2021-05-04 54 浏览
聽人講話呢間係coffee House而不是一般的Cafe,今日行經深水埗,特登嚟試吓。入到去店員細心講解食物同飲品,由於我已經食咗嘢又唔飲得咖啡,無奈之下我就試咗佢嘅抹茶,朋友係咖啡控所以佢要再杯Flat White, 另外叫咗個三文魚Bagel。雖然我飲唔到咖啡,但杯抺茶latte 都唔錯,好香濃好滑溜,抺茶控千其唔好錯過!朋友嘅Flat white 佢話so good,用料應該好講究。三文魚Bagel 好新鮮,揀咗唔太甜嘅包,食得開胃又健康!

2021-05-04 84 浏览
一早起身嚟買早餐,鋪頭雖然細,不過睇得出係用心裝飾。老闆話除左all day breakfast,其他都有,包括意粉。早餐食意粉?!但今日有大份lunch食,唔好咁誇張食意粉做早餐喇,雖然我好想 🔵 午餐肉芝士貝果漢堡 ($80)好鍾意bagel有得揀,今次揀咗紅菜頭bagel,係用新鮮紅菜頭汁,咬落仲有粒粒粒紅菜頭㗎,所以每件個樣都唔一樣。本身我麻麻bagel,但呢個質感超軟熟,突然間有少少開始接受bagel添。就算午餐肉係煎過,但係外脆,食落都唔會好油膩🔴 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 ($98)一朝早食鰻魚其實會唔會太過份?但事實證明,一啲都唔過份!大條鰻魚加上滑溜嘅炒蛋,滑上加滑,連埋bagel一齊食,其實就算擘到個口好大都係食唔晒㗎!

早餐食意粉?!

🔵 午餐肉芝士貝果漢堡 ($80)
午餐肉芝士貝果漢堡

🔴 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 ($98)

日式鰻魚滑蛋貝果漢堡

10 分钟 (外卖自取)
$90 (早餐)
日式鰻魚滑蛋貝果漢堡
2021-05-02 441 浏览
中午見到呢間幾有特色嘅Coffee House,餐廳細小但坐滿客人。🥯 煙三文魚番茄莎莎貝果漢堡 $98Smoked Salmon & Tomato Salsa Bagel Burger 入到聽餐廳見到display 咗四款Bagels,最後揀左全黑色嘅(Black Sesame) 竹炭黑芝麻,係硬身少少嘅Bagels,煙三文魚好新鮮,加埋番茄莎莎感覺清新。🥐 精選全日套餐 $100All Day Breakfast Scrambled egg 🥚 bacon 🥓 Sausage, Mixed Mushroom 🍄, Cucumber, Cherry tomato 🍅, Beans, Garlic Toast好鐘意點呢度菜,啱晒貪心乜都想試嘅我,蛋夠滑,多士香脆,芝士腸仔唔會太膩。☕ Mocha and Latte 兩杯咖啡拎到返屋企都仲夠熱,唔洗落糖都夠甜。餐廳提供嘅食物唔會太濃味,亦唔會落太多調味料,食材新鮮,即叫即煮,份量亦啱啱好,感覺健康。

🥯 煙三文魚番茄莎莎貝果漢堡 $98

🥐 精選全日套餐 $100

☕ Mocha and Latte

兩杯咖啡拎到返屋企都仲夠熱,唔洗落糖都夠甜。

2021-04-30
All Day Breakfast
最近深水埗的咖啡店遍地開花,各出奇謀以餐廳環境或食物賣相作招徠,但目的大都離不開吸引大家「打卡」。Will’s Coffee位置稍為偏離深水埗中心一帶,門面比較隱蔽即使路過大概亦未必留意得到,沒有華而不實的「打卡」美食,更沒有富麗堂皇的「打卡」裝修,就只默默耕耘專注於沖好每一杯咖啡。店內環境一目了然,只得左右靠牆共四個座位,主要以外賣為主。除了咖啡、梳打、沙冰等飲品之外,亦有牛角包、意粉、貝果漢堡等輕食,麻雀雖小五臟俱全,而套餐連飲品價格更更加相宜。手工芋泥西多士 ($42)西多士即點即炸色澤金黃,麵包外層酥脆之餘仍保持濕潤鬆軟,油膩感輕更帶陣陣蛋香與牛油香。自家製芋泥夾心厚厚一層份量十足,口感幼滑而當中更帶芋頭顆粒,甜度自然恰到好處,另外可再淋上煉奶更加香甜。抹茶牛奶 ($36)雖然沒有品嚐店家的招牌咖啡,但抹茶牛奶水準同樣出色,面層奶泡綿密細緻,雖然凍飲始終不及熱飲濃郁,但抹茶甘香清幽,與奶香平衡順口。
手工芋泥西多士 ($42)
手工芋泥西多士

