2022-10-09 59 浏览
#荃灣美食 #小蓮星吞食荃灣🔻 Vision 8 荃灣兆和街34號永安樓地舖/🧃V8田園沙律 $138一粒肉都冇,但係竟然超級好食,因為有好多唔同嘅配料,有好熟嘅牛油果、好少見嘅無花果,好甜嘅蕃茄仔,加埋好新鮮嘅沙律菜,加埋好Refreshing嘅sauce, 勁好食/🧃餐湯 跟餐跟咗三款唔同嘅餐包,全部都熱辣辣,分別香脆、煙韌同鬆軟,好香嘅麵包味,要嚟點黑松露醬,回味無窮,餐湯係意大利蔬菜湯,入面超多蔬菜,仲有紅腰豆,既有豆香又有咬口。/🧃酥炸生蠔 $58外皮非常香脆,入面仍然保留蠔嘅鹹香海水味。/🧃烤美國極佳級肩胛牛扒 $288叫咗五成熟,已經切好一嚿嚿,非常厚身,生熟程度啱啱好,牛肉味濃郁,消退惹菌汁,一啲都唔Heavy,仲好香/🧃Apple Crumble $78脆香麵包粒配肉桂蘋果,香甜得來唔會好Heavy///#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
#荃灣美食 #小蓮星吞食荃灣
🔻 Vision 8
荃灣兆和街34號永安樓地舖
🧃V8田園沙律 $138

🧃餐湯 跟餐

🧃酥炸生蠔 $58
外皮非常香脆,入面仍然保留蠔嘅鹹香海水味。

🧃烤美國極佳級肩胛牛扒 $288

🧃Apple Crumble $78
脆香麵包粒配肉桂蘋果,香甜得來唔會好Heavy

///
✨黑松露牛油配自家製麵餐前麵包麵包上枱嘅時候熱辣辣,配上黑松露牛油真係超級香!扁身嗰款麵包好遠同埋煙韌!✨香煎蟹餅伴沙律配油醋汁蟹餅一絲絲好正,唔會好多麵粉!鮮甜嘅味道配上入邊嘅少許洋蔥同忌廉!✨蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒咁巨型嘅豬安扒竟然肉質都控制得好柔嫩!配菜嘅薯蓉薯塊有咬口得來又好creamy ! ✨煙三文魚配千島醬餅 千島醬油膩,而且入邊有芝士同埋洋蔥!芝士拉絲真係好邪惡😮‍💨😮‍💨 ✨山蘋果金寶 配 雲呢拿雪糕真係超香蘋果味,而且嗰啲一粒粒係平日最鍾意食芝士蛋糕嗰啲餅底❤️❤️❤️呢間餐廳喺荃灣都幾出名,服務好好,每一次上菜都會幫客人轉碟!好似置身於外國嘅餐廳咁🥰
✨黑松露牛油配自家製麵餐前麵包

✨香煎蟹餅伴沙律配油醋汁

✨蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒

咁巨型嘅豬安扒竟然肉質都控制得好柔嫩!
配菜嘅薯蓉薯塊
有咬口得來又好creamy !

