2022-11-25 117 浏览
💁‍♀️💁‍♂️11/11/2022(Fri), Dinner🍽為食妙妙🙎‍♀️星期五好多時都同A先生去港島區搵食😋~因為方便大家放工後匯合~但今次拍拖日~我地就遠離港島區🤩🤘~走過黎荃灣~試下呢間網上勁勁勁多好評既餐廳🍽 ~A先生仲話D食評講話有個必飲龍蝦湯🦞🦞🦞🥣咁勁?!~咁我地就去一去探下~係咪真係咁好飲先😋餐廳係兆和街睇門面真係平平無奇~唔覺有乜特別~入到黎餐廳微微昏暗既燈光💡~同播住少少輕快既音樂🎼~加上裝潢佈置~都相當有情調❤️今晚我地order左:🔆 精選歐陸晚餐($428)🔆 煙三文魚凱撒沙律🥗沙律菜🥬新鮮爽脆,配合鹹香既芝士🧀同醬汁,加埋煙三文魚🐟,開胃好食😋。🔆 龍蝦湯🦞🥣(本身係野菌黑松露忌廉湯)本身跟餐係忌廉湯🥣嘅,但見網上評語大讚呢度既龍蝦湯🦞🥣,所以即管問問可唔可以轉,本身都諗人住唔轉得都會另外叫一個龍蝦湯🦞🥣,點知佢地好好咁又俾我地轉🤩👍🏻。龍蝦湯🦞🥣入口濃味而不死鹹,仲有唔少既龍蝦肉,飲落仲好似帶點白蘭地既香氣,絕對值得推介⭐⭐⭐⭐⭐。🔆 香煎安格斯西冷扒拼鵝肝(配紅酒汁)🥩🦢西冷扒🥩我地一如以往都係揀medium,上枱時稍稍熟咗少少,但都係可接受。西冷入口唔
餐廳係兆和街睇門面真係平平無奇~唔覺有乜特別~

今晚我地order左:
🔆 精選歐陸晚餐($428)
🔆 煙三文魚凱撒沙律🥗
🔆 龍蝦湯🦞🥣(本身係野菌黑松露忌廉湯)
🔆 香煎安格斯西冷扒拼鵝肝(配紅酒汁)🥩🦢
西冷扒🥩我地一如以往都係揀medium,上枱時稍稍熟咗少少,但都係可接受。西冷入口唔會好韌,肉味唔算太濃,配合返個紅酒汁🍷就岩岩好,值得一提個紅酒汁真係有紅酒味,而唔係一般其他餐廳咁食落似燒汁。鵝肝都好大塊,煎得外面少少脆而內裏嫩滑,油香十足😋😋😋。
🔆 精選甜品(心太軟配雲呢拿雪糕)
雖然係套餐,但甜品都絕對唔係求其俾件蛋糕仔🍰你,係可以揀心太軟或者蘋果金寶😍。我地揀咗心太軟,心太軟係即焗既,所以食完主菜都要等一陣先上枱。一切開帶脆既外皮,心太軟裏面既朱古力漿就好似熔岩咁流出嚟😍,十分澎湃😆。呢個心太軟朱古力味濃郁而又唔會過甜👍,微脆既外皮加上熱焫焫既朱古力漿,再配合冰凍既雲呢拿雪糕,一啖放入口入面混埋一齊,冰與火既互相交融,真係無話可說。就算單計呢個甜品,已經高質過唔少甜品專門店👍🏻,所以套餐可以食到真係一個驚喜😍。

🔆 餐飲(凍檸檬茶)
🔆 小元貝.西蘭花🥦忌廉汁燴意大利飯配加拿大🇨🇦海膽🍛($218)
意大利飯煮到剛剛米粒既中間仍有一點生,食落有咬口,加上忌廉汁同海膽既鮮甜,一啲都唔會覺得漏🍛。

🔆 Chardonnay ($57)
另外, 不得不提呢度既麵包籃都唔可以錯過,麵包🥯有烘返熱,食落鬆軟❤,有🤏一片薄薄既多士食落仲好似薯片咁脆😍,連平時唔係好食麵包既為食妙妙都食咗唔少😋😋😋。

