餐廳: 一遊
資訊:

2021-09-05 97 瀏覽
係諾士佛台呢邊有間食日本料理嘅餐廳😌聽講係以正宗嘅日式烹調手法製作料理架🤤今日就黎試試佢啦上到黎由門口到店裡面嘅裝修擺設都以木為主,燈光相對較暗☺️都幾有氣氛,侍應嘅服務態度都幾好,好有耐性對客,唔知啲野食又點呢😌———————————————#🍻🍖 質素:✨呢到嘅Lunch set都有成十幾款,每個set都會跟餐附送|一杯飲品 & 自家製嘅味噌湯|✨今次本豬係食😋👇🏻🍱蟹肉滑蛋豆腐煮 併 刺身三點|$128✨呢個set跟餐有|前菜·白飯·飲品·味噌湯|✨🍲自家製味噌湯味噌湯好濃味,有啲偏咸🤷🏻‍♀️同平時嘅飲落冇乜分別。🥗酸辣醃青瓜酸酸地嘅青瓜好開胃😌咬落好爽口,而且只有微微嘅香辣味,唔食得辣嘅人都食到架🤤🍱 蟹肉滑蛋豆腐煮 配 白飯原本就咁睇以為冇乜蟹肉,但原來係比啲滑蛋遮住左😍啲蟹肉大大舊,食落啖啖肉,蛋同豆腐都煮得好滑,送飯食一流🤤🍣刺身三點刺身有三款|三文魚·油甘魚·帶子|刺身聽講係九州直送,實物黎講都好高汁✨無論係色澤定係味道都好正😍魚生食落絕對唔會有腥味,好滑好厚肉,都唔會事柴咁,帶子仲會有陣鮮甜味👍🏻👍🏻好正☕️熱檸檬茶本豬一向比較中意飲熱檸水/茶都唔落糖😥不過今次嘅熱檸茶有
#🍻🍖 質素:

今次本豬係食😋👇🏻
🍱蟹肉滑蛋豆腐煮 併 刺身三點|$128
✨呢個set跟餐有|前菜·白飯·飲品·味噌湯|✨

🍲自家製味噌湯
味噌湯好濃味,有啲偏咸🤷🏻‍♀️同平時嘅飲落冇乜分別。

🥗酸辣醃青瓜

🍱 蟹肉滑蛋豆腐煮 配 白飯

🍣刺身三點

☕️熱檸檬茶
本豬一向比較中意飲熱檸水/茶都唔落糖😥不過今次嘅熱檸茶有陣苦澀味,可能係檸檬唔夠新鮮,茶色睇落都有啲混濁,飲左2啖就唔想飲

✨留意:需另收加一✨
⚠️⚠️不過呢間餐廳好得意,明明唔係full house,但上菜速度有啲慢,上完個蟹肉鍋隔5分鐘先上白飯,又隔多5分鐘先上刺身三點😥而另一位同行朋友食完成個烏冬,再問個侍應先上跟餐份壽司😥由落單到上曬所有菜,加加埋埋都有8個字時間,令到個用餐體驗差左,呢方面真係要改善下。
🐷豬頭評分:

自家製味噌湯
酸辣醃青瓜
刺身三點
2021-09-02
20 分鐘 (堂食)
蟹肉滑蛋豆腐煮 併 刺身三點
酸辣醃青瓜
刺身三點
  • 刺身帶子
  • 蟹肉滑蛋豆腐煮  併刺身三點
2021-07-22 486 瀏覽
諗住打食評先發現原來呢間居酒屋有分店🤪賣相超靚嘅居酒屋🤩當然,味道都不錯喇去諾士佛臺唔係剩係飲野嫁原來呢度有超多居酒屋🤩今次隨意上左一間點知都咁有驚喜🤤尤其係呢個海膽呑拿魚卷,好鮮甜啖啖肉咁,食到停唔到口,好有海水味,但唔係腥個種,入口好鮮🤤,3個女仔去飲,1人食2舊岩岩好,鰻魚飯放係個熱鍋入邊,暖笠笠,就算一邊吹水一邊食都唔怕凍晒🥰🥰🥰食少少落去飲翻杯,咁先係happy friday🥳
諗住打食評先發現原來呢間居酒屋有分店🤪

