2023-05-28 26 浏览
餐廳有個種有仙人掌🌵既清新別緻花園外 餐廳內仲懸掛墨西哥 特色玩偶piñata 同有異國情調既裝飾品🎭🎨全部都係由 Eligio 廚師親自手工製作🖼️📸Super Nachos $159 份量勁多😱用左墨西哥當地既牛油果🥑同蕃茄🍅令成道菜無咁油膩 色彩繽紛又健康🤤Grilled Adobo Beef & Pork $189 墨西哥🇲🇽香料濃郁 牛肉同豬肉都好入味 用墨式薄餅配上新鮮既蔬菜同蕃茄🤩🤩重點係點埋蕃茄醬🥫(有少少辣🌶️)超惹味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Signature Fried Chicken 🍗 $89用20種香料醃製雞鎚🍗 好想帶返屋企邊煲劇邊食😍😍😍Mexican Banana Split $78 呢個超驚喜🤩🤩🤩🤩個香蕉🍌軟身 外面有層又薄又香脆嘅焦糖 🥑 Avocado Smoothie $78原個牛油果🥑飲完都飽左一半🙃
餐廳有個種有仙人掌🌵既清新別緻花園外

Mexican Banana Split $78
呢個超驚喜🤩🤩🤩🤩個香蕉🍌軟身 外面有層又薄又香脆嘅焦糖

🥑 Avocado Smoothie $78
原個牛油果🥑飲完都飽左一半🙃
今日到訪一間幾特別既墨西哥餐廳”Verde Mar”,正門壁畫既樹懶🦥好吸睛,已經停低影左好多相,而且餐廳內裡既裝飾充滿異國風情,天花上掛左好幾個piñata,一種墨西哥人喜慶時會掛既手造紙製裝飾。老婆🐽 坐低後已經不停咁影相😅叫左兩款比教冷門既墨西哥菜式:芝士鐵板雜錦(另加美國牛扒)牛扒烤過再切碎上配埋彩椒,牛味濃,屬於8成熟既狀態但唔韌,做法簡單,但加埋熱熔芝士淋係上面其實好難抗拒😆再放係Tortilla 上面配Guacamole(牛油果醬)and cream,好正好飽肚墨式牛肉鍋(改配薄餅)用左偏瘦既牛肉去燉,口感有啲似牛腩;本身配墨西哥飯,但我鍾意食Tortilla落單時轉左😅不過超後悔!因為菜式用左燉既方法製作,忘記應該用肉湯拌飯會更出色。菜式入口富微辣好重香料味,我落埋洋蔥粒,芫茜碎再加少量清檸汁,默默咁一羹一羹將湯汁連牛肉邊食邊飲咁清晒~牛油果奶昔成個牛油果再加牛奶blend 埋,無落糖但飲到豐腴而且甜甜既奶脂同牛油果油脂,真材真料,好幼滑好好飲呀罕有既墨西哥菜式加上餐廳特色既裝潢令今日既午餐變得好圓滿✌🏼

叫左兩款比教冷門既墨西哥菜式:

芝士鐵板雜錦(另加美國牛扒)

墨式牛肉鍋(改配薄餅)

• Avocado Smoothie
  • Birria Beef Stew
2023-05-24 38 浏览
店鋪好靚,出面牆壁繪有一隻叢林樹懶,室內裝修又極具異域風情,有仙人掌小花園,仲有好多墨西哥特色裝飾。Super Nachos 158HKDNachos 酥酥脆脆,現炸出鍋,配上番茄,洋蔥,牛油果,芝士(仲有拉絲添)微辣,比較醒胃,適合當小食starter.Seafood Paella 339HKD海鮮燴飯都系佢地既signature,整體分量都好大,我地兩個人share都覺得多,米飯粒粒分明,但又唔會太油,食落比較軟身。入面海鮮好豐富,除咗大蝦、青口八爪魚仲有大量蜆仔,加埋青檸汁,食落口非常鮮甜,不過調味就原汁原味,個人覺得seasoning偏淡。兩個人食到肚脹脹,店裡超好影,打卡一流。

