2018-10-26 93 浏览
去銅鑼灣行到又熱又攰 當然搵個地方坐底嘆下甜品! 假日4點幾 要等5分鐘左右位就可以入座! Via Tokyo既食物真係好出色!黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56抹茶雪糕好濃郁 好幼滑 已經不需要多講! 仲有好煙韌既白玉! 滿月綠茶芭菲 $81嗌左太多既綠茶雪糕 所以將呢個轉左焙茶雪糕! 焙茶味真係超級好食 拍得上抹茶味! 仲有好多好多既配料🤤抹茶沙冰 $55又可以飲又可以食 抹茶沙冰係首選! 上面有好多雪糕 而下面就有濃郁既抹茶沙冰🤤 抹茶卷 $40軟林林!入面抹茶忌廉仍然好有抹茶味道 不過$40來說 都係偏貴 但係食返係濟州島綠茶園既味道!

黃豆粉白玉紅豆抹茶雪糕 $56

抹茶沙冰

抹茶卷 $40
抹茶卷

2018-10-23 40 浏览
同老婆喺銅鑼灣行完街,約咗友人食晚飯又未夠鐘,知道附近間 Via Tokyo嘅雪糕唔錯,就決定入去歇一歇順便嘆杯雪糕。店頭面積不算大,一入去已經見到牆上放滿獎牌。餐牌有好多選擇,望落款款都好吸引。三色雪糕窩夫 ($70) - 三色雪糕分别係烏龍茶、牛奶及抹茶雪糕;三款雪糕嘅味道都好香濃,口感creamy, 非常幼滑,配上幼滑紅豆蓉、粉糯的板粟及煙韌團子,以及脆卜卜的脆餅,十分好食!生果抹茶雪糕白玉餡蜜 ($59) - 賣相精緻吸引,抹茶雪糕抹茶味濃,口感十分幼滑,加上多種新鮮嘅生果,幼滑红豆蓉,同粒粒晶瑩剔透嘅餡蜜,好睇又好食!Hot Latte (L) ($39) - 既飲到香滑嘅咖啡,又飲到香濃奶香味, 奶同咖啡嘅比例十分好,讚!Hot Cappuccino (R) ($34) - 泡沫豐富,咖啡香醇幼滑,水準之作!

店頭面積不算大,一入去已經見到牆上放滿獎牌。

餐牌有好多選擇,望落款款都好吸引。

2018-10-23 31 浏览
銅鑼灣挺有特色的日式甜品店{Via Tokyo},每季都有期間限定, 但本人太愛抹茶🍵,所以最後選擇抹茶為主的雪糕和蛋糕,店內所有甜品都是自家製的,所以很有特色!抹茶蛋糕的抹茶十分香濃濃郁,第一啖一食下去的味道已經在口腔內盤旋,而且味道還很持久,抹茶的香氣令人一追再追。而整個蛋糕油很少cream,所以令本人一吃便愛上!至於雪糕,想不到雪糕是那麼多的,再配上綠茶糯米糍,令整個雪糕都更推上一層樓,就算是很細粒糯米糍,都充滿着抹茶幸福的味道。雪糕用了日本牛乳來製造,所以很嫩滑,食落更加有層次分明的口感。這間店的甜品做得很岀色,絕不馬虎,材料搭夠!絕對是飯後甜品的選擇!
2018-10-23 71 浏览
This is the most amazing milk soft serve I’ve had in a while! The ice cream itself is very strong in milk flavour, which has a great aftertaste even after finishing the whole thing. The cone as well, was superb!! It’s not like the ordinary cones, yet it has a very brittle cookie-like texture and it’s pretty sweet. Goes well wity the ice cream!

