餐廳: 一杯鐵板燒居酒屋
資訊:

2014-08-26 9373 瀏覽
這應該是第三還是第四次來了,這裡不單單只有壽司、刺身,還提供串燒、炒面、燒餅,食物種類多,每款都可以享受,又帶居酒屋風味好氣氛,正正合我意。晚上六點半的餐廳外,等位的人數數以十計,這次我們一樣早早訂座,免卻了等位之苦,順利入座;餐廳面積頗大,不但有數面吧檯,可以面對面欣賞炒面、燒餅的情形,中央位置亦有餐檯,另一邊則設有雅座,私隱度較高,亦不怕太嘈吵。點餐後,先來的是Kirin Beer ($55/Frozen, L),有冰泡在面,入口透心涼,是另一半至愛。一杯關西燒($58),服務生慣常先讓食客拍照,再把燒餅分為關西燒九份﹔關西燒切開之後,再點蘸醬汁,最美味食法莫過於一口吃掉一小份關西燒,至能感受它的豐富口感,關西燒薄薄一層表皮,包裹著豐盛椰菜和牛筋等配料,椰菜入口爽甜、牛筋帶嚼勁,層次豐富。餐廳上菜速度神速,餃子也一併付上,餃子皮薄,仍然煎得香脆、金黃色,入口帶有肉汁,多肉小菜,味道則不過不失。鮮魷魚炒面($68),加入不少椰菜和魷魚鬚,值得一提的是炒面醬汁應記一功,炒面入口帶微酸甜,相比起,有些居酒屋炒面醬汁酸澀,一杯的炒面味道緊貼香港人口味,另一半說吃出兒時炒面味道,十分喜愛。我
這應該是第三還是第四次來了,這裡不單單只有壽司刺身,還提供串燒、炒面、燒餅,食物種類多,每款都可以享受,又帶居酒屋風味好氣氛,正正合我意。

Kirin Beer ($55/Frozen, L)
一杯關西燒($58)
餃子 ($42)
鮮魷魚炒面($68)
我們亦另點了池魚王薄切($200),薄切幾乎透現碟色,池魚入口鮮甜,肉質爽滑肥美。
池魚王薄切($200)
而另一款就是我們百吃不厭的東洋卷($55),我們更點選了兩回再次回味,以香甜班戟皮包裹著蟹籽、鰻魚和牛油果,無疑食用過程頗為麻煩,一來易散、二來食材跌出,不過小心夾起一件入口,會感受到軟熟班戟皮帶微甜,而牛油果和蟹籽一軟一爽的食材是如此配搭,亦增加了鰻魚鮮味,東洋卷在口中細膩品嚐,滿足口感。
東洋卷($55)
而串燒方面,牛肉年糕燒 ($28/串),分成四粒一串,日本年糕十分煙韌有嚼勁,以牛肉包住年糕,年糕入口不會太乾身。
牛肉年糕燒 ($28/串)
鹽燒活鰻($55/串),亦是一款我十分喜愛的串燒,皮燒得香脆爽口,鰻魚肉質肥美,入口帶來豐富肉汁,值得一試。
鹽燒活鰻($55/串)
燒牛舌($55/串),水準是可以的,牛舌軟淋度適中帶有牛味,不過肥美度一般,相對價格較高。
燒牛舌($55/串)
最後,雞肉燒烏冬 ($58),本來以最後一道烏冬結束這晚晚餐,不料卻為這晚餐敗筆之處,其實烏冬質地有口感,配上濃湯,是不錯的,但主角之一的雞肉入口淡而無味,相對失色。
雞肉燒烏冬 ($58)
看來下次除了一貫會點燒的關西燒和東洋卷之外,下次可以再品嚐炒面口感,亦再試試其他食物。
題外話/補充資料: 1)記緊一定要預約
2014-07-26
一杯關西燒($58)
鮮魷魚炒面($68)
東洋卷($55)
鹽燒活鰻($55/串)
2014-08-26 7271 瀏覽
 繁忙時間等咗1個鐘,下次要記得早啲book位!必食:關西燒三品👍👍👍揀咗泡菜、豚肉&魷魚做配料,好足料~😃仲加咗木魚碎係表面夾埋關西燒汁&沙律醬,熱辣辣味道一流!推介:紅酒煮牛肉伴溫泉玉子👍👍本身我就好偏愛溫泉玉子,所以唔試唔得牛肉煮得好入味,軟硬適中!紅酒味唔會過重,撈埋蛋汁食好Match😍😍牛肉年糕串燒👍👍👍用牛肉薄片包住年糕,口感好特别!😚咬落去外面軟韌,入面綿滑,好有驚喜呀😃失望:道湖淺蜊👎👎👎唉!明明係牛油風味炒蜆,但係啲牛油淡到完全掩蓋唔到啲腥味、海水味亦提升唔到本身蜆嘅鮮味失望X100⚠⚠⚠黑豚肉鐵板燒👎👎本來就好一般,但真係越食越鹹!師傅調配嘅醬汁太重手啦!豚肉底下嘅配菜完全令人吃不消雞肉燒烏冬👎👎雞肉份量有點少烏冬唔夠爽口又唔夠煙韌比較上同自家烏冬有好大距離牛肉石頭燒飯👎泡菜同牛肉都OK但跟和民居食屋比較調味上就無咁出色啦中伏飲品:兩款都係由侍應推薦,結果中晒招日落黃昏👎👎名稱就夠意境啦點知原來橙味燒酒即係藥水味囉😭香芒冰燒酒👎👎👎朋友話一啲酒味都無😔,只係普通芒果沙冰!好失望!😓😓😓

