2023-08-05 278 浏览
看見朋友們紛紛去打卡,我也要來湊熱鬧,果然沒有失望觀景有維港海景,食物有打卡外表,絕對可增加食慾😋🌸北海道帶子明太子意大利粉$148首先賣相精美的外觀,意粉味道豐富,醬汁忌廉帶一點辣更惹味,帶子煎香微燶,有一點蟹籽增加口感,有充足的醬汁令每一根意粉都沾滿❣️全日早餐$128總共有8樣食物很豐富,有車厘茄/蔬菜/炒蛋/煙肉/豬肉腸/紫薯餅/麵包/大菇;顏色美麗,炒蛋一層層卷著像花朵,菇大及很入味,紫薯餅外脆內軟吃到一舊舊的紫薯肉🍮提拉米蘇$68首先這個造型已經十分吸睛,面頭佈滿了一層一層的自家制奶油,與一般的提拉米蘇不同,沒有咖啡成份,還有香濃朱古力味,尾部還有一個雪糕筒,軟及脆都能品嚐到🦋蝶豆花香梨梳打 (跟餐)底層是梨汁 ,上層是蝶豆花,形成斷層顏色☕️Mocha (跟餐)咖啡味比較重但沒有苦澀味,朱古力味不太濃
看見朋友們紛紛去打卡,我也要來湊熱鬧,果然沒有失望
觀景有維港海景,食物有打卡外表,絕對可增加食慾😋

🌸北海道帶子明太子意大利粉$148
全日早餐

❣️全日早餐$128
提拉米蘇

🍮提拉米蘇$68
蝶豆花香梨梳打

🦋蝶豆花香梨梳打 (跟餐)
底層是梨汁 ,上層是蝶豆花,形成斷層顏色
Mocha

☕️Mocha (跟餐)
咖啡味比較重但沒有苦澀味,朱古力味不太濃
2023-08-02
全日早餐
提拉米蘇
Mocha
2023-08-04 101 浏览
𓅪這間咖啡店位於告士打道旁邊,餐廳中大部份位置可以望到海景,很精神。午市設有午市套餐,主菜加上$48就可以由飲品和甜品。𓅪這次選了,原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯,大大條鰻魚,好滿足,每口蛋包飯也可以吃到鰻魚味道,加上鰻魚醬汁,口感很好。𓅪個人推介這M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯,牛肉肉質鮮美,而且薄切,再配上溫泉蛋,伴意大利飯中,這個是最好的配搭,蛋漿豐富。𓅪Banana Chocolate coffee 是這裏的特色飲品吧!有香蕉,又有朱古力這兩種甜味加在一起,還有咖啡的香濃味道,交織在一起,是一杯多層次的咖啡。𓅪Popcorn Matcha coffee 這杯爆谷綠鴦,底層是綠茶,中間是咖啡層,頂層加入了數粒爆谷,每一層層次分明,飲下的時候,綠茶和咖啡味交融。甜品伯爵茶慕絲蛋糕,份量剛剛好,伯爵茶味突出,而mousses 也很滑。

2023-07-29
  • M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
  • 爆谷綠鴦
2023-08-04 69 浏览
UMI雖然遠離了銅鑼灣鬧市但坐窗位置可擁有180度維多利亞港景而且坐位舒適寬敞 很吸引黃昏看晚霞🌆 真是很有feel~餐廳風格走水泥工業風格 望海位置只有幾張枱 建議book 位⋆__ᴛᴏᴛᴀʟ ᴏʀᴅᴇʀ___⋆🐮M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯意大利飯上面佈滿了和牛片和牛肉嫩滑多汁 油花豐富配上甜甜的壽喜燒汁和溫泉蛋將蛋黃混入飯中 再添香滑跟creamy一口飯一口肉 好滿足‼️🍝北海道帶子明太子意大利粉(+$68任選飲品 + 精選甜品)帶子用串燒方式放上在麵 打卡😆🍡輕輕灸了一下 肉質好嫩口 帶子鮮甜彈牙用上明套子忌廉汁煮意粉為意粉添加了鹹香和微辣的口味配上蟹柳絲跟蟹 又添口感 很好味!🤌🏻🍵靜岡抹茶豆乳味道濃郁 抹茶雖然帶苦澀但被豆乳的香味中和裡面有豆腐花 添加口感✨不錯🦋蝶荳花香莉梳打淡淡的蝶荳花配香莉口味清新 非常解渴微甜的口味 最適合夏天飲🍰伯爵茶蛋糕伯爵茶蛋糕底夾了伯爵茶忌廉上面有香橙乾跟穀物片脆脆 添加口感😋------------------------------

