Via Tokyo係我其中一個comfort dessert嘅地方😍通常係附近食完野就會想過黎食雪糕!.見佢最近出左個烏龍茶系列又想試了~~烏龍茶芭菲 ($81)烏龍茶比平時嘅雪糕無咁企身 呢款溶得比較快🤣🙈烏龍味dap dap下會慢慢係味蕾散發出黎咁!鍾意食芭菲係因為每一層都有唔同口感配搭 食完真係大滿足!.生果焙茶雪糕白玉餡蜜 ($59)食咁多次都大愛佢嘅雪糕!鍾意佢焙茶味雪糕味道真係超級濃郁😳然後個texture有好厚身,偏茶味>奶味!同埋上面嘅生果都好新鮮 酸酸甜甜配雪糕剛好~最正係仲有黑蜜可以淋上面 香甜又不帶半份甜膩!.唔知幾時又有新野!一定會同朋友再黎呢hahaha
見佢最近出左個烏龍茶系列又想試了~~
烏龍茶芭菲 ($81)
烏龍茶比平時嘅雪糕無咁企身 呢款溶得比較快🤣🙈
烏龍味dap dap下會慢慢係味蕾散發出黎咁!
鍾意食芭菲係因為每一層都有唔同口感配搭 食完真係大滿足!

生果焙茶雪糕白玉餡蜜 ($59)
食咁多次都大愛佢嘅雪糕!
同埋上面嘅生果都好新鮮 酸酸甜甜配雪糕剛好~
最正係仲有黑蜜可以淋上面 香甜又不帶半份甜膩!

唔知幾時又有新野!一定會同朋友再黎呢hahaha
2018-11-11 56 浏览
茶是根本! 用茶嚟做雪糕更加應該要有茶味, 唔好煩一次過試曬三款雪糕,牛奶雪糕、綠茶雪糕同培茶雪糕。 焙茶味夠濃,綠茶味夠香。鍾意黃豆粉加黑糖嘅味道, 感覺黃豆粉同綠茶味好相夾。 我個芭菲杯一望落去就知道係影相位啦。 食日本雪糕最欣賞佢哋可以叫埋咖啡或者茶,因為配茶嘅話可以令到呢個甜品會咁膩口。 via tokyo好generous,一個茶37蚊,原來係一壺,可以兩個人分,期間仲可以不斷加熱水。份量仲好多添,真係食甜品當真要另一個胃,才可以完全handle到。今日令到一個事件就係,影雪糕想記得要快! 我影嗰啲雪糕每個都好似比薩斜塔一樣……

2018-11-08 55 浏览
今日出銅鑼灣食lunch~行街,特意消耗體力同埋消化下之後去Via Tokyo坐低食個下午茶~嘆下抹茶,焙茶!!以前每次同老公食都系唔洗諗一人一杯抹茶同焙茶加白玉!後來不段的加入新口味,今日我地終於試新野~下午茶餐由$58-95~可選日本煎茶/焙茶,好耐無飲焙茶了,好喜歡焙煎的味道~茶味香濃而不苦澀!軟雪糕可選,牛奶/抹茶/焙茶/牛奶抹茶Mix/抹茶焙茶Mix~我地簡左焙茶,味道依舊咁正,一口接一口,配埋紅豆蓉同白玉食,好快食哂!蕨餅配上黃豆粉與黑糖醬~晶瑩剔透~口感QQ的有咬口!抹茶卷+$5轉抹茶芝士蛋糕,非常綿滑,抹茶味重微微帶點芝士味,很特別第一次食海綿蛋糕做底層的芝士蛋糕~整件口感味道很配!熱朱古力奶,R$34,L$39,我呢杯大朱古力,還細心地拉左花,好可愛既啡色熊!!朱古力非常香濃,一直沿著杯邊飲,唔捨得整走拉花~~飲完都幾飽!

一口接一口,配埋紅豆蓉同白玉食,好快食哂!

蕨餅配上黃豆粉與黑糖醬~晶瑩剔透~口感QQ的有咬口!