繁忙時間等咗1個鐘,下次要記得早啲book位!

必食:
關西燒三品
關西燒三品👍👍👍
揀咗泡菜、豚肉&魷魚做配料,好足料~😃
仲加咗木魚碎係表面夾埋關西燒汁&沙律醬,熱辣辣味道一流!

推介:
紅酒煮牛肉伴溫泉玉子
紅酒煮牛肉伴溫泉玉子👍👍
本身我就好偏愛溫泉玉子,所以唔試唔得
牛肉煮得好入味,軟硬適中!
紅酒味唔會過重,撈埋蛋汁食好Match😍😍
牛肉年糕串燒
牛肉年糕串燒👍👍👍
用牛肉薄片包住年糕,口感好特别!😚
咬落去外面軟韌,入面綿滑,好有驚喜呀😃

失望:
道湖淺蜊
道湖淺蜊👎👎👎
唉!明明係牛油風味炒蜆,
但係啲牛油淡到完全掩蓋唔到啲腥味、海水味
亦提升唔到本身蜆嘅鮮味
失望X100⚠⚠⚠
黑豚肉鐵板燒
黑豚肉鐵板燒👎👎
本來就好一般,但真係越食越鹹!
師傅調配嘅醬汁太重手啦!
豚肉底下嘅配菜完全令人吃不消
牛肉石頭燒飯👎
泡菜同牛肉都OK
但跟和民居食屋比較調味上就無咁出色啦

中伏飲品:

