餐廳: 一幻拉麵
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-01-17 138 瀏覽
對於拉麵控的我 每次聽到有人話邊度有好食拉麵我都會去試。 就算明知冇日本當地咁好食, 我都願意去試。餃子皮非常薄, 煎得好靚, 肉餡啱啱好呢個拉麵湯底非常濃郁, 個湯底一口氣我飲咗半碗, 今次配著合左粗麵 麵條非常有彈性 配合濃濃的湯底, 啱曬鍾意重口味嘅我! 個叉燒厚薄適中, 入口唔鞋身!食完要買個麵底返屋企煮係我習慣

餃子皮非常薄, 煎得好靚, 肉餡啱啱好

濃厚豬骨鹽味

食完要買個麵底返屋企煮係我習慣
2019-01-12 126 瀏覽
上年去北海道已經諗住試吓新千歲機場入面嘅一幻拉面, 因為無論網上或者身邊嘅朋友都有推介呢間一幻拉面。但由於實在大排長龍再加上趕飛機最終無食到。估唔到事隔一年佢就黎香港開鋪, 襯住熱潮過咗無咁多人就去試下。夜晚9點去到, 但門口仍然有十幾人喺度排隊, 相比起之前已經唔算多人。大概等咗20分鐘就入到去, 可惜佢窗邊望到維港景嘅位已經封咗俾員工執拾緊, 所以就坐咗bar枱。叫咗碗尖沙咀店限定嘅特濃蝦汁叉燒拌面。一碗要88蚊, 可以選擇拌面配料嘅份量, 至於面嘅粗幼軟硬無記錯亦有得揀。拌面嘅汁係由蒜蓉、蝦味醬油、蝦油同埋一幻特製嘅蝦汁混合而成。面上覆蓋住蔥粒、炸蝦子、紫菜、叉燒同埋溏心蛋, 所以未拌之前唔覺得拌面嘅汁好多, 但其實食到最後會發現有汁淨。由於汁嘅量都唔少又濃味, 而面亦非常掛湯, 所以食嘅時候可能要飲多幾啖水。但整體黎講, 我覺得蝦味非常濃郁, 如果接受到比較咸嘅味道, 一定會好鐘意食。88蚊食到日本越洋黎香港開鋪嘅拉面店算係合理, 下次再黎會試埋佢另一款比較受歡迎嘅味噌蝦湯拉面。

特濃蝦汁叉燒拌面

2018-12-31
20 分鐘 (堂食)
特濃蝦汁叉燒拌面
2019-01-05 139 瀏覽
新年新開始,第一餐要吃好的,從前有個習俗,生日或過節要食麵,寓意長長久久或長壽,新年伊始就應應節吧,走去吃麵。原本以為今天元旦會大排長龍,只抱著碰碰運氣的心態過去看看,噢,竟然不用排隊,還好運到有卡位坐,不需坐吧枱知道店內最近推出期間限定的辛辣味噌蝦湯拉麵,喜歡吃辣的一定要試試,今次選了粗麵,另加了葱及麵酥做配料,麵質有嚼勁,湯頭有濃郁的蝦子味,味道夠刺激辛辣有層次,兩片义燒厚薄適中夠嫩滑,溏心蛋熟成度剛剛好,而麵酥雖然是配角,但卻有驚喜,粒粒香脆的口感很有特色。另外一個貼心的地方是每個坐位設自助凍水掣,吃得㷫起可以随時降温,還有值得一提的是那個蒜末,帶點鹹辣,味道飽滿豐富。

