呢間一品活蝦🦐原來係台北好出名🙀所以老闆就將呢間食店搬左帶左黎香港!佢係用手機自助形式落單,好方便!疫情下冇得去台灣,黎呢度食住先都好開心🥹佢係主打食蝦嘅,🦐🦐有好多款唔同嘅蝦,例如酸辣蝦、奶油蝦、檸檬蝦等,全部都好吸引😛🔻🦐冷盤油雞 $138先黎個下酒菜冷盤,呢個油雞嘅雞肉同嫩滑,仲可以配埋薑蔥一齊食,食落好重麻油香,好味!🔻🦐鹹蜆仔 $138呢個用黎送飯食都好正,因為佢嘅汁好惹味,啲蜆嘅份量都幾多,粒粒都有蜆肉係入面🔻🦐胡椒蝦 $198 (小)呢個係佢地嘅招牌必試菜式,佢用個好特別嘅鐵兜裝住口竹日戈蝦,所以keep到啲蝦熱辣辣!聞落好香胡椒味,食落仲好入味添,啲蝦都好大條好新鮮,仲有蝦膏係入面,正!
🦐冷盤油雞 $138
🦐鹹蜆仔 $138
🔻
🦐胡椒蝦 $198 (小)
2022-10-14
2022-10-19 976 瀏覽
最近公司搬左去港島北角寫字樓,放工同幾個同事係附近搵下食晚飯地方諗住傾下計放鬆下,點知搵到間台式居酒屋係專門食活蝦,居酒屋正好岩晒我地上班族下班去既聚腳點!坐低老闆介紹之下先知道原來係台北最出名嘅一品活蝦帶咗嚟香港,原來係台式居酒屋既文化,就係食台灣胡椒蝦,飲台灣啤酒。原來呢種文化喺台灣夜市嘅巷仔有好多唔同嘅台式居酒屋!介紹吓當晚我哋台式居酒屋晚餐食左咩先:冷盤 (下酒小菜)冷盤油雞我哋每人叫咗一支台灣啤酒,當然要配返一道下酒小菜,呢道冷盤油雞雞肉嫩滑,配埋薑蔥食更加惹味,而且好重麻油香味,非常推薦嘅一道前菜!之後就未到主角主菜 - 黑胡椒蝦好特別用個鐵兜去裝住啲蝦,上枱嘅時候仲係非常之熱,胡椒味好香,一兜大概有8/9隻蝦。蝦殼上嘅黑胡椒味道香口一定會啜晒D汁,蝦膏亦都好豐富,蝦肉好新鮮👍🏻👍🏻食完之後我哋同朋友都講話每人一兜先至夠!再接着就係麵線魚汁麵線麵線用左魚油魚汁,再加埋勁蒜香麻油味、新鮮蔥花,令到個湯底非常之香,加埋佢啲麵線口感軟硬適中,我哋食到最後連湯都飲埋!空心菜新鮮嘅通菜用咗蒜頭嚟炒,通菜好爽口,喺前面幾度再食咗啲比較重味道嘅,最後食個菜中和返。總結一下,我哋都好鍾意呢

原來呢種文化喺台灣夜市嘅巷仔有好多唔同嘅台式居酒屋!

介紹吓當晚我哋台式居酒屋晚餐食左咩先:

冷盤 (下酒小菜)

冷盤油雞
之後就未到主角

主菜 - 黑胡椒蝦
食完之後我哋同朋友都講話每人一兜先至夠!
再接着就係麵線

空心菜
總結一下,我哋都好鍾意呢種台式居酒屋嘅文化,放工之後可以約返朋友一齊去食下飲啤酒傾偈,令到我哋特別掛住去台北旅行嘅時候!
2022-09-15
2022-10-19 98 瀏覽
香港比較少專食蝦嘅舖頭,之前去台灣嘅時候就試過幾間,封咗關咁耐,一直都好懷念嗰種台式風味。最近有朋友介紹,北角原來有一間台式嘅蝦料理店,咁就一於專程去試吓啦。一去到,見到佢嘅裝修好靚。有少少日式居酒屋嘅風味,但又有少少台灣嘅復古感覺,都幾適合影相。佢嘅飲品係自助形式自己拎,最後先一次過計錢。呢個方法令我諗翻起之前喺九份啲餐廳食嘢,都係咁計㗎,唔知呢間餐廳嘅老闆係唔係真係台灣人呢?我就叫咗個古早味鹹豬肉,本身有少少怕佢會好肥,但係好彩佢嘅肥瘦適中,唔會太硬又唔會太肥膩。而且佢嘅調味都啱啱好,食落覺得應該好送飯。另外我哋仲叫咗個細嘅胡椒蝦,一上枱已經聞到好香。佢嘅蝦都係比較大隻,而且食落好彈牙,感覺好新鮮。另外仲叫咗個魚湯麵線,佢嘅魚湯好清甜,我諗應該真係用魚黎煲既。雖然好夠味,但係食完唔會口渴,感覺完全冇味精,最後連啲湯都飲晒呀。呢間餐廳又特別又好食,下次都會再嚟試吓其他嘢呀。

