2019-11-06 80 瀏覽
喺中環行開想食芋圓,搵到呢間甜品得芋圓仙草凍,同埋芋圓燒仙草嘅舖。各自叫咗野飲,唔肯定大小嘅情況下叫咗兩款各一。黎到好大碗,超多芋圓好過份,味道算明顯食到係咩味,尤其芋頭圓有粒粒芋頭,仙草凍滑嘟嘟,奶唔會好凍,啱曬我呢啲養生嘅輕熟女。燒仙草就無影到,都係一碗無底深潭嘅黑色水,入面同樣有好多芋圓,冷熱食都好正!嘢飲唔特別,薑蜜係即沖,茶係茶包,盛惠每杯18大元。成間舖都貼漏咗台灣電影嘅海報 同埋有台日式正餐選擇 下次黎食埋正餐先!

各自叫咗野飲,唔肯定大小嘅情況下叫咗兩款各一。

嘢飲唔特別,薑蜜係即沖,茶係茶包,盛惠每杯18大元。

2019-11-03 65 瀏覽
星期六返半日工 係中環揾食 朋友介紹呢間台灣野食物品種唔算多 但各種都感到廚師用心去做我哋點咗台灣最出名的牛肉麵 餐廳推介紅燒三寶(有牛肋肉,牛腱同牛丸)牛肋肉同牛腱煮得啱啱好 有牛味又有口感牛丸爽口彈牙 加埋炆到好入味的白/紅蘿蔔真係冇得輸 朋友食原條鰻魚飯 超大條鰻魚配埋溫泉蛋 鰻魚加埋醬汁好好味咬落有口感唔會太淋 配飯簡直無得輸另外加左碟鹽酥雞 香脆惹味 簡直食唔停口餐廳自家制多款特色飲品我地揀左蘆薈桂花雪梨茶 清甜潤喉仙草冬瓜茶 清涼可口 這種秋涼天氣最啱飲最後緊係食女仕最愛的甜品 台灣出名的芋圓仙草芋圓彈牙得來有口感 甜道又適中 加埋少少淡奶真係好好味
我哋點咗台灣最出名的牛肉麵
餐廳推介紅燒三寶(有牛肋肉,牛腱同牛丸)
牛肋肉同牛腱煮得啱啱好 有牛味又有口感
我地揀左蘆薈桂花雪梨茶 清甜潤喉
仙草冬瓜茶 清涼可口 這種秋涼天氣最啱飲
加埋少少淡奶真係好好味
2019-10-28 76 瀏覽
想係中環搵個唔係藍色嘅台灣菜食飯,搵咗呢間一起食堂!lunch未夠一點都已經有好多人排隊,因為佢間店呢都比較細,少少迫嘅,但如果係兩個人嘅話,排好快就有位喇!佢lunch係set嘅,除咗main 嘅食物之外,佢側邊會有三小碟,係一個迷你嘅胡麻醬沙律,酸木耳同埋一啲迷你嘅番薯仔。因為唔係好肚餓嘅關係,我就叫左個關東煮烏龍麵,即係烏冬,味道ok。 但其實佢都幾大碗,同埋又有三小碟,比起同樣係中環嘅其他一啲台菜好似"吃什麼"/"鐵牛"咁,佢嘅份量算係多。 而且我係好鍾意食餐有一啲配菜,唔會咁單調,因為茶木係藍色唔會再食,呢間台灣野會係另一個好選擇另外朋友就嗌咗泡飯。 佢呢間嘢似係日式同埋台式都有嘅,呢個泡飯你見到橙色嗰啲係啲日本魚籽,跟住仲有d蠔,係一個海鮮嘅泡飯。另外跟餐加12蚊就有一個細嘅芋圓仙草凍,嗌一碗大嘅可能會太飽,所以我哋加咗呢個,細細碗,幾好食,佢啲仙草唔係嗰種好濃味嘅 同埋嗰啲店員見我哋兩個人加咗一個仙草凍only,都主動offer話畀個碗仔同埋新匙羹嚟,服務都唔錯另外野飲都係可以加12蚊就會加杯台式飲品, 其中好欣賞佢係外面d 台式飲品店咁一杯膠杯畀你,你可以飲唔曬直接攞走

