之前碌IG見到,想試呢間餐廳好耐🥹🥹終於同Gigi 過黎試佢地嘅打卡棉花糖壽喜燒🫶🫶一瀧嘅壽喜燒係關東風格,配有A4 宮崎和牛片同什錦蔬菜。 我地當然有加棉花糖😍。 和牛很嫩滑,一塊勁大片,蘸生雞蛋一齊食可以平衡醬汁的甜度。每一啖都係令人感動嘅美味🤤!我地仲點左時令魚生盛同其他前菜。 全部都非常新鮮。每一片魚生質地爽滑,鮮味大爆發!壽司係用匙羹上。 吞拿魚腩蓉同海膽好滑好creamy,勁好食! 我好鍾意拌入蔥花同埋黑魚子,令鮮味更提升。青瓜昆布漬好清新,白色條係日本山藥,帶甜味同黏黏地,加左柚子汁令呢道前菜更美味🤤🤤雞全翼一夜干相比之下冇咁突出,味道正正常常,適合配酒。最後,我們點了兩個 一瀧布甸,係焦糖布甸,味道唔會死甜,好滑! 有少少似吉士咁軟滑,味道清爽而唔漏🤤🤤🌐 𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 餐廳分為4個區域——壽司吧、榻榻米用餐區、餐桌用餐區和貴賓室。 我們被安排在榻榻米的桌子上🫶🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 店員友善,上菜時細心介紹每道菜👍👍💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 總而言之,每一款都好好食。 雖然俾打卡位搶左鏡,但食物係非常好食🤤高質💪💪

慶祝紀念
生日
  • 一瀧布甸
一直bookmark左E間日本菜好耐啦, 今晚決定book枱同好姊妹嚟試下, 食番餐好嘅! 餐廳環境好大, 以木色做主調, 天花更有橙紅色嘅楓葉, 滿滿日本秋冬嘅感覺🥰 餐廳劃分為幾個區域, 有廂房適合朋友/家人聚會, 有吧枱可以望住師傅席前烹調食物, 亦有普通座位! 🌟燒薩摩魚餅金黃色嘅魚餅口感軟彈, 帶濃郁嘅魚味, 旁邊附上七味粉蛋黃醬, 沾嚟食更惹味! 🌟料理長發版時令壽司壽司上層有三文魚子, 下面放有吞拿魚蓉同海膽, 成件壽司放係匙羹上面, 一啖擺落口, 食落口感豐富, 鮮味得嚟帶微微紫蘇花香幾清新 🌟一夜干雞翼外皮香脆可口, 食落肉質juicy幾入味! 🌟二人刺身盛刺身盛刺身盛總共有五款唔同既刺身,包括有吞拿魚/赤身/深海池魚/牡丹蝦/鰹魚同伊佐目, 每款都好厚切, 相當新鮮, 車車就最中意口感爽彈嘅伊佐目! 🌟棉花糖壽喜燒終於到左成餐飯嘅主角啦, 成日見人地打卡! 車車同朋友特登加錢加棉花糖, 一上枱嘩~不得了, 睇住個棉花糖溶係壽喜燒湯入面好自癒😆 和牛油脂紋理集中且雪花均稱, 食落香濃入味, 油膩甘香, 嚼勁十足, 沾上蛋漿真係無得輸! 鍋入面既配菜都好多, 有娃娃菜/

🌟燒薩摩魚餅

🌟料理長發版時令壽司

🌟一夜干雞翼
外皮香脆可口, 食落肉質juicy幾入味!

🌟二人刺身刺身

🌟棉花糖壽喜燒
終於到左成餐飯嘅主角啦, 成日見人地打卡! 車車同朋友特登加錢加棉花糖, 一上枱嘩~不得了, 睇住個棉花糖溶係壽喜燒湯入面好自癒😆 和牛油脂紋理集中且雪花均稱, 食落香濃入味, 油膩甘香, 嚼勁十足, 沾上蛋漿真係無得輸! 鍋入面既配菜都好多, 有娃娃菜/芋絲/京蔥等等, 配菜吸哂d湯汁, 香甜味美!

