2021-05-15 30 瀏覽
疫情維持至今還未可以去旅行, 唯一可以懷念旅行感覺,就是食各國美食。 今日嚟到荃灣, 見到新開的沾麵店, 一於入去懷緬下日本風情, 這間沾麵店 特點就是好大間店, 一般拉麵店比較小型店, 這家有很多座位,座得很舒適, 這家店也很注重衛生,每枱設消毒手啫喱, 飲用水也是日式檸檬冰水。 點了櫻花蝦拉麵, 櫻花蝦味香濃, 湯底是較濃的原日本風味, 糖心蛋香濃滑。 這家店沾麵好出名, 點了特濃豚骨沾麵,湯底果然夠濃郁, 能將每條 面都沾上湯, 面有特殊香味,因加了小麥, 令面麵條更香, 煙韌有彈性, 叉燒是肥瘦間, 軟硬油份分佈非常好味, 絕佳日本風味。
2021-05-15 55 瀏覽
今天光顧這間日本拉麵店,在荃灣區都有不小日本拉麵店,但好食的都是寥寥可數,這間裝修風格好日本,但枱上配料只有五味粉及昆布醋,就真係減分不小。服務員態度尚可,因為不夠主動,枱上調味料用完都沒有主動添加,理應每枱都有獨立冰水一壺,唯獨我枱要叫才有。食物方面,味道、品質好味,我叫的是沾麵,湯不夠多,不夠濃,稀得像一般的湯麵湯底,不像一般沾麵湯底。所以這間不可算是日本式的沾麵,只係按本土口味的改造版,對一些有要求及追求日式傳統的沾麵食客,不要抱太大期望。
辛辣沾麵
海佬沾麵
2021-05-15
1 分鐘 (堂食)
2021-05-14 44 瀏覽
今日同朋友喺千色匯行街,俾我搵到一生懸麵,見行到有啲肚餓,就食佢啦!好,坐低睇吓有咩好食先!海老沾麵,碗麵一嚟到,就為我帶嚟視角上嘅沖擊,成碗麵都佈滿咗櫻花蝦,十分之靚。湯底好濃郁,每一啖都充滿住櫻花蝦嘅鮮味,而且啲櫻花蝦唔會冧晒,仲脆脆地,增添口感,愛蝦之人一定要試。辛辣沾麵,食沾麵我第一時間就係試吓個湯底,第一啖鹹鹹地,之後辛辣感就開始出,刺激着我嘅味蕾,配上厚切叉燒,正!章魚燒,章魚燒就係要熱辣辣先好食,章魚燒入口即熔,章魚粒彈牙有咬口,唔錯!唐揚炸雞,炸雞新鮮炸起,咬落去脆卜卜,同時肉汁喺口裏面爆出嚟,另外有檸檬汁中和一下,令到炸雞原有的油膩感一掃而空,好食!
好,坐低睇吓有咩好食先!

唐揚炸雞炸雞新鮮炸起,咬落去脆卜卜,同時肉汁喺口裏面爆出嚟,另外有檸檬汁中和一下,令到炸雞原有的油膩感一掃而空,好食!
2021-05-12 91 瀏覽
🤍一生懸麵話說小妹成日都會去荃灣X-Land🥁次次都會經過尼間鋪頭🎪有次就去試下啦🤣又發現真係唔錯喎∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ◽️白湯豚骨拉麵 7/10 (HKD 68)食麵先飲湯👍🏻豬骨湯底好濃郁🥣而且個味道調教得非常好☺️飲完會想即刻飲多啖😉拉麵彈牙🎾軟硬適中🍜拉麵掛湯🫕每一條麵都包裹濃濃湯汁😋好味!隨麵附上兩舊大叉燒🐽🐷叉燒好厚身但較乾身😅略嫌唔夠juicy🥤但味道都較得幾好🤣唔錯!*:・・:*:・゚・:,。*◽️ 特濃豚骨沾麵 6/10 (HKD 78)沾麵同拉麵個湯底味道其實好相似👩‍👧但係個味就再濃啲🐷但我覺得咸得濟🙊所以還好💆🏻而個麵就再粗啲🤣一樣掛湯👌🏻整體都幾好食!*:・・:*:・゚・:,。*◽️ 章魚燒 5/10 (HKD 28)章魚燒入面包住一隻章魚仔🐙但個麵漿太多🆗皮厚🧥即且唔係即整🙊拎出尼麵唔係熱辣辣🔥所以食章魚燒都係幫趁番章魚無雙🙅🏻‍♀️好味勁多🧞‍♂️∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ 💭評分味道 6/10環境 6/10 ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ 🔹總結·好食過一風堂·但唔算最好食∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞ 📍地點一生懸麵 (荃灣千色匯) (📌荃灣)荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3
🤍一生懸麵

∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞

◽️白湯豚骨拉麵 7/10 (HKD 68)

*:・・:*:・゚・:,。*

◽️ 特濃豚骨沾麵 6/10 (HKD 78)

*:・・:*:・゚・:,。*

◽️ 章魚燒 5/10 (HKD 28)

💭評分

味道 6/10
環境 6/10

🔹總結

·好食過一風堂
·但唔算最好食

📍地點

一生懸麵 (荃灣千色匯) (📌荃灣)
荃灣眾安街68號荃灣千色匯1期3樓3012號舖

#foodismylife荃灣
#foodismylife拉麵
#foodismylife日本菜

∞ ∞ ∞ ∞ ∞ ∞

#新界美食 #荃灣必食 #一世懸麵 #香港拉麵 #香港沾麵 #香港章魚燒 #人氣餐廳 #荃灣拉麵
白湯豚骨拉麵
2021-05-04
白湯豚骨拉麵
2021-05-12 37 瀏覽
唐揚雞:炸雞皮很脆,不是硬的那種脆,炸皮很薄,咬一口的時候發現內面是熱到出煙的,而且肉很嫩。章魚燒:章魚燒的皮很脆,而且可以一啖放進口內,不會太熱,一啖放進口內都不會燙傷。木魚片超級香,不像坊間賣的都沒有鮮味,這個木魚可以提升整體味道,不錯。辛辣沾麵:辛辣沾麵的辣度適中,不算非常辣,但這個辣是慢慢滲出來,愈吃愈滋味,而且湯非常濃厚,本人覺得喜歡吃辣的人一定要試。叉燒非常軟身,但吃下去有咬感,燒得非常香口,流心蛋就是看樣子也覺得非常出色,味道就是醬油味,或者應該說是濃厚的醬油味。竹筍很爽脆,在這碗麵中,絕對不是配菜,本人喜歡先把竹筍放進沾麵湯內,而沾麵的時候把竹筍一起吃下去。最後說的是麵,做得非常好的是麵沒有粘成一團,很容易就可以夾起來點沾麵湯。
唐揚雞:

章魚燒:

辛辣沾麵:

2021-05-09 75 瀏覽
朋友搵餐廳真好,更好嘅係搵到一間好味嘅餐廳。唔搵唔知,原來係旺角排曬長龍嘅一生懸麵喺荃灣開咗分店。餐牌選擇唔多,但係拉麵同沾麵兩隻都掙扎咗一陣。沾麵係特別啲嘅,但係之前食過香港其他沾麵好鹹,令我對沾麵嘅印象一般。最後都係心思思食咗個辛辣沾麵,好似比較特別。麵質爽口彈牙,粗幼適中,可以掛湯。主角沾麵湯係淡淡辛辣,唔會太刺激。調味剛剛好,唔會太濃味到口渴。配料仲有竹筍、蔥同糖心蛋。蔥吸咗辛辣湯底更惹味。拉麵唔少得叉燒,有兩片半肥瘦叉燒,肥嘅部份甘香。叉燒厚度十足,有半隻手指嘅厚度。總體而言,今次我對沾麵重新有好感。

