2017-05-01 53 瀏覽
天水圍終於有一間似樣的甜品店,位置在聚星樓附近,而且有大量車位,住屯門的車友特意出車來一試!事實上比起元朗泊街的確好多了,環境不俗,趁天氣不算熱,坐在外面吃一樣有風味,適合小朋友和愛寵物一族,值得推介。 有來自沖繩的紫薯系列,不是港女亦不住要了一份紫薯窩夫,賣相一流,相機食先是常識吧! 雪糕可以自選,質素一般。窩夫偏軟,蛋味香,內藏少許紫薯蓉,裝飾用的紫薯蓉味道不錯的,甜而不膩。上面有兩塊紫薯片,略嫌過氣,不夠脆口。 朋友的芝士撻定食,對,是定食set(笑,怎麼連甜品也有set了?)兩件芝士撻,上桌時熱呼呼,芝士味不濃,反而帶檸檬微微的酸味。水果盤新鮮解膩,而熱生薑茶不甜,夠辣勁,亦是解膩良品,感覺就像是減低吃甜品的最惡感(苦笑) 黑芝麻心太軟,蛋糕烤焦了,有點可惜,吃不到應該有的味道。 朋友的白桃乳酸梳打,蜜糖自己添加,不用怕過甜,味道清甜,而且份量可沖兩三次呢! Oreo香蕉奶昔和宇治抹茶奶,超級香濃,就看你喜歡甚麼口味,個人就覺得抹茶很不錯!而且有感飲品比甜品出色。可能是日人比較多,所以甜品有點失準?不過作為天水圍友,實在很難得在區內有靚甜品店,影相打卡一流。
黑芝麻心太軟,蛋糕烤焦了,有點可惜,吃不到應該有的味道。
Oreo香蕉奶昔和宇治抹茶奶,超級香濃,就看你喜歡甚麼口味,個人就覺得抹茶很不錯!而且有感飲品比甜品出色。可能是日人比較多,所以甜品有點失準?不過作為天水圍友,實在很難得在區內有靚甜品店,影相打卡一流。住在附近的朋友可以一試,但若說到「慕名而來」,就有點誇張了。
2017-04-30 52 瀏覽
之前嚟到天水圍探朋友,食完晚飯後大家意猶未盡,本來諗住全部人坐西鐵歸家,到西鐵站時突然有人諗起附近有間糖水店, 我哋又為食又有探險嘅精神,就大家一齊出發!響西鐵站落電梯,沿住車路行過去,見到附近已經有好多一糖嘅旗幟。見到停車場中間比較光猛嘅就係糖水店。店入邊有十幾個位置仲有啲係戶外嘅。我見到大部份客人都已食窩夫同埋心太軟為主。除咗一般甜品之外仲有好幾款飲品選擇!首先有朋友嘅楊枝甘露到達,材料好豐富勁多芒果肉同埋柚肉,好鮮甜!而且仲有一啲脆西米鋪響上面增加口感。見到呢度有榴槤心太軟咁特別,我就自己點左呢一個!仲可以自己配搭雪糕口味!心太軟外邊軟綿綿,旁邊有多款生果同雪糕,鮮甜美味!超開心太軟後榴槤味呼之欲出湧出來!流心效果好澎湃!榴槤味好重,頗甜。但配上蛋糕一齊食就剛好。我仲叫咗個蜂蜜荔枝梳打,梳打超級夠氣,蜂蜜係隨個人口味加上去,十分甜美!荔枝味亦好清新。原來咁嘅配搭都唔錯。份量好大兩個人飲都足夠。原來天水圍而家多咗咁多好嘢食,附近嘅居民都有福啦!

店入邊有十幾個位置仲有啲係戶外嘅。

我見到大部份客人都已食窩夫同埋心太軟為主。

除咗一般甜品之外仲有好幾款飲品選擇!

心太軟外邊軟綿綿,旁邊有多款生果同雪糕,鮮甜美味!

