2020-05-25 0 浏览
呢日同友人系铜锣湾,想食个下午茶,周围去行,就见到呢间via Tokyo。作为抹茶控,又点可以唔嚟呢间Via Tokyo试吓呢,所以我就二话不说,排队入去人试吓呢个甜品!呢个抹茶蛋卷甜甜的,啲cream系甘甜而唔系死甜,食落系厚身忌廉,个蛋卷松软香甜,配上呢种甘甘地嘅cream好好味😋焙茶雪糕配白玉,雪糕好好味,浓郁嘅茶味陪上两粒烟韧嘅白玉,认真好似去咗日本一样呀😍食完呢个甜品再配上一杯焙茶,真系好似去咗日本食下午茶一样呀!

2020-05-05 172 浏览
Cake set $86.有茶 有cake 有雪糕 虽然感觉贵左少少 不过哩间小店食物既质素真心哩几年黎都维持得唔错.个茶系可以不断refill 岩晒想坐耐d吹下水既朋友 cake都系个几款 拣返一个你想食既就得 虽然menu可能冇写出黎☺️.个雪糕就细杯左少少 有d失望😹2啖就食完🥺得2粒白玉 下次我会叫我个剩雪糕😙 佢个抹茶雪糕茶味系重d 入口几甘 如果想食牛奶味重d我觉得应该试另一间 哩间真心岩matcha lover去😋.其实湾仔码头都有一间 不过应该因为疫情有限聚令之後佢冇开过 有时行过坐船去tst我都好想买杯野饮😅😅😅
Cake set $86
  • 宇治抹茶芝士蛋糕
  • 抹茶雪糕
2020-05-03 92 浏览
最近天气十分热,在铜锣湾行街行到热热地,於是嚟Via Tokyo食番杯雪糕。叫咗一杯朱古力新地,上枱几有惊喜,个新地整得好高,朱古力酱系杯边做到虎纹效果,卖相十分吸引,朱古力味亦不会死甜,恰到好处。上面洒左一些脆片,口感有点像早餐个D粟米片,但吃下去味道不同,甜甜地,不知道是什麽。雪糕除了冻,亦非常细滑,感觉也不油腻,比麦当劳的新地软绵得多。虽然只是叫了一杯雪糕,但侍应态度仍然几好,没有赶人走或黑面,可能是疫情原因?这就要留待疫情後再来才知道了。

2020-04-22 180 浏览
喺铜锣湾食完饭紧系要叹返个甜品啦呢间野都几多人食 喺门口等咗阵先入得堂食限时半个钟 不过都够慢慢食完杯雪糕叫咗个白玉抹茶牛奶雪糕 个雪糕好厚身 唔系个啲好水既 好重绿茶味 唔会太甜 啱啱好 $58都算少少贵 但间唔中食下都ok佢仲有柠檬水提供
喺铜锣湾食完饭紧系要叹返个甜品
呢间野都几多人食 喺门口等咗阵先入得
堂食限时半个钟 不过都够慢慢食完杯雪糕

佢仲有柠檬水提供
2020-04-08 287 浏览
雪糕控出没😈69% 黑朱古力雪糕Rating: 9/10HK$ 31见到Via Tokyo竟然出咗绿茶以外嘅味道,当然要即刻试吓啦!拎上手已经好重手🤩估唔到佢嘅朱古力味又真系好浓郁,好似食紧朱古力酱咁,🍫但黑朱古力味所以唔会太甜。不过比起绿茶雪糕就熔得好快啦。 😈白玉抹茶焙茶雪糕Rating: 10/10HK$ 49呢度所有雪糕都可以转做Mix,当想食多一种口味都可以咁做!😃 我个人来讲就最锺意呢度嘅焙茶味,茶味够香浓,比绿茶味多咗一份韵味、余香。白玉口感烟韧,配雪糕非常好食😋雪糕质感熔得慢,结实又滑嘅口感,真材实料。呢间雪糕舖真系差唔多每次经过都会买来食,不断覆桌覆桌再覆桌😇 大概系我食过最好食嘅绿茶雪糕🍦
雪糕控出没😈69% 黑朱古力雪糕
Rating: 9/10
HK$ 31
69%黑朱古力雪糕

