餐廳: 一幻拉麵
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2018-08-14 321 瀏覽
過江拉麵店開完一間又一間,沒完沒了,相信直至世界末日才會停止。 北海道的人氣店一幻拉麵,今年四月才於灣仔開設在港的首間分店,短短數月,又再爆一間尖沙咀店出來,咪話唔犀利。 新店位於海港城地下,面積比灣仔店大多了,最剎食之處,是可以對住個維港靚景食拉麵。 幾條友,每人點份主食,加份餃子與飯糰,大家開心些牙,多好!蝦味飯糰唔怕死實實,質感鬆軟,加入蝦味,成件事無咁寡。 餃子趁熱食,底部煎得脆,我對日式餃子總有份莫名的好感。 拉麵有分鹽味、醬油及味噌三款,麵條則可選粗與幼。鹽味拉麵是老友揀的,佢要粗麵。先呷啖湯,夠熱也濃郁,撈埋麵酥,令蝦湯味更突出。粗身麵條質感爽口,可是略帶點鹼水味。配料方面,叉燒做得軟熟,反而溏心蛋的火侯未到最理想。 我就幾歹要尖沙咀店獨有的特濃蝦汁叉燒拌麵,溏心蛋、叉燒、麵酥、紫菜及蔥花的拌麵,精髓在於特濃的蝦汁。而這麵的鹼水味亦比拉麵的少,感覺較好。強烈建議將枱頭的蒜泥來撈麵,美味程度頓時幾何級跳升。 老友之前嚐過灣仔店的叉燒飯,大力推薦我們要試。果然,軟熟入味的叉燒,同埋麵酥、青蔥,撈埋日本米飯,是非常精彩。 相信,又會是一間大熱可期的長龍拉麵店。

餃子趁熱食,底部煎得脆,我對日式餃子總有份莫名的好感。

相信,又會是一間大熱可期的長龍拉麵店。

2018-08-14 330 瀏覽
又一間過江龍黎左係灣仔開完分店,再黎海港城開分店今次個選址比灣仔正好多如果夠早到(或者肯等下?)就可以對住維港食拉麵 @@呢個景真係無得輸仲要咁岩八點既話可以睇埋幻彩詠香江另外,呢間分店仲要有全球香港指定呢間分店先有既特濃蝦汁叉燒拌麵拌麵配上用蝦頭、蝦湯、蔬菜熬制既特濃蝦汁配料用左麵酥(橙紅個D)、同切碎左既叉燒加配上半隻溏心蛋打完卡就即刻撈埋一碗試試基本上個汁都好上麵入口果然有濃濃既蝦味但伴麵麵質會比較硬少少另外,可以自己再加佢個蒜@@呢個不得了,好濃可以加埋落個伴麵食,但因為特濃蝦汁唔會俾個蒜搶到味食完門口都有得賣佢地既拉麵不過只可以放好似十日左右記得買左好快D 煮黎食
又一間過江龍黎左
係灣仔開完分店,再黎海港城開分店

今次個選址比灣仔正好多
如果夠早到(或者肯等下?)就可以對住維港食拉麵 @@
呢個景真係無得輸
仲要咁岩八點既話可以睇埋幻彩詠香江

另外,呢間分店仲要有全球香港指定呢間分店先有既
特濃蝦汁叉燒拌麵
拌麵配上用蝦頭、蝦湯、蔬菜熬制既特濃蝦汁
配料用左麵酥(橙紅個D)、同切碎左既叉燒
加配上半隻溏心蛋

打完卡就即刻撈埋一碗試試
基本上個汁都好上麵
入口果然有濃濃既蝦味
但伴麵麵質會比較硬少少
另外,可以自己再加佢個蒜@@
呢個不得了,好濃
可以加埋落個伴麵食,但因為特濃蝦汁
唔會俾個蒜搶到味

