2021-03-10 24 浏览
今日和朋友一起去深水埗行吓行吓,突然發現間coffee shop ..吖應該是Coffee House,因為是一間小店,2公婆打理,而且店舖只可以容納4個人😛店名叫Will ‘S Coffee..雖然的式,但裝修優雅但又帶點溫情的感覺⋯⋯因為一邊食一邊飲可以一邊看店員弄餐或咖啡🤗🤗幸好剛剛有2個位,於是乎就和朋友入去一試😙Wills 有很多不同的咖啡選擇,亦有Non Coffee 的選擇...而食物有Bagel burgers ,意粉,還有all day breakfast 等選擇!而且老闆說他們是少油少甜烹調食物,很適合健康的新一代🤗日式鰻魚滑蛋貝果漢堡, bagel 有黑炭芝麻或紅菜頭等味道選擇,我今日選擇了紅菜頭貝果😗 外殼不像一般貝果硬硬的,很軟綿,口感Q彈,咀嚼起來帶有淡淡的果味,鰻魚不薄,有咬感,滑蛋很香滑,配搭幾片靑瓜,口味清新👍🏻蕃茄海鮮虎蝦意大利粉,份量適中,海鮮配料不少,濃濃蕃茄味,意粉軟硬度適中,重點真的很少油!益力多柚子沙冰,店員不孤寒,加咗好多柚子和益力多一齊打!香濃的柚子味,但不太甜,和估不到和益力多咁夾🤣Cappuccino 不會甜!Will’s Cof

Cappuccino 不會甜!Will’s Coffee House啲食物和飲品真的很健康👍🏻👍🏻
韓式泡菜豬肉Bagel🌶🥓🥯☕Bagel吃得多,但內裡是韓式泡菜炒豬肉又真是比較罕見,而且小店即叫即整,製作時整間CoffeeShop都充滿著韓式泡菜味!而麵包則用了Blendit Bagel,是紅菜頭味,雖然沒有明顯紅菜頭味,不過淡淡粉紅色也是賞心悅目!Bagel本身外焦脆內紮實,口感都夠煙韌,而且有很多選擇,下次可以再試芝麻罌粟籽口味或竹炭芝麻味即使跟餐有杯#CoffeeDirty 價錢都只是HK$84行開深水埗可以支持下
韓式泡菜豬肉Bagel🌶🥓🥯☕

即使跟餐有杯#CoffeeDirty 價錢都只是HK$84
行開深水埗可以支持下
2021-03-02
2021-03-09 115 浏览
剛剛的週末做了早起的鳥兒來到了Will’s Coffee,店舖小小但是食物和珈琲的選擇有很多(о´∀`о) 🧒🏽:貝果配忌廉芝士醬 + 手工芋泥西多士 + Flat White👦🏻:精選全日早餐 + Cold Brew利申🧒🏽那兩樣都有分享一起吃(°▽°) (°▽°)  貝果Cream Cheese真的冇得輸貝果還可以選擇味道,手工芋泥西多士是是日最最最愛呀~即點即做(差點癱瘓了店裡運作(о´∀`о)(о´∀`о),熱騰騰芋泥超多derrrrr,甜度亦剛剛好(๑>◡<๑)精選全日早餐亦份量十足,每樣item都好好吃!上次一試成顧主的👦🏻繼續 Cold Brew,這邊Cold Brew是他們自己的 House Blend 有點朱古力味,Flat White都很好喝珈琲香氣很足~P.S. 老闆跟老闆娘超級nice,會推介飲品又不介意我癱瘓了他們的店(๑>◡<๑)