辛辣拉麵

2021-05-07
辛辣拉麵
  • 辛辣沾麵
2021-05-08 39 瀏覽
日式拉麵店競爭激烈,荃灣最近係商場都新開了一間店,一於拉埋朋友走去試吓先。我們先點了兩份小食,先上的是唐揚炸雞,香口固然不用說,最重要的是時間控制得相當好,雞中仍可保持水份,肉汁滲出,淡淡都相當享受。然後是章魚燒,水粉比例控制恰當,不會像日式的太軟身,比較適合香港人的口味,而且淡淡都有隻章魚肉,再加上表面的木魚,沙拉汁等,簡直是絕配。重點當然是我食的魚介豚骨沾麵,湯底有濃厚的豚骨香,另外配上點點的大蔥增加口感,至於拉麵偏向爽口彈牙的質感,而且份量都幾多,男人都食得飽,相當滿意。拉麵連小食,人均約一百元,合理的價格。
拉麵連小食,人均約一百元,合理的價格。
2021-05-03 965 瀏覽
荃灣千色匯新開拉麵店一生縣麵名稱很易記,價錢平民化不錯野菜山拉麵古名思意就是大量蔬菜第1印像來到,碗有點小椰菜,芽菜,生蒜蓉,黑椒粒,叉燒生蒜頭超級多,蒜味連對面朋友都聞到不吃蒜的千萬別選!2片厚厚叉燒,很軟綿綿,以五花腩部位製作以火燒過有BBQ香味,入口嫩滑喜歡 (^▽^) 拉麵可以選軟硬度,迎合不同人口味野菜山湯底配以清湯,本人喜歡加七味粉,增加香味特濃豚骨沾麵竹筍,芽菜,半隻蛋,叉燒2片湯另外超級濃稠而且湯份量很多,很大方。先以拉麵沾湯吃,本人喜歡分2部吃另一半改加醋來吃,這樣會減肥膩感看似小碗,份量足夠飽肚的,放心!小食我們選了2個章魚燒紫菜碎木魚碎,加上燒汁,大大粒八爪魚粒外脆內軟,加上爽口章魚粒,熱辣辣非常惹味!雞軟骨棒上面有大蔥沙律醬,生蔥味道很夾,清爽可口肉餅內有粒粒雞軟骨粒,口感好豐富爽口彈牙軟骨很驚喜味道很鮮帶有肉汁不乾身
荃灣千色匯新開拉麵店
一生縣麵名稱很易記,價錢平民化不錯

古名思意就是大量蔬菜
第1印像來到,碗有點小

野菜山拉麵

椰菜,芽菜,生蒜蓉,黑椒粒,叉燒
生蒜頭超級多,蒜味連對面朋友都聞到
不吃蒜的千萬別選!

2片厚厚叉燒,很軟綿綿,以五花腩部位製作
以火燒過有BBQ香味,入口嫩滑喜歡 (^▽^)
拉麵可以選軟硬度,迎合不同人口味
野菜山湯底配以清湯,本人喜歡加七味粉,增加香味

竹筍,芽菜,半隻蛋,叉燒2片
湯另外超級濃稠

而且湯份量很多,很大方。
先以拉麵沾湯吃,本人喜歡分2部吃
另一半改加醋來吃,這樣會減肥膩感

看似小碗,份量足夠飽肚的,放心!

小食我們選了2個

章魚燒
紫菜碎木魚碎,加上燒汁,大大粒八爪魚粒
外脆內軟,加上爽口章魚粒,熱辣辣非常惹味!

雞軟骨棒
上面有大蔥沙律醬,生蔥味道很夾,清爽可口
肉餅內有粒粒雞軟骨粒,口感好豐富

爽口彈牙軟骨很驚喜
味道很鮮帶有肉汁不乾身

2021-05-02 35 瀏覽
家人收工 去買外賣見到新開就買番黎試下我簡左白湯豚骨拉麵 $68佢既每款拉麵沾麵都可以選擇不同既硬度可以選擇麵質: 較硬 /標準 /較柔我就選擇左較柔既雖然選擇左較柔但麵質入口仍然好有彈性但塊豚肉略嫌un 左少少可能我本人中意 平時拉麵圓圓地薄果款拉麵叉燒多啲湯底係濃郁既豚肉湯有冇人同我一樣食嘢 最喜歡食既要擺係最後食架?🙋🏻‍♀️呢碗拉麵中 我最中意就係粒溫泉蛋所以放到最尾食粒溫泉蛋醃得好入味但我相信 呢碗拉麵如果熱辣辣 新鮮食應該會仲好食啲下次應該會去堂食試下沾麵
家人收工 去買外賣