原來天水圍而家多咗咁多好嘢食,附近嘅居民都有福啦!
2017-04-29 466 瀏覽
天水圍西鐵站附近有一間朋友介紹的甜品店,今天在天水圍逛,決定去食個甜品。甜品店的位置就在天水圍西鐵站E出口,沿小徑行到尾。店舖的外牆有一面好有特色的牆,上面有一面畫,好似外國街頭的 street art。除了店內有座位外,店外都有少量的座位。鮮芒果腸粉一碟6舊,大大舊!腸粉滑流,入口爽滑。芒果香甜,加上鮮味的芒果汁,每一件芒果腸粉的芒果和腸粉比例都合宜。奇異果汁真材實料,每啖都有粒粒的奇異果籽。甜度適中,奇異果味足夠,酸酸甜甜健康又開胃。紫薯窩夫賣相好吸引,大大件的窩夫加上紫薯蓉和糖霜,在黑色的碟上形成強烈的顏色對比。配上烤乾的紫薯乾片,脆脆的口感跟窩夫鬆軟的質感放在一起好夾。在鬆化的窩夫中間還夾有紫薯蓉,感覺十分充實。榴槤心太軟烤到金黃色的心太軟,中心是流心的榴槤汁,非常濃裂的榴槤味!我好欣賞心太軟的外層都是烤得脆脆的,但內裡還是流心。伴碟的生果都有精心挑選過,不會太甜搶去心太軟的味道。餐牌如下:想不到在天水圍的角落會有一間如此隱世但又出色的甜品店,這裡還可以免費泊車,下次可以開車過來。
甜品店的位置就在天水圍西鐵站E出口,沿小徑行到尾。
除了店內有座位外,店外都有少量的座位。
紫薯窩夫
在鬆化的窩夫中間還夾有紫薯蓉,感覺十分充實。
餐牌如下:

2017-04-29
2017-04-29 174 瀏覽
今天工作遇上不開心的事情, 於是朋友見我如此, 便約我來到這家偏僻而寧靜的甜品店, 大吃一餐。甜品店的外圍有一大片空地停車場, 適合開車的食友前來探秘。而裏面裝飾簡約, 營造一種優閒氣氛。我們點了Bailey’s心太軟($58), 鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食($46); 端上來, 2樣的賣相不俗; Bailey’s心太軟, 有一球曲奇雪糕及不同水果:奇異果, 香蕉及芒果; 心大軟的外皮鬆軟, 裏面包含Bailey朱古力酒心; 外側開一個小洞, 但感覺不太流出; 而味道不太甜, 有淡淡的酒香吃完已有少少飽肚了;而另一個鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食, 這主食是流心芝士撻, 撻心充滿香濃的芝士流心, 鹹香, 芝士味齒頰留香; 而生薑茶, 稍甜, 薑味若再濃烈一些會更為吸引。吃完甜品, 與朋友傾完一輪, 所有的不愉快事情已拋腦後。

鮮雜果流心芝士撻配生薑茶定食
吃完甜品, 與朋友傾完一輪, 所有的不愉快事情已拋腦後。
2017-04-27 108 瀏覽
見今期美食男女推介尼間「隱世」甜品,所以一班友人專門開車來試食!一場來到,索性試試。尼間甜品店不算隱世,都好易揾,外面坐滿「慕名前來」的食客。 店內賣的甜品貌似創意之類的甜品,見菜單上好多紫薯系列,索性來個紫薯梳乎厘和榴蓮心太軟。梳乎厘中曬伏,表皮蛋白淡而無味,中間紫薯完全沒有紫薯味,唔知食緊咩。食兩口已經放棄!榴蓮心太軟,外皮算脆,但榴蓮竟然冇榴蓮獨有的臭味,士多啤梨雪糕有藥水味,冇錯,是藥水味!這樣難食的甜品,一次足也!!!
2017-04-23
10 分鐘 (堂食)
$60 (宵夜)
2017-04-27 87 瀏覽
今日和朋友路過屏山,佢忽然話想食甜品,知道附近有間甜品店唔錯,就帶左我過去呢間店比我第一感覺係泊車非常方便,門口就有一個大大的停車場,即使自己冇開車,其實三分鐘步行亦可到天水圍西鐵站,整體黎講交通尚算方便朋友去到就話今日想食心太軟,但見到店內衆多的心太軟款色,選擇困難症的我們兩人,竟叫了三個心太軟黑芝麻心太軟配薄荷朱古力chip 雪糕,我自己很喜歡黑芝麻,所以呢款差唔多我食哂,首先外層佢做到鬆脆適中,內裡的流心食得出係用料充足,好濃的黑芝麻香味!另外那個生果伴碟亦沒有馬虎,每種生果都食得出係好新鮮的朋友是一位綠茶控,所以另一個綠茶心太軟主要由佢來應付,我淺嚐幾口,綠茶味好夠,朋友問店家用什麼綠茶粉開的,得知佢溝了台灣和日本綠茶粉,用意係減少日本綠茶偏苦的特性影響甜品的味道,夠心思最後一個係我地兩個都很有興趣的,Baileys 心太軟,首先,佢一上枱,個賣相係令你不期然會用部手機影低佢的,太靚了. 面層白色的coating 真係睇得到店家的用心,而除左美觀外,層coating 其實係同流心一樣,都係有濃濃的baileys 香味,入口的一刻令人有一種滿足的感覺,一個非常值得推介的款式香港甜

