Matcha, hojicha and hokkaido milk ice creamLoved how strong the flavours of matcha and hojicha were; the earthiness of the ice cream was perfectly complemented by the sweet red bean paste and candied chestnut. The hokkaido milk soft serve was super creamy and rich too.What made this dessert even better was the variety of textures - the crispy waffle cup, the chewy shiratama dango (mochi), the velvety smooth ice cream - they all go so well together!

2021-08-09
  • matcha soft serve
  • hojicha soft serve
相信冇人唔识呢间曾经要排个几钟先食到的老铜名物吧。🍵🕺🏻🕺🏻开左几年,因为唔想排队,所以今日先黎食。虽然都要排,但系10分钟就入得座。绿茶芝士蛋糕+绿茶焙茶软雪糕mix+焙茶一壶 $96🍰被芝士蛋糕惊艳了,冇谂过芝士同绿茶竟然可以咁夹,有绿茶嘅freshness唔会饱饱济济。🍦焙茶雪糕比绿茶雪糕茶味更加突出,有机会系太多抹茶食到条俐numb左下次我会直接叫焙茶雪糕。焙茶饮完问侍应姐姐可唔可以加水,竟然可以!但因始终店外有人排紧所以加两次就走了。夏日无限drink觉得惊喜,大家见字饮水。🤗

绿茶芝士蛋糕+绿茶焙茶软雪糕mix+焙茶一壶 $96

套餐

下次我会直接叫焙茶雪糕。
焙茶抹茶雪糕

2021-07-24
套餐
焙茶抹茶雪糕
  • 焙茶雪糕
  • 宇治抹茶芝士蛋糕
2021-08-09 153 浏览
喺铜锣湾食完饭,朋友话好想食甜品。特登搵左呢一间抹茶甜品店。去到八点半,都已经排紧队了,好彩排左20分钟左右就入得。店铺比较细,有十张枱左右,但系枱同枱之间比较迫,伸手已经掂到隔离枱喇。 不过唔紧要啦,我哋都系食个甜品啫。雪糕上枱,样子吸引。抹茶雪糕嘅味道比一般香港食到嘅更浓郁。焙茶味都好香浓,但2种味道比较,抹茶比较突出。雪糕口感比较棉实,都唔错。 配料嘅丸子白玉烟韧,增加整杯雪糕口感。 虽然无得去旅行,但可以喺度搵返日本嘅味道,下次真系要再黎呀

不过唔紧要啦,我哋都系食个甜品啫。

虽然无得去旅行,但可以喺度搵返日本嘅味道,下次真系要再黎呀
2021-08-07 132 浏览
邪恶指数: 🐽🐽🐽🐽好食指数: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️又食雪糕喇😆我仲记得呢间Via Tokyo啱啱开嘅时候我都系喺铜锣湾返工,所以成日会同同事去食。今次喺铜锣湾食完饭就去呢度食埋个甜品,佢都真系冇乜点变,水准都仲keep到,唔怪得知屹立不倒啦:⭕️ 焙茶味同抹茶味雪糕 - 两款质地都好滑,个人比较锺意焙茶嗰种苦味多啲,同埋出面都比较少见😉 配料其实来来去去都系嗰几款 - 白玉口感烟韧,红豆都唔会过甜,所以呢度嘅配料系几高质🙌🏻
邪恶指数: 🐽🐽🐽🐽
好食指数: 🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️

2021-08-04 251 浏览
以前有仲有间分店系尖沙咀,但可惜而家得返铜锣湾一间铺。见到个套餐CP值劲高,有蛋卷,白玉红豆雪糕同一壼茶,只系$88。成Set放系眼前已经好开心主有焙茶同抹茶味既配搭,所以今次简左焙茶蛋卷同抹茶雪糕呢个组合,配埋清香既煎茶。先试一啖个雪糕,水准仍然保持一样!满满抹茶味同浓厚既质感,虽然系雪糕都唔会太甜,配埋旁边既红豆蓉都会觉得好腻,之後再食一粒白玉,口感烟烟韧韧中和返口中既甜味。虽然系焙茶蛋卷,但中间位置都添加主打既抹茶元素。外观上虽然冇海绵蛋糕既绵滑,但系胜在质地湿润,仲包住两层焙茶同抹茶馅好香茶味。最後慢慢享受壼热茶,谂定下次要再黎食抹茶卷
以前有仲有间分店系尖沙咀,但可惜而家得返铜锣湾一间铺。
成Set放系眼前已经好开心

先试一啖个雪糕,水准仍然保持一样!

