餐廳: 一遊
資訊:

2021-10-19 164 瀏覽
今日同朋友去左尖沙咀買波鞋,之後就搵野食,因為我本身都有景樂集團會員咭,咁就提議同朋友試呢間餐廳。呢度好有日本氣氛,望一望個餐廳係主打京都菜,餐牌設計都好靚,清楚易明。侍應奉上熱茶後,我地點了以下菜式:一遊沙律($68)因為想吃菜,但又唔知食邊款沙律,叫一遊沙律就應該係招牌菜啦,呢款沙律非常特別,除左一般的沙律菜,蕃茄仔,仲有年糕同珍珠,好喜歡年糕的口感,珍珠好Q彈,菜都好清新,沙律醬好開胃。芝士厚玉子($58)呢款玉子上印有一遊LOGO,職員問我地要不要先影相,咁等我地影完後就幫我地切開六件,非常細心,職員奉上豉油,說倒到蘿蔔蓉之後放上蛋吃,蛋味香濃又軟滑,芝士份量雖然多但同時與蛋味都能夠取得平衡。海膽吞拿魚壽司($200)睇個賣相已經覺得好靚,吞拿魚有輕微火炙過,而且裡面有滿滿的吞拿魚蓉,非常豐富。吞拿魚好香口,海膽好新鮮,卷物裡面係牛油果同牛蒡,非常健康,我本身都好鍾意牛蒡,第一次食卷物係有牛蒡,非常驚喜。燒牛舌($48@)燒得很香口,而且牛味濃,有咬口之餘又不會韌,配上七味粉更加惹味。燒雞皮蝦($78@)這道真的非常特別,一看到餐牌就覺得很想試了,有雞油的香氣配上啖啖蝦肉,再配

一遊沙律($68)

芝士厚玉子($58)

海膽吞拿魚壽司($200)

燒牛舌($48@)

燒雞皮蝦($78@)

這道真的非常特別,一看到餐牌就覺得很想試了,有雞油的香氣配上啖啖蝦肉,再配上香葉烤過真的很滋味。

香草燒道湖淺蜊鐵鍋燒($88)

蜆的份量都不少,而且味道很鮮甜,汁都很好味。

最後來的是立魚湯烏冬($48@)

立魚湯魚味很鮮甜,非常讚!有烏冬亦有菇,菜和蘿蔔。

這餐廳的職員很主動替客人換碟,亦會不時講解菜式,餐廳給人很舒適的感覺,是與朋友聚會談天的好地方。
2021-10-17
2021-10-19 31 瀏覽
❤️海鮮沙律 $98海鮮沙律用料豐富,海鮮有甜蝦,魷魚刺身,帶子刺身,寒天,沙律菜,小蕃茄,性價比極高,2人份量絕對足夠❤️秋刀魚刺身秋刀魚不時不食!只有秋天,初冬嘅秋刀魚最肥美,魚肥味濃,加埋京蔥酸汁,真係太美味❤️海膽蟹肉牛油果牛蒡卷每一樣嘢都係恰到好處,蟹肉滿滿,鮮甜美味,原來牛油果同牛蒡係可以咁夾,第一次食壽司食到牛蒡,牛油果軟腍,牛蒡爽脆,雙重口感,必食之選!呢度環境優美,有如置身日本居酒屋一樣,侍應服務周到,會介紹每道菜式, 10分親切!記得book mark 返❤️原來lunch都非常之抵食下次再去先
❤️海鮮沙律 $98

