2023-07-22 374 浏览
其實好耐之前都想試這間在荃灣的西餐廳,今次終於可以試到。呢間餐廳喺荃灣都有名氣,所以我哋都早一日book定枱。餐廳不是很大,雖然每張枱嘅間距好細,但座位尚算舒適的。今次同友人二人來到,叫了餐廳的招牌威靈頓牛柳,蘋果金寶伴雲呢拿雪糕,再加一個Parma Ham pizza.首先,說說招牌的威靈頓牛柳,一上枱時,牛柳的外觀也很特別,是一個圓圓的麵包。不知道是不是切法不同,切一半後外面酥皮碎了一碟。這個威靈頓牛柳主要是用酥皮包着滿門黑松露醬的牛柳,吃起來味道很濃,牛柳也很鮮嫩有肉汁,不過酥皮吃多還是有有點膩,可能是牛油的關係,不過味道是好的。至於個parma ham pixza, 相對上好有驚喜。上碟時熱辣辣,個薄餅皮博博的而且好脆,一咬落去成口芝士,再夾住火腿和火箭菜,真係好好食。比起牛扒,我更鍾意這個Pizza。另外也要推介這間餐廳的招牌菜,蘋果金寶倍雲呢拿雪糕。凍凍的雪糕,配上暖暖的肉桂蘋果粒,是一個很好的配搭,也值得大家一試。

威靈頓牛柳

威靈頓牛柳

蘋果金寶配雲呢拿雪糕
  • 蘋果金寶配雲呢拿雪糕
2023-07-21 52 浏览
整體黎講係一間比較溫馨既街坊西餐廳☺️適合朋友們聚會 傾計👯‍♀️有三種唔同嘅法包 配有黑松露醬🥖比較香脆 唔硬 適合香港人口味 🫶威靈頓牛柳($368 +1)薄脆嘅酥皮內有冬菇粒整成嘅醬料 好香菇味 包住牛柳 包住牛肉嘅鮮味 值得推薦😋另外仲有 椰菜仔 紅蘿蔔伴碟 芝士焗切成片嘅薯仔 好好味😗鮮菇蜆茄醬燴意大利麵 ($168+1)蕃茄醬加上切粒嘅蕃茄 好入味😜蜆肉絕對冇偷工減料 足足有半打🤗洗得乾淨 完全冇沙 食得安心😸田園沙律($138+1)沙律非常豐富新鮮 有牛油果 🥑黃色橙色既蕃茄仔 🍅沙律菜 🥗混合酸酸甜甜嘅柚子醋 變得易入口 又飽肚😇食草都食得好滿足🤩

威靈頓牛柳($368 +1)

鮮菇蜆茄醬燴意大利麵 ($168+1)

田園沙律($138+1)

2023-07-21 52 浏览
位於千色匯, 荃灣街市街附近, 兆和街頭主打意大利菜嘅西餐廳, 有自家製Pizza, 意粉, 牛扒和生蠔等選擇。今晚同老公二人世界先。跟餐會有籃麵包, 有切片麵包薄脆, 墨西哥包, 法包, 三款麵包都有唔同口感, 再配黑松露牛油, 不油不膩, 又香濃, 塗係麵包上食都覺得高級啲呀!是日餐湯係甘筍忌廉湯, 味道都濃郁, 甘筍磨到好細滑, 忌廉味亦好有奶香味, 味道十分濃郁, 好好味!小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽 - $218燴意大利飯外軟內韌, 火喉控制得好好, 唔會好濕, 加上粒粒小元貝, 令口感更豐富, 飯面仲有兩舊海膽, 海膽好新鮮, 味道濃郁, 配上燴飯, 味道更上一層樓, 呢個好驚喜啊!啖啖元貝又creamy 西蘭花汁, 再加埋芝士, 好juciy。蘋果木燒牛肋骨 - $328呢款係打卡菜, 上菜時店員會倒啲榛子酒牛肋骨上面, 再點火, 燒著榛子酒時香味不斷。 火燒約一分鐘後, 牛肋骨燒完好香, 面仲有焦香, 用刀切開係嫩粉紅肉色, 但都乾身鬆軟, 入口有陣陣酒香但又有少少甜味, 整條牛肋條邊旁脆, 肉心腍, 筋位有嚼口, 多重口感, 配有薄荷香草味醬汁, 但可以

