1K
2020-07-23 1094 浏览
天气热,就算喺街度慢慢行都出晒汗,哩个时候特别想食啲冻野,Via Tokyo系我之前喺铜锣湾工作时,成日同同事食完lunch就黎食埋杯雪糕。Via Tokyo而家外卖雪糕都做紧抗疫价,唔同雪糕有唔同优惠,最抵去到六折。不过天气太热,唔想边行边食,所以我地都系决定坐低慢慢食。店面唔大,每枱虽然好近,但中间都有隔板隔住。满月绿茶芭菲($81) - 雪糕可以拣抹茶、焙茶、牛奶或者mix都得,我就拣左抹茶mix焙茶,雪糕好滑抹茶味都可以,旁边仲有抹茶饼、白玉同抹茶蕨饼,下面仲有啫哩同脆米,非常足料。抹茶拿破仑($48) - 抹茶拿破仑系店家新出嘅甜品,拿破仑好松脆,每一层中间夹左吉士酱同抹茶酱,抹茶味非常香浓。抹茶沙冰蛋糕($89) - 记得之前Via Tokyo有抹茶刨冷,见佢menu冇左就问下店员,佢话原来哩个蛋糕入面就系刨冰黎,见几栈鬼又叫黎试下。抹茶刨冰出面抹左层抹茶忌廉,唔讲真系以为系一个蛋糕。切开就会见倒入面系刨冰,仲有白玉喺入面,食完真系透心凉。个人觉得哩个刨冰最啱用黎庆生,俾个surprise寿星公。总结,抹茶甜品都算多,就算唔食冻野甜野,都可以饮杯抹茶latte,啱晒抹茶控。

店面唔大,每枱虽然好近,但中间都有隔板隔住。

2020-07-22 574 浏览
太座与我皆抹茶腔,对抹茶食品趋之若鹜,每次视觉上看着翠绿的颜色,心中感到自然,清新和自在,当然加上味觉上的体会更能满足身体的需要。今天陪太座来铜锣湾取回证书,顺道在抹茶名店吃个tea,过往也曾想来,惟每次见到门外人龙都望而却步,而今天则没有,然而店内为了卫生问题,座位上有围板,但也坐了八成人。看着餐牌,想吃的实在太多,倒不如每人点一份表参道套餐,一次过可试多款。一份选了抹茶芝士蛋糕(+$5),蕨饼,软雪糕和抹茶。先嚐软雪糕,这份选了抹茶味,在严夏啖一口冰凉的软雪糕,抹茶味甘甜,还有软糯的白玉和甜润的红豆,实在享受。蕨饼是一团透明物体,放黄豆粉和糖浆同吃,烟韧软弹,是很有特色的日式甜品。加$5转了的抹茶芝士蛋糕,先嚐到芝士香味,再慢慢啖出抹茶的甘味,两种滋味同时在口腔激发,没有违和感,芝士打得顺滑,相当有水准。饮品选了抹茶,正好洗涤口腔的味蕾,抹茶清香,令人心境平和。另一份选了焙茶雪糕,啡色的背後隐藏了独有的烘焙味,沉实可人,也配了白玉红豆,同样美味。加$5转抹茶拿破仑,好吃的拿破仑首要条件是酥皮要又松又脆,其次才是馅料,一口咬下,真的很脆,很新鲜,没有油腻味,中间夹心是抹茶和原味吉士酱

饮品选了抹茶,正好洗涤口腔的味蕾,抹茶清香,令人心境平和。
加$5转抹茶拿破仑,好吃的拿破仑首要条件是酥皮要又松又脆,其次才是馅料,一口咬下,真的很脆,很新鲜,没有油腻味,中间夹心是抹茶和原味吉士酱,甘而不苦,甜度适中,份量刚好。
最後,喝一口日本焙茶,倍感满足!

离开前还外带抹茶卷给女儿,因为她也是抹茶腔啊!
  • 抹茶拿破仑
2020-07-13 379 浏览
Via tokyo真系每次食抹茶野都想起佢!今日tea lunch又选左依到,少女抹茶聚会!疫情下有mask bag供应,小贴心!有别大部分甜品店,佢有水供应。表参道套餐 $95乜都有乜都食,选择困难价之选。抹茶卷多cream,交替抹茶蛋糕同cream相映呈现。虽然佢cream多到爆,但又唔系甜喎!尽是茶味同蛋糕既软软口感。蕨饼依个最cute,原件蕨饼由自己加小黑糖。再加黄豆味,成个感觉日本风。小巧带点精致感,比抹茶卷甜度甜既,但香。软雪榚可以混合味!唔单止可以牛奶混合茶类嘅味道,抹茶可以混合焙茶,正呀!两款茶都饮到!虽然有两种茶,但感觉系前调抹茶香,後续焙茶既沉稳。日本焙茶愈饮愈浓,醒神。日本茶壶美美~Cremia牛油雪糕筒 $38牛油饼筒雪糕系去过日本既朋友都唔陌生,近年开始系香港见到佢嘅踪影。由一开始嘅要$50、60到见到$40到,开心!牛油香味激浓,食落去非常软滑同厚牛油味道!再食埋个牛油饼筒,都已经爆咗一半肚。宇治抹茶芝士蛋糕 $48你一路望个样以为佢系硬身嘅芝士蛋糕。点知佢系软芝士嘅代表。佢系一份芝士嘅香味加上抹茶,就比西方嘅芝士蛋糕少左芝士味但多左茶味。如果觉得西方嘅芝士