賣相超靚嘅居酒屋🤩當然,味道都不錯喇

去諾士佛臺唔係剩係飲野嫁
原來呢度有超多居酒屋🤩
今次隨意上左一間
點知都咁有驚喜🤤

食少少落去飲翻杯,咁先係happy friday🥳

2021-07-15 420 瀏覽
居酒屋美味晚餐朋友帶我到這間位於尖沙咀諾士佛台隱蔽的居酒屋一坐下先來一支獺祭 聊天必備😆屋酒屋環境比較暗 人流不算多但氣氛都不錯 適合我朋友一邊談天說地 一邊吃飯店員服務態度也好好朋友推介 每次必吃的玉子燒蛋味十足 😋好喜歡壽司拼盤 新鮮好味😚串燒的價位在$30左右 串燒燒得不錯 不會太乾太咸 加上檸檬汁 味道一流😚點了這麼多肉當然都要點一碟蔬菜這碟炒雜菜有芽菜,茄子,山菜和冬菇等等甜薯是最愛😍外脆內軟 咬落裏面甜甜的
居酒屋美味晚餐

好喜歡壽司拼盤 新鮮好味😚

串燒的價位在$30左右
串燒燒得不錯 不會太乾太咸 加上檸檬汁 味道一流😚

點了這麼多肉當然都要點一碟蔬菜
這碟炒雜菜有芽菜,茄子,山菜和冬菇等等
甜薯

甜薯是最愛😍
外脆內軟 咬落裏面甜甜的

2021-07-02
慶祝紀念
紀念日
甜薯
2021-07-10 326 瀏覽
幾乎當左呢個地方喺飯堂,其實都唔想寫食評因為實在太好食啦呢個hidden gem 🥺每次來都一定要點玉子燒,因為真係非常有蛋香好好味同埋每次都係新鮮熱辣咁樣整出嚟!食完簡直係有幸福嘅感覺啊。之後就要食佢嘅串燒,每一寸都係新鮮咁樣整出嚟非常之熱非常之可口。大部份都好好味,但本人最推介就係雞皮蝦串燒。因為隻蝦真係超級新鮮,包埋雞皮燒完嚟食真係好好食。煮食有好多款都可以揀,今次嗌咗好多串燒,所以就決定試吓佢個鴨胸湯烏冬。湯底做得非常清甜,加埋鴨胸少少 鹹,剛剛好!壽司方面其實有好多廚師可以推介嘅刺身,不過我哋就揀咗比較平嘅牛油果蟹肉卷。$100都唔使非常之好味仲好食過千兩。甜品方面亦都有好多選擇不過我最鍾意食就係佢嘅芒果奶凍!做得好creamy🥺,又唔會太甜,奶味好濃。

2021-07-03 266 瀏覽
話說這間日本料理係多年前同事辭職Farewell晚飯在這裏吃而認識這間餐廳!後來多年後有一次在星期六出尖沙咀食lunch想起此餐廳,就試了他們的午餐,性價比幾高,所以都常去這裡吃午餐!這次我叫了午餐—刺生定食!-前菜-味噌湯一碗(據說是煮不是用粉沖的)-白飯一碗-主角:7款刺生,有海膽,三文魚腩2件,油甘魚2件,吞拿魚2件,甜蝦2隻,吞拿魚蓉,帶子1件全部都好新鮮,鮮甜,好味~見到相片又想再去食了$110另加一除了壽司、刺生定食外,熟食set都有很多選擇! 有機會再寫熟食午餐食評!

,所以都常去這裡吃午餐!