不过比起绿茶雪糕就熔得好快啦。

😈白玉抹茶焙茶雪糕
Rating: 10/10
HK$ 49

69%黑朱古力雪糕
  • 焙茶雪糕
2020-03-23 339 浏览
店入面好细,只有十几个坐位. 坐满人几迫下. 叫左个抺茶牛奶雪糕外卖, 牛奶果边应该系用牛乳整,好香同够滑. 绿茶味香浓, 有少少涩但好易入口, 食完会有d回甘. 雪糕都几快溶,要快D食. $37支雪糕算少贵, 但味道值番咁既价钱.
抺茶牛奶雪糕筒
2020-02-29
外卖自取
抺茶牛奶雪糕筒
2020-03-22 266 浏览
呢五年多左好多网店卖各种浓度嘅抹茶甜品,但讲起喺香港掀起抹茶热潮嘅舖头,相信唔少人会同意Via Tokyo 应占一席,我系佢抹茶同芝麻刨冰嘅忠实fans,好可惜尖沙咀店早排已经结业。虽然‪铜锣湾店‬唔卖刨冰,但见佢推出咗新产品都去支持下。.🍽忌廉抹茶戚风蛋糕图三可以清楚见到忌廉、戚风蛋糕同中间嘅抹茶忌廉共三层,扯起透明胶後顶层满满嘅忌廉瞬间倾泻,画面好治愈,蛋糕颇松软但较乾身,忌廉绵密有奶香。抹茶忌廉有淡淡嘅回甘,仲有一抹红豆蓉系蛋糕中间吊味。不过戚风蛋糕始终行轻盈路线较难入味,而且忌廉无论视觉定味道上都系呢款蛋糕嘅主角,想食浓茶味嘅叫返雪糕啦。.🍽宇治抹茶芝士蛋糕虽然望落似绿色嘅NY cheese cake,但实际上蛋糕质感黏软,抹茶同芝士味一平分秋色,伴碟嘅抹茶酱先系精髓,抹味相浓郁。
🍽忌廉抹茶戚风蛋糕

🍽宇治抹茶芝士蛋糕
宇治抹茶芝士蛋糕
2020-03-20
宵夜
宇治抹茶芝士蛋糕
2020-03-21 156 浏览
唔知系咪对绿色嘅嘢特别有兴趣💚,个人除咗锺意牛油果🥑仲好锺意抹茶🍵应该唔少抹茶控都试过呢间😚唔食雪糕,可以试下抹茶cake😋我觉得香港好少抹茶甜品食😢 (如果有好介绍要话我知😏) •👍🏼雪糕质感真系好滑🤩好多雪糕combinations可以选择(抹茶、焙茶、乌龙茶、北海道牛乳等雪糕味➕白玉,红豆,绿茶蕨饼,脆米,黄豆粉等配料)•👎🏼餐厅内座位较少,成日都逼满人👯‍♀️👯👯‍♂️——🍵脆米白玉抹茶牛奶雪糕 -$54-🤎🤎🤎🤎🤎( 一啖既雪糕真系会系不为意嘅情况下喺口腔内滑黎滑去🤣牛乳味超重超rich! 抹茶味几重,少甘而不苦🍵雪糕偏甜所以夹埋好烟韧嘅白玉就岩岩好,仲有4粒咁多!就算雪糕摆左一阵,玄米粒依然保持到脆卜卜,玄米味好夹抹茶雪糕☺️全部加埋一齐食会有多从口感,好得意😋)•🍵焙茶雪糕筒 -$58-🤎🤎🤎🤎🤍(呢款雪糕筒好似最抵食😆一个包含白玉、红豆、绿茶蕨饼三种配料🥰,仲有埋个cone食!!不过由於我哋食得太饱,转咗做杯装; 蕨饼软冧冧,焙茶味都ok重😳,雪糕食落好滑,好少冰粒🧊)

👍🏼
雪糕质感真系好滑🤩

👎🏼
餐厅内座位较少,成日都逼满人👯‍♀️👯👯‍♂️
——
🍵脆米白玉抹茶牛奶雪糕 -$54-
🤎🤎🤎🤎🤎

🍵焙茶雪糕筒 -$58-
🤎🤎🤎🤎🤍
2020-03-07 209 浏览
铜锣湾店绿茶嘅甜品系难搵到好味嘅, 通常会太甜。 我见到好多人赞呢间就试下,净系试咗一个绿茶蛋糕卷, 因为我最锺意蛋糕卷,(以前半岛酒店嗰个士多啤梨卷好好味)。 呢一间我就会失望, 入面的绿茶cream唔多而且冇乜味道, 冇乜抹茶味。 不过公道D讲, 蛋糕卷系够绵够软的, 亦都唔会乾争争。 佢哋呢系有啲餐一个蛋糕一个嘢饮, 因为当日我已经饮咗其他小店嘅饮品, 於是只系食一个蛋糕卷, 店员好似有少少嫌弃。我要继续去搵另一家好味嘅抹茶蛋糕卷。
铜锣湾店

我要继续去搵另一家好味嘅抹茶蛋糕卷。
2020-03-02 162 浏览
If Matcha ice cream is too ordinary for you, Houjicha ice cream certainly will be the best choice in Via Tokyo.I have ordered Houjicha Soft Cone $37.  The portion, as usual, was very large and satisfying.  The texture of the soft serve was very creamy and smooth, while the flavour of Houjicha was rich.  I could taste a light milky flavour as well.The cone was full of buttery smell and very crunchy.  Would definitely visit again for desserts later.
2020-03-02 104 浏览
系铜锣湾行街经过Via Tokyo,就忍唔住叹返杯雪糕。堂食的话,Via Tokyo基本上都要等位,今次唔想等,就拣左外卖。焙茶雪糕筒 (HK$58)焙茶绿茶雪糕筒 (HK$58)今次order 了一焙茶及焙茶加抹茶双拼的软雪糕。焙茶及抹茶茶香味重,甘味香浓。雪糕质感十分软滑。软雪糕上的toppings 包括了小丸子,红豆,蕨饼。小丸子及蕨饼烟烟韧韧有咬口,沾上茶味雪糕十分Match 。这两个雪糕筒份量颇大的,食完整杯雪糕超级饱肚哦!