UMI雖然遠離了銅鑼灣鬧市
但坐窗位置可擁有180度維多利亞港景
而且坐位舒適寬敞 很吸引
黃昏看晚霞🌆 真是很有feel~
餐廳風格走水泥工業風格

微甜的口味 最適合夏天飲

🍰伯爵茶蛋糕
伯爵茶蛋糕底夾了伯爵茶忌廉
上面有香橙乾跟穀物片脆脆 添加口感😋

前排同窮主廚難得地賣甩兩隻窮小孩撐枱腳👫🏻梗係想揀間有海景呀又精緻既餐廳😝最好就又平又靚🤓喂大佬呀你估家有喜事大嫂咁咩🤷🏻‍♀️又要食又要慳⁉️拿拿拿唔係冇選擇架‼️今次我地去試左呢間💁🏻‍♀️位於銅鑼灣新開既樓上cafe✨UMI✨除左大玻璃海景勁吸引之外🌃食物同價錢都有驚喜❤️工業風餐廳環境又夠安靜,令窮主廚諗番起外國d cafe☕️⋯✨UMI✨一齊睇下窮煮婦食左咩💁🏻‍♀️🔸UMI全日素早餐酸種包好有口感👍🏼水波蛋亦煮得啱啱好💛最最驚喜係配置既乳酪杯🥰MUST TRY‼️Creamy淡淡香甜不膩😳絕對會自費再Encore✅🔸蝶豆花香梨梳打清新微甜既新鮮梨汁製成🍐非常解渴💚絕對適合夏天解暑既清爽飲品☀️🔸炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯軟殼蟹好大隻🦀賣相超級IG able📸蛋包外層加埋Risotto內餡🍄淋上日式咖哩真係意想不到地夾🥰真係小孩子先做選擇題😬🔸七味薯條三色醬薯條外酥內軟做到基本要求😬七味粉增添了風味三色醬包括蕃茄醬、黑松露醬同明太子醬明太子醬純對係夾のbest pick💁🏻‍♀️增加咸香風味🥰
前排同窮主廚難得地賣甩兩隻窮小孩撐枱腳👫🏻
梗係想揀間有海景呀又精緻既餐廳😝最好就又平又靚🤓
喂大佬呀你估家有喜事大嫂咁咩🤷🏻‍♀️又要食又要慳⁉️
拿拿拿唔係冇選擇架‼️今次我地去試左呢間💁🏻‍♀️
位於銅鑼灣新開既樓上cafe✨UMI✨
除左大玻璃海景勁吸引之外🌃食物同價錢都有驚喜❤️
工業風餐廳環境又夠安靜,令窮主廚諗番起外國d cafe☕️