2018-11-07
下午茶
2018-11-07 157 浏览
被門口的綠茶卷蛋同綠茶芝士蛋糕所吸引綠茶控必到日系甜品餐廳雖然餐廳細細但係雪糕甜品款式甚多選擇跟餐嘅雪糕是細碗一些的但都好夠滿足綠茶控心情揀左煎茶雪糕是綠綠的如果揀焙茶會茶味再濃一些焙茶雪糕是淺啡色的有兩粒芋圓同少少紅豆蓉可以中和雪糕略帶少許香茶的澀味黃豆粉配抹茶牛奶雪糕茶味無咁單一多左牛奶香濃的味道加上黃豆粉的豆香香醇溝合一起好配合近睇件蛋糕都感受得到佢好軟綿綿視覺都能感受得到佢嘅質感中間個厚厚綠茶慕絲完全滿足到綠茶控口感非常之濃厚淡淡嘅綠茶味加上香濃嘅芝士味呢個茶香味遠距離已經聞到陣陣綠茶幽香茶味略帶少許澀剛好中和返蛋糕的甜味食蛋糕必配綠茶否則一定後悔但單叫綠茶卷蛋蛋糕都係$40而綠茶芝士蛋糕都係$48坐低輕輕鬆鬆食件cake都好抵又或者外買一杯雪糕拎走

被門口的綠茶卷蛋同綠茶芝士蛋糕所吸引

Matcha  Roll cake
Uji  Matcha  Cheesse  cake
Matcha
2018-11-07 183 浏览
同阿妹行完IKEA就去Via Tokyo食雪糕🍦店內坐位不多,加上星期日假期人多,但等一等都好快有位打開Memu勁多抹茶、培茶系列雪糕,同阿妹一人柯打一客^^蕨餅抹茶雪糕有齊我最愛的口味,熟識我的朋友一定會知道的;阿妹其實都是抹茶控代表 - 生果抹茶雪糕白玉餡蜜雪糕跟左黑糖蜜,應該是配食白玉用的,但我都加落蕨餅旁邊粒栗子上有食就有飲,一杯凍培茶Latte和一杯熱抹茶Latte,熱抹茶Latte味香濃郁,相反培茶Latte就稍遜色了一些Via Tokyo會不時推出限定口味,今期正黑芝麻口味,看來好快要再encore啦
同阿妹行完IKEA就去Via Tokyo食雪糕🍦
店內坐位不多,加上星期日假期人多,但等一等都好快有位

打開Memu勁多抹茶、培茶系列雪糕,同阿妹一人柯打一客^^

蕨餅抹茶雪糕

培茶拿鐵

抹茶拿鐵

2018-10-07
蕨餅抹茶雪糕
抹茶拿鐵
  • Matcha Latte
2018-11-06 97 浏览
呢間甜品店好多人都食過,成日位居openrice同其他飲食平台既榜首,今日終於都有機會黎朝聖。餐廳内裝修比較簡約,除左幾張高枱外,就只有一張長枱,所以客人好多時快快食完就走。黃豆粉白玉紅豆抹茶牛奶雪糕雪糕比其他店鋪既杰身同軟化,抹茶味道係超濃郁。唔知係咪因爲雪糕比較杰身,所以溶化既速度都比較慢,唔會話食到最後個碗都係水。紅豆蓉味道香甜,而且好滑,完全不會膩。黃豆粉加上d黑糖醬味道真係一流,而且成件事好日式。宇治抹茶沙冰沙冰冰涼透心,抹茶味係好濃,又唔會太甜,味道一D都唔會輸比個雪糕,係我飲過既抹茶沙冰入面最好飲既一杯。食完下次係好想再黎食,雖然價錢唔太平,但我覺得佢咁受歡迎係實至名歸。