兩款都係由侍應推薦,結果中晒招

日落黃昏👎👎
名稱就夠意境啦
點知原來橙味燒酒即係藥水味囉😭

香芒冰燒酒👎👎👎
朋友話一啲酒味都無😔,只係普通芒果沙冰!
好失望!😓😓😓
2014-08-20
60 分鐘 (堂食)
關西燒三品
紅酒煮牛肉伴溫泉玉子
牛肉年糕串燒
2014-08-15 6997 瀏覽
放工同朋友去apm搵野食行行下個商場好多野食都試過唯獨是呢間未..可能係夜左d去啦..無人排隊所以唔洗等位一入到去真係覺得個環境好唔錯真係有日式居酒屋既感覺位置鬆動坐得又唔逼我地叫左個燒牛舌、関西燒、海膽炒飯同埋個清酒煮蜆等等個蜆真係幾好食, 清清地又唔會太濃, 意想不到既好味小菜個関西燒只係58蚊..咁平所以叫左黎試下..不過我就唔係好鍾意喇個皮係濕既, 有勁多醬汁, 入面d生菜同牛筋口感咁既野撈埋一齊我真係唔係好鍾意食,不過呢個係幾飽肚幾濟, 我之後都打包左返去另外個燒牛吞真係勁好味, 個調味實在好特別..而且燒到好香, 又唔會好un之後仲忍唔住叫多左串個飯都好掂雖然濕濕地唔會好似茶餐廳炒果d咁乾一粒粒飯分明, 但係呢個飯d調味好好, 咸得黎又唔會過份, 加埋個海膽一齊食真係好鮮味, 對於我呢個飯桶黎講真係覺得好唔錯服務方面d侍應都幾好 都有成日黎加下水下次黎apm想食日本野終於唔洗再係果兩間壽司店, 有其他選擇喇
放工同朋友去apm搵野食
行行下個商場好多野食都試過
唯獨是呢間未..
可能係夜左d去啦..
無人排隊所以唔洗等位
一入到去真係覺得個環境好唔錯
真係有日式居酒屋既感覺
位置鬆動坐得又唔逼
我地叫左個燒牛舌、関西燒、海膽炒飯同埋個清酒煮蜆等等
個蜆真係幾好食, 清清地又唔會太濃, 意想不到既好味小菜
不過呢個係幾飽肚幾濟, 我之後都打包左返去
服務方面d侍應都幾好 都有成日黎加下水
2014-08-07
  • 燒牛舌
2014-08-10 7357 瀏覽
第二次黎食,如果再食就會選擇book枱。兩次黎都係坐高枱芝士雞肉串芝士味欠佳, 只能夠讚雞肉保到肉汁燒蕃薯外脆內腍,功勞歸蕃薯本身好鹽燒雞軟骨和民好食d 老實講,燒物無特都係式,一般般啦一杯關西燒係配芝士同牛筋好好食!!!!牛筋好腍,膠質豐富,雖然芝士味依然不足,但關西燒汁塔夠上次黎食都係食關西燒,不過係䐁肉關西燒。都係食個汁,䐁肉無牛筋味好點多咗個炒麵,偏油。配薑絲漬物食好無咁膩。依到刺身真係好正,上次食咗份甜蝦,既大隻又新鮮,好有漿力!----------------------------回頭率:8/10
第二次黎食,如果再食就會選擇book枱。
兩次黎都係坐高枱
芝士 燒雞串
芝士雞肉串
芝士味欠佳, 只能夠讚雞肉保到肉汁
燒蕃薯
燒蕃薯
外脆內腍,功勞歸蕃薯本身好
鹽燒雞軟骨
鹽燒雞軟骨
和民好食d
老實講,燒物無特都係式,一般般啦
係配芝士同牛筋
好好食!!!!

牛筋好腍,膠質豐富,雖然芝士味依然不足,但關西燒汁塔夠

上次黎食都係食關西燒,不過係䐁肉關西燒。
都係食個汁,䐁肉無牛筋味好
八爪魚炒麵
點多咗個炒麵,偏油。
配薑絲漬物食好無咁膩。
甜蝦
依到刺身真係好正,上次食咗份甜蝦,
既大隻又新鮮,好有漿力!