✨UMI✨一齊睇下窮煮婦食左咩💁🏻‍♀️

蛋包外層加埋Risotto內餡🍄淋上日式咖哩
真係意想不到地夾🥰真係小孩子先做選擇題😬

🔸七味薯條三色醬
薯條外酥內軟做到基本要求😬七味粉增添了風味
三色醬包括蕃茄醬、黑松露醬同明太子醬
2023-07-28
用餐优惠
試食活動
  • 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯
  • 乳酪杯
一走入餐廳,忍唔住要講「嘩!望到個海景好正呀👍😍」無論下午、黃昏還是晚上,飽覽維港景色,食完都唔捨得走🤣 ✨呢個Cafe 環境一流👍✨職員服務友善,會為你介紹今日菜式👍✨每張枱有個鐘仔,可以禁鐘請職員落單,非常周到👍❇️慢煮雞肉芝麻醬沙律🌀大熱天時食呢個芝麻醬沙律真係好無敵,涼快又開胃👍 有雞肉、沙律菜、車厘茄、紫菜,雞肉嫩,不會韌。❇️靜岡抹茶豆乳🍵🌀抹茶控一定必飲,好耐未飲過甘好飲既抹茶飲品啦😋 抹茶味甘香,甜中帶有少少茶澀味,豆乳甜度適中,而且底層仲有豆腐花,好滑😋口感層次豐富❇️檸檬茶特飲🍋🌀特飲加左一片乾檸檬,賣相同味道都提升左👍❇️軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯🌀軟殼蟹好有水準,賣相好靚,金黃色,炸得外脆內嫩,仲會食到蛋肉架🦀👍 蛋好滑嫩,仲包住d 意大利飯,好creamy, 而且意大利煮得岩岩好,軟硬度恰當👍 再加埋日式咖喱,係意式x 日式食物crossover😂❇️照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉🌀魷魚香口彈牙,野菌香口入味,意粉煙韌微辣,好惹味😋❇️甜品-伯爵茶蛋糕🌀伯爵茶茶味香,滲透整個蛋糕,而且蛋糕鬆軟,令人回味無窮😋❇️乳酪杯🌀好易入口,而且仲有好多脆米,有多重口感👍望住海景食野,

✨呢個Cafe 環境一流👍
✨職員服務友善,會為你介紹今日菜式👍
✨每張枱有個鐘仔,可以禁鐘請職員落單,非常周到👍
❇️慢煮雞肉芝麻醬沙律

❇️靜岡抹茶豆乳🍵
🌀抹茶控一定必飲,好耐未飲過甘好飲既抹茶飲品啦😋

❇️檸檬茶特飲🍋
🌀特飲加左一片乾檸檬,賣相同味道都提升左👍

❇️軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯

❇️照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉
🌀魷魚香口彈牙,野菌香口入味,意粉煙韌微辣,好惹味😋

❇️甜品-伯爵茶蛋糕
🌀伯爵茶茶味香,滲透整個蛋糕,而且蛋糕鬆軟,令人回味無窮😋

❇️乳酪杯
🌀好易入口,而且仲有好多脆米,有多重口感👍

望住海景食野,由日景➡️黃昏景➡️夜景,真係好chill! 好寫意!!

✨地點不太熱門,如果唔係朋友介紹,都唔知有呢間隱世餐廳!
  • 靜岡抹茶豆乳
  • 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯
  • 乳酪杯
2023-08-03 67 浏览
今日放工之後即刻好想食開心少少,諗諗吓都係食Cafe又正又舒服,今次就去咗銅鑼灣呢間新開嘅樓上海景cafe,好chill架~一上到去嘅時候門口已經好有復古嘅風格,配合燈光打落去招牌嘅位置好有格調。入到餐廳內部之後一嚟就望到成個維多利亞港,再加埋餐廳位置唔會非常逼夾,整體嘅用餐環境非常舒適㗎!北海道帶子明太子意大利粉明太子味道濃郁,意粉彈牙,兩者混合之後配搭融洽。配搭嘅帶子粒粒都好大㗎,食落口一啲都唔覺得腥,煎香左嘅帶子味道香口,好正!UMl全日早餐作為招牌菜式,all day breakfast嘅質素值得一讚,煙肉香腸缺一不可,紫薯餅脆口,燒大啡菇不會太乾身,配合埋混合芝麻醬嘅蔬菜非常好食。大阪燒脆炸雞翼雞翼嘅醬汁比我一種食緊大阪燒嘅感覺,好似去咗日本咁樣啦,加埋炸雞翼配埋一齊,咬落口之後又有質感又有味道。蝶豆花香梨梳打成杯飲品嘅顏色好夢幻㗎,就好似夜晚嘅星空咁樣,香梨味果香十足,值得一讚!黑加侖子乳酪黑加侖子味道濃郁,加埋酸酸甜甜嘅乳酪之後好開胃。