2018-11-05
宵夜
宇治抹茶沙冰
晚飯過後,想吃一點甜點。又懷念日本的味道,抹茶甜品是首選呢。單是裝修,也覺得充滿簡約日本風的感覺,木製的桌椅,有種溫馨又親切的感覺,餐廳的一邊,是四張高身的桌椅,令一邊是一張十人的大桌呢。。除了木製的家具,抬頭一看,天花板上的吊燈也十分有特色,與鮮明的紅色牆壁形成了一個突出的強烈的對比,幾時尚,又搶眼,精神為之一振。最喜歡餐牌用圖片表達,一看到晚上這樣政治的甜品,立即食指大動。最喜歡餐廳把食物的圖片印在餐牌上,一目了然。。點餐方面,餐廳是一個自助的形式,食客可以到櫃檯自行購買,點選了食品之後,店員便會給你奉上甜品。烏龍茶芭菲$81日本烏龍茶雪糕烏龍茶雪糕、北海道牛奶雪糕紅豆、綠茶蛋糕、蕨餅、米通,最下邊就係焙茶啫喱。喜歡甜品嘅賣相真係一絕,而且佢嘅味道都唔錯。有些人可能會覺得綠茶雪糕有點味道泰龍,想吃一點清新的。。烏龍茶的雪糕,對我來說味道不錯,最起碼味道不會太甜,喜歡茶味雪糕的,一定不要錯過。而且雪糕非常滑溜,米通有咬口,焙茶啫喱味道清香軟綿綿。綠茶蛋糕的綠茶味也算香濃,不過唯一的缺點是口感不算太綿密。宇治抹茶芝士蛋糕 $48本來我哋想叫沒查卷蛋,但我相信塞翁失馬焉知非福,店員推介我

烏龍茶芭菲$81
日本烏龍茶雪糕
烏龍茶雪糕、北海道牛奶雪糕
紅豆、綠茶蛋糕、蕨餅、米通,最下邊就係焙茶啫喱

綠茶蛋糕的綠茶味也算香濃,不過唯一的缺點是口感不算太綿密。

宇治抹茶芝士蛋糕 $48
本來我哋想叫沒查卷蛋,但我相信塞翁失馬焉知非福,店員推介我哋嘗試呢一個芝士蛋糕,綠茶味好濃郁,因為用咗宇治抹茶粉,令我立刻有一種想念日本嘅感覺。芝士蛋糕唔會太甜,再配上一杯特選宇治焙茶,能夠減去芝士蛋糕的膩。

芝士蛋糕配一杯清香的茶,除了煎茶,特選宇治焙茶 $37是一個不錯的選擇,最值得一讚的,是這裏的茶葉10分香濃,而且店員還可以為你加添熱水,坐在一旁,和朋友聊聊天,享受美好的下午。今天才發現日本茶和芝士蛋糕真是一個非常好的下午茶配搭。

黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56
綠茶雪糕一向無敵,今次加上黃豆粉,上面有一層薄薄的黑糖糖漿,黃豆粉夾住綠茶雪糕及黑糖糖漿食三重享受。

整體份量都不小的,有白玉,又有紅豆,連同雪糕一起食,都會有飽的感覺。

2018-11-05 48 浏览
心思思又想食雪糕黎到我最愛之一via Tokyo 今次揀左3點黎 貪佢唔洗點等位平時夜晚黎都要排隊🙈🙈店鋪細細 但裝修都好骨緻好有文青feel 打卡一流野食選擇都幾多最正係每期都有期間限定今期係芒果同焙茶另外 佢同cremia 合作!我即刻放棄芒果叫左cramiaXvia Tokyo Both都係我至愛買外賣仲有買一送一 超平 下次可以再食正常menu 同 少少抺茶蛋糕3色雪糕 cremia X via Tokyo 將我d至愛集於一體Cremia牛奶雪糕 當然係好滑 好rich 勁香牛奶味 如果你係牛奶愛好者 一定要食抺茶雪糕同樣地 雪糕好滑 抺茶味唔苦澀 忍唔住食多幾啖焙茶雪糕每次有我一定叫ge item 因為唔係度度有得食 焙茶茶味更重 有烘焙過ge味道 諗下都想再食今次試埋野飲Cappuccino 用上全脂奶 咖啡更幼滑 咖啡豆濃而不澀 美中不足係冇拉花牛奶抺茶呢杯有拉花 即刻心心眼抺茶鎮店之寶 完全冇得挑剔 加上牛奶絕對係perfect march 下次試埋蛋糕sin
心思思又想食雪糕
好有文青feel 打卡一流

