2019-12-06 170 瀏覽
自從最近工作很忙碌,都很少特地抽空外出吃飯,特別是中環地區,由於相約了朋友,於是選擇了台灣菜的一起食堂。紅燒牛肉面$89牛肉面份量足夠,牛腩很入味,充滿肉汁。蒲燒鰻魚飯$98鰻魚燒汁味道很惹味,鰻魚亦沒有骨,十分貼心。鹽酥雞$38鹽酥雞炸得很香脆,雞很滑,很重鹽味。炸地瓜條$38這個番薯條味道很好,甜甜的很香脆。肉燥燙青菜$28青菜加了肉燥,令口感更豐富。冷泡茱莉茶$24冷泡茶很濃郁,茶底很清香。

紅燒牛肉面$89

牛肉面份量足夠,牛腩很入味,充滿肉汁。
蒲燒鰻魚飯$98

鰻魚燒汁味道很惹味,鰻魚亦沒有骨,十分貼心。
鹽酥雞$38
鹽酥雞炸得很香脆,雞很滑,很重鹽味。
炸地瓜條$38

這個番薯條味道很好,甜甜的很香脆。
肉燥燙青菜$28
青菜加了肉燥,令口感更豐富。
冷泡茱莉茶$24

冷泡茶很濃郁,茶底很清香。

2019-11-29
10 分鐘 (堂食)
2019-12-03 2410 瀏覽
之前都有食過「一起食堂」,食物質素唔錯,而且價錢合理,今日咁啱嚟到中環搵朋友,就一於同佢嚟食飯,順便試埋上次無食到嘅招牌鰻魚飯。呢到有正餐、小食、甜品、飲品。上次無試到鰻魚飯,今次一定要試試。真係超大條,鰻魚長度仲超過咗個碗,視覺上好震撼呀!鰻魚味道唔錯,肉質較有咬口,唔會太腍,幾對我口味。佢一碗嘅份量好多,若果細食嘅女仔可以Share食。另外,食台灣野,又點少得牛肉麵呢?呢到有牛三寶麵,我就點咗呢個,一次試多啲餸。牛丸較實,有牛味,咬入去,仲有啲牛汁流出嚟。而牛肋骨肉相當腍身,幾乎唔洗咬。牛展都好入味。呢三款平均嚟講都幾唔錯。雖然主食份量好多,但都想試下呢到嘅小食,於是就點咗個「燙鮮蚵」。呢款小食我係平時嘅台式店比較少見到,想試試。蚵仔好大粒,非常飽滿,不過略嫌鮮味唔夠,但好彩有出色醬汁調味。最後,飲埋杯野,我地點咗苿莉茶、仙草豆漿。茶可能泡太耐,飲到後尾有啲苦。而仙草豆漿唔錯,唔會太甜,且有豆香味。

呢到有正餐、小食、甜品、飲品。

上次無試到鰻魚飯,今次一定要試試。
真係超大條,鰻魚長度仲超過咗個碗,視覺上好震撼呀!

鰻魚味道唔錯,肉質較有咬口,唔會太腍,幾對我口味。
佢一碗嘅份量好多,若果細食嘅女仔可以Share食。

最後,飲埋杯野,我地點咗苿莉茶、仙草豆漿。

2019-12-02 138 瀏覽
再次黎到位於舊中環街市附近的台式食店一起食堂,今次我地選擇左食原條蒲燒鰻魚飯、紅燒三寶牛肉麵、小食鹽酥雞、鹵牛展、蘆薈桂花雪梨茶、冷泡茉莉毛尖茶。原條蒲燒鰻魚飯一上枱你就已經感覺到果份誠意,成條鰻魚頭尾突哂出個碗外面,視覺效果已經好吸引。呢間店既鰻魚飯比起日式鰻魚飯唔同,飯入面多左隻半熟溏心蛋、醃菜等等,增添左一份台式感覺,而味道方面鰻魚厚度適中,口感一流,配合溏心蛋同醃菜,真係非常夾,好好食。紅燒三寶牛肉麵,係原有既台式牛肉麵再加上牛丸同牛展,令到成個麵更加豐富,特別要提既係果粒牛丸,純對唔係平時食開果種,咬落去係有啖啖肉汁,我覺得呢個令成個麵加分。鹽酥雞炸得好脆口,但係咬落唔會乾身,外脆而入面既雞肉係軟身而且多汁,加上炸皮薄身,做到每一口都啖啖肉既感覺。鹵牛展,味道一流,感覺到調味適中,唔會太淡或大鹹,加上食落有小小甜味,無論配飯同麵都好夾。最後既兩杯飲品,蘆薈桂花雪梨飲落有粒粒蘆薈同雪梨,加上清新既桂花完全做到解渴既作用,而茉莉毛尖茶就有消膩作用。今次食得好飽,期待下次再試埋個芋圓。

