:

吞拿魚溫泉玉子沙律🥗
佢個醬汁有少少辣辣地好開胃😳吞拿魚好新鮮,前菜曬岩🥰

芝士厚玉子

海膽蟹肉牛油果吞拿魚壽司

奄地牛肉燒

燒雞皮大葉海老

魚湯烏冬
奶白色魚湯超好飲,魚味好濃,我飲曬成碗🤣

另外餐廳服務好好,經常會換碟👍🏻👍🏻👍🏻
2021-09-25 32 瀏覽
超有日本風嘅餐廳,一入門口已經有去左日本嘅感覺,可以幻想下去左東京一遊😂 牛肉沙律 (韓風味) $92牛肉份量幾多, 食落幾滑幾有牛味,加埋新鮮嘅沙律菜同酸甜嘅韓式dressing,好fresh好開胃。 胡麻伊佐目魚薄切 $280當日精選刺身係佐目魚,切得薄身,燈光下望落去晶瑩剔透~佐目魚嘅肉質有黏黏嘅口感,配上胡麻醬,蔥花,炸蒜碎同青檸汁,有好清新嘅感覺。 海膽蟹肉牛油果卷 $180賣相好精緻嘅壽司卷,有海膽同蟹肉做topping,而卷內就係牛油果肉。食落層次同口感都幾豐富,但少少失望係海膽唔太鮮甜。 銀鱈魚西京燒 $168鱈魚好肥美,肉質嫩滑,魚皮燒得香脆,油脂味好香😋加埋甜甜嘅燒汁同炒香嘅野菇,真係好下飯。韓風荀菜煎薄餅 $68香脆又唔油,粉漿同蔬菜比例啱啱好,加埋酸辣嘅醬汁黎食好惹味👍 和牛薄切溫泉玉子 $180有兩大片牛和,入口好香牛味,肉質好嫩滑❤壽喜燒汁加上蔬菜嘅清甜味令個湯底好好飲~如果可以幾片和牛就正啦~ 生薑豚肉石頭飯 $92上枱時石鍋出晒煙,如果鍾意食飯焦可以等一等先攪拌。用左日本珍珠米黎整,粒粒飯都好Q彈,加埋生薑汁真係食唔停口。而豚肉嘅份量都唔少,醃得入味,肉

牛肉沙律 (韓風味) $92

胡麻伊佐目魚薄切 $280

海膽蟹肉牛油果卷 $180

銀鱈魚西京燒 $168

韓風荀菜煎薄餅 $68

和牛薄切溫泉玉子 $180

生薑豚肉石頭飯 $92
上枱時石鍋出晒煙,如果鍾意食飯焦可以等一等先攪拌。用左日本珍珠米黎整,粒粒飯都好Q彈,加埋生薑汁真係食唔停口。而豚肉嘅份量都唔少,醃得入味,肉質都好滑,唔錯!
*💭一遊在諾士佛台的樓上日式料理🇯🇵一出𨋢已感受到日式居酒屋的氣氛🏮用上了不少日式裝飾,連店員亦是穿上日式浴衣😍温泉蛋🥚配上清涼鰹魚汁令雞蛋沒有滯膩感,反而是甜甜的令人很開胃😋海鮮沙律🥗有吞拿魚、三文魚和帶子等等各款刺身😍配上酸酸甜甜的沙律醬,整道菜都很清新😋忌廉蟹肉🦀炸粉不會過厚,咬開啖啖蟹肉絲😋熱辣辣很香口☺️天婦羅櫻花蝦餅🦐總共有四大塊,非常香脆,點上岩鹽味道更佳😋炸物沒有油溢味,卜卜脆愈食愈滋味🤤海膽蟹肉牛油果卷想不到蟹肉份量也挺多😍配上鮮甜海膽、軟滑牛油果及爽口牛蒡,味道非常特別😋柚子豚肉豆腐鍋🍲配上柚子味非常清新🥰,有大量蔬菜和豆腐,可以一解剛剛炸物的油膩感😋串燒🍢居酒屋必點,每一串都是即叫即場燒😍牛舌多汁肉厚彈牙😋第一次吃雞皮蝦串燒🦐驚為天人,蝦肉豐腴,包裹著外層的燒雞皮充滿油脂,既香且脆🤤🤤🤤
💭一遊