如果熱辣辣 新鮮食應該會仲好食啲

下次應該會去堂食試下沾麵
2021-03-30
2021-05-02 66 瀏覽
1/5 勞動節同老婆中午出街食飯,  早前都有試過係一生懸麵叫晚餐外賣自取, 個次味道唔錯, 所以今日再去食多次。叫左1豌碗海老拉麵, 1碗特濃豬骨沾麵, 1客章魚燒。出餐速度算快, 因為店內冇乜客。先講章魚燒, 28大元5粒, 味道正常, SIZE比同區 築地銀だこ 細粒D, 材料(章魚)都較小。特濃豬骨沾麵,  沾麵湯味道唔算特濃, 正常水平, 沾麵係用上粗麵, 麵質地正常。2塊叉燒成長條型SIZE, 唔太大灼塊, 約10cm X 6cm左右, 但比香港普遍拉麵,店厚20%左右, SIZE 我自己唔太鐘意。燒肉質地半肥瘦,  入口偏柴, 叉燒表面有灸燒可見但冇灸燒味。個人亦不太喜歡。半隻糖心蛋, 蛋黃邊過熟。海老拉麵, 叉燒同 特濃豬骨沾麵 個碗一樣, 海量的櫻花蝦但今日唔太得到好有櫻花蝦味。半隻糖心蛋, 蛋黃邊過熟。拉麵用上幼麵, 麵質地正常。總結:再食有點失望, 希望有所改善。

總結:
再食有點失望, 希望有所改善。
2021-05-01
2021-04-30 34 瀏覽
今天下班突如其來想吃碗拉麵,去荃灣「一生懸麵」的分店,餐廳裝設十分日式,地方及座位很大,環境十分舒適可以用心品嚐這餐拉麵!有禮的店員帶位就座後,馬上填了下單紙,這餐廳主打沾麵及拉麵,很多人也推薦,我選了魚介豚骨沾麵及野菜山拉麵,沾麵可選擇凍或熱食,而且沾麵和拉麵也可選擇麵質,提供了三款不同硬度選擇,迎合不同口味的拉麵愛好者!我選了熱食沾麵,因為這店每張桌也有個電爐可以隨時加熱沾麵的湯汁,非常貼心!魚介豚骨沾麵的湯底很濃郁,麵條掛湯後,不會覺得油膩感,麵質口感軟硬適中,配菜的叉燒和半熟溏心蛋,兩大片豚肉叉燒,肥瘦均勻,半肥瘦的肉質十分腍身,略帶炭燒的味道!而野菜山拉麵除了有齊以上的配菜外,更在拉麵上蓋滿了芽菜、椰菜及蒜蓉!湯底味道濃郁而不咸!配上日本蔥格外香甜!小食點了章魚燒,有五粒滿滿的燒醬汁、紫菜絲、木魚絲,每粒章魚燒內也吃得到章魚粒!很足料,口感偏軟外皮帶脆,必試!另外點了煎餃子,外皮煎得金黃鬆脆, 餡料是嫩口的豬肉和蔬菜絲, 點些醋後更好吃!這晚的拉麵晚餐質素不錯,份量也挻多的,性價比很高,值得一試再試!

得到章魚粒!很足料,口感偏軟外皮帶脆,必試!