----------------------------

回頭率:8/10
2014-07-23
40 分鐘 (堂食)
甜蝦
2014-07-28 7279 瀏覽
叫左一個關西3品燒(牛筋,芝士,白身魚), $108. 2人share. 服務質素: 1.問waiter咩係白身魚,佢話係白色身既魚(.......) 其實我自己都識睇中文字....那個男務服員hea答完我之後就擺出一副不屑既樣, 然後去搵其他員工答我.其實佢可以用其他魚黎比喻白身魚的肉質和味道,或直接搵其他人答,點解要hea答呢?仲要西埋面tim.2.落錯單(第2個waiter幫我落單),剛剛開店就出錯,比左個豚肉關西燒我.算點先?總括黎講,服務質素好差!食物: 食物送來時是熱騰騰,香噴噴的,令人食慾大增!讚!但我明明叫了芝士的餡,但吃不到芝士味(漏左落芝士!?)汁比較濃,撈埋d餡(椰菜,雞蛋)就剛剛好汁和皮跟章魚燒一樣,不同之處就是關西燒沒有落紫菜.由於個人比較嘴刁,所以食物沒有給我什麼驚喜,特別之處.不推介牛筋,因為口感不太好.好黏口,跟想像中的爽口牛筋有出入.白身魚的味道比龍脷柳淡少少, 肉質差不多

服務質素:
總括黎講,服務質素好差!

食物:
食物送來時是熱騰騰,香噴噴的,令人食慾大增!讚!
但我明明叫了芝士的餡,但吃不到芝士味(漏左落芝士!?)
汁比較濃,撈埋d餡(椰菜,雞蛋)就剛剛好
汁和皮跟章魚燒一樣,不同之處就是關西燒沒有落紫菜.
由於個人比較嘴刁,所以食物沒有給我什麼驚喜,特別之處.
白身魚的味道比龍脷柳淡少少, 肉質差不多
2014-07-27
  • 關西燒
好唔捨得將碗飯食哂, bye bye!!!好似同男友分手咁 lol食最後一啖時, 有少少心up lol回味無窮各款魚生肉質豐腴very fresh!高級魚生貨色尤其係吞拿魚蓉海膽口感有爆汁感肥美肉質嫩滑充滿creamy feel蝦亦creamy魚油亦滲入壽司飯中very 抵食抵讚but 油甘魚今次非常失色not very fresh放題 is even better wor!!!???tuna is quite nice though!!!I'm definately going back!!!this time is worse than last timekeep 唔到under staff too...they are very loud as well...
好唔捨得將碗飯食哂, bye bye!!!

好似同男友分手咁 lol
食最後一啖時, 有少少心up lol
回味無窮
各款魚生肉質豐腴
very fresh!
高級魚生貨色
魚油亦滲入壽司飯中
very 抵食抵讚
but 油甘魚今次非常失色
not very fresh
放題 is even better wor!!!???
tuna is quite nice though!!!
I'm definately going back!!!
keep 唔到
under staff too...
they are very loud as well...
2014-07-20 6635 瀏覽
因為一早已經book左枱,所以等2分鐘就入得,一入到去就已經有幾位侍應歡迎,好有禮貌,同埋叫野食果陣一叫佢地會立即到,唔會話當見唔到我咁😉😉味道濃郁,同枝裝既茶絕對無得比,而且入面啲料係好足,所以先咁香👍👍,飲完都可以叫佢加水,所以都算抵飲架😊😊其實紅莓味真係唔重,啤酒味重好多,所以有少少失望,第一啖係好多泡泡,之後飯到一半就無了,同埋都好快唔夠凍,所以下次叫酒既話可以試清酒類,我見到有冰盤,確保keep住冰嘛呢個真係超級推介,好好味,一黎到會有侍應生幫我地cut開,所以都算有啲服務啲醬汁對於喜歡多醬既我係岩岩好夠,味道係酸酸地,甜甜地,再加果啲料咁樣配搭真係味道一流,所以最後都叫多左一碟,實在太好味刺身夠凍,而且每件都好新鮮,份量可以2個人食,每款一人一件咁,唔錯唔錯,而且啲魚生係厚切架,感覺好肥美👍👍👍👍一粒非常大,一口絕對唔得,頂龍可以分2次食,入面有忌廉,再加番酸酸地既醬汁,yummy😋😋😋😋呢個燒到好香呀,而且肉質都好好咬,完全唔會好un,其實呢個真係好好味,可惜太貴,只叫左一串😢😢😢始終都未夠飽,所以再叫個石頭鍋飯食,同樣都有侍應生幫我地撈👍👍肉同飯既比例係64,所以好好,
因為一早已經book左枱,所以等2分鐘就入得