温泉蛋🥚
配上清涼鰹魚汁令雞蛋沒有滯膩感,反而是甜甜的令人很開胃😋

海鮮沙律🥗

忌廉蟹肉🦀
炸粉不會過厚,咬開啖啖蟹肉絲😋熱辣辣很香口☺️

天婦羅櫻花蝦餅🦐

海膽蟹肉牛油果卷

柚子豚肉豆腐鍋🍲

串燒🍢
2021-09-24 38 瀏覽
每次週未去尖沙咀食晏,都不其言會想去一遊,主要是地點方便、人少、環境好、食物質素佳及價錢合理。步出口,已有濃濃日本氣氛,暗暗的,用上許多日式裝飾擺設,讓你像置身於日本。Lunch menu選擇也多,我通常會選刺身或壽司,因夠新鮮,而且已包括熱湯,前菜及飲品,呢個價錢有咁嘅環境及質素,我覺得很不錯呢😊😊。Mixed Sashimi on Rice $120Sashimi Set $120濃濃麵鼓湯,較鹹前菜是醃制的蓮藕,酸甜爽口,好味😋凍檸檬水及菠蘿汁

Lunch menu選擇也多,我通常會選刺身壽司,因夠新鮮,而且已包括熱湯,前菜及飲品,呢個價錢有咁嘅環境及質素,我覺得很不錯呢😊😊。

Mixed Sashimi on Rice $120

Sashimi Set $120

濃濃麵鼓湯,較鹹

前菜是醃制的蓮藕,酸甜爽口,好味😋

凍檸檬水及菠蘿汁

2021-09-23 21 瀏覽
今晚同朋友慶祝生日去咗諾士佛台1號一遊食日本菜。坐低左睇吓個沙律menu。朋友話想食豆腐沙律咁我地先叫左個胡麻豚肉豆腐沙律個沙律都幾大個,除咗豚肉豆腐沙律菜,仲加咗啲木魚。食落豆腐同啲胡麻醬又幾夾,好fresh。之後我地再睇吓壽司menu要咗個海膽吞拿魚壽司,其實個海膽蟹肉牛油果卷都好吸引,不過壽星仔話想食吞拿魚,咁梗係佢話事啦。海膽吞拿魚壽司呢件壽司都好有心思,最上面有海膽中間有塊燒過既吞拿魚再加吞拿魚蓉,食落好有層次仲好新鮮Tim.伊左木刺身配咗啲青柚子汁食落又幾好味😋奄地牛肉燒呢個奄地牛肉淋淋地又有牛味配埋個甜酸小辣汁又幾好味。梅汁燒比目魚估唔到呢個燒到脆卜卜既比目魚配咗個梅汁又幾好味😋
今晚同朋友慶祝生日去咗諾士佛台1號
一遊食日本菜。
坐低左睇吓個沙律menu。