2019-01-01
2019-01-04 141 瀏覽
濃厚豚骨拉麵加鹽粗面溏心蛋加叉燒加餃子一個人食飽到瀉。。。。後尾先知原來本身已經有叉燒下次唔洗加!!!開業到而家已經第3次食食過香港咁多間拉麵,佢呢間個湯同麵都算叫做幾熱,而家咁凍既天氣碗麵由頭食到落尾都仲係好熱!個麵賣相幾好,中間位置啲龍蝦籽係炒好左先再放係面,所以係非常之脆!湯底濃郁度適中,入口龍蝦味好重,不喜歡重味的可以叫原味,喜歡濃味可以簡濃厚不過場內佢地啲同事就係咁傾計,須知道有啲人食飯時間只有一小時。。。。係非常之趕的!如果唔太趕時間可以食下!!!!!!價錢貴左少少,但係可接受範圍既都!日日食就唔得喇!
加鹽
粗面
溏心蛋
加叉燒
加餃子
一個人食飽到瀉。。。。

後尾先知原來本身已經有叉燒
下次唔洗加!!!

開業到而家已經第3次食

如果唔太趕時間可以食下!!!!!!

價錢貴左少少,但係可接受範圍既都!
日日食就唔得喇!
2018-12-31 119 瀏覽
呢間餐廳長期多人排隊,今晚黎到都見到有十個人度排緊,好彩吾洗等好耐都入到😙但大家黎食真係要下時間等位總共有三款麵,我就叫左特濃蝦汁叉燒拌麵 ,呢個麵係尖沙咀店限定架,所以一見到佢我就決定點呢個😍特濃蝦汁叉燒拌麵 $88個麵賣相吾錯,個櫻花蝦好香,值得一讚,個麵都幾有咬口,至於個汁都幾濃蝦香味,但濃到食到後尾覺得有d太咸🤣所以最尾我都食吾晒🙈個蛋都扣左少少分,因為吾夠流心。服務:野食都幾快到,侍應態度吾錯😊👍🏻

特濃蝦汁叉燒拌麵 $88

服務:野食都幾快到,侍應態度吾錯😊👍🏻

2018-12-23
20 分鐘 (堂食)
2018-12-26 90 瀏覽
虾味十足!個麵真係好好食湯底夠濃值得再食!太好食關係食哂先記得唔記得影相OMG店員態度欠佳。如果可以改善服務態度!咁服務費會比得甘心d有好多個位、帶帶下有人舉手之後又叫我們在門口再等
虾味十足!
個麵真係好好食
湯底夠濃值得再食!太好食關係食哂先記得唔記得影相OMG

店員態度欠佳。如果可以改善服務態度!
咁服務費會比得甘心d
有好多個位、帶帶下有人舉手之後又叫我們在門口再等
虾味拉麵
2018-12-26
10 分鐘 (堂食)
虾味拉麵
2018-12-17 118 瀏覽
北海道一幻拉麵。個人一向喜歡食拉麵,香港灣仔首間開張後一直都好多人而未去,尖沙咀海港城海運再開一間,環境舒適,這間一幻拉麵分店更有全球獨家的特濃蝦拌麵,去到當然一定要食,加蝦湯拉麵再加餃子,2款拉麵的麵質雖然不同但一樣夠口感非常彈牙,湯底同個名一樣好有蝦味十分濃郁而不太重味,好味,而拌麵就更加濃郁,價錢都好相宜,更可以講係好抵食,可以一去再去,真係想成盒拉麵買返屋企宵夜可以煮。最近天氣凍,拉麵就最岩
  • 蝦湯拉麵
2018-12-16 157 瀏覽
灣仔果間開咗冇耐試都未試就響尖咀插旗,然後尖咀有限定拌麵咁緊係去尖咀試啦,雖然去到果陣打緊蛇餅,但大部份都係等多人枱,二人的話等一陣已經入得😏一次攻頂叫哂撈麵湯麵飯同餃子,個撈麵真係要撈到好勻先上到汁,用粗麵麵身偏軟我幾鐘意,個汁幾香但蝦味唔算話好勁,而叉燒係用肉碎始終冇角切咁吸引。至於湯麵揀咗原味蝦湯鹽味口味,就咁飲咗啖,好油但蝦味同樣唔重,個飯就同撈麵用料一樣,不過撈湯汁食其實幾正,餃子煎得脆脆薄薄唔差但都唔係特別好食囉😌