香港甜品店已開到成巷成市,要突圍其實不容易,有些店的取向可能求創新,什麼千奇百怪的甜品款式推陳出新,但我更欣賞一啲用心去做好平凡常見的甜品,一糖係值得大家一試的!
2017-04-25
今天跟豆丁到濕地公園遊玩,回程時就坐輕鐵返回天水圍西鐵站。因為午餐份量太少了,下午時分,肚子已經餓了!全家就在車站附近,希望找家餐廳來個下午茶。在月台上看到這小路紅旗飄飄,是一家甜品店。甜品做下午茶也不錯。沿著紅旗,就來到這個停車場的甜品店。停車場內有DOG DOG,但不怕生,都很安静呢!原來店內已滿座,唯有在露天停車場的位置就座吧!可以聽鳥語,豆丁可以静静地數輕鐵。下單後,先帶豆丁到洗手間清潔雙手,甜品很快便呈上來了! 鮮芒果河粉  冰凍的鮮芒果河粉先上。從前嚐過芒果腸粉,所以這次在腸粉與河粉之間,最終選擇了河粉。粒粒黃色的芒果浸在芒果蓉內,再往下尋找,就會看到雪白的河粉。嚐了一口白雪雪,凍冰冰又帶點椰汁香的河粉,應該是椰汁做出來的,再加點魚膠粉/蒟蒻粉之類作定型。可是要做出有如河粉的濶度及厚度,自己肯定没有這耐性,家中也没有相關工具。如此花心机挨眼訓的甜品,還是到餐廳享用吧! 粒粒芒果的味道,跟在芭提雅的泰國芒果很相似,但這芒果顏色比較深。 雜果流心芝士撻配柚子蜜定食   豆丁喜歡芝士撻,嚷著要這款。可是芝士撻套餐配2款飲品:生薑茶,紅棗茶。這2款溫補之物,自己受不了呢!而職員表示
今天跟豆丁到濕地公園遊玩,回程時就坐輕鐵返回天水圍西鐵站。
因為午餐份量太少了,下午時分,肚子已經餓了!
全家就在車站附近,希望找家餐廳來個下午茶。

在月台上看到這小路紅旗飄飄,是一家甜品店。
甜品做下午茶也不錯。
沿著紅旗,就來到這個停車場的甜品店。
停車場內有DOG DOG,但不怕生,都很安静呢!