❤️秋刀魚刺身

❤️海膽蟹肉牛油果牛蒡卷

• 海鮮沙律
  • 秋刀魚刺身
2021-10-18 24 瀏覽
今日去了這間位於尖沙咀的日本餐廳吃晚飯,裝修很有日本風味,本身已經做夢都想去日本的我彷彿感受在日本餐廳,我們叫了水果茶,豬肉沙律,洋蔥炸雞,吞拿魚壽司,芝士玉子卷及雜錦魚生飯等,覺得他們的刺身很新鮮,玉子的蛋還是流質的。覺得這間餐廳很有誠意,服務員的態度也很好,每度菜都會介紹好仔細,值得一去再去!要提一提佢個水果茶,咁岩呢兩日開始轉涼,飲啲暖野係幾舒服,夜晚飲茶驚訓唔著都唔洗驚,佢入面冇無茶包或者茶葉成分,係用左好多好多種新鮮水果既整。
2021-10-18 30 瀏覽
一遊 傳統日式裝修好有feel, 打卡位仲有個精緻嘅日式庭園,洋溢著濃厚日本風情。🌀𩶘魚刺身薄切的𩶘魚精瑩剔透,盡顯師傅刀工,鮮甜嘅𩶘魚唔點豉油都食得出佢嘅香味,不得不讚餐廳選材夠高質✅🌀鰹魚油甘魚卷飯卷內包裹著牛蒡及熟透的牛油果,令飯卷增添口感同鮮味,同油脂豐富的油甘魚互相呼應,呢個配搭特別得嚟又好好食呢!🌀南瓜沙律金金黃黃的南瓜沙律賣相吸引,加上天婦羅裝飾,賣相一絲不苟,南瓜泥唔會一夾就散開,食落更有口感🎃🌀揚櫻花蝦薄薄的粉漿包著炸到金黃香脆的櫻花蝦,啖啖都充滿櫻花蝦鮮味,配上玄米茶或啤酒都唔錯👍🏼🌀鴨湯蕎麥麵最後以鴨湯蕎麥麵作結,清淡的蕎麥麵配搭上清甜的娃娃菜,仲有滑嫩嘅鴨胸肉,完美🙌🏼
一遊

🌀𩶘魚刺身

🌀鰹魚油甘魚卷

🌀南瓜沙律

🌀揚櫻花蝦

🌀鴨湯蕎麥麵

2021-10-18 23 瀏覽
一遊沙律 $68唔好睇佢好似一個普通既沙律,但佢入邊除左沙律菜同車厘茄之外,仲有年糕+珍珠!真係第一次食沙律會落呢2樣材料.幾有新意,同埋個SALAD DRESSING都幾好味揚海苔芝士海膽卷 $88外層海苔炸得脆,入面芝士海膽好CREAMY秋刀魚刺身 $150秋刀魚係10月最當造既,平時食開都烤既,但而家愈黎愈多人會食刺身,係另一番風味,食之前可以落青檸汁減低魚腥味.海膽蟹肉牛油果卷 $180每一舊上面都放左滿滿既蟹肉,第1次見到卷入邊會放牛蒡,令到食落更多一屠爽脆既口感雞肉明太子串 $28/串雞肉燒得幾嫩,用明太子調味,另外撒上七味粉,咸咸地辣辣地幾好味燒雞皮蝦 $78/串外面用雞皮同Oba大葉(即係紫蘇葉)包住,雞皮落左鹽調味, 大葉又有獨特既香味,加埋爽身既蝦,食落好有層次.雞肉茶壺湯 $56以雞肉,紅蘿蔔,菇類等煲出黎既湯,飲落調味岩岩好,幾鮮甜
一遊沙律 $68

揚海苔芝士海膽卷 $88
外層海苔炸得脆,入面芝士海膽好CREAMY

秋刀魚刺身 $150

海膽蟹肉牛油果卷 $180

雞肉明太子串 $28/串

燒雞皮蝦 $78/串

雞肉茶壺湯 $56
以雞肉,紅蘿蔔,菇類等煲出黎既湯,飲落調味岩岩好,幾鮮甜
2021-10-17 23 瀏覽
諾士佛臺真係好多好野食, 今次來到一遊日本餐廳, 感覺都不錯, 食物水準高, 坐得又舒適, 唯一既挑剔就是食物來得有點慢, 唔係好岩我地既節奏餐廳食物選擇都幾多, 像是一般居酒屋, 咩都有得食!最驚喜是SASHIMI SALAD, 魚生好新鮮, 口感好好, 甜蝦非常鮮甜!飲酒就係要叫D小食, 炸芝士好香脆, 芝士拉絲好長, 唔會油膩, 好吃!店員介紹東龍卷, 所以又試一試, 入面有鰻魚和牛油果, 口感好特別, 可以一試!