這次我叫了午餐—刺生定食!

-前菜
-味噌湯一碗(據說是煮不是用粉沖的)
-白飯一碗
全部都好新鮮,鮮甜,好味~

見到相片又想再去食了

$110另加一

2021-05-17
  • 午餐
2021-06-10 450 瀏覽
朋友約食生日飯,去左尖沙咀的一遊 剌身定食,只需$120,已有齊剌身,飯,湯,前菜,飲品 前菜,菇🍄除左蝦,其他都好新鮮,蝦個樣正正常常,但食落有少少霉 ,失望位但吞拿魚蓉同帶子好正既朋友唔食三文魚,轉另一款剌身比佢 我覺得都幾好,人性化點!!但有一個位麻麻地就係 收抬收得好快個湯未飲完就被收走 朋友個吞拿魚蓉仲未食完就收走左咁急清場咩? 收枱時,只係坐左45mins咋 咦個位就令人唔舒服 ,希望可以留意一下啦 !
朋友約食生日飯,去左尖沙咀的一遊
剌身定食,只需$120,已有齊剌身,飯,湯,前菜,飲品

前菜,菇🍄

但吞拿魚蓉同帶子好正既
朋友唔食三文魚,轉另一款剌身比佢
我覺得都幾好,人性化點!!

但有一個位麻麻地就係 收抬收得好快
個湯未飲完就被收走
朋友個吞拿魚蓉仲未食完就收走左
咁急清場咩?
收枱時,只係坐左45mins咋
咦個位就令人唔舒服 ,希望可以留意一下啦 !
2021-05-21 437 瀏覽
尖沙咀日本菜 第一次光臨 >海膽吞拿魚蓉壽司卷 海膽分量好少 突顯唔到海膽既鮮味 整體味道還好>蟹肉玉子燒 值得推介👍🏻>生姜豚肉石鍋飯 飯同汁醬配合不錯 值得推介👍🏻另外,仲點左少少串燒 平均30蚊到一串飲品方面都多元化 有酒精同soft drink 我點了荔枝soda 味道不錯服務方面還好 但點餐過程有少少hard sell環境比較暗 如果要影相 效果光線相對無咁好 但可接受今次來臨的原因是慶祝生日 餐廳有甜品生日牌 蠟燭既服務
尖沙咀日本菜 第一次光臨

餐廳有甜品生日牌 蠟燭既服務

2021-05-19
  • 生薑豚肉石鍋飯
2021-05-20 279 瀏覽
來到諾士佛臺,好隨意地就揀左呢間上樓日式居酒屋🍱🍚今日32度高溫,好彩都搵到心水餐廳吃晏☺️入座大概10分鐘就諗到食咩🤭🔷蟹肉滑蛋豆腐煮併刺身三點蟹肉食落較硬身,口感上食得出唔太新鮮🥲但豆腐滑溜。刺身食落係新鮮有魚香🤤🔷牛肉豆腐煮🐮👍🏻價錢$95但非常有驚喜😄😄牛肉重牛味,彈牙有咬口,豆腐滑溜,湯好清甜🥰🥰🔷海膽蟹肉牛油果🥑卷呢個卷有水準。海膽係好少,但蟹肉算多,飯卷內有一小塊牛油果及牛蒡卷住。飯卷切成6件🤤🔘一遊同銅鑼灣一門嘅裝修,餐牌,制服係一樣,但兩間名唔同。雖然唔會去深究但整體來講,一遊嘅好食過一門,純個人食後感🥲
來到諾士佛臺,好隨意地就揀左呢間上樓日式居酒屋🍱🍚
今日32度高溫,好彩都搵到心水餐廳吃晏☺️
入座大概10分鐘就諗到食咩🤭
🔷蟹肉滑蛋豆腐煮併刺身三點
🔷牛肉豆腐煮🐮👍🏻
價錢$95但非常有驚喜😄😄
牛肉重牛味,彈牙有咬口,豆腐滑溜,湯好清甜🥰🥰
🔷海膽蟹肉牛油果🥑卷
2021-05-19
2021-04-30 280 瀏覽
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui諾士佛臺係個放工飲酒好地方但日間時間就變得相對靜有時想一個人靜靜地食個lunch都係一個唔錯既選擇。餐廳燈光偏暗 可能想營造日本居酒屋的格調座位之間距離足夠 環境寧靜。午市套餐多達14種,眼花撩亂。✨雜錦壽司定食 $98 包前菜 十件壽司 烏冬/蕎麥麵 飲品原來是6件壽司🍣和4件卷物壽司充滿光澤,十分新鮮,最愛的三文魚肥美無比。📍 一遊 (尖沙咀)尖沙咀諾士佛臺1號4樓
👧🏻Wodafoodie in Tsim Sha Tsui

