《一瀧 - 銅鑼灣》跟住車車 @kchelseapy 就一定搵到好野食既😋前日兩收工約左車車出銅鑼灣行街食飯,講起想去日本旅行,就即時撩起左想食sukiyaki 既興致😬而大佬又話有間日式餐廳佢都想試好耐😉所以順理成章當晚就食壽喜燒啦😆我地兩個人散叫左一個壽喜燒鍋、三款前菜同埋刺身拼盤,最尾仲叫左個甜品share tim😉餐廳裝修同佈置都係滿滿既日本風,一出𨋢已經feel 到濃濃既日本氣息❤️特別係店舖内啲楓葉同埋木元素既擺設,我哋兩個被安排坐近吧枱位置,雖然唔係坐喺席前,但都見到師傅佢哋烹調食物前菜💁🏻‍♀️燒薩摩魚餅第一道前菜魚餅睇落已經幾吸引,面頭燒到金黃色,質地鬆軟,咬落重魚肉味,點埋餐廳提供嘅七味粉蛋黃醬會變得更加濃郁💁🏻‍♀️料理長發版時令壽司小妹都係第一次見壽司咁樣present😂將米飯放喺匙羹上面,上面有三文魚子、吞拿魚蓉同海膽,三文魚子本身自帶鹹鮮味,食呢個壽司嘅時候根本唔使落豉油,味道濃郁帶有層次感👍🏻💁🏻‍♀️一夜干雞翼雞翼用左全翼製作,將翼尖、中翼同雞鎚分開左三份,外皮帶有甜味,雞肉本身醃製得都幾入味,唔需要另外再點調味架啦💁🏻‍♀️二人刺身盛 刺身盛內有五款唔同既刺身,
《一瀧 - 銅鑼灣》

前菜
💁🏻‍♀️燒薩摩魚餅

💁🏻‍♀️料理長發版時令壽司

💁🏻‍♀️一夜干雞翼

💁🏻‍♀️二人刺身盛

刺身盛內有五款唔同既刺身,包括呑拿魚赤身、深海池魚、牡丹蝦、鰹魚同伊佐目,牡丹蝦晶瑩剔透而咬落軟糯,食得出幾新鮮,另外我個人特別推介伊佐目同埋池魚兩款濃味既刺身,兩款個魚皮應該都有燒過處理過,咬落特別彈牙同埋有陣煙燻味👍🏻

💁🏻‍♀️棉花糖壽喜燒

到左重頭戲啦,我地特登加左錢要埋棉花糖,一上枱既時候好大個架,不過我地打完卡就溶曬啦😂壽喜燒除左塊肉要靚外,個蛋都要夠新鮮,個蛋黃深橙色真係好靚,食落又勁重蛋味,用黎點充滿甜味既壽喜燒牛肉無得彈,當然,個和牛肉油脂分布都好平均,一咬肉汁咇曬出黎😋超好味🤤而鍋入面既配菜都好多,有大白菜、芋絲、京蔥、洋蔥等食材,全部食材都嗦曬個壽喜燒汁,既香甜又濃郁😍唯獨差個白飯就完美啦❤️

💁🏻‍♀️天婦羅雪糕

完美既一餐點可以無左甜品呢,我地喺三款甜品入面簡左一樣平時好少機會食既炸雪糕,口味就選擇左豆腐味,外層炸到香脆但入面個雪糕仲可以保持冰凍,又熱又凍既口感真係好新奇😄配埋水果食就唔怕漏啦😉
2022-12-05