🌟天婦羅雪糕
天婦羅雪糕有3款口味, 車車就揀左豆腐味, 外層炸得好脆, 雪糕軟滑冰凍, 冷熱交融, 上面仲有水果, 酸酸甜甜, 滋味又滿足

2022-12-06
🌟福岡大廚主理 全港最正壽喜燒閨蜜生日,當然要同佢食返餐好,我地二人暫時未有計劃去旅行,特意揀一間高質素的日本餐廳慶生。到達一瀧Ichitaki,電梯門一打開,彷如走進江戶時代,,設計團隊用上古江戶時代做背景,彷彿走進了充滿濃厚和風的懷舊世界,從視覺到味覺營造出有如置身日本一樣的環境。地方超大適舒,我地坐榻榻米座位,私隱度高,方便我地傾計,好好享用美食。🌟前菜我地揀咗青瓜昆布漬,用料非常新鮮,有日本准山配精選青瓜,醃潰得剛好,非常清新!🌟A4 宮崎和牛壽喜燒+棉花糖記得每次去福崗旅行都要食壽喜燒,呢間餐廳水準一流,媲美福崗最高級的餐廳的,一瀧Ichitaki由兩位日本福岡主廚主理,我地揀埋加棉花糖,這樣原本的醬汁就不額外加糖,食用時不加水,僅透過洋蔥、大白菜及豆腐等天然食材釋放出的水份。A4和牛油花分布好靚,三大塊食得夠滿足,和牛肉質嫩滑,牛肉味濃郁,沾日本生雞蛋使肉質更加滑嫩順口,建議大家都可以試試!我敢講呢個收貴,有呢個質素,係好抵食,以後不用去日本,想食壽喜燒都可以過嚟一瀧!🌟料理長刺身盛2人前刺身盛有五款刺身,賣相精美,全部都非常新鮮,有牡丹蝦、帆立貝、拖羅、池魚同鯛魚,牡丹蝦
🌟福岡大廚主理 全港最正壽喜燒

🌟前菜

🌟A4 宮崎和牛壽喜燒+棉花糖

🌟料理長刺身盛2人前
刺身盛有五款刺身,賣相精美,全部都非常新鮮,有牡丹蝦、帆立貝、拖羅、池魚同鯛魚,牡丹蝦又甜又大隻,帆立貝爽口,拖羅上有金箔,十分奢侈,而且新鮮肥美,池魚同鯛魚味道鮮甜。

🌟料理長時令壽司2件
賣相十分精緻,打卡一流,一啖食晒吞拿魚蓉、海膽及三文魚籽,相當鮮美。

🌟雞全翼一夜干
係熟悉的日本味道,鹽味烤雞翼,烤得外脆內嫩,令人回味無窮!

🌟一瀧布甸
最後當然嗌個布甸作為完結。布甸有淡淡雲尼拿香氣,入口非常滑,焦糖舖面用火槍燒得焦香,甜度剛好,完美。

🍱餐廳: 一瀧Ichitaki
🏫銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心二期八樓
☎️66333116
  • 一瀧布甸
  • 料理長時令壽司2件
2022-12-12 66 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑估唔到金朝陽中心有間咁優質嘅日本餐廳,裝演以木同石為基調,仲有楓葉、石燈亭做裝飾🍁有種去咗江户時代嘅日本咁🇯🇵除咗裝修餐廳仲係由日本福岡師傅主理👨🏻‍🍳所以有好多日本地道又富特色嘅菜式✅燒薩摩魚餅少見嘅前菜,魚餅口感柔軟彈牙🐟而且師傅好細心咁切開方便食用,配埋沙律醬味道更豐富✅料理長刺身盛2人前有深海池魚、鰹魚、油甘魚、帆立貝同北海道牡丹蝦,可以睇到每片刺身都非常厚切,性價比非常高!比較深印象係牡丹蝦同深海池魚,蝦肉爽口鮮甜🦐而魚肉口感細膩軟嫩,非常滿足✅料理長時令壽司用金匙羹盛載精緻嘅時令壽司,賣相吸引,用料以海膽、吞拿魚蓉同三文魚籽為主,加上魚籽醬及金箔作點綴,感覺高貴✨入口可以感受到海膽嘅鮮味,三文魚籽同魚籽醬嘅鹹香,同拖羅蓉嘅油香,口感非常豐富多層次✅雞全翼一夜干用一夜干方式處理日本地雞嘅雞全翼,肉質紥實充滿油香🐔而且鎖住肉汁,味道鮮中帶甜,好展示到師傅功力✅A4宮崎和牛棉花糖壽喜燒上菜時鐵鍋已經盛裝住豆腐、大蔥、香菇同金菇等多款蔬菜🥬然後服務員喺上面放上棉花糖,可以望住佢慢慢溶化同湯底融合,令味道變得更加香甜🍭而主菜嘅A4宮崎和