👦🏻:精選全日早餐 + Cold Brew
貝果配忌廉芝士醬
Will's All Day Breakfast

Flat White
Cold Brew

貝果配忌廉芝士醬
Will's All Day Breakfast
Flat White
Cold Brew
2021-03-08 20 浏览
A bit away from the “Hong Kong Brooklyn” area in Sham Shui Po, Will’s Coffee is a small cafe with four dine-in seats run by a couple.Amid the small dine-in area, the owners have put great effort in decorating the cafe, which definitely made the dine in experience even more pleasant.I ordered a dessert set for HKD$66 as afternoon tea, and the set is so worthy! The Taro Paste French Toast was freshly made upon ordering, with a thick, decent and sweet layer of taro paste in the middle of fluffy toa
Flat White & Taro Paste French Toast
I ordered a dessert set for HKD$66 as afternoon tea, and the set is so worthy! The Taro Paste French Toast was freshly made upon ordering, with a thick, decent and sweet layer of taro paste in the middle of fluffy toast with crunchy surface. The owner was very nice in briefing me about the taro paste — you can ask for extra sugar if you want the taro paste to be sweeter. I like how sweet it was at its natural taste. The Flat White was a legit one too! Not a latte, or a cappuccino.

Definitely coming back for a bagel set next time!
2021-03-06
2021-03-05 35 浏览
有日自己一個喺深水埗行行下喺大馬路見到有呢間小型cafe座位得三四個,主打食意粉Bagel蕃茄虎蝦海鮮意粉因為嗰日想食意粉,所以叫老闆介紹下佢就推薦呢個,蕃茄醬係自家製果然無令我失望,醬汁偏酸但係好refreshing嗰隻海鮮嘅鮮味即刻帶到出嚟平時食海鮮意粉嘅海鮮通常勁hea可能係鳴門卷,蟹柳,青口但呢度係勁有誠意有蝦仁,蜆肉,同勁小見嘅墨魚仔全部都煮得啱啱好,唔會過熟最重要係隻虎蝦真係好大隻有份量!肉質彈牙,上面舖滿嘅蒜蓉又惹味呢個意粉性價比真係好高以一間小型cafe黎講真係算好有誠意Mocha都算係咁,唔會比朱古力味override咗下次會想黎試Bagel因為佢哋嘅combination都唔常見呢
有日自己一個喺深水埗
行行下喺大馬路見到有呢間小型cafe
座位得三四個,主打食意粉Bagel

蕃茄虎蝦海鮮意粉
因為嗰日想食意粉,所以叫老闆介紹下
佢就推薦呢個,蕃茄醬係自家製
果然無令我失望,醬汁偏酸
但係好refreshing嗰隻
海鮮嘅鮮味即刻帶到出嚟
平時食海鮮意粉嘅海鮮通常勁hea
可能係鳴門卷,蟹柳,青口
但呢度係勁有誠意
有蝦仁,蜆肉,同勁小見嘅墨魚仔
全部都煮得啱啱好,唔會過熟
最重要係隻虎蝦真係好大隻有份量!
肉質彈牙,上面舖滿嘅蒜蓉又惹味
呢個意粉性價比真係好高

以一間小型cafe黎講
真係算好有誠意
Mocha都算係咁,唔會比朱古力味override咗
下次會想黎試Bagel
因為佢哋嘅combination都唔常見呢
2021-03-03
午餐
  • 蕃茄虎蝦海鮮意粉
2021-03-05 1645 浏览
今日Happy Friday!又到試新野既時候!好少黎深水埗,今日約左友人黎呢間coffee house食個快lunch。係呀,呢間係coffee house,唔係普通cafe,友人話呢度主要提供健康少甜既食物同飲品。第一次黎,發現原來呢度係一間小店,一共有四個位,好彩上一手啱啱食完我地先霸到最舒服既面壁位,裝飾擺設都幾靚,影相幾好睇。枱上仲有一支消毒搓手液。呢度餐牌有全日早餐,意粉,牛角包,貝果(Bagel),貝果漢堡同一款甜品。咖啡種類好多,亦有非咖啡飲品同沙冰。我地一人叫左一個餐。餐包細杯咖啡或飲品,大杯加$2,沙冰加$4。日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 $98我其實好怕嗰啲乾爭爭同硬掘掘既貝果,所以一直好少食。呢個日式鰻魚滑蛋貝果漢堡完全令我對貝果改觀。首先,居然貝果都有唔同味道揀,有原味,竹炭黑芝麻,罌粟籽芝麻,我揀左紅菜頭貝果。而且個包本身都軟熟,加上紅菜頭味道令佢呈甜甜地,另外鰻魚汁超多,所以成個貝果一啲都唔乾。餡料方面,有半塊鰻魚,係暖架,啖啖肉又彈牙,好味道,下面有多汁既炒滑蛋同好多塊新鮮青瓜片。以成個既size,我地只能逐層食。精選全日早餐 $98精選全日早餐擺盤骨子,材料豐