食完門口都有得賣佢地既拉麵
不過只可以放好似十日左右
記得買左好快D 煮黎食
2018-08-13
2018-08-13 495 瀏覽
一幻拉麵– 香港尖沙咀海運大廈的日本菜拉麵星期日行完尖沙嘴誠品,見到海港城新開了一拉麵店,就去試試餐廳環境不錯,樓底很高。側邊還有2人位,私隱度十足。走廊盡頭還有海景位,環境幾好。由於太肚餓,本來叫了2碗特濃蝦湯拉面,1個蝦味飯糰,追加1碟3片叉燒,追加1只溏心蛋,1碟餃子。但可能D staff 太忙,最後落單只有2碗特濃蝦湯拉面,1個蝦味飯糰同1碟追加叉燒總共$265蝦味飯糰$20真的是只有“蝦味”的飯糰,沒有蝦在裏面特濃蝦湯拉面 $88每碗拉麵配上1片叉燒同半只溏心蛋。拉麵有得選豚骨湯底(濃/特濃),鹽味seasoning定味磳,十分個人化。拉麵面底很彈牙,150g 的麵十分夠食!湯底都好”傑”,有濃豬骨味同蝦味但又唔太咸,balance得幾好。反而叉燒就麻麻地,仲好凍同硬!><追加3塊叉燒當我試過曬海港城所有餐廳,我先會返來再食XD
一幻拉麵– 香港尖沙咀海運大廈的日本菜拉麵

星期日行完尖沙嘴誠品,見到海港城新開了一拉麵店,就去試試

餐廳環境不錯,樓底很高。側邊還有2人位,私隱度十足。

走廊盡頭還有海景位,環境幾好。

總共$265

蝦味飯糰$20
蝦味飯糰

真的是只有“蝦味”的飯糰,沒有蝦在裏面
特濃蝦湯拉面

特濃蝦湯拉面 $88
每碗拉麵配上1片叉燒同半只溏心蛋。

反而叉燒就麻麻地,仲好凍同硬!><

追加3塊叉燒
追加3片叉燒

當我試過曬海港城所有餐廳,我先會返來再食XD
特濃蝦湯拉面
追加3片叉燒
2018-08-13 252 瀏覽
整體來說,係好食嘅。飲第一啖湯,我已經覺得佢一定好過一燈同埋蔦!佢蝦湯好濃,面頭的櫻花蝦好脆;果層油保持到碗湯食到尾都好夠熱。叉燒一般,冇驚喜,好在冇追加叉燒。我會再去試埋佢個幼麵,今次食咗粗麵,我唔係太鐘意的類型。餃子差,很差,唔駛試!煎得唔脆,淋晒;完全係冷凍即食餃子,仲要煎得唔好!最估唔到係我喺海港城食都熱到我成頭汗⋯我坐bar檯位,另一邊落地玻璃都攻d熱氣入嚟,以碗麵唔辣嚟計,冷氣真係好唔掂
整體來說,係好食嘅。
飲第一啖湯,我已經覺得佢一定好過一燈同埋蔦!
佢蝦湯好濃,面頭的櫻花蝦好脆;
果層油保持到碗湯食到尾都好夠熱。