Super Nachos 158HKD

Seafood Paella 339HKD

兩個人食到肚脹脹,店裡超好影,打卡一流。
2023-05-20
📍 Verde MAR 西環西營盤水街41號地舖🍒點評時間中西區不乏各式各樣𝖼𝖺𝖿𝖾和異國風情餐廳今次到訪一間牛油果主題餐廳🥑由墨西哥主廚坐陣,裝修上亦加入不少綠色元素▫️𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖨𝖼𝖾𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆必點𝗂𝗍𝖾𝗆💯超可愛的牛油果造型雪糕🍦雪糕口感creamy,中間用芒果雪芭還原牛油果核▫️𝖳𝖺𝖼𝗈墨西哥菜經典菜式🇲🇽有多款口味可以選擇,今次點了配雞肉豐富的配料有蕃茄、洋蔥、蘑菇等還可以加上特調的墨西哥𝖻𝖻𝗊辣醬▫️𝖥𝖺𝗃𝗂𝗍𝖺鐵板芝士烤豬肉配上三色椒,色彩更為繽紛將餡料包夾在𝗍𝗈𝗋𝗍𝗂𝗅𝗅𝖺,沾上牛油果醬和𝗌𝗈𝗎𝗋 𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆感覺多了一份𝗊𝗎𝖾𝗌𝖺𝖽𝗂𝗅𝗅𝖺?🤭▫️𝖬𝖺𝗑𝗂𝖼𝖺𝗇 𝖢𝗁𝗂𝖼𝗄𝖾𝗇 𝖶𝗂𝗇𝗀𝗌 有兩種辣度選擇🌶️𝖧𝖺𝖻𝖺𝗇𝖾𝗋𝗈、🌶️𝖯𝗂𝗊𝗎𝖾 𝖣𝗎𝗅𝖼𝖾𝖧𝖺𝖻𝖺𝗇𝖾𝗋𝗈是全球第二辣的辣椒,都是乖乖吃𝗉𝗂𝗊𝗎𝖾 𝖽𝗎𝗅𝖼𝖾😂𝖯𝗂𝗊𝗎𝖾 𝖽𝗎𝗅𝖼𝖾也有三小辣的辣度,但辣得很過癮😆▫️𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖲𝗆𝗈𝗈𝗍𝗁𝗂𝖾牛油果味濃郁,口感順滑清新健康之選▫𝖩𝖺𝗋𝗋𝗂𝗍𝗈西柚味的𝖼𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅🍹甜甜的易入口,適合女仔飲好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐環境指數🧽:

📍 Verde MAR
西環西營盤水街41號地舖

🍒點評時間
中西區不乏各式各樣𝖼𝖺𝖿𝖾和異國風情餐廳
今次到訪一間牛油果主題餐廳🥑
由墨西哥主廚坐陣,裝修上亦加入不少綠色元素

▫️𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖨𝖼𝖾𝖼𝗋𝖾𝖺𝗆
必點𝗂𝗍𝖾𝗆💯
超可愛的牛油果造型雪糕🍦
雪糕口感creamy,中間用芒果雪芭還原牛油果核

