2022-10-19 976 瀏覽
最近公司搬左去港島北角寫字樓,放工同幾個同事係附近搵下食晚飯地方諗住傾下計放鬆下,點知搵到間台式居酒屋係專門食活蝦,居酒屋正好岩晒我地上班族下班去既聚腳點!坐低老闆介紹之下先知道原來係台北最出名嘅一品活蝦帶咗嚟香港,原來係台式居酒屋既文化,就係食台灣胡椒蝦,飲台灣啤酒。原來呢種文化喺台灣夜市嘅巷仔有好多唔同嘅台式居酒屋!介紹吓當晚我哋台式居酒屋晚餐食左咩先:冷盤 (下酒小菜)冷盤油雞我哋每人叫咗一支台灣啤酒,當然要配返一道下酒小菜,呢道冷盤油雞雞肉嫩滑,配埋薑蔥食更加惹味,而且好重麻油香味,非常推薦嘅一道前菜!之後就未到主角主菜 - 黑胡椒蝦好特別用個鐵兜去裝住啲蝦,上枱嘅時候仲係非常之熱,胡椒味好香,一兜大概有8/9隻蝦。蝦殼上嘅黑胡椒味道香口一定會啜晒D汁,蝦膏亦都好豐富,蝦肉好新鮮👍🏻👍🏻食完之後我哋同朋友都講話每人一兜先至夠!再接着就係麵線魚汁麵線麵線用左魚油魚汁,再加埋勁蒜香麻油味、新鮮蔥花,令到個湯底非常之香,加埋佢啲麵線口感軟硬適中,我哋食到最後連湯都飲埋!空心菜新鮮嘅通菜用咗蒜頭嚟炒,通菜好爽口,喺前面幾度再食咗啲比較重味道嘅,最後食個菜中和返。總結一下,我哋都好鍾意呢

原來呢種文化喺台灣夜市嘅巷仔有好多唔同嘅台式居酒屋!

介紹吓當晚我哋台式居酒屋晚餐食左咩先:

冷盤 (下酒小菜)

冷盤油雞
之後就未到主角

主菜 - 黑胡椒蝦
食完之後我哋同朋友都講話每人一兜先至夠!
再接着就係麵線

魚汁麵線
空心菜
總結一下,我哋都好鍾意呢種台式居酒屋嘅文化,放工之後可以約返朋友一齊去食下飲啤酒傾偈,令到我哋特別掛住去台北旅行嘅時候!
2022-09-15