✨煙三文魚配千島醬餅

✨山蘋果金寶 配 雲呢拿雪糕

真係超香
蘋果味,而且嗰啲一粒粒係平日最鍾意食芝士蛋糕嗰啲餅底

好似置身於外國嘅餐廳咁🥰
  • 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
  • 餐包
  • 香煎蟹餅伴沙律配油醋汁
  • 煙三文魚千島醬薄餅
  • 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
  • V8經典蟹餅沙律
2022-10-07 61 浏览
餐廳佈置簡約,昏暗柔和燈光,播著70年代的英文歌,romantic更令人心身放鬆服務態度不錯,殷勤介紹豬鞍及牛扒,見議配什麼醬料及配襯紅/白酒,另外生日當日贈送紅酒或白酒,記得在openrice print優惠卷啊,昨晚我無print 卷,原本無紅酒送,但服務員好好,他照送給壽星仔
2022-10-06
庆祝纪念
生日
2022-10-06 101 浏览
午餐配沙律/餐湯及餐飲。是日餐湯係茄蓉湯,恰到好處的酸,開胃。餐包外層微脆,裡面軟熟,好味。慢煮牛脷配淡胡椒汁焗法式牛油飯($88)牛脷勁軟淋又夠味,撈埋芝士同胡椒汁一齊食更夾,可惜牛油飯啲牛油味唔出,比胡椒汁搶咗啲味。香煎大蝦配蕃茄卡邦尼意大利粉($88)大蝦彈牙;意粉夠 al dente,口感一流;蕃茄卡邦尼汁超正,淡淡蕃茄酸味混和濃濃芝士忌廉,而且夠傑掛哂啲汁落意粉度,配埋煙肉片、蘑菇片,好味道。
午餐配沙律/餐湯及餐飲。

是日餐湯係茄蓉湯,恰到好處的酸,開胃。

餐包外層微脆,裡面軟熟,好味。

慢煮牛脷配淡胡椒汁焗法式牛油飯($88)

香煎大蝦配蕃茄卡邦尼意大利粉($88)
慢煮牛脷配淡胡椒汁焗法式牛油飯
香煎大蝦配蕃茄卡邦尼意大利粉
茄蓉湯,餐包
餐飲
2022-10-05 66 浏览
已經有聽聞呢間餐廳好出名,黎呢間餐廳大家記得要book位,因為walk in佢會full booking 話冇位,所以唔book位未必有得食!我地叫左幾款野,先黎既係餐包:牛油加咗黑松露,更有口感,而餐包同普通西餐廳唔同,係特別煙靭、又熱辣辣上碟,原來麵包都可以咁好食龍蝦忌廉濃湯:好香濃既龍蝦味野菌黑松露忌廉湯:好足料既感覺,飲落好有質感,好鍾意烤美國極佳級肩胛牛扒:我哋叫咗五成熟配紅酒汁,好有牛肉味道,好有口感小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽:海膽屬上品,再加上元貝,成個飯好鮮甜,一啲都唔會膩,仲想再添心太軟配雲呢拿雪糕:熱辣辣上碟,切落去嘅時候會有勁多朱古力醬流出黎

龍蝦忌廉濃湯:好香濃既龍蝦味

野菌黑松露忌廉湯:好足料既感覺,飲落好有質感,好鍾意

小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽:海膽屬上品
,再加上元貝,成個飯好鮮甜
,一啲都唔會膩,仲想再添

2022-10-03
  • 心太軟配雲呢拿雪糕
  • 小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽
2022-10-04 1242 浏览
酥炸芝麻雞翼 ($78)Omg🎊 雞翼炸得超級酥脆,唔係平時啲細雞翼,仲有埋雞翼尖🍗雞肉juicy得黎好嫩滑,食落香脆唔油膩💯蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 ($268)豬鞍扒好大塊,肉質鮮嫩濕潤💧完全唔會乾柴或者靭,煮得啱啱好🥩而且調味都調得好好❣️有得揀黑椒汁、紅酒汁、野菌汁同埋芥未籽汁,我哋揀咗紅酒汁🍷香得黎唔會濃到cover肉嘅本質,惹味得黎又唔酒膩👍🏻最Perfect係啖啖肉得黎,又唔會太肥💓 仲有就係佢啲薯菜,唔係普通嘅薯蓉,係有啲原片薯仔🥔淋得黎有啲位煎香咗,值得Encore✅小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽 ($218)好多小元貝嘅意大利飯,煮到淋哂嘅西蘭花同燴飯真係好夾,而且兩者同忌廉汁都好夾🥦燴飯煮得軟硬啱啱好,而且夠入味,一啖啖唔停口💕最正緊係加拿大海膽,好鮮甜,用黎配個燴飯好有驚喜好夾,大滿足🤰🏻是日餐湯-西蘭花忌廉湯 跟餐+$55 可以揀是日晚餐湯/沙律同咖啡或茶☕️我哋個晚係西蘭花忌廉湯,忌廉湯嘅香濃厚滑,程度啱啱好,好易入口,又唔會太heavy🫶🏻
酥炸芝麻雞翼