銅鑼灣既抹茶館,專食抹茶雪糕既地方,via Tokyo,成日都排長龍,最近仲打扮成萬聖節氣氛🎃。芝麻雪糕質感比較實,但芝麻味濃厚,每一啖都有好香嘅芝麻味。宇治抹茶雪糕就抹茶味道濃郁,略帶點甘味。雪糕餅上面有煙韌的白玉丸子口感令人難忘,配合軟滑香甜的紅豆蓉。吃過雪糕,有點甜甜膩、而且腸胃有點冷,正好來一杯滾熱的日本抹茶🍵、焙茶☕️清清腸胃,以及暖身子。這抹茶、焙茶是以小壺上,可以慢慢的自酌自飲,細意品嚐抹茶🍵、焙茶☕️,茶香淡雅,尤其抹茶口味較青,正好為剛才的抹茶雪糕及紅豆的甜味作緩衝。客人可考慮以一口雪榚、一囗熱茶交替品嚐。

煎茶、綠茶
這抹茶、焙茶是以小壺上,可以慢慢的自酌自飲,細意品嚐
煎茶

抹茶🍵、焙茶☕️,茶香淡雅,
綠茶
煎茶、綠茶
煎茶
綠茶
2018-10-21 42 浏览
I’ve always been a HUGE fan of Via Tokyo cuz I’m a massive tea lover. When my friend told me that Via Tokyo has a new Oolong tea flavoured soft serve, I came right away!!We had the oolong tea & milk soft serves, as well as a waffle with 3 different kinds of ice cream on top.The oolong tea one is great, but I prefer the milk one. The milk flavour is extremely strong and it goes perfectly well with the cookie-texture cone which was very sweet as well. hkfoodtour’s official verdict: BEST milk soft

hkfoodtour’s official verdict: BEST milk soft serve in town!
2018-10-21 51 浏览
筆者從不否認自己是一名港女,身為港女又怎會不愛抹茶呢?難得從大西北長征港島區,當然要一氣呵成到銅鑼灣的「Via Tokyo」打個卡。「Via Tokyo」座落在街口的一個小轉角位。這幾年到訪過不同的抹茶甜品店,大家的裝潢都是大同小異:以木材為主材料,行簡約風格。餐廳主打各式各樣的抹茶甜品,形式以蛋糕和雪糕為主。每款甜品的賣相都美輪美奐,令人有選擇困難症呢。筆者和友人點了一個焙茶抹茶mix的雪糕來慢慢品嘗。因為抵達之時,店內客人不多;所以這邊廂點完餐,那邊廂就上餐了。抹茶雪糕較重奶味,奶香中有一絲茶甘味。焙茶雪糕則帶有濃烈茶香味,入口後的回甘非常明顯。把兩者同時放進口品嚐,焙茶的回甘茶味會把抹茶味都蓋掉呢。還有4顆白玉作點綴,有綠有白,令顏色上的配搭更美麗。煙韌的白玉本身是沒有什麼味道的,點上了茶味雪糕頓時生色不少。唯一有少許失望是雪糕吃到一半時,發覺裡邊是中空的。「師奶仔」心態作祟下,心情感到有點不快。
筆者從不否認自己是一名港女

:以木材為主材料,行簡約風格。

餐廳主打各式各樣的抹茶甜品

筆者和友人點了一個焙茶抹茶mix的雪糕來慢慢品嘗
白玉焙茶抹茶雪糕

唯一有少許失望是雪糕吃到一半時,發覺裡邊是中空的
。「師奶仔」心態作祟下,心情感到有點不快
2018-10-20
2018-10-20 42 浏览
銅鑼灣同尖沙咀嘅呢間甜品店,長期都係有長長嘅人龍,不得不佩服甜品愛好者嘅毅力。今日我同朋友揀咗一個非凡忙時間過去,估唔到都要等一陣位,可見鋪頭嘅生意真係唔錯。嚟到呢度,個個人都係專程你食綠茶產品。不過我就建議朋友不如試一試焙茶嘅產品,所以就叫咗一杯沙冰。味道都唔錯啊。茶味非常之香濃,飲下飲下又會覺得有浸奶香,而且上面仲有雪糕,呢杯沙冰加雪糕真係非常豐富。綠茶同牛奶嘅雪糕配搭就非常之多,朋友叫咗一個有白玊配料,一個有脆米配料,兩個都各有特色,加埋紅豆醬一齊食,同綠茶嘅香味好夾,係一個好好嘅甜品。