UMl全日早餐

大阪燒脆炸雞

黑加侖子乳酪
黑加侖子味道濃郁,加埋酸酸甜甜嘅乳酪之後好開胃。

店內冷灰色為主調,加以綠植作裝飾環境簡潔舒適,且座位坐得舒服仲可以望住海景嘆美食當日肥妹去到可以睇住日落食野,十分寫意✾ 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯 $158炸軟殼蟹金黃酥脆,切開滿滿甘香蟹膏咖喱香濃醇厚,日式咖喱入口甜甜地帶微辣嫩滑蛋皮包住Creamy軟糯意大利飯奶油香滿滿的意大利飯加有車厘茄同蘑菇增添口感而意大利拌勻咖喱食,整體好柔和✾ 大阪燒脆炸雞翼 $68雞翼大大隻,炸至香脆外脆內嫩,食落帶肉汁表面灑滿木魚絲、紫菜同蛋黃醬充滿大阪燒風味,如果再多啲蛋黃醬就好啦🤭✾ 薄荷朱古力牛角包窩夫 $78賣相精緻吸引❤️彷彿一座小山丘足足有三大球薄荷朱古力雪糕另有件朱古力蛋糕,入口幼滑濃郁朱古力味而底層牛角包窩夫外脆內煙韌✾ 凍檸檬茶特飲(套餐)同平時凍檸茶係有分別嫁入口檸檬清香中帶淡淡茶味,無茶澀味相當清新醒胃,好啱炎炎夏日✾ 白桃柚子茶 $42味道唔會太甜,柚子味猶為突出入口酸酸甜甜,十分解膩
店內冷灰色為主調,加以綠植作裝飾
環境簡潔舒適,且座位坐得舒服
仲可以望住海景嘆美食
當日肥妹去到可以睇住日落食野,十分寫意

✾ 炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯 $158
炸軟殼蟹金黃酥脆,切開滿滿甘香蟹膏
咖喱香濃醇厚,日式咖喱入口甜甜地帶微辣
嫩滑蛋皮包住Creamy軟糯意大利飯
奶油香滿滿的意大利飯加有車厘茄同蘑菇增添口感
而意大利拌勻咖喱食,整體好柔和

✾ 大阪燒脆炸雞翼 $68
雞翼大大隻,炸至香脆
外脆內嫩,食落帶肉汁
表面灑滿木魚絲、紫菜同蛋黃醬
充滿大阪燒風味,如果再多啲蛋黃醬就好啦🤭

✾ 薄荷朱古力牛角包窩夫 $78
賣相精緻吸引❤️彷彿一座小山丘
足足有三大球薄荷朱古力雪糕
另有件朱古力蛋糕,入口幼滑濃郁朱古力味
而底層牛角包窩夫外脆內煙韌

✾ 凍檸檬茶特飲(套餐)
同平時凍檸茶係有分別嫁
入口檸檬清香中帶淡淡茶味,無茶澀味
相當清新醒胃,好啱炎炎夏日
✾ 白桃柚子茶 $42
味道唔會太甜,柚子味猶為突出
入口酸酸甜甜,十分解膩
2023-08-03 52 浏览
自家手打和牛漢堡🍔配脆香薯條🍟($128)好欣賞佢個包好軟熟 芝麻焗完之後更香👍🏻和牛肉嫩💕無筋 味道👅適中❤️UMI全日早餐($128)驚喜係紫薯餅度 因為炸得脆之外 裏面係有栗子🌰架😍😍😍煙肉🥓唔太乾 手工包🍞香脆😆+$28 檸檬茶特飲 (四季茶+柚子蜜+檸檬🍋)& 乳酪杯+$48 自選飲品(蝶豆花香梨梳打) & 精選甜品 (藍莓芝士蛋糕🍰)大阪燒脆炸雞翼($68)雞翼脆炸加上大阪燒醬 沙律醬同木魚🤤🤤食落完全係大阪燒🤣🤣🤣如果夜晚🎑啲影應該會再靚啲😍可能可以睇到煙花添🎆😌😌😌好岩情侶👫黎食💕
自家手打和牛漢堡🍔配脆香薯條🍟($128)
好欣賞佢個包好軟熟 芝麻焗完之後更香👍🏻
和牛肉嫩💕無筋 味道👅適中❤️

UMI全日早餐($128)

+$28 檸檬茶特飲 (四季茶+柚子蜜+檸檬🍋)& 乳酪杯

大阪燒脆炸雞翼($68)