朋友話想食豆腐沙律

海膽吞拿魚壽司

伊左木刺身
配咗啲青柚子汁食落又幾好味😋

奄地牛肉燒
呢個奄地牛肉淋淋地又有牛味配埋個甜酸小辣汁又幾好味。

梅汁燒比目魚
估唔到呢個燒到脆卜卜既比目魚配咗個梅汁又幾好味😋

2021-09-23 14 瀏覽
尖沙咀諾士佛臺食肆多蘿蘿。點指兵兵揀咗*一遊*試試😎。💟八爪魚沙律🥗醬汁係西柚🍋🍊調配出來。酸酸甜甜好開胃。係個不錯嘅前菜😛。💟海膽呑拿魚壽司壽司整到波波造形。賣相精緻😍。壽司由海膽。吞拿魚。吞拿魚蓉組成。口感豐富🤤。💟汁燒日本魷魚🦑原隻燒🦑大大隻。非常滋味😋。💟芝士厚玉子玉子甜甜地我不嬲都鍾意食😬。玉子餡有幾個款揀。為食妹👧🏻係芝士控😌。二話不說揀芝士啦🤪。簡單而滿足❤️。
尖沙咀諾士佛臺食肆多蘿蘿。點指兵兵揀咗*一遊*試試😎。
💟八爪魚沙律🥗
醬汁係西柚🍋🍊調配出來。酸酸甜甜好開胃。係個不錯嘅前菜😛。
💟海膽呑拿魚壽司
💟汁燒日本魷魚🦑
原隻燒🦑大大隻。非常滋味😋。
💟芝士厚玉子
玉子甜甜地我不嬲都鍾意食😬。
  • 汁燒日本魷魚
  • 海膽吞拿魚壽司
2021-09-23 17 瀏覽
一遊銀鱈魚西京燒 $168Grilled Cod Fish w/ Black Miso鱈魚烹調時間剛好, 好嫩滑而入味. 不過單食朋友就覺得濃味左DD, 配碗日本珍珠飯會好正, 一邊炒野菇都好香. 牛肉沙律 (韓風味) $92Minced Beef Salad Korean Style牛肉都唔少, 肉質軟嫩, 配埋新鮮veggie 有點食韓式烤肉包菜嘅感覺, 幾惹味.胡麻伊佐目魚薄切 $280Sliced White Fish w/ Sesame Sauce唔一定係伊佐目魚, 會睇番當日供應. 白身魚本身油脂較少, 單就咁食落會比較淡口, 有嚼勁. 中間會有圈係未經調味嘅伊佐目魚比你試佢原汁原味. 而我同朋友都比較喜歡佢下面薄切調味過嘅, 雖用左胡麻但一d 都唔膩, 個dressing可能再加左d 檸檬汁, 幾fresh海膽蟹肉牛油果卷 $180Sea Urchin with Avocado Crabmeat Sushi Roll牛油果點醬油神奇地係會有點吞拿魚嘅味道...不過海膽麻麻地. 蟹肉可能加左mayonnaise都唔太食到蟹鮮味.韓風荀菜煎薄餅 $68Fried Vegeta
一遊

銀鱈魚西京燒 $168

牛肉沙律 (韓風味) $92

胡麻伊佐目魚薄

切 $280

海膽蟹肉牛油果卷 $180

韓風荀菜煎薄餅 $68
Fried Vegetables Eggcake (Korean Style)
煎得金黃幾香脆又唔油膩, 加sauce 酸酸辣辣除左韓風, 又有點泰國風味. 幾好食.

和牛薄切溫泉玉子 $180
Wagyu with Onsen Egg
和牛係正嘅, 入口有牛肉香而軟腍, 但只有兩片唔多夠喉. 仲有切開金黃溫泉蛋同豆腐.

生薑豚肉石頭飯 $92
Fried Ginger Pork w/ Rice in Stone Pot
好有韓國Bibimbap感覺. 因為鍋都頗熱, 放左陣可以有飯焦, 然後就好攪拌否則都會燶. 個調味恰到好處, 用左沖繩豚肉, 肉質比平時豬肉更軟嫩. 豚肉石頭飯比起牛肉鍋更抵食.