咖啡種類好多,亦有非咖啡飲品同沙冰。

日式鰻魚滑蛋貝果漢堡 $98

精選全日早餐 $98

精選全日早餐

精選全日早餐擺盤骨子,材料豐富,有流汁牛乳滑蛋,兩條脆皮唔肥膩既黑豚肉腸,一塊唔係脆個啲但唔會死咸同乾既煙肉,好多雜菌,四塊青瓜同三粒車厘茄切半,上面加左適量日式芝麻醬,用紙兜仔裝住既美式焗豆,兩片香脆帶微辣既蒜蓉牛油多士。整體質素唔錯。

飲品我地都加錢升級做沙冰。

益力多柚子沙冰

益力多柚子沙冰 +$4

益力多柚子沙冰主要係柚子味,甜度適中,好健怡淸新,仲有一啲柚子皮咬。

曲奇忌廉沙冰

曲奇忌廉沙冰  +$4

曲奇忌廉沙冰睇落heavy,點知連埋頂個pat cream一齊飲,都係好健怡,甜度夠之餘又唔過火。呢杯碎冰較多可以咬下,仲有啲Oreo 曲奇餅碎食,飲完好似食咗甜品咁。

總括而言,呢度啲食物飲品都唔錯,貝果特別出色,小店值得鼓勵。
2021-03-05
益力多柚子沙冰
曲奇忌廉沙冰
2021-03-05 108 浏览
友人極力推介的咖啡店。小小的店舖主力做外賣,開業只短短五個月,難怪聽她提及時卻是毫無頭渚。除甜品及咖啡外,還有全日早餐、意粉及貝果漢堡等選項,而店內只有老闆一人在忙,多候一點時間也能理解。店內放置了不少同路的飾物,更加值得支持。點了一份全日早餐,內含牛乳炒蛋、美式焗豆、青瓜、車厘茄、煙肉、黑豚肉腸、雜菌及牛角包,各種食材的味道也不錯,份量亦不少,水準之作。分量比正常大的Piccolo,啡味足;味香而奶泡也拉得細滑。值得一再支持的食店,香港人加油!Will's Coffee地址: 深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖電話: 54039751
友人極力推介的咖啡店。

店內放置了不少同路的飾物,更加值得支持。

Piccolo

值得一再支持的食店,香港人加油!

Will's Coffee
地址: 深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
電話: 54039751
2021-03-01
$108 (早餐)
Piccolo
2021-03-04 26 浏览
-🔸Will’s All Day Breakfast $98🔸Cafe Latte-近排深水埗開多咗好多特色小店,呢間隱世嘅良心咖啡店都好精緻,雖然鋪仔細細,但係老闆同客人有講有笑,氣氛好輕鬆和諧~叫咗份All day breakfast,大大份非常抵食,跟餐仲包一杯咖啡飲品。賣相都令人垂涎欲滴,內容更加豐富,有香脆嘅蒜蓉牛油多士、煙肉、黑豚肉腸、炒雜菌、茄汁豆、青瓜同蕃茄,最正係滑一滑嘅牛乳滑蛋,超好味又營養均衡呢~邊食邊配杯靚豆Latte,頓時覺得煩惱一掃而空啊!
🔸Will’s All Day Breakfast $98
🔸Cafe Latte