2021-04-28
  • 魚介豚骨沾麵
  • 野菜山拉麵
  • 章魚燒
  • 煎餃子
2021-04-27 61 瀏覽
今天夜晚去荃灣區做facial,之前先去祭五臟廟,食飽做facial更加好瞓。今晚選擇了去一生懸麵,位於荃灣千色匯3樓,鄰近地鐵站,非常方便。當天時間尚早,不用輪候,即可入座。點餐紙排版整齊,容易閱讀。另外還有圖文並茂的餐牌,容易理解,即使第一次光顧,也不用擔心所叫的食物不似預期。入座後,侍應隨即提供紙袋存放口罩。每枱亦配有消毒搓手液,確保衛生。選擇了清湯底海老沾麵。 溫度、麵的軟硬度可以按個人喜好選擇;若不吃葱或者筍, 也可以在點餐紙上剔除,無需自行夾走這樣辛苦。麵湯內有滿滿的蝦,足足蓋過整碗清湯的表面,一上菜已經能夠聞到陣陣鮮味。而因為蝦的量多,在把麵條夾到湯內再夾起時,每一口麵也可掛湯和蝦,口感與味道俱佳。麵條軟硬適中,個人而言十分喜歡。叉燒肥瘦得宜,恰到好處。小食是章魚燒,一客五粒,小小的一顆,方便食用, 也是令人想念的日本口味。但若是一口一顆的話,則要小心被燙, 皆因即叫即製,十分新鮮滾熱辣。

當天時間尚早,不用輪候,即可入座。

2021-04-26 58 瀏覽
好耐都冇食拉麵🍜,早前聽朋友介紹荃灣有間拉麵幾好食😋,特別係沾麵,作為一個專業食貨客冇理由唔嚟試下係米咁正先架⋯⋯⋯特濃豚骨沾麵麵質彈牙,叉燒係厚切,加上好入味及入口即化,加埋果半熟蛋,而湯底都好濃郁野菜山拉麵🍜最鐘意佢果厚切叉燒,加上都果蔬菜份量都幾多,咁晒鐘意多菜少肉嘅人士煎餃子🥟皮薄餡靚,加上外皮煎得香脆,食到停唔到口唐揚炸雞🍗雞肉被外皮脆漿薄薄包住來炸得好香口👍🏻,一咬落去啲肉汁在口都爆發👍🏻👍🏻

野菜山拉麵🍜

煎餃子🥟
皮薄餡靚,加上外皮煎得香脆,食到停唔到口
煎餃子

唐揚炸雞🍗
堂揚炸雞
煎餃子
堂揚炸雞
2021-04-25 40 瀏覽
試咗佢個豚骨沾麵、蝦沾麵仲有炸雞。沾麵最緊要係湯底,佢嘅湯底夠味但只係得鹹味,另外上菜時湯亦唔夠熱,雖然佢有個爐可以加熱,但上菜嗰下都唔夠熱,有啲冇誠意。麵質ok, 佢有熱麵同凍麵俾人揀,我仲以為凍麵唔通冰住上,原來只係普通室溫麵,沾麵不嬲都唔跟熱麵架啦,呢個選擇好奇怪。配菜少,質量亦好普通。份量一般,唔係多。佢未至於難食但係同區咁多拉麵店,佢要努力啲喇。優點係佢唔使排隊,我哋7:30pm到都可以直入。炸雞就一般般。
試咗佢個豚骨沾麵、蝦沾麵仲有炸雞

炸雞就一般般。

豚骨沾麵
蝦味沾麵
炸雞
2021-04-18
炸雞
2021-04-23 28 瀏覽
今日剛剛經過千色滙,見到此店有沾麵食,便入去試試。以前食過的沾麵,都是跟一碗濃汁。今次我叫了一碗海老沾麵,一份燒八爪魚丸,一罐汽水,要 $121元。服務態度幾好,地方清潔衞生,落單後好快有食物到。首先是燒八爪魚丸,食落有熱度,外脆內軟,有少少係日本食嘅感覺,非常好味,而且鰹魚絲,紫菜絲和醬汁份量剛好,值得推薦。跟住沾麵到,跟麵的汁不是濃的,似湯一般,但很有味道。在碗內有麵,還有半隻蛋和二塊日式义燒,麵有彈性,蛋不會老,义燒表面有少少焦香,但肉是軟稔的,而湯汁有很多櫻花蝦,很香口和好味。整體這間拉麵店很好,不妨去試試。