原來店內已滿座,唯有在露天停車場的位置就座吧!
可以聽鳥語,豆丁可以静静地數輕鐵。
下單後,先帶豆丁到洗手間清潔雙手,甜品很快便呈上來了!
鮮芒果河粉
如此花心机挨眼訓的甜品,還是到餐廳享用吧!
鮮雜果流心芝士撻配柚子蜜定食
雜果流心芝士撻配柚子蜜定食
豆丁喜歡芝士撻,嚷著要這款。
可是芝士撻套餐配2款飲品:生薑茶,紅棗茶。
這2款溫補之物,自己受不了呢!
而職員表示可改配熱柚子蜜。酸酸甜甜的柚子蜜,可治咳嗽呢!於是點了這個定食了。
流心芝士撻
小巧的芝士撻,外表似蛋撻。職員表示芝士撻中心還很熱,要小心食用。
等了半分鐘了,時間應該夠多吧!
芝士撻,一定要趁熱食,才可感受內裡芝士流心的口感。
原來中間芝士真係好鬼熱!
有點似吉士醬滑溜的質感。

柚子蜜
鮮雜果
鮮雜果+柚子蜜
豆丁嚐過柚子蜜,意猶未盡,要獨佔整杯呢!
還把雜果倒進杯子內,自創彩色柚子蜜。

家中空間有限,没有焗爐,也没有窩夫夾夾爐,肯定煮不出梳乎厘,窩夫,心太軟。
甜品店就會特別留意這一類甜品~即係自己煮唔到的款式囉!

看到餐牌,最前面的版面都是紫薯,就知這店是主打紫薯,就來個紫薯甜品。
梳乎厘紫薯

軟棉棉的梳乎厘,表面雖灑有紫色粉末,但紫薯其實是躲在焗盅底部呢!
被壓扁的紫薯,質感較結實,口感實在,並不是薯粉溝水成形的滑溜薯蓉。
幸好這個壓扁了的紫薯,没有添加糖漿,可嚐到紫薯原來的味道。

紫薯窩夫配雪米糍
又是因為被餐牌的照片吸引,點了這個窩夫。
本以為是窩夫中間會夾著紫色薯蓉,原來是窩夫夾著原塊紫薯。
熱烘烘的原味窩夫依然濕潤,不太硬,個人很喜歡這種口感。
紫薯窩夫
這片烘乾紫薯,沾滿了蜜糖(有點似荔枝蜜),又甜又脆,薯味十足。
Bailey’s心太軟
朱古力心太軟配Bailey’s調配的忌廉,
最開心一刻=下刀切開之時
看著內裡的朱古力流出來,以視覺來感受心太軟的熱辣辣。
還有心太軟的軟棉棉口感,又是一道十分經典的甜品