2018-10-16 99 浏览
見到銅鑼灣有呢間以軟雪糕為主嘅甜品店,佢地嘅甜品款式真係特別多,我淨係係門口見到貼係玻璃上的餐牌,已經好心心眼想入去試仲見到鋪入面有好多食客,就更加想入去甜一甜喇!除左有軟雪糕之外,仲有蛋糕雪糕除左有綠茶味之外,仲有牛奶味同期間限定嘅黑芝麻味總有一款岩你口味餐牌好靚呀以綠茶同牛奶軟雪糕為主的餐牌雪糕款式全部圖文並茂,一目了然其他餐牌都仲有好多選擇期間限定的黑芝麻味好吸引啊餐廳周圍擺了Halloween佈置很有心思抹茶阿法奇朵店員一捧過來已經覺得好靚木盤,木托再加上綠色的抹茶雪糕視覺上都覺得好美味抹茶雪糕不會太甜倒入抹茶鮮奶後雪糕同抹茶鮮奶混合一齊食甜度剛好抹茶味濃Cremia 迷你新地可選朱古力/士多啤梨/焦糖味迷你杯尺寸剛好我選了朱古力味朱古力醬不會太多太甜朱古力脆脆好有口感重點是牛奶味雪糕牛奶味非常濃吃得出北海道牛乳味啊!
仲見到鋪入面有好多食客,就更加想入去甜一甜喇!

除左有軟雪糕之外,仲有蛋糕
雪糕除左有綠茶味之外,仲有牛奶味同期間限定嘅黑芝麻味
總有一款岩你口味

餐牌好靚呀
以綠茶同牛奶軟雪糕為主的餐牌
雪糕款式全部圖文並茂,一目了然

其他餐牌都仲有好多選擇

期間限定的黑芝麻味好吸引啊

餐廳周圍擺了Halloween佈置
很有心思

店員一捧過來已經覺得好靚
木盤,木托再加上綠色的抹茶雪糕
視覺上都覺得好美味

朱古力醬不會太多太甜
朱古力脆脆好有口感

重點是牛奶味雪糕
牛奶味非常濃

吃得出北海道牛乳味啊!

$50 (宵夜)
Cremia  迷你新地
2018-10-15 29 浏览
我總覺得食雪糕令人有一種幸福的感覺,無論工作幾忙,我又重了幾多磅,我依然是粉絲,但現在就要精打細算,若非有質素唔好叫我去,Via Tokyo 出品另一個為補上。著名的牛奶口味、抹茶口味每次來都捨不得錯過,但新出的芝麻似乎又幾好,自家製宇治抹茶蛋糕非常吸引,好彩有個女年青有為,佢是新食力可以幫大忙,一齊分享。夏之限定芒果牛奶雪糕芭菲芒果芭菲是長青,最重要用新鮮芒果肉,最緊要唔酸,完全合格,而且牛奶雪糕香滑,裏面有 mochi,下面底部仲有果肉,很足料。期間限定黑芝麻芭菲完全是另一種風味,黑芝麻雪糕奶味沒有剛才的重,黑芝麻味香,配埋脆粒,餅,曲奇,特別做出口感對比,下半層是芒果雪糕及紅豆,唔會太甜非常美味。宇治抹茶蛋糕我不鍾意抹茶太多太甘,現在份量就剛剛好,蛋糕軟熟,忌廉幼滑,配合得宜。

夏之限定芒果牛奶雪糕芭菲

期間限定黑芝麻芭菲

宇治抹茶蛋糕
2018-10-14 38 浏览
小妹已經不是第一次到這裡來~ 每次累了,就想來這邊坐坐,吃一口冰淇淋🍦這裡的綠茶甜點是必選,因為綠茶狂魔的我也大大愛上!濃濃的綠茶味,有一種令人解憂的魔力!「cremia 迷你新地」冰淇淋依舊的滑跟濃濃牛奶香,配上朱古力醬~一絕👍🏻「阿爾奇朵」特濃咖啡配冰淇淋,從來都是絕配!甜中一點苦,是男朋友最愛,每次來都必點~就說來這裡一定要食綠茶~~~~~這次選了綠茶糕點~還是頭一次試冰淇淋以外的綠茶甜點! 分別點了抹茶卷跟抹茶芝士蛋糕🍰「抹茶卷」抹茶卷中間的Cream,就是滑得不要不要的!!「抹茶芝士蛋糕」芝士味比綠茶味更濃一點

「抹茶卷」抹茶卷中間的Cream,就是滑得不要不要的!!