餐廳食物選擇都幾多, 像是一般居酒屋, 咩都有得食!
2021-10-17 18 瀏覽
星期五又到外吃聚會既日子, 諗起之前一年去幾次日本, 2020年之後已經無再去過, 點知黎到呢間日本餐廳真係好有日式風味!超似日本D 居酒屋!所以好岩大家一班朋友慢慢坐, 事關佢地上菜都比較慢, 一路飲酒一路食就岩晒啦!玄米茶好香, 見到好多玄米粒粒, 都飲左好多壺~叫左幾樣野食SHARE, 味道都唔錯!刺身沙律好新鮮, 個汁帶酸, 好開胃, 白身魚都好爽口有口感, 唔錯!另外仲試左個秋刀魚刺身, 唔食魚既朋友就覺得好腥, 我就覺得好有魚味~呢到既壽司卷都幾好食, 值得一試!

玄米茶好香, 見到好多玄米粒粒, 都飲左好多壺~
叫左幾樣野食SHARE, 味道都唔錯!
呢到既壽司卷都幾好食, 值得一試!
2021-10-15 30 瀏覽
🍴八爪魚沙律薄切八爪魚口感柔軟,秘製沙律汁帶柚子同檸檬清香,將八爪魚連同大量茄蓉、洋蔥捲埋放入口,酸甜鮮爽,極之開胃。🍴蟹肉厚玉子玉子又厚又滑,蛋香十足,蟹肉都幾多,好清甜。🍴吞拿魚Tataki赤身表面輕輕煎香,中間依然紅潤有咬口,秘製柚子汁清新可口。🍴汁燒日本魷魚(原隻)大隻厚肉,鮮甜彈牙,魷魚鬚仲燒到脆脆地,配燒汁夠晒惹味。🍴奄地燒牛肉鐵板燒牛肉厚身,第一啖咬落去幾腍,不過可能有筋,要咬多幾下,肉味幾香,醬汁甜甜哋帶少少辣,幾滋味,南瓜蓉好甘甜,菇、茄子、青椒仔亦燒得透徹香口。🍴吞拿魚腩蓉牛油果卷拖羅蓉相當澎湃,卷內有牛蒡、牛油果,滿口甘香。🍴海鹽荔枝梳打、巨峰乳酸梳打味道豐富自然,比例平衡得好好,絕對唔係糖漿溝梳打就算。📍一遊尖沙咀諾士佛臺1號4樓

🍴八爪魚沙律

🍴蟹肉厚玉子
玉子又厚又滑,蛋香十足,蟹肉都幾多,好清甜。

🍴吞拿魚Tataki
赤身表面輕輕煎香,中間依然紅潤有咬口,秘製柚子汁清新可口。

🍴汁燒日本魷魚(原隻)
大隻厚肉,鮮甜彈牙,魷魚鬚仲燒到脆脆地,配燒汁夠晒惹味。

🍴奄地燒牛肉

🍴吞拿魚腩蓉牛油果卷
拖羅蓉相當澎湃,卷內有牛蒡、牛油果,滿口甘香。

🍴海鹽荔枝梳打、巨峰乳酸梳打
味道豐富自然,比例平衡得好好,絕對唔係糖漿溝梳打就算。

📍一遊
尖沙咀諾士佛臺1號4樓
2021-10-15 31 瀏覽
近排打完一個風之後又一個,趁第二個風仲未到食下野先!先黎一個牛肉沙律特別鐘意個醬,係自家製,所以食落比一般既胡麻醬有少少唔同,牛肉份量都幾多,加埋滑溜溜既豆腐,做開胃菜好合適薄切魚生加左酸酸甜甜既醬汁去除魚生既腥味,唔錯牛油果卷牛油果入口即溶,入面仲有蟹肉,味道清新不油膩,同埋一口既size食落好方便忌廉蟹肉外皮好香脆,唔會太厚粉,入面蟹肉份量都充量,食到陣陣蟹香玉子燒最後超推介個玉子燒,真係超滑超甜,入面仲有拉絲芝士,係我最滿意既菜式!
近排打完一個風之後又一個,趁第二個風仲未到食下野先!