邊食邊配杯靚豆Latte,頓時覺得煩惱一掃而空啊!
2021-03-04 23 浏览
深水埗cafe越開越多,完全食唔切,呢日就趁住lunch break去咗Will's Coffee。小店果然迷你,一眼睇晒,入面係開放式廚房,兩邊各有兩個座位,一邊可以堂食,另一邊則俾客人等外賣或者坐低飲杯咖啡。原先我都諗住嚟買外賣,但可能我去嘅時間尚早,人流未算多,索性坐低慢慢食。店舖雖小,五臟俱全。除咗咖啡之外,亦提供唔同類型嘅輕食,包括:牛角包、意粉、貝果、貝果漢堡,甚至西多士都有,啱晒想輕食嘅我!店內裝潢溫馨走文青風格,睇得出店主花咗唔少心機。我揀咗韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡,而貝果都會有4款選擇,每款都好吸引。我揀嘅呢個Poppy Seed Sesame bagel口感紮實飽滿,食落煙靭又有彈性,加上貝果表面嘅粒粒罌粟籽增添口感,包體實在唔錯。入面夾住五花腩片及韓式泡菜,味道意想不到地配合,加埋新鮮生菜,味道惹味清新,完全唔膩!咖啡點咗一杯Mocha(大),咖啡拉花漂亮,不過咖啡味就唔夠濃郁,反而被朱古力味蓋過,有改善空間。

2021-03-03 30 浏览
最近有啲難練整貝果嘅時間都偷懶,見呢度有貝果三文治食😍仲可以自選Bagel好興奮唷!軟熟嘅竹炭芝麻貝果包住大大塊鰻魚同滑蛋,多料到就快爆出黎😍中間夾住青瓜,加添爽脆嘅口感,層次豐富唷!正正😋全日早餐呢個全日早餐份量多到出界!!!比平時食到嘅有少少唔同,有新鮮嘅蕃茄同埋青瓜,非常清新,食得健康又飽肚!飲埋Shakerato 好fresh 好滿足🥳呢杯Shakerato 雖然咖啡味未係好重,但檸檬果香味明顯,清香撲鼻,特別醒神😚 未到夏天已經想多飲幾杯!特別喜歡咖啡上嘅一片糖漬檸檬,香甜,沒有苦澀味,咀嚼果皮令成個口腔好香檸檬味😙老闆同老闆娘都非常之熱情而且又好客,同佢地分享咗好多唔同bagel嘅加熱方法,可以起一間咖啡小店感受到龍龍嘅人情味,好難得!希望下次嚟到可以使更加多嘅新野🥰

軟熟嘅竹炭芝麻貝果包住大大塊鰻魚同滑蛋,多料到就快爆出黎😍
中間夾住青瓜,加添爽脆嘅口感,層次豐富唷!
正正😋

2021-03-02 70 浏览
經過大埔道竟然有一間咖啡店,主打健康少甜的食物飲品,可是只有四個位,還好剛好準備回家,買一份回家試試。 小店人手有限等候需時,要給點耐性,大概等20分鐘,果然是即叫即製。 日式鰻魚滑蛋貝果漢堡($76),一set的話則是$98,包飲料。鰻魚份量以貝果來說也算很足,滑蛋也算滑嫩。貝果有四款口味,包括罌粟籽芝麻貝果、原味貝果、紅菜頭貝果及竹炭黑芝麻貝果。貝果口感不錯,跟set選擇了的是Flat White,外賣有紙牌兜放著!
Flat  White
Flat  White
2021-03-02 985 浏览
經過深水埗一帶見到呢間小coffee house,環境簡約得黎又多款式咖啡選擇,連handdrip都有.韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡Bagel一共有4款選擇(原味/罌粟籽芝麻/紅菜頭/竹炭黑芝麻).今次揀左罌粟籽芝麻,begal外在滿佈罌粟籽芝麻及芝麻,增加脆口感,內裏麵包充滿嚼勁,入口煙煙韌韌.韓式辣醬泡菜五花腩炒得夠香又唔會好辣,微辣中帶點甜.五花腩夠晒足料,食落又唔會好肥膩.五花腩內帶一片片蒜片,香脆香口,配配上爽脆既生菜令整體口感更豐富及清新.精選全日早餐全日早餐內每樣單品都用心製作,唔會求其堆埋一疊就算.炒蛋用上日本蛋炒至呈半流心狀,蛋味香濃.黑豚肉腸外皮脆,內裏充滿肉汁.炒雜菌充滿菌香及蒜香味,配上蒜香牛油多士入口鬆脆又香口.焦糖咖啡沙冰焦糖帶甘甜既焦香,配上咖啡製成沙冰香而不過甜膩.特調冰搖咖啡帶住濃烈烘培香的咖啡配上自家製作的糖漬檸檬入口帶出一陣清新感.輕盈得黎又可以感受到咖啡既榛果香.
韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡

焦糖咖啡沙冰
焦糖帶甘甜既焦香,配上咖啡製成沙冰香而不過甜膩.