▫️𝖳𝖺𝖼𝗈
墨西哥菜經典菜式🇲🇽
有多款口味可以選擇,今次點了配雞肉
豐富的配料有蕃茄、洋蔥、蘑菇等
還可以加上特調的墨西哥𝖻𝖻𝗊辣醬

▫️𝖥𝖺𝗃𝗂𝗍𝖺
鐵板芝士烤豬肉配上三色椒,色彩更為繽紛
感覺多了一份𝗊𝗎𝖾𝗌𝖺𝖽𝗂𝗅𝗅𝖺?🤭

▫️𝖬𝖺𝗑𝗂𝖼𝖺𝗇 𝖢𝗁𝗂𝖼𝗄𝖾𝗇 𝖶𝗂𝗇𝗀𝗌
𝖯𝗂𝗊𝗎𝖾 𝖽𝗎𝗅𝖼𝖾也有三小辣的辣度,但辣得很過癮😆

▫️𝖠𝗏𝗈𝖼𝖺𝖽𝗈 𝖲𝗆𝗈𝗈𝗍𝗁𝗂𝖾
牛油果味濃郁,口感順滑
清新健康之選

▫𝖩𝖺𝗋𝗋𝗂𝗍𝗈
西柚味的𝖼𝗈𝖼𝗄𝗍𝖺𝗂𝗅🍹
甜甜的易入口,適合女仔飲

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

2021年11月第一次到訪Verde Mar為Hubby慶祝生日,那次試了「自家製牛油果雪糕」,我倆都讚不絕口😎🎂🥑😋👍位於西營盤的Verde Mar由墨西哥本土主廚Eligio掌舵,西班牙店名「Verde Mar」翻譯成中文是「綠色的海」的意思,除了主打健康的牛油果食物、甜品、飲料,室內有大量窗戶自然採光,還有個種滿香草和仙人掌的露天小花園,宛如一座靜謐清新的小綠洲🥑🌿☘️🌱🍀🌵💚餐廳的裝潢滿載童趣和異國風情,門口有幅拉丁美洲動物的牆畫,可以和樹懶、犰狳、大嘴鳥、食蟻獸打卡合照🎨🖼️😍主廚Eligio的廚藝和手藝都相當出色,餐廳天花掛滿了繽紛可愛的Piñata(皮納塔),就是出自他的手筆。Piñata是墨西哥節慶或生日會常見的玩意,紙糊的容器裡裝滿了糖果和小玩具,懸掛起來讓矇眼的參加者輪流用棍棒敲打,打破時玩具和糖果就會伴隨幸運掉下來,大家搶成一團非常熱鬧歡快🍬🍭🎁🏌️💥🎊😄第二次到訪食物同樣有水準,要是服務方面能更好客,用餐體驗就完美:🔸Tacos軟皮夾餅 ($99)香港平常吃到的脆卜卜版本Taco其實是美國發明的,真正道地的墨西哥Taco是軟餅皮🌮😊這道小吃一份三件,每件可以自選不同配
自家製牛油果雪糕

🔸Tacos軟皮夾餅 ($99)
這道小吃一份三件,每件可以自選不同配料,例如燒汁雞脾肉、香汁豬柳、自家製碎豬肉腸、烤魚柳、鮮蝦、特選牛扒、素菜、素菇等,搭配Salsa Roja紅莎莎醬、Salsa Verde綠莎莎醬各有風味🌮🌮🌮😋
Tacos

🔸Ceviche青檸汁醃刺身 ($149)
是道墨西哥沿岸地區非常受歡迎的海鮮菜式。餐廳選用刺身級的海魚,加上健康有益的牛油果,還有由新鮮番茄、洋蔥、墨西哥辣椒、香菜和青檸汁調製的Pico de Gallo莎莎醬,清新開胃,令人食慾大增🐟🥑🍅🌶️🌿🍋😋
Ceviche青檸汁醃刺身

🔸自家製牛油果雪糕 ($88)
牛油果肉配上香滑牛奶,製作出口感綿密、帶有清新香氣的牛油果雪糕,而橙黃色的「果核」是清甜的芒果雪葩,完全是一道惟妙惟肖又讓人回味無窮的精緻甜品🥑🍦👍😋👍
自家製牛油果雪糕