在這一大片露天停車場,一邊聽著鳥兒吱吱叫,一邊品嚐甜品
而豆丁則看著輕鐵~單卡/孖卡來來回回,十分開心。
2017-04-22
下午茶
2017-04-25 631 瀏覽
朋友係天水圍新居入伙,約左幾個好友去house warming下,未去之前佢帶左我地去一糖朝聖,話有間新開甜品店好出色。我以為係渣流攤,點知又喜出望外。西鐵一出,沿路有好多指示牌,絕不會迷路,行3mins就到。好空曠的地方,後面有好多高大的樹襯托,有如置身於日本郊野,感覺舒服。行近D睇,舖頭名的graphic和牆身的graffiti 都好Japanese。連staff都咁stylish!側面仲有咁大幅日本風情畫,入型入格。灰色的石屎和木色配搭十分和諧。簡約的工業風格裝修。友人大力推介抹茶麻糬窩夫配綠茶雪糕($50)唔試唔得,賣相好得呀,份量都唔少,有紅豆和抹茶cream拌碟。切開厚身的waffle入面,係顏色翠綠的抹茶綠,見到白色的糕狀,真係有麻糬。Waffle 食落不會好硬,相反十分之有嚼勁,濕潤度高,唔會好乾。Waffle面帶點脆,配matcha雪糕,令抹茶味加倍濃郁,非常yummy。再上極之夢幻的梳夫厘紫薯($49),好浪漫的粉紫色。平時都要等成20mins先有得食,呢度10mins就有。梳乎厘個foam好實淨,唔會黎到3mins就冧左,但係質感都仲係軟棉棉的。可配朱古力漿食用,
連staff都咁stylish!
側面仲有咁大幅日本風情畫,入型入格。
灰色的石屎和木色配搭十分和諧。
簡約的工業風格裝修。
梳乎厘個foam好實淨,唔會黎到3mins就冧左,但係質感都仲係軟棉棉的。可配朱古力漿食用,也不會很甜,而個底充滿了紫薯,由軟到實令到口感好豐富。紫薯棉花糖都好想試。
榴槤心太軟配曲奇妙趣雪糕($58)也很特別,金黃色的lava cake好吸引,蛋糕鬆軟,切開後durian 心如流水湧出,texture好creamy,味道適中,唔會係加色素的味,點生果食仲正。配Cookie n' cream 雪糕,有crunchy 曲奇在內,不錯。
  • 抹茶麻糬窩夫配綠茶雪糕
  • 梳夫厘紫薯
2017-04-24 71 瀏覽
好意外 係圍村附近竟然外表有間咁日式裝修既甜品店 仲要幾靚 我係比佢個抹茶麻糬窩夫吸引到過黎 我本身品太鍾意食麻糬 估唔到又幾夾鍋 幾好食 個雪糕就普通 冇咩特別而芝麻心太軟我都係第一次食 個日覺得個味有d怪同太甜 但唔係難食 有機會可以再黎試其他甜品
好意外 係圍村附近竟然外表有間咁日式裝修既甜品店 仲要幾靚
有機會可以再黎試其他甜品
2017-04-20 469 瀏覽
呢間餐廳近西鐵站,甜品獨市,餐廳外面好日式風格,仲有好靚嘅壁畫。而呢間餐廳進行緊沖繩紫薯主題。紫薯窩夫 $58紫薯窩夫主題食物重要一環。依家流行紫薯,呢道紫薯係日本沖繩岀品,味道清新,唔同一般紫薯。睇到很多紫薯甜品,好吸引。 淨係睇個甜品嘅賣相都已經一百分。紫薯片放係窩夫上面,脆口又唔會太甜。窩夫蛋味香。 紫薯忌廉清新唔膩。當切開窩夫時,內藏紫薯餡,口感豐富。另配上一球自選雪糕或者可揀紫薯糯米糍。紫薯梳乎厘 $49梳乎厘外層好靚,焗得脹卜卜,好似雪山咁,同時望落去有種好靚,有優雅嘅感覺,睇落似件藝術品。 鬆鬆軟軟既蛋白,入口即容。蛋白味好香。裡面紫薯夾蛋白會有一個化學作用,加上梳乎厘通常都無餡,呢道好有創意,以沖繩紫薯作餡。榴槤心太軟$58第一次食咁特別味道既心太軟,通常啲甜品譜只會出朱古力綠茶,但係呢度會出隻咁特別嘅味道,令我好有興趣去試吓,見到呢個心太軟嘅時候,外層真係脆。切開d榴槤心太軟餡真係冇花無假好快就流出來, 好驚喜,估唔到呢度呢心太軟嘅時間拿捏得咁好。餡料嘅榴槤味好正,係夏天嘅季節食唔到榴槤食呢個心太軟都補償到。咁有機會再嚟都希望可以試吓其他款嘅心太軟。伴碟配雪糕,味道可
呢間餐廳近西鐵站,甜品獨市,
餐廳外面好日式風格,仲有好靚嘅壁畫。
而呢間餐廳進行緊沖繩紫薯主題。
紫薯窩夫 $58
脆口又唔會太甜。窩夫蛋味香。 紫薯忌廉清新唔膩。
紫薯梳乎厘 $49
梳乎厘外層好靚,焗得脹卜卜,好似雪山咁,
加上梳乎厘通常都無餡,呢道好有創意,以沖繩紫薯作餡。

榴槤心太軟$58
外層真係脆。切開d榴槤心太軟餡真係冇花無假好快就流出來,
咁有機會再嚟都希望可以試吓其他款嘅心太軟。伴碟配雪糕,
味道可以自己揀。

鮮雜果流心芝士撻配茶定食$46
好窩心既配搭,食完竹一個品有杯暖暖既飲品。呢個餐可以揀配生薑茶或者紅棗茶,個人揀左生薑茶,
解寒有益。仲有雜果食,士多啤梨芒果火龍果幾樣生果都有,幾健康。
重點當然唔少得芝士撻,熱烘烘,流心效果一流,絕對比得上尖沙咀買嗰啲。
宇治抹茶芭菲$48
大大杯,材料有 抹茶雪糕,丸子,紅豆,脆米,忌廉,寒天..
份量豐富,實體囗感好正,分量多得黎又唔會令人滯,不會過甜,全部撈埋一齊食最正。