先黎一個牛肉沙律

薄切魚生

加左酸酸甜甜既醬汁去除魚生既腥味,唔錯

牛油果卷

忌廉蟹肉

外皮好香脆,唔會太厚粉,入面蟹肉份量都充量,食到陣陣蟹香

玉子燒

2021-10-12 37 瀏覽
今日同朋友黎尖沙咀行街,行到肚餓就去咗位於諾士佛臺既「一遊」食晚餐。入到黎叫咗個軟殼蟹沙律,個軟殼蟹係即炸,所以食落十分鬆脆,沙律亦都配上柚子醋,感覺好開胃同健康。我地仲叫咗溫泉蛋,配搭上日本豉油溝埋一齊食又真係幾特別,唔會好似平時食蛋咁淡。卷物方面叫咗油甘魚卷物,加埋特製嘅醬汁,食落特別鮮甜。最有驚喜既係秋刀魚刺身,擺放得好精緻,簡直係鬼斧神工,忍唔住打多兩張卡。味道方面就咁食已經好鮮甜,唔使點豉油反而更加食得出佢嘅香味。仲有叫咗個串燒拼盤,當中納豆配燒雞同埋串燒虎蝦超級好食,味道亦都好特別,佢個虎蝦外面有個燒雞皮,真係好出奇配合。最後叫埋鴨胸蕎麥麵做結尾,個鴨胸煎得好軟身亦都好香味,蕎麥麵配搭上豉油汁同埋其他嘅蔬菜作為總結簡直一絕。

卷物方面叫咗油甘魚卷物,加埋特製嘅醬汁,食落特別鮮甜。

一路都知灣仔合和中心有間「一遊」原來尖嘴諾士佛台呢間原店仲更加歷史悠久今次真係一遊始祖店 然後樂而忘返.《刺身丼》🍣🍚食過呢個飯 真係會返唔到轉頭每樣材料都係我喜歡的 每啖都係鮮甜美味海膽、火炙金目鯛、吞拿魚、三文魚籽話就話角切 但一啲都唔似頭頭尾尾吞拿魚係厚切 肥美帶爽彈 真係好大舊豐盛到成個面都佈滿連海膽 橙黃黃的絕對足料 高CP值 下次要再叫.《燒雞皮蝦》🦐🍢$78呢道係第二個有驚喜的菜串燒雞皮同串燒蝦都唔令人陌生但將兩者結合真係未試過廚師將大蝦剝左中段身上既殼再用紫蘇蘇同雞皮捲住外面扮返個皮再燒咬落去先係咬到油香豐腴帶少少脆既外層到食到內裏爽彈既蝦肉 正啊.《海鮮沙律》🍣🥗$92除左個丼飯足料程度嚇親我呢個海鮮沙律都唔弱有甜蝦、三文魚、吞拿魚、帶子、蕃茄醬汁帶少少柚子味 酸酸甜甜.《蟹肉牛油果卷》🦀🥑$86市面上通常加軟殼蟹但呢到就用蟹肉 而且份量都唔少同牛油果味道好夾呢.《忌廉蟹肉》🦀🟠$68吉列炸法香口但一d都唔漏咬開真係見到一絲絲蟹肉咖. 《温泉蛋》🥣🥚Sh一聲就滑入口 好輕盈醬汁基底為鰹魚汁 令雞蛋特別

