2021-04-16 12 浏览
呢間黃店cafe環境簡約💛室內嘅擺設充滿文青氣息🥰雖然舖位比較細,但大部份客人都係外賣多,當日下晝去到都仲有位坐~手工芋泥西多士($42)芋泥同西多小編都勁鍾意🥰西多炸至金黃💛一咬開係滿滿嘅芋泥😆口感極之綿密,又唔會太甜,呢個邪惡嘅配搭真係一百分🥳 韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡($84)小編揀左竹炭黑芝麻Bagel🖤食落口感煙韌,十分有嚼勁🥯🥳 五花腩半肥瘦好香口,配埋韓式辣醬真係超級夾🤩仲有唔少泡菜,食落微辣超惹味😋西柚氣泡咖啡($38)表面Espresso同西柚汁混合後,成個感覺好fresh!味道都幾特別,好啱依加咁熱嘅天氣☺️Mocha (Set)Mocha嘅可可粉係由店家自行調配,可可味比較濃郁,適合鍾意唔太甜嘅朋友🤩🍫

手工芋泥西多士($42)

韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡($84)

西柚氣泡咖啡($38)

Mocha (Set)
2021-04-15 76 浏览
名副其實嘅小店,只有幾個座位,我同朋友嚟嘅時候發現此店十分受歡迎,客人不絕,感覺都係街坊或者係熟客,充滿人情味。我叫左個澳白咖啡,朋友叫左個手沖咖啡,再share一個手工芋泥西多士。澳白咖啡係預期嘅高質,至於朋友嘅手沖咖啡,因為佢比較鍾意深焙嗰種味道,呢種就唔係深焙嘅,但係佢都話係好飲嘅。至於個手工芋泥西多士就十分有驚喜,西多士係烘焙嘅,唔係炸出嚟嘅,所以會比較健康,而且做到外脆內軟,芋泥又好香,加上即叫即整真係冇得輸。總括來講,手工芋泥西多士係最出色嘅,而且唔係咁多地方有呢個小食。

手工芋泥西多士
手沖咖啡
澳白咖啡,手沖咖啡
手工芋泥西多士
手沖咖啡
澳白咖啡,手沖咖啡
2021-04-10 47 浏览
這間Will’s coffee 地方很細,是外賣咖啡為主,但都有2-3個座位提供堂食的。他們是主打咖啡,所以食物選擇上沒有一般café那麼多,而他們所提供的食物及飲品都是以健康少甜為主。小店只得一對夫婦經營,所以等候食物時間需要有耐性多一點。餐廳雖然忙,但店主對客人的態度都十分好客有禮,老闆還一邊沖咖啡,一邊跟客人交流對咖啡的認識,十分親民,這些情況在小店才會找到的。除了多款咖啡的選擇外,食物方面有牛角包,Bagel,意粉及All day breakfast 的選擇。我點了蕃茄虎蝦海鮮意粉,意粉份量大大盒,賣相精美,一大隻爽口虎蝦舖面,另有魷魚,蝦及硯肉作配料,扁意粉煮得剛好,不太淋身,蕃茄味酸酸甜甜,十分開胃。加配一杯西柚梳打,賣相不錯,味道清新而不會太甜。下次會再來嘗試老闆沖的咖啡。

蕃茄虎蝦海鮮意粉

下次會再來嘗試老闆沖的咖啡。
2021-04-08
5 分钟 (外卖自取)
蕃茄虎蝦海鮮意粉
2021-04-09 67 浏览
這是我見過最差的一間cafe 位置偏僻,懶文青懶有尊嚴,位置只有兩個座得超級不舒服,有開冷氣等於冇開冷氣,食交通費氣好正正個店主...... 無言,咁嘅服務態度,後生仔血氣方剛的態度...... 見到廚房衛生真心麻麻,好心你就用塊布cover住佢啦見到啲Bagel dry到呢..... 見到都唔開胃店面見到一個化寶爐,嘩文青cafe crossover 鬼節元素正呀入到去expect 有coffee味?無喎,有一陣陣酸味就真。有良心店?真心做好品質同服啦先啦,即使buy你理念但起碼你要做到好先啦
這是我見過最差的一間cafe
見到廚房衛生真心麻麻,好心你就用塊布cover住佢啦
見到啲Bagel dry到呢..... 見到都唔開胃