🔸墨西哥朱古力 ($38)
加了肉桂香料,順滑濃香,甜度也剛剛好🍫🍹😋
🔸Flamingo粉紅佳人 ($38)
混合了兩種墨西哥常見的冷飲,一半Horcharta(肉桂米漿)一半Jamaica(洛神花茶),味道酸酸甜甜,開胃又解渴💖🍹😋
墨西哥朱古力&Flamingo粉紅佳人
2023-05-15
Tacos
Ceviche青檸汁醃刺身
墨西哥朱古力&Flamingo粉紅佳人
  • Flamingo
  • Ceviche
2023-05-21 36 浏览
IGable & date nightable充滿度假氣息嘅隱世墨西哥餐廳🍴風格非常可愛嘅小餐廳,外面小陽台仲有好多仙人掌🌵 原來佢哋嘅特色仙人掌飲品就係出自小陽台嘅仙人掌~高質嘅正宗墨西哥菜!My Orders~🥑 Super Nachos🐚 Mussel in White Wine🥩 Steak
人生又去多間勁IGable 既墨西哥菜小店,老公話覺得menu見到既墨西哥式海鮮飯好吸引(其實個outlook 同西班牙海鮮飯大同小異), 而且海鮮份量都相當唔少,仲有家埋salsa sauce 簡直係另一種風味。我發現我同老公坐既餐枱既窗口望出去就係一個小小花園,覺得自己好似細個睇The Secret Garden 既女主角咁見到secret garden 咁一樣心情咁興奮,仲要係一個有仙人掌既secret garden!
  • seafood paella
2023-05-17 790 浏览
好鍾意呢度嘅牛油果Smoothie 同 Ice-Cream🥑 牛油果控忍唔住再次到訪餐廳環境舒適 佈置好有特色門口壁畫畫咗墨西哥動物 🇲🇽有樹懶 大嘴鳥 食蟻獸 犰狳入面掛滿親人手製作嘅傳統紙品裝飾小平台種滿植物同仙人掌 🌵🥑 Avocado Smoothie用原個牛油果加奶打成嘅Smoothie質感幼滑 牛油果味好香 好味又有營養 my fav 🫶🏻🥑🍦Avocado Ice-Cream自家製牛油果雪糕 質感軟滑用真嘅牛油果皮裝住 表面有扮牛油果核嘅芒果雪葩賣相好逼真 味道好特別今次除咗牛油果仲試咗其他墨西哥家庭式菜式 🇲🇽🌯 Enchilada Suiza用墨西哥玉米餅捲上雞肉絲餡料 好有口感表面醬汁揀咗芝士 好滋味🥩 Birria Beef Stew用墨西哥慢煮方法煮牛肉 牛肉入味牛肉湯底濃郁 加入墨西哥飯同其他香料一齊食口感味道更有層次

好鍾意呢度嘅牛油果Smoothie 同 Ice-Cream

仲試咗其他墨西哥家庭式菜式 🇲🇽
🌯 Enchilada Suiza
用墨西哥玉米餅捲上雞肉絲餡料 好有口感
表面醬汁揀咗芝士 好滋味
🥩 Birria Beef Stew
用墨西哥慢煮方法煮牛肉 牛肉入味
牛肉湯底濃郁 加入墨西哥飯同其他香料一齊食
口感味道更有層次
  • Avocado Ice-Cream
  • Enchilada Suiza
今日我們就去到西環西營盤水街的一間地舖-Verde MAR ,Verde MAR 源自西班牙語的 “Green Sea”,這是一間由墨西哥本土廚師 Eligio 主理,主打健康自然、藝術和手工藝文化為主的正宗墨西哥菜。餐廳的自然光線充足,給人一種明亮舒適的感覺,而花園的設計與擺設增添了餐廳的自然氣息,在這裡的客人仿若置身於綠野森林之中,感受到大自然的美好;而懸掛在天花板上的墨西哥 玩偶piñata 都是由 Eligio 廚師親手製作,是一種傳統的墨西哥裝飾品,在墨西哥的慶祝活動中,piñata 往往是不可或缺的一部分,而餐廳外的壁畫是由餐廳團隊畫的,超可愛的!今次的飲食體驗,我們點了三款小吃分別是外脆內軟的炸牛油果條、香服足料的至尊焗墨西哥脆片、墨西哥經典小食軟皮夾餅Tacos🌮,還點了一杯軟滑的牛油果奶昔及具創意的自家製牛油果雪糕🍦👍🏻🥑滿滿纖維的一餐🤤⭐️ 外脆內軟牛油果條 $79外脆內軟的牛油果條🥑真的是一道很棒的小食!餐廳用原隻牛油果切成條狀,再加上自家製麵包糠再油炸,不僅保留了牛油果的柔軟口感,還增加了酥脆的口感。⭐️ 牛油果奶昔 $78🍹用上原隻牛油果及優質牛奶打成的香濃牛油果

外脆內軟牛油果條

⭐️ 外脆內軟牛油果條 $79

⭐️ 牛油果奶昔 $78🍹
用上原隻牛油果及優質牛奶打成的香濃牛油果奶昔,是一杯含豐富維他命及營養的健康飲品。

⭐️ 至尊焗墨西哥脆片 $159
是墨西哥超經典美食,以自家製碎豬肉腸作為饀料,配上香脆的墨西哥脆片烤焗而成,口感香脆、味道豐富。碎豬肉腸的味道濃郁,搭配上墨西哥脆片及秘製的醬料,讓人一口接一口的。
軟皮夾餅(3件)