一路都知灣仔合和中心有間「一遊」
原來尖嘴諾士佛台呢間原店仲更加歷史悠久
今次真係一遊始祖店 然後樂而忘返

刺身丼》🍣🍚
食過呢個飯 真係會返唔到轉頭
每樣材料都係我喜歡的 每啖都係鮮甜美味
海膽、火炙金目鯛、吞拿魚、三文魚籽
話就話角切 但一啲都唔似頭頭尾尾

到食到內裏爽彈既蝦肉 正啊

《海鮮沙律》🍣🥗$92
除左個丼飯足料程度嚇親我
呢個海鮮沙律都唔弱
有甜蝦、三文魚、吞拿魚、帶子、蕃茄
醬汁帶少少柚子味 酸酸甜甜

《温泉蛋》🥣🥚
Sh一聲就滑入口 好輕盈
醬汁基底為鰹魚汁 令雞蛋特別
2021-09-30 43 瀏覽
今晚同男朋友去咗尖沙咀諾士佛臺搵食,嚟到呢間充滿日本風味嘅「一遊」居酒屋🏮餐廳座位寬敞,空間感十足,無論係同朋友聚會定情侶用餐都非常適合一遊沙律新鮮翠綠嘅水菜沙律同北海道番薯條🍠沙律菜好爽脆,番薯條粉粉甜甜的,感覺好fresh東洋卷金黃色的班戟皮夾著嫩滑鰻魚、牛油果及蟹籽,味道同口感都好豐富哦芝士玉子燒玉子燒採用日本雞蛋炮製而成,中間加咗芝士,做成半溶效果,不得了哦梅香比目魚比目魚半煎炸至外層金黃香脆,內裏魚肉好鮮嫩多汁,廚師用左梅酒做醬汁嘅base,味道特別,帶酒香闔鴨蘑菇鐵板燒鴨胸肉切片後加入左雜菇一齊鐵板燒炒香,鹹鹹地,幾惹味,鴨胸肉好彈牙呢時令雜錦刺身飯賣相好吸引嘅刺身飯!廚師精選時令雜錦刺身,分別有:北海道帶子、海膽、三文魚、吞拿魚腩、皮剝魚、依左目魚等等。吞拿魚腩同三文魚都好肥美;帶子同海膽夠晒鮮甜;其他魚生粒都好新鮮滋味,配上微微酸的日本壽司醋米,飽肚又美味哦蜆肉麵豉湯麵豉湯裏面加咗新鮮蜆肉,格外鮮甜,好好飲柚子雪葩甜品揀咗冰涼解渴嘅柚子雪葩,清新又香甜

一遊沙律

東洋卷

芝士玉子燒

梅香比目魚

闔鴨蘑菇鐵板燒

時令雜錦刺身

蜆肉麵豉湯

麵豉湯裏面加咗新鮮蜆肉,格外鮮甜,好好飲

柚子雪葩

甜品揀咗冰涼解渴嘅柚子雪葩,清新又香甜
2021-09-29 254 瀏覽
今晚,我哋去咗「一遊」食好西🥳🥳牛油果沙律($68) :哇🤩 一睇就知係靚牛油果,同埋係勁多牛油果😍。呢個沙律都幾特別,係牛油果配上自家製醬料,味道就似麻油味,好味😋推推推🤟🤟辣面鼓豆腐凍($38) :豆腐超級無敵咁滑😆。個人諗為辣面鼓醬一啲都唔辣,算係BB微微微辣啦。食唔到辣嘅朋友都可以叫黎試下😊東洋卷($68) :東洋卷包得好靚呀,係用Pancake包住鰻魚、蟹子、牛油果。我食到濃濃既鰻魚味,有我最鐘意既牛油果 再加埋蟹子,令到口感更加豐富,最最最緊要嘅係 真係好好味😍 必推❤️❤️芝士厚玉子($58):熱辣辣嘅玉子上枱後,店員會先將玉子分成六件。滑滑嘅玉子配上熔化嘅芝士,好好味😋,仲非常邪惡。😈 我哋將豉油淋落嗰蘿蔔到,再鋪埋喺玉子上面,一啖放入口係更加好味,個人比較鐘意呢個食法。🤤韓風荀茶煎薄餅($68):薄餅厚度適中,唔錯☺️。佢嘅醬汁令到薄餅更加出色,好味😛。一定要提一提係有疏菜夾係入面,感覺係比較健康。👯‍♂️👯‍♂️和牛薄切伴溫泉玉子($180):一上枱就聞到好香既味道,係壽喜燒湯底😎。鍋入面有和牛、溫泉蛋、菜、豆腐、菇。薄切和牛超級嫩滑,正👍。和牛要盡快食或者盡快夾起身,如果唔
今晚,我哋去咗「一遊」食好西🥳🥳

和牛薄切伴溫泉玉子($180):一上枱就聞到好香既味道,係壽喜燒湯底😎。鍋入面有和牛、溫泉蛋、菜、豆腐、菇。薄切和牛超級嫩滑,正👍。和牛要盡快食或者盡快夾起身,如果唔係就會太熟。當然,溫泉蛋&其餘嘅配菜都好好味😽,我哋連果湯底都飲曬😍 推推推❤️❤️