景觀一流🌃無敵大海景🩵高質樓上Cafe UMIʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ呢一間新開嘅樓上Cafe 可以飽覽維港景色✨無論係日間定係夜晚景觀都一流ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪🍔軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條💲1️⃣4️⃣8️⃣呢個漢堡食材配搭超級豐富 份量十足( •̀ᴗ•́ ) ̖́-炸軟殼蟹非常香脆 炸粉唔厚✨好吸引!另外自家手打和牛都非常出色 入口牛味香濃!而且仲有豐富嘅肉汁 加上芝士🧀️非常惹味~仲會配上脆香薯條 點埋茄汁食就岩哂🥫不過淨係食個包都已經夠晒飽肚 個包大到一啖咬唔晒!整體口感都非常豐富❣️💚UMI全日素食早餐 ALL DAY BREAKFAST💲1️⃣2️⃣8️⃣呢個 ALL DAY BREAKFAST賣相都相當吸引💕▫️乳酪杯▪️沙律菜▫️鹽燒南瓜▪️燒大啡菇▫️紫薯餅▪️燒串串蕃茄▫️酸種麵包多士▪️自選:炒蛋/太陽蛋/水波蛋鹽燒南瓜食落好香甜 蕃茄酸酸甜甜 大啡菇都好多汁~紫薯餅係炸物就會有少少油 不過香甜得嚟都夠香脆 入面仲加咗啲栗子粒粒(♥ω♥*)!酸種麵包多士上面有兩隻水波蛋 切開有流心嘅蛋漿✨ 蛋味香濃 連埋多士食就一流!另外都好鍾意食佢哋嘅乳酪杯 酸酸甜甜好開
景觀一流🌃無敵大海景🩵高質樓上Cafe UMI
ʕ๑'ㅅ'๑ʔ‧˚ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ ꔛ
呢一間新開嘅樓上Cafe 可以飽覽維港景色✨
無論係日間定係夜晚景觀都一流ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)‪

炸軟殼蟹非常香脆 炸粉唔厚✨好吸引!
另外自家手打和牛都非常出色 入口牛味香濃!
而且仲有豐富嘅肉汁 加上芝士🧀️非常惹味~
仲會配上脆香薯條 點埋茄汁食就岩哂🥫
不過淨係食個包都已經夠晒飽肚 個包大到一啖咬唔晒!
整體口感都非常豐富❣️

呢個 ALL DAY BREAKFAST賣相都相當吸引💕
▫️乳酪杯▪️沙律菜▫️鹽燒南瓜▪️燒大啡菇▫️紫薯餅
鹽燒南瓜食落好香甜 蕃茄酸酸甜甜 大啡菇都好多汁~
紫薯餅係炸物就會有少少油 不過香甜得嚟都夠香脆
入面仲加咗啲栗子粒粒(♥ω♥*)!
酸種麵包多士上面有兩隻水波蛋 切開有流心嘅蛋漿✨
蛋味香濃 連埋多士食就一流!
另外都好鍾意食佢哋嘅乳酪杯 酸酸甜甜好開胃!
上面仲加咗好多穀物粒粒 好似食緊甜品咁享受🩷

撈勻嚟飲增加口感 整體唔算太甜 唔錯👍🏻

🍰精選甜品
當日嘅精選甜品蛋糕係✨柚子芝士蛋糕✨
柚子味酸酸甜甜 食落唔會太漏 蛋糕係偏實淨嘅口感
作為當天晚餐嘅完結 完美‪(っ ॑꒳ ॑c)♡♡!

升級套餐🌟
加💲2️⃣8️⃣檸檬茶特飲/美式咖啡+乳酪杯

🍋檸檬茶特飲
檸檬茶酸酸甜甜 味道冇太特別 但飲品造型睇落都幾靚

🥣乳酪杯
同All Breakfast入面嘅乳酪杯嘅味道係一樣嘅
酸酸甜甜幾好味 加$28有一杯飲品同埋乳酪杯都幾抵!