味道濃郁

,所以最後都叫多左一碟,實在太好味

肉同飯既比例係64,所以好好,唔會得好少肉,而且有啲泡菜,所以都有少少辣,但落單果陣,侍應都好細心先講左會有啲辣,再問我地要唔要👍👍👍👍

整體黎講,服務好,味道佳,食得好開心
2014-07-13
慶祝紀念
生日
  • 一杯關西燒
  • 燒牛舌
2014-07-15 6576 瀏覽
apm最多好評的莫過於一杯 很久以前已經好想一試晚餐時段經常爆滿 只好轉戰午餐 幸好人不算太多 立即安排bar抬位置店方明顯有花心思佈置環境 一下子都有回到日本的感覺有幾款套餐供應 包括刺身 壽司 炒面等等最後叫了1個套餐和招牌的燒餅1) 壽司餐 $88 (+$5 有餐飲)合共10件壽司 談不上新鮮 但總算合格 當中以帆立貝及甜蝦味道較出眾鮮甜加烏冬或喬mak面 配料以菜為主 感覺健康 湯底雖然看似單調 但出奇地入味不是刺激濃烈的湯底 入味之餘不會是口渴那種 以一人份量來說 算非常豐富2) 一杯關西燒 $60+一開始以為和以前食的大阪燒一樣 原來做法有不同 材料及醬料都大同小異但味道比大阪燒淡一點 有些大阪燒用料過重手反而變得太咸 關西燒外層有一層皮包住 和中式的北京填鴨的做法相近 口感更勝一籌煙煙unun 幾特別價錢比想像中合理 選擇也不少 而大阪燒的種類比一般的多 總有一款合你心意
apm最多好評的莫過於一杯 很久以前已經好想一試
店方明顯有花心思佈置環境 一下子都有回到日本的感覺
有幾款套餐供應 包括刺身 壽司 炒面等等
最後叫了1個套餐和招牌的燒餅

1) 壽司餐 $88 (+$5 有餐飲)

2) 一杯關西燒 $60+
但味道比大阪燒淡一點 有些大阪燒用料過重手反而變得太咸
煙煙unun 幾特別

2014-07-04 6367 瀏覽
好開心呀!係openrice“猴”左好耐,今次終於可以食一入到去,裝修真係嚇死人!靚到爆,好似入左日本既小巷order左食物好快就到!正!1. 一杯沙律 $60沙律汁酸酸甜甜,好開胃!上面有幾塊銀魚仔整成既脆脆,好特別!不過好似貴左小小2. 泡菜豚肉石頭鍋飯 $60-70一流!夠香!夠多料3. 豚平關西燒 $6x估唔到係煎蛋包住煙肉~汁料都幾多,有啲濃味,不過個人覺得好食4. ……牛肉煮(唔記得,總之有瓜有蟹味菇)$7x係牛柳粒,起初好怕un一食落口,嘩!好多牛肉汁!有咬口!一齊煮既蔬菜好甜好新鮮5. 海鹽荔枝梳打 $30幾得意,味道唔錯只係個人不太接受到鹹味既荔枝整體好好!下次一定再去!