酥炸芝麻雞翼 ($78)
蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒 ($268)

小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽

小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽 ($218)

酥炸芝麻雞翼
是日餐湯-西蘭花忌廉湯
荃灣都有好多美食,呢間歐陸式餐廳 Vision 8 就係我喜愛嘅餐廳之一,因為佢地嘅食物款式多,而且好有水準~餐廳環境舒適,播着輕音樂,邊食邊傾好relax~【田園沙律】有我大愛嘅牛油果和無花果,仲有其他新鮮蔬果,非常有誠意~餐包也有幾個款式,有軟身也有脆口的,總有一款啱你心水,配埋黑松露牛油特別美味~【酥炸芝麻雞翼】皮脆肉嫩,仲有啖啖芝麻香,十分香口,真係食到停唔到口呀~主菜【香煎智利鱸魚】煎得剛剛好,肉質清甜彈牙,滑到不得了,仲有小椰菜球和蘿蔔做配菜,營養均衡又健康~【鮮菇蜆茄醬燴意大利粉】蜆肉夠大粒,茄醬好惹味,而且份量都唔少~雖然我地好似唔係點左好多野,但份量已經剛剛好,而且食物有水準~ 特別想讚吓呢度嘅服務唔錯,服務員會不時加水,上菜速度都快,又唔會催人走,可以同friend子盡情傾到飽,食野最緊要開心~

餐廳環境舒適,播着輕音樂,邊食邊傾好relax~

2022-09-19
  • 田園沙律
  • 酥炸芝麻雞翼
  • 鮮菇蜆茄醬燴意大利粉
  • 香煎智利鱸魚
2022-10-03 75 浏览
好耐冇喺荃灣搵食啦,今日收工朋友約咗嚟呢間餐廳度gathering聚吓舊🍻估唔到喺荃灣鬧市入面,都有間好有水準嘅西餐,店員仲好Nice添餐湯正常發揮,但餐包超有誠意,除咗有三款唔同嘅包包🥖仲有配上黑松露牛油超香🧈小食盤一共有4款小食 (魚柳、雞翼、魷魚圈同薯條)全部都係即炸熱辣辣😍 仲有三個醬(蛋黃醬、黑松露醬同蕃茄汁)🥫總有一款啱心水🍽蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(配野菌汁)豬鞍扒充滿碳香味,肉質有咬口得黎唔會韌,配上野菌汁即刻想食多幾舊🐷香煎帶子配牛肝菌意粉大大粒帶子煎得超perfect🥹入邊仲係好煙韌,忌廉牛肝菌汁濃度啱啱好,意粉又掛汁,對得住價錢

小食盤一共有4款小食 (魚柳、雞翼、魷魚
酥炸小食盤

🍽蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(配野菌汁)
蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(配野菌汁)

餐湯
酥炸小食盤
蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(配野菌汁)
2022-10-03 69 浏览
經過兆和街,見到一間Vision 8西餐廳,鋪頭唔大,但環境都唔錯,便入去食嘢。我們order咗沙律菜,蔬菜好新鮮,配上意大利黑醋,好 match 又好味。正。主菜安格斯西冷牛扒,牛扒厚肉,肉汁juicy,唔韌,有牛味,好好味。配菜好鮮甜,薯條是闊條,兼且鬆軟脆口。正。安格斯牛肉漢堡包,嘩!原來好大件, 牛肉好厚,麵包和牛肉鬆軟,好juicy,還配有青瓜、酸瓜、蕃茄、菜和芝士。配菜洋蔥圈和薯條,好滿足。好味。芝麻雞翼,外脆內暖。雞肉都幾juicy。好味。係唔錯嘅西餐廳,值得推介。