環境暗暗地好有日式居酒屋氣氛, 服務亦好有禮. 食物選擇有趣地除左日本菜都有加入唔少韓風元素, 覺得佢熟食比較出色
2021-09-22 21 瀏覽
🔻 一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓///🧃東洋卷 $68呢個卷真係要講一講,超級驚喜,外面有班戟皮包住,入邊有牛油果、三文魚子、鰻魚等等唔同嘅材料,入口超級滿足,味道亦非常和諧,建議一定要試!/🧃北海道海膽蟹肉卷 $180卷物入面係牛蒡同埋青瓜兩樣比較清新嘅食材,上面有味道濃郁嘅蟹肉碎以及北海道海膽,兩者混和埋嘅時候,味道有層次得來,又唔會混雜,係一個好好嘅配搭/🧃白身魚薄切 $180用咗時令白身魚切成嘅刺身薄切,建議係冇調味嘅情況下,進食一至兩片,以感受魚肉獨特嘅鮮甜。之後再點少少桔仔汁,同埋廚師特調嘅醬汁,食落酸酸鹹鹹,風味十足/🧃芝士玉子燒 $58食開一遊、一門等等一系列嘅餐廳,都知道呢度嘅玉子燒係一定要叫,玉子燒即叫即整,保證左高質素。味道方面,玉子燒內部呈流心狀態,加上芝士嘅鹹香,同埋蘿蔔蓉嘅清新,再加上少少嘅醬油,絕對能夠問鼎全港最好玉子燒/🧃豬肉沙律 $86豬肉沙律味道唔錯,有豬肉、木魚絲、沙律菜、同埋麻醬等等混合而成,淨係聽呢個配搭都知道唔會死錯人,做前菜一流/🧃炸廣島蠔 $160呢度嘅炸廣島蠔並唔係吉列炸蠔,個做法有少少似廣東菜嘅薑蔥蠔煲,蠔肉嘅表面裹粉,再以
🔻 一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
///
🧃東洋卷 $68

🧃北海道海膽蟹肉卷 $180

🧃白身魚薄切 $180

🧃芝士玉子燒 $58

🧃豬肉沙律 $86

🧃炸廣島蠔 $160
呢度嘅炸廣島蠔並唔係吉列炸蠔,個做法有少少似廣東菜嘅薑蔥蠔煲,蠔肉嘅表面裹粉,再以半煎炸形式整熟,令到蠔嘅表面焦香,內裏柔滑,而醬汁有少少類似燒汁,食落非常惹味,啱晒送酒。

🧃魚湯 $48
呢度嘅湯品平時比較少叫,但係飲咗咁多酒,食咗咁多生冷野,都想暖一暖個胃,所以我哋嗌左魚湯。一見到個湯呈乳白色,已經知道係真材實料,入口果然魚味濃郁,而且仲一啲都唔腥,連我好怕腥嘅朋友都忍唔住叫咗一碗。

/////
好姐妹生日,梗係要食佢最鐘意嘅日本菜啦🇯🇵之前lunch喺灣仔合和食過一遊新鮮又好味,今次一於試下尖沙咀分店,menu除左有魚生,仲有好多熱食!餐廳地點喺諾士佛臺,以傳統日式裝潢,座位濶落舒適。店員細心介紹有禮,讚! 刺身: 🍣壽司盛盒 $160 : 一共七件嘅壽司盛盒,由廚師發板最新鮮嘅壽司,有我最鐘意嘅海膽軍艦、 香蔥拖羅軍艦、三文魚、吞拿魚、油甘魚同牡丹蝦!海膽香濃厚實,厚厚嘅香蔥拖羅軟綿細滑,三文魚配青檸酸甜汁油脂勁香,油甘魚同吞拿魚腩香甜肥美,牡丹蝦鮮甜冇得彈,呢個盛盒我比滿分💯!🍣白身魚薄切 $180:薄切到半透明嘅白身魚,肉質彈牙有咬口,魚肉肥美香甜煙韌!配左酸酸地嘅醬油一齊食,一試難忘!熱食: 🥩汁燒牛排 $148 :店員推介呢個汁燒牛排,牛排超軟嫩滑,肉味香濃,夾起粒粒牛排,仲有一座小型嘅南瓜蓉山🎃配菜仲有茄子、草菇等,好驚喜!份量多又好味! 🥗Yuu 沙律 $68:招牌沙律果然係好好味,有黑糖珍珠加白玉珍珠,生菜同車厘茄配上清香嘅沙律醬,好啱我口味!超鐘意! 🍤炸芝士小食 $68:炸芝士外脆內軟,一人兩件份量適中又好味!🥣魚湯 $96/2 : 食完魚生最正就係飲返
,以傳統日式裝潢,座位濶落舒適。店員細心介紹有禮,讚!