另外野飲都係可以加12蚊就會加杯台式飲品, 其中好欣賞佢係外面d 台式飲品店咁一杯膠杯畀你,你可以飲唔曬直接攞走嘅,咁我覺得呢個設計都幾好,好方便!
10 分鐘 (堂食)
2019-10-25 85 瀏覽
今日在中環下班後,同事應邀一起吃晚飯。當大家正苦惱吃什麼時,頓時想起曾光顧過這家「一起食堂」,便向同事提議一下☺️。星期五晚1945到達,已座無虛席。不過等了5分鐘左右便有位,輪轉也算快😃。•1️⃣ 米紙蝦春卷 $32上次吃過這春卷後一試難忘,所以便推介給朋友😂。網紋春卷非常酥脆,配上蝦肉🦐、蘿蔔絲等餡料,美味非常😋。-2️⃣ 烤台灣香腸 $32 台灣腸頗Juicy👍。-3️⃣ 原條蒲燒鰻飯 $139 超大條蒲燒鰻魚只需$139,真是超值🤑。-4️⃣ 芋圓仙草凍 $38 上次吃它的芋圓時記得三款芋圓在味道上沒有多大分別。但這次再吃時,芋頭味芋圓有驚喜,芋圓中有芋頭粒,芋頭味頗突出👍,而且份量很多。-5️⃣ 仙草豆漿$24豆漿不能選擇甜度,但甜度適中。豆漿頗濃厚,不錯👌。

1️⃣ 米紙蝦春卷 $32
2️⃣ 烤台灣香腸 $32
台灣腸頗Juicy👍。
3️⃣ 原條蒲燒鰻飯 $139
超大條蒲燒鰻魚只需$139,真是超值🤑。
4️⃣ 芋圓仙草凍 $38
5️⃣ 仙草豆漿$24
豆漿不能選擇甜度,但甜度適中。豆漿頗濃厚,不錯👌。
  • 芋圓仙草凍
  • 仙草豆漿
  • 米紙蝦春卷
2019-10-25 60 瀏覽
Went out to have lunch with colleagues on a Happy Friday. Picked this restaurant as my colleagues wished to have Taiwanese food.I chose this “原條蒲燒鰻魚飯”, as I missed the time I had unagi in Tokyo. To begin with, the whole piece of eel is grilled to an optimal juiciness and scent. You can smell a bit of charred taste, but the meat of the fish is still tender and moist. The sesame, seaweed on top also add some umami and crunchiness to the eel as well. The soft-boiled egg was a nice touch too, which

I chose this “原條蒲燒鰻魚飯”, as I missed the time I had unagi in Tokyo. To begin with, the whole piece of eel is grilled to an optimal juiciness and scent. You can smell a bit of charred taste, but the meat of the fish is still tender and moist. The sesame, seaweed on top also add some umami and crunchiness to the eel as well. The soft-boiled egg was a nice touch too, which adds some molten yolk to the rice. However, the rice is rather on the soft and mushy side…