野食選擇都幾多
最正係每期都有期間限定
今期係芒果同焙茶

另外 佢同cremia 合作!
我即刻放棄芒果叫左cramiaXvia Tokyo

牛奶抺茶
呢杯有拉花 即刻心心眼

下次試埋蛋糕sin
2018-11-04 72 浏览
今日lunch time行過Via Tokyo見佢有指定雪糕買一送一🤩🤩之前去過Via Tokyo食甜品,味道係好,但佢嘅除咗有時要等位之外仲有啲貴😔見到買一送一就一定要試下啦😋😋佢買一送一係可以係個餐牌任選兩款,唔使一樣都得,價錢就跟貴個款,好合理👍👍我叫咗一個焙茶雪糕筒同一個抹茶焙茶雪糕筒佢無因為買一送一所以減少咗份量或都降低質素,焙茶同抹茶味而舊香滑😋😋仲有白玉,紅豆同綠茶瘚餅👍👍一人唔使$30,超值👏👏

我叫咗一個焙茶雪糕筒同一個抹茶焙茶雪糕筒

外卖自取
2018-11-03 111 浏览
今晚係希雲街附近食晚飯,打算食埋甜品繼續傾計經過見到呢間主打食雪糕既Via Tokyo, 就入左去啦店內有座位可以堂食,我地坐低揀好左食乜,去收銀點單俾錢,店員稍後就送上甜品我地揀左有Cremia既甜品,因為上次係日本食完覺得好好味!芒果牛奶雪糕芭菲頂係一大杯Cremia 雪糕筒中間係芒果雪糕仲有啫哩 同埋芒果蓉係底部多層次既享受!三色雪糕窩夫我就揀左呢款甜品,可以一次過試晒綠茶、烏龍培茶同Cremia 三款味道!加埋紅豆同丸子,美味!我地仲叫左一件綠茶卷,外面係鬆軟綠茶海綿蛋糕,中間係濃郁既綠茶cream,綠茶控既我覺得係大滿足呀!
今晚係希雲街附近食晚飯,打算食埋甜品繼續傾計
經過見到呢間主打食雪糕既Via Tokyo, 就入左去啦

芒果牛奶雪糕芭菲

2018-11-01
其他
  • 三色雪糕窩夫
2018-11-02 56 浏览
次次經過Via Tokyo本店都沒機會食。今日難得即興約到在銅鑼灣上班的好友陪我食!因為今日是萬聖節。店內添飾了萬聖節的擺設。超可愛!一坐下就見到很多獎狀,果然名不虛傳。我和朋友分別點了下午茶set 12、抹茶拿鐵和三色雪糕窩夫。下午茶set 12 ($95) 包攬了大部分我想食的東西。 1. 蛋卷: 蛋糕鬆軟,忌廉充足!2. 蕨餅: 比我以往食過的蕨餅軟很多。質感比糯米團更濕更粘。建議倒上本身提供的糖漿令味道更豐富。3. 軟雪糕: 我選了綠茶和牛奶mix. 兩者都好夠滑!可惜兩粒丸子都有少少硬麵粉。有點美中不足。4. 熱茶: 我選焙茶。食完雪糕飲能暖暖胃,又能清一清嘴的味道。 店員見我們兩個人,所以好細心比了兩個杯! 👍🏻朋友點的大杯熱綠茶拿鐵($43). 朋友說奶味濃,沒咖啡的苦。不擅長飲苦咖啡的人可以試這個! 至於三色雪糕窩夫($69) 有齊所有口味。前面重覆的不說。我最想稱讚是培茶雪糕,味道最香最濃! 窩夫脆,但建議盡快食。由於我們談話太久,結果軟掉了。今日絕對是萬聖節對自己最好的Treat!