叉燒一般,冇驚喜,好在冇追加叉燒。

我會再去試埋佢個幼麵,今次食咗粗麵,我唔係太鐘意的類型。

2018-08-13
15 分鐘 (堂食)
上月剛完去日本北海道回來,仍然很懷念北海道幾間拉麵店的滋味。還記得上年在東京無意中買到一幻拉麵的自煮包,覺得蝦油很香、超好吃,所以去北海道也特意前往一幻品嚐,很可惜本店正在裝修沒開門,只有到機場店吃,總覺得機場店的水準不穩,湯頭變淡了有點失望。想起香港一幻早前在香港灣仔開業,而前幾天更登陸尖沙咀海港城,就特別前來回味一下。有別於坊間常見的純豬骨湯底,一幻拉麵的賣點在於其蝦湯,每日以 15 公斤的甜蝦蝦頭新鮮熬製。餐牌跟日本店一樣有三種湯底選擇,包括原味(純蝦湯)、混合適量豚骨的蝦湯,以及濃厚豚骨蝦湯。而調味亦有鹽味、醬油及味噌三種選擇。鹽味最具代表性,將北海道的海洋味道濃縮到一碗拉麵之中,而味噌則是代表札幌的味道。售價每碗港幣 $88 十分合理,用上大量甜蝦,足料大份,竟然比坊間不少拉麵店還便宜一點。先介紹一下拉麵上那些橙紅色的自家製脆脆蝦味麵酥,頗花功夫,也是令整碗拉麵更好吃的重點。麵糊以麵粉混合紅薑製成,隔渣倒入蝦湯底油炸成小顆的脆粒,吸收滿蝦油香氣。再用人手壓碎,上桌前再混合以熬煮過的蝦頭、經磨碎後再炒香而製成的蝦粉,大大提昇濃郁蝦味。每碗一幻拉麵均即叫即煮,師傅會先在熱鍋中將秘

蝦湯拉麵:原味湯底、鹽口味、幼麵
每碗一幻拉麵均即叫即煮,師傅會先在熱鍋中將秘製蝦油、豬油、蒜蓉及薑蓉爆香,然後加入蝦湯及自選調味烹煮湯頭,再放上麵條及配料奉上。

純蝦湯鹽味粗麵是餐廳最受歡迎的人氣 No.1,三款湯底裡面我認為鹽味最出色、最能帶出蝦頭香氣,最覺惹味。除了可以選擇湯底及調味以外,更可以選擇麵條粗幼,當日店員推介幼麵,但個人認為煙韌彈牙的粗麵更加好吃,亦更能掛上濃郁的蝦湯。

每碗拉麵附上一片叉燒及半隻半熟蛋,叉燒肥瘦適中,豬味濃而不羶,亦不會太肥膩。半熟蛋亦煮得剛好,蛋味香濃,浸泡過豉油調味,亦見心思。
蝦湯拉麵:原味湯底、味噌口味、粗麵
而味噌則有另一種風味,味道層次較為豐富,蝦味與味噌香氣相互平衡,入口比較順滑一點,更富北海道風情;而鹽味湯底的蝦味較為突出與惹味醒胃,但相對單調點,哪款更好就很看個人喜好。其實兩款各有特色,第一次來的話先試鹽味吧,驚喜會比較大,再來也值得嚐嚐味噌風。
特濃蝦汁拌麵
另外,新店最大的亮點,是這道香港尖沙咀店限定的特濃蝦汁拌麵,在日本店都吃不到的!

這款拌麵是由一幻拉麵創辦人林直樹先生(Mr Naoki Hayashi)特別為此店開幕而製作,其精髓在於其特濃蝦汁,混合了蝦頭、蝦湯、蔬菜等材料熬煮、用攪拌機將材料打碎再隔渣,精製成香濃細滑的醬汁。而每碗拌麵的醬汁都是即叫即煮,將蝦頭、蒜蓉、蝦味醬油及特濃蝦汁放鑊裡加熱、與粗面拌勻。上面加入切成小件的叉燒、麵酥、青蔥及紫菜絲,也配有半隻半熟蛋,非常豐盛。進食前記得先將所有材料及底下的醬汁拌勻。