Sorry to say but the soup was mediocre, didn't expect much from it, but I suggest them to add more flavour to the soup. Will come back for the rice though.
2019-10-11
  • 原條蒲燒鰻魚飯
2019-10-23 293 瀏覽
今日和朋友往中環一起食堂食台灣菜, 我們點了台灣土雞肉飯, 原條蒲燒鰻魚飯、貢丸湯、烤台灣香腸、仙草豆漿和黑糖薑母茶。台灣土雞肉飯雞肉肉質鮮嫩, 菜食落新鮮爽口、黃蘿蔔食落開胃、蛋好香濃蛋香, 飯食落軟綿配上自家醬汁食落十分夾, 湯鹹度適中,整份台灣土雞肉飯份量足料, 口感十足;原條蒲燒鰻魚飯鰻魚燒得肉質鮮甜, 燒烤醬汁食落醒胃, 配上酸酸甜甜的小黃瓜和紫菜碎, 食落惹味而不感到油滯;貢丸湯貢丸食落彈牙, 湯底有味菜和炸蒜片, 湯底味道香濃,口感十足;烤台灣香腸, 食落熱辣辣, 煎得香脆可口,入口甜度適中, 食落香脆;最後仙草豆漿豆味香濃, 仙草爽口;餐廳座位舒適, 有很多台灣電影海報, 很有特色, 而且食物美味,價錢合理, 我和朋友食了一頓好味台灣菜。
台灣土雞肉飯
仙草豆漿
原條蒲燒鰻魚飯
2019-10-22
2019-10-21 82 瀏覽
呢到有一股濃濃嘅台灣味道,係中環人來人住嘅街道上,佢門口真係會吸引到人們嘅目光,係中環黎講,佢都算價錢合理,平均消費100-150蚊到,餐廳有好多麵食飯食小食飲品選擇,另外仲有甜品,雖然點餐紙一頁齊哂,但其實內容一啲都唔少😝.當中個人最喜歡牛肉麵,因為湯底有羅宋湯嘅味道而有清清地嘅牛肉味,牛肉爽淋,肥瘦適中,唔錯!而關東煮亦都值得一試,裏面有菇,菜,粟米,羅白,蛋,丸,海膽丸魚腐包,女仔已經夠飽,售68蚊係舖頭當中嘅抵食之選。
2019-10-15 86 瀏覽
中環 一起食堂之前食過,因為佢既鰻魚飯好吸引,所以今日就捉左女朋友陪我再食多次,人一樣甘多人原條蒲燒鰻魚飯必點既飯上配上酸蘿蔔鰻魚長過嗰碗而且厚身,肉質不會過於軟腍,有肉感配上半熟溫泉蛋同紫菜絲,原條的鰻魚真的很邪惡,口感鬆軟嫩滑 ,別有另一番風味,味道絕對令人非常滿足鹽酥雞炸得很香口口感唔會太粉,外脆又肉質多汁,份量多肉燥燙青菜推介之選,肉燥都多。芋圓燒仙草又係必食之選,有3色芋圓煙韌,仲有啲花奶撈埋一齊好好食,仙草凍勁足料推介⭐️⭐⭐️⭐⭐ ——
中環 一起食堂

原條蒲燒鰻魚飯

鹽酥雞
炸得很香口口感唔會太粉,外脆又肉質多汁,份量多

肉燥燙青菜
推介之選,肉燥都多。

芋圓燒仙草

推介⭐️⭐⭐️⭐⭐
——

在中環上班,天天都是匆匆忙忙的,雖然是不情不願的「偶爾」星期六半天工作,卻換來片刻的放緩腳步,跟伙伴走進台日式便當文化的小食店—「一起食堂」,享受一頓簡潔但豐富的午餐。 小小的台日式食店,沒有豪華廂座,主要針對來去匆匆的繁忙上班族客群而設,雖然便當形式送餐,但食材用料並無馬虎! 海膽三色冷烏龍麵 $119-HKD海膽細膩甘甜,入口即溶;一咬即破,鹼鮮味濃郁的三文魚子, 絲絲鮮甜的蟹肉,加上冷烏冬麵幼滑清新,絕對是清涼舒心的食材拼搭,三扒兩撥,已把整碗吃光光呢~—————-原條蒲燒鰻魚飯 $139-HKD原條鰻魚無取巧,長度足足超越湯碗;沾上帶有咸甜鮮味的醬油燒烤的鰻魚,口感黏稠濃肉,入口鮮味肉嫩,米飯中和了鰻魚豐富的油脂,惹味不膩滯。 ————————炸花枝丸 $32-HKD內脆內軟心的炸花枝丸,為食foodie不會抗拒 ——————-鹽酥雞 $38-HKD蘆薈桂花雪梨茶 跟餐加$12-HKD每次走訪台灣必吃的地道小食,以調味料—鹽、蒜、九層塔、胡椒、五香粉等泡製的鹽酥雞,脆卜卜,超香口;配上清熱花香的蘆薈桂花雪梨茶,清甜滋潤。 ———————肉燥燙青菜 $28-HKD習慣每餐都要均衡