刺身

熱食:

🥣魚湯 $96/2 : 食完魚生最正就係飲返碗熱熱嘅湯,魚湯入面仲有豆腐,真材實料!
  • Yuu沙律
  • 壽司盛盒
2021-09-20 21 瀏覽
暗黑木系的裝潢,超有feel, 玄米茶都幾香炸芝士,是炸mozzarella, 炸得很脆八爪魚沙律,酸酸的調味,很開胃,但係略嫌酸味有點重, 有點蓋過八爪魚的味道,八爪魚薄切,口咁正常刺身三點, 是日的鮮魚火炙金目鯛、深海池魚王和牡丹蝦, 擺盤很吸引, 牡丹蝦爽甜有鮮味免治雞肉串內有雞軟骨,充滿口感雞皮包蝦,中間還夾雜了紫蘇葉,雞皮去了脂肪所以完全沒有油膩感豚肉露筍,露筍很爽口 田舍煮比目魚, 田舍是餐廳用日本大根自製的醬汁, 清新中帶點酸味牛肉石鍋飯新鮮熱辣
暗黑木系的裝潢,超有feel, 玄米茶都幾香

炸芝士,是炸mozzarella, 炸得很脆

免治雞肉串內有雞軟骨,充滿口感
豚肉露筍,露筍很爽口

牛肉石鍋飯新鮮熱辣

2021-09-15 105 瀏覽
平時去諾士佛台都係去酒吧飲野多今日就黎到一間樓上居酒屋食飯居酒屋燈光偏暗好有情調好適合情侶黎飲下野食下串燒飲下計睇下餐牌價錢好抵所以我地叫左好多野食😂😂😂溫泉蛋沙律呢款沙律幾清爽有啲日本海草咬下咬下幾特別剝皮魚薄切侍應推介呢款刺身魚肉晶瑩通透配上少許酸汁非常鮮美原味玉子燒呢款玉子燒又係侍應推介上台超熱辣辣出晒煙侍應幫手分成六件後教我地將醬油淋上自家製蘿蔔蓉再將之鋪上蛋件同食勁鮮甜!蛋卷蛋味好濃蘿蔔蓉好甜好簡單嘅食材但超好味唔怪得每枱必備!黎得居酒屋當然又叫下串燒牛舌串燒我一定叫再加明太子雞肉串燒同京蔥雞肉串燒男朋友就叫左雞皮大蝦同白鱔串燒牛舌柔嫩有咬口,正!兩款雞肉串燒各有千秋而雞皮大蝦非常有驚喜蝦肉結實鮮美再加上雞皮嘅油香食到要啜手指~壽司拼盤有六款壽司池魚王>金線鯛>三文魚>金目鯛>左口魚>海膽全部都係魚生👍👍仲有海膽添每款都好滋味尤其海膽非常鮮甜!抵食!食得飽飽再飲多個湯品結尾海蜆麵豉湯味道鮮香唔會太鹹仲有蜆肉可以食👍今餐食得好滿足算係當自己去左一下旅行放鬆啦~
平時去諾士佛台都係去酒吧飲野多

勁鮮甜!
蛋卷蛋味好濃
蘿蔔蓉好甜
好簡單嘅食材但超好味
唔怪得每枱必備!

黎得居酒屋當然又叫下串燒
牛舌串燒我一定叫
再加明太子雞肉串燒同京蔥雞肉串燒
男朋友就叫左雞皮大蝦同白鱔串燒

牛舌柔嫩有咬口,正!
兩款雞肉串燒各有千秋

池魚王>金線鯛>三文魚>金目鯛>左口魚>海膽
全部都係魚生👍👍
仲有海膽添
每款都好滋味
尤其海膽非常鮮甜!抵食!