雖然整體對我來說偏鹹了點,但味道的確香濃惹味得過份,很是邪惡,而感覺反而比熱辣辣的湯麵更清爽輕盈,很適合夏天食用呢!
蝦味飯糰
除此之外,這裡也有供應海外分店限定的一幻叉燒飯,亦有日本店的招牌菜蝦味飯糰。以蝦湯煮成的米飯,混合壓碎的蝦頭製成飯糰,味道清淡甘甜,不過蝦味不算很突出。聽說有些日本人會刻意留下少量拉麵湯底混合飯糰拌成泡飯同吃呢。
尖沙咀店另一個賣點,是擁有維多利亞港的景色,想不到在一間拉麵店也有如此享受。
藍天白雲的海景,就算一個人來吃飯也超爽!晚上對著夜景吃麵更有有另一番風味。
盒裝拉麵自煮包
除了堂食之外,被喻為北海道必買手信之一的一幻盒裝拉麵自煮包亦在兩間香港分店有售,售價為港幣 $68,跟日本買到的價錢(大約港幣 $50)相差不太遠,又不用佔行李空間,抵買。
盒裝拉麵自煮包
連自煮包也有鹽味、味噌及醬油味選擇,個人認為味噌最優勝,但堂食就鹽味比較有特色。
盒裝拉麵自煮包
超方便之餘最重要有質素,內附兩份拉麵、湯底及蝦油,蝦油超香!麵條也跟店內堂食的差不多,自己煮也能調配個人喜愛的濃度,一定夠濃郁。所以一幻盒裝拉麵已成為我家中長期必備的食材!大家來吃完拉麵~也不妨把它帶回家延續滋味吧!
蝦湯拉麵:原味湯底、鹽口味、幼麵
蝦湯拉麵:原味湯底、味噌口味、粗麵
特濃蝦汁拌麵
  • 鹽味蝦湯粗麵
  • 特濃蝦湯拌麵
2018-08-12 387 瀏覽
去過北海道旅行嘅朋友都知道一幻拉麵真係人氣No.1,特別佢嘅甜蝦湯底真係叫人回味,最近佢更加進駐尖沙咀海港城,真係要去朝聖一番。拉麵店相當闊落,裝潢亦新潮時尚,部份座位更可以望到維多利亞海景。今次去到一幻拉麵食物尖沙咀當然要試佢嘅特濃蝦汁叉燒拌麵,因為呢個拌麵只有尖沙咀店先提供,而決定食邊款麵之後,可以寫在點菜紙,過程相當簡單。話咁快食物已經上晒枱,而我最後就點了拌麵、日式餃子、北海道梳打。特濃蝦汁叉燒拌麵老實講拌麵賣相真係幾靚,材料方面亦相當豐富,除咗有麵酥、青蔥、紫菜、糖心蛋之外,更有大量切細的日本叉燒,相當吸引。食時可把所有配料以及底部嘅特濃蝦汁撈勻,令每一口都食到不同配料以及濃郁嘅蝦汁,味道相當滋味,特別要讚一讚日本叉燒唔乾身之餘亦相當有肉味,一試愛上。日式餃子一碟五隻皮薄餡靚,而且表面相當香脆,配上餃子醬油一齊食味道更佳。接住飲埋北海道梳打真係完美。而梳打味道有啲似減糖版嘅芬達。到最後一幻拉麵整體食物真係唔錯,真係值得去食,特別佢個蝦湯真係好鮮甜。
去過北海道旅行嘅朋友都知道一幻拉麵真係人氣No.1,

特濃蝦汁叉燒拌麵

日式餃子

接住飲埋北海道梳打真係完美。
而梳打味道有啲似減糖版嘅芬達。
「一幻拉麵」這家拉麵店我已經聽了很久,聞說拉麵店濃郁的甜蝦湯底俘虜全日本國民及海外旅客的心,亦被多位著名日本藝人大力推薦,可惜它第一家分店在灣仔,我還沒有時間過去潮聖。知道一幻拉麵在尖沙咀海港城開張,立即跑來試試看。幸好當日時間尚早,人流還沒有很多。 位於海港城的一幻拉麵,地理位置相當方便,路痴如我也可以以極少時間找到拉麵店。其實走到店的最盡頭,可以睇到維港無敵海景的….可是….我只顧自己欣煩….忘記了為它拍照留念………….. 走入拉麵店內,就見到一排又一排整齊的拉麵供大家買回家慢慢品嚐。拉麵的價格並不算貴,$68就有一盒兩份拉麵。再者,拉麵的有效期也蠻短的,大概十日時間,買完要立即回家享用才行。 餃子($35) 蒲坐下不久,見到旁邊的食客們在享用餃子,所以我倆也忍不住要來一客。餃子的香氣徐徐飄入鼻子裡。夾起一隻,餃子也蠻飽滿的。皮薄且煎得十分香脆,餡料足亦十分鹹香。加點醬油調味,食落更為美味。 蝦味飯糰 ($20) 飯糰樣子平凡,但其實一點也不簡單。飯糰之中加入醬油,而且用上也蠻多的蝦肉,食落除了啖啖飯之外,真的啖啖蝦肉,感覺也蠻豐富的。比起網上面的留言,我覺得這個飯糰是蠻有