整體食物質素高質 同朋友都覺得好抵食!
店員nice服務態度好 仲要有靚景

—————————₊♡⁺⋆ ʕ๑'ꇴ'๑ʔ♥︎ —————————
📍 Umi
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
2023-08-02 267 浏览
呢間bookmark咗一段時間,有靚景同朋友嚟慶祝生日一流😊✅M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯($148)意大利飯因為用壽喜燒汁去煮,會甜甜地,飯嘅軟硬程度偏淋身,牛肉唔算好多,份量都唔大,溫泉蛋好食,配埋個飯食一流👍🏻✅北海道帶子明太子意大利粉($148)意粉質地幾好,偏硬身幾鐘意食,帶子有三塊,味道還可。成碟比得最多係三文魚籽,醬汁都唔錯,有少少海鮮汁味道。✅蝶豆花香梨梳打($42)呃like 飲料好靚,冇乜味道味道好清,而且好細杯,呢個價錢應該要double個size✅白桃柚子茶($42)朋友飲所以冇食評✅薄荷朱古力牛角窩夫($78)整餐最好食嘅。同埋事前訂位可以寫埋個名。窩夫新鮮整出嚟幾熱,薄荷朱古力雪糕好食,襯窩夫一流😎重有個brownie 睇落去好足料,呢個係好食

✅M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯($148)

✅北海道帶子明太子意大利粉($148)

✅蝶豆花香梨梳打($42)

✅白桃柚子茶($42)
朋友飲所以冇食評

✅薄荷朱古力牛角窩夫($78)

2023-08-02 42 浏览
呢間位於銅鑼灣新開的人氣Cafe,裝修偏向型格水泥風,不單餐點高質,而且還可欣賞🌃維港美景,傍晚前往還可一次過欣賞日與夜的美景💕.✨套餐✨+$28檸檬茶特飲/美式咖啡+乳酪杯+$48 自選飲品+精選甜品+$88自選飲品+自選甜品.🐮M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148身為牛魔王的我,見到就心心眼。M5和牛的份量都不少,而且牛果香濃,肉質嫩滑,配上香甜的壽喜燒醬汁,更加美味。意大利飯口感creamy,是不錯的配搭。.🍝北海道帶子明太子意大利粉 $148帶子大大粒,雪白肉厚,味道鮮美,香煎後外微脆內嫩。而意粉煮得剛剛好,口感彈牙,每條都沾滿惹味明太子醬汁。入面還有大量蟹籽、蟹柳一齊食,口感和味道層次豐富。.+$88 自選飲品+自選甜品.🧇薄荷朱古力牛角窩夫賣相精美,牛角包窩夫口感酥脆,充滿牛油香,上面還有一件軟心朱古力蛋糕,配上冰凍薄荷朱古力雪糕,一次過品嚐多種口感。.🍇黑加侖子乳酪味道酸酸甜甜,加上黑加侖子果香,感覺清新。

✨套餐✨

🍝北海道帶子明太子意大利粉 $148

+$88 自選飲品+自選甜品
🧇薄荷朱古力牛角窩夫

🍇黑加侖子乳酪
味道酸酸甜甜,加上黑加侖子果香,感覺清新。
♡ 隱世高質海景西餐廳|Umi Cafe ♡-同朋友嚟到銅鑼灣~喺OpenRice搜尋咗一陣 無意中搵到呢一間海景Cafe🫶🥰環境一流 一路嘆住嘢食 一路望住大海假日嚟到真係好寫意 😆😆仲要撞正煙花表演 ~- ♡ 軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡 配脆香薯條 ♡ $148 和牛漢堡好juicy,一咬落去就可以感受到肉汁滲哂出嚟,加埋香脆可口嘅天婦羅,真係好正!薯條都煮得好香脆,又唔會太油,好好味!-♡ 北海道帶子明太子意大利粉 ♡ $148啲帶子煮得剛好,味道鮮甜,而啲明太子醬汁就夠味,唔會太濃。-♡ 香草芝麻蜜糖燒雞翼 ♡ $62雞翼有四隻 ~ 每一口都可以感受到啲肉汁,加上啲蜜糖汁,甜而唔膩,真係好味!-♡ 繽紛樂榛子朱古力 ♡ $42朱古力味好濃郁,加上榛子仁香氣四溢,一食落口就好香好脆。-♡ 香蕉朱古力咖啡 ♡ $46咖啡同朱古力嘅香味好濃郁,再加上香蕉嘅清甜,真係好好飲。-♡ 宇治金時班戟 ♡ $78個班戟皮薄鬆軟,內餡係紅豆🫘嘅綿密口感,好滑好香,又唔會太甜食完飯食埋甜品一流🫶-♡ 靜岡抹茶豆乳 ♡ $42抹茶豆乳味道清新,唔會太濃,好好飲‼️❥#⇢店鋪資料:港滙軒
♡ 隱世高質海景西餐廳|Umi Cafe ♡
同朋友嚟到銅鑼灣~
喺OpenRice搜尋咗一陣
無意中搵到呢一間海景Cafe🫶🥰