食物好dry
化寶爐味coffee有創意喎
化寶爐味coffee有創意喎
2021-04-07 26 浏览
.#哈比四圍食 #深水埗 #深水埗美食近年深水埗開咗好多間coffee shop每間都唔同風格,但我好想介紹吓呢間店舖細細,一個唔為以經過咗都唔知嘅良心咖啡店,唔好睇佢好似蚊形咁細就好少選擇,呢度有牛角包、意粉、全日早餐、Bagel、多士、咖啡嘅選擇都唔少的,老闆又好親切好鐘意傾偈😆🍽 Will’s All Day Breakfast $78好少見咁平嘅全日早餐,仲好豐富,牛乳滑蛋、黑豚肉腸、煙肉、雜菌、青瓜、車厘茄、焗豆、蒜蓉多士。份量唔係多到嚇親人,但都一啲都唔細份,最驚喜嘅係蒜蓉多士,好香好脆又好夠味,同埋我好鐘意青瓜同車厘茄加左芝麻醬😋老闆好nice話唔夠醬可以隨便再加☺️☕️ 焦糖咖啡沙冰 $40好啱天氣熱嘅時候飲,真係好透心涼,香濃啡味但焦糖味更出,好正🥰.

#哈比四圍食 #深水埗 #深水埗美食
☕️ 焦糖咖啡沙冰 $40

2021-04-04 29 浏览
在大埔道的温馨小店,只有幾個座位。文青風裝修中透出店主一家的溫暖甜蜜。一杯小店咖啡帶出的關懷比大型連鎖cafe更有人情味吃一口健康自家製美食,All day breakfast 雖簡單,却用料新鮮,如媽媽的味道。番茄虎蝦海鮮意粉,海鮮份量多,小墨魚尤其好吃。滿滿蒜茸的虎蝦亦香口,份量比一般西餐廳多。細聽熟客街坊與店主的寒暄,加上一杯岩鹽焦糖拿鐵,找到繁忙都市中的溫度。Coffee house 有各種不同咖啡,配上即製健康少糖美食,和老闆的親切問候,不禁心頭一暖。Bagel 亦是小店招牌,熟客們都手拿一個,下次再來品嚐。
在大埔道的温馨小店,只有幾個座位。

文青風裝修中透出店主一家的溫暖甜蜜。

一杯小店咖啡帶出的關懷
比大型連鎖cafe更有人情味

吃一口健康自家製美食,

Coffee house 有各種不同咖啡,
配上即製健康少糖美食,
和老闆的親切問候,不禁心頭一暖。
Bagel 亦是小店招牌,熟客們都手拿一個,下次再來品嚐。

2021-03-31 19 浏览
今天發現深水埗嘅一間小店,不是普通cafe,提供幾多健康少甜的食物,是裝修好清新,但店舖較小,只有4個位,咖啡食物都好高質!💕.岩鹽焦糖拿鐵 (跟餐)作為咖啡入門者,覺得好好飲!因為佢比較甜同重奶味,岩鹽嘅微咸同焦糖香味都好出,加上表面cream,成杯咖啡好豐富🥰.Mocha (跟餐)雖然係mocha但比上嗰杯唔甜,咖啡苦味會出多少少,但又有朱古力香,都好飲,但如果係咖啡入門應該飲上面嗰杯🤣.香蒜雜菌煙鴨胸意粉 $88意粉即叫即炒,好重蒜味好香,雜菌都炒得好出味,煙鴨胸都有幾多塊,幾有驚喜。.手工芋泥西多士 $66賣相超吸引😋本來已超鍾意食芋泥,台式多數只會烘一烘麵包,但呢度混合左港式西多士做法,yam左蛋漿再煎,令每塊麵包都好鬆軟又脆🥰
岩鹽焦糖拿鐵 (跟餐)

Mocha (跟餐)