抹茶牛奶 ($36)
抹茶牛奶
抹茶牛奶
2021-04-23 46 浏览
今日過咗嚟深水埗覓食,喺街角見到一間Coffee House,佢並唔係普通嘅Cafe,主要會提供健康又少甜嘅食物或者飲品!佢哋仲要係黃店,所以我就決定去試吓。Prawns & Seafood With Tomato Sauce $68意粉好大份,拎到上手好重手,夠晒飽。面頭有三隻大蝦,蝦肉彈牙、爽口。入面仲有其他海鮮,例如係墨魚同蜆。意粉有好多海鮮同洋蔥,每一啖都會食到。意粉偏幼,掛住滿滿嘅番茄醬。Flat white $34拉花好靚,唔捨得飲!牛奶加Espresso,口感順滑。依間Coffee House好特別,有好多咖啡選擇,有機會會再試~

Flat white $34
拉花好靚,唔捨得飲!牛奶加Espresso,口感順滑。

2021-04-23 42 浏览
上年開始,不少咖啡店進駐深水埗,有的只主打咖啡,有的亦會提供輕食。這間店舖小小的,店內有四個位子,外面馬路旁亦有少量位置停下來品嚐咖啡。友人點的iced mocha朱古力及咖啡味道平衡得很好,不會過濃朱古力味,咖啡亦不會過淡。而iced espresso tonic 亦不錯,咖啡味不會苦,飲到尾甜甜地。而食物則點了手工芋泥西多士,多士炸得金黃香脆,芋泥甜度適中,厚厚的一層。進食的時候亦見到老闆娘在炒芋泥,完全人手自家製。雖然有點邪惡,但必定要一試!另外點了煙三文魚蕃茄莎莎貝果漢堡,貝果可以選擇味道,老闆細心地推介了紅菜頭貝果。紅菜頭貝果煙煙韌韌,有少少紅菜頭味,甜甜的,與爽脆的青瓜、蕃茄等食材好夾,味道清新。深水埗雖然是個繁忙的地方,經過店舖時不妨停下來,感受小店的人情味,慢活一下。

2021-04-23 64 浏览
自己係一個好鐘意食西多士的人但奈何西多士真係太油太膩所以變得唔太敢食 早前見朋友分享深水埗大埔道Will’s Coffee 嘅甜食不錯 而且佢地嘅手工芋泥西多士更係無得頂今日就跟閨蜜黎打下卡飲下野發現原來佢係一間良心小店由於位置不多 所以若果想坐 就最好就下時間店鋪係由一對夫妻經營 兩口子一手一腳用心製作手工芋泥西多士 $42!由於即叫即做 所以等待需時西多士一啲都唔膩牛油🧈均勻沾上多士 而且軟淋淋 加上中間入口即溶嘅芋泥非常獨特又高質超推介朱古力榛子牛角包 $22店主介紹原來牛角包入口來源係嚴選過嘅就連烘焗牛油都一定由法國入口以保證入口的外脆內軟喜歡牛角包嘅朋友真係要試一下曲奇忌廉沙冰 $40益力多柚子沙冰 $40沙冰非常解渴 又唔會好水做得不錯 👍🏻
自己係一個好鐘意食西多士的人
由於位置不多 所以若果想坐
就最好就下時間
店鋪係由一對夫妻經營
兩口子一手一腳用心製作