服務方面佢地會留意住個進度去上菜,唔會都未食得切就上到成枱都係食物👍🏻👍🏻。另外相信係老闆既人🙎🏻‍♂️仲好好人請為食妙妙添飲左一杯chardonnay添🤩🥂(多謝老闆❤️)。
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
❤🙆‍♂️(A先生)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
❤🙆‍♀️(為食妙妙)整體食評:❤❤❤❤❤(5/5)
👉🏻估唔到荃灣有間唔起眼~但係咁高質既西餐廳, 確有驚喜🤩
👉🏻店員好NICE~而且老闆好風趣幽默~好relax既一餐👩🏻‍❤️‍👨🏼~必定會再encore🙋🏻‍♂️🙋🏻‍♀️
🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆🔆
2022-11-11
2022-11-24 68 浏览
雖然都知多人喺呢間餐廳慶生, 入到去都見到好靚嘅照片墻, 食咗個幾鐘已經有兩枱嗌咗有生日decoration嘅甜品, 見到都好靚.🍤酥炸小食拼盤有炸魚, 炸魷魚圈, 薯條, 芝麻雞翼, 全部都好薄粉, 特別係個魷魚圈, 仲有3隻醬畀我哋, gathering小食一流!🥩烤美國極佳肩胛牛扒我哋嗌咗5成, 外脆內軟. 見到佢有芥末籽汁, 出邊少有. 芥末味唔算刺激, 配牛扒都好正. 🍝蕃茄蜆肉意粉想講真係好多蜆肉, 係好有誠意嘅意粉☺️, 個汁好夠味又唔會好水, 份量又啱啱好!🥣南瓜忌廉湯雖然我真係唔鍾意南瓜但係見到個湯都心心眼😍 個湯好濃但係ok佢個南瓜味, 真心唔錯.老闆同staff都好talkative, 一入嚟就好似老朋友咁, 成個食飯氣氛都好輕鬆. 覺得下次慶生都一定嚟😌

🍤酥炸小食拼盤

🥩烤美國極佳肩胛牛扒

🍝蕃茄蜆肉意粉

🥣南瓜忌廉湯

聽閒荃灣區有間好出名嘅高質西餐廳「Vision 8」,今日一於登門造訪一試龍與鳳。我地平日晚上七點到,食客不多(可能因為今晚有英格蘭睇😆)。店舖面積比想像中小,座位不多大概只有十張枱左右,裝潢普普通通,本來不抱有期望,但好快就被佢嘅美味食材所打動,完全另眼相看!.餐廳侍應非常殷勤服務周到,而且耐心地講解同推介食物,令整個用餐體驗提升不少,絕對抵讚。我哋於是叫左兩個餐湯,一個前菜沙律,兩個主菜同一個甜品,係一個豐富嘅 4 courses dinner😎✨餐前麵包🥖先來嘅係一個熱辣辣嘅麵包,再配以黑松露牛油。我哋本身係麵包控,對麵包有一定講究同要求,雖係免費,但麵包絕不馬虎,竟然有三款麵包,每種麵包都係極高質素,媲美酒店級嘅fine dining,再配合埋黑松露牛油,絕對係極高享受。✨餐湯🫕野菌黑松露忌廉湯 $78野菌非常足料,加埋黑松露香氣撲鼻。忌廉比例適中,同野菌嘅味道好平衡,麵撈做得啱啱好唔好太濃稠,絕對係高級餐廳嘅質素👍🏻法式干邑龍蝦湯 $88真。龍蝦湯!真係用龍蝦殼去餚製,飲得出龍蝦嘅鮮味,而且仲有新鮮彈牙嘅龍蝦肉,冇諗過小店都可以做出咁高水準嘅龍蝦湯unbelievable!
✨餐前麵包🥖
餐前麵包
✨餐湯🫕
野菌黑松露忌廉湯 $78
法式干邑龍蝦湯 $88
真。龍蝦湯!真係用龍蝦殼去餚製,飲得出龍蝦嘅鮮味,而且仲有新鮮彈牙嘅龍蝦肉,冇諗過小店都可以做出咁高水準嘅龍蝦湯unbelievable! 👍🏻
V8 經典蟹餅沙律 $148
蟹餅有鮮甜嘅蟹肉加上洋蔥和少量薯仔,外表沾上少量麵包糠,外脆內軟沒有overcooked。味道鮮甜蟹味濃郁,足料誠意之作。
蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 $268
豬扒有非常香嘅木薰味,肉質幼嫩燒得啱啱好。西班牙黑毛豬肉質鮮甜味美,果然係招牌菜之一。另外個薯蓉係勁好食🤤 配菜亦都有經過烹調。整道菜都係非常出色!
烤美國極佳級肩胛牛扒 $288
US Prime grade 嘅 Chuck steak,我哋叫左medium rare,烤得啱啱好,表面烤得夠香做到梅勒反應,內裡依然保持住鮮嫩肉質。有牛柳嘅軟淋亦有肉眼嘅牛味,整體都係做得非常出色👍🏻
蘋果金寶 配 雲呢拿雪糕 $78
最後叫左個甜品Apple crumble 作結尾,crumble用左好重牛油香嘅曲奇,香甜鬆脆,而蘋果肉則清甜軟淋,再加上雲呢拿雪糕球,賣相同味道都同樣出色👍🏻
蘋果金寶 配 雲呢拿雪糕
總結:沒有高級西餐廳嘅裝修格局,但無論係食材、廚師烹調技巧、服務,都做到高級餐廳嘅水平。雖然價錢唔算平,但我覺得係絕對值得,誠意推薦!