香蒜雜菌煙鴨胸意粉 $88

手工芋泥西多士 $66
有次路過大埔道行得匆忙之際傳來一陣咖啡香🤎回頭一望 原來有新開的咖啡店在營業☕記憶中呢個鋪位之前仲係小食店誰不知最近又轉手了因為香味太濃烈吸引咗我決定要一試呢間coffee shop但最搞笑係...我去食個次無叫coffee飲🤣🤣🤣!反而叫咗chocolate!咁所以我又比咗excuse自己下次可以試多次🤣☕~我又期待緊啲咖啡!btw小店既老闆真係又nice又warm又friendly🥰!值得加分🥰❤!☆韓式辣醬五花腩bagel burger/set $78:好大個bagel🤯!重點係夠煙韌有咬口叫咗竹炭所以係黑色~食上口有淡淡芝麻味~幾香🖤中間好多餡🤯!咬幾口已經跌哂出黎🤯!好鐘意個醬同五花腩個配搭又夾又惹味🖤!☆午餐肉芝士bagel burger/set $78:又一大大個!呢份bagel塊餐肉煎得好香之餘真心超厚切🤯!仲要有2塊🤯!芝士融落餐肉好正bagel叫咗罌粟籽味味道幾特別~總結兩個都咁好食🤎!☆Iced chocolate:雖則coffee係小店主打但chocolate都相當強😚🤎!成杯就好似精華 味道十分濃香🤯!質感少少稠身 就好似食緊真朱古力咁🤯!由上層朱古力粉至一整
有次路過大埔道行得匆忙之際
傳來一陣咖啡香🤎
回頭一望 原來有新開的咖啡店在營業☕
記憶中呢個鋪位之前仲係小食店
誰不知最近又轉手了
因為香味太濃烈
吸引咗我決定要一試呢間coffee shop
但最搞笑係...
我去食個次無叫coffee飲🤣🤣🤣!
反而叫咗chocolate!
咁所以我又比咗excuse自己下次可以試多次🤣☕~
我又期待緊啲咖啡!
值得加分🥰❤!

韓式辣醬五花腩bagel burger/set $78:
好大個bagel🤯!
重點係夠煙韌有咬口
叫咗竹炭所以係黑色~食上口有淡淡芝麻味~幾香🖤
中間好多餡🤯!咬幾口已經跌哂出黎🤯!
好鐘意個醬同五花腩個配搭

仲要有2塊🤯!
芝士融落餐肉好正
bagel叫咗罌粟籽味
味道幾特別~
總結兩個都咁好食🤎!

Iced chocolate:
雖則coffee係小店主打
但chocolate都相當強😚🤎!
成杯就好似精華 味道十分濃香🤯!
質感少少稠身 就好似食緊真朱古力咁🤯!
由上層朱古力粉至一整杯
不論賣相同味道都完勝g_ _ _ _ _🤯
太強!

Iced matcha latte:
因為唔係熱飲欣賞唔到拉花有啲後悔
但以味道同口感計
都係好吸引🤯
matcha味甘香濃郁💚!
texture幾幼滑💚!
整體又唔會太甜💚!
配合返健康主打既concept!
我!鐘!意!

總結講我都幾鐘意呢間coffeeshop
小店雖小 但人情味濃 食物有質素 打卡更一流
下次決定真真正正試coffee
同埋想試個all day😛!
希望有驚喜!
呢間位於深水埗大街嘅咖啡店係打工仔嘅恩物來架~ 絕大部份嘅人都係過嚟買外賣咖啡,要特登行過嚟買就知道佢哋嘅咖啡有幾好飲啦( ^ω^ ) 問咗員工先知原來呢度提供嘅所有食物都堅持係健康少甜架~ 而且全部即叫即整,好有心機架~ 名副其實良心小店~ 淨係呢樣嘢已經好足夠吸引人去試啦! ! 仲要小小嘅鋪面,竟然有咁多打卡位! 頭先門口已經有一種工業日式風嘅味道~ 入到去有各種嘅裝飾品同掛飾,而且外面的陽光投入入嚟影相真係靚到冇得頂! ! 不過只有四個位置,想來影吓相就要睇吓好唔好彩啦~打卡friendly(*゚∀゚*) Food /Dessert : 📸📸📸📸 /5 Environment :📸📸📸📸.5 /5 (唔係講笑,坐低影相真係好靚,老闆好識利用空間!)Price 💰Bagel Burger Japanese Eel —— $76 雖然話輕食但係bagel 都幾大個! 而且呢個價錢就食到鰻魚真係幾驚喜! 鰻魚夠香夠濃,入面嘅滑蛋好滑好好食!而且bagel好軟熟,而且好夠熱~ 我哋叫咗辣椒味bagel (時間限定㗎! ) 帶有少少嘅辣味,同日本鰻魚滑蛋好夾! Duck breast Pa

打卡friendly(*゚∀゚*)
Food /Dessert : 📸📸📸📸 /5

Price 💰

Duck breast Pasta —— $68

意粉份量亦都係好驚人!味道唔會太濃,應該只係用咗橄欖油同黑胡椒去炒~ 雖然味道有少少淡但係加埋鴨胸就剛剛好(o^^o) 係好健康嘅輕食~而且價錢合理~ 推薦女生去叫~ 有時候想食個light得來又有份量嘅lunch依個就Perfect啦~