「抹茶芝士蛋糕」芝士味比綠茶味更濃一點
2018-10-14 52 浏览
Via tokyo 岀品一向是信心保證,不論是抹茶味還是焙茶味,甚至芝麻雪糕都從沒讓人失望。外國友人這次到港,一於帶她試試甜品。原來via tokyo有夏季限定的芒果口味,還要和Cremia crossover! 點了Cremia 芒果牛奶雪糕芭菲($88),共有六層:Cremia雪糕、新鮮菲律賓芒果、自家製芒果雪糕、士多啤梨、吉士醬和最底芒果蓉。最面層的Cremia牛奶雪糕奶香十足,甜而不膩,而且份量很多,佔了接近一半!雖然現在不是芒果當造的季節,但菲律賓芒果粒卻非常香甜,我想店方應該有挑選過吧!芒果雪糕也一如via tokyo一貫水準,芒果味濃郁天然,口感滑溜!至於之後那層本應是士多啤梨啫喱,但因缺貨,所以換成新鮮士多啤梨,不過配搭同樣討好。吉士醬令芭菲口感香滑,最後的芒果蓉令味蕾到最後仍然食到芒果的香甜,確是充滿心思的配搭!其實一客芒果芭菲已經非常足夠兩個人享用,但我們低估了它(加上我貪心想讓外國朋友試多幾款),我們還點了一客三色雪糕窩夫($65)。三色雪糕包括牛奶、抹茶和芝麻。牛奶雪糕其實還好,但和Cremia比較就差太遠了。抹茶依舊濃郁帶回甘,芝麻香濃美味,可惜不能自由配搭,

三色雪糕包括牛奶、抹茶和芝麻。牛奶雪糕其實還好,但和Cremia比較就差太遠了。抹茶依舊濃郁帶回甘,芝麻香濃美味,可惜不能自由配搭,其實焙茶雪糕超級好吃呢!
2018-10-12 66 浏览
身為抹茶控嘅我竟然未試過呢間數一數二嘅日本抹茶雪糕專賣店「Via Tokyo」!今次係專登連飯都唔食走去甜品當正餐~我都覺得自己好過份呀XDMANU太多選擇, 完全花多眼亂咩都想試(我只係影咗一半)期間限定都好吸引啊~~就連飲品都好多得揀coffee or tea 適隨尊便對於心思思, 又有選擇困難症嘅我嚟講呢個 Cremia 三色雪糕窩夫($75) 絕對滿足到我N個願望一次過食到 cremia + 培茶雪糕 + 抹茶雪糕, 仲有d 紅豆 + 白玉丸子, 全部都係我最愛CREMIA唔在講, 又滑又濃佢係比牛奶更有牛奶味嘅雪糕不過亦係溶得最快, 所以我會食佢先抹茶雪糕同培茶雪糕 唔會死甜會有種茶嘅回甘味紅豆綿密, 口感煙韌的白玉丸子,仲有粒栗子真係超級豐富, 份量對女仔嚟講完全可以當正餐啊!如果比起上面個雪糕WAFFLE嚟講抹茶蛋卷$40有D貴不過同樣好食, 蛋糕軟熟, 抹茶忌廉唔會太甜Matcha Latte ($40)估唔到有畫花, 好可愛嘅啤啤, 有加分!Uji Sencha Tea ($37)佢比咗兩隻杯我地應該預咗我2個人分我見佢有好多茶葉, 飲完係可以再加熱水㗎如果2個人同樣

MANU太多選擇, 完全花多眼亂咩都想試
(我只係影咗一半)

期間限定都好吸引啊~~

就連飲品都好多得揀
coffee or tea 適隨尊便

對於心思思, 又有選擇困難症嘅我嚟講

CREMIA唔在講, 又滑又濃
佢係比牛奶更有牛奶味嘅雪糕
不過亦係溶得最快, 所以我會食佢先
抹茶雪糕同培茶雪糕 唔會死甜
會有種茶嘅回甘味

紅豆綿密, 口感煙韌的白玉丸子,仲有粒栗子
真係超級豐富, 份量對女仔嚟講完全可以當正餐啊!