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅燒薩摩魚餅

✅料理長刺身盛2人前

✅料理長時令壽司

✅雞全翼一夜干

✅A4宮崎和牛棉花糖壽喜燒
上菜時鐵鍋已經盛裝住豆腐、大蔥、香菇同金菇等多款蔬菜🥬然後服務員喺上面放上棉花糖,可以望住佢慢慢溶化同湯底融合,令味道變得更加香甜🍭而主菜嘅A4宮崎和牛肉質上乘,油花色澤均勻,入口軟嫩牛味濃郁🐮配埋壽喜燒湯底味道更加濃郁

✅炸雪糕天婦羅
甜品都相當有心思!朱古力雪糕外面包住天婦羅脆皮🍤上面放上紅豆蓉同桑莓等,一軟一脆口感相當特別

✅一瀧布甸
器皿係玻璃蛋殼,非常吸睛🥚布甸入口幼滑,味道甜而不膩,加埋香脆嘅焦糖口感十足
2022-12-12 48 瀏覽
💛好味指數:4.8/5💛💜回頭指數:4.8/5💜以江戶時代風格裝修佈置嘅日本料理🇯🇵由兩位日本福岡師傅主理,一入到嚟就俾呢度嘅環境吸引,相當有特色😍✅燒薩摩魚餅$48魚餅切開一件件,方便我地食用,魚餅嘅味道好濃,配沙律醬非常夾👍🏻✅料理長刺身盛2人前$500刺身盛會根據時令海鮮而決定,今次係深海池魚、鰹魚、油甘魚、帆立貝和北海道牡丹蝦,刺身新鮮美味,而且每一塊都魚肉都係厚切😋✅料理長時令壽司2件$180呢款壽司材料豐富,表面仲鋪上金箔,相當華麗,吞拿魚配上三文魚籽和海膽相當鮮味😋✅雞全翼一夜干$78雞全翼燒到好乾身,將肉汁縮緊,雞肉依然保持嫩滑,外皮香口😋✅A4宮崎和牛壽喜燒嚟到今日嘅重頭戲:宮崎和牛壽喜燒配棉花糖,店員會幫忙將棉花糖放上鍋上,然後用細火慢慢將棉花糖融化,見到都已經好吸引🤤壽喜燒入面嘅配料全部都好入味,最喜歡娃娃菜和菇🍄A4和牛高質好味就唔洗講,最緊要係配上生雞蛋汁,相當滋味🥩✅炸雪糕天婦羅天婦羅就成日食,但係雪糕餡都係第一次,選咗朱古力口味,外脆內軟,幾有趣嘅甜品,仲討論咗好耐到底點整🤣✅一瀧布甸布甸表面有一層薄薄嘅焦糖脆脆,布甸好香好滑溜,好滿足嘅一餐😋🐻總結彷如置
💛好味指數:4.8/5💛
💜回頭指數:4.8/5💜
✅燒薩摩魚餅$48

✅料理長刺身盛2人前$500

✅料理長時令壽司2件$180

✅雞全翼一夜干$78
雞全翼燒到好乾身,將肉汁縮緊,雞肉依然保持嫩滑,外皮香口😋

✅A4宮崎和牛壽喜燒

✅炸雪糕天婦羅
✅一瀧布甸

🐻總結
彷如置身於日本當中,無論環境定係食物都好高質😍

📍一瀧 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街1號金朝陽中心2期Midtown 8樓
《一瀧 - 銅鑼灣》跟住車車 @kchelseapy 就一定搵到好野食既😋前日兩收工約左車車出銅鑼灣行街食飯,講起想去日本旅行,就即時撩起左想食sukiyaki 既興致😬而大佬又話有間日式餐廳佢都想試好耐😉所以順理成章當晚就食壽喜燒啦😆我地兩個人散叫左一個壽喜燒鍋、三款前菜同埋刺身拼盤,最尾仲叫左個甜品share tim😉餐廳裝修同佈置都係滿滿既日本風,一出𨋢已經feel 到濃濃既日本氣息❤️特別係店舖内啲楓葉同埋木元素既擺設,我哋兩個被安排坐近吧枱位置,雖然唔係坐喺席前,但都見到師傅佢哋烹調食物前菜💁🏻‍♀️燒薩摩魚餅第一道前菜魚餅睇落已經幾吸引,面頭燒到金黃色,質地鬆軟,咬落重魚肉味,點埋餐廳提供嘅七味粉蛋黃醬會變得更加濃郁💁🏻‍♀️料理長發版時令壽司小妹都係第一次見壽司咁樣present😂將米飯放喺匙羹上面,上面有三文魚子、吞拿魚蓉同海膽,三文魚子本身自帶鹹鮮味,食呢個壽司嘅時候根本唔使落豉油,味道濃郁帶有層次感👍🏻💁🏻‍♀️一夜干雞翼雞翼用左全翼製作,將翼尖、中翼同雞鎚分開左三份,外皮帶有甜味,雞肉本身醃製得都幾入味,唔需要另外再點調味架啦💁🏻‍♀️二人刺身盛 刺身盛內有五款唔同既刺身,
《一瀧 - 銅鑼灣》