環境一流 一路嘆住嘢食 一路望住大海
假日嚟到真係好寫意 😆😆
仲要撞正煙花表演 ~

♡ 軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡 配脆香薯條 ♡ $148
軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡 配脆香薯條
和牛漢堡好juicy,
一咬落去就可以感受到肉汁滲哂出嚟,
加埋香脆可口嘅天婦羅,真係好正!
薯條都煮得好香脆,又唔會太油,
好好味!
♡ 北海道帶子明太子意大利粉 ♡ $148
北海道帶子明太子意大利粉

啲帶子煮得剛好,味道鮮甜,
北海道帶子明太子意大利粉

而啲明太子醬汁就夠味,唔會太濃。
♡ 香草芝麻蜜糖燒雞翼 ♡ $62
香草芝麻蜜糖燒雞翼

雞翼有四隻 ~
每一口都可以感受到啲肉汁,
加上啲蜜糖汁,甜而唔膩,真係好味!
♡ 繽紛樂榛子朱古力 ♡ $42
繽紛樂榛子朱古力

朱古力味好濃郁,加上榛子仁香氣四溢,一食落口就好香好脆。
♡ 香蕉朱古力咖啡 ♡ $46
咖啡同朱古力嘅香味好濃郁,再加上香蕉嘅清甜,真係好好飲。
♡ 宇治金時班戟 ♡ $78
宇治金時班戟

食完飯食埋甜品一流🫶
♡ 靜岡抹茶豆乳 ♡ $42
靜岡抹茶豆乳

抹茶豆乳味道清新,唔會太濃,好好飲‼️

⇢店鋪資料:
港滙軒 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道63號國際廣場24樓

🔍尋找同區美食📍
➾ #礦泥黃X銅鑼灣
#hkig #hk #hkfoodie #hkgirl #foodie #hkfood #foodstagram #foodblogger #foodgasm #香港美食 #香港好去處 #香港小店 #相機食先 #手機食先#拍拖好去處
#香港美食地圖#香港美食指南
#銅鑼灣 #銅鑼灣美食
軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡 配脆香薯條
香草芝麻蜜糖燒雞翼
繽紛樂榛子朱古力
宇治金時班戟
靜岡抹茶豆乳
2023-08-02 36 浏览
今日跟朋友去到銅鑼灣覓食,跟佢去左一間樓上cafe,一上到去,我不禁”嘩🤩!”左一聲,因為一望出去就係維港美景,而且我6點半鐘上去,正正係日落時間!即刻去左窗邊欣賞夕陽美景🌅Cafe不算大,大概容納到30人,裝修以灰色為主,行簡約風,我地去既時做尚早,安排窗邊卡位,舒服☺️食物款式有意粉、蛋包飯、沙律、漢堡包,可以加錢變餐,包飲品、甜品,另外,仲有小食~餐牌選擇如下圖我地叫左以下既食物清酒辣煮蜆($98)份量十足,蜆肉鮮甜,清酒加上辣椒,十分惹味!北海道帶子明太子意大利粉 ($148)明太子意粉上鋪滿蟹子、蟹柳、紫菜,口感好豐富,當然唔少得北海道帶子串燒,鮮甜多汁慢煮牛面肉配和風照燒汁 ($258)佢地既新菜式,牛面肉慢煮後好淋身,有兩件,份量十足,配菜仲有南瓜同大啡菇軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條 ($148)上碟好震撼,有原隻炸軟殼蟹,加上厚3cm和牛,配上沙律醬,新鮮生菜同蕃茄,麵包用牛油煎香,無得頂!薯條由頭食到尾都係咁鬆脆!薄荷朱古力牛角窩夫 ($78)牛角窩夫外脆入面好多層,口感豐富,除左薄荷朱古力雪糕,仲有堆朱古力browniesMocha ($46)咖啡同朱古力味

我地叫左以下既食物

清酒辣煮蜆($98)
份量十足,蜆肉鮮甜,清酒加上辣椒,十分惹味!