呢間餐廳又特別又好食,下次都會再嚟試吓其他嘢呀。
  • 胡椒蝦
其實小編讀緊大學既時候,有一個學期係去左台灣exchange 🇹🇼 當時緊係喺咁去搵好野食啦!而我都食過一次胡椒蝦!本身唔係好記得佢既味道係點,但今次黎到 #一品活蝦,我搵返份回憶啦!🥰.#胡椒蝦 (小份) 🍤因為今次小編同朋友兩個人黎食,又想試多少少野,所以就叫左小份😙不過佢都有成7隻大頭蝦!而且上枱個陣胡椒香真係不得了,搞到小編流曬口水🤤職員好貼心喺進食前提醒我胡椒蝦既調味較濃烈,唔建議直接啜蝦殼,小編當然乖乖聽話啦😝雖然蝦身既肉唔算好大舊,但沾返少少胡椒食,超惹味!口感又彈牙!好新鮮👍🏻而且小編覺得個重點係蝦頭既膏!嘩!爆膏呀!又甜又香濃,真係好好味!大家一定唔可以浪費😍.#麻油雞 (小份) 🍲小編喺台灣都成日飲麻油雞,因為湯底充滿住麻油香,飲完又暖胃🥰 而且店家都好大方,小份既湯入面都有成6-7舊雞件,食落仲要係滑同彈既,正🐣.#高麗菜 🥬喱個菜雖然味道簡單,但就係有種喺台灣食,樸實既感覺,簡單直接,好味😋.#蘋果西打 & #燒仙草爽 🧃喱度仲有幾款台灣出產既飲品,點可以唔飲呀🙆🏻‍♀️.📌 溫馨提示:呢間餐廳係利用QR code落單點野食,不過飲品就係自行喺雪櫃度拎,最後再計數

#胡椒蝦 (小份) 🍤

#麻油雞 (小份) 🍲

#高麗菜 🥬

#蘋果西打 & #燒仙草爽 🧃
喱度仲有幾款台灣出產既飲品,點可以唔飲呀🙆🏻‍♀️
📌 溫馨提示:呢間餐廳係利用QR code落單點野食,不過飲品就係自行喺雪櫃度拎,最後再計數嫁,記得留意啊👀
介紹返💁🏻‍♀️。。🇹🇼 台式居酒屋 在炮台山 🇹🇼。一品活蝦 Yi Pin Prawn。京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖。烤澎湖墨魚香腸。HKD128 + 10%冷盤油雞。HKD138 + 10%奶油蝦。HKD198 + 10% @ 小燒酒蝦。HKD258 + 10%🤫 各位觀眾..隆重介紹近排食過其中一間食完冇耐就已經想快啲去返兜嘅台灣菜..講緊嘅就係位於北角..但係其實喺炮台山站落車近啲嘅一品活蝦..上個禮拜唔知星期六定星期日約咗飯腳仔去高先睇神探伽利略..咁睇戲之前梗係要食餐飯先啦..左諗右諗決定去試吓唔知喺邊度見到介紹一間專食蝦嘅台灣小店🤫 一入到一品活蝦嘅門口發現..舖頭仔細細又幾骨子喎..佢哋嘅格局四四正正..有一間房入邊有一張大枱..然後外邊就有四張細枱仔..係咁多..成間舖頭以木嘅傢俬為主..乾淨舒適再加少少特色🤫 侍應姐姐非常之好客..坐低之後就Keep住介紹佢哋最出名嘅唔同菜式..又問我哋食唔食得辣啊..鍾唔鍾意食乜乜物物啊咁樣..最後我揀咗奶油蝦一細份再加一份燒酒蝦..另外兩個小食🤫 先講吓最最最吸引到我..而且搞到飯腳仔都夠膽同我爭食嘅烤澎湖墨魚香腸..
介紹返💁🏻‍♀️