餃子($35)

蝦味飯糰 ($20)
飯糰樣子平凡,但其實一點也不簡單。飯糰之中加入醬油,而且用上也蠻多的蝦肉,食落除了啖啖飯之外,真的啖啖蝦肉,感覺也蠻豐富的。比起網上面的留言,我覺得這個飯糰是蠻有驚喜的一款食物。

特濃蝦汁叉燒拌麵 ($88)

就說是想要吃吃這邊的拉麵,可讓我看到「全球限定」這四個中文字,教我立即轉軚,這是全球首創,連日本總店都沒有供應的全新特濃蝦汁叉燒拌麵Ebi Mazesoba,是專門為尖沙咀店開幕而創作的。他用上特濃蝦汁,混合蝦頭、蝦湯、蔬菜等材料,煮熟以後用攪拌機將材料打碎再隔渣,精製成香濃細滑的特濃蝦汁。除了食物是即點即煮之外,就連拌麵的特製醬料都是即點即製的,並以蝦油、蒜蓉、蝦味醬油及特濃蝦汁在鍰裡加熱,並與粗麵拌勻,所以還沒有與特製醬汁拌勻的時候,麵條已經開始有點點香氣了,而且麵條還略為彈牙的,感覺不錯。

拌麵碗中除了拌麵以外,還加入溏心蛋、日本叉燒,再加入麵酥、青蔥及紫菜絲,看上去畫面相當豐富。把拌麵跟這些才料拌勻以後,麵條沾滿了醬料,味道香濃,還有陣陣蝦的鮮甜味道。除此之外,每一口拌麵還夾雜著肥瘦剛好的叉燒跟蔥花,入口感覺蠻豐富的,讓人難忘。

$88吃到這樣子的拌麵,而且在海港城地段,這份全球限量的食材,性價比有夠高的說。

一幻叉燒飯 ($45)

這個一幻叉燒飯是海外限定的,對於我這個澱粉質來說,這個飯確實是不可錯過的主食。飯粒並不黏,加入切碎的叉燒跟蝦籽以後,飯的味道豐富多了。加上飯底有特製醬汁,拌著一起吃,味道香濃得多,忍不住吃了半碗呢。

拌麵跟叉燒飯各吃了半份,肚子實在沒有容納湯麵的地方了。下一次再來潮聖,一定要吃到拉麵才行。
  • 餃子
  • 蝦味飯糰
  • 特濃蝦汁叉燒拌麵
  • 一幻叉燒飯
2018-08-09 437 瀏覽
昨天吃過拌麵,有點意猶未盡。今天再度encore 一幻。或許我真的有點兒瘋狂,昨日吃完拌麵和味噌湯拉麵,今天試鹽味湯拉麵,而宵夜再吃他們的盒裝拉麵。今次我點店員推介的原味/鹽味拉麵/粗麵$88嘩啦!這湯底味道更合我心意!鹽味湯底沒有味噌湯咁油潤,這湯底味道鮮美而細膩,比霸道的味噌湯更能突出蝦的鮮味!即使我是重口味的人,始終覺得選擇原味的濃香程度比選濃厚豚骨更為恰當,吃到尾無覺得太咸的問題,更適合港人口味。加埋大大片透薄的半肥瘦叉燒,肉質軟腍,帶有肉香;而玉子半流心,旦味濃郁,再加天婦羅紅蒜,味道豐膄又甘香!正呀!我忍不住又買了盒裝拉麵回家。平曰買拉麵店的自家製麵回家,通常都有好大出入。然而今次買一幻的拉麵回家倒有驚喜,屋企的製成品有八成似店內的味道!認真有水準!每一盒$68, 雖然價錢唔平,一盒有二人份量。盒子內有蝦膏湯料、蝦油和麵條。煮完的麵十分彈牙煙韌,加上湯底味道濃郁,正呀!成盒麵原裝日本進口,唯一的缺點是保鮮期比較短,只有十多天。強烈推介!