食物:❇️❇️❇️❇️❇️
環境:❇️❇️❇️❇️
服務:❇️❇️❇️❇️❇️
價錢:❇️❇️❇️❇️
翻兜指數:❇️❇️❇️❇️❇️
2022-11-21
餐前麵包
2022-11-22 211 浏览
Vision 8 (荃灣)📍荃灣兆和街34號永安樓地舖附近做完massage 剛好晚飯時間要諗食乜之際發現對面有間西餐廳,俾佢地整得靚靚嘅menu 吸引左,所以就決定入去試下!佢地個menu 做得好豐富,圖文並茂仲要色彩繽紛,product shot 又影得靚,最緊要佢哋選紙方面一啲都唔吝嗇,紙張非常厚實,唔似平時見到嗰啲溶溶爛爛嘅Menu!小店來講呢一點真係值得讚👍🏻👍🏻 除左menu之外牆上亦有掛起Chef Recommendation 同Special Drink List, 啲粉筆手繪圖都好靚!好多細微位都值得欣賞🫶我地叫左2 份餐湯,小食,主菜同甜品😋😋👩‍🍳主菜未到前,職員會送上餐前麵包 配黑松露牛油🧈。麵包有3 款,而且熱辣辣又輕軟,加埋黑松露牛油真係好惹味!第一次見小店連餐前麵包同牛油都咁講究,值得一讚👍🏻👍🏻👩‍🍳野菌黑松露忌廉湯 $78用左大量菌類打碎加忌廉而成,忌廉份量適中唔會搶過菇類本身味道,而且有刻意保留部分磨菇碎,令到口感更豐富!濃郁有質素!👩‍🍳法式干邑龍蝦湯 $88明顯用左新鮮龍蝦殼熬製而成,龍蝦味豐富,仲有幾舊龍蝦肉添🫶,少貴但值得一試!👩‍🍳V8 經
Vision 8 (荃灣)
📍荃灣兆和街34號永安樓地舖

我地叫左2 份餐湯,小食,主菜同甜品😋😋

👩‍🍳野菌黑松露忌廉湯 $78

👩‍🍳法式干邑龍蝦湯 $88

👩‍🍳V8 經典蟹餅沙律 $148
蟹餅內甜甜嘅餡料充滿着洋蔥碎,少量薯蓉同超大量蟹肉!蟹餅多數係高級餐廳,或者係酒店先有嘅菜式,小店能夠提供呢個菜式仲要做得好,出色!

👩‍🍳蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 $268
炭燒煙熏味道濃烈,一上枱就即時聞到!西班牙黑毛豬本身食材已經好優質,生熟做得啱啱好,豬肉仲有微微粉紅色,又嫩又香!配埋少量油脂一齊食就更香!