海膽三色冷烏龍麵 $119-HKD

—————-
原條蒲燒鰻魚飯 $139-HKD

————————

炸花枝丸 $32-HKD
內脆內軟心的炸花枝丸,為食foodie不會抗拒

——————-
鹽酥雞 $38-HKD
蘆薈桂花雪梨茶 跟餐加$12-HKD

———————
肉燥燙青菜 $28-HKD
習慣每餐都要均衡飲食,青菜總不能少囉! 淋上台式肉燥的油麥菜,在單調泛味的「油菜」,添上層次點綴
2019-09-28
2019-10-12 101 瀏覽
第一次來到中環的一起食堂,網上看到有不錯的好評,雖然店面小小但食物質素有保證。,價錢方面都平民。正宗台式菜的一起食堂,有不少菜式選擇。我們叫了紅燒牛肉麵$89牛肉面面的份量足夠,牛腩夠入味,湯底濃郁。和風牛肉烏龍面$79烏冬份量很多和煙韌,和風牛肉調味足夠,熱上的湯底下更加入味。炸地瓜條$38蕃薯條炸得香脆,很久沒有吃過炸蕃薯條,甜中帶脆。肉燥燙青菜$28芋圓仙草凍$38芋圓很彈牙,很煙韌,加了涼粉和花奶口感更好。冷泡茉前毛尖茶$24自家制的茱莉茶,茶甘濃郁。
正宗台式菜的一起食堂,有不少菜式選擇。
我們叫了

紅燒牛肉麵$89

牛肉面面的份量足夠,牛腩夠入味,湯底濃郁。
和風牛肉烏龍面$79

炸地瓜條$38

蕃薯條炸得香脆,很久沒有吃過炸蕃薯條,甜中帶脆。
肉燥燙青菜$28

芋圓仙草凍$38

芋圓很彈牙,很煙韌,加了涼粉和花奶口感更好。
冷泡茉前毛尖茶$24

自家制的茱莉茶,茶甘濃郁。
2019-09-27
10 分鐘 (堂食)
2019-10-12 100 瀏覽
呢間店子上菜速度好快👏🏻老闆娘服務態度超好!❤️.芋圓仙草凍 $38見到有芋圓所以叫一碗同朋友share先😆估唔到咁大碗!重點係有超多芋圓!😳非常慷慨🤩👏🏻芋圓好煙韌!夾仙草同花奶都好食,如果有多少少配料會更好啦~不過38蚊咁大碗都係值得一試!.原條蒲燒鰻魚飯 $139其實係為咗食鰻魚飯而嚟架🤤原條真係冇得輸,見到都想流口水呀🤣鰻魚好肥美!好食!如果燒得再香啲會更正~紅燒牛肉麵 $89紅燒牛肉好腍唔痴牙👍🏻個麵好咬口,同埋個湯底都好味!呢個又係大大碗🧡綜合關東煮 $68一向好鍾意食關東煮🍢因為好清甜😋而呢一個都好豐富、好味~飲品揀咗桂花雪梨茶 +$12及仙草冬瓜茶 +$12,兩杯都好飲!甜度啱啱好👌🏻

