2021-06-06
香港越開越多拉麵店,各種各樣不同口味都有,當掛住日本拉麵的時候都可以隨時隨地可以吃到,超方便。今晚突然拉麵癮發作,近近地放工在荃灣一帶搵拉麵店食完再行街。千色匯原來新開了一間拉麵店,店舖環境寬闊乾淨,而且仲好有日本感覺。【唐揚炸雞】每次見到menu 有炸雞都忍唔住叫一客,日式炸雞外皮炸得特別香脆,凍了也保持香脆口感,落開肉汁豐富,雞肉鮮嫩可口,加點沙律醬味道更滋味。【野菜山拉麵】碗內野菜堆到山一樣高,差點兒就滿瀉出來,有芽菜、椰菜、大蔥,加上大量蒜蓉,湯頭清爽不油膩,拌入蒜蓉香氣大增,而且蒜香味非常增添食慾,拉麵用上粗身麵條,爽口彈牙。【魚介豚骨沾麵】魚介湯底濃稠鮮香,層次感十足,以豚骨濃湯為底加入魚乾風味,拉麵選取了熱麵,配上熱湯比較夾,叉燒表面炙燒過,所以食落焦香軟淋,肉質鮮嫩,而且如果中途覺得湯底不夠熱,仲可以用電爐自己加熱,超貼心又方便。
【唐揚炸雞】
【野菜山拉麵】