Cookie n Cream —— $40

沙冰唔會太甜,飲完成杯都唔會覺得好漏~ 不過就好重Oreo味,都幾好飲㗎~

Salt Caramel Latte —— $38

我幾推薦呢一杯拿鐵! 少少諗返起以前喺Starbucks成日飲嗰隻,不過呢杯就冇咁甜~ 焦糖味好重亦都唔會蓋過咖啡嘅香味~~ 意外地令我幾有驚喜嘅飲品~~

推薦值: ⚜️⚜️⚜⚜⚜️/5
食完唔會覺得有負擔但係同時間又會覺得自己食咗好多美食~ 我覺得真係好適合女生來訪~
仲有影相靚到不得了,完全冇挑剔嘅地方! !
2021-03-19
  • 香蒜雜菌煙鴨胸意粉
2021-03-22 34 浏览
在深水埗逛街,去咖啡店買杯飲品解渴是不錯的選擇。我們再次到Will's Coffee買飲品,我們也喜歡小店飲品的品質,所以要去支持小店❤。店舖位於大埔道,從地鐵站逛過去也只是數分鐘路程。💥凍美式咖啡 HKD$34,咖啡賣相很濃郁的感覺,這款咖啡豆的味道不酸,飲起上來味道香濃,既醒腦又提神的飲品😆。💥西柚梳打 HKD$34,這杯飲品是粉粉的顏色,面頭有風乾西柚片,還帶點漸變層的賣相。飲品味道酸酸甜甜,味道不會太甜,攪拌過後味道更佳🙈。之前吃過小店的食物質素也不錯,而且價錢不貴。還有套餐供應,可以便宜一點吃東西很棒☺,有時間再去才行😆。

2021-03-17
5 分钟 (外卖自取)
$34 (其他)
今日收工去左深水埗買野, 經過見到E間coffee shop細細間幾得意咁就入去睇下👀, 小店細細間, 感覺親民, 仲有d文青打卡位🤳🏻! 食物同飲品選擇都相當多而且價錢相宜! 🌟焦糖咖啡沙冰味道帶淡淡嘅焦糖香氣, 味道甜中帶點咖啡嘅苦澀, 口感香甜清爽!🌟益力多柚子沙冰👍🏻入口先係柚子香甜味, 之後係益力多嘅甜甜酸酸味, 兩隻味好夾, 清涼解渴!🌟日式鰻魚滑蛋貝果漢堡🥯🍔👍🏻小妹第一次食貝果漢堡, 揀左特別少少嘅紅菜頭口味, 份量幾足, 貝果口感煙煙韌韌, 鰻魚size長過貝果, 加埋半熟滑蛋嘅蛋汁同鰻魚汁, 食落幾滋味!🌟精選全日早餐全日早餐有牛乳滑蛋🍳, 黑豚肉腸🐖, 煙肉🥓, 雜菌🍄, 青瓜🥒, 蕃茄🍅, 美式焗豆同蒜蓉牛油多士🍞, 整體味道唔錯, 蕃茄青瓜鮮甜爽脆, 雜菌油潤juicy, 蒜蓉牛油多士外脆內軟蒜蓉味超濃!

🌟焦糖咖啡沙冰

🌟益力多柚子沙冰👍🏻

🌟日式鰻魚滑蛋貝果漢堡🥯🍔👍🏻

🌟精選全日早餐
2021-03-19
  • 益力多柚子沙冰
2021-03-21 24 浏览
精選全日早餐All day breakfast嘩嘩嘩,呢個All day breakfast真係勁豐富呀!有牛乳炒蛋、黑豚肉腸、煙肉、雜菌、青瓜、蕃茄、美式焗豆、蒜蓉牛油多士。尤其鍾意d 雜菌 ,有香草同蒜蓉,超香!牛乳炒蛋好滑。青瓜同蕃茄加左沙律汁健康又清新!日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 Bagel Burger Japanese Eel嚿鰻魚超大塊!加上鰻魚汁甜甜地。貝果🥯有唔同味道揀:原味、罌粟籽芝麻、竹炭黑芝麻或紅菜頭。見到個bagel紅色好似好靚就叫咗紅菜頭。個Bagel啱啱焗起,熱烘烘又好軟熟。成日驚紅菜頭有草青味,但係貝果食落唔覺得有草青味👍🏻。曲奇忌廉沙冰Cookie n Cream將Oreo曲奇🍪弄碎,加上忌廉,混入沙冰,有得食又有得飲,因為加左冰,飲落唔會太甜。天氣開始熱,飲下沙冰就啱曬。咖啡湯力 Espresso Tonic咖啡加湯力水原來味道咁出色!上層係咖啡,下層係湯力。將兩者混合,湯力嘅氣將咖啡嘅份量「增多」(其實係因為d氣——好似倒啤酒果時d泡會見浮上面一樣)。唔知係預先調較好定咁啱,咖啡啱啱好唔會滿瀉。
精選全日早餐All day breakfast

