1K
2021-07-02 22 浏览
很愛這家少甜芋泥西多士 set$66🍞之前嚟過食一次已經覺得佢好香芋頭又唔會好甜好正,所以encore 卡邦尼意粉 set $78🍝佢呢款冇忌廉嘅卡邦尼好正,而且落既又多數都係用煙肉本身有嘅油,健康抹茶牛奶🍵佢係唔苦嘅抹茶味 啱晒啲唔鍾意飲苦嘅人髒髒咖啡☕️依然咁鍾意飲,稱之為唔苦嘅咖啡呢間唔係普通嘅Cafe,有咖啡飲又飲輕食,最緊要少糖,好健康唔好問點解冇堂食,你問吓你偉大嘅政府💛唔益政府,冇得堂食懂的便會懂,有理念又好食的不多去到當日仲有🍎,你懂嗎?

很愛這家少甜芋泥西多士 set$66🍞

卡邦尼意粉 set $78🍝

抹茶牛奶🍵
佢係唔苦嘅抹茶味 啱晒啲唔鍾意飲苦嘅人

髒髒咖啡☕️
依然咁鍾意飲,稱之為唔苦嘅咖啡

唔好問點解冇堂食,你問吓你偉大嘅政府

💛唔益政府,冇得堂食
懂的便會懂,有理念又好食的不多
去到當日仲有🍎,你懂嗎?

• 手工芋泥西多士
2021-07-02 20 浏览
由細到大都有一個習慣,唔知點解落雨嘅日子就好想飲咖啡,今日去到深水埗呢一間黃嘅coffee house @willscoffee.hk 一日門口就見到有一疊蘋果日報 @appledailyhk 免費比客人自取 #香港人加油餐廳主要提供食得健康 少甜嘅食物同飲品 所以好岩任何人士去幫襯,今次叫左蕃茄大蝦海鮮意粉($68)手工芋泥西多士($42)仲有一杯益力多柚子沙冰($40)。上面講到食得健康,當然煮任何野都係少鹽少油少糖架啦,蕃茄大蝦海鮮意粉都唔例外,老闆煮野全程我都冇見佢落過油,但係係咁見佢落蕃茄同海鮮😍🤤手工芋泥西多士有超厚嘅芋泥餡 仲要切好哂一舊舊 一口厚切芋泥西多士 點好哂蛋漿再煎益力多柚子沙冰淨係個名都覺得好新奇,健康得來又好飲又解渴,味道非常清新,益力多嘅酸味岩岩好中和返柚子嘅甜味,勁夾#深水埗美食 #香港ig #hkig #hkfoodie #food4life #foodporn #foodlover #lovefood #igfoodie #foodmadness #craveforfood #hungry #eat #冬陰生活日記 #冬陰生活日記_深水埗

2021-06-29 23 浏览
呢間coffee shop 位於深水埗大埔道 雖然唔係coffee shop嘅集中地 不過都比我留意到佢🤓舖頭細細 但原來內藏玄機 我好鍾意食Bagel 🥯 但好食又特別嘅Bagel 唔係咁易搵㗎😆 估唔到呢度嘅bagel 有好多款口味 我就選咗紅菜頭味(好似好健康咁) 自我感覺良好哈哈😂😂 佢除咗原味之外 仲有其他口味 我喺竹炭黑芝麻味同埋紅菜頭味之間揀咗好耐🙈🙈 Bagel 配上泡菜豚肉😮 出乎意料地襯 泡菜唔會好辣 醬汁撈埋一齊 10分出色🥰另外再叫咗個卡邦尼意粉 真係唔好睇小呢個意粉 成日覺得卡邦尼意粉應該好易整啫 整得好食又係另一個層次😂 我成日食啲意粉呢 啲醬多到呢 好似湯咁😂😂 店主話佢哋嘅卡幫尼意粉 係用蛋黃去做主要調味 醬汁都比較少 但口感10分豐富👍👍我們叫了2杯咖啡 分別是湯力咖啡和紅柚梳打咖啡 湯力咖啡少少酸甜配花香味咖啡豆 簡直夏天必選!而紅柚梳打咖啡比較特別和少見 賣相打卡相當吸引 帶有少少甜味又開胃 跟主食好配合!🥳溫馨提示一下大家 餐廳只有外賣 如果大家想去嘅話都要留意啦❤️