整體來講好鍾意依度啲甜品,每款都做得好出色,店舖環境又好,食物賣相又好最啱打卡。
2017-04-18 86 瀏覽
點知一試,發覺比想像中好呢。點了抹茶窩夫,應該是即叫即制的,份量都算多,直接當飯食都ok的。也點了一杯抹茶鮮奶,好飲的另外如果想配中式糖水,都可以一試,價錢不太貴,味道不錯。
點知一試,發覺比想像中好呢。

也點了一杯抹茶鮮奶,好飲的

另外如果想配中式糖水,都可以一試,價錢不太貴,味道不錯。
2017-04-13
2017-04-16 383 瀏覽
母親剛動完膝關節手術,在家休養了兩星期,看着她康復進度理想,由剛出院時手執四腳支撐架才能緩緩走動,到現在只需輕輕依靠一根柺丈行走,進度相當理想,小朋友學業成績進步會得到獎賞,老人家身體康復快速也應得到鼓勵,決定獎勵她一下,帶她去吃她的至愛甜品 - 番薯糖水。為食吃友Sushixd 曾推介一家甜品店,位於天水圍,紫薯甜品是其中主打項目,據吃友說紫薯糖水相當味美,另一重中之重是該店門外空地可以免費泊車,母親行動不便,開車代步可讓她走路較少,門外可以泊車,實在最好不過!從元朗西鐵站附近駕車到位於天水圍的一糖,只需10分鐘以下,位置正正在天水圍地鐵站後面,交通便利,店外有一面寫着食肆名字的紅色旗幟掛在當眼處,食客可以輕易看到。一糖門外有着不少車位,食客可以免費停泊。店外劃有一條鯉魚,配合屋頂的木色招牌,頗具日本風情,相信老闆對日本文化相當欣賞。室內裝修簡約而不失雅緻,餐牌及食物圖片的拍攝手法都極具和風。餐牌:甜品及飲品定價由HK$20到HK$58不等,正常定價。雖然店內店外的設計風格趨向日式,但甜品項目卻走多元路線,有傳統的中式糖水、港式西米露、西式心太軟等等,反而日式甜品屋常見的海綿蛋糕、芭

一糖門外有着不少車位,食客可以免費停泊
室內裝修簡約而不失雅緻,餐牌及食物圖片的拍攝手法都極具和風
餐牌:
甜品及飲品定價由HK$20到HK$58不等,正常定價。雖然店內店外的設計風格趨向日式,但甜品項目卻走多元路線,有傳統的中式糖水、港式西米露、西式心太軟等等,反而日式甜品屋常見的海綿蛋糕、芭菲、蕨餅及糯米製甜食一律欠奉。

到達的時間為中午四點左右,食客只有我們一枱,所以可以跟駐店老闆閒談一會,原來老闆曾留學日本,一直有做服裝生意,這家甜品店是他邁進飲食業的第一步。

除了母親外,當日還即興約了中午共膳的友人力士同往,三人行共點六道甜品,這甜食下午茶,超豐富!

光是心太軟,我們都點了三道。曾問西廚友人怎樣才算是做得好的心太軟?除心要夠流外,最外皮層應該是硬的好?還是軟的好?得悉做得好的心太軟,表皮只有薄薄的一層鬆脆硬塊,輕輕用手指按下表面,會先下陷然後反彈回原貌,有此彈性才算合格。

芝麻心太軟伴薄荷朱古力雪糕 HK$58
外層鬆軟有彈性,芝麻味甚香濃,原來黑芝麻粉是自家磨製,並非以普通芝麻糊粉做的行貨流心雪糕雖不是自家製,但不失香滑,薄荷及朱古力的味道平衡。特別一提伴碟的芒果相當香甜,促使我點了一道芒果腸粉。