芝麻雞翼,外脆內暖。雞肉都幾juicy。好味。

係唔錯嘅西餐廳,值得推介。

2022-10-03
2022-10-03 67 浏览
荃灣高質中價西餐 高質西餐小店 位於荃灣千色店附近 地點都算方便及熱鬧 餐廳裝潢簡潔 牆上藝術餐牌介紹 亦都係特色之一👍👍 餐廳選擇都好多 有扒類 飯 意粉 又有pizza店員殷勤有禮 有講有笑 氣氛輕鬆😎晚飯時間 餐廳陸續有好多客人用餐 都幾旺埸 應該有品質保證😆 想試嘅朋友最好預先訂位 😉😉 前菜係三款麵包配黑松露牛油醬 一上枱已經覺得好吸引 麵包配呢個醬汁 散發住黑松露嘅香味 真心好食😋😋 為今晚呢一餐飯打開咗好嘅序幕😎😎 嚟個沙律醒醒胃先🥰煙熏三文魚凱撒沙律$138沙律菜超新鮮 食落索索聲🤣 三文魚大大塊 亦都好新鮮 非常好嘅配搭 相當開胃🥳 香煎帶子配鵝肝菌意大利麵$188大大粒帶子 煎到焦香 加埋鵝肝菌及醬汁 熱辣辣上枱 一食難停😋 推介😉 烤美國極佳級肩胛牛扒$288五成熟牛肩扒 啱啱好 廚師仲細心地幫我哋切開分成五份 食時又方便咗好多 外邊焦香 中間軟嫩 充滿肉汁 點埋黑椒汁 超正😍仲有紅蘿蔔 薯蓉做配菜 分量十足👍👍 食完主菜 仲可以加我鍾意食嘅甜品😋 食完聽日先減肥啦🤣朱古力心太軟配雲呢拿雪糕$78心太軟加香滑嘅雲呢拿雪糕 甜而不膩 我的摯愛🍨😍😍 🎈Visi
荃灣高質中價西餐

仲有紅蘿蔔 薯蓉做配菜 分量十足👍👍

食完主菜 仲可以加我鍾意食嘅甜品😋 食完聽日先減肥啦🤣
朱古力心太軟配雲呢拿雪糕$78
心太軟加香滑嘅雲呢拿雪糕 甜而不膩 我的摯愛🍨😍😍

🎈Vision 8 (荃灣)
荃灣兆和街34號永安樓地舖

kfoodie #hkfood #hkfoodblogger #hkfoodlover #香港美食 #香港必食 #hkfoodpic #hkig #food #foodie #foodstagram #foodblogger #meimei #852food #852foodie
2022-10-01 57 浏览
-餐包(黑松露醬)餐廳提供有三款不同款式餐包,有輕盈薄脆同口感鬆軟再加上香滑?/香濃?嘅特製黑松露醬,配搭一流!-煙三文魚凱撒沙律138凱撒沙律份量十足,煙三文魚份量都唔惹少,每兩啖沙律菜就會食到一塊煙三文魚,一家大細去食都夠,性價比高!-蘑菇意式辣肉腸薄餅 158真 • 薄餅,餅底夠薄夠脆,仲要蘑菇配意式辣肉腸再加上芝士拉絲,重料之餘,都唔會因為餅底覺得好滯,屬高水平之作。-烤美國極佳級肩胛牛扒288出面既牛扒咬到牙痛!呢度就唔係啦!5成熟岩岩好,肉汁豐富,入口軟熟,再配搭靈魂芥末醬,味道十足!-心太軟 配雲呢拿雲糕 78心太軟朱古力味濃,一切開入面d朱古力好似熔岩甘流出黎,打卡一流!又好睇又好食!餐廳環境:4/5食物質素:4.8/5食物外觀:4.5/5
-餐包(黑松露醬)

-煙三文魚凱撒沙律138

食物質素:4.8/5
食物外觀:4.5/5
2022-09-22
2022-09-30 53 浏览
食晚餐同朋友聚下chill 下,食物質素梗係好重要,呢度仲有我哋至愛嘅威靈頓牛柳🥩 威靈頓牛柳🥩經典威靈頓牛柳😍外皮好鬆脆,入面牛柳肉質好軟淋,充滿牛香味 蒜香欖油西洋菜配意大利扁麵🍝酥炸小食拼盤🍟芝麻炸雞翼,又香脆而且肉質juicy,炸魚柳魚肉嫩滑,仲有炸墨魚同脆薯條,拼盤入面好多選擇 心太軟🍮 流心嘅心太軟配雪糕嘅同水果一齊食,簡直係晚餐嘅完美享受😋心太軟流心朱古力入口即溶,配合的温度及時間剛剛好