2019-12-01 111 瀏覽
經朋友介紹之下來到了這一間台式食店,嘗試一下台式的風味,這食店離地鐵大約2分鐘十分方便.食店有各式各樣的便當牛肉麵小食及甜品等.提提大家食店的份量也十分之大.分量十足此外也充滿了台式的風味,加上自家製的醬料令台式的風味增加了不少.台式牛肉麵的牛肉十分之香滑,也選用比較名貴的部位因此性價比十分之高.這個雞肉飯充滿了雞油香味,水準之作.這個米卷也是即叫即炸的十分之香脆可口並沒有半點油膩.這個台式甜品也十分之有特色.

這個雞肉飯充滿了雞油香味,水準之作.

這個米卷也是即叫即炸的十分之香脆可口並沒有半點油膩.

這個台式甜品也十分之有特色.
2019-12-01 131 瀏覽
誤打誤撞入左依一間日台fusion小店,店既環境令人好有壓迫感,可能因為樓底比較矮,而牆身係淺藍色,掛左一啲台灣電影海報。我哋每人叫咗一個飯或者麵,再加左個花枝丸小食。牛呢個麵唔錯,麵好滑,蘿蔔都軟軟的,入晒味。豬軟骨飯,豬軟骨好軟身,都幾入味,唔鍾意蔥既記得走蔥!至於我呢就嗌咗香蔥雞絲撈麵,整體嘅味道係好淡,如果冇左香蔥同埋蒜頭,我諗成碗野其實冇味。不過呢雞肉份量都幾多,而且麵好滑。花枝丸,外面皮幾香,丸中間食到墨魚味,不過偏淡一點。

我哋每人叫咗一個飯或者麵,再加左個花枝丸小食。

牛呢個麵唔錯,麵好滑,蘿蔔都軟軟的,入晒味。

豬軟骨飯,豬軟骨好軟身,都幾入味,唔鍾意蔥既記得走蔥!

花枝丸,外面皮幾香,丸中間食到墨魚味,不過偏淡一點。
2019-11-23
2019-11-30 112 瀏覽
喺中環好難先搵到小店食午餐,喺中環街市對面嘅一起食堂,係難得嘅黃色小店,小店食台灣菜,誠意非常。佢有好多唔同午餐選擇,今日試咗牛肉烏冬,台式牛肉麵,配上煙銀嘅烏冬面,非常夾。牛肉有三大塊,非常入味亦好嫩,湯底亦非常入味。午餐仲包沙律,前菜同小泡芙,用料十足,一定要繼續狠狠地懲罰佢。

2019-11-27
  • 紅燒牛肉麵
2019-11-30 83 瀏覽
今晚同我朋友喺中環一齊收工就諗住去食台灣嘢, 行到去域多利皇后街頭有一間叫一起食堂嘅台灣嘢, menu幾多選擇同埋都幾多人食,所以我就同朋友都決定咗嚟呢度食飯。 主要有牛肉麵有便當有小食任君選擇。我就叫咗一份紅燒牛肉三寶麵湯底非常濃郁入味, 分量亦非常足料。 麵質都非常彈牙有掛湯嘅效果! 有牛丸,牛筋,牛腩。成日叫咗一個三式海鮮茶漬飯裏面有三文魚子,廣島蠔,蟹肉。 茶漬飯都好入味鮮味亦都叫咗幾樣小食叫左台式香腸, 炸花之丸味道都好夠味道!唔會淡茂茂!亦都有一個asahi啤酒冇酒精嘅! 冇酒精嘅啤酒感覺幾得意!最後仲食咗個芋圓仙草凍 芋圓 qq彈彈好啱我口味

亦都叫咗幾樣小食

叫左台式香腸, 炸花之丸味道都好夠味道!唔會淡茂茂!