👩‍🍳烤美國極佳級肩胛牛扒 $288
非常之淋嘅牛肩胛,同牛柳嘅稔度差唔多,驚喜在於牛味濃!上盛之選👍🏻👍🏻

👩‍🍳蘋果金寶 配 雲呢拿雪糕 $78
Apple Crumble 好少地方有得食,上面脆脆嘅曲奇碎加清甜cinnamon Apple ,做得唔錯!
Apple Crumble 配 雲呢拿雪糕

❤️小店西餐類別來講,佢地唔係走平價路線,但係對應嘅食材、味道、配搭嘅要求/講究、服務等等都能夠提供對應嘅質素!去開荃灣嘅話,真心值得一試👍🏻
2022-11-21
Apple Crumble 配 雲呢拿雪糕
2022-11-16 61 浏览
我哋兩個今天撐枱腳,已經諗到就是想食西餐就近放工位置當然係食Vision 8個人非常欣賞呢度位主廚,用心製作亦對食物質素有高要求,以致我哋會encore原因餐前包有三款,有硬有軟,但夠熱度才是最重要再配上黑松露牛油🧈味道很出很特別主菜有兩款蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒同埋蕃茄蜆肉意粉🍝木燒豬鞍烹調方法很到位,軟硬度適中,木燒香味出眾,不配醬食原始味道,不錯蕃茄蜆肉意粉,蜆肉大粒很新鮮,份量亦很足夠,蕃茄蓉汁撈上意粉很開胃最後有個甜品胃,今次來個新挑戰,食蘋果金寶配雲呢拿雪糕沒有想像中的很甜,仲要可以食到蘋果連同雪糕一併食,整體很夾很美味哦
我哋兩個今天撐枱腳,已經諗到就是想食西餐

就近放工位置當然係食Vision 8

主菜有兩款

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒同埋蕃茄蜆肉意粉🍝

最後有個甜品胃,今次來個新挑戰,食蘋果金寶配雲呢拿雪糕

2022-11-15 50 浏览
🍽 Vision 8 ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 甚少去荃灣嘅⚪🥚 行完千色店之後當然覓食一下啦~ 叫完野食首先會上一籃包,有三款軟硬脆包,而我地最鍾意嘅係意大利軟包,麵包十分鬆軟,配上自家制嘅黑松露牛油醬,真係香濃可口😋 🟤 V8 田園沙律($138)🥗👉 配料有平時沙律比較少見嘅無花果,仲有牛油果,車厘茄同新鮮嘅沙律菜🥑👉 顏色鮮豔,視覺嘅享受🥬👉 配上蜂蜜柚子醋醬,食落酸酸甜甜,係一道很好既開胃菜🍅 🟤 鮮菇·蜆·茄醬燴意大利麵 ($168)🍝👉 上枱個下香氣十足👉 意粉好彈牙,係Al dente呀🤩👉 醬汁足夠,啖啖番茄味👉 菇控嘅🙆‍♀️覺得再多啲就更好啦 🟤 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒($268)🧽👉 平時食扒揀開黑椒汁,今次特別啲試下紅酒汁先🍷👉 足料豬鞍扒有成寸厚👉 肉煎得都算香口有少少焦香,唔會好韌,有啲位置好嫩添👉 薯蓉值得一讚,濃濃薯蓉味,唔會一pat野咁,面層仲有厚厚既芝士🥔🧀 🟤 蘋果金寶配雲呢拿雪糕($78)🍎👉 有花心思嘅擺碟👉 口感幾豐富,軟淋淋既蘋果配搭脆口既粒粒,軟中帶硬👉 再配上好濃雲尼拿味嘅雪糕,冰火嘅感覺🍦 餐廳氣
🍽 Vision 8

🟤 V8 田園沙律($138)🥗
👉 顏色鮮豔,視覺嘅享受🥬
👉 配上蜂蜜柚子醋醬,食落酸酸甜甜,係一道很好既開胃菜🍅

🟤 鮮菇·蜆·茄醬燴意大利麵 ($168)🍝
👉 上枱個下香氣十足
👉 意粉好彈牙,係Al dente呀🤩
👉 醬汁足夠,啖啖番茄味
👉 菇控嘅🙆‍♀️覺得再多啲就更好啦

🟤 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒($268)🧽
👉 平時食扒揀開黑椒汁,今次特別啲試下紅酒汁先🍷
👉 足料豬鞍扒有成寸厚
👉 肉煎得都算香口有少少焦香,唔會好韌,有啲位置好嫩添