威靈頓牛柳🥩
經典威靈頓牛柳😍外皮好鬆脆,入面牛柳肉質好軟淋,充滿牛香味

蒜香欖油西洋菜配意大利扁麵🍝

酥炸小食拼盤🍟

心太軟🍮

2022-09-30 849 浏览
臨近生日想食西餐,荃灣好味又有質素既令我諗起兆和街Vision 8,我地間唔中都會黎食,環境都有點情調,適合三五知己朋友,情侶撐枱腳。我地七點到餐廳已經半滿,入座後陸續都有客人到,好快就已經滿座。我地點咗兩個主菜+一個小食,另外加咗餐湯:▫️麵包配黑松露牛油有三種唔同既麵包,香脆又有,鬆軟又有,最驚喜係有我鍾意既食黑松露牛油, 一路食麵包一路食到黑松露味~正~▫️餐湯椰菜花濃濃既椰菜花打成既忌廉湯,香滑順口,配麵包一流。▫️酥炸芝麻雞翼非常香脆可口,外皮脆卜卜,加上香濃芝麻,內裡肉質嫩滑。▫️香煎帶子配牛肝菌意大利麵大大粒帶子,煎得剛好,又唔會靭,意大利粉醬汁剛剛好又唔會過多,一口接一口。▫️蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(野菌汁)係厚切黑毛豬,配菜有椰菜BB+紅蘿蔔,仲有香煎自制薯餅,份量都幾多。豬鞍肉真係燒得剛剛好,切開呈淺粉紅,肉質好淋唔靭,仲有少少果香味。絕對係一間值得推介既餐廳,份量都唔少,我地兩個都食得好飽,味道仲要係好食,荃灣少有既高質素西餐,疫倩而家有少少緩過來,晚飯時間滿座,下次要早少少或者一早訂位先得喇。

我地點咗兩個主菜+一個小食,另外加咗餐湯:

▫️麵包配黑松露牛油

▫️餐湯椰菜花
濃濃既椰菜花打成既忌廉湯,香滑順口,配麵包一流。

▫️酥炸芝麻雞翼
非常香脆可口,外皮脆卜卜,加上香濃芝麻,內裡肉質嫩滑。

▫️香煎帶子配牛肝菌意大利麵

▫️蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒(野菌汁)

• 蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒
位於荃灣兆和街的一間西餐廳,附近的店舖大多都是茶餐廳呢~看了看餐牌,發覺餐廳的菜式款式和配搭也很少見,感覺特別,充滿新鮮感,值得一試! 點餐後,職員首先送上餐包,有三種不同口感的麵包。分別是香脆的多士🍞、傳統法包🥖和鬆軟的麵包 🫓配上非常獨特的黑松露牛油😍。本來已經香滑的牛油加上黑松露更添香味,雙重味道層次,不得了! 職員服務很好,時刻主動幫我們添加水,吃下一道菜式又幫我們換上乾淨的餐碟。餐桌上還有提供紙巾和濕紙巾,非常貼心❣️ ♡酥炸小食拼盤$118有炸魚、薯條🍟、魷魚圈和雞翼~炸得金黃酥脆,炸粉不會過厚,配上三種醬汁分別是茄醬、沙律醬和黑松露醬。三種醬汁輪流點來吃,味蕾的享受!總有一種口味合你心意😍 ♡蒜片欖油西洋菜配意大利扁麵$118🍝特別少有的菜式扁麵很有口感,而整個麵都充滿蒜片欖油的香味,加上用了幼嫩的西洋菜,感覺清新。♡蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒$268 🥢心點🥢可選配黑椒汁/紅酒汁/野菌汁/芥末籽汁單單是醬汁,已經可以看餐廳的心思了~除了黑椒汁,還有少有的紅酒汁、野菌汁和芥末籽汁呢! 這次我們選了配紅酒汁🍷,味道易入口而且帶有紅酒的香氣。豬鞍扒口感非常正!肥瘦比例適中,而且很
位於荃灣兆和街的一間西餐廳,
附近的店舖大多都是茶餐廳呢~
看了看餐牌,
發覺餐廳的菜式款式和配搭也很少見,
感覺特別,充滿新鮮感,值得一試!