手工芋泥西多士 $42!
由於即叫即做

曲奇忌廉沙冰 $40
益力多柚子沙冰 $40
沙冰非常解渴 又唔會好水
做得不錯 👍🏻
最近愛上貝果,好想食得專業少少🤏🤣🤣。上網搵左好耐資料,比我發現呢個好多好評又有心嘅小店coffee house😎😎係呀,coffee house 而不是 coffee shop or cafe 。首先,我係一個資料搜集怪😂😂我係變態到連人地個網頁呀,社交平台都要睇左先去試嘅人🤣🤣唔睇由自河,一睇先知,will’s每一款食物都係老闆同老闆娘每日親手做,又會不定期創作限定新口味嘅貝果同咖啡。講返正題😂今日去到堅人多,好開心見到佢地咁旺場,雖然我好想打卡,但都決定外賣我今日嘅推介係👇韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡🥯貝果底揀左紅菜頭:食貝果真心要有口感,但又唔可以硬,呢個非常好食,有咬口夠煙un 但食到裡面嘅軟熟。泡菜五花腩好明顯係有用心去炒,因為我見到有蒜片,味道亦唔會得個死辣,係食得出家嘅味道,而非工廠式。煙肉芝士牛角酥:酥皮夠鬆脆,我拎到返屋企相隔半個中先食,都唔會淋晒一pat pat,煙肉同芝士份量都唔hea!仲有一個位,食開外賣包類嘅朋友一定知,如果hea做,行2行就一定會跌晒d料出黎,但呢個唔會,非常完整,證明老闆娘夾食材時都好比心機架🥰🥰飲品方面,老闆娘好細心咁問我地中意咩口味,佢

講返正題😂

我今日嘅推介係👇

飲品方面,老闆娘好細心咁問我地中意咩口味,佢推介我
西柚氣泡咖啡:西柚係酸甜嘅,襯落冰凍咖啡好特別,會好啱唔太受到咖啡苦嘅女仔,感覺好fresh。
岩鹽焦糖咖啡:老闆選用喜馬拉雅山粉紅岩鹽,唔係海鹽,所以唔會死咸,夾埋咖啡面嘅焦糖+cream,真係超好味😋😋
煙肉芝士牛角包
岩鹽焦糖拿鐵,西柚氣泡咖啡
2021-04-16
下午茶
煙肉芝士牛角包
岩鹽焦糖拿鐵,西柚氣泡咖啡
最近Bagel大熱🔥 主打特色Bagel嘅隱世高質coffee shop 竟然仲有芋泥西多士‼️ 真心少見 邪惡到XXG秒衝去試🤤 🏃🏼▪️9/10▫️<< 手工芋泥西多士 >> $42 用煎炸代替油炸 減少油份~ 口感鬆化 外脆內軟 入面夾住綿滑嘅芋泥 唔算甜 重芋頭香 可按喜好淋上煉奶🤩 食落有層次感 好滿足🥰▪️8/10▫️<< 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 - 油浸蕃茄味 >> $76 限定口味油浸蕃茄Bagel 🥯 口感煙韌 唔會太實/乾 淡淡蕃茄香味 好開胃😋 大塊鰻魚淋上鰻魚燒汁 配滑蛋味道好夾👍🏻▪️8.5/10▫️<< 咖啡湯力 >> $38 espresso配tonic water 有氣咖啡☕️ 飲落好清新 果香味更出 湯力嘅微苦澀味帶出少少咖啡酸味 開胃醒神🥰▪️7.5/10▫️<< 抹茶牛奶(冰) >> $36 奶泡綿滑 抹茶味幾香 唔甜 唔算好濃厚😶🌿店舖不大 主要做自取 啡白色設計 配上和風輕紗 環境chill而有文青感覺📚🐽總括嚟講 手工芋泥吐司真係冇得頂💯

🐽總括嚟講 手工芋泥吐司真係冇得頂💯 Bagel選擇特別 例如紅菜頭、罌粟籽芝麻等😍 食完先知bagel鹹食都可以好正😮 餐廳理念食得健康✅ 希望盡量少甜少油 仲要☕️💛 絕對回頭‼️
2021-04-21 32 浏览
係深水埗見完客,客人知我鍾意飲咖啡,介紹左我去附近的一間咖啡小店。.呢間店堂食位置較少,所以我買左外賣。另外,原來呢度嘅食物同飲品都係健康少甜為主。我叫了一個午餐肉芝士貝果漢堡,同岩鹽焦糖拿鐵。.午餐肉芝士貝果漢堡貝果有幾種口味,分別是原味,竹炭黑芝麻,罌粟籽芝麻,紅菜頭。而我選了紅菜頭味,貝果咬落鬆軟,帶有少少甜味,加埋午餐肉,芝士和青瓜的配搭,都幾特別。.岩鹽焦糖拿鐵口感順滑,雖然係凍飲,但味道都不淡,味道層次表現都算不錯。