🟤 蘋果金寶配雲呢拿雪糕($78)🍎
👉 有花心思嘅擺碟
👉 口感幾豐富,軟淋淋既蘋果配搭脆口既粒粒,軟中帶硬
👉 再配上好濃雲尼拿味嘅雪糕,冰火嘅感覺🍦

餐廳氣氛好浪漫,食物唔細碟,而且服務態度十分良好,仲會每一道菜都換一次碟👍🏻

🍽 餐廳:Vision 8 @vision_8_tsuenwan
📌 地址:荃灣兆和街34號永安樓地舖
📍 位置:荃灣
2022-11-07
  • 鮮菇蜆茄醬燴意大利麵
  • 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
  • 餐包
2022-11-14 58 浏览
暗綠色門面的確令人很容易錯過平日星期三晚八時帶著弟弟到訪亦全場爆滿等候大約30分鐘才入座~裝潢及音樂都別具特色營造十分輕鬆的環境完全忘卻一街之隔便是人頭湧湧的地鐵站店面不大 小巧精緻店員哥哥十分熱情~會講解食物咁推介亦會經常留意每台狀況加水及聊天~能看出有幾桌是熟客餐包有幾款餐包~亦有介紹其分別軟熟 薄脆 煙韌三款各有特色跟配的黑松露牛油醬十分香絕對是驚喜之一酥炸魷魚圈小朋友恩物!!即炸 炸粉很薄炸得乾身不吸油~配上經典他他醬酸酸甜甜開胃~蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒用蘋果木直火燒火候及格仔紋都掌握得恰到好處外表微焦啖啖肉香,內裡肉質鮮嫩多汁鬆軟豬鞍扒有一定厚度 對火侯掌握的要求十分高多一分會過韌 少一分會過生原味能吃出微微木香但亦可以選配其他汁~另外配上的薯餅十分得弟弟喜愛與普通薯蓉壓成餅的薯餅不同是薯仔薄片煎成餅所以相對上口感會更豐富而且更能吃出薯仔本身的味道煙三文魚配千島醬薄餅自家製薄脆餅皮有點像餅乾沒有厚批會令人滯口的感覺煙三文魚的煙燻味是主調配上千島醬及三款不同芝士有輕微拉絲效果~是一款不會令人生膩的薄餅-
暗綠色門面的確令人很容易錯過
裝潢及音樂都別具特色營造十分輕鬆的環境
完全忘卻一街之隔便是人頭湧湧的地鐵站
店面不大 小巧精緻店員哥哥十分熱情~
會講解食物咁推介亦會經常留意每台狀況加水及聊天~
能看出有幾桌是熟客
餐包有幾款餐包~亦有介紹其分別
軟熟 薄脆 煙韌三款各有特色
跟配的黑松露牛油醬十分香絕對是驚喜之一
酥炸魷魚圈小朋友恩物!!
即炸 炸粉很薄炸得乾身不吸油~
配上經典他他醬酸酸甜甜開胃~
用蘋果木直火燒火候及格仔紋都掌握得恰到好處
外表微焦啖啖肉香,內裡肉質鮮嫩多汁鬆軟
豬鞍扒有一定厚度 對火侯掌握的要求十分高
多一分會過韌 少一分會過生
原味能吃出微微木香但亦可以選配其他汁~
另外配上的薯餅十分得弟弟喜愛
煙三文魚的煙燻味是主調配上千島醬及三款不同芝士
有輕微拉絲效果~是一款不會令人生膩的薄餅-
2022-11-09
2022-11-14 47 浏览
大家都知荃灣周圍都有好野食。喺兆和街竟然隱藏左呢間神級美味餐廳,真係好驚訝🥹🥹!酥炸生蠔🦪🦪🦪($58)生蠔size中等,粉漿唔厚,咬落皮脆爆汁,加埋沾上類似他他漿,perfect小食👍🏻👍🏻。蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒🥩($268)呢隻黑毛豬大小厚度適中,一端上來就充滿了木嘅煙薰味😚,聞落好香。豬肉軟身,嫩滑而且無根👍🏻,配合特別調較的紅酒汁非常之夾。香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵($168)比目魚皮脆肉滑,不在話下。我覺得最吸睛好食嘅係綠色嘅天使面🍝,菠菜忌廉汁掛汁之餘食落唔膩👏👏,配上幼身嘅天使麵感覺清新健康,必叫之選😙😙!蘋果金寶配雲呢拿雪糕🍦($78)最後叫咗呢個甜品,熱辣香脆嘅蘋果金寶配上凍冰冰的雲呢拿雪糕,完美句號❗️人均:$315(連加一)

酥炸生蠔🦪🦪🦪($58)

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒🥩($268)

香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵($168)

蘋果金寶配雲呢拿雪糕🍦($78)