諾士佛臺係個放工飲酒好地方
但日間時間就變得相對靜
有時想一個人靜靜地食個lunch
都係一個唔錯既選擇。

餐廳燈光偏暗 可能想營造日本居酒屋的格調
座位之間距離足夠 環境寧靜。

午市套餐多達14種,眼花撩亂。

✨雜錦壽司定食 $98
包前菜 十件壽司 烏冬/蕎麥麵 飲品
原來是6件壽司🍣和4件卷物
壽司充滿光澤,十分新鮮,最愛的三文魚肥美無比。

📍 一遊 (尖沙咀)
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
2021-04-27 318 瀏覽
尋日本身想穩間餐廳飲杯嘢hea下,無意中見到呢間餐廳就試下啦店員全部都好有禮貌,我同朋友可以叫杯酒,靜靜地傾計不會被打擾叫咗芝士玉子燒同雜菌玉子燒,芝士比較好食,好香,雜菌炒噥咗少少,不過玉子燒就依然好食,配個個專門的玉子燒醬油,一定要試店員推薦他們的梅酒,試咗,好好飲,飲咗兩杯,朋友飲日本黑啤然後叫咗牛油果卷,不錯,不過無玉子燒經驗再叫串燒,整體串燒水準高,牛舌好好食燈光少少暗,無時間限制,非常適合三五知己聊天下次一定會再來

店員推薦他們的梅酒,試咗,好好飲,飲咗兩杯,朋友飲日本黑啤
梅酒
芝士玉子燒

然後叫咗牛油果卷,不錯,不過無玉子燒經驗

牛油果卷
再叫串燒,整體串燒水準高,牛舌好好食

燈光少少暗,無時間限制,非常適合三五知己聊天

下次一定會再來
2021-04-26
芝士玉子燒
  • 餃子
  • 東洋卷
2021-04-10 256 瀏覽
一直覺得尖沙咀諾士佛臺係得酒吧,但原來都有其他唔錯嘅餐廳🤪lunch時間相對地少人,直接walkin都有位😆·刺身定食($110)呢個lunch set包左前菜、白飯、麵豉湯、飲品,同區黎講價錢都ok嘅,當然仲有平少少嘅選擇🙂前菜無定,成日都唔同,通常都係漬物,所以唔係好岩我食🙉刺身都厚切,三文魚肥美😋😋海膽好新鮮,一啲都唔苦唔腥,蝦旁邊果兩件應該係油甘魚,好重魚味,唔會淨係得個凍字咩味都無😆因為我習慣食第一件咩醬都唔落就咁食佢嘅原味,都食唔出有腥味😌
刺身定食($110)
前菜無定,成日都唔同,通常都係漬物,所以唔係好岩我食🙉
2021-03-27 222 瀏覽
◭ 海膽厚玉子 $80◭ 海膽吞拿魚壽司 $200◭ 鵪鶉蛋串 $28◭ 燒豆腐 $36◭ 雞肉明太子串 $26◭ 鹽燒白金豚肉串 $42◭ 柚子燒酌 $49✌🏻一遊是不定期回訪餐廳系列🌝✌🏻每次去必食厚燒玉子,除咗有海膽、仲有芝士、雜菌同蟹肉😍✌🏻佢哋嘅厚燒玉子滑身又帶濃烈嘅蛋香,又唔會太乾身😋✌🏻我建議大家去一遊都必叫一款厚燒玉子試試✌🏻壽司同串燒亦非常出色,環境舒適,店員服務不錯,一遊係推介之選👍🏻
◭ 海膽厚玉子 $80