朋友住深水埗,話屋企附近有間高質coffee house ,食物健康又少甜。去開深水埗買野,於是試一試💕餐廳燈光柔和,入到去令人好放鬆。不過只提供外賣,不設堂食。今次食韓式辣醬泡菜豚肉貝果漢堡,飲熱朱古力。Bagel有4款可以揀,我揀咗罌粟籽芝麻Bagel。 bagel本身煙煙韌韌,上面灑滿粒粒罌粟籽同芝麻,咬落脆脆地,口感更豐富。平時食開bagel都係配芝士蛋或者煙肉 ,今次試試新野,揀咗泡菜豚肉。Bagel中和咗泡菜既辣,夾埋生菜食,仲有fresh既感覺👍🏻至於熱朱古力,上面既拉花好靚,唔捨得整散佢🙈 朱古力飲落好滑好香濃,但又唔會太甜,好啱我口味~

餐廳燈光柔和,入到去令人好放鬆。不過只提供外賣,不設堂食。

今次食韓式辣醬泡菜豚肉貝果漢堡,飲熱朱古力。

Bagel有4款可以揀,我揀咗罌粟籽芝麻Bagel。

• 韓式辣醬泡菜豚肉貝果漢堡
2021-06-25 30 浏览
充滿驚喜的良心小店和老闆傾傾計,知道九個月前因為疲情被炒而開始自己開餐廳!和太太兩口子合作經營主打食的得健康的coffee house!好正呀~成間餐廳好多細緻和打卡位,睇得出太太好細心!.香蒜雜菌煙鴨胸意粉set $88單叫$68,份量唔講得笑,幾多,同細佬兩個share岩岩好,鴨胸煎得香,用橄欖油和雜菌炒,個人好鍾意橄欖油,好健康的油,哩個意粉好高水準,好食!.益力多柚子沙冰單叫$40,跟餐$24,透心涼,有口感,柚子和益力多互相配合,甜度適中,好飲。.滑蛋芝士牛角包set $56單叫$32,即叫即整,食到最好味的時刻,個蛋炒得半熟好滑好香蛋味,加了芝士配上香脆牛角包。.西柚氣泡咖啡單叫$38,跟餐$24,跟餐抵飲,咖啡豆幾香,帶點酸的咖啡,淡香西柚味,夏天飲好舒服。
充滿驚喜的良心小店
好正呀~成間餐廳好多細緻和打卡位,睇得出太太好細心!
香蒜雜菌煙鴨胸意粉set $88
益力多柚子沙冰
滑蛋芝士牛角包set $56
西柚氣泡咖啡
2021-06-16
午餐
  • 香蒜雜菌煙鴨胸意粉
2021-06-21 45 浏览
香蒜雜菌煙鴨胸意粉 $68打開嘅時候嚇一嚇 就算係外賣都好大盒! 有好多舊煙鴨胸而且大大舊 煎香咗嘅煙鴨胸好肥美 意粉煮得唔會太腍 岩岩好 配埋蒜嘅香味真係好開胃 真係好抵食! 日式鰻魚滑蛋Bagel Burger $76有4款bagel可以揀~罂栗籽芝麻 原味 紅菜頭 竹炭黑芝麻 我咃就揀左最後一款~ 鰻魚配bagel真係第一次食 舊鰻魚同滑蛋都好足料~Grapefruit Espresso Soda $38葡萄柚既酸酸甜甜 加埋梳打嘅清爽感🥰夏日炎炎消暑必飲Matcha Latte (Large) $36抹茶味香濃🍵整體唔會好甜 飲落好順滑所有嘢食都係即叫即整 所以拎到返屋企都仲係熱辣辣P.S 提提你依家餐廳暫時得外賣無堂食嫁~
香蒜雜菌煙鴨胸意粉 $68