抹茶心太軟伴紅豆及搽茶雪糕 HK$58
蛋糕外皮的鬆軟度跟剛才的很一致,抹茶味道甘香,明顯用上高質抹茶粉,我問道: 『這是京都宇治搽茶粉做的流心嗎?』 老闆答道:『 是,用上了森半產的宇治抹茶粉。』上網看了一下森半這品牌底蘊,這老品牌一向頗具口碑,怪不得有着尚佳質素。
不作他想,搽茶的配偶當然是紅豆,也問了老闆是否用上北海道的十勝紅豆?他回覆紅豆來自台灣。雖是台灣產,但質素絶不失禮,香甜粉糯,跟茶果濃郁的流心同吃,甚妙!

Bailey's 心太軟伴搽茶雪糯 HK$58
Bailey's 這咖啡酒常用來製作甜品及飲料,有着咖啡的香,卻沒有它的苦澀,奶味甚濃。流心用上了它及朱古力製作,並在表面置上一層用Bailey's打成的忌廉,吃着它猶如喝着一杯固態Mocha。

幾道甜品都有不俗水準,母親手中叉子從未停下,但她卻邊吃邊說:『甜品太甜了。』女姓始終有着做一套講一套的專利!試問甜品不甜,怎算甜品,況且跟過往吃的心太軟比較,這裏出品的甜味算是適中。就在我們還未吃畢所有心太軟之時,她的心頭好已經送到。

紫番薯糖水HK$28

老闆阿浩親自把紫薯糖水端上,並解說了一下它的特別之處,他道:『 這紫薯乃日本直送,較之國產甚至台灣產的都甘香。另外,咱們的番薯糖水是有湯底的,先以紫薯餚湯,取其湯後,再放入新的一批紫薯肉煮成面前糖水

嚐一口,番薯味果然很重,沒有普通番薯糖水的薑味,這不難理解,番薯味特佳是這糖水賣點,加薑會奪走薯味,畫蛇添足!

芒果腸粉 HK$45
甜品吃過很多趟,皮的材料必然是海藻或蒟蒻粉加入花奶及椰漿製成,至於以海藻粉還是蒟蒻粉造的皮較好,則見人見智,海藻粉造的較爽脆,而蒟弱造的則爽而帶點煙韌,我較喜歡後者,剛巧這裏是以後者入饌。剛才心太軟的Side Dish 芒果很甜,這包心芒果的質素亦貫徹如一,裹上一層椰汁冰皮很,充滿熱帶風情。

三人中午都有吃飯,五道甜品過後,大家都頗有飽意,但吃罷了枱上甜品,紫薯梳乎厘還沒出現,問了一下是否漏單,老闆說沒有,還在焗。梳乎厘的蛋白要現打,然後焗10多分鐘才能奉客,剛巧在我們之後吃着心太軟時來了兩枱人客,老闆需要分身招乎,等上三十分鐘才送到咱們面前,可以理解。

紫薯梳乎厘HK$49
這道是純蛋清製的梳乎厘,造得很鬆很挺,甜味輕爽,跟紫薯的香味是始料不及的夾,母親大人最愛這道甜品大家如果認為甜味太輕,可以淋上朱古力漿同吃,更添甘香。

總結: 出品水準不賴,個人認為紫薯甜品甜味較淡,比較適合年長一輩,年輕人可能會較為喜歡他們的心太軟。這裏甜品種類有着新舊口味,絶對能夠迎合不同年齡的食客需要。最後一提,喜歡駕車跟女友到處覓食的你,這裏絶對是個好選擇!
2017-04-06
  • 紫薯梳乎厘
  • 芒果腸粉
  • 紫番薯糖水
2017-04-15 75 瀏覽
見instagram facebook 廣告賣得咁行就去試下喇!去到叫左個鮮果芭菲同薑汁湯圓首先,個芭菲係唔凍而且係難食$45兩個人share食左幾啖就頂唔順湯圓平平無奇但極少 得三粒大 $2x
去到叫左個鮮果芭菲同薑汁湯圓