食得飽飽再飲多個湯品結尾
海蜆麵豉湯
味道鮮香唔會太鹹
仲有蜆肉可以食👍

今餐食得好滿足
算係當自己去左一下旅行放鬆啦~
2021-09-12
  • 原味玉子燒
1K
2021-09-14 39 瀏覽
一遊沙律是招牌菜,沙律竟然配搭了小丸子和珍珠,相當新奇。沙律菜爽脆,小丸子非常軟糯,珍珠煙韌,味道帶點鹹味,整體完全沒有違和感。南瓜沙律南瓜口感綿密滑順,味道清甜還有奶香味,蓮藕片香脆可口,一軟一脆,口感層次豐富。胡麻剝皮魚剝皮魚薄得透光,師傅的刀功盡顯,配上自家製醬汁,味道酸酸的,開胃清新。刺身盛合七點有火炙金線鯛、深海池魚、北海道帶子、甜蝦、中拖羅、三文魚腩及油甘魚,款款厚切肥美。火炙金線鯛塗上自家製醬汁,不用蘸豉油,魚肉柔軟香口。深海魚王質感爽脆,油份甘香,魚味濃郁,鮮甜而不膩。海膽呑拿魚卷海膽配上吞拿魚蓉,每啖都是油脂和鮮美。雜菌厚玉子店員把厚厚的玉子送上,再用熟練的手勢把玉子一分為六,軟綿的厚玉子包裹著鮮味的雜菌,香甜鬆軟又帶有嚼勁,層次分明,美味滿足。海鮮茶壺湯湯放在茶壺裡,店員會像倒茶似的將湯倒進去小杯,湯色清澈,鮮味十足。

南瓜沙律

胡麻剝皮魚

刺身盛合七點

火炙金線鯛塗上自家製醬汁,不用蘸豉油,魚肉柔軟香口。

深海魚王質感爽脆,油份甘香,魚味濃郁,鮮甜而不膩。

海膽呑拿魚卷
海膽配上吞拿魚蓉,每啖都是油脂和鮮美。

雜菌厚玉子

海鮮茶壺湯
2021-09-14 39 瀏覽
一來到「一遊」尖沙咀店,便可感受到日本京都時代氣息,給人一種清新淡雅的感覺,懷舊中又帶點摩登,座位寬敞舒適,一點擠迫感也沒有。南瓜沙律🎃南瓜蓉色澤金黃,有著濃郁的南瓜味,他們更用上脆口蓮藕片、番薯片作裝飾,美極了!而店員更建議以脆片跟南瓜蓉一起食,更是無可挑剔的美食!白身魚薄切 - 胡麻剝皮魚以味道較淡的剝皮魚加上自家胡麻醬汁,質感紮實,酸甜中仍吃到其鮮味。刺身盛合七點火炙金線鯛/深海池魚/北海道帶子/甜蝦/中拖羅/三文魚腩/油甘魚火炙金線鯛用上自家醬汁再輕輕火炙,魚肉柔軟,再有一份甘香嘅味道。深海池魚入口富彈性,油香十足。中拖羅油脂豐富,肥美甘香。雜菌厚玉子厚燒玉子中加入雜菌後,除了食到濃烈的蛋香外,亦滲出濃郁菌香,更可輕拈旁邊的白蘿蔔蓉,更添清新。粟米串/牛舌/鹽燒活鰻/沖繩白金豚肉/雞肉京蔥串/豚肉露筍串串燒串串燒至金黃色,香氣撲鼻,非常吸引!鹽燒活鰻厚身,肉質嫩滑,更帶出鰻魚嘅鮮味;牛舌爽口彈牙,肉味香濃;沖繩白金豚肉帶少脂肪,入口鬆化有口感,肉汁豐富。海鮮茶壺湯茶壺湯內有蜆肉、甘荀、雜菌等,清甜中帶點鮮味,十分足料!海膽吞拿魚壽司海膽吞拿魚壽司當中有海膽、吞拿魚外,更添加了吞

南瓜沙律🎃
而店員更建議以脆片跟南瓜蓉一起食,更是無可挑剔的美食!