日式鰻魚滑蛋Bagel Burger $76

Grapefruit Espresso Soda $38
葡萄柚既酸酸甜甜 加埋梳打嘅清爽感🥰夏日炎炎消暑必飲

Matcha Latte (Large) $36
抹茶味香濃🍵整體唔會好甜 飲落好順滑

所有嘢食都係即叫即整 所以拎到返屋企都仲係熱辣辣

P.S 提提你依家餐廳暫時得外賣無堂食嫁~
Matcha  Latte
2021-06-15
下午茶
2021-06-20 26 浏览
深水埗一向都多平野食 但係附近又唔想食得咁頹 想食得特色少少 chill下 原來都有選擇由於最近都比較多係外賣食嘅 加上今次喺附近又book左酒店 所以就直情買返酒店嘆益力多柚子沙冰🥤 $40咁熱天時飲落去真係涼透心! 由於有柚子既關係 沙冰中和返 唔會太甜 甜度控制得幾好大熱天時真係勁爽由於好鐘意食bagel 今次經過都係比去佢主打既吸引 跟住就叫左個韓式辣醬泡菜豚肉貝果🥯漢堡 $84+4套餐貝果就揀左個竹炭黑芝麻bagel黑麻麻 幾特別 泡菜同炒過既豚肉意外既夾 加埋煙韌既bagel 成個包好有咬口 口感幾豐富 漢堡唔會太辣 主要係泡菜香辣味 呢到仲有幾款bagel 同包都可以自己揀 鐘意食bagel coffee既朋友可以黎試下

益力多柚子沙冰🥤 $40

大熱天時真係勁爽

韓式辣醬泡菜豚肉貝果🥯漢堡 $84+4套餐
貝果就揀左個竹炭黑芝麻bagel
黑麻麻 幾特別

漢堡唔會太辣 主要係泡菜香辣味

2021-06-18 32 浏览
介紹黃店 💛 唔使講嘢,撐!@willscoffee.hk 係 coffee house,唔係普通 cafe。食物同飲品都係行健康/少甜路線不過現時只做外賣,冇堂食。餐廳歡迎自備外賣器皿,啱晒我呢啲環保L 🌍 見我自攜外賣杯同盒就知我咩料啦 😎主食有意粉、牛角包、bagel 等等,全部可以配嘢飲做set,有set對我嚟講係特別加分 👍🏻👍🏻香蒜雜菌煙鴨胸意粉 ($68):份量好多,好香橄欖油味,鴨胸好嫩Iced cappuccino ($36):咖啡我多數堅持熱飲,咁先知佢有冇料到。但而家天氣太熱,唯有叫凍嘅 🥲 咖啡味唔會太酸,好平衡順口Will's Coffee 📍深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
介紹黃店 💛 唔使講嘢,撐!

Will's Coffee
📍深水埗大埔道75號威信大廈地下2號舖
2021-06-14 134 浏览
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5突訪深水埗區之旅再續….. 本身是芋頭迷的我,知道有間賣芋泥西多士的小店,特意到訪~ 🤗 老實說,店舖小小的只有幾個座位,小店也許並非打卡首選,但更欣賞的是那份實而不華的實在感,具備默默在小區守護一班支持者的初心 💕其實除了招牌芋泥西多士,小店還有售賣全日餐🥗、意大利粉🍝、牛角包🥐、漢堡包🍔、貝果🥯等,當然還有多款不同口味的咖啡☕️ 這次先叫了外套品嚐,下次有機會再試其他出品吧~ 💋 手工芋泥西多士 ($42)芋泥西多士即點即製,時間上可能要稍等一下 😅 那熱烘烘出爐的芋泥西多士,外層金黃香脆,內層是順滑綿密、帶咸味的芋泥,芋頭香十足,份量更有滿瀉的感覺,配練奶同吃,感覺既新穎又可口,bite size一口一件讓客人方便進食 😋💋 紅菜頭貝果 配忌廉芝士醬 ($28)老實說,紅菜頭味道不夠濃,但貝果煙韌度十足,老闆娘說忌廉芝士醬是自家製的,味道也不俗~
☕️ 食物:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
💰 CP值:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🤵🏻 服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻 /5
🛋 環境:👍🏻👍🏻👍🏻 /5