前菜
💁🏻‍♀️燒薩摩魚餅

💁🏻‍♀️料理長發版時令壽司

💁🏻‍♀️一夜干雞翼

💁🏻‍♀️二人刺身盛

刺身盛內有五款唔同既刺身,包括呑拿魚赤身、深海池魚、牡丹蝦、鰹魚同伊佐目,牡丹蝦晶瑩剔透而咬落軟糯,食得出幾新鮮,另外我個人特別推介伊佐目同埋池魚兩款濃味既刺身,兩款個魚皮應該都有燒過處理過,咬落特別彈牙同埋有陣煙燻味👍🏻

💁🏻‍♀️棉花糖壽喜燒

到左重頭戲啦,我地特登加左錢要埋棉花糖,一上枱既時候好大個架,不過我地打完卡就溶曬啦😂壽喜燒除左塊肉要靚外,個蛋都要夠新鮮,個蛋黃深橙色真係好靚,食落又勁重蛋味,用黎點充滿甜味既壽喜燒牛肉無得彈,當然,個和牛肉油脂分布都好平均,一咬肉汁咇曬出黎😋超好味🤤而鍋入面既配菜都好多,有大白菜、芋絲、京蔥、洋蔥等食材,全部食材都嗦曬個壽喜燒汁,既香甜又濃郁😍唯獨差個白飯就完美啦❤️

💁🏻‍♀️天婦羅雪糕

完美既一餐點可以無左甜品呢,我地喺三款甜品入面簡左一樣平時好少機會食既炸雪糕,口味就選擇左豆腐味,外層炸到香脆但入面個雪糕仲可以保持冰凍,又熱又凍既口感真係好新奇😄配埋水果食就唔怕漏啦😉
2022-12-05
  • 棉花糖壽喜燒
2022-12-09 143 瀏覽
Omakase = 厨師發辦條件要新鮮同時環境應有一定質素,讓食客彷彿置身於一個獨立,寧靜空間,或可以和厨師溝通,或可以靜靜地享受。因此,位於銅鑼灣登龍街的一瀧,除了有來自福崗的總厨外,環境也參考了江户時代的設計,像走進了城堡般,沿途"後花園"有不少楓葉🍁,旁邊為獨立包廂,其他為榻榻米,板前座位。🔸食物🔸🔹炸雪糕天婦羅🔹剛好呢張影得太好,所以放首圖。豆腐雪糕包著天婦羅脆皮 ,加上紅豆蓉,朋友笑說像豆沙鍋餅般。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹料理長刺身盛2人前🔹全晚的精華,所有生魚片都是即日空運過來,單單這理由已值得吃。從左至右次序為深海池魚,拖羅,活帆立貝,牡丹蝦,金目鯛。鮮甜度一百分,若非要拍照 (已盡快),就能感受最高級別享受😎。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹料理長時令壽司二件🔹當日發板為秋刀魚,非常喜歡秋刀魚,加上海苔,令口感非常滿足。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹青瓜昆布漬 🔹其實為第一道開胃前菜,非常清新,脆口,可以說很少食到咁脆的青瓜,鹹中帶點酸甜。評分 : 🌕🌕🌕🌕🌑🔹雞全翼一夜干🔹源自於日本北海道地區「一夜干」(いちやぼし) ,為以往沒有冷凍技術,保存鮮魚用的「醃漬、風乾」的處理方式,把鮮魚剖開
Omakase = 厨師發辦
條件要新鮮

🔸食物🔸

🔹炸雪糕天婦羅🔹

剛好呢張影得太好,所以放首圖。

🔹料理長刺身盛2人前🔹

🔹料理長時令壽司二件🔹

🔹青瓜昆布漬 🔹

🔹雞全翼一夜干🔹

源自於日本北海道地區
「一夜干」(いちやぼし) ,
為以往沒有冷凍技術,保存鮮魚用的「醃漬、風乾」的處理方式,把鮮魚剖開、清除內臟,再浸泡於與海水濃度相近的鹽水中,經過一夜風乾為最後步驟。