點餐後,職員首先送上餐包,
有三種不同口感的麵包。
分別是香脆的多士🍞、傳統法包🥖和鬆軟的麵包 🫓
配上非常獨特的黑松露牛油😍。
本來已經香滑的牛油加上黑松露更添香味,
雙重味道層次,不得了!

職員服務很好,時刻主動幫我們添加水,
吃下一道菜式又幫我們換上乾淨的餐碟。
餐桌上還有提供紙巾和濕紙巾,非常貼心❣️

酥炸小食拼盤

♡酥炸小食拼盤$118
有炸魚、薯條🍟、魷魚圈和雞翼~
炸得金黃酥脆,炸粉不會過厚,
配上三種醬汁分別是茄醬、沙律醬和黑松露醬。
三種醬汁輪流點來吃,味蕾的享受!
總有一種口味合你心意😍

♡蒜片欖油西洋菜配意大利扁麵$118
🍝特別少有的菜式
扁麵很有口感,
而整個麵都充滿蒜片欖油的香味,
加上用了幼嫩的西洋菜,感覺清新。

♡蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒$268 🥢心點🥢
可選配黑椒汁/紅酒汁/野菌汁/芥末籽汁

單單是醬汁,已經可以看餐廳的心思了~
除了黑椒汁,還有少有的紅酒汁、野菌汁和芥末籽汁呢!

這次我們選了配紅酒汁🍷,
味道易入口而且帶有紅酒的香氣。
豬鞍扒口感非常正!肥瘦比例適中,
而且很容易切,可見肉質多麼軟稔,
吃下肉味濃郁,充滿黑毛豬的油香味 ~
豬鞍扒下是塊芝士味的薯蓉扒,
口感幼滑,味道非常特別啊!
伴碟更用上少見的小椰菜,
咬下去充滿鮮甜清新的蔬菜汁,
而且十分爽脆。

♡心太軟配雲呢拿雪糕$78 🥢心點🥢
是餐廳的自家製甜品🍰
濃郁的朱古力味🍫,
配上冰涼的雲呢拿味雪糕。
療癒的流心效果,
為這頓完美的畫上句號💕

✔️餐廳設加一服務費
酥炸小食拼盤
  • 餐包
先嚟一籃麵包,以為平平無奇,原來充滿驚喜😍,三款麵包,各有特色,有香脆嘅,有暖暖鬆軟,有煙韌的V8經典蟹餅沙律🥗酥脆嘅蟹餅入面係爆滿嘅絲絲蟹肉,外脆內軟,鮮味滿溢🤤🥩烤美國極佳級肩胛牛扒五成熟嘅肩胛牛扒,肉色紅潤😍 食落好柔軟嫩滑,肉味香濃。伴碟有煎好香嘅芝士忌廉薯仔😋,及色彩繽紛嘅蔬果🥕小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽上面有厚又大件嘅海膽,混入意大利飯一齊食,夠creamy 又鮮味,仲會食到香濃嘅芝士味😌,加上切粒嘅西蘭花🥦,及軟嫩鮮味嘅小元貝,味道豐富有口感😋 心太軟配雲尼拿雪糕呢個心太軟真係好流心🍫,朱古力味濃郁,配冷凍嘅雪糕,冷熱口感好過癮🤪

V8經典蟹餅沙律🥗
酥脆嘅蟹餅入面係爆滿嘅絲絲蟹肉,外脆內軟,鮮味滿溢🤤

🥩烤美國極佳級肩胛牛扒

心太軟配雲尼拿雪糕