特調冰搖咖啡
  • 全日早餐
  • 韓式辣醬泡菜五花腩貝果漢堡
2021-02-26 41 浏览
今日去咗良心cafe 食tea呢間唔係普通coffee house係專打健康少甜嘅小餐廳傳統卡邦尼意粉意粉搭上好多煙肉同芝士 creamy得嚟又唔會太膩 份量偏向light 食完唔會覺得好heavy用上狗仔紙碟裝幾cute手工芋泥西多士西多士切成粒狀 粒粒脆口 夾上芋泥 唔會過甜又香口如果覺得唔夠甜 可以問店主加煉奶但個人覺得少甜口味已經足夠Cappuccino香濃咖啡味 有別於其他cafe嘅淡咖啡店主好熟悉咖啡 同埋有食客同佢講咖啡經有興趣記得同店主吹吹水
今日去咗良心cafe 食tea

香濃咖啡味 有別於其他cafe嘅淡咖啡
店主好熟悉咖啡 同埋有食客同佢講咖啡經
有興趣記得同店主吹吹水

2021-02-25 26 浏览
深水埗有好多文青Cafe。上網搵到間Coffee House主打健康少甜既食物同飲品,仲有朋友好想食既Bagel,就入左去。🔅日式鰻魚滑蛋貝果漢堡佢貝果有幾款簡,原味、罌粟籽芝麻、紅菜頭同竹炭芝麻。個bagel散發住竹炭芝麻既香氣,而且好煙韌!d鰻魚同滑蛋(好滑)夾埋個bagel食好滿足!評分: 4.457/5🔅熱朱古力佢拉花心心眼😍朱古力味濃而且唔甜,賣相味道一流!評分: 4.543/5🔅全日早餐d料好豐富,朋友話每樣味道都唔錯,特別要讚d雜菌,佢話夾埋d蛋好好食!評分: 4.452/5🔅靜岡煎茶配蜜糖佢個賣相好令,係自己落蜜糖🍯 炒過既茶葉有一番微妙既特殊香氣,入口有溫和既澀味,如果鍾意飲茶的應該會幾欣賞!評分:4.432/5

🔅日式鰻魚滑蛋貝果漢堡
評分: 4.457/5

🔅熱朱古力
佢拉花心心眼😍朱古力味濃而且唔甜,賣相味道一流!
評分: 4.543/5

🔅全日早餐
評分: 4.452/5

🔅靜岡煎茶配蜜糖
佢個賣相好令,係自己落蜜糖🍯
評分:4.432/5

2021-02-24 25 浏览
今日嚟到深水埗其實諗咗好耐究竟食咩好,行行下見到呢間Cafe雖然店舖嘅面積就唔算大但係行簡約水泥風格,令人呢感覺都幾舒服呢度呢有唔同嘅食物選擇,有意粉,all day breakfast ,貝果同唔同種類嘅咖啡或者其他特飲蕃茄虎蝦海鮮意粉🍝呢個意粉呢製作都好用心,會用火槍燒吓虎蝦,鎖住肉汁,香噴噴咁樣上枱嘅望落去呢顏色其實就已經好開胃,意粉嘅質感彈牙,條條分明,每一條都掛滿左店鋪自家製嘅蕃茄醬汁,酸酸甜甜幾開胃㗎!西柚氣泡咖啡☕️因為行到實在太熱啊,想來點凍嘅嘢飲啦,老闆娘話呢杯好啱夏天飲!😛飲落去嘅感覺除咗有淡淡的西柚味之外,配上咖啡同埋梳打感覺清爽,值得一試
今日嚟到深水埗
其實諗咗好耐究竟食咩好,行行下見到呢間Cafe

雖然店舖嘅面積就唔算大
但係行簡約水泥風格,令人呢感覺都幾舒服

蕃茄虎蝦海鮮意粉🍝

西柚氣泡咖啡☕️