用了在雞翼,感覺很特別,但肉質很紥實,油份香,肉汁能鎖定,大愛。

🔹A4 宮崎和牛壽喜燒 + 棉花糖 🔹

加了棉花糖的壽喜燒能提升甜度,配上日本雞蛋,雜菜鍋,又是一個豐盛飽滿的幸福日子。

評分 : 🌕🌕🌕🌗🌑
炸雪糕天婦羅
  • 料理長時令壽司2件
  • 三瀨雞全翼一夜干
2022-12-06 884 瀏覽
🇯🇵越來越多日本料理餐廳進入了我們嘅生活❤約朋友出街食飯🥢朋友好多時都會揀去食日本野🍣🍤而大家都會被餐廳嘅各種特色深深地吸引住呢😍👘今次呢間就帶你穿越江戶時代嘅日本🇯🇵有楓葉樹🍁配上木系和式嘅小屋🛖啱曬鍾意食同埋鍾意打卡嘅我哋嚕📷🐟燒薩摩魚餅 $48🌈呢個前菜🈶️驚喜喔😍煎得好香口又惹味🔥側邊仲配咗一個沙律醬❤點住嚟食就錦上添花喇🥳❤️🍱料理長剌身盛二人前 $500🌈呢盤刺身盛唔單止係賣相超靚呀😍啲刺身仲係超新鮮添❤🈶️赤身、牡丹蝦、唔同魚生片超新鮮呀✅正呀喂🥳🥳🍣料理長時令壽司兩件 $180🌈賣相超級矜貴❤️佢哋將吞拿魚他他🐟加埋勁鮮甜嘅海膽🦪三文魚子🐠上面再鋪咗金箔添🥳又靚📷又好食呀😋😋🐓雞全翼一夜干 $78🌈呢個雞全翼燒到啲雞皮脆卜卜🔥而且裏面嘅雞肉烤完都仲超嫩滑喎👍讚讚讚🥳🐂A4宮崎和牛壽喜燒 $488🌈加多$40就可以加埋棉花糖落去一齊食壽喜燒嚕❤第一次食有棉花糖嘅壽喜燒😍睇住啲棉花糖慢慢溶落去啲壽喜燒度🔥真係超療癒呢🥳跟住就放埋A4宮崎和牛落去灼佢兩下🐃再點埋蛋液一啖過放入口😋真係人間美食呀🥳🥳🍦炸雪糕天婦羅豆腐🌈呢個天婦羅豆腐雪糕真係不得了呀😍豆腐味香濃🥳側邊用脆脆唧天婦羅包住🔥

🐟燒薩摩魚餅 $48

🍱料理長剌身盛二人前 $500

🍣料理長時令壽司兩件 $180

🐓雞全翼一夜干 $78

🐂A4宮崎和牛壽喜燒 $488

🍦炸雪糕天婦羅豆腐

🌈呢個天婦羅豆腐雪糕真係不得了呀😍豆腐味香濃🥳側邊用脆脆唧天婦羅包住🔥甜品都做得咁精緻❤真係充滿住創意同埋誠意呀🥳🥳
  • 料理長刺身盛2人前
銅鑼灣一瀧係由兩位福岡師傅主理好適合同身邊重要嘅人慶生/周年紀念位置位於登龍街 喺地鐵站行過去非常就腳方便一入門口就見到一個日本亭園 楓葉🍁再行入去見到tatami包廂 整體好日式今次黎最想試下呢到個名物棉花糖和牛壽喜燒將童年回憶棉花糖放上去壽喜燒個鍋湯一滾棉花糖就會溶 好玩又好食加埋A4宮崎和牛 肥美軟綿綿 正!!丫 特別一提 雞泡魚一夜乾就聽得多 雞翼一夜乾就第一次聽燒比好脆個皮 而且好入味之後就嗌刺身同壽司刺身盛合賣相好豐盛 夠哂新鮮有牧丹蝦, 帆立貝, 呑拿魚等等叫左款時令壽司由師傅按住季節材料發辦🍣秋天緊係要食秋刀魚先岩 夠哂肥美甜品緊係要試下以店名命名既布甸🍮充滿蛋香本來想叫抹茶雪糕 不過最後都係揀咗芝麻雪糕有勁香勁濃既芝麻味
銅鑼灣一瀧係由兩位福岡師傅主理
好適合同身邊重要嘅人慶生/周年紀念
位置位於登龍街 喺地鐵站行過去非常就腳方便
一入門口就見到一個日本亭園 楓葉🍁
再行入去見到tatami包廂 整體好日式

今次黎最想試下呢到個名物棉花糖和牛壽喜燒
將童年回憶棉花糖放上去壽喜燒個鍋
湯一滾棉花糖就會溶 好玩又好食
加埋A4宮崎和牛 肥美軟綿綿 正!!