嚿鰻魚超大塊!加上鰻魚汁甜甜地。

曲奇忌廉沙冰Cookie n Cream

咖啡湯力 Espresso Tonic

約咗朋友晏啲喺深水埗行街,未夠鐘又開始肚餓,但係又唔想食得好Heavy,又想飲咖啡,最好不過就係去搵一間Cafe啦!食完先去行街😋見到一間好精緻簡約既 coffee house,行入去睇下個餐牌,一睇好啱我食,店員仲同我講,佢地餐廳係偏向健康少甜少甜嘅食物,唔同出邊其他嘅Cafe,比較專注健康。我最鍾意食貝果,仲有好多款式選擇,我揀咗個日式鰻魚滑蛋貝果漢堡,加多杯岩鹽焦糖拿鐵,好好味呀,鳗魚滑蛋絕配,食完飲返啖拿鐵,真係大大大滿足,下次再試其它款式👍🏻
約咗朋友晏啲喺深水埗行街,
未夠鐘又開始肚餓,但係又唔想食得好Heavy,
又想飲咖啡,最好不過就係去搵一間Cafe啦!
食完先去行街😋

見到一間好精緻簡約既 coffee house,
行入去睇下個餐牌,一睇好啱我食,
店員仲同我講,
佢地餐廳係偏向健康少甜少甜嘅食物,
唔同出邊其他嘅Cafe,比較專注健康。

日式鰻魚滑蛋貝果漢堡

我最鍾意食貝果,仲有好多款式選擇,
我揀咗個日式鰻魚滑蛋貝果漢堡,
加多杯岩鹽焦糖拿鐵,
好好味呀,鳗魚滑蛋絕配,
食完飲返啖拿鐵,真係大大大滿足,
下次再試其它款式👍🏻

• 岩鹽焦糖拿鐵
2021-03-13 40 浏览
平時最中意去深水埗尋寶搵好野食,今日同朋友經過一間細細間賣輕食同咖啡既小店被吸引入去店舖主要做外賣為主,但都有少量位置可供堂食,我同朋友見到有空位決定堂食算睇到menu 之後我已經一秒決定要日式鰻魚滑蛋bagel,跟套餐仲連野飲;最驚喜係bagel 都有4款可以揀,最後要左芝麻bagel, bagel 高質,入口煙煙韌韌,好有咬口,但唔會好似以前試過既bagel 既韌到咬唔郁🤣配上青瓜,醬燒鰻魚和滑蛋,簡簡單單已經好出色;另一個主食朋友揀左香蒜雜菌煙鴨胸意粉,煙鴨胸份量充足,意粉都唔會太lum, 不過略嫌小小油野飲方面我要左綠茶latte, 飲落完全唔會太死甜,反而保留綠茶苦澀甘味👍🏻感覺更清新健康;朋友要既caramel coffee frapper 都好似唔錯,糖份比外面既coffee shop 冇咁高

2021-03-11
  • Matcha  Latte
2021-03-11 32 浏览
用心經營的小店食物永遠都係好味過大集團的今日趁返晏就早d起身去左ssp一間主打健康少甜的coffee house食返個早午餐先回公司~Will's coffee離地鐵站口唔遠,直行大約2分鐘左右就到,位置好方便Coffee house以外賣為主,趁今次有位,我選擇了堂食🤤茄汁虎蝦🦐意粉🍝~老闆娘好用心咁趁好配料再炒意粉而老闆就負責水吧沖飲品工作💕一杯簡單的iced Chocolate🥤都拉左花🌸賞心悅目期間見唔少來店的都係熟客外賣咖啡💕鐘意飲咖啡的朋友仔可以來試下
用心經營的小店食物永遠都係好味過大集團的