2018-12-11 111 瀏覽
我係個超級拉麵控,去親日本一定會日日食一碗先夠候,至仲意豬骨湯底既拉麵,朋友成日都跟我講呢間一幻大有來頭,但開左咁耐,今日都係第一次先去個到食,因為今日係平日,唔洗排隊就入到去,一入到去就坐係望住個海既位,雖然係夜晚,但望住個五光十色既海景,真係好寫意。一坐低就有張紙比我地填湯底/拉麵既選擇,拉麵可以揀幼/粗/同中麵,而湯底竟然有得揀蝦🦐同豬🐖骨既濃度!真係好驚喜,另外仲可以揀埋想落埋醬油/鹽味/面豉係湯底。過左無耐,個熱辣辣既🦐飯團就黎左,好香既🦐味,食落去好夠味,就咁食都好好食,仲有🦐肉!之後個拉面都黎左,就係食到我好有驚喜!好濃烈既鮮🦐味!仲有夾雜住好濃郁既豬骨味,好正🤤另外佢既豚肉都值得一讚,好軟林肥瘦又適中。而且拉麵黎講,佢真係唔算貴!
2018-12-08 123 瀏覽
又一間坐落喺海港城嘅過江龍拉麵店,呢間嘅招牌係蝦味湯底,不過因為我未試過日本嘅分店,所以我先試香港店唔知對佢公唔公平,咁我唯有當佢係平時拉麵舖咁黎品評啦!第一次試,梗係叫返最經典嘅蝦味加鹽味啦,至於朋友就叫咗碗尖沙咀店限定嘅特濃蝦汁叉燒拌面。先講蝦湯拉麵,蝦味都幾足,唔使另外叫麵豉味都夠濃郁,撈埋佢上面嘅麵酥一齊食,就更加惹味啦!流心蛋做得尚算OK,稍為熟咗少少,叉燒就不過不失啦!反而個拌麵更加有驚喜,因為佢個特濃蝦汁比起平時個蝦湯更濃,撈埋佢個幾掛湯嘅麵,就更加每啖都充滿蝦味!另外仲試咗佢個餃子同埋蝦味飯團,餃子唔算太出色,平時日本食到嘅質素,至於我有啲期待嘅蝦味飯團,就好似冇乜蝦味喇,可以不試。

2018-11-07
  • 蝦湯拉麵
2018-12-06 82 瀏覽
上兩個星期主要因為見到一幻拉麵有個買一送一優惠,勁吸引,lunchtime就衝去食!!湯底好夠熱同濃郁,拉麵份量同叉燒都剛剛好,好夠飽。其實即使唔係買一送一,原價$88+1喺海港城黎講都係算平!略嫌餐廳冇提供綠茶🍵得水咋

【一幻拉麵 • 買一送一】趁住21/11至23/11 所有拉麵買一送一 #🍋👧🏻 同三位朋友當然要去試吓-剛巧被安排坐在睇海景位置😍對住海景食別有風味 仲睇到幻彩詠香江😂 同啲朋友好似大陸喱出城咁 感覺好新奇😆-🔻蝦湯拉麵($88)🦐🦐🦐有三款口味 可選擇味噌 醬油 鹽味🧂如果要排次序的話1️⃣醬油2️⃣鹽味3️⃣味噌大家都說醬油好吃👍🏻👍🏻👍🏻超香濃 又夠熱🔥有幼麵跟粗麵可揀 粗麵似油麵 類似車仔麵那種 不是平日食的日式拉麵🍜但依然好食 蛋弄得超美🥚⭐️評分:8.5/10-🔻特濃蝦汁叉燒拌麵($88)這是尖沙咀店限定喔✨加了紫菜和青蔥 還有半隻溏心蛋 香濃醬汁 一級棒 不過食到最後好多油 有點膩 叉燒粒 好正 偏碎 夠淋⭐️評分:6.5/10-最後四個人吃了六碗拉麵加一碟餃子🥟😆Perfect💯 不管以後是半價 還是正價 只要水準依舊不變 還是會再來光顧的 因為湯底太好吃了😚-⚠️送的那一碗拉麵會收+1服務費($8.8)而且這段日子用餐時間只限50分鐘 大家要多注意 店員最後會不斷催促😟😟😟