人均:$315(連加一)
2022-11-03
2022-11-11 53 浏览
Vision 8第一次試呢間餐廳,本身唔算好高期望,但食完之後覺得性價比頗高。我和朋友每人叫了一個忌廉粟米湯,奶味十分濃郁,麵包外脆內軟,熱燙燙,令人感到好開胃。我點了香煎帶子配牛肝菌忌廉汁燴意大利面,帶子大大粒, 意粉質地煙韌,加上十分濃郁的牛肝菌忌廉汁,味道十分好。份量也頗多,一個人吃不完,所以與友人一起分享。友人點了蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒,讚不絕口,皆因豬鞍扒熟的程度剛剛好,如果太熟便會韌。呢塊豬鞍扒質感爽滑,配上酸甜清香的蘋果蓉,中和了肉類的肥膩感,食落十分開胃。甜品方面,我們最後點了蘋果金寶配雲呢拿雪糕一起分享,清新不膩,完美作結。總括來說,食物質素不錯,店員服務殷勤,環境舒適,如果經過附近可以一試。
Vision 8

2022-10-13
2022-11-11 46 浏览
#🍽#哈比四圍食 #荃灣美食 #西餐😁收工食好嘢是常識吧😛同事介紹呢間小店嘅扒好出色,咁就一於嚟試試佢啦😎🐷 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 $258肉味係濃啲嘅,但當日好似overcook咗少少,所以入口就比較乾身,但個味係ok嘅👌🏻而伴碟嘅芝士薯仔幾有驚喜,入口香濃芝士味而薯仔粒又有咬口🥄加拿大海膽配小元貝西蘭花忌廉汁意大利飯 $218呢個一上枱已經聞到好香,海膽味道鮮甜,意大利飯煮得啱啱好而且個忌廉汁調校得啱啱好👍🏻.📍 Vision 8 (荃灣)荃灣兆和街34號永安樓地舖.
#🍽
#哈比四圍食 #荃灣美食 #西餐
🐷 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 $258
🥄加拿大海膽配小元貝西蘭花忌廉汁意大利飯 $218
呢個一上枱已經聞到好香,海膽味道鮮甜,意大利飯煮得啱啱好
而且個忌廉汁調校得啱啱好👍🏻
📍 Vision 8 (荃灣)
荃灣兆和街34號永安樓地舖
2022-11-10 51 浏览
小餐館服務窩心,食晚飯氣氛真係唔錯,最緊要食物質素keep到,平日夜晚都full,想食嘅book定位會好啲~🔘紅蘿蔔忌廉湯夠creamy,質地杰身,味道濃郁唔會好淡,最緊要試埋佢嘅餐包,三款麵包好夠熱有脆有鬆軟,如果可以好想有得refill麵包!! 🔘炸薯條配黑松露醬係粗身有皮薯條,夠脆而且裏面唔乾,配搭黑松露醬令人食唔停口,其實份量都多但食主菜之前已經俾我哋食晒,可想而知係好味嘅薯條!! 🔘煙三文魚千島醬薄餅嚟過幾次第一次試pizza,用上三款不同芝士,有拉絲效果亦好有芝士嘅鹹香味,配搭甜甜的千島醬同苦苦地嘅火箭菜,味道好豐富,餐廳自家製嘅餅底薄得來好夠脆,就算邊邊位都唔會好硬!! 🔘烤美國肩胛牛扒呢度嘅扒類一向都做得唔錯,叫咗五成熟,有四款醬汁可以揀,我哋揀咗黑椒汁,食得出係靚牛,肉質軟熟,配菜有多款蔬菜,仲有我最愛嘅忌廉薯餅!!