因為今日是萬聖節。店內添飾了萬聖節的擺設。超可愛!

一坐下就見到很多獎狀,果然名不虛傳。

下午茶set 12 ($95) 包攬了大部分我想食的東西。

1. 蛋卷: 蛋糕鬆軟,忌廉充足!

今日絕對是萬聖節對自己最好的Treat!
2018-10-31
下午茶
  • 焙茶雪糕
2018-10-29 122 浏览
烏龍茶芭菲 $81第一次在此店食烏龍茶味雪糕,茶味濃郁,不過太過甜!芭菲內除了有雪糕外,還有烏龍茶味果凍、脆脆米通、抹茶味brownie和餅乾、白玉等。用匙羹由底挖上來,每層都能吃到!不過烏龍茶雪糕相比其他口味較易溶,要快點吃喔!黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56雪糕有濃濃的抹茶味,從來抹茶味都是此店皇牌!黃豆粉配合抹茶雪糕,有一種傳統味道,加上雪糕上淋上的黑蜜和旁邊綿綿的紅豆蓉,將抹茶的苦澀都中和了。抹茶卷 $40光顧多次都是第一次點抹茶卷,蛋糕鬆軟,抹茶不太甜,亦充滿濃厚抹茶味。中間的抹茶忌廉軟滑,整個吃完也不覺膩!宇治抹茶沙冰 $55好喝!抹茶沙冰上面配的雪糕可以選擇其他口味,但太喜歡抹茶了,所以還是選擇了抹茶口味!

烏龍茶芭菲 $81

黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56

抹茶卷 $40

宇治抹茶沙冰 $55
2018-10-28 70 浏览
講起抹茶甜品,香港都有幾間出名既日本過江龍,呢間都吾例外。呢間甜品店系尖沙咀同銅鑼灣都設有分店,但去親都要排隊。今次選擇了銅鑼灣分店,店內裝潢以木調為主,掛上幾盞吊燈,頗有日式格調。呢間甜品店主打抹茶,提供多款抹茶口味的甜品包括雪糕,芭菲,蛋糕,窩夫和其他飲料等等。客人以自助形式購買甜品,店員不消一會就替客人奉上甜品,十分方便。Cremia三色雪糕窩夫 $75恰巧,甜品店正推出與另一著名雪糕品牌icecremia合作,聯乘推出幾款新口味甜品。今次就揀選左呢款cremia三色雪糕窩夫,最大的特色是用上了icecremia的雪糕,有抹茶,培茶和牛奶口味,一次過滿足你三個願望。特別是抹茶和培茶口味的雪糕,帶有一絲絲的茶澀味,濃濃的茶香伴隨著雪糕,茶味突出。外形以不規則圖形的窩夫裹著,入面除了有三色雪糕外,還有經典組合白玉紅豆,十分豐富,一次過品嚐到三種雪糕口味和其他配料既多種口感,確實是大滿足,一試難忘。宇治抹茶芝士蛋糕 $48店內除了芭菲和雪糕外,還有兩款抹茶口味的蛋糕,一款是抹茶卷蛋另一款就是眼前的抹茶芝士蛋糕,十分吸引。抹茶配搭芝士呢種配搭,現時大多飲品都開始加入呢個組合元素,不過蛋糕

Cremia三色雪糕窩夫 $75

宇治抹茶芝士蛋糕 $48
店內除了芭菲和雪糕外,還有兩款抹茶口味的蛋糕,一款是抹茶卷蛋另一款就是眼前的抹茶芝士蛋糕,十分吸引。抹茶配搭芝士呢種配搭,現時大多飲品都開始加入呢個組合元素,不過蛋糕都係第一次嘗試。比例方面70%抹茶加30%芝士的感覺,綿滑的抹茶蛋糕配合cream cheese,同一時間品嚐到抹茶味和芝士的creamy口感,甜而不膩,十分建議嘗試呢款甜品