昨天吃過拌麵,有點意猶未盡。今天再度encore 一幻。

今次我點店員推介的原味/鹽味拉麵/粗麵$88

,肉質軟腍,帶有肉香;而玉子半流心,旦味濃郁
,再加天婦羅紅蒜,味道豐膄又甘香!正呀!

我忍不住又買了盒裝拉麵回家。

每一盒$68

煮完的麵十分彈牙煙韌,加上湯底味道濃郁,正呀

2018-08-09
10 分鐘 (堂食)
午餐
2018-08-09 402 瀏覽
唔係猛龍唔過江!一幻拉麵正正話比大家知除了是日本過江龍外,還由香港過江來到九龍區,座落於尖沙咀海運大廈開設旗艦店! 這天率先跟好來捧場,尖沙咀海運大廈Ocean Terminal地下的一幻非常易找,那紅、木色的格調跟灣仔店同樣奪目! 內裡座位有89個比灣仔店多而且坐得更加舒適,部份位置更可迎著碼頭海景,吃碗麵也可享個海景相信味道也會加分! 餐廳食品選擇不算太多,三款口味的蝦湯拉麵、蝦味飯糰、叉燒飯、餃子都是跟足灣仔店,唯獨推出了尖沙咀限定的特濃蝦汁叉燒伴麵,真的首趟品嚐日式伴麵呢! 先來蝦味飯糰$20,以蝦湯來烹煮米飯作成飯糰,鬆緊度恰好的飯糰充滿蝦湯香氣,絕對是快靚正果腹首選! 餃子$35/5隻正常的日式餃子味道,個人覺得可以煎香口一點! 溏心蛋$10蛋黃做到溏心,吃下蛋香不俗,喜歡吃溏心蛋的我收貨。 到主食上檯有湯麵、伴麵和飯,人多便任性一於試盡佢! 先來品嚐香港尖沙咀店限定 特濃蝦汁叉燒拌麵 $88,拌麵是一幻拉麵創辦人林直樹先生特別為尖沙咀店開幕而創作,用上蝦頭、蝦湯、蔬菜等材料淆煮而成,每一碗拌麵的特製醬汁均是即叫即煮,再與粗麵拌勻享用,拌麵附有半隻溏心蛋、切成小件肥

到主食上檯有湯麵、伴麵和飯,人多便任性一於試盡佢!

先來品嚐香港尖沙咀店限定 特濃蝦汁叉燒拌麵 $88,拌麵是一幻拉麵創辦人林直樹先生特別為尖沙咀店開幕而創作,用上蝦頭、蝦湯、蔬菜等材料淆煮而成,每一碗拌麵的特製醬汁均是即叫即煮,再與粗麵拌勻享用,拌麵附有半隻溏心蛋、切成小件肥瘦適中的日本叉燒,再加入麵酥、青蔥及紫菜絲,將麵條、配料及底部的特濃蝦汁拌勻,吃下是煙韌彈牙掛滿濃厚蝦汁麵條略帶少許鹼水味,加點蒜蓉可令伴麵更加升華!