丫 特別一提 雞泡魚一夜乾就聽得多 雞翼一夜乾就第一次聽
燒比好脆個皮 而且好入味

之後就嗌刺身壽司
刺身盛合賣相好豐盛 夠哂新鮮
有牧丹蝦, 帆立貝, 呑拿魚等等
叫左款時令壽司由師傅按住季節材料發辦🍣
秋天緊係要食秋刀魚先岩 夠哂肥美

甜品緊係要試下以店名命名既布甸🍮充滿蛋香
本來想叫抹茶雪糕 不過最後都係揀咗芝麻雪糕
有勁香勁濃既芝麻味

2022-12-04 67 瀏覽
晚飯時間去左一間環境裝潢好靚而且又高級既日本餐廳,仲有一種走進江戶時代、身置日本既感覺,好適合打卡同慶祝活動,據說有兩位來自日本福岡廚師料理,質素一流!A4宮崎和牛壽喜燒 (120g 二人前) $488餐廳王牌必食既壽喜燒,A4宮崎和牛選取刺身級別,輕輕係放係非常濃味既壽喜燒,粉嫩色食出和牛風味!加上壽喜燒食材滿滿菇菌蔬菜,同埋火炙過既豆腐,最後額外放上棉花糖(+40)令到鍋物更加色香同香甜!空運時令刺身5點盛 (2-3人前) $448刺身食材都係由餐廳精選空運刺身,保證非常新鮮,尤其赤身魚油口感特別出眾,再放上金箔增加豪華感覺;肥美帶子灑上柚子皮,增加食欲同口感;牡丹蝦爽滑彈嫩,鮮甜可口。三瀨雞全翼一夜干 $78餐廳每日限量供應,一夜干指將雞全翼加入調味料醃製、風乾一晚,令雞翼肉質更加扎實,燒起黎就更加惹味!時令壽司 $180由餐廳料理長發辦既秋刀魚壽司,接近秋季既尾聲食到魚香味濃郁既秋刀魚,非常新鮮。燒薩摩魚餅 $48醃炸魚漿形成魚餅,咬落仲有芝士配搭沙律醬。食物質素加上日式地道環境, 仲有日式疊蓆脫鞋而坐相當有風味,另外仲有包廂,三五知己一同小酌,認真一流。

A4宮崎和牛壽喜燒 (120g 二人前) $488

空運時令刺身5點盛 (2-3人前) $448

三瀨雞全翼一夜干 $78

時令壽司 $180

燒薩摩魚餅 $48
醃炸魚漿形成魚餅,咬落仲有芝士配搭沙律醬。

• 料理長時令壽司
  • 三瀨雞全翼一夜干
佈局裝修都和風味十足坐係和室木枱 好似去左真日本咁🇯🇵其實呢到係由兩位福岡師傅主理.《A4宮崎和牛壽喜燒》 $488首先見到120g粉嫩粉嫩、滿佈雪花❄️既和牛已經流哂口水再加$40追加棉花糖起爐 真係為視覺帶黎新享受☁️綿花糖遇湯瞬間融化 心都跟住融化🫠🫰🏻令湯底更增添微微香甜 淥牛肉一流裏面嘅金菇、冬菇、大蔥、菠菜、豆腐都索哂壽喜燒汁嘅味道.《料理長刺身盛2人前》 $500拼盤上面有5種刺身 都係由日本空運到港呑拿魚腩、牧丹蝦、帆立貝、油甘魚、池魚爽嫩鮮甜 特別係牧丹蝦🦐 好好好鮮甜.《時令壽司🍣秋刀魚磯邊卷》磯邊日文既意思即係使用紫菜師傳用紫菜緊緊捲住肥美既秋刀魚入口油脂豐厚 肉質鮮美.《三瀨雞全翼一夜乾》 $78每日限量供應 因為係每日新鮮醃再獨立風乾食落外皮好鬼脆 入面係爆汁咁juicy .《燒薩摩魚餅》$48係鹿兒島既名物 外皮香酥 內裡鬆軟.《一瀧布甸》🍮 $38造型很可愛 玻璃蛋殼 晶凝通透清楚見到裏邊滑溜嘅布丁 仲有面頭有一層脆脆嘅焦糖.《芝麻雪糕》🍨$38芝麻味相當濃郁 creamy幼滑