🔘紅蘿蔔忌廉湯

🔘炸薯條配黑松露醬

🔘煙三文魚千島醬薄餅

🔘烤美國肩胛牛扒
2022-11-10 112 浏览
真心十級推薦vision8! 本身已經係openrice bookmark 左勁耐,今次同friend 咁岩約係荃灣食飲,一於try try ! 佢個位置好近-#荃灣地鐵站 。一入到去,播住#scarboroughfair 已經知個老闆有番啲taste 😝 餐廳個環境好舒服,光暗同音樂全部都好balanced! 💋烤安格斯牛柳 9oz 配香煎鵝肝 (黑椒汁)$398#鵝肝 煎到非常岀色。外面脆脆,帶少許鹹香。入面係入口即溶,香滑口感,濃郁油香嘅鵝肝。睇相你就知真係煎到剛剛好。而#牛柳 就揀左七成熟。熟到控制得好準確。牛柳牛味香濃,雖然係七成熟都唔鞋口,仍然好有肉汁。配上黑椒汁就更上一層樓,惹味十足。不得不講係佢嘅side dish #焗薯 都好令人驚喜。相信係忌廉焗到啲薯塊軟化,加上少少芝士,好好好好食!💋鮮菇蜆肉茄醬意大利麵 $168話説 bili.blu 以前係意大利stay 過一段時間做野,所以對意大利麵都有啲要求,特別係麵嘅硬度, 一定要係 #aldente ! 而vision8 嘅意粉完全乎合我嘅口味。仲有佢嘅茄醬好自然,唔係茶餐廳罐頭茄個啲貨色。蜆肉有好多,加埋洋葱,鮮菇

💋烤安格斯牛柳 9oz 配香煎鵝肝 (黑椒汁)$398

💋鮮菇蜆肉茄醬意大利麵 $168
話説 bili.blu 以前係意大利stay 過一段時間做野,所以對意大利麵都有啲要求,特別係麵嘅硬度, 一定要係 #aldente ! 而vision8 嘅意粉完全乎合我嘅口味。仲有佢嘅茄醬好自然,唔係茶餐廳罐頭茄個啲貨色。蜆肉有好多,加埋洋葱,鮮菇,同一啲類似鮮羅勒葉一齊食,滋味滿分。

鮮菇蜆肉茄醬意大利麵

💋心太軟
爆朱古力漿個下,好鬼治癒🤗🤗🤗#心太軟 超流心,#朱古力 唔會太甜,食落好順口。將啲#雪糕 配埋朱古力食就更加正!

💋餐前麵包 配黑松露醬
黑松露醬配麵包係必勝組合。店內靚仔哥哥話啲客最鍾意食佢嗰個白色嘅麵包。所謂白色嘅麵包,就係擺麵團入爐焗前,洒一層麵粉係面。咁食落去,個皮就會冇咁乾身同更香麵粉味。比起搽蛋漿,我自己整飽個時都鐘意咁焗。

最後,點解會話係fine dining 享受?係因為唔單止野食高質,服務都好好,店員哥哥不停會留意客人有咩需要,例如會不停加水,換碟,甚至同我哋吹埋水添。成個用餐體驗都好舒服同開心!
2022-11-10
鮮菇蜆肉茄醬意大利麵
  • 烤安格斯牛柳
  • 心太軟配雲呢拿雪糕
  • 餐包
2022-11-10 196 浏览
老細好親民 好nice Keep住加水同埋會為客人每道菜換碟 呢個係好難得 好抵讚又會叫我地襯熱食 吾會好機械人式無感情嘅回答 體驗好好熱情而親民服務都正面影響食客嘅食慾同情緒小編見吾少都係熟客 同老闆有傾有講🔆餐包餐包熱辣辣 質地非常鬆軟仲要配上黑松露牛油但黑松露味唔算好重 🔆酥炸芝麻雞翼雞翼即叫即炸脆卜卜嘅外表包住juice 嫩滑嘅雞肉咬落去 d雞油出晒黎外脆內嫩 炸雞翼真係最好嘅前菜之一😋🔆蒜片·欖油·西洋菜配意大利扁麵用西洋菜煮意粉都係第一次試 配搭都幾創新上枱果陣蒜香好濃食落西洋菜味都幾重西洋菜同蒜油完全無違和感意粉亦保留到煙韌🔆烤安格斯牛柳(9oz)配香煎鵝肝(芥末籽汁)鵝肝有驚喜 煎到有陣焦香 煎到外脆內軟食落亦都吾會好油膩 同埋吾會好重內臟味牛柳肉味重 保留到肉汁配菜係特登多一層功夫嘅焗忌廉薯仔 好好食好多都係炒香d蔬菜就算🔆蘋果金寶配雲呢拿雪糕蘋果金寶真係最夾雲呢拿雪糕 沒有之一亦都係令小編覺得雲呢拿雪糕好食嘅唯一機會脆脆下面有軟糯嘅玉權蘋果 加埋雪糕 外脆內軟 一冷一熱 好正😋