最後仲食咗個芋圓仙草凍 芋圓 qq彈彈好啱我口味
2019-11-29 171 瀏覽
今天食了紅燒牛肉麵,但湯底好似有點偏酸。牛肉還可以,面底有點像烏冬飲品方面,我就飲了雪梨茶,唔太甜味道剛剛好,但我同事就話飲品應該要夠凍冰冰的。另外,午餐份量十分滿意。
紅燒牛肉麵
2019-11-29
15 分鐘 (堂食)
2019-11-24 104 瀏覽
今日做野經過中環,見到呢間日台式餐廳,門口望一望個餐牌,見價錢合理,叫咗一碗「海膽三色冷烏冬」,入邊有海膽、三文魚子、蟹肉,三樣味道好balance,烏冬煙銀,海膽新鮮,醬油味濃郁,$119呢個價錢絕對合理!另外,叫咗杯仙草豆漿,豆味濃,入邊仲有仙草,估唔到仙草配豆漿咁有好口感,豆漿甜度剛剛好,加上地理位置好方便,喺正中環街市隔離,有機會再黎。順帶一提,老闆娘好nice,仲請我食鹽酥雞,咁我順便講埋鹽酥雞,外脆內軟,值得一試
海膽三色冷烏龍麵
海膽三色冷烏冬
海膽三色冷烏龍麵
海膽三色冷烏冬
  • 鹽酥雞
2019-11-24 2113 瀏覽
同朋友入了南丫島散心,果然可「暫且抛開煩腦事,細味島上悠閒天」。乘船到中環已六時多,當然要盡興一點,吃埋晚餐才歸家。最後大家就在「一起食堂」一起吃飯。裝潢簡約平實,掛上一個個藤製燈籠,有日台灣風。看看四處牆身,掛上一幅幅台劇海報,「那些年,我們一起追的女孩」,「海角七號」、「練習曲」等等,雖已不是盛行的台劇,但卻令人細味....一邊有幾張二至四人枱,另一邊是面牆的單人高枱,入一點就見到半開放式的廚房,地方不大,枱與枱空間不多,大家要坐得親密一點。每枱都插了餐單和點菜紙,清晰簡單。分別有麵、便當、小吃、甜品和飲品。***************************友人點了一客三色海鮮茶漬飯 Crab Oyster & Fish Seaweed Rice w/Soup ($109),雖命名茶漬飯,但就唔係注入茶,就如英文翻譯一樣“w/Soup”,是似湯飯。飯面灑滿飯素,上枱時半浸着湯,旁邊伴着四隻廣島蠔、一些蟹肉和三文魚籽。友人話如果將晶瑩剔透的三文魚籽放在飯頂,相信賣相會更吸引。先嚐廣島蠔,體積中等,但肉厚肥美,肉質鮮嫩兼富蠔汁,不錯! 把飯素跟米飯拌勻,伴着湯和鹹鮮的三文魚籽同吃,
三色海鮮茶漬飯
先嚐廣島蠔,體積中等,但肉厚肥美,肉質鮮嫩兼富蠔汁,不錯! 把飯素跟米飯拌勻,伴着湯和鹹鮮的三文魚籽同吃,米飯入口濕且微暖,帶微鹹。
原條蒲燒鰻魚飯
原條蒲燒鰻魚飯 Upgraded grilled eel w/rice($139)是本店推介菜之一,果然無令我失望。原條長長的鰻魚沾滿鰻魚醬,色澤亮麗,面頭灑上紫菜絲,好吸晴!還配有溫泉蛋、日式蘿蔔、小棠菜和蔥花,賣相吸引!
原條蒲燒鰻魚飯
鰻魚相當墜手,難於挾起,真的很有份量。肉厚肥美,肉嫩帶少少柔韌,味道香濃,跟米飯和滑嘟嘟的溫泉蛋同吃,就最佳的配搭,正!再吃片酸配地咪咪的爽脆醃蘿蔔,再喝啖碗蘿蔔湯,以中和魚油的油膩感,配搭合宜。
滷牛腱
滷牛腱
點了一客小吃共享,滷牛腱($48)約有六七件,每件都算厚切,煙韌的牛筋與腍嫩的肉質相間,得挺有嚼勁,若然鹵得入味一點就更理想。
肉燥燙青菜
另一客小吃是肉燥燙青菜 Vegetables w/braised pork($28)。翠綠清爽的油麥菜面所淋上應是鹵肉,肥膏佔多,配埋炸蒜片,味道鹹香。
***********************
仙草冬瓜茶和熱菊香黑枸杞茶
熱菊香黑枸杞茶
友人揀了杯仙草冬瓜茶Winter melon tea ($24),仙草滑嘟嘟,味道甜。而我就要杯熱菊香黑枸杞茶 Hot Chrysanthemum black tea ($18),貪佢是花青素含量最高的野生植物,保健價值高,配上清香甘甜的菊花,順喉解膩,飯後來一杯最適合不過。
吃完這頓台日晚餐,真係好掛住台灣和日本,好想好想飛一轉,不過來緊的聖誕之旅也不是去這兩個地方,咁究竟我會去邊?大家繼續留意我的食評,或許會透露。
2019-11-22
熱菊香黑枸杞茶
2019-11-15 90 瀏覽
早幾日俾我在中環發現咗一間美味台式小店,兩個人晚上點了不少食物,狂歡大吃。未來已經看中必吃的有原條蒲燒鰻魚飯,見相知,真正一條過,條魚仲大個碗飯,最重要是醬汁都多,味道非常好,淨食送飯都好食,正呀!紅燒三寶牛肉麵材料好豐富呀,牛展肉、牛丸及牛腩,每樣有兩片,面質很滑,但又唔會太腍,有質素。以後是細細件的豬軟骨,這個黑糖豬軟骨有很多肉,抵食,只不過軟骨唔係咁多。鹽酥雞必吃,炸得不知幾酥脆,一口一件,停不了口。青菜不特別,只為配搭,飲品方面是自製,但已早早蓋蓋,衛生清潔,蘆薈桂花雪梨茶,清潤可口。雖然座位唔多,機乎滿座,但冇咗我們慢慢食慢慢傾,梳乎了一晚。

