2021-10-19
今日同朋友去左尖沙咀買波鞋,之後就搵野食,因為我本身都有景樂集團會員咭,咁就提議同朋友試呢間餐廳。呢度好有日本氣氛,望一望個餐廳係主打京都菜,餐牌設計都好靚,清楚易明。侍應奉上熱茶後,我地點了以下菜式:一遊沙律($68)因為想吃菜,但又唔知食邊款沙律,叫一遊沙律就應該係招牌菜啦,呢款沙律非常特別,除左一般的沙律菜,蕃茄仔,仲有年糕同珍珠,好喜歡年糕的口感,珍珠好Q彈,菜都好清新,沙律醬好開胃。芝士厚玉子($58)呢款玉子上印有一遊LOGO,職員問我地要不要先影相,咁等我地影完後就幫我地切開六件,非常細心,職員奉上豉油,說倒到蘿蔔蓉之後放上蛋吃,蛋味香濃又軟滑,芝士份量雖然多但同時與蛋味都能夠取得平衡。海膽吞拿魚壽司($200)睇個賣相已經覺得好靚,吞拿魚有輕微火炙過,而且裡面有滿滿的吞拿魚蓉,非常豐富。吞拿魚好香口,海膽好新鮮,卷物裡面係牛油果同牛蒡,非常健康,我本身都好鍾意牛蒡,第一次食卷物係有牛蒡,非常驚喜。燒牛舌($48@)燒得很香口,而且牛味濃,有咬口之餘又不會韌,配上七味粉更加惹味。燒雞皮蝦($78@)這道真的非常特別,一看到餐牌就覺得很想試了,有雞油的香氣配上啖啖蝦肉,再配
一遊沙律($68)
芝士厚玉子($58)
海膽吞拿魚壽司($200)
燒牛舌($48@)
燒雞皮蝦($78@)
這道真的非常特別,一看到餐牌就覺得很想試了,有雞油的香氣配上啖啖蝦肉,再配上香葉烤過真的很滋味。
香草燒道湖淺蜊鐵鍋燒($88)
蜆的份量都不少,而且味道很鮮甜,汁都很好味。
最後來的是立魚湯烏冬($48@)
立魚湯魚味很鮮甜,非常讚!有烏冬亦有菇,菜和蘿蔔。
這餐廳的職員很主動替客人換碟,亦會不時講解菜式,餐廳給人很舒適的感覺,是與朋友聚會談天的好地方。