💋 手工芋泥西多士 ($42)

💋 紅菜頭貝果 配忌廉芝士醬 ($28)
紅菜頭貝果 配忌廉芝士醬
紅菜頭貝果 配忌廉芝士醬
2021-05-20
10 分钟 (外卖自取)
2021-06-14 22 浏览
今日放假,今晚bbq,去街市同正經野食買完野,先發現起身未食過野,餓到傻傻下,打比wills叫佢整定兩份野食,拎返去叫醒男人食完出發,wills 話依家冇左大份既all day breakfast,我話我唔理啦,你整野我食啦,好肚餓,於是佢整左炒滑蛋,煎鴨胸連牛角包我食,男人果份有炒滑蛋,蒜香炒菇菇,同芝士粒粒腸,]仲有杯美式凍齋啡添,]滑蛋都滑到唔小心就會直吞左,]今日舊鴨胸好肥,好正,炒菇菇香蒜味,芝士腸腸有芝士粒粒架,]牛角包外脆內軟,跟住....男人飲左2啖啡,就比隻飛過既貓倒瀉左啦....跟住佢就喊曬口冇啡飲同起身拖地囉XDD哎,今日冇拎單,希望唔會比人話被招待啦
今日放假,今晚bbq,
去街市同正經野食買完野,
先發現起身未食過野,餓到傻傻下,
打比wills叫佢整定兩份野食,
拎返去叫醒男人食完出發,
我話我唔理啦,你整野我食啦,好肚餓,
於是佢整左炒滑蛋,
煎鴨胸連牛角包我食,
滑蛋鴨胸

男人果份有炒滑蛋,蒜香炒菇菇,
同芝士粒粒腸,
芝士腸,滑蛋,蒜香菇菇
牛角包
]
仲有杯美式凍齋啡添,
美式凍齋啡
]
滑蛋都滑到唔小心就會直吞左,
滑蛋
]
今日舊鴨胸好肥,好正,
炒菇菇香蒜味,
芝士腸腸有芝士粒粒架,
芝士腸

牛角包外脆內軟,
跟住....男人飲左2啖啡,
就比隻飛過既貓倒瀉左啦....

跟住佢就喊曬口冇啡飲同起身拖地囉XDD

哎,今日冇拎單,希望唔會比人話被招待啦
2021-06-12
5 分钟 (外卖自取)
滑蛋鴨胸
芝士腸,滑蛋,蒜香菇菇
牛角包
美式凍齋啡
滑蛋
芝士腸
2021-06-10 15 浏览
Will's Coffee 由一對年青 couple 主理,蚊型店兩邊各有一張窄窄嘅吧枱,提供三數個堂食位,面積雖小,但卻放置咗唔少擺設,盡顯心思。由於有工作在身,唔敢飲奶啡,於是點咗個西柚氣泡咖啡,呢杯嘢真心幾正,咖啡香濃不澀,西柚汁口感清新,充滿果香,本來偏甜,經過咖啡同梳打水中和後,味道剛剛好👍。朋友叫咗抹茶牛奶,佢話幾好飲,我見杯嘢賣相佳,奶泡綿密,拉花靚,水準應該唔錯。聽聞佢哋啲 bagel 好好食,下次要試下。