如果比起上面個雪糕WAFFLE嚟講
抹茶蛋卷$40有D貴

不過同樣好食, 蛋糕軟熟, 抹茶忌廉唔會太甜

Matcha Latte ($40)
估唔到有畫花, 好可愛嘅啤啤, 有加分!

Uji Sencha Tea ($37)

佢比咗兩隻杯我地
應該預咗我2個人分

我見佢有好多茶葉, 飲完係可以再加熱水㗎
如果2個人同樣想飲煎茶, 可以叫一壺SHARE, 咁都幾抵WOR!
2018-10-10
2018-10-12 23 浏览
飯後甜品排左20mins左右就入得。舖內大約有16-18個座位。好多人直接買外賣, 省卻排隊時間。焙茶mix抹茶雪糕+糯米糰。兩款雪糕茶味極濃, 質感幼滑, 外觀亦相當吸引但糯米糰與我想像中有d分別無乜味, 煙煙unun, 唔算特別, 食晒會好飽(有7-8粒圍邊), 淺嚐左3粒就算了經開CWB的話, 值得一試喔
飯後甜品

但糯米糰與我想像中有d分別

經開CWB的話, 值得一試喔
2018-10-05
$68 (宵夜)
Via Tokyo已經喺香港開咗一段時間,相信食過嘅人都唔少。Cafe面積唔大,但樓底夠高,感覺舒服。踏入十月,cafe掛滿Halloween裝飾。最值得試嘅係期間限定嘅黑芝麻芭菲。唔少期間限定品都係好睇唔好食,但呢個竟然比主打嘅抹茶仲高質!灰黑色嘅芝麻雪糕上面清楚見到黑芝麻碎,雪糕夠實,食得到新鮮芝麻,而且唔會太甜。配料包括蛋糕、花生糖、芝麻焦糖薄脆、抹茶蕨餅...底層係牛奶同紅豆,成個芭菲味道好match。蛋卷質素可以好參差,而且價錢唔平,幸好今次遇到好嘢~蛋卷濕潤有蛋香,唔會因為多抹茶而鞋口,抹茶甘香味沿自蛋糕。抹茶cream係以淡忌廉做底,味道啱啱好出到抹茶清香而唔甜膩。一開店已經可以叫tea set。最貴嘅set$95。自選蛋糕+軟雪糕+蕨餅+茶。宇治抹茶芝士蛋糕唔係想像中嗰種實cheese cake,抹茶味淡咗啲。不過所用嘅芝士較有鹹香,如果本身鍾意濃芝士嘅人唔會失望。雪糕可以揀扭紋/單味,牛奶、抹茶、焙茶,甚至芝麻都得。比起芝麻味明顯稀好多,比較甜,茶/牛奶味唔算特別濃。但跟餐嚟講都有脆米、白玉之類嘅配料都算係咁。Via Tokyo價錢唔算平,但人頭費只係$30,又可以外

配料包括蛋糕、花生糖、芝麻焦糖薄脆、抹茶蕨餅...

底層係牛奶同紅豆,成個芭菲味道好match。

蛋卷質素可以好參差,而且價錢唔平,幸好今次遇到好嘢~

蛋卷濕潤有蛋香,唔會因為多抹茶而鞋口,抹茶甘香味沿自蛋糕。

一開店已經可以叫tea set。

最貴嘅set$95。自選蛋糕+軟雪糕+蕨餅+茶。

雪糕可以揀扭紋/單味,牛奶、抹茶、焙茶,甚至芝麻都得。

Via Tokyo價錢唔算平,但人頭費只係$30,又可以外賣,不妨一試。