鹽酥雞必吃,炸得不知幾酥脆,一口一件,停不了口。

青菜不特別,只為配搭,

2019-11-09 95 瀏覽
好多香港人同我一樣,好喜歡去台灣,因為貪佢有好味日本菜,同時又可以享受正宗台灣菜!我之前去中環見客已經見到呢間野,成日都排長龍,又多後生尼食,好想試,但一直都唔夠時間排咁耐隊!結果今日星期六尼到,終於有位坐!我同舊同事分別嗌左原條燒鰻魚飯、紅燒牛肉麵、關東煮、花枝丸。講講鰻魚飯先,鰻魚係爽脆,但個汁有少少咸,但都係高水準。而紅燒牛肉麵呢,d牛肉係幾滑,個湯最重要係無咩味精。關東煮同我係台北七仔食既味係一樣 haha,但最衰無得自己揀餸!!花枝丸係好味,幾彈!但得4粒,有d唔夠喉...野飲就叫左仙草冬瓜茶,無冰!!佢係一早溝定雪好比你飲!總體尼講個用餐體驗都唔錯,好鍾意係香港食野但會食得出旅行既味道!

野飲就叫左仙草冬瓜茶
,無冰!!佢係一早溝定雪好比你飲!

2019-11-08 63 瀏覽
今次同朋友嚟到呢間一起食堂,鋪頭仔坐得幾溫馨。呢度嘅裝修簡單得嚟有種好舒服嘅感覺, 木材嘅色調好有台灣味道。張菜單同台灣嘅特色小店一樣都係咁樣樣tick,一眼睇曬可以食啲乜嘢嘢,非常之方便,唔使好似人哋啲菜單咁揭到頭暈都未揭完。第一道菜係關東煮,有好多各式各樣嘅魚糕,個湯底都幾好味,好似喺台灣食咁。另外仲叫咗豬軟骨同埋肉燥青菜,唔知啲豬係咪台灣嚟嘅呢 另外台灣菜最出名嘅當然唔少得佢啲炸物啦!我哋叫咗鹽酥雞同埋地瓜條,完全係新鮮炸好,熱辣辣脆卜卜,啲粉仲好薄添。主角終於嚟啦,係原條蒲燒鰻魚飯,隻蛋嘅生熟程度啱啱好,仲有好多飯素喺面頭,口感非常之特別,一試難忘呀!另外叫咗兩款台灣特色茶飲,兩杯都唔會好甜 唔怕食到變肥仔!兩個人埋單都只係食咗407蚊咋,喺中環呢個地頭食到咁豐富嘅晚餐真係好難得

另外仲叫咗豬軟骨同埋肉燥青菜,唔知啲豬係咪台灣嚟嘅呢

另外叫咗兩款台灣特色茶飲,兩杯都唔會好甜 唔怕食到變肥仔!