表参道套餐 $95
乜都有乜都食,选择困难价之选。

抹茶卷

蕨饼
依个最cute,原件蕨饼由自己加小黑糖。

虽然有两种茶,但感觉系前调抹茶香,後续焙茶既沉稳。

日本焙茶
愈饮愈浓,醒神。日本茶壶美美~

Cremia牛油雪糕筒 $38

宇治抹茶芝士蛋糕 $48
你一路望个样以为佢系硬身嘅芝士蛋糕。点知佢系软芝士嘅代表。

佢系一份芝士嘅香味加上抹茶,就比西方嘅芝士蛋糕少左芝士味但多左茶味。如果觉得西方嘅芝士蛋糕太浓味嘅话,呢一只抹茶芝士蛋糕就系入门版去尝试芝士蛋糕。

热焙茶latte $40 Large size
甜甜地,劲浓既焙茶炒炒地味道!赞!
  • 抹茶卷
  • 焙茶雪糕
  • 抹茶雪糕
  • 焙茶latte
▶ 脆米白玉焙茶雪糕 $54 ❤️焙茶雪糕茶味够浓☕️雪糕无乜碎冰~系多牛奶带有结实个种感觉💖白玉不带甜味😆口感烟韧~脆米香口!整体几夹😌▶︎ 热焙茶拿铁 $43 ❤️❤️❤️之前已经向大家热烈推荐😝为左呢杯野饮~已成为餐厅常客🤟🏻浓香嘅焙茶配搭香滑牛奶🥰略甜但饮落充满幸福感😚很喜爱这家的味道!味道 🌕🌕🌕🌕🌕环境 🌕🌕🌕🌕价钱 🌕🌕🌕🌔服务 🌕🌕🌕🌕回头率 🌝 10/10🤩🤩🤩整体:再次私心推荐呢间甜品店💕虽然要排队~通常等15-20分钟~位子不多,但质素满意程度高😳值得等下😉
▶ 脆米白玉焙茶雪糕 $54 ❤️

焙茶牛奶
焙茶牛奶
  • 焙茶雪糕
2020-10-06 0 浏览
今日天气热行行下街突然想食冻嘢,即刻带条佬试下Via Tokyo! 距离第一次食Via Tokyo已经系几年前嘅事😂店舖门口排队嘅人唔多,等咗大概十五分钟就入到!店舖面积唔大,每个座位有块板隔住!❤️3色雪糕窝夫$69条佬不嬲麻麻地绿茶雪糕,但今次佢都觉得几好食,甜度适中,唔太苦涩。牛奶味又香又滑,好重牛奶味!焙茶味最正,味道最浓郁,绝对高质!白玉本身就无味,可以中和返雪糕嘅甜味。好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)✅一次过满足三个愿望(口味sss😂)✅窝夫好脆,抵赞餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️(3/5)如果系绿茶控嘅你,绝对值得一试!

❤️3色雪糕窝夫$69
3色雪糕窝夫

好食度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
✅一次过满足三个愿望(口味sss😂)
✅窝夫好脆,抵赞

餐厅推荐度:⭐️⭐️⭐️(3/5)
如果系绿茶控嘅你,绝对值得一试!
  • 3色雪糕窝夫
第一次食到咁滑嘅雪糕💜抹茶味超浓 有少少苦涩味好正牛奶味超香雪糕超滑 成件事好夹😍🌟 白玉抹茶牛奶雪糕 🌟白玉好硬熟 有咬口 唔会太烟韧😛🌟 蕨饼抹茶牛奶雪糕 🌟蕨饼沽满抹茶粉 好QQ少烟韧 口感唔错😋饭後时间去要排队喔 睇嚟大家都锺意呢间甜品舖💜🤑 白玉抹茶牛奶雪糕 $49🤑 蕨饼抹茶牛奶雪糕 $56
第一次食到咁滑嘅雪糕💜

