2023-08-14 55 浏览
餐廳外面是無敵大海景,將整個維多利亞港的海景盡收眼簾,餐廳更是人氣店,訂桌吃飯是必然~原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯~鰻魚又厚又大條,整條吃完也沒感到有魚骨,吃得很舒服,中間的雞蛋更非常嫩滑,旁邊更加滿充滿動感的鰹魚片,性價比很高~UMI 全日早餐~內裡有沙律菜、太陽蛋、牛仔腸、紫薯餅、燒大啡菇、 燒串串番茄、酸種包多士,材料十分豐富及多元化,當中紫薯餅更是平日早餐少見,番薯味濃,甜甜的,很好吃~黑加侖子乳酪及草莓酸奶~兩者味道都是酸酸甜甜,女孩子定必大愛;杯邊掛上草莓及黑加侖子醬,中間則是乳酪,像極一件藝術品~

2023-08-13 216 浏览
🥙 全日素食早餐 $128見到有乳酪杯而特登揀素食尼款,乳酪比較流質,勝在甜度適中,而且好多脆脆增加口感,紫薯餅炸得好鬆脆,紫薯味都好香,仲加咗啲粟子粒,酸種麵包亦好特別,個邊脆口麵包鬆軟,其餘燒南瓜、炒蛋、大啡菇、沙律、蕃茄仔都係水平以上< 5/5 >-🍛 M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148切開溫泉蛋,蛋汁湧晒出嚟,混合埋壽喜燒汁嘅甜,成個飯都好夠濕潤,意大利飯硬度亦都啱啱好,牛肉都好香好嫩,分量都好足,不過薄切就減少咗啲口感,但整體都係好正< 4.5/5 >-🥐 薄荷朱古力牛角窩夫 $78三球mint chocolate,夾住個brownie,雪糕一邊融住落個croffle同brownie度,好正,brownie質感好好,唔似平時食咁硬,好鬆化,croffle就略嫌煙韌得過咗火,但都好出色< 4.5/5 >-☕️ 香蕉朱古力咖啡 $46香蕉味酸酸甜甜咁,朱古力味都幾出,咖啡亦香,但三樣嘢好似各有各咁,好多隻味喺口入面,感覺怪怪哋但飲耐咗又好似幾好味,另外佢有三隻色,打卡都好靚< 3/5 >-🥤 蝶豆花香梨梳打 $42
🥙 全日素食早餐 $128
< 4.5/5 >
☕️ 香蕉朱古力咖啡 $46
< 3/5 >
🥤 蝶豆花香梨梳打 $42
蝶豆花不嬲就係打卡良物,尼杯嘢當然係充滿少女心啦,味道方面香梨酸酸哋,都幾fresh咁,但都係有啲怪,哈哈
< 3/5 >
試食活動
全日素食早餐
薄荷朱古力牛角窩夫
2023-08-09 118 浏览
呢間係最近喺銅鑼灣新開張冇耐嘅cafe,以灰白輕工業風格調為主,而且窗邊位係可以望到海景🤩環境非常唔錯。我哋叫咗兩個set再加$48升級套餐,可以自選飲品同附送當日嘅精選甜品。靜岡抹茶豆乳🍵 $42未飲已經聞到好香抹茶味,而佢嘅豆乳竟然係豆腐花加牛奶,幾特別!草莓酸奶🍓 $42士多啤梨醬配牛奶,酸甜可口。軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條🍔 $148軟殼蟹裹上薄薄嘅炸粉,炸得金黃酥脆,和牛厚實多汁,配埋芝士,一啖咬落去幸福感爆棚🥰廚師發辦 $128當日係喇沙汁什菌軟殼蟹🦀意粉,呢個組合幾新奇,醬汁微辣,有喇沙汁獨有嘅風味,係唔食辣嘅人都接受到嘅程度。精選甜品: 抹茶芝士蛋糕🍵 & 藍莓芝士蛋糕🫐擺盤非常精美,有乾橙🍊、果仁碎🥜同花瓣🌸做點綴,最重要係味道都好好,兩款都唔會死甜,完全唔會漏👍🏻

靜岡抹茶豆乳🍵 $42

草莓酸奶🍓 $42
士多啤梨醬配牛奶,酸甜可