🇹🇼 台式居酒屋 在炮台山 🇹🇼
。一品活蝦 Yi Pin Prawn
。京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖

奶油蝦
。HKD198 + 10% @ 小

燒酒蝦
。HKD258 + 10%

🤫 先講吓最最最吸引到我..而且搞到飯腳仔都夠膽同我爭食嘅烤澎湖墨魚香腸..其實墨魚腸喺出邊都食得多..唔知點解呢度烤得特別好味嘅呢..嗰種香烤嘅味道..嗰種外皮脆卜卜嘅口感..再加返一片生蒜..簡直係不得了..差啲就想嗌多一碟㗎啦
🤫 然後就介紹飯腳仔大讚嘅冷盤油雞..雞肉柔嫩滑溜..帶有輕輕嘅麻油味..清涼嘅口感..再夾啲薑蔥又係一絕
🤫 再嚟當然係一品活蝦嘅主角..蝦蝦蝦蝦蝦啦.. 最出名嘅胡椒蝦我唔夠膽叫呀..因為聽講都幾辣幾嗆口..所以我最後嘅選擇係淨係睇個名都知吸引到我嘅奶油蝦..果然不出我所料放上枱嘅呢一刻..我被嗰種牛油香氣深深吸引呀..而且啲蝦都非常之入味..真係忍唔住連啲殼都舐乾淨..而且雖然話就話係細份..都有成七大隻大頭蝦㗎..有啲仲有好多蝦膏添啊
🤫 而最後要介紹嘅就係相當之補身嘅燒酒蝦..一拎出嚟好大好大一浸藥材味..侍應姐姐提我地拎定兩隻蝦出嚟攤一攤凍佢先好食..(因為真係熱到飛起🤭)然後再裝碗湯嚟飲吓先..咁老實講我同飯腳仔都唔係好受得住藥材嗰陣特別嘅味道..嗰啲藥材味相當濃而且仲有回甘..我哋飲咗一碗就已經搞唔掂啦..但係唔知點解用藥材煲嘅蝦反而更加鮮甜喎..咁我哋就飛快咁樣食晒所有蝦剩返啲湯囉..
🤫 另外呢..我哋仲一人攞咗一罐台灣啤酒嚟飲吓..所謂嘅攞..係因為呢度係自助形式咁樣開雪櫃揀嘢飲嘅..當然唔係免費㗎啦..不過自己隨便揀嚟飲嗰個感覺又幾開心㗎喎..我哋兩個分別揀咗唔同牌子嘅葡萄啤酒..兩隻都幾好味呀..最可惜係我心愛嘅菠蘿啤酒賣晒咋..下次嚟食一定要飲返兩罐先至抵
🤫 好啦..嘢食嘢飲都介紹完..姐姐熱情嘅服務態度亦都講埋..就係唔記得提吓大家..其實呢度都幾受歡迎㗎..一邊喺度食一邊都聽到好多電話打嚟Book位..大家要試就趁手啦
。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2022-10-13 67 瀏覽
位於北角嘅一品活蝦, 係香港少數用大頭蝦做料理嘅餐廳, 今次肥雞就同朋友去試下呢一間餐廳踩踩點。 蝦料理方面肥雞嗌咗兩款味道, 分別係鹽嗆蝦同埋三杯哈, 佢嘅鹽焗蝦其實係用鹽燒乾隻蝦, 所以蝦肉係比一般嘅烹飪方式實淨好多, 同時亦都將佢嘅鮮香味更加濃郁咁樣表達出嚟。 而佢嘅三杯蝦就係好適合用嚟掛汁, 九層塔嘅香味非常的出色。 肥雞都試咗佢嘅墨魚腸, 味道驚為天人, 粒粒口感分明嘅墨魚肉響口腔爆炸出香濃嘅鮮味。 再整多條目蝨魚, 配埋罐台灣啤酒, 真係非常之清爽。
而佢嘅三杯蝦就係好適合用嚟掛汁, 九層塔嘅香味非常的出色。
2022-09-25
2022-10-13 59 瀏覽
前幾日搵到間唔起眼嘅台式居酒屋,佢唔係好似一般台式餐廳咁食牛肉麵或者滷肉飯,而係主打爆膏大頭蝦,鍾情於蝦膏蟹膏嘅我即刻book枱去試下😝佢啲蝦原來係由台灣新鮮抵港,過到嚟嘅時候都仲生勾勾,而且有好多唔同味揀,我哋就揀咗最高人氣嘅胡椒蝦🦐上到嚟有8大隻,超香胡椒味,外殼被胡椒同鹽包裹住,唔小心食到覺得好鹹🤣 而個頭絕對唔可以dum,係精粹嚟!入面超多膏,呈流心狀,好鹹鮮,食到我哋好滋味😋 蝦肉都唔細,而且爽口彈牙,整體嚟講成隻蝦都好高質!之後我哋叫咗台式傳統料理——麻油雞,價錢小貴,不過內裡嘅雞件每件都好大嚿,食落幾嫩口,而且真係有啲麻油香,我哋都忍唔住飲咗幾啖湯,好暖胃😌我哋嗌咗多蒜,所以佢個湯底會偏鹹小小,麵線質地夠爽,火候啱啱好,唔會煮得過腍,加上魚湯嘅鹹香,為我哋呢餐畫上圓滿嘅句號🤓總括而言,呢間台式居酒屋真係幾地道,就連啲蝦都係由台灣新鮮運送,最緊要係啲蝦真係好新鮮好多膏😍 好有驚喜!不過餐廳嘅地理位置就有啲隔涉同埋唔算多位,記得預約咗先去呀😉