首先,個芭菲係唔凍而且係難食$45
兩個人share食左幾啖就頂唔順

湯圓平平無奇但極少 得三粒大 $2x
2017-04-13 277 瀏覽
聽人講開左間新甜品鋪,離屋企近近地就去試下~ 店內都full full 地,好多學生,我地帶住小朋友就坐左出面~抹茶麻薯窩夫:面頭烤得脆脆地,中間既軟綿綿既麻薯,配紅豆同埋抹茶雪糕真係超正!不過窩夫本身冇咩抹茶味,扣番少少分蜂蜜抹茶梳打:梳打同蜂蜜都係拎到黎自己倒,可以控制甜度,好飲既,不過嗜甜既我覺得梳打水既味蓋過左抹茶同蜂蜜榴連心太軟配曲奇雪糕:真係流出黎嫁~~~ 切開好香榴連味,食第一啖,好榴連,但第二啖就冇晒味,得番一陣有啲奇怪同人工既蛋糕味,可能我食唔慣熱榴連甜品啦~ 下次都係食番朱古力果啲隱陣之選好啲!擺盤,陳設都好有日式甜品風格,黎天水圍食完華嫂跟手食埋呢間本區難得特別啲既甜品鋪都係唔錯既行程既~ 每份甜品都係大概$50,都算抵食~~
抹茶麻薯窩夫
蜂蜜抹茶梳打
榴連心太軟
榴連心太軟

2017-04-13
下午茶
抹茶麻薯窩夫
2017-04-13 186 瀏覽
終於可以用上隱世這個字事源於,在舖門口就可以望到家的朋友,竟然不知道這裡開了一家甜品店雖然他的位置正正在西鐵站旁不過要下一個小斜路和拐一個小彎才到7點,還不是吃糖水的時間,所以還沒有客人餐牌有好幾頁也很吸引我紫薯是新系列綠茶麻糬窩芙,一看就知道我要試!男友就選了芝士撻,嘿嘿...我要搶他一個!飲品的顏色都好吸引,不過我沒ORDER一上桌是香噴噴的味道樣子也是好看極了!內裡用上了麻糬,令整個窩芙外脆內Q軟綠茶味濃厚!是我吃過的窩芙內數一數二!男友選的這個是配上了紅棗茶喝時要記得拌勻,我的笨男友忘了..最初喝時就會變得太淡啦我搶到一個試,勁流心,芝味勁濃CREAMY!好想再多吃一個朋友選了Bailey's 心太軟,其實我好想試綠茶啦我試了一點,酒味挺出,心太軟的外皮點點脆Bailey's分量配合得恰當~另一個朋友也是選了有酒味的窩芙百利甜酒朱古力窩芙不過我個人覺得這個做法會令窩芙變太軟沒有了脆的感覺走的時候,也有點客人...我覺得外牆很特別..
終於可以用上隱世這個字

雖然他的位置正正在西鐵站旁

不過要下一個小斜路和拐一個小彎才到

紫薯是新系列
綠茶麻糬窩芙,一看就知道我要試!
男友就選了芝士撻,嘿嘿...我要搶他一個!
飲品的顏色都好吸引,不過我沒ORDER
一上桌是香噴噴的味道

樣子也是好看極了!
內裡用上了麻糬,令整個窩芙外脆內Q軟

綠茶味濃厚!是我吃過的窩芙內數一數二!
男友選的這個是配上了紅棗茶

喝時要記得拌勻,我的笨男友忘了..

最初喝時就會變得太淡啦
我搶到一個試,勁流心,芝味勁濃

CREAMY!好想再多吃一個
朋友選了Bailey's 心太軟,其實我好想試綠茶啦
我試了一點,酒味挺出,心太軟的外皮點點脆

Bailey's分量配合得恰當~
另一個朋友也是選了有酒味的窩芙

百利甜酒朱古力窩芙

不過我個人覺得這個做法會令窩芙變太軟

沒有了脆的感覺
走的時候,也有點客人...我覺得外牆很特別..
  • 綠茶麻糬窩芙
  • 流心芝士撻