好開心呀!
係openrice“猴”左好耐,今次終於可以食

一入到去,裝修真係嚇死人!
靚到爆,好似入左日本既小巷

order左食物好快就到!正!
1. 一杯沙律 $60
沙律汁酸酸甜甜,好開胃!
上面有幾塊銀魚仔整成既脆脆,好特別!
不過好似貴左小小

2. 泡菜豚肉石頭鍋飯 $60-70
一流!夠香!夠多料

3. 豚平關西燒 $6x
估唔到係煎蛋包住煙肉~
汁料都幾多,有啲濃味,不過個人覺得好食

4. ……牛肉煮(唔記得,總之有瓜有蟹味菇)$7x
係牛柳粒,起初好怕un
一食落口,嘩!好多牛肉汁!有咬口!
一齊煮既蔬菜好甜好新鮮

5. 海鹽荔枝梳打 $30
幾得意,味道唔錯
只係個人不太接受到鹹味既荔枝

整體好好!下次一定再去!
2014-07-01
15 分鐘 (堂食)
  • 豚平關西燒
2014-06-04 9476 瀏覽
即興的晚飯聚會,路過一杯就被這日本居酒屋的裝修所吸引,所以就決定在沒訂枱的情況下等一下..還好等了大約45分鐘就有位了.2個女孩子點了不少菜...哈哈,結果就是吃不完.洋風白身魚沙律$86 - 很開胃的一道菜,酸酸的醬汁,魚也很爽口,推介~!關西燒三品$98 -貝柱,豚,小蝦餡料很足,但皮也很厚,有點"漏", 是最後一道上桌的...在非常飽的情況下,只能挑餡料來吃..下次會再點,但可能只點一品/兩品,留肚吃其他~明太子醬雞肉串$22 - 一向喜歡明太子醬,配上滑滑的雞肉,超贊蟹肉忌廉$48 - 兩個大大的炸球,炸得很脆,忌廉滑,配上沙律醬...好漏...也吃不出來入面有蟹肉味...海鹽荔枝梳打$35 - 加了鹽,有少少鹹,和一向喝到甜甜的荔枝梳打截然不同,很好喝~朋友點了生果茶...忘了價錢,只記得她說有果醬,太甜了..喝了一半就喝不下了..我們還點了一客意粉,和燒南瓜...都不錯整體來說,是值得再去的一家居酒屋,但要提自己不要"眼闊肚窄"好了..不然再好吃也是會浪費

2個女孩子點了不少菜...哈哈,結果就是吃不完.

關西燒三品$98 -貝柱,豚,小蝦

我們還點了一客意粉,和燒南瓜...都不錯

45 分鐘 (堂食)
2014-05-24 10095 瀏覽
今日因有事來觀塘,順道就和在觀塘上班的T吃晚飯。apm 食肆選擇不太多,最吸引的就算是一杯了。雖然打過電話來問時說, 晚上七點已經是fully book, 要walk-in 碰運氣, 但幸運的是兩人都準時完成手上的事務,六點半就到達一杯門口啦! 可以直接内進用餐 -- 雖然說八點要還枱,也是沒有問題的啦。一杯是一家居酒屋,裝修頗為別緻。最欣賞的地方是位置很闊,坐得很舒服。食物種類不少,主打是大阪燒啦、串燒、小食之類,飽肚的飯麵則只有少量選擇。本以為是圓形有很多椰菜的大阪燒加豬肉,但上桌了才發現是詭異的長方型。店員姐姐會幫忙把關西燒切四份噢,喜歡的話要求自己來也可以。吃到口才是真失望:豚平燒原來是 豚肉+雞蛋+粉漿的組合,少了椰菜絲的爽口感覺, 怪怪的。口感甚至讓我想起台灣的蚵仔煎… 蚵仔煎豬肉版,真的不易接受! 醬汁下得超級多,厚厚地浸著,口味甜又膩,不很合胃口。串燒之中揀了兩款小試一下。牛肉年糕燒, 年糕本來無味道,所以襯起大部分的食材都不會有違和感。切成薄片的牛包著年糕燒熟,牛肉雖不韌,年糕卻未夠綿軟,未有驚喜。雞肉明太子則是更失望,明太子味是完全吃不出,雞肉燒得算滑,但問題是上頭
豚平關西燒
左: 雞肉明太子HK$22 | 右: 牛肉年糕燒HK$28
串燒之中揀了兩款小試一下。牛肉年糕燒, 年糕本來無味道,所以襯起大部分的食材都不會有違和感。切成薄片的牛包著年糕燒熟,牛肉雖不韌,年糕卻未夠綿軟,未有驚喜。雞肉明太子則是更失望,明太子味是完全吃不出,雞肉燒得算滑,但問題是上頭的沙律醬下得太重手了吧? 幾乎和雞肉一樣多。我又不是主要想吃沙律醬… 過分了,就喧賓奪主了。
汁燒牛舌旬菜鐵鍋燒 HK$65
牛舌味濃,身邊不是很多朋友喜歡吃。若果烹煮得不好,牛舌獨有的騷味的確不太容易接受。不過話說回來這個汁煮牛舌的牛舌還真的幾厚身, 看上去幾乎就像牛腩。事實上吃到口中口感也真的有那麼一點點的牛腩感覺... 牛舌煮得軟綿綿的, 沾上醬汁吃來可是一點都不會騷。不過此醬汁味道有點咸, 配牛舌吃來不覺, 但底下的菜... 沾得太多的時候也會覺得有點吃不消。
鴨蕎麥麵 HK$60
最後少不免order一個澱粉質類的。飯麵選擇都不多, 千挑萬揀之一要了一個鴨蕎麥麵。鴨肉不是很多, 而且都是鴨胸肉切片。雖說麵碗不很大, 但蕎麥麵塞得滿滿的份量也不能看輕噢。水準ok的一碗麵, 值得稱讚的是里面有很多的雜菜, 對最近很想瘦身的小妹來說, 非常重要。