有晚就訓著收到老細amessage...老細a:聽朝我要食will's 既allday breakfast,要飲凍朱古力.我:要牛角包?定法包?老細a:我要蒜蓉包,蒜蓉包,蒜蓉包....我: ok ok但好可惜,第二朝will's老細整到手,去完醫院之後開唔到鋪...過左幾日,終於買到allday breakfast, 便手打比老細b睇佢食乜(佢係意粉控),佢叫我揸注意,我叫左個鴨胸卡邦尼意粉,因為我想偷食XDDD叫左杯特調冰搖咖啡比男人,我要左杯岩鹽Extra Shot Americano,影完相,就拿拿聲返公司開餐啦,偷食左老細a既蒜蓉包,香脆蒜香味濃,又偷食老細既意粉,其實都唔係第一次食,鴨胸煎得香之餘又嫩身唔嚡口,意粉彈牙,醬汁香濃,食曬成碟都冇油淨係底,Allday breakfast係車打芝士腸,內有芝士粒粒,滑蛋仲係咁滑,煙肉煎得香口,散發出誘人香氣,車厘茄同青瓜配合芝麻醬,清新得黎唔寡.我果杯岩鹽Extra Shot Americano,都算特調啦,應該冇咩人鍾意咁飲,但我覺得落左鹽,更突出左咖啡本身既特質.至於男人果杯特調冰搖咖啡,係落左老細自己整既糖漬檸檬,我都唔識
有晚就訓著收到老細amessage...

我:要牛角包?定法包?
老細a:我要蒜蓉包,蒜蓉包,蒜蓉包....
我: ok ok

過左幾日,終於買到allday breakfast,
便手打比老細b睇佢食乜(佢係意粉控),
佢叫我揸注意,我叫左個鴨胸卡邦尼意粉,
因為我想偷食XDDD
叫左杯特調冰搖咖啡比男人,
我要左杯岩鹽Extra Shot Americano,
影完相,就拿拿聲返公司開餐啦,

偷食左老細a既蒜蓉包,香脆蒜香味濃,
又偷食老細既意粉,其實都唔係第一次食,
鴨胸卡邦尼

鴨胸卡邦尼,凍朱古力,蒜蓉包

鴨胸煎得香之餘又嫩身唔嚡口,
意粉彈牙,醬汁香濃,食曬成碟都冇油淨係底,

Allday breakfast係車打芝士腸,
內有芝士粒粒,滑蛋仲係咁滑,
煙肉煎得香口,散發出誘人香氣,
車厘茄同青瓜配合芝麻醬,
清新得黎唔寡.
all daybreakfast

all day break fast

我果杯岩鹽Extra Shot Americano,

都算特調啦,應該冇咩人鍾意咁飲,
但我覺得落左鹽,更突出左咖啡本身既特質.

至於男人果杯特調冰搖咖啡,
係落左老細自己整既糖漬檸檬,
我都唔識形容果種味道....
大家自己試下XD

• alldaybreakfast
  • 蒜蓉包
  • 凍朱古力
2021-05-19 33 浏览
趁着佛誕,出去覓食依間咖啡店雖然細細間但係佢有好多好特色嘅食物以前試過佢嘅all day breakfast, bagel都好有水準今次試佢嘅芋泥西多士十分出色有時on diet但係又想食西多士但係一食西多士就會前功盡廢佢嘅西多士應該係烘焗嘅所以食落去唔會好漏同滯加上佢芋頭泥好厚成件事好match個芋泥唔太甜,可以按你需要點煉奶怕肥skip左煉奶都好好食好欣賞佢的外賣包裝都減少用膠即使佢比的膠袋都硬淨可重用
趁着佛誕,出去覓食

