2022-11-29
Verde mar 位於西營盤水街 由墨西哥主廚掌舵 著手重新定義人們對墨西哥美食嘅概念 為香港人提供優質、健康及正宗嘅墨西哥菜Verde mar在西班牙文中的意思為「綠海」 係墨西哥科爾特斯海嘅顏色餐廳設計充滿熱帶森林感覺 天花掛滿可愛嘅樹懶公仔、與墨西哥文化有關嘅手工藝品及綠色假葉 充滿生氣 除了假葉 餐廳右手旁近玻璃窗位置入面是餐廳嘅種植園 花園餐種滿可食用嘅仙人掌及香草 非常新鮮 餐廳嘅概念係墨西哥鄉村庭院 周圍環繞著質樸嘅手工內飾以及溫暖木製裝飾色調與大多數墨西哥餐廳採用嘅典型艷麗色彩同喜慶氛圍相比 ᴠᴇʀᴅᴇ ᴍᴀʀ 更加柔和🪵除咗佢地嘅名同四周圍環境都帶有綠色元素 “綠色”都係佢地嘅餐餐嘅態度 佢地提供素食版本嘅墨西哥菜式 嗰份素食菜單一定會令你大吃一驚 絕對唔會失望 🥙佢地亦都會使用對環境及地球影響最小嘅外賣容器 務求為環保出分力 牛油果控表示係ɪɢ見到靚靚嘅牛油果甜品 即刻抵受唔住要即刻試🥑🍟 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ꜰʀɪᴇꜱ 💰79 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8/10)牛油果切成條狀 炸到金黃色 炸粉薄而脆 好似天婦羅咁 牛油果唔會太生或熟 配上旁邊嘅青檸汁 酸酸地超開胃又好食🫔
🫔 ᴄʜɪᴍɪᴄʜᴀɴɢᴀ 💰99 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
係墨西哥油炸卷餅嘅一種 我地嗌咗ᴀʟ ᴘᴀꜱᴛᴏʀ ᴘᴏʀᴋ豬肉餡同ᴄᴀʀɴɪᴛᴀꜱ ᴘᴏʀᴋ手撕豬兩款 外皮香脆 唔會太厚 兩款都係豬肉 但食落去大不同 醃嘅味道唔一樣 ᴀʟ ᴘᴀꜱᴛᴏʀ ᴘᴏʀᴋ鹹少少 入面有大量生菜災咗啲都唔膩
🥩 ꜱᴋɪʀᴛ ꜱᴛᴇᴀᴋ ᴄᴀʀɴᴇ ᴀꜱᴀᴅᴀ (ᴍᴇᴅɪᴜᴍ ʀᴀʀᴇ)💰289 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 7.5/10)
隨牛扒有4款醬汁及配料比你任意配搭
莎莎醬好重蕃茄味 頭一啖好ꜰʀᴇꜱʜ 之後辣味後勁好勁 Qᴜᴀᴄᴀᴍᴏʟᴇ令牛味勁出 洋蔥皮配料炒得香 仲有蕃茄碎碎解膩😛牛扒本身有調味 唔硬唔煙韌
🥑 ᴀᴠᴏᴄᴀᴅᴏ ɪᴄᴇᴄʀᴇᴀᴍ💰88 (ʀᴀᴛɪɴɢ: 8.5/10)
必食招牌雪糕甜品 牛油果味還原度極高 以牛油果皮作為甜品盛器 口感香滑 冇牛油果草青味 亦都唔會太甜 而牛油果核用咗金橘雪葩嚟代替 好有驚喜(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🍹 ᴛᴇQᴜɪʟᴀ ʜᴏɴᴇʏ 💰78
好ꜰʀᴇꜱʜ ᴛᴇQᴜɪʟᴀ入口順滑 有肉桂味同蜜糖味 帶少少酸 啱女仔飲
🏺 ᴊᴀʀʀɪᴛᴏ 💰78
ᴊᴀʀʀɪᴛᴏꜱ 係墨西哥好出名嘅軟快飲料我地就揀咗ɢʀᴀᴘᴇꜰʀᴜɪᴛ味
總結:
如果想尋找又驚喜又傳統又具創意嘅墨西哥菜ᴠᴇʀᴅᴇ ᴍᴀʀ係一個好選擇 每碟菜都好ᴘʀᴇꜱᴇɴᴛᴀʙʟᴇ同有心思 依間亦都係牛油果控必食嘅收藏名單之一👀
✨味道:7.8710
✨環境:8/10