⭐️ 軟皮夾餅(3件) $89
Tacos的外層的夾餅非常柔軟,有多款口味選擇,能夠滿足不同口味的食客需求;是次點了燒汁雞脾肉、自家製碎豬肉腸和素菇,共三款 Tacos口味,每一款都有著獨特的風味和特色。👍🏻

⭐️自家製牛油果雪糕 $88
選用優質的牛油果和牛奶為材料,製作出口感香滑、味道濃郁及清新怡人的牛油果雪糕,再加上橙色的芒果雪芭,當牛油果雪糕配上芒果雪芭,這一個配搭也不錯,此外,這杯牛油果雪糕的外觀也非常吸引人,趣緻的牛油果造型讓人一看就想嘗一口。
至尊焗墨西哥脆片
外脆內軟牛油果條
牛油果奶昔
軟皮夾餅(3件)
至尊焗墨西哥脆片
  • Taco
  • Homemade Churro
沿着樓梯找到這餐廳,設有特色牆身,走清新路線,附近環境寧靜,而自然光線充足。這裏主打墨西哥菜,餐廳內的所有異國情調和有趣的裝飾品都是手工製作。᪥牛油果雪糕特別喜歡這個牛油果雪糕,牛油果造型特別吸引,先以牛油果外皮載滿了牛油果的雪糕帶有牛油果味的雪葩。᪥Super Nachos 這個Super Nachos 用上了醃製的墨西哥醬料豬肉,配上牛油果,洋蔥,蕃茄粒,當然還有nachos ,脆卜卜粟米片,加上清新的牛油果,配上特製的豬肉碎,每口咬落,又香口又有味道。᪥Birria beef stew西班牙傳統燉牛肉,用上慢煮方法配上西班牙炒飯,加入了牛肉濃湯,另外還可以選擇加入配料洋蔥青檸或芫荽,加強了牛肉湯的味道,令牛肉湯味更有層次。᪥Horchata特別的Horchata 是一杯甜味飲品,用上穀物、堅果或種子浸泡在水中過夜的過程製成的不含乳製品的飲料。 然後將混合物瀝乾,加入糖或其他香料使飲料變甜。

᪥牛油果雪糕

᪥Super Nachos

᪥Birria beef stew

᪥Horchata
2023-05-12
隱身喺西環內街嘅墨西哥菜🇲🇽餐廳外牆畫咗大大隻樹懶🦥入面就以森林風裝修,掛上咗好多南美風格嘅裝飾,仲有兩隻紙做嘅樹懶😂Chimichanga $99一份有兩條🫔每條可以揀唔同口味,我哋就揀咗燒汁雞肉🐔同埋自家製碎豬肉腸🐷餡料以玉米餅皮包住,再加埋生菜絲、芫荽碎、同少少芝士🧀雖然餅皮經過油炸,但係出奇地唔會覺得油膩,隔離嗰碟醬味道似千島醬,同個卷都幾夾😋Birria Beef Stew $189賣相好似一大碗肉湯咁,原來啲牛肉要經過兩日慢煮🐮所以啲精華都係晒個湯入面,牛肉嘅份量都幾多,當然個湯先係重點,入面加入咗幾款香料🥘例如小茴香、芫荽籽等,所以層次都幾豐富,推薦嘅食法係將側邊嘅墨西哥飯🍚洋蔥碎同芫荽碎加埋一個湯入面,再擠少少青檸汁🤓Carnitas Pork en Molcajete $189呢個菜色用個墨西哥火山石製成嘅石鍋裝住🌋賣相特別吸睛,餐牌寫住火山石入面嘅礦物可以滲入食物提升味道🪨係唔係就食唔出喇😂呢款嘅味道帶啲蕃茄味,有少少辣🍅豬肉用咗比較瘦嘅部位🐖份量同樣都幾多,呢款就跟咗軟tacos餅皮包埋一齊食🌯Avocado Ice cream $88好似一個真嘅牛油果咁🤩非常打