佈局裝修都和風味十足
坐係和室木枱 好似去左真日本咁🇯🇵
其實呢到係由兩位福岡師傅主理

《A4宮崎和牛壽喜燒》 $488
首先見到120g粉嫩粉嫩、滿佈雪花❄️既和牛已經流哂口水
再加$40追加棉花糖起爐 真係為視覺帶黎新享受☁️

綿花糖遇湯瞬間融化 心都跟住融化🫠🫰🏻
令湯底更增添微微香甜 淥牛肉一流
裏面嘅金菇、冬菇、大蔥、菠菜、豆腐都索哂壽喜燒汁嘅味道

《料理長刺身盛2人前》 $500
拼盤上面有5種刺身 都係由日本空運到港
呑拿魚腩、牧丹蝦、帆立貝、油甘魚、池魚
爽嫩鮮甜 特別係牧丹蝦🦐 好好好鮮甜

仲有面頭有一層脆脆嘅焦糖
《芝麻雪糕》🍨$38
芝麻味相當濃郁 creamy幼滑
2022-12-03 58 瀏覽
一行入餐廳,成個裝修都好有日本江戶時代風格,好似真係去咗日本咁,坐喺tatami上邊食飯😍,就當自己去咗轉日本。A4宮崎和牛壽喜燒加棉花糖🥩🍭 $488+40呢個和牛係刺身級可以生生地咁食,仲切得好大塊,油脂分布平均。放落個鍋度輕輕燙兩下,撈埋生雞蛋一齊食,肉質軟滑有口感。棉花糖融咗之後,所有蔬果嘅面都bling bling咗,甜甜地幾過癮。料理長刺身盛2人前 $500赤身l帶子l鰤魚l灸燒春魚l牡丹蝦餐廳會準備當日時令嘅五款刺身,每款都好厚身。帶子面灑咗唔少柚子皮碎,咬落去好清新,帶出左一種唔同嘅香味。赤身面有金箔,特別矜貴,而鰤魚肉質比較稔。料理長時令壽司 $180依家果然係秋刀魚嘅季節,最近去日本餐廳食飯餐廳都會推介秋刀魚。擺盤好精緻,呢嚿壽司秋刀魚個比例比起飯多勁多。三瀨雞全翼一夜干 $78 一夜干係一種醃製再經一夜風乾嘅烹調手法,即使經過風乾,但係呢隻雞翼都仲有肉汁。燒薩摩魚餅 $48芝士魚餅燒完之後都好鬆軟。