2019-11-07 198 瀏覽
今次試下中環既台灣菜,地點非常近我office,亦都近其他消遣地方,食完去玩冇得輸。台灣菜一路俾人既感覺係款式變化唔太多,老闆出奇地推介海膽三色蟹肉冷烏龍麵。呢個組合我以為淨係日本餐廳先食到,但原來台灣餐廳整一樣咁出色,適合海鮮控。朋友試左同樣係老闆推介既海膽紅燒三寶牛肉麵,牛展爽,牛丸彈,牛腩嫩,湯頭夠濃。食完面就試下食台灣菜必食即鹽酥雞,完全係新鮮炸起,入口會噴白煙嗰種,用嚟送冬瓜茶好夾。最後唔好以為睇落細細碗,食一碗面加一份小食,連我平時夠曬大胃口都覺得飽。

仙草冬瓜茶
紅燒三寶牛肉麵
海膽三色蟹肉冷烏龍麵
鹽酥雞
仙草冬瓜茶
紅燒三寶牛肉麵
海膽三色蟹肉冷烏龍麵
鹽酥雞
其實都真係幾鍾意食台灣野,去開中環,真係不妨來呢一間台灣餐廳試下,價錢係呢一區來講,絕對一定非常可以接受,所以亦都係令我選擇佢嘅原因之一呢間鋪唔大間,門面望落好似似日本餐廳多啲添呢度食物嘅選擇,呢一張紙就已經睇晒,就只係得呢一頁,雖然選擇唔多,但係就夠精而簡,一定揀到你會想食嘅嘢,望吓價錢,你會覺得有驚喜今晚我同朋友分別叫咗,冷泡茉前毛尖茶 及 仙草冬瓜茶,我嘅毛尖茶都幾好飲,因為係無糖嘅,帶有少少甘味,都唔錯,而朋友就覺得佢個冬瓜茶就比較甜,可能鍾意飲甜野嘅朋友會比較適合佢係用手搖外賣杯裝住架,所以就算飲唔晒,都可以拎走,繼續飲先介紹下小食,今晚嘅兩款小食分別有前面嘅 鹽酥雞及後面嘅 炸花枝丸,鹽酥雞嘅份量OK,重點係食落去外脆內軟,入面仍然鮮嫩,有大量肉汁,呢下真係好嘢花枝丸就好有咬口,出面加咗啲椒鹽落去,味道好香口今晚我同朋友都分別叫咗兩個麵,先介紹呢一個麵,佢係 蔥油雞肉乾拌麵,旁邊嘅湯,係用嚟適量地加入個麵度,因為可能有啲朋友覺得乾麵本身太乾,可以加啲湯水,就適合啲上面嘅配料完全遮住曬個麵,所以未睇到個麵嘅時候,就以為只係得上面嘅配料,上面分別有溫泉蛋,雞肉,菜,及大量蔥花進

呢間鋪唔大間,門面望落好似似日本餐廳多啲添

佢係用手搖外賣杯裝住架,所以就算飲唔晒,都可以拎走,繼續飲

花枝丸就好有咬口,出面加咗啲椒鹽落去,味道好香口

進溫泉蛋及所有配料攪拌在一起,你會發現佢呢個乾拌麵同平時台灣嘅拌麵有啲分別,呢個質感其實有少少似烏冬,佢完全吸晒溫泉蛋嘅汁,所以食落,每一啖都非常有雞蛋嘅香味,夠晒特別

另一個係湯麵黎,亦都係台灣菜當中,麵食嘅代表之一,紅燒牛肉麵

多件牛肉,配上紅蘿蔔,大白菜及蔥花,感覺都幾吸引,重點係個湯底夠味得黎,可能因為係紅蘿蔔既關係,味道有種鮮甜既感覺

但佢整體既味道相對比較濃,所以可能食慣重口味既比較會比較喜歡,而麵就當然吸曬湯底既精華啦!真係值得一試架