白身魚薄切 - 胡麻剝皮魚

刺身盛合七點
深海池魚入口富彈性,油香十足。
中拖羅油脂豐富,肥美甘香。

雜菌厚玉子

串燒串串燒至金黃色,香氣撲鼻,非常吸引!

海鮮茶壺湯
茶壺湯內有蜆肉、甘荀、雜菌等,清甜中帶點鮮味,十分足料!

海膽吞拿魚壽司
海膽吞拿魚壽司當中有海膽、吞拿魚外,更添加了吞拿魚蓉,食起來有海膽甘香、又吞拿魚鮮嫩、更有吞拿魚蓉綿綿口感,層次豐富。
2021-09-13 57 瀏覽
🍻 啤酒🐷食評 🍖 💁🏻‍♀️|一遊|💁🏻‍♂️ Again上次食完雖然啲野食唔錯,但上菜慢🧐今次啲同事又建議去食多次,睇下今次有冇改善到先😌可能今日Happy Friday,lunch時段都幾爆,好彩預先book左位🙈神奇嘅事黎喇!上次明明餐廳唔多客,但壽司同刺身就要等好耐,今日咁爆場竟然好快上到菜🤭雖然上菜嘅次序都係有啲亂,但至少唔洗等咁耐·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🐷本豬今次係叫左👇🏻🍱Lunch Set E|おまかせ寿司|$98✨今次呢個set包括左|一款前菜·迷你烏冬/蕎麥麵·雜拚壽司· 一杯飲品|🥗辣味螺肉呢到嘅前菜每日都唔同,而呢款辣味螺肉同樣只係有少少辣味,怕辣嘅朋友都會食到🙈螺肉嘅質感都算爽口🍜迷你烏冬本豬覺得呢碗迷你烏冬幾好食😋醬油湯底甜甜地,烏冬同啲配料都索曬湯底陣味,好入味🤤烏冬都幾滑同彈牙👍🏻🍣雜拚壽司話明雜拚壽司,緊係有多啲款式嘅壽司食🤤今次嘅主要係魚類嘅壽司,抵讚下嘅係吞拿魚壽司💪🏻食落味道幾鮮,有魚味但唔會腥,肉質亦唔會粗嚡,另外帶子都好厚肉,有鮮甜味😌不過唯一另我少失望嘅係個反卷壽司,menu嘅相明明係三文魚反卷,但黎到係蟹柳反
🍻 啤酒🐷食評 🍖

💁🏻‍♀️|一遊|💁🏻‍♂️ Again

可能今日Happy Friday,lunch時段都幾爆,好彩預先book左位🙈神奇嘅事黎喇!上次明明餐廳唔多客,但壽司刺身就要等好耐,今日咁爆場竟然好快上到菜🤭雖然上菜嘅次序都係有啲亂,但至少唔洗等咁耐

·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·

#🍻🍖 質素:

🐷本豬今次係叫左👇🏻
🍱Lunch Set E|おまかせ寿司|$98

🥗辣味螺肉

🍜迷你烏冬

🍣雜拚壽司
話明雜拚壽司,緊係有多啲款式嘅壽司食🤤今次嘅主要係魚類嘅壽司,抵讚下嘅係吞拿魚壽司💪🏻食落味道幾鮮,有魚味但唔會腥,肉質亦唔會粗嚡,另外帶子都好厚肉,有鮮甜味😌不過唯一另我少失望嘅係個反卷壽司,menu嘅相明明係三文魚反卷,但黎到係蟹柳反卷..😅望到個刻真心有啲失望😞感覺好似down左grade咁

🍹凍檸檬茶
因為店員推薦凍檸檬茶,所以就聽佢地講試下佢🙈黎到好期待佢嘅檸檬茶點好飲法,不過試完覺得🤷🏻‍♀️有點兒甜,而且檸檬味唔夠出,成杯野得半片檸檬😅

✨需另收加一服務費

辣味螺肉
迷你烏冬
おまかせ寿司
2021-09-10
10 分鐘 (堂食)
午餐
辣味螺肉