呢間店子上菜速度好快👏🏻老闆娘服務態度超好!❤️

芋圓仙草凍 $38

見到有芋圓所以叫一碗同朋友share先😆
原條蒲燒鰻魚飯 $139

紅燒牛肉麵 $89

綜合關東煮 $68

一向好鍾意食關東煮🍢因為好清甜😋
而呢一個都好豐富、好味~
2019-10-10 78 瀏覽
這一陣子是台灣菜月啊,今晚也是吃台菜呢!今次來到中上環一帶很有名的一起食堂,品嚐這間很有特色,fusion 得很的台灣麵店。帶點古早又新穎的裝潢,切合中環的中高檔客戶所需。食物:原條鰻魚飯$139非常大條的鰻魚!伸展到便當盒外去了!而且份量比飯還大照燒醬味道適中,軟骨甚少而且易吞,肉質軟稔,不錯!海膽三色冷烏龍麵$119偌大的一塊海膽!有兩隻拇指般大了吧!入口很juicy ,三文魚籽咸香,凍蟹肉竟還帶鮮味!最正是他們用上稻庭烏冬,入口非常彈牙有嚼勁,好好吃!肉燥青菜$28,味道不錯,用上甜甜的肉燥澆在油麥菜上,感覺不會太寡。黑糖豬軟骨$48煮得軟稔入味,不過就吃不出黑糖味,整體比較一般蘆薈桂花雪梨茶$24非常清新的一款,雪梨的甜柔潤而清新,蘆薈煙韌爽彈,比珍珠奶茶不知好上多少!
這一陣子是台灣菜月啊,今晚也是吃台菜呢!

帶點古早又新穎的裝潢,切合中環的中高檔客戶所需。

食物:

原條鰻魚飯$139
非常大條的鰻魚!伸展到便當盒外去了!而且份量比飯還大

照燒醬味道適中,軟骨甚少而且易吞,肉質軟稔,不錯!

海膽三色冷烏龍麵$119

最正是他們用上稻庭烏冬,入口非常彈牙有嚼勁,好好吃!

黑糖豬軟骨$48
煮得軟稔入味,不過就吃不出黑糖味,整體比較一般

蘆薈桂花雪梨茶$24
2019-10-09 88 瀏覽
細妹公司樓下新開咗間台式小館,叫一起食堂,話好多人排隊,所以揀晚上收工食,咁樣就可以慢慢享受~8點鐘到步都好爆場,要等位,就外觀看鋪面就以一片木板做招牌,內𥚃地方不大,小二人座及單人靠邊位為主,加粉刷藍色的牆壁,配上紙油燈,簡單帶出台式風格。店員告知,已經有幾款食物沽清,所以有D失望,不過都仲有好多選擇,我地叫咗兩款烏龍麵同幾樣小食飲品,上菜效率快,紅燒牛肉麵同三色海鮮烏龍麵首先登場,紅燒牛肉好軟腍大件,牛味濃郁,而且湯底香濃,不是味精湯~三色海鮮分別係三文魚子丶廣島蠔同蟹肉,廣島蠔大粒飽滿,鮮甜多汁,再配上三文魚子同蟹肉食,滿口幸福~小食我地叫咗肉燥燙青菜丶滷蛋丶鹽酥雞丶酥炸地瓜條丶綜合關東煮同台式燙鮮蚵肉燥燙青菜:肉燥肥瘦分明,還有炸蒜鋪面,青菜係油麥菜,燙得青綠不油膩鹽酥雞:炸得香脆,皮脆肉嫩,一口一粒夠過癮酥炸地瓜條:炸起熱辣辣,像粗薯條,帶有地瓜香甜味綜合關東煮:這個好多料~有肉丸丶有白蘿蔔丶有豆腐包丶魚腐丶玉子丶蒟蒻同魚片,三心兩意之選燙鮮蚵:新鮮蚵仔淋上醬汁與姜絲,鮮味十足,大大粒,蠔迷必吃飲品我地叫咗仙草冬瓜茶同蘆薈桂花雪梨茶,甜度啱啱好,而且叫主食係優惠價$12配置的
鹽酥雞:炸得香脆,皮脆肉嫩,一口一粒夠過癮
酥炸地瓜條:炸起熱辣辣,像粗薯條,帶有地瓜香甜味
燙鮮蚵:新鮮蚵仔淋上醬汁與姜絲,鮮味十足,大大粒,蠔迷必吃
這家店還有便當可選,但人流多,好多食好快沽清~當天只餘下麵食,若果想賞盡滋味,各位要早D嚟食哦,
2019-10-09 150 瀏覽
星期日午餐時間中環面家得好少人,所以店鋪都係得兩三個人。食物選擇算多,中環黎講都唔算貴。有饅魚飯既地方都令人開心。所以叫左個原條饅魚飯,明顯地貴過其他食物。最開心係擺盤靚,饅魚都長,而且有三個小吃,讚!不過以價錢黎講,饅魚就唔夠用心。肉唔算好肥,亦唔係即燒,無脆口同油脂感。男朋友叫左紅燒牛肉麵。都有同樣既小食。湯頭唔油偏清,肉質都幾腍。不過麵質唔Q彈,少少扣分。因為我個飯貴,每人要百鬆啲蚊食午餐。
星期日午餐時間中環面家得好少人,所以店鋪都係得兩三個人。