小元貝西蘭花忌廉汁燴意大利飯配加拿大海膽 - $218

蘋果木燒牛肋骨 - $328
呢款係打卡菜, 上菜時店員會倒啲榛子酒牛肋骨上面, 再點火, 燒著榛子酒時香味不斷。 火燒約一分鐘後, 牛肋骨燒完好香, 面仲有焦香, 用刀切開係嫩粉紅肉色, 但都乾身鬆軟, 入口有陣陣酒香但又有少少甜味, 整條牛肋條邊旁脆, 肉心腍, 筋位有嚼口, 多重口感, 配有薄荷香草味醬汁, 但可以唔洗點, 因味道都夠濃烈。仲有沙律菜, 配有較濃稠嘅意大利黑醋, 甜底帶微酸。

2023-07-19 124 浏览
今晚在荃灣千色店買完東西,突然想食西餐,上網發現這家Vision 8好像不錯,於是來試試水準。餐廳環境裝飾時尚,燈光有情調,平日晚市亦全院滿座,記得要先訂位。餐牌選擇眾多,有前菜、沙律、意粉、Pizza、主菜、甜品等。餐包點餐後侍者立即送上熱烘烘的餐包,三款不同口感的麵包,配上餐廳自家製的香草蒜香牛油,輕輕一蘸,十分開胃。是日餐湯是日餐湯是蕃茄菜湯,味香色濃,一呷蕃茄味道香濃,鮮香酸爽,全是真材實料以各種蔬菜熬出的味道。酥炸小食盤先點一客小食拼盤,有炸魚、魷魚圈、雞翼及薯條,份量十足,而炸魚尤其外脆內嫩,配以三種不同口味的醬汁,令不同食材的口感與味道,有變化不一的驚喜。蘑菇意式辣肉腸薄餅點了一客Pizza,吃得出是店家自製的薄餅批底,批底厚薄適中,外層香脆同時內裡鬆軟,加上大量芝士,以及香辣惹味的辣肉腸,一流。香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵最後點一客意粉,香煎比目魚煎得香脆,而肉質呈一梳梳的厚實口感,配以極幼的天使麵意粉,口感豐富,菠菜忌廉汁煮透入味,豐饒的口味之中帶點清爽,每一啖都滋味豐美。

2023-07-19
2023-07-15 55 浏览
呢間西餐係第二次食嚕🍄叫咗炸魷魚圈、一個意粉同埋豬鞍扒🐽照樣有湯有包setttt😌•炸魷魚圈好酥脆~熱辣辣咁上好正!叫咗個蜆蕃茄意大利粉,酸酸尾尾好開胃。不過我最鍾意食嘅,都係佢嘅蘋果木燒豬鞍扒~呢個係第二次叫🌝🌝正~好香嘅味,肉質都仍然維持到高水準,所以呢個係翻叫成功👍🏻👍🏻•不得不提餐廳嘅職員服務真係好好👍🏻話說見到附近有啲難搞既客人,但係餐廳職員EQ非常高,好佩服🫶🏻
呢間西餐係第二次食嚕🍄
叫咗炸魷魚圈、一個意粉同埋豬鞍扒🐽
照樣有湯有包setttt😌

炸魷魚圈好酥脆~熱辣辣咁上好正!
叫咗個蜆蕃茄意大利粉,酸酸尾尾好開胃。
不過我最鍾意食嘅,都係佢嘅蘋果木燒豬鞍扒~
呢個係第二次叫🌝🌝正~

不得不提餐廳嘅職員服務真係好好👍🏻
2023-07-14 70 浏览
今日比住荃灣嘅朋友帶咗我去呢間平民西餐廳食飯,但佢來頭一啲都唔細!聽講係由有超過20年經驗嘅酒店大廚打理🫢食物水準有保證。蘋果木燒牛肋骨🥩 $328面頭燒得蕉香,切開之後內裡係好靚嘅粉紅色,賣相💯香煎帶子牛肝菌配意大利麵🍝 $188帶子煎得非常香,而且好大粒,醬汁濃厚能夠掛喺麵條上面👍🏻蘋果金寶🍎 $78平時食開嘅金寶都係比較碎同細粒,呢個竟然係大大粒方形,有咬口之餘保留咗酥脆嘅口感🥰💯