Chimichanga $99

Birria Beef Stew $189

Avocado Ice cream $88
好似一個真嘅牛油果咁🤩非常打卡able,牛油果本身油脂都比較重,所以加入埋牛奶之後,雪糕入口味道都幾creamy🥑而且甜度啱啱好,但係質地就有啲冰感,上面嘅果核就係果味嘅雪芭🧊
前幾日同朋友去到香港大學附近搵嘢食,比餐廳清新嘅門口吸引住✨呢間墨西哥菜餐廳以仙人掌與牛油果健康為主題🧑‍🍳主廚係墨西哥本士廚師,主打健康美食同埋牛油果主題🥑餐廳嘅裝修好特別💚好似去咗花園食嘢咁,同時仲有啲異國風情🥰🫔𝚆𝚎𝚝 𝙱𝚞𝚛𝚛𝚒𝚝𝚘 𝚂𝚎𝚝$𝟷𝟷𝟿哩款係比較地道的墨西哥菜式,份量十足好飽肚🤣墨西哥卷包住墨西哥炒飯,雞肉蕃茄同椰菜絲,浸係酸甜的蕃茄醬汁裡面~🥗𝙱𝚘𝚠𝚕 𝚂𝚞𝚙𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚂𝚎𝚝$𝟷𝟶𝟿哩個墨西哥大碗飯材料好豐富🤭上面有海量沙律菜,番茄同牛油果醬🥑同埋墨西哥脆脆,底下就係炒飯底,食落好健康✨味道都唔錯👍🏻☕️朱古力咖啡(跟餐+$𝟷𝟾)☕️熱墨西哥朱古力(跟餐+$𝟷𝟶)整體味道偏甜,適合嚐甜既朋友🍫咖啡有玉桂粉香👍🏻朱古力超級濃🤣🍮𝙵𝚕𝚊𝚗(跟餐$𝟸𝟾)🍌𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚜𝚙𝚕𝚒𝚝(跟餐$𝟸𝟾)🥑𝙰v𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝙸𝚌𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖$𝟾𝟾🍨𝚛𝚒𝚌𝚎 𝚙𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐$𝟽𝟾午餐可以用優惠價加配甜品✨即刻抵好多🥰當中最特別係牛油果雪糕🥑味道好清新✨
餐廳嘅裝修好特別💚好似去咗花園食嘢咁,同時仲有啲異國風情🥰

🫔𝚆𝚎𝚝 𝙱𝚞𝚛𝚛𝚒𝚝𝚘 𝚂𝚎𝚝$𝟷𝟷𝟿

🥗𝙱𝚘𝚠𝚕 𝚂𝚞𝚙𝚛𝚎𝚖𝚎 𝚂𝚎𝚝$𝟷𝟶𝟿

☕️朱古力咖啡(跟餐+$𝟷𝟾)
☕️熱墨西哥朱古力(跟餐+$𝟷𝟶)

🍮𝙵𝚕𝚊𝚗(跟餐$𝟸𝟾)
🍌𝙱𝚊𝚗𝚊𝚗𝚊 𝚜𝚙𝚕𝚒𝚝(跟餐$𝟸𝟾)
🥑𝙰v𝚘𝚌𝚊𝚍𝚘 𝙸𝚌𝚎 𝙲𝚛𝚎𝚊𝚖$𝟾𝟾
🍨𝚛𝚒𝚌𝚎 𝚙𝚞𝚍𝚍𝚒𝚗𝚐$𝟽𝟾
2023-05-08 459 浏览
Verde Mar西環個頭不嬲好多靚cafe,可以嘆下咖啡chill下,今次黎到呢間墨西哥餐廳,主打健康有機既食物,出面仲有個小花園種左啲可食用仙人掌,又幾有趣!聽說餐廳裡面既裝飾品都是手工製作,好有心思!Omelette avocado ($98)好歐式風味既早餐,蛋裡面有芝士有蘑菇同蕃茄碎,幾輕盈有營養既早餐!Taco (3件)($99)揀左配雞肉,細細份,好似餓鬼既我地幾啖掃哂,雞肉嫩身,成個taco都好精緻,配埋牛油果醬,真係好好食!Avocado smoothie ($78)人氣產品之一,忘記熱量吧,加埋牛奶,打得好滑好好飲,好濃既牛油果味,而且唔會唔夠味或者好甜!Chocolate ice ($38)呢杯朱古力認真夠歐州味,好種肉桂味,如果你超愛肉桂,你一定好鐘意呢杯朱古力。朱古力濃滑,唔會俾肉桂味掩蓋!Avocado ice-cream ($88)另一款人氣甜品,睇個樣都知好打卡able,雪糕打得岩岩好,keep住滑身,唔會好甜,上面橙色既核係芒果雪芭,非常趣致但非常推薦黎到一定要叫一個食!
Verde Mar