岩鹽焦糖拿鐵
口感順滑,雖然係凍飲,但味道都不淡,味道層次表現都算不錯。
2021-04-14
外卖自取
下午茶
2021-04-20 18 浏览
住左深水埗甘耐,去完郵局先知大埔道有間coffee house,而且仲要係良心小店。店舖主要外賣為主,幸運見到有位就坐低先,這兒提供健康,少甜的食品及飲品,以及只有一對夫妻經營,所以等待食物要有耐性。岩鹽焦糖凍咖啡喜瑪拉雅粉紅岩鹽,咸味配上咖啡,沒有搶去彼此的原味。焦糖少,cream 不太多,健康的都好既。岩鹽焦糖沙冰本身想叫手調咖啡,不過沒有,因為我話好飲,老公就揀呢款,沙冰只有三款,因為天氣太熱,所以叫杯咸咸地補充下鹽分。始終沙冰比就甘一杯咖啡穩固,cream無甘易融化,微甜香滑。手工芋泥西多士制作需時,但值得等待,西多士煎得很香,不太乾涸。吃起來軟棉棉,芋泥豐富,多士很香軟,沒有油淋淋之感。韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡竹炭黑芝麻貝果很煙韌,芝麻味濃,餡料很爆滿,五花腩很入味,夠薄又多,令貝果很juicy。泡菜唔算很辣,配搭五花腩很惹味,健康少少,仲有爽脆生菜片,有個紙袋盛載就不怕食到周圍都係。

岩鹽焦糖凍咖啡

岩鹽焦糖沙冰

韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡

曾經有人説過,早餐對一天是何其重要!今天到過的coffee shop,絕對讓我有這樣的感受。🥰小店位於深水埗大埔道,店內有兩個位置,所以主要做外賣!😁我8時半到步,就看看這裡有什麼好東西吃!😋店內除有意粉、咖啡外,還主打Bagel 🥯!Bagel在麵包界來說,相對會健康一點,因為它是低糖、低脂、低膽固醇的麵包。作為健康一族,當然要試試看!😍我就挑選了「日式鰻魚貝果漢堡」,接着店員問我選什麼Bagel,正當我選擇困難症發作之際,他就介紹了我「罌粟籽芝麻貝果」,因為比較腍身,會跟鰻魚、滑蛋比較夾!🥯🍔日式鰻魚貝果漢堡店員真的沒有介紹錯,罌粟籽芝麻貝果的包皮散發着陣陣的芝麻香,麵包感覺沒有太多加工,感覺很健康。包內有青瓜,鰻魚,滑蛋,材料已是超級豐富,鰻魚肉很厚身,配上鰻魚汁很入味,至於滑蛋熱辣辣很滑,再加上爽脆青瓜,確是很fresh!😚☕️泡沫咖啡這杯大size的泡沫咖啡,真的超滿,看着拉花圖案已覺得很治癒!香濃細滑的咖啡,讓人在早上也抖擻精神了起來!🥰今次的早餐體驗非常正!而我亦看到很多上班族都來買咖啡和早餐,相信也有很多熟客。不得不讚,店主哥哥真的很有禮貌和很溫柔的解答我的問題!😍
曾經有人説過,
早餐對一天是何其重要!
今天到過的coffee shop,
絕對讓我有這樣的感受。🥰
小店位於深水埗大埔道,
店內有兩個位置,
所以主要做外賣!😁

我8時半到步,
就看看這裡有什麼好東西吃!😋

店內除有意粉、咖啡外,
還主打Bagel 🥯!
Bagel在麵包界來說,
相對會健康一點,
因為它是低糖、低脂、低膽固醇的麵包。
作為健康一族,
當然要試試看!😍

我就挑選了「日式鰻魚貝果漢堡」,
接着店員問我選什麼Bagel,
正當我選擇困難症發作之際,
他就介紹了我「罌粟籽芝麻貝果」,
因為比較腍身,
會跟鰻魚、滑蛋比較夾!