蘋果木燒牛肋骨🥩 $328
面頭燒得蕉香,切開之後內裡係好靚嘅粉紅色,賣相💯

香煎帶子牛肝菌配意大利麵🍝 $188
帶子煎得非常香,而且好大粒,醬汁濃厚能夠掛喺麵條上面👍🏻

蘋果金寶🍎 $78
2023-07-12 68 浏览
今晚去試一試朋友介紹荃灣一間隱世西餐,荃灣太多食肆,呢間西餐廳坐位唔算多,裡面既菜色亦唔係話好特別,可能未食過既人會話’好多西餐廳都有喇!‘蕃茄水牛芝士配意大利香草醬$98~個香草醬好香,帶出水牛芝士淡淡既香味香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵$168~菠菜忌廉汁食落去唔會好漏,比目魚煎到脆卜卜,Mix埋天使麵一齊食,好鬼正蜜汁燒德國咸豬手~侍應國歌好用心介紹,上菜時,手持一杯烈酒,仲俾我哋聞下,好香既榛子味,將酒倒喺豬手表面在點火,好香呀!炸雞翼- 正常表現煙三文魚Pizza~同侍應哥哥反映,如果Pizza個皮脆啲就好,侍應哥哥話下次可以要求。原來個Pizza皮係廚房師傅每日搓皮,所以Lunch無得食架😊甘筍湯-好creamy 餐包~呢個餐包同出邊用嘅發酵方法比較特別,連麵包鋪師傅睇到個包有咁多窿窿,就知道好鬆軟啦!白酒好味抵飲

蕃茄水牛芝士配意大利香草醬$98
~個香草醬好香,帶出水牛芝士淡淡既香味

香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵$168

好味抵飲

2023-07-11
  • 餐前麵包
2023-07-08 54 浏览
平時係荃灣多食地道野食 ~西餐廳反而比較少~原來都幾近平時搭小巴既地方~餐包~有3款軟硬脆都有 ~軟身既白餐包幾好味 牛油仲係黑松露牛油~ 好香餐湯味道都濃郁~蜜汁烤豬手都算大份~上碟時, Hazelnut 冧甜淋面 再點火~令到面層脆中帶軟仲有甜酒香~ 肉質幾林,肥瘦適中,幾好味~配埋酸菜好開胃!侍應會拎走再切好 上菜~鮮菇蜆茄醬燴意粉醬汁好充足,菇同茄醬洋蔥撈勻幾入味,又開胃~ 酥炸生蠔三粒小食,過下口癮,外層酥酥脆脆~
平時係荃灣多食地道野食 ~
西餐廳反而比較少~
原來都幾近平時搭小巴既地方~

餐包~有3款
軟硬脆都有 ~
軟身既白餐包幾好味
牛油仲係黑松露牛油~ 好香

餐湯味道都濃郁~

蜜汁烤豬手
侍應會拎走再切好 上菜~

鮮菇蜆茄醬燴意粉
醬汁好充足,菇同茄醬洋蔥撈勻幾入味,又開胃~

酥炸生蠔
三粒小食,過下口癮,外層酥酥脆脆~
2023-07-05
2023-07-08 63 浏览
一早訂咗位慶祝生日,餐廳距離荃灣地鐵站好近,成條街都係專門食嘢,入到去啲staff 好細心同有禮貌。首先叫左蕃茄水牛芝士配意大利香草醬,水牛芝士的滑嫩口感搭配上香濃的蕃茄醬和清新的香草醬,讓味蕾獲得了一次美妙的享受。重量級美國肉眼(紅酒汁),五成熟剛剛好,牛味香濃。鮮茹蜆茄醬燴意大利麵,麵條煮得剛剛好,口感彈牙,配上鮮美既蜆和茄醬的酸甜味道,仲有小小菇味。最後甜品係心太軟配雲呢拿雪糕,流心朱古力但外層有可以脆脆的,加埋雪糕,一凍一熱,好有口感。

重量級美國肉眼(紅酒汁),五成熟剛剛好,牛味香濃。

2023-07-06 53 浏览
今次黎到荃灣覓食😋搵到呢間主打意菜嘅西餐廳🍽️酥炸小食拼盤 $118拼盤有炸雞翼 炸魚柳 魷魚圈同炸薯條 每一款都炸得酥脆金黃 Q彈魷魚圈嘅同炸薯條口感香脆 忍唔住係咁食😂🍽️蘋果木燒牛肋骨 $328一上到枱店員就會淋上榛子冧酒再點火 令牛肋骨表層變得焦脆 散發住陣陣榛子香😶‍🌫️ 而牛肋骨用左18個鐘以蘋果木慢煮熏燒而成 肉質十分軟腍😋 🍽️香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵 $168比目魚煎到金黃色 肉質軟嫩 菠菜忌廉汁奶香味濃郁🤗 同天使麵好夾🍽️是日餐湯 - 粟米濃湯 $42粟米濃湯味道濃郁口感好rich 有甜甜嘅栗米味~
今次黎到荃灣覓食😋搵到呢間主打意菜嘅西餐廳