最後慢慢享受壼热茶,谂定下次要再黎食抹茶卷
  • 表参道套餐
2021-08-01 301 浏览
八点半至九点左右 我同另外三名朋友 一齐等位 四人座位等左三十分钟先入到去 唔紧要 好食当然要等 等到两张二人枱 但简直系恶梦开始问我地可唔可以分开坐。废事再等,我地照入去坐待应话一有四人枱就比我地。禁我地照去order野食。坐另一张枱嘅朋友同我分开单。我叫左一个生果底抺茶雪糕。坐底之後,隔离有张四人枱。佢比左下一枱客。有冇搞错之後又有一枱四人枱走左 我地就出声话想转枱。但待应话人地一家人等紧。难道姐系人地系客我地唔系?当刻已经好嬲!我见我朋友果啲食物已经到左。但我地果啲等左十五分钟都未到咪行过去问佢。佢先知自己漏左张单。就呃我地话整紧。又过左十五分钟 催多次先送过来果刻心情真系好嬲,真系食咩都觉得好难食。食野食心情,以後唔会再去
问我地可唔可以分开坐。废事再等,我地照入去坐
坐底之後,隔离有张四人枱。佢比左下一枱客。有冇搞错

果刻心情真系好嬲,真系食咩都觉得好难食。

食野食心情,以後唔会再去
2021-08-01
2021-07-24 152 浏览
@viatokyocafe 开咗咁多年其实我一次都未食过😹因为我唔太食茶味⋯当日其实谂住去食𝘀𝗵𝗮𝗿𝗶 𝘀𝗵𝗮𝗿𝗶,但见到条人龙就果断放弃🤣离开嘅时候经过𝘃𝗶𝗮 𝘁𝗼𝗸𝘆𝗼见到原来有黑芝麻雪糕😳排咗一阵队就有得食啦!ღ 白玉雪糕转黑芝麻味本身见佢唔系特别黑,以为系普通嘅黑芝麻雪糕⋯点知食完第一啖之後真系有吓亲嘅感觉🤣黑芝麻味真系超香浓啊~应该系我有印象以来食过最香浓嘅黑芝麻雪糕😳白玉就正正常常🤪而且份量都真系几多,我觉得两个人share做饭後甜品都得!╰┈➤ 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲: 𝟴.𝟱/𝟭𝟬 𝗿𝗲𝗰𝗼𝗺𝗺𝗲𝗻𝗱: 𝟵/𝟭𝟬𝗩𝗶𝗮 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 @viatokyocafe✵ 𝒍𝒐𝒄𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 • 𝒆𝒏𝒗𝒊𝒓𝒐𝒏𝒎𝒆𝒏𝒕 𝟲.𝟴/𝟭𝟬╰┈➤ 📍#BELLYwongs_causeway✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟱/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_sweets #BELLYwongs_icecream✵ 𝒑𝒓𝒊𝒄𝒆 𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 • 𝒂𝒇𝒇𝒐𝒓𝒅𝒂𝒃𝒊𝒍𝒊𝒕𝒚 𝟳.𝟮/𝟭𝟬╰┈➤ #BELLYwongs_affordable✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓

ღ 白玉雪糕转黑芝麻味
而且份量都真系几多,我觉得两个人share做饭後甜品都得!