🥯🍔日式鰻魚貝果漢堡

☕️泡沫咖啡

• 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡
2021-04-19 15 浏览
店舖嘅面積唔算好大 得兩張枱可以坐低好彩12點過嚟嘅時候 咁啱有一個位佢地嘅bagel有幾隻唔同嘅味揀 幾特別例如有紅菜頭同竹炭黑芝麻 好健康嘅感覺😂叫咗一個日式鰻魚滑蛋bagel burger 揀左竹炭黑芝麻bagel個bagel烘得好香脆加埋炒到嫩滑嘅滑蛋 加埋肥美少少彈牙嘅鰻魚同香甜嘅鰻魚汁口感好豐富味道好多層次而飲品方面就嗌左grapefruit expresso soda本身以為會好酸 因為咖啡本身都會帶有酸味而再加上西柚但係實際完全唔係 少少酸甜嘅西柚味加上苦澀嘅expresso 然後仲有梳打水令到成杯野好refreshing 連唔飲得咖啡嘅朋友仔都可以試吓下次會想試吓佢嘅牛角包同其他小食!

店舖嘅面積唔算好大 得兩張枱可以坐低

本身以為會好酸 因為咖啡本身都會帶有酸味
而再加上西柚
但係實際完全唔係 少少酸甜嘅西柚味
加上苦澀嘅expresso 然後仲有梳打水

下次會想試吓佢嘅牛角包同其他小食!
2021-04-19 25 浏览
依間Will's coffee的確可以用隱世黎形容,唔係因為佢哋嘅位置好難去,而係因為佢哋舖面的骰,唔細心留意好易行過咗🤣比起最近眾多新開嘅Cafe,依度或者冇好寬敞嘅環境,冇好別緻嘅裝修,但就多咗一份人情味,一份溫暖窩心嘅感覺,而唔係單純一個打卡熱點☺️從食物飲料當中亦能夠感覺到小店嘅用心💛• 傳統卡邦尼意粉set $78比起落忌廉嘅港式卡邦尼,我都係鐘情依種傳統嘅卡邦尼多啲😛冇落忌廉嘅版本更能夠突出蛋香同芝士味,煙肉焦脆鹹香,醬汁掛上意粉上面總之就係好香好香好香...🤤• 日式鰻魚貝果漢堡set $98最近小肥妹開始跌入貝果坑,見到又忍唔住要試試🤤哩個貝果漢堡喺可以自選貝果嘅口味,而我就揀咗蕃茄味,本身都擔心鰻魚配蕃茄會唔會好奇怪,但係店員就話俾我知個蕃茄味唔會太濃,所以都夾到😳貝果嘅口感比較大眾化,唔會好有筋性,但又帶少少煙韌,大大塊肥美濃厚嘅鰻魚搭上香滑嘅雞蛋,邊有唔好食嘅理由😳• 焦糖咖啡沙冰 +$4咖啡味同焦糖味都好出,因為有焦糖嘅香甜,咖啡完全不酸不澀不苦,唔好咖啡嘅人都可以試下😚• 曲奇忌廉沙冰 +$4每次見到有Oreo嘅item都係必點咁濟,依度當然都唔例外啦,貪心嘅我

• 傳統卡邦尼意粉set $78

• 日式鰻魚貝果漢堡set $98

• 焦糖咖啡沙冰 +$4

• 曲奇忌廉沙冰 +$4
每次見到有Oreo嘅item都係必點咁濟,依度當然都唔例外啦,貪心嘅我會想個oreo味再出多少少,不過整體都係好冰涼好飲嘅😛
2021-04-16 13 浏览
放工行番屋企經過呢間鋪頭,裝修得好文青,入望下有咩食先!鋪頭店面唔大,得4個位,我諗都預做外賣多。雖然鋪頭細,但裝修好有格調試左佢啲bagels,叫左個鰻魚滑蛋bagel同忌廉芝士bagel,同叫左杯岩鹽焦糖lattee攞走呢度既bagel有款唔同既口味,我簡左比較少見既紅菜頭同竹炭黑芝麻味鰻魚滑蛋bagel鰻魚有成個手拳咁長,煎得好香,特別鐘意啲滑蛋,味道香甜得黎口感又夠晒嫩滑忌廉芝士紅菜頭bagel店員會問你外賣番去即食定第二日食,呢款我就想第二日食,所以包裝會唔同,將忌廉芝士同包分開裝,仲有手抽既設計,唔怕壓偏個包,幾有心思同user-friendly!

放工行番屋企經過呢間鋪頭,裝修得好文青,入望下有咩食先!

鰻魚滑蛋bagel

忌廉芝士紅菜頭bagel