【一幻拉麵 • 買一送一】
趁住21/11至23/11 所有拉麵買一送一
#🍋👧🏻 同三位朋友當然要去試吓

剛巧被安排坐在睇海景位置😍對住海景食別有風味
仲睇到幻彩詠香江😂 同啲朋友好似大陸喱出城咁
感覺好新奇😆
🔻蝦湯拉麵($88)
🦐🦐🦐有三款口味 可選擇味噌 醬油 鹽味🧂
如果要排次序的話1️⃣醬油2️⃣鹽味3️⃣味噌
大家都說醬油好吃👍🏻👍🏻👍🏻
超香濃 又夠熱🔥有幼麵跟粗麵可揀 粗麵似油麵
類似車仔麵那種 不是平日食的日式拉麵🍜
但依然好食 蛋弄得超美🥚
⭐️評分:8.5/10
🔻特濃蝦汁叉燒拌麵($88)
這是尖沙咀店限定喔✨
加了紫菜和青蔥 還有半隻溏心蛋 香濃醬汁 一級棒
不過食到最後好多油 有點膩 叉燒粒 好正 偏碎 夠淋
⭐️評分:6.5/10
還是會再來光顧的 因為湯底太好吃了😚
⚠️送的那一碗拉麵會收+1服務費($8.8)
而且這段日子用餐時間只限50分鐘 大家要多注意
店員最後會不斷催促😟😟😟
咸過其味的海老騎士─拉麵食評:「一幻拉麵」(尖沙咀)    月前,與妻子往吃尖沙咀的一幻拉麵。慶幸,熱潮已過,人龍不及此前一半,等了十數分鐘便已能入內。一幻以蝦為主題,就連其門都以紅紋相間為特色,仿如蝦身的現代感,讓人感到一份活力。廚房屬開放式設計,能看到大廚的身手及嗅到最新鮮的香氣。進內後,看到一橫幅的維港海景,無論日夜都能欣賞美景,自然加分不少。    我倆被安排於旁邊的面壁位置。赫然,竟發現有USB插頭,方便客人充電,十分細心。看過餐牌後,我倆點了尖沙咀限定的「特濃蝦汁叉燒拌麵」及「鹽味特濃豚骨幼麵」。諸君放心,一幻既以蝦為題,任何拉麵的湯底都以蝦湯為主,然後再視乎客人口味,選擇添入不同濃度的豚湯及「鹽味」、「味噌」或「醬油」口味。    十數分鐘後,兩名海老騎士便已踏浪而來。但無論是特濃蝦汁或豚骨湯麵,相對年前,於「拉麵來」首見的海老騎士,這兩位便像剛剛訓練完畢的年青騎士,欠缺年月的累積和成熟的韻味。雖有明顯的蝦香和甜,卻較「拉麵來」的淡,令人有點失望。至於湯麵的湯底,雖添有特濃豚骨湯,但蝦與豚的較勁,讓兩者消磨了不少。結果,蝦香稍勝,豚甜卻消失天地之間。再加上,「鹽味」口味,
咸過其味的海老騎士─

拉麵食評:「一幻拉麵」(尖沙咀)

十數分鐘後,兩名海老騎士便已踏浪而來。但無論是特濃蝦汁或豚骨湯麵,相對年前,於「拉麵來」首見的海老騎士,這兩位便像剛剛訓練完畢的年青騎士,欠缺年月的累積和成熟的韻味。雖有明顯的蝦香和甜,卻較「拉麵來」的淡,令人有點失望。至於湯麵的湯底,雖添有特濃豚骨湯,但蝦與豚的較勁,讓兩者消磨了不少。結果,蝦香稍勝,豚甜卻消失天地之間。再加上,「鹽味」口味,初具提味之用,但越吃越咸,吃到最後,真的有點吃不消。(添加蒜泥,也是選項之一。店家提供蒜泥而非蓉,盤是誠意吧!)拌汁方面,味道較湯麵為佳,蝦味較濃,相信與豚湯的份量有關。下次再來,還是不要選濃豚骨湯較好。