整體食物水準都還可以接受, 這個價錢來說, 也收貨了。服務方面大部分的侍應都比較年輕, 有禮貌, 但比較羞澀一點。只有一位看上去年資較長的侍應態度很有問題: 站不直, 說話拖得長長, 有氣無力的, 整個人由表情到動作都寫著大大的 :hea: 令食客我們覺得很無奈啦... 要在apm找吃的, 試試這家也不妨
2014-05-19
2014-05-18 8601 瀏覽
燒鯖魚,比較乾身少少,似食咸魚。燒南瓜,幾甜幾香,好味的。牛油果壽司卷,普通味道,可以唔叫。蒜片炒牛肉粒,味道一般,沒有再想食的衝動。海膽炒飯,炒飯夠味,撈爛哂海膽食仲正。雜錦串燒,各款也OK吧。
燒鯖魚,比較乾身少少,似食咸魚。
燒南瓜,幾甜幾香,好味的。
牛油果壽司卷,普通味道,可以唔叫。
蒜片炒牛肉粒,味道一般,沒有再想食的衝動。
海膽炒飯,炒飯夠味,撈爛哂海膽食仲正。
雜錦串燒,各款也OK吧。
2014-05-08 8927 瀏覽
一直想食下日本燒餅,不過嗌極都搵唔到FD去試呢間一杯最後有日Lunch就同媽媽一嚐了XDDD環境係居酒屋形式不過就好闊落,可以舒舒服服食又唔驚逼唔驚焗熱:^3一杯関西燒 $58関西燒上桌時仲係熱辣辣,新鮮整係吸引d面頭有不少木魚碎及海苔粉,微微增添香氣:^)燒餅皮係偏濕軟既,老實說係有種未熟既粉漿感(似文字燒)待應一切開,「咦,都幾多料喎!」入面不只有彈牙既牛筋粒及稔軟牛肉粒,仲有好多菜絲同蒟蒻粒質感十分有嚼勁,加上有點芝士香同蛋香,味道都不錯燒汁味濃但不膩,連埋美乃滋作調味,都幾開胃:^0我個人覺得味道同質感都不錯,不過唔中意濕黏感覺既就可能認為不太合意生薑豚肉石頭燒飯 $70石鍋飯香氣逼人,快快影完相之後待應馬上幫手將飯同配料趁熱混好生薑味唔算重,只是淡香,唔會話好辣豚肉薄得黎入味,帶清甜味而不油膩,就算飯底唔濃味都唔覺寡飯底有少少焦香,粒粒分明,煮得剛好,都算有嚼頭
一直想食下日本燒餅,不過嗌極都搵唔到FD去試呢間一杯
最後有日Lunch就同媽媽一嚐了XDDD
環境係居酒屋形式
不過就好闊落,可以舒舒服服食又唔驚逼唔驚焗熱:^3
一杯関西燒 $58
関西燒上桌時仲係熱辣辣,新鮮整係吸引d
面頭有不少木魚碎及海苔粉,微微增添香氣:^)
燒餅皮係偏濕軟既,老實說係有種未熟既粉漿感(似文字燒)
待應一切開,「咦,都幾多料喎!」
入面不只有彈牙既牛筋粒及稔軟牛肉粒,仲有好多菜絲同蒟蒻粒
質感十分有嚼勁,加上有點芝士香同蛋香,味道都不錯
燒汁味濃但不膩,連埋美乃滋作調味,都幾開胃:^0
生薑豚肉石頭燒飯 $70
生薑味唔算重,只是淡香,唔會話好辣
豚肉薄得黎入味,帶清甜味而不油膩,就算飯底唔濃味都唔覺寡
飯底有少少焦香,粒粒分明,煮得剛好,都算有嚼頭