🍽️酥炸小食拼盤 $118

🍽️蘋果木燒牛肋骨 $328

🍽️香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵 $168

🍽️是日餐湯 - 粟米濃湯 $42
粟米濃湯味道濃郁口感好rich 有甜甜嘅栗米味~
  • 蘋果木燒牛肋骨
2023-07-04 44 浏览
餐廳嘅環境及氣氛都好適🈴️朋友餐聚或節日慶祝,呢度嘅餐包更加係意想不到咁好食,麵包有三款口味,分別係香脆嘅薄片多士,鬆軟➕酥鬆嘅麵包,搽埋牛油🧈食就更美味是日餐湯飲落🈶粒粒肉碎,味道唔會太過鹹,剛剛好蕃茄水牛芝士配意大利香草醬水牛芝士屬於淡芝士,蕃茄新鮮又冇腥味,面層有意大利香草醬,口感非常清新蘋果木燒牛肋骨侍應會加上榛子酒再點上火,即時有火焰效果,牛肋骨面層嘅肉有焦香味,肉質香滑,點上醬汁就更惹味😋磨姑配意式辣肉腸薄餅Pizza 底係薄脆批,仲有好多辣肉腸同芝士🧀️,食落好滋味

是日餐湯飲落🈶粒粒肉碎,味道唔會太過鹹,剛剛好

蕃茄水牛芝士配意大利香草醬

蘋果木燒牛肋骨

磨姑配意式辣肉腸薄餅
2023-07-03 71 浏览
Vision 8 (荃灣)荃灣兆和街34號永安樓地舖-今晚同屋企人去荃灣食西餐,呢間餐廳之前已經試過,餐廳環境好有feel,坐得舒服,坐得舒服之餘員工又友善,性價比高-野菌黑松露忌廉湯$78黑松露味好香,有好多蘑菇好足料-酥炸小食拼盤 $118小食拼盤分別有炸魚薯條,芝麻雞翼同埋魷魚圈,由於係即叫即炸嘅關係,所以好金黃香脆😋-香煎帶子配牛肝菌忌廉汁燴意粉 $188一共有三粒煎過嘅帶子,用牛油煎香完之後嘅帶子非常鮮嫩,意粉軟硬適中,有好多sauce🫶🏻-烤豬手配德國酸椰菜 $238 烤過嘅豬手表皮金黃香脆,肉質鮮嫩,配埋孫椰菜可以中和油膩,用榛子油燒過更加香,着火嗰下仲可以打卡!

Vision 8 (荃灣)
荃灣兆和街34號永安樓地舖
野菌黑松露忌廉湯$78
黑松露味好香,有好多蘑菇好足料
酥炸小食拼盤 $118
香煎帶子配牛肝菌忌廉汁燴意粉 $188
烤豬手配德國酸椰菜 $238
.荃灣有一間開左超過9年既西餐廳 我結婚前住荃灣都好鍾意同屋企人食😋性價比好高 而且好有質素 大份又好食今次終於帶老公去食😋首先有餐湯同麵包 配香蒜牛油🧈麵包熱上最抵讚 食落絕對拍得住高級餐館餐湯係香草忌廉湯 好大碗 飲完已經有啲飽😂.叫左酥炸芝麻雞翼做小食 即叫即炸 非常香脆 最喜歡有連埋雞翼尖既位 食落特別香 入面既雞肉仲keep到嫩滑.老公就要蜜汁烤豬手 好有睇頭呢~店員會係你面前用火槍再燒下隻豬手 之後先會再幫手切件🫶🏻食落比想像中軟腍 而且好多肉 如果蜜汁再多啲就完美😋一定會更香濃.我就要左香煎帶子配牛肝菌意大利麵呢個巨好食啊~意大利麵非常掛汁 而且好濃郁配左3隻大帶子 牛肝菌可中和一下油膩感意大利麵都有少少韌勁 唔會淋到一pat咁.估唔到咁耐無食 質素都仲keep到呢🤍
性價比好高 而且好有質素 大份又好食
今次終於帶老公去食😋
首先有餐湯同麵包 配香蒜牛油🧈
麵包熱上最抵讚 食落絕對拍得住高級餐館
餐湯係香草忌廉湯 好大碗 飲完已經有啲飽😂