佢嘅西多士應該係烘焗嘅
所以食落去唔會好漏同滯

加上佢芋頭泥好厚
成件事好match

個芋泥唔太甜,可以按你需要點煉奶
怕肥skip左煉奶都好好食

好欣賞佢的外賣包裝都減少用膠
即使佢比的膠袋都硬淨可重用

2021-05-19
5 分钟 (外卖自取)
下午茶
  • 手工芋泥西多士
2021-05-14 61 浏览
今朝早睇錯鐘,早左出門口,有成半個鐘時間,就去will's coffee 買個早餐醫下肚,吹下水,老細問我想食乜,我都冇咩諗法,於是叫老細發板,經過一陣既天南地北,胡說八道,我既早餐出現左啦,係滑蛋芝士牛角包,同埋冰凍既Extra Shot Americano.牛角包鬆脆,牛油味香,滑蛋調味得宜.滑不溜口,仲有蛋汁漏出黎,車打芝士芝味濃郁,食完一啖熱包,飲返啖冰凍咖啡,哩種咖啡豆主要偏甘,仲帶有少少酸味,喚醒未訓醒既味蕾同腦袋,同場偷影人地杯latter .個外賣碟超級可愛 <3 次次都冇留單冇留意價錢,今次有留單啦XDD
今朝早睇錯鐘,
早左出門口,有成半個鐘時間,
就去will's coffee 買個早餐醫下肚,吹下水,
老細問我想食乜,我都冇咩諗法,
於是叫老細發板,
經過一陣既天南地北,胡說八道,
我既早餐出現左啦,
牛角包.

牛角包鬆脆,牛油味香,
滑蛋調味得宜.滑不溜口,仲有蛋汁漏出黎,
車打芝士芝味濃郁,
滑蛋芝士牛角包

食完一啖熱包,飲返啖冰凍咖啡,
哩種咖啡豆主要偏甘,仲帶有少少酸味,

喚醒未訓醒既味蕾同腦袋,
同場偷影人地杯latter .

個外賣碟超級可愛 <3

次次都冇留單冇留意價錢,
今次有留單啦XDD
2021-05-14
外卖自取
$58 (早餐)
牛角包.
  • 蕃茄虎蝦海鮮意粉
  • 精選全日早餐
  • 香蒜雜菌煙鴨胸意粉
2021-05-10 148 浏览
因為之前電腦壞左, 依家先可以寫返...我家老貓尋晚(1月25日凌晨)走左,老細叫我放假抖下,所以去食個好D既早餐, 精神一下.係大埔道北河街既WILLS COFFEE, 我久唔久都黎, 鋪仔細細, 清新既裝修, 濃濃既人情味, 同其他食客啡友都可以亂噏一餐, 無所不談,店主兩公婆對食物同咖啡都有一份執著, 要將好既野帶比客人.佢地既ADB 係區內係非常受歡迎, 炒蛋嫩滑, 芝麻醬青瓜清新, 牛角包外脆內軟,牛油雜菌香濃.今次佢特別跑出去買左包朱古力整左個MENU 冇既咖啡沙冰比男人.我唔鍾意甜飲都比佢個外表吸引左呀滑蛋配鴨胸加圈圈包又係一樣好好味既野, 無論係蛋汁, 定鴨胸油香, 索左落圈圈包度都好正.多謝wills coffee 老細鹹味沙冰,應該冇咩人會咁喜歡咁飲, 但係咖啡入面既苦, 酸,甘,同岩鹽既味加埋一齊, 真係好似人生...老闆娘仲好細心,將圈圈切細, 肉同蛋分開, 方便我食❤因為我整緊牙, 佢怕我食唔到.
因為之前電腦壞左, 依家先可以寫返...
我家老貓尋晚(1月25日凌晨)走左,
老細叫我放假抖下,
所以去食個好D既早餐, 精神一下.
係大埔道北河街既WILLS COFFEE,
我久唔久都黎,
鋪仔細細, 清新既裝修, 濃濃既人情味,
同其他食客啡友都可以亂噏一餐, 無所不談,
店主兩公婆對食物同咖啡都有一份執著, 要將好既野帶比客人.

佢地既ADB 係區內係非常受歡迎,
炒蛋嫩滑, 芝麻醬青瓜清新,
牛角包外脆內軟,牛油雜菌香濃.
ALL DAY BREAKFAST

我唔鍾意甜飲都比佢個外表吸引左呀
特製KITKAT咖啡沙冰

真係好似人生...

鴨胸滑蛋黑媽媽圈

2021-01-25
外卖自取
$100 (早餐)
ALL DAY BREAKFAST
特製KITKAT咖啡沙冰