A4宮崎和牛壽喜燒加棉花糖🥩🍭 $488+40
料理長刺身盛2人前 $500
赤身l帶子l鰤魚l灸燒春魚l牡丹蝦

料理長時令壽司 $180

三瀨雞全翼一夜干 $78

燒薩摩魚餅 $48
芝士魚餅燒完之後都好鬆軟。
  • A4宮崎和牛壽喜燒
女友之前提過話想食下真正嘅壽喜燒加上日本隊贏波真的很興奮😝今日決定食豪啲 帶佢黎試下呢到兩位日籍主廚嘅手勢🇯🇵今次就算唔喺日本食 都夠哂正宗啦.🍴料理長時令壽司2件 $180 💛8.5/10未食入口 淨講賣相已經十分吸引金匙羹同金箔閃閃發光 夠哂奪目🤩海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽嘅組合呢幾種食材本來已經鮮味十足😜加埋魚籽醬嘅點綴 加倍美味同時 營造出更矜貴高級嘅感覺✨.🍴料理長刺身盛2人前 $500 💛8.5/10刺身款式由廚師發辦 一共五款今次就有深海池魚、鰆魚、金目鯛等等🐟肉質新鮮 厚度適中 擺盤精美想食時令刺身不能錯過🤓.🍴汁煮白梅貝 $98 💛8.5/10烹調時間恰到好處可以輕易將貝肉完整拉出😙入口彈牙帶嚼勁 而且煮得夠入味 食到貝肉嘅清甜 同時品嘗到醬汁嘅濃郁🐚.🍴雞全翼一夜干 $78 💛9/10一夜干嘅處理方法令到雞肉更加結實鹹香😛烤過之後風味更佳 皮脆肉香好食到想再encore多隻🥰.🍴A4宮崎和牛壽喜燒 配 棉花糖 $528 💛9.5/10其實唔加棉花糖都得 就慳返$40不過咁特別 叫黎打卡都抵啦🤣開火後棉花糖會慢慢溶化令本來濃郁香甜嘅壽喜燒湯底再黎嗰甜度level up↗️
女友之前提過話想食下真正嘅壽喜燒
加上日本隊贏波真的很興奮😝
今日決定食豪啲
帶佢黎試下呢到兩位日籍主廚嘅手勢🇯🇵
今次就算唔喺日本食 都夠哂正宗啦
🍴料理長時令壽司2件 $180 💛8.5/10
未食入口 淨講賣相已經十分吸引
金匙羹同金箔閃閃發光 夠哂奪目🤩
海膽、吞拿魚蓉、三文魚籽嘅組合
呢幾種食材本來已經鮮味十足😜
加埋魚籽醬嘅點綴 加倍美味同時
營造出更矜貴高級嘅感覺✨
🍴料理長刺身盛2人前 $500 💛8.5/10
刺身款式由廚師發辦 一共五款
今次就有深海池魚、鰆魚、金目鯛等等🐟
肉質新鮮 厚度適中 擺盤精美
快啲黎感受一下咁濃厚嘅日本氛圍啦🍁
午餐
  • 棉花糖A4宮崎和牛壽喜燒
2022-12-03 154 瀏覽
上星期跟閨蜜看到一瀧這家餐廳特別富日本特色,今天來到銅鑼灣的Midtown打卡吃吃看。料理長刺身盛2人前 $500吃日本料理自然少不了刺身。2人前的刺身盛有五款刺身,賣相精美,全部都非常新鮮。牛油果赤身他他 $78牛油果跟赤身絕對一向也是絕配,顏色鮮豔也好看,赤身新鮮。料理長時令壽司2件 $180時令壽司賣相有驚喜,有吞拿魚蓉、海膽及三文魚籽,味道相對匹配。雞全翼一夜干 $78雞翼烤得外脆內嫩,太好吃了!A4宮崎和牛壽喜燒 $488店員提前問我們要否加棉花糖($40),因為這樣原本的醬汁就不額外加糖,打卡一流!整體環境及服務也不錯,食物出品也有一定的水準呢!

料理長刺身盛2人前 $500

牛油果赤身他他 $78

牛油果跟赤身絕對一向也是絕配,顏色鮮豔也好看,赤身新鮮。

牛油果赤身他他

料理長時令壽司2件 $180

料理長時令壽司2件

雞全翼一夜干 $78

雞翼烤得外脆內嫩,太好吃了!

A4宮崎和牛壽喜燒 $488

A4宮崎和牛壽喜燒

整體環境及服務也不錯,食物出品也有一定的水準呢!
牛油果赤身他他
料理長時令壽司2件
A4宮崎和牛壽喜燒
📸一瀧忙裏偷閑 放咗一日假拍拖👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻男朋友話見未有時間有我去日本就帶我試吓正宗壽喜燒先💗▫️一瀧由兩位日本福岡師傅主理主打壽喜燒 刺身 燒鳥餐廳以江戶時代風格為主設獨立包廂|塌塌米|廚師席前座位▫️餐牌設午市餐牌 價錢親民🍴前菜 白梅貝旨煮 $98💛8.5/10醬汁食落似鮑魚汁味白梅貝望落似螺 但顏色偏白烹調時間啱啱好夠入味之餘又唔會煮到老曬🥹前菜黎講呢個份量都幾多架🍴料理長發辦刺身盛2人前$500💛8/10為食妹本身好少食刺身魚 最多都係食三文魚硬係覺得刺身魚有種腥味👉🏻今次刺身盛有五品金目鯛|深海池魚|赤身|春魚|牡丹蝦個人覺得深海池魚好有驚喜魚肉嫩滑 鮮而不腥配上餐廳既壽司醬油 味道更鮮美🍴料理長時令壽司2件 $180💛8/10吞拿魚蓉 海膽 三文魚籽 黑魚籽一啖咬落去啲海水味係口腔湧出黎好新鮮啊!🥹🥹🥹🥹🍴A4宮崎和牛壽喜燒 $488💛9/10第一次食正宗既壽喜燒甜甜既醬油加入蔬菜 菇煎香咗既豆腐 芋絲等我地另外再加棉花糖 $40但鍋底唔會甜到好似糖水咁反而令醬油既味道更濃郁👉🏻A4和牛肉質嫩滑將和牛輕輕煮至7-8成熟 再沾上日本蘭王蛋液提升咗肉質既口感 又唔會掩蓋咗牛
📸一瀧
忙裏偷閑 放咗一日假拍拖👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