北海道帶子明太子意大利粉 ($148)

慢煮牛面肉配和風照燒汁 ($258)

軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條 ($148)

薄荷朱古力牛角窩夫 ($78)

Mocha ($46)
咖啡同朱古力味比例完美

蝶豆花香梨梳打 ($42)
顏色漸變藍紫色,好吸睛,香梨清甜

黑加侖子乳酪 ($42)
乳酪加黑加侖子酸酸甜甜好開胃

靜岡抹茶豆乳 ($42)
原來係有豆腐花,十分特別,抹茶味濃亦唔甜

整體感覺,環境舒適,風景璀璨,職員亦好殷勤,食物質素高,值得再三encore!支持有heart café🥰
一入Cafe有種神秘感覺🤭但原來呢到望到迷人維港海景無論日落、黃昏都咁靚😉所以一定要坐窗邊位喔!🍔軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條🍟超級無敵大嘅香脆軟殼蟹天婦羅,而自家手打和牛漢堡扒都非常厚身,一啖咬哂整個漢堡包,香脆多汁,滋味爆分,再配脆卜卜薯條,滿足喔!😚🍝照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉🍝原隻魷魚新鮮彈牙,每條意粉都掛滿忌廉汁,帶有七味辣粉嘅辛,惹味可口!😆八呢到叫任何主食都可以加錢升級套餐🔝自選甜品+ 自選飲品🍵宇治金時班戟🥞呢個甜品超級吸晴,由3球紅豆雪糕、宇治綠茶芝士蛋糕、綠茶班戟製成,相當巨大,非常好食,綠茶控必叫!😋🍓草莓酸奶🍓甜甜酸酸,清新又開胃😌Umi📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

一入Cafe有種神秘感覺🤭但原來呢到望到迷人維港海景
無論日落、黃昏都咁靚😉所以一定要坐窗邊位喔!

🍔軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條🍟

🍝照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉🍝

呢到叫任何主食都可以加錢升級套餐🔝自選甜品+ 自選飲品

🍵宇治金時班戟🥞

🍓草莓酸奶🍓
甜甜酸酸,清新又開胃😌

Umi
📍銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

2023-08-01 36 浏览
喺銅鑼灣鬧市中竟然俾我呀發現有咁chill可以望住維港景色嘅cafe,而且價錢亦親民,一定bookmark同啲friend一齊去打卡📍手打和牛漢堡配脆香薯條($128)Burger表面佈咗半溶嘅車打芝士🧀️仲有厚厚嘅牛肉,其中細節位係麵包都有烘過而且鋪滿好多芝麻,非常酥脆!薯條嘅外皮亦都有包裹住簿簿嘅脆皮,食到最尾都係脆😋北海道帶子明太子意粉($148)帶子燒得啱啱好唔會太老,仲有好多蟹籽口感更加豐富靜岡抹茶豆乳($42)目測每一台必點嘅,抹茶味嚟講唔算去到小山園咁香濃,但幾鍾意佢唔會過甜😙(+$28)跟餐配檸檬特飲同埋乳酪杯🍰望落好似檸檬茶但係佢又有種freshing嘅清香味~跟餐嘅嘢飲嚟講幾滿足😌另一杯係乳酪,我唔係平時食開greek yogurt嗰隻咁酸,係一支酸奶甜甜地嘅味道~ 再加埋啲穀物感覺就食緊輕盈嘅早餐🤣甜品係藍莓芝士蛋糕,面頭藍莓醬嘅香氣不錯,係味道較溫和嘅芝士蛋糕,前面食到好飽都唔會覺得太膩~

手打和牛漢堡配脆香薯條($128)

北海道帶子明太子意粉($148)
帶子燒得啱啱好唔會太老,仲有好多蟹籽口感更加豐富

靜岡抹茶豆乳($42)

• 北海道帶子明太子意大利粉
  • 自家手打和牛漢堡配脆香薯條