• 一杯関西燒
  • 生薑豚肉石頭燒飯
一直想搵一間居酒屋傾下計,睇開食評,見到啤酒的相片好吸引就決定黎試下。明知會好多人,所以一早諗住book 定枱,但服務員話當日唔full 所以walk in 便ok。但當我們去到見到大排長龍  ,但一場黎到就等下喇......一坐低緊係要叫番兩杯啤酒關西燒份量足夠,加埋炒面,兩個女仔食真係好飽 依個蟹肉忌廉是必食之選! 雖然得兩小球不足以滿足我地 其實仲有好多野想試,不過我已經飽飽地,所以留待下次再食
 ,但一場黎到就等下喇......

一坐低緊係要叫番兩杯啤酒
關西燒份量足夠,加埋炒面,兩個女仔食真係好飽
依個蟹肉忌廉是必食之選! 雖然得兩小球不足以滿足我地

其實仲有好多野想試,不過我已經飽飽地,所以留待下次再食
2014-04-16
90 分鐘 (堂食)
2014-04-14 9465 瀏覽
炎炎夏日來一杯冰涼的啤酒,簡直就是人生一大樂事。以冷凍技術將生啤打成零下5度的幼滑泡沫,這些冰凍的泡泡可以延長生啤的冰涼時間,那麼就不用趕著在啤酒暖化之前匆匆灌下,可以慢慢享受喇!至於吃的方面,這款regular的一杯關西燒,內有大量椰菜絲,還有牛筋和芝士。更可以由客人自行選擇配料,為自己作個最佳配搭。除了招牌的一杯關西燒之外,含有豚肉、粉漿、蛋的長方形豚平燒亦值得推介。還有看看賣相,已覺十分可愛有趣的南瓜沙律。南瓜蓉香甜,配上芋片或藕片一起吃,口感很棒。瑪姬必吃之選。吃起來。Dep Dep Dep♥
炎炎夏日來一杯冰涼的啤酒,簡直就是人生一大樂事。
以冷凍技術將生啤打成零下5度的幼滑泡沫,
這些冰凍的泡泡可以延長生啤的冰涼時間,
那麼就不用趕著在啤酒暖化之前匆匆灌下,可以慢慢享受喇!
麒麟一番搾Frozen Beer
至於吃的方面,
這款regular的一杯關西燒,
內有大量椰菜絲,還有牛筋和芝士。
更可以由客人自行選擇配料,為自己作個最佳配搭。
一杯關西燒
除了招牌的一杯關西燒之外,
含有豚肉、粉漿、蛋的長方形豚平燒亦值得推介。
豚平燒
還有看看賣相,已覺十分可愛有趣的南瓜沙律。
南瓜蓉香甜,配上芋片或藕片一起吃,口感很棒。
瑪姬必吃之選。
南瓜沙律