麵條方面,拌麵亦是幼麵。兩碗麵都有蛋香及麵香,且掛湯度及吸湯度均不俗,但礙於湯底及拌汁,以致味道稍遜。而且,拌麵配有大量油份,以致吃到最後,亦是令人有點難受。慶幸,拌麵配有香脆的櫻花蝦乾及青蔥,抵銷了部分油膩感。

肉食方面,拌麵的叉燒類似豚角,肉味濃,調味能突出肉的甜,表現不俗。至於湯麵的叉燒,肥瘦相間,肉與脂的香甜混然天成,加上適量的調味,便已十分好吃。

玉子向是妻子至愛,但一幻的玉子玉液乾涸,只有核心部分尚有少許玉液。可幸,玉晶晶瑩剔透,十分好看,且調味恰當,味醂酒香不會過重,醬油比例不俗,既不會搶去蛋香,亦能散發醬油香味。

最後,我倆嘴饞,也點了餃子。餃子一來,賣相已不吸引。先不論,焦了的部分,焦紋與街市小吃店一樣,已令人失望。雖未有期望冰花,但這也太過份了。味道普通,無甚驚喜。
 唉,也許我與最傳統還是較合吧!一燈貴了很多,性價比不高,但若阮囊容許,還是點燈吧!虛幻始終虛幻!
15 分鐘 (堂食)
  • 拌麵
2018-11-28 188 瀏覽
嘆住海景食拌麵, 何其享受。另外, 餐廳設有充電位, 但不是所有座位都有。蒜蓉, 胡椒和辣椒粉可隨意添加。食物選擇不多, 勝在夠簡單, 一於試其尖沙咀店限定拌麵。特濃蝦汁叉燒拌麵 $88 + 10%拌麵色彩繽紛, 材料有葱, 蝦酥, 紫菜, 叉燒和溏心蛋。根據餐牌資料, 醬汁是利用鮮蝦頭及原味湯底製成特濃蝦汁。蝦汁濃稠份量適中, 拌麵後不會水溜溜, 麵身保持乾身。麵質有咬口, 蝦酥味濃脆口, 叉燒軟淋, 雖然已掛上蝦汁, 但加上蒜蓉同吃, 增添滋味。流心蛋滑, 蛋黃雖然不太流心, 但都軟綿。

蒜蓉, 胡椒和辣椒粉可隨意添加。

食物選擇不多, 勝在夠簡單, 一於試其尖沙咀店限定拌麵。

特濃蝦汁叉燒拌麵 $88 + 10%

流心蛋滑, 蛋黃雖然不太流心, 但都軟綿。
2018-11-24
2018-11-26 89 瀏覽
望見店內人氣旺盛,加上門口大力宣傳北海道札幌過江龍拉麵,當然要見識下點餐紙上有3款湯底選擇,最好系揀選之前去餐牌睇睇湯底的內容,另外還有口味和麵條粗幼的選擇,最可愛的還可以揀加底,當然一分錢 一分貨,要加$15元的唐沁蛋只值6分,煑得過火,一邊的蛋黃巳熟透😂,至於餃子沒有驚喜,味道一般賣相漂亮,紅當當令人食慾大增,而在上面的一粒粒紅色的物體,原來是羗粒蝦湯和面粉炸成的,味道帶著濃郁蝦味,可口,湯底🦐味十足,只可惜我地揀左適量豚骨湯底,非常油膩,估計差不多有接近1cm 厚度油在湯面👇🏻而烏龍茶也非常昂貴,收費$30

而烏龍茶也非常昂貴,收費$30