焙茶雪糕筒 (HK$58)
焙茶绿茶雪糕筒 (HK$58)

这两个雪糕筒份量颇大的,食完整杯雪糕超级饱肚哦!

2020-02-22 163 浏览
🇭🇰cafe X抺茶控🍵系列‼️所有抺茶产品都一定啱我🤩‼️最重要有苦味🍵▫️餐厅:Via Tokyo▫️地点:全香港有1️⃣间分店📍 铜锣湾礼顿道106-126号礼信大厦地下1A-1B号舖(港铁铜锣湾站 F1 出口, 步行约5分钟)▫️营业时间⏰:星期一至日 12:00 - 23:00公众假期 12:00 - 23:00▫️价钱:~$40+—美味:🍵🍵🍵+0.5🍵环境: 🍵🍵🍵+0.5🍵价钱:💰💰💰+0.5💰—👧🏻最钟意抺茶既野🤩由奇系苦苦地既抺茶🍵平日一日饮一杯🍵依间抺茶店有好多抺茶产品😍今次叫咗「表参道套餐」($95》$85)限时特价🤪有抺茶卷、蕨饼、雪糕同日本煎茶💕👧🏻觉得个抺茶雪糕够甘味,抺茶卷都唔错🤩系个蕨饼太软身😏有待改善🤪食完甜野有杯煎茶消腻都唔错😍😍平日黎唔太多人,系一个好既倾偈地方—#好西 #打卡 #viatokyo #正餐 #夏天美食 #HongKong #HK #foodie #goodwest #coffee #铜锣湾美食 #iphoneonly#instagood #bestoftheday #amy_in_cwb #抺茶#matcha #日本抺茶 #蕨饼
🇭🇰cafe X抺茶控🍵系列
‼️所有抺茶产品都一定啱我🤩‼️最重要有苦味🍵
▫️餐厅:Via Tokyo
▫️地点:全香港有1️⃣间分店
📍 铜锣湾礼顿道106-126号礼信大厦地下1A-1B号舖
(港铁铜锣湾站 F1 出口, 步行约5分钟)
▫️营业时间⏰:
星期一至日 12:00 - 23:00
公众假期 12:00 - 23:00
▫️价钱:~$40+

美味:🍵🍵🍵+0.5🍵
环境: 🍵🍵🍵+0.5🍵
价钱:💰💰💰+0.5💰

2020-02-07 213 浏览
店员态度超差!🤬🤬🤬🤬🤬😡😡😡😡没有合理原因硬把门开着,吹倒坐在近门位置的我们,我们说很冻想要把门关掉,店员没有理会照样开着,一直吹着我们,完全没有顾及食客的需求!!😡😡😡😡🤬🤬🤬硬要把门开启,吹倒食客,最基本都要讲句唔好意思,或了解食客需求,寻求折衷平衡双方的方法,而不是一意孤行!😡😡😡😡妄顾食客!🤬🤬🤬这种不礼貌不尊重的态度完全不能够接受!🤬🤬😡非常差劲的服务态度!😡😡😡要不关门、要不关掉/调细冷气、要不给予一杯热水、要不调位,而非斗气般,硬把门开着去吹倒食客!这种食店,以後都不会再光顾😡😡😡
2020-01-28 247 浏览
哩款白玉脆米抹茶雪糕都系我系via tokyo 食过无数次再encore 😳 以前要排队 不过宜家就唔使既 等一阵就有位架啦.雪糕真系好滑 除左sweet house cha cha 咁via tokyo 一定系我另一至爱☺️其实佢仲有cremia雪糕卖 唔一定要去零食物语食架 .My all time favourite 抹茶卷蛋 @ via tokyo ❤️.唔讲唔知原来tst个间分店已经摺左😬以前入去食雪糕要排长龙 当然宜家就唔使 但我偶尔都会碌入去买个雪糕食😋仲有佢既抹茶蛋糕 上次食左芝士蛋糕 今次食卷蛋 都一样咁好食😛

• 白玉红豆抹茶雪糕
  • 三色雪糕窝夫
  • 抹茶卷
2020-01-25 176 浏览
绿茶控嘅我,见到新闻话中村藤吉宣布结业,顿时好怀念抹茶香气和味道。就谂起附近同是以日本绿茶做主打的 Via Tokyo。尤其是有阿宝最爱嘅雪糕。1个set 满足晒2个愿望。雪糕我吃多了,第一次品嚐这里香浓嘅抹茶芝士蛋糕,简直超滑超软熟超好味!