🤑 白玉抹茶牛奶雪糕 $49
🤑 蕨饼抹茶牛奶雪糕 $56
2020-06-15
白玉抹茶牛奶雪糕 / 蕨饼抹茶牛奶雪糕
@kan.teenkanteen真系个#抹茶控 有咩抹茶口味嘅食物饮品都会想试 系香港都食过好多抹茶雪糕🍵唯独Via Tokyo最得我心💚佢嘅抹茶雪糕系用左来自京都嘅抹茶粉同埋北海道3.6牛乳🥛抹茶味浓郁又有奶香 有抹茶嘅苦涩 中和雪榚嘅甜味🍦味道真系整得啱啱好 雪糕质地比较紮实 唔会溶得好快✨✨———🍵基本上有抹茶口味嘅雪糕都好食🍴特别推荐:白玉抹茶雪糕 $49🍦白玉有绿色同埋白色 两只都无味嘅不过就好有咬口🤍啲白玉配埋雪榚食好正☺️———📍 Via Tokyo (铜锣湾) 铜锣湾礼顿道106-126号礼信大厦地下1A-1B号舖
@kan.teen
白玉抹茶雪糕
———
🍵基本上有抹茶口味嘅雪糕都好食
🍴特别推荐:白玉抹茶雪糕 $49🍦
———
📍 Via Tokyo (铜锣湾)
铜锣湾礼顿道106-126号礼信大厦地下1A-1B号舖
白玉抹茶雪糕
2020-09-23 31 浏览
好耐冇食呢啲人食雪糕,见到呢排IG成日有人post呢间,个个都俾晒正评,所以就去试吓,我哋就叫咗焙茶白玉雪糕。卖相非常吸引,焙茶食落好Rich,好有日本风味。另一个就叫咗抹茶雪糕,同样睇得出佢嘅用了丰富,有好浓嘅抹茶味,非常推荐!!
2020-07-21
2020-09-16 60 浏览
茶控小天地之日本雪糕京都抺茶 北海道3.6牛乳 浓郁香滑-🍡3色雪糕窝夫 ($69)Via Tokyo大热嘅抺茶产品一向都非常出色 无论系甜品定饮品 都用上黎自京都嘅抹茶粉 味道纯正唔会苦涩又有浓浓抺茶香🍵 今次一於贪心啲食埋其他味道嘅雪糕🍦三色雪糕分别系焙茶x抺茶x牛乳雪糕 脆卜卜嘅窝夫入面仲有烟韧嘅白玉同甜甜地嘅红豆蓉 非常丰富两个人share就啱晒! 讲返三款雪糕 今次我个人最锺意系焙茶味 煎茶嘅味道都几出 整体好浓郁好香 另外嘅抹茶同牛乳雪糕一样高质 同埋雪糕质地偏向紥实 溶化嘅时间唔会太快 加埋窝夫嘅好口感好满足 茶味雪糕有浓茶香配搭少少甜嘅红豆蓉 再加白玉中和 好丰富嘅层次!🥰
茶控小天地之日本雪糕
京都抺茶 北海道3.6牛乳 浓郁香滑

🍡3色雪糕窝夫 ($69)
2020-09-12 59 浏览
女孩子食完饭,就梗系要食甜品啦。唔想再搵求其见到有间食日式甜品嘅就入咗去。位置比较窄,又坐得唔舒服,但系佢嘅食物好精致。朋友叫咗个抹茶套餐,套餐有雪糕、拿破仑、仲有茶饮。朋友好满意个拿破仑,觉得香脆又唔会太甜腻。我本身唔锺意食抹茶,所以叫咗餐牌上唯一几个冇抹茶嘅甜品。虽然系冇乜选择之下嘅选择,但系竟然我觉得好好食,佢成个甜品材料丰富,有唔同嘅生果,仲有白玉、糯米糍、红豆等等,加上雪糕软滑,我都食得好开心。
女孩子食完饭,就梗系要食甜品啦。
唔想再搵求其见到有间食日式甜品嘅就入咗去。
位置比较窄,又坐得唔舒服,但系佢嘅食物好精致。

2020-08-26 95 浏览
Hard to count how many times I’ve visited via Tokyo Via Tokyo is my favourite place to grab a cup of matcha icecream or a bowl of shaved ice with no doubt !! I’m a huge fan of matcha and their matcha icecream is smooth and silky not heavily sweetened!!👌🏻👌🏻👌🏻😻
真系好挂住日本呀,一见到呢个表参道套餐,即刻谂起自己之前喺表参道疯狂买嘢嘅感觉🤣🤣见佢有咁多款唔同嘢食就试下啦😝.🌟表参道套餐 $95这个套餐一次过满足晒咁多个愿望🥰有焙茶雪糕、焙茶卷、蕨饼、日本煎茶样样都好出色🤩🍦焙茶软雪糕香浓好滑,配埋白玉红豆🤤🍰焙茶卷好creamy,mousse好细滑,而且茶味够浓!必食推荐❣️🍡蕨饼好烟韧,仲有伴黄豆粉、黑糖嚟食🍵日本煎茶好浓,用热水浸泡,配番杯茶解腻