Omelette avocado

Omelette avocado ($98)
Taco

Taco (3件)($99)
Avocado smoothie

Avocado smoothie ($78)
Avocado ice-cream

Chocolate ice ($38)

Avocado ice-cream ($88)
2023-05-06
Omelette avocado
Avocado smoothie
Avocado ice-cream
  • Tacos
週末到西環逛逛就被這間富有異國情調裝修的餐廳吸引🏝️餐廳環境被綠色植物包圍著 猶如一個秘密小花園🍀感覺好chill又舒適 原來餐廳主打正宗墨西哥菜🇲🇽以仙人掌同牛油果作主題 菜色健康又特別😍作為牛油果控🥑當然要一試啦!✨牛油果花配脆粟米餅 Avocado Tostada $89用整個牛油果砌成花形🌼賣相好靚 底下用上自家製粟米餅脆卜卜🫓🌽 配上綿密柔軟的新鮮牛油果🥑口感幾豐富👍🏻亦可以選辣或不辣✨芝士鐵板雜錦 Fajita $189以鐵板上的芝士烤豬肉🫕拉絲效果好澎湃好邪惡 配上洋蔥🧅和彩椒🫑中和油膩感🥙夾入墨西哥薄餅再沾上牛油果及酸忌廉醬🤤味道豐富好滿足✨墨西哥至尊大碗飯 Bowl Burrito Supreme $169基本上就是沒有卷餅而把墨西哥佐料倒入大碗中😆材料好豐富包括溶化了的芝士🧀️配上雞肉🍗蕃茄粒🍅生菜絲🥬墨西哥飯🥗混合牛油果醬一起食 集合成一碗色彩繽紛🩷有份量夠飽肚又營養滿分的一餐💯✨自家製牛油果雪糕 Acocado Ice-cream $88雪糕放在牛油果殼上🥑中間有一粒芒果雪芭 賣相好有心思好適合打卡😍牛油果雪糕味道濃郁又清🥄口感香滑細膩 好值得試❗️❗️📍Verde M

Avocado Tostada

✨芝士鐵板雜錦 Fajita $189

Bowl Burrito Supreme

Acocado Ice-cream

📍Verde MAR (西環)
西環西營盤水街41號地舖
Avocado Tostada
Bowl Burrito Supreme
Acocado Ice-cream
2023-05-07 32 浏览
自從睇完Better Call Saul 後就好想食墨西哥菜🤓所以就去咗西營盤嘅Verde Mar止下口痕。呢間餐廳由墨西哥廚師 Eligio 主理,餐廳以仙人掌/牛油果為主題。雖然餐廳空間不大,但氣氛好好😚 天花板上掛滿墨西哥玩偶piñata 同埋Jellycat 嘅牛油果,好似去咗家庭經營形式嘅餐廳咁😆 室外嘅花園種咗仙人掌及香草,問完先知原來佢地會用呢啲原材料嚟準備菜餚。當日叫咗兩款主菜,幾中意佢地嘅super nachos。Tortilla chips上淋上芝士、牛油果醬、莎莎醬等,賣相吸引食落惹味。而Avocado Ice-cream 更係必食item!餐廳以芒果雪芭代替牛油果桃,而牛油果雪糕濃郁質感軟滑。📌Machaca shredded beef $98📌Super nachos $159📌Avocado Ice-cream $88📌Avocado Smoothie $77📌Fresh Lime Soda $38Information:Verde MAR (西環)Price:$500 (+10% service charged)📍西環西營盤水街41號地舖

📌Machaca shredded beef $98
📌Super nachos $159
📌Avocado Ice-cream $88
📌Avocado Smoothie $77
📌Fresh Lime Soda $38

Information:
Verde MAR (西環)
📍西環西營盤水街41號地舖