𝗩𝗶𝗮 𝗧𝗼𝗸𝘆𝗼 @viatokyocafe
╰┈➤ 📍#BELLYwongs_causeway
✵ 𝒄𝒖𝒊𝒔𝒊𝒏𝒆 • 𝒇𝒐𝒐𝒅 𝟴.𝟱/𝟭𝟬
╰┈➤ #BELLYwongs_affordable
✵ 𝒔𝒆𝒓𝒗𝒊𝒄𝒆 𝟳.𝟴/𝟭𝟬
✵ 𝒓𝒆𝒗𝒊𝒔𝒊𝒕 ʏᴇs ✓
  • 黑芝麻雪糕
2021-07-20 199 浏览
又是想念日本系列🇯🇵🥲✨这家店出名吃茶味的雪糕🍵这次点了抹茶mix焙茶,或许因为个人是浓茶控,所以觉得茶味没太出🤪如果不是浓茶控,这个茶味程度应该是不错👍🏼👍🏼
2021-07-18 177 浏览
日式抹茶甜品一直都很喜欢这里的抹茶甜品!这次点了 「表参道套餐」 包括软雪糕、蕨饼、蛋糕跟饮料才$108,CP值超高。软雪糕选择了牛奶抹茶mix 。软雪糕很滑,抹茶味道香,只是太容易溶掉。附配的白玉有口感;红豆蓉不太甜,跟抹茶很配合。加了$5把roll cake 转了抹茶basque ,很有水准。表面有焦香而里面半熟,加上浓浓的抹茶甘香,这个很推荐。饮品转了热咖啡。咖啡是即磨,味道不错。套餐连咖啡也有水准,整体CP值非常高。
日式抹茶甜品

一直都很喜欢这里的抹茶甜品

饮品转了热咖啡。咖啡是即磨,味道不错。

套餐连咖啡也有水准,整体CP值非常高。

$60 (宵夜)
2021-07-15 142 浏览
以为女人先有第二个胃for甜品,点知男人都系🤔⋯⋯ 食完晚餐後走去食甜品,见人排队紧系排埋一份😜到我哋啦,入坐后就立即点:新口味 Houjicha Basque Cheesecake 🍰及 Hokkaido Milk ice cream 🍨 先讲ice cream🍨如果中意重奶味的这个都不错,我就麻麻地至於basque cheesecake 🍰就有D失望啦,茶味重而带苦所以完全没有芝士味道,像食mousse cake more than cheesecake 🥴🥴

2021-07-14
对於绿茶姐是又爱又恨的,太奶唔钟意冇茶味唔钟意,系香港太多甜品都出绿茶味但真心好食唔系好多间。Via Tokyo 可以话我系香港食过最好味的绿茶甜品店!培茶沙冰-via tokyo 的雪糕已经唔系第一次食,每次黎都必叫雪糕,黑芝麻系必食,好似食紧芝麻糊咁浓,今次叫左新野,沙冰加雪糕-培茶雪糕mix 埋绿茶雪糕有惊喜,个after taste 强左可能因为培茶的缘故舌尖上的茶味有double up 绿茶roll -绿茶cream 唔会好腻,介乎cream 同雪糕之间的口感-绿茶味好浓,茶味浓得黎又冇咩奶味,大爱!
Via Tokyo 可以话我系香港食过最好味的绿茶甜品店!

培茶沙冰

绿茶roll
-绿茶味好浓,茶味浓得黎又冇咩奶味,大爱!
2021-07-13 117 浏览
夜晚食完饭, 梗系去食甜品喇😋 喺铜锣湾行行下, 去左礼顿道, 见到有间以 🍵绿茶 ☕焙茶做甜品既 via tokyo, 即系入去食😋叫左个套餐 - 焙茶芝士蛋糕🍰 + 绿茶雪糕🍦 + 煎茶☕焙茶芝士蛋糕🍰 超级非常好食🤣 成个口感好 creamy 好滑, 焙茶味浓, 芝士味香, 但一啲都唔甜, 真系好好食🤣绿茶雪糕🍦好香好浓既绿茶味, 好滑, 唔太甜, 都好好食🤣煎茶☕少少既燶香味, 解一解甜品既腻, 好舒服😊一定会再食多几次!!!

叫左个套餐 - 焙茶芝士蛋糕🍰 + 绿茶雪糕🍦 + 煎茶☕

焙茶芝士蛋糕🍰
绿茶雪糕🍦
好香好浓既绿茶味, 好滑, 唔太甜, 都好好食🤣
煎茶☕
少少既燶香味, 解一解甜品既腻, 好舒服😊

一定会再食多几次!!!