芒果自家製牛乳:面層甜甜嘅芒果汁&白滑嘅牛乳,真係一個唔錯既甜品😉

巨峰乳酪梳打($42):呢杯梳打有一片檸檬,飲落酸酸甜甜,好好飲。😼

荔枝梳打($42):飲到濃濃嘅荔枝味,好好飲😁。
2021-09-26
2021-09-29 140 瀏覽
餐廳裝修美觀優雅, 環境舒適 寬敞,柔和的燈光, 配上精緻 日式庭園,洋溢著濃厚日本風情。溫泉蛋沙律$78 爽脆的沙律菜還配上一隻溫泉蛋, 輕輕义開蛋黃 , 金黃色的蛋黃緩緩流下, 先拌勻蛋汁 及自家製沙律醬, 與特色的白海帶一起吃,口感爽脆、清新, 是滋味的開端。道湖淺蜊貝鐵鍋燒$88 道湖淺蜊貝大隻肥美,肉質挺身,完全浸泡在奶白的鮮味湯中,蜊貝入口鮮味帶淡淡的牛油氣,讓人樂在其中。海鮮茶壺湯$70熱燙燙的海鮮茶壺湯, 賣相精緻 , 有鮮味的蝦肉、 滑溜的 本菇, 傾出湯時, 香氣十足, 湯底天然的鮮甜, 十分滋潤。三文魚粒豆腐凍$44滑捋捋的凍豆腐, 表面鋪滿 用鹽醃製過三文魚粒, 三文魚 的鮮香及迷人的豆香, 瀰漫 口腔, 簡單而滋味,食完之後,帶來冰冰涼涼的感覺, 十分爽。炸魷魚$88即叫即製炸魷魚, 薄薄的粉漿包著魷魚, 炸到金黃香脆,柔軟而帶嚼勁, 充滿魷魚鮮味,沾上蛋黃醬,舐舐脷爆燈, 很難停口, 最佳配啤酒的小吃。海膽蟹肉牛油果卷$180飯卷表面配上金黃悅目的海膽點綴, 賣相變得矜貴, 海膽油光亮澤 ,柔潤滑溜,飯卷內包裹著鮮味的蟹肉及熟透的牛油果,令飯卷增添鮮味,配搭

溫泉蛋沙律$78

道湖淺蜊貝鐵鍋燒$88

海鮮茶壺湯$70

三文魚粒豆腐凍$44

炸魷魚$88

海膽蟹肉牛油果卷$180
飯卷表面配上金黃悅目的海膽點綴, 賣相變得矜貴, 海膽油光亮澤 ,柔潤滑溜,飯卷內包裹著鮮味的蟹肉及熟透的牛油果,令飯卷增添鮮味,配搭柔和、清新,滋味迷人。

牛肉烏冬$120
薄切的牛肉,入口軟腍,肉質鮮嫩,跟配的烏冬 , 口感煙煙靭靭, 吸收了甜湯精華, 掛滿湯汁的烏冬, 特別美味 ,湯中還有冬菇、 本菇及蔬菜, 口感更豐富 。

總括餐廳食材用料新鮮, 裝修華麗,洋溢東瀛風味,相信好快又會再來享受瀛風の樂。

2021-09-28 42 瀏覽
今日中秋節,有同事帶我到這間日本餐廳食lunch 慶祝一下餐廳環境好有日本feel,連侍應都著日式制服及日式拖鞋,突然感覺自己返了鄉下一樣午市套餐選擇比想像中多,最平$85,包一杯飲品(凍飲不用加錢),前菜,面豉湯(衹限飯類)。另要加一收費。我們點了:海之幸飯$120 - 賣相吸引有甜蝦,吞拿魚,三文魚,三文魚籽,有些白身魚等,海膽鮮甜又無腥味,整體新鮮好味雜錦壽司定食$98 - 有六件壽司及4件青瓜蟹柳卷物。加一碗迷你烏冬/蕎麥麵。壽司新鮮,並在表面塗上了醬油,味道已經好好味,本人覺得不用再加豉油了。壽司飯握得剛好,不會一夾即散。而湯面湯頭好清甜好飲,烏冬彈牙嫩滑刺身定食$120 - 賣相不錯有六款刺身,吞拿魚,甜蝦,帶子,吞拿魚蓉,白身魚等且厚切好有口感。帶子夾埋海膽食好鮮甜整體性價比高大家食得好滿足
今日中秋節,有同事帶我到這間日本餐廳食lunch 慶祝一下

我們點了:
海之幸飯$120 - 賣相吸引

刺身定食$120 - 賣相不錯
有六款刺身,吞拿魚,甜蝦,帶子,吞拿魚蓉,白身魚等且厚切
好有口感。帶子夾埋海膽食好鮮甜
整體性價比高

大家食得好滿足