滿月抹茶芭菲 $81
最後點了一款招牌芭菲,呢款滿月抹茶芭菲,份量十足,雪糕口味可以自行揀選抹茶/抹茶牛奶/抹茶培茶口味,個人比較愛好茶,所以挑選了抹茶培茶雪糕,雙重享受。面層除了擺放兩種雪糕外,還擺放了抹茶蕨餅,原味/抹茶口味白玉等,十分多配料,個人最愛白玉,口感煙煙硬硬,好似食湯圓似的。中間一層擺滿了紅豆和脆米,增加甜度和豐富口感。最底一層放上了類似涼粉口感的黑糖jelly,整體感覺,多種抹茶口味甜品作配搭,每一淡都是幸福的味道。
又到星期5 happy Friday. 更係要食d甜野開心下。via tokyo 一直我心水綠茶雪糕ge地方今日黎到,時間尚早,只有我一枱客人。menu選擇多,花多眼亂,有選擇困難症ge人應該會好痛苦,皆因我都揀左好耐見到有個tea set 有roll cake有雪糕,滿心歡喜可以一次過滿足我2個願望誰不知蛋糕賣光了。又要再揀一次haha。因為堂食,同男朋友最後一人叫左一個雪糕🍨值得留意係佢地不定期會出新口味,上次有黑芝麻,今次係烏龍茶,中意茶味ge我地就叫左烏龍茶筒🍦同一個牛奶綠茶mix 加丸子🍡烏龍茶雪糕筒 $39 評分9/10第一啖已經有淡淡ge烏龍茶香,不太甜,喜歡濃茶味ge朋友一定要試。男朋友食到lamlam脷無停過呢個茶味比培茶更為出色,不會覺得食多2啖就濟mix牛奶綠茶配丸子 $ 54 評分 9/10

烏龍茶雪糕筒 $39 評分9/10

呢個茶味比培茶更為出色,不會覺得食多2啖就濟

mix牛奶綠茶配丸子 $ 54 評分 9/10

2018-10-22
  • 白玉抹茶雪糕
Via Tokyo 在銅鑼灣已經開了一段時間,這家小店最出名就是抹茶甜品。這天路過又走進去吃了!我和朋友都選擇了套餐:已包括了一壺優雅的茶,抹茶甜品及自選軟雪糕(當然還有配料,例如紅豆、米糍)。 套餐1:焙茶 + 牛奶混抹茶軟雪糕 + 抹茶卷蛋 我非常喜歡牛奶混抹茶的軟雪糕,起初怕牛奶雪糕會蓋過抹茶的茶香,但反而牛奶使抹茶軟雪糕本身更香滑。卷蛋滿滿的抹茶忌廉和軟綿綿的抹茶蛋糕在口中,再喝一口焙茶,茶跟甜品就是這樣匹配。 套餐2:煎茶 + 焙茶軟雪糕 + 抹茶芝士蛋糕 第一次吃焙茶味的雪糕和抹茶味的芝士蛋糕~ 抹茶芝士蛋糕吃完也完全沒有膩的感覺。煎茶的感覺較焙茶清幽一點。雪糕我個人還是比較喜愛綠茶味,果然我是個不折不扣的綠茶控哈💚 同場加映:鮮忌廉新地 (Cremia) 很驚喜這裏有Cremia!! (這是一款日本人氣、以鮮忌廉製成的軟雪糕),可以選擇朱古力、士多啤梨或焦糖味。叫了士多啤梨味新地真的很Creamy幼滑,士多啤梨味的Cremia不是到處也吃到。不過因為是鮮忌廉製,要注意容易溶掉喔。 就算沒有到日本,吃頓豐富的日式甜品已經有幸福的感覺。

這天路過又走進去吃了!

套餐1:焙茶 + 牛奶混抹茶軟雪糕 + 抹茶卷蛋

套餐2:煎茶 + 焙茶軟雪糕 + 抹茶芝士蛋糕

第一次吃焙茶味的雪糕和抹茶味的芝士蛋糕~

同場加映:鮮忌廉新地 (Cremia)

就算沒有到日本,吃頓豐富的日式甜品已經有幸福的感覺。