純蝦湯拉麵$88可先選湯底,有原味、適量豚骨、濃厚豚骨,重口味的我當然選最後者,口味有味噌、醬油和我選的鹽味,亦點了我最喜歡的粗麵,呷一口湯味道挺是濃郁,帶微微的鹼水味,叉燒用上薄切吃下沒多肥膩感,麵質也煙韌可口,不用百元在此享用一碗如些質素的拉麵我蠻滿意的。

最後當然要重溫一幻叉燒飯$45,切成小件的日式叉燒吃下肥瘦適中,再加入麵酥、青蔥及一點點秘製辣椒醬吃下滿滋味,比拉麵我更愛此叉燒飯!

店內更有得買品牌的盒裝拉麵!分別有鹽味、味噌同醬油味,而我選擇了味噌口味,一盒係二人份量麵條質素挺高食落亦很彈牙,蝦湯底亦夠濃香啱晒有要求又冇時間出街食拉麵的朋友仔呀!
試食活動
今天上班經過海港城的宣傳海報,來自北海道的人氣拉麵一幻登陸九龍尖沙咀海城!一於相約同事試試看。這家店是旗艦店,比灣仔店大。而裝修方面大致相同,以簡約的木色配以紅色椅子,簡約又時尚。除了枱座同吧枱座,靠窗邊還設有看海的吧枱位置,尖沙咀海濱景觀一覧無維。這兒的餐點和灣仔店大致相同,另設尖沙咀獨有的拌麵供應,還有獨立湯麵包裝可供選擇。湯底有三款選擇:原味、適量豚骨、濃厚豚骨;口味設鹽味、味噌及醬油;麵條分幼麵或粗麵(極太麵),選擇多彈性,可迎合個人口味。特濃蝦汁叉燒拌麵$88(尖沙咀獨有)這拌麵賣相吸引。麵上鋪滿了紫菜、蝦籽、蔥花、碎豚肉和半熟玉子。碎豚肉口感軟熟又juicy, 味道香甜,十分入味。而那玉子是半熟的流心狀態,旦味香濃。這拌麵的汁料唔多,把蔥花、蝦籽拌勻拉麵,蝦汁薄薄的掛在麵上。蝦味濃郁鮮美,又帶一點淡雅。加上麵條粗身有囗感,煙韌彈牙,又唔會熱烘烘,幾適合夏天享用, 但個人還是比較鍾情湯麵。蝦湯拉麵/濃厚豚骨/味噌湯$88這蝦湯拉麵真的頂呱呱!蝦味極濃,味道好像蝦的精華一樣。湯汁極為鮮甜,又帶有味噌的香味,感覺油潤;麵條選極太麵,口感煙韌,掛湯力十足。而那叉燒大大片,雖然肥瘦得

特濃蝦汁叉燒拌麵$88(尖沙咀獨有)

,又唔會熱烘烘,幾適合夏天享用, 但個人還是比較鍾情湯麵。

蝦湯拉麵/濃厚豚骨/味噌湯$88

這蝦湯拉麵真的頂呱呱!蝦味極濃,味道好像蝦的精華一樣。湯汁極為鮮甜,又帶有味噌的香味,感覺油潤;麵條選極太麵,口感煙韌,掛湯力十足。而那叉燒大大片,雖然肥瘦得宜,但由於沒有火炙的關係,唔係咁甘香。半熟旦本身有微微的滷過,旦王是軟心狀態,旦味濃郁。整體而言,拉麵湯底一流,蝦迷大愛。

由於拉麵只有一片叉燒,感覺意猶未盡。另加叉燒一份。叉燒$30一客,有三片
。雖然叉燒的味道未有驚喜,但肉質算軟腍有肉味。

餃子$35有五隻
。餃子煎得香脆可口,加上餃子皮薄,肉餡料味道唔差,沾上餃子醬油配拉麵吃,無咁單調。

幸而今日排隊的人龍唔多,蝦湯麵幾正,價格合理,仲有海景,可以一試。

2018-08-08
$132.5 (午餐)