🌟表参道套餐 $95
这个套餐一次过满足晒咁多个愿望🥰
有焙茶雪糕、焙茶卷、蕨饼、日本煎茶
样样都好出色🤩
🍦焙茶软雪糕香浓好滑,配埋白玉红豆🤤
🍡蕨饼好烟韧,仲有伴黄豆粉、黑糖嚟食
🍵日本煎茶好浓,用热水浸泡,配番杯茶解腻
2020-08-01 110 浏览
中学开始食到而家,佢仍然都系我最中意嘅雪糕店🍦 无论系茶味定奶味都做得好出色🥺 未试过嘅一定要去!🤩-🧇白玉红豆抹茶雪糕窝夫🍡-via tokyo嘅雪糕质感系我食过咁多间最中意嘅😍 个texture好实净,不落去都要用啲力🤣 抹茶味好浓,又唔会过苦,有淡淡嘅奶味,茶控一定中意🤩 白玉两只色味道系冇分别🤣 红豆有啲过甜🙈 窝夫杯好脆同雪糕好夹😚-评分:9/10价钱:$38-🍦糯米糍抹茶雪糕🍵-抹茶雪糕同上面一样🙈 不过系堂食所以份量会多啲🤪 两个女仔share一杯就啱啱好😆 可惜糯米糍得几粒🥺 但系好烟韧😋-评分:8.5/10价钱:$49-🍦白玉雪糕🍡-白玉超烟韧,好重糯米香😋牛奶雪糕奶香浓郁🥺 又唔会好假,食得出真材实料😆 甜度啱啱好,仲有啲黑蜜可以自己加🤣 绝对对得住个价钱啊😋-评分:9/10价钱:$43-📍 Via Tokyo 铜锣湾📍
🧇白玉红豆抹茶雪糕窝夫🍡
评分:9/10
价钱:$43
📍 Via Tokyo 铜锣湾📍
2020-07-29 61 浏览
食完晚饭,大家都有个未满足嘅第二个胃😏所以就搵咗间好出名嘅甜品店😋脆米白玉抹茶牛奶雪糕🍦🍵口感十足!有脆米、烟烟韧韧嘅白玉,超级好味!仲有抹茶牛奶雪糕质地好。软。滑!份量都几多喎,啱晒雪糕爱好者!甜品唔会太甜,抹茶嘅微微苦味同牛奶雪糕嘅甜味中和返,所以两者味道好夹!系一个好好嘅配搭~印象最深刻嘅系,嗰晚我哋几个朋友食完之後,都有3个不约而同地失眠😅 真人真事!!我地都觉得好夸张呀🤣睇嚟抹茶份量都几浓,真系好足料😆

脆米白玉抹茶牛奶雪糕🍦🍵

份量都几多喎,啱晒雪糕爱好者!
系一个好好嘅配搭~

睇嚟抹茶份量都几浓,真系好足料😆
$40 (宵夜)
同朋友喺铜锣湾食完晚饭,又系时候搵甜品满足第二个胃。谂起好耐冇食Via Tokyo,一於行过去礼顿道帮衬下。非常时期,店家都特别注意卫生,令人食得放心。餐牌款式琳琅满目,令人选择恐惧症发作。Cremia 牛油雪糕筒 $38锺意奶类制品嘅朋友一定会锺意呢款雪糕,牛奶味浓郁,雪糕筒口感同味道都好似日本出名嘅「白之恋人」曲奇,一句讲晒就系非常好食!蛋糕系列自家制:宇治抹茶芝士蛋糕($48)绿色的Cheese cake 卖相吸引,芝士味同抹茶味互相配合,值得一试。抹茶拿破仑($48)层层香脆酥皮,配内层浓稠的绿茶吉士,令人一试难忘。表参道套餐抹茶卷+软雪糕(抹茶焙茶Mix)+日本煎茶 或焙茶 $78via tokyo无论系雪糕定甜品,同样出色,难怪咁多年能够喺铜锣湾屹立不倒!

非常时期,店家都特别注意卫生,令人食得放心。

餐牌款式琳琅满目,令人选择恐惧症发作。

Cremia 牛油雪糕筒 $38

蛋糕系列自家制:
宇治抹茶芝士蛋糕($48)

抹茶拿破仑($48)
层层香脆酥皮,配内层浓稠的绿茶吉士,令人一试难忘。

表参道套餐
抹茶卷+软雪糕(抹茶焙茶Mix)+日本煎茶 或焙茶 $78