胡椒蝦(小)

麻油雞(小)

胡椒蝦(小)
麻油雞(小)
2022-10-13 58 瀏覽
一品活蝦北角京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖/胡椒蝦 小 $198店員一嚟就好細心同詳細咁解釋小份同埋大份嘅分別係兩數嘅分別,而唔係隻數嘅分別,仲推介咗唔少嘅菜式👍🏽叫咗份細嘅,都有八至九成但係隻腳黑,有手套提供剝穀,好香嘅胡椒味, 10分惹味,蝦都好新鮮彈牙/胡椒鳳螺 $188因為胡椒太香嘅關係,仲叫咗胡椒鳳螺,超多螺,啲肉全部都好易褪出嚟,冇怪味得來仲幾大粒,肉質彈牙煙韌,非常有口感,送酒一流/高麗菜 $78炒到啱啱好,食落索索聲,仲幾清甜/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
一品活蝦
胡椒蝦 小 $198

胡椒鳳螺 $188

高麗菜 $78
炒到啱啱好,食落索索聲,仲幾清甜

#北角美食 #小蓮星呑食北角🔻 一品活蝦北角京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖/第一次去台北嘅居酒屋,仲要係正宗嘅,估唔到真係幾有風味/🧃胡椒蝦 小 $198個兜勁得意,保溫應該非常犀利,一上枱已經聞到好香嘅胡椒味,小份胡椒蝦大約有八至九隻蝦,全部大大隻,首先啜咗蝦殼上面嘅胡椒,胡椒加上蝦嘅鹹香味,非常鮮味,蝦肉都好鮮甜彈牙。/🧃冷盤油雞 $138香軟嫩滑有雞味,連埋薑蔥食就更加惹味/🧃麻油麵線 $58勁香蒜同埋麻油味,但係又唔油膩,麵線質地軟硬適中/#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#北角美食 #小蓮星呑食北角
🔻 一品活蝦
北角京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖
第一次去台北嘅居酒屋,仲要係正宗嘅,估唔到真係幾有風味
🧃胡椒蝦 小 $198

🧃冷盤油雞 $138
香軟嫩滑有雞味,連埋薑蔥食就更加惹味

🧃麻油麵線 $58
勁香蒜同埋麻油味,但係又唔油膩,麵線質地軟硬適中

2022-10-09 55 瀏覽
一品活蝦 (北角).冷盤油雞 - 好重麻油香,咬落爽口,有少少肉又唔肥.酸辣蝦 - 果然係叫活蝦,超大隻,肉質爽口不在話下,蝦頭係非常之大隻而且爆膏!鍾意食蝦嘅朋友一定唔可以錯過.胡椒鳳螺 - 我最喜歡食東風螺,呢個有別於平時食嘅煮法,比較乾身但非常入味而且充滿胡椒香味.麻油麵線 - 台灣最出名嘅係麵線!嚟到台式嘅居酒屋當然要試一試,湯底係清湯再加上些少麻油調味,麵線份量好大碗.一品活蝦 (北角)北角京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖
一品活蝦 (北角)