2021-07-12
$50 (宵夜)
  • 抹茶雪糕
  • 焙茶芝士蛋糕
呢间真系开左好多年 记得当年都系数一数二有日式抹茶雪糕甜品食既地方事隔多年 见天气热热地就决定睇下仲系咪保持住个水准之前经过呢度都会见到有小人龙 但今次同友人可以咁岩即入店内位置唔多 所以繁忙时间只有30分钟用膳时间今次叫左厥饼红豆抹茶mix牛奶雪糕 + 黄豆粉白玉焙茶mix抹茶雪糕雪糕质地好厚实 所以一个人食哂系会好饱雪糕味道好浓郁!抹茶好有甘甘地涩涩地既味道 唔系低质假抹茶味牛奶味又劲香 好突出而我个人就最爱焙茶味!佢系冇咁甜 食到焙茶个种少少燶燶地既苦涩味友人称系大人口味呢间既雪糕我俾好高分配料方面就不过不失 叫做有d野咬下冇咁寡 不过我就觉得厥饼唔太推荐 因为佢个口感做得唔好 太淋 完全唔烟un 但黄豆粉系香既 略嫌落得太少总结 呢间仍然做到日式既味道
事隔多年 见天气热热地就决定睇下仲系咪保持住个水准

友人称系大人口味
呢间既雪糕我俾好高分

总结 呢间仍然做到日式既味道
2021-07-02 208 浏览
Via Tokyo既抹茶雪糕一路都好出名,但系我一路都未试过,今次终於有机会去食!抹茶同焙茶味既雪糕都好出色!绝对值得encore!见到佢仲有套餐系有雪糕+卷蛋+茶,下次可以试下🤤 1⃣️宇治抹茶白玉红豆沙冰($58)抹茶味雪糕好好好好食啊啊啊啊啊😍唔系果种好甜既雪糕,抹茶味真系好浓而且系有回甘既!雪糕质感好creamy好浓抹茶味,完全唔系食空气果种感觉!沙冰比起雪糕奶味重啲,夏天食真系够晒清凉😌  2⃣️脆米白玉焙茶抹茶雪糕($54)脆米加白玉加雪糕,三种唔同既质感,雪糕creamy配上脆脆既脆米,食落唔会觉得单调,再加埋烟韧既白玉,真系超正~因为抹茶同焙茶味我都取舍唔到所以就拣左mix既口味。抹茶味真系好浓好香🤤焙茶味都一样好浓!真系好似仲浓味过饮紧真既茶咁。好正好锺意,茶控绝对要黎试!
 1⃣️宇治抹茶白玉红豆沙冰($58)
宇治抹茶白玉红豆沙冰

2⃣️脆米白玉焙茶抹茶雪糕($54)
脆米白玉焙茶抹茶雪糕
宇治抹茶白玉红豆沙冰
脆米白玉焙茶抹茶雪糕
2021-06-28 155 浏览
仲记得细细个突登去铜锣湾食,到依家仲屹立不倒就知佢咩料。虽然应该有好多生意比附近甜品人龙店抢咗,但今日正正见到人龙太长就入咗呢间抹茶雪糕店始祖度回味吓。抹茶卷+焙茶软雪糕+煎茶 $88咁耐无嚟佢地原来出咗好多套餐,卷蛋配雪糕仲有茶饮添!焙茶雪糕依旧好食,creamy又够浓,仲有玄米粒好香,白玉烟韧红豆带出甜味。不过份量就太细,单点嘅雪糕会更满足!卷蛋嘅抹茶cream都几滑又出抹茶味,但蛋糕体嘅质感就有啲失望,好淋无弹性偏湿。最後呷埋啖茶解解腻balance返~整体质素系差咗少少,但如果下次就脚又唔洗等都可以点杯雪糕食下嘅。

抹茶卷+焙茶软雪糕+煎茶 $88

咁耐无嚟佢地原来出咗好多套餐,卷蛋配雪糕仲有茶饮添!