老細好親民 好nice Keep住加水

上枱果陣蒜香好濃
食落西洋菜味都幾重
西洋菜同蒜油完全無違和感
意粉亦保留到煙韌

🔆烤安格斯牛柳(9oz)配香煎鵝肝(芥末籽汁)
鵝肝有驚喜 煎到有陣焦香 煎到外脆內軟

加埋雪糕 外脆內軟 一冷一熱 好正😋

2022-10-13
  • 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2022-11-10 37 浏览
今日同朋友去咗荃灣食西餐,餐廳環境好有氣氛,地方雖小但人流不斷,食物既款式都好多,店員主動同有禮。魷魚圈炸粉薄薄一層好香脆,魷魚圈好軟熟容易咀嚼。烤安格斯牛柳配香煎鵝肝安格斯牛柳肉質好嫩滑,牛肉味好濃,油脂分佈平均又多肉汁,富有嚼感。香煎鵝肝好大片,好肥美又香味四溢。鮮菇.蜆.茄醬燴意大利麵蕃茄味好道好出,醬汁好夠,配上彈牙既意大利麵,條條掛滿醬汁好滋味,而且蜆嘅份量好多,蜆肉好鮮甜。心太軟配雲呢拿雪糕熱辣辣嘅心太軟,朱古力味好香濃,切開有非常流心又濃郁嘅朱古力醬,沾埋香滑既雲呢拿雪糕真係一流。 食埋個甜品真係好滿足呢間餐廳好推介,下次同朋友有慶祝活動都應該會再過嚟。

魷魚圈
炸粉薄薄一層好香脆,魷魚圈好軟熟容易咀嚼。

烤安格斯牛柳配香煎鵝肝

鮮菇.蜆.茄醬燴意大利麵

心太軟配雲呢拿雪糕

終於去到荃灣覓食啦,好耐冇食過西餐啦🍽呢間鋪仔雖然細細,但簡直就座無虛席鋪面唔算起眼,但一睇就見到好多人等位👯‍♀️👯‍♂️喂食嘅我梗係就算等位都要食啦入到去個環境昏暗,枱同枱之間嘅距離適中有適當嘅距離感之外,仲要保持少少浪漫嘅氣氛👩🏻‍❤️‍💋‍👨🏻🥖🥨🍞麵包籃有唔同款式嘅麵包放喺度俾你仲要每一個麵包嘅質感都唔同個個都外脆內軟,淨係食麵包都飽🍗酥炸芝麻雞翼分量大大分,隻隻雞翼都炸到超級鬆脆炸完之後凍咗超級Juice,一啲都唔油膩鍾意食雞翼嘅朋友就唔可以錯過啦🍕蘑菇意式辣肉腸薄餅超級簿底薄餅,即叫即整出到嚟超級卜卜脆忍唔住大讚,店員都話俾我知原來有好多回頭客就係為咗呢個薄餅啊🐖蘋果木燒西班牙黑毛豬安扒用蘋果木燒出嚟嘅豬安扒有浸淡淡的煙熏味道燒完出嚟仲好Juice調味亦都好足,唔會因為太厚而冇味道而我就揀咗野菌汁去配個豬安啦超級夾呀
終於去到荃灣覓食啦,好耐冇食過西餐啦🍽
呢間鋪仔雖然細細,但簡直就座無虛席
鋪面唔算起眼,但一睇就見到好多人等位👯‍♀️👯‍♂️
喂食嘅我梗係就算等位都要食啦
入到去個環境昏暗,枱同枱之間嘅距離適中

🥖🥨🍞麵包籃
有唔同款式嘅麵包放喺度俾你
仲要每一個麵包嘅質感都唔同
個個都外脆內軟,淨係食麵包都飽

🍗酥炸芝麻雞翼
分量大大分,隻隻雞翼都炸到超級鬆脆
炸完之後凍咗超級Juice,一啲都唔油膩
鍾意食雞翼嘅朋友就唔可以錯過啦

🍕蘑菇意式辣肉腸薄餅
超級簿底薄餅,即叫即整
出到嚟超級卜卜脆

🐖蘋果木燒西班牙黑毛豬安扒
用蘋果木燒出嚟嘅豬安扒有浸淡淡的煙熏味道
燒完出嚟仲好Juice
調味亦都好足,唔會因為太厚而冇味道
而我就揀咗野菌汁去配個豬安啦

超級夾呀