叫左酥炸芝麻雞翼做小食 即叫即炸 非常香脆
最喜歡有連埋雞翼尖既位 食落特別香
入面既雞肉仲keep到嫩滑

老公就要蜜汁烤豬手 好有睇頭呢~

我就要左香煎帶子配牛肝菌意大利麵
呢個巨好食啊~意大利麵非常掛汁 而且好濃郁
配左3隻大帶子 牛肝菌可中和一下油膩感
意大利麵都有少少韌勁 唔會淋到一pat咁

估唔到咁耐無食 質素都仲keep到呢🤍
2023-06-29
2023-07-03 52 浏览
約左朋友喺荃灣行街,餐廳喺千色店附近,8:30pm左右到,唔多人坐得舒服喎~自己係超級中意食麵包!!上枱時仲有溫度,都已經加分👍🏾 仲配黑松露牛油,朋友話松露味好香酥炸生蠔($58/3件)很邪惡的starter熱到辣口,好crunchy證明係即炸🤣蕃茄水牛芝士配意大利香草醬($98)無叫salad但想食啲蔬菜類蕃茄夠新鮮,配芝士很fresh很開胃西班牙風乾火腿薄餅($158)pizza好足料,每一個slice都有一大塊ham!而且cheese係有9c效果,滿足蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒($268)塊扒好厚,煎成點就要考功力喇一路切,都見到啲肉汁流出黎,唔會乾真真,都唔會un! 至於伴碟嘅薯蓉都好食、有啲薯仔一片片增加口感Apple Crumble ($78)原來個甜品咁靚嘅,又唔會太甜,今晚真係好happy______________________________✔️服務好✔️近千色店,地點易搵✔️甜品有心思

自己係超級中意食麵包!!上枱時仲有溫度,都已經加分👍🏾
仲配黑松露牛油,朋友話松露味好香

酥炸生蠔($58/3件)
很邪惡的starter
熱到辣口,好crunchy證明係即炸🤣

蕃茄水牛芝士配意大利香草醬($98)
無叫salad但想食啲蔬菜類
蕃茄夠新鮮,配芝士很fresh很開胃

西班牙風乾火腿薄餅($158)
pizza好足料,每一個slice都有一大塊ham!
而且cheese係有9c效果,滿足

蘋果木燒西班牙黑毛豬鞍扒($268)
塊扒好厚,煎成點就要考功力喇
一路切,都見到啲肉汁流出黎,唔會乾真真,都唔會un!
至於伴碟嘅薯蓉都好食、有啲薯仔一片片增加口感

Apple Crumble ($78)
原來個甜品咁靚嘅,又唔會太甜,今晚真係好happy

✔️服務好
✔️近千色店,地點易搵
✔️甜品有心思
2023-07-02 494 浏览
這次去到荃灣覓食,去了家義式餐廳吃東西。餐廳位於兆和街地鋪,環境簡約西式裝修,播放著樂隊音樂,令人感覺悠閒寫意☺️。食物的選擇有很多,食物份量大份,可以跟朋友分享來吃🙈。-▪︎蘑菇配意式辣肉腸薄餅 HKD$58這個是薄身版本,所以口感較香脆。熱辣辣半融化的芝士,有拉絲的效果🤤。蘑菇配辣肉腸挺有嚼感,味道微辣惹味。薄餅是預先切開,吃起上來挺方便😆。-▪︎香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵 HKD$168魚肉是厚身版本,肉質嫰滑帶點油脂,所以感覺挺香口的😝。用菠菜製成的忌廉汁,質感濃稠香滑,令到賣相較吸引。天使麵質感剛好,吸入醬汁吃起來感覺濕潤,個人較喜歡多醬汁的🤭。-▪︎威靈頓牛柳 HKD$368當酥皮遇上牛柳,交織成新的造型,吃起上令口感豐富。先吃到很香牛油味的酥皮😍,形成外脆內軟的口感。牛柳賣相約七分熟,肉質嫰滑牛味重,肥瘦均勻帶點肉汁。-▪︎蘋果金寶 HKD$78甜品可以寫上祝福字句,我們沒有想寫的,店家就畫上自家LOGO和圖案☺️。熱辣辣的很香蘋果味,上層是香脆的金寶粒,口感香脆挺香牛油味。下層是有肉桂香味的蘋果粒,味道酸酸甜甜😚。另有香草雪糕,冰火交融的口感更特別。-

這次去到荃灣覓食,去了家義式餐廳吃東西。

▪︎蘑菇配意式辣肉腸薄餅 HKD$58

▪︎香煎比目魚配菠菜忌廉汁燴天使麵 HKD$168

▪︎威靈頓牛柳 HKD$368

▪︎蘋果金寶 HKD$78

另有香草雪糕,冰火交融的口感更特別。

2023-06-28