食物選擇算多,中環黎講都唔算貴。

最開心係擺盤靚,饅魚都長,而且有三個小吃,讚!
不過以價錢黎講,饅魚就唔夠用心。
肉唔算好肥,亦唔係即燒,無脆口同油脂感。
原條蒲燒饅魚飯

男朋友叫左紅燒牛肉麵。
都有同樣既小食。
湯頭唔油偏清,肉質都幾腍。
不過麵質唔Q彈,少少扣分。
紅燒牛肉麵

因為我個飯貴,每人要百鬆啲蚊食午餐。

2019-10-06
原條蒲燒饅魚飯
2019-10-08 85 瀏覽
之前新開嘅一間餐廳~觀察咗佢咁耐先嚟試吓佢不時Lunch好多人排隊食~所以就放工去食,諗住無咁多人~點知都要排隊等不過無Lunch咁誇張~大約等咗15分鐘就入得~環境不大,夜晚都坐滿人~喺等位嘅時候,我就已經睇咗食咩喇~一坐低就可以即刻叫~我揀咗海膽三色冷烏龍麵有一大塊海膽放喺中間~下底有三文魚籽~仲有有好多蟹肉~撈埋一齊食,味道十足~每一啖都充滿蟹肉,好好味~$119有海膽又有蟹肉~真係好抵食啊~朋友揀咗原條鰻魚烏龍麵~外貌好吸引,鰻魚好大條,味道不錯~用流心蛋同啲烏東撈埋一齊食,又別有一番風味~不過朋友話如果係配飯就變得更加好食~可惜店舖好似只有烏龍麵~鹽酥雞~大大碟,熱辣辣食好好味~綜合關東煮~有貢丸、牛丸、蘿蔔、福袋、冬菇、蒟蒻等等...我食咗貢同福袋~貢好好味~味道一流福袋幾特別,咬開內裏係類似海膽包心丸嘅感覺~飲品我揀咗冷泡苿前毛尖茶簡單得來飲落又無咁滯~朋友揀咗仙草冬瓜茶~佢話甜度適中仲好好飲~叫我下次一定要試咁話~整體上都幾好味~Lunch又多一個選擇啦~
之前新開嘅一間餐廳~

觀察咗佢咁耐先嚟試吓佢

不時Lunch好多人排隊食~
所以就放工去食,諗住無咁多人~
點知都要排隊等
不過無Lunch咁誇張~
大約等咗15分鐘就入得~
環境不大,夜晚都坐滿人~

喺等位嘅時候,我就已經睇咗食咩喇~
一坐低就可以即刻叫~

我揀咗海膽三色冷烏龍麵

有一大塊海膽放喺中間~下底有三文魚籽~

仲有有好多蟹肉~撈埋一齊食,味道十足~

每一啖都充滿蟹肉,好好味~
$119有海膽又有蟹肉~真係好抵食啊~

朋友揀咗原條鰻魚烏龍麵~

外貌好吸引,鰻魚好大條,味道不錯~

用流心蛋同啲烏東撈埋一齊食,又別有一番風味~
不過朋友話如果係配飯就變得更加好食~
可惜店舖好似只有烏龍麵~

鹽酥雞~

大大碟,熱辣辣食好好味~

綜合關東煮~

有貢丸、牛丸、蘿蔔、福袋、冬菇、蒟蒻等等...
我食咗貢同福袋~貢好好味~味道一流

福袋幾特別,咬開內裏係類似海膽包心丸嘅感覺~

飲品我揀咗冷泡苿前毛尖茶

簡單得來飲落又無咁滯~

朋友揀咗仙草冬瓜茶~
佢話甜度適中仲好好飲~
叫我下次一定要試咁話~

整體上都幾好味~Lunch又多一個選擇啦~