◭ 海膽吞拿魚壽司 $200

◭ 鵪鶉蛋串 $28
◭ 燒豆腐 $36

◭ 雞肉明太子串 $26
◭ 鹽燒白金豚肉串 $42

◭ 柚子燒酌 $49

✌🏻一遊是不定期回訪餐廳系列🌝
✌🏻每次去必食厚燒玉子,除咗有海膽、仲有芝士、雜菌同蟹肉😍
✌🏻佢哋嘅厚燒玉子滑身又帶濃烈嘅蛋香,又唔會太乾身😋
✌🏻我建議大家去一遊都必叫一款厚燒玉子試試
  • 厚燒玉子
朋友介紹之下嚟咗諾士佛台嘅呢間餐廳食中午飯呢間餐廳入到去都比較黑暗影相就影唔到㗎啦我哋專心食嘢啦!😋呢一度嘅魚生都好新鮮加上好多飯裏面好豐富海膽都好好味好鮮甜另外我朋友叫左一個壽司定食連埋烏冬一個人嘅份量都好多😍最後佢杯蒸餾咖啡好滑,回味無窮鍾意飲咖啡嘅朋友可以試吓😊
朋友介紹之下嚟咗諾士佛台嘅呢間餐廳食中午飯
呢間餐廳入到去都比較黑暗影相就影唔到㗎啦
我哋專心食嘢啦!😋
呢一度嘅魚生都好新鮮加上好多飯
裏面好豐富海膽都好好味好鮮甜
另外我朋友叫左一個壽司定食連埋烏冬
一個人嘅份量都好多😍
最後佢杯蒸餾咖啡好滑,回味無窮
鍾意飲咖啡嘅朋友可以試吓😊
2020-11-16 350 瀏覽
好耐冇來一遊la🍣皆因公司由美麗華搬咗去觀塘,真是冇啖好食😪咁耐冇來,梗係要食番以前的常餐😝la, 就是至愛的寿司定食, order 的時候,最令我感動就是、經理竟然還記得我的愛惡、就是魚生走(皮)😅真系要比個like給她。寿司的味道,依然是舊日的熟悉味道😋飯是暖暖的,魚生又夠鮮,真能夠保持水凖😜另外還看見他們有很多新的菜式,下次開小差的話,一定會返來試🤗

下次開小差的話,一定會返來試🤗
60 分鐘 (堂食)
2020-11-04 513 瀏覽
疫情下的日本餐.行過諾士佛臺見到1號上樓有間京都特色既餐廳,餓左太耐無得去京阪神.唯有簡間有同樣風味既餐廳去試.上到去餐廳偏暗.但都無阻食慾,見到個menus後就order左壽司,玉子,串燒,熟食同飯類等.首先壽司方面,飯做得幾好.食得出微微既醋酸.個味又唔會太搶加上飯既黏度岩岩好唔會散..玉子就order左芝士玉子.玉子同芝士本身都係絕配.職員都好貼心提醒可以用豉油加上羅白容,同就咁食真係2個層次.本身想試埋佢個蟹肉玉子.但太多就沒叫到,下次應該會試翻,串燒就不得不提牛舌諗起都幾回味性價比都算高.人均200多.會再翻黎encore既餐廳.

性價比都算高.人均200多.會再翻黎encore既餐廳.
  • 東洋卷
  • 牛舌