冷盤油雞 - 好重麻油香,咬落爽口,有少少肉又唔肥

2022-10-07 42 瀏覽
一品活蝦 (北角).台灣嘅一品活蝦黎左香港🤭過北角近近地就食下嚕(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎).▪️ 冷盤油雞▪️.凍食充滿骨膠原,麻油味濃郁,凍食!. ▪️酸辣蝦▪️.酸辣蝦超好食,蝦係勁大隻超多膏,肉質厚實,酸辣汁又夠惹味.▪️胡椒鳳螺 ▪️.佐酒一流小食,好大個壼咁嘅放落黎好有風味,獨立包裝牙籤齊備!.▪️麻油麵線▪️.麵線叫起,一放落枱面就勁香麻油味!.▪️高麗菜▪️.可以叫少油少辣,夠清新,食濃味野食番個菜清清🤭.📌 一品活蝦 (北角)北角京華道9-27號富利來商場地下2-4號舖.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️

▪️ 冷盤油雞▪️
凍食充滿骨膠原,麻油味濃郁,凍食!

▪️酸辣蝦▪️
酸辣蝦超好食,蝦係勁大隻超多膏,肉質厚實,酸辣汁又夠惹味

▪️胡椒鳳螺 ▪️

▪️麻油麵線▪️
麵線叫起,一放落枱面就勁香麻油味!

▪️高麗菜▪️
可以叫少油少辣,夠清新,食濃味野食番個菜清清🤭
📌 一品活蝦 (北角)
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
2022-10-07 71 瀏覽
因為非常喜歡食蝦,所以相約了朋友去北角一品活蝦炮台山地鐵站會比較近呢最驚喜是有各式各樣的台灣啤!在香港好難買到原來台灣啤有芒果味和葡萄味點蝦有大小盤可選,正適合我們只得兩個人,可點兩份小,吃多一種口味的蝦好大隻蝦!店舖會提供手套方便客人食用蝦新鮮,蝦肉彈牙,有蝦膏奶油味香香的酸辣蝦很惹味又開胃大大隻很有特色的墨魚香腸比一般香腸有咬口,墨魚粒彈牙,吃不停口!加上蒜和蔥,更加豐富了味蕾。好吃而不肥膩淡淡的麻油香希望下次來嘗試更多口味的蝦蝦
因為非常喜歡食蝦,所以相約了朋友去北角一品活蝦
炮台山地鐵站會比較近呢

最驚喜是有各式各樣的台灣啤!在香港好難買到
原來台灣啤有芒果味和葡萄味

奶油蝦(小)

好大隻蝦!店舖會提供手套方便客人食用蝦
新鮮,蝦肉彈牙,有蝦膏
奶油味香香的

2022-09-14
  • 酸辣蝦
  • 烤澎湖墨魚香腸
2022-10-06 22 瀏覽
店舖以台灣居酒屋做主題 台式味十足 簡單嘅紅燈籠同埋木嘅枱櫈 好有風味.-三杯蝦(小)-🥂蝦有半隻手掌咁大 蝦頭搣開有滿滿嘅蝦膏 蛋白質好豐富 蝦碌夠曬大隻 啖啖滿足 細size都有6隻大蝦!三杯雞平時就有食過 但係三杯蝦味道好濃郁 蝦彈牙 好惹味.-古早味鹹豬肉-🥂配上蔥段 同埋檸檬汁 有種鄉土味 鹹豬肉肥瘦剛好 絕對係配酒小菜 而且件數都好多 好適合傾偈嘅時候慢慢食.-麻油雞-一大個砂鍋端上枱 入邊滿滿嘅湯汁 湯汁薑味突出 更加令到雞味好濃郁 麻油雞好滑 滿滿骨膠原 .-魚汁麵線-魚湯味好鮮甜 配上蒜粒 香蔥 建議配搭主菜食用
-三杯蝦(小)-🥂
三杯雞平時就有食過 但係三杯蝦味道好濃郁 蝦彈牙 好惹味

-古早味鹹豬肉-🥂

-麻油雞-

-魚汁麵線-
魚湯味好鮮甜 配上蒜粒 香蔥 建議配搭主菜食用
2022-10-03 28 瀏覽
疫情關係未去到旅行,就揀間台式居酒屋過下癮先呢間主打鮮蝦,有唔同口味可以選擇今次我地就揀左胡椒蝦同三杯蝦-胡椒蝦用甕煮嘅胡椒蝦,胡椒味濃郁,蝦肉好彈牙,而且吸收哂胡椒味,有少少辣,但辣得嚟好惹味-三杯蝦用左九層塔、蒜頭去煮,味道鹹香又入味,越吮越涮嘴-香烤九虱目魚肚推薦!魚皮好脆,油脂味好香,再點少少胡椒粉,提升鮮味-台灣啤酒全部都係下酒菜,點都要飲返杯台灣啤酒(葡萄味+鳳梨味),一啖餸,一啖酒,一個字,爽!
疫情關係未去到旅行,就揀間台式居酒屋過下癮先

呢間主打鮮蝦,有唔同口味可以選擇
今次我地就揀左胡椒蝦同三杯蝦

-胡椒蝦

-三杯蝦
用左九層塔、蒜頭去煮,味道鹹香又入味,越吮越涮嘴

-香烤九虱目魚肚
推薦!
魚皮好脆,油脂味好香,再點少少胡椒粉,提升鮮味

-台灣啤酒
全部都係下酒菜,點都要飲返杯
台灣啤酒(葡萄味+鳳梨味),
一啖餸,一啖酒,一個字,爽!
2022-10-02 17 瀏覽
這是是一間台式居酒屋,主打新鮮活蝦料理,如胡椒蝦、奶油蝦、酸辣蝦、麻油蝦、三杯蝦、檸檬蝦等等‼️🦐🦐 另外也有下酒小菜、特色料理提供,試過幾款都很令人回味‼️😻 小店店面不大,有興趣的朋友記得提前訂位呀‼️☎️▫️❥$𝟭𝟵𝟴 胡椒蝦🦐乾爽的外層依附著胡椒粉‼️如果重口味的朋友可以連著蝦殼一齊吮,可以品嚐到辛香撲鼻的胡椒香,吃著很暖胃‼️😚 或是剝殼後,蝦肉沾上少許蝦殼依附的胡椒粉,有微辣的口感,更能品嚐到蝦肉天然的鮮甜味‼️👍🏻👍🏻 小店的蝦肉有著扎實的口感,新鮮美味‼️👏🏻👏🏻▫️❥$𝟭𝟵𝟴 三杯蝦🦐台式三杯雞的煮法,有辣椒、蒜頭、九層塔等材料‼️ 香濃醇厚的醬汁令人吮指回味‼️😋▫️❥$𝟭𝟯𝟴 香烤虱目魚肚🐠虱目魚魚皮烤得香脆,店員一邊切開一邊聽到「咔嚓」的聲響‼️🥳 虱目魚肚有著一層厚厚半透明的油脂‼️ 擠上青檸汁後店員推介一定要沾上胡椒粉🍋 天然的魚油在口中爆開‼️😍 擠了青檸汁和沾上胡椒粉的關係,所以少了一份油膩感,不過仍令人覺得邪惡‼️🤤 咸香的魚肉很適合配搭一杯冰凍的啤酒,是一道很滋味的下酒菜‼️👍🏻👍🏻▫️❥$𝟭𝟮𝟴 烤澎湖墨魚香腸🐙清晰可見香腸中間有著一顆顆墨魚顆粒,爽彈又鮮甜‼️👏🏻👏🏻 可以搭著蒜片和蔥
❥$𝟭𝟵𝟴 胡椒蝦🦐

❥$𝟭𝟵𝟴 三杯蝦🦐

❥$𝟭𝟯𝟴 香烤虱目魚肚🐠

❥$𝟭𝟮𝟴 烤澎湖墨魚香腸🐙
清晰可見香腸中間有著一顆顆墨魚顆粒,爽彈又鮮甜‼️👏🏻👏🏻 可以搭著蒜片和蔥絲一齊吃,有一點辛辣的口感,也挺不錯的‼️😉

❥$𝟱𝟴 麻油麵線🍜
店員一端來就聞到濃郁的麻油香‼️麵線煮得爽口不會過糊‼️

❥$𝟮𝟰 台灣水果啤酒🍻
選了鳳梨、葡萄的口味‼️🍍🍇 兩罐都有清新水果香,是一款連女生都會很喜歡的味道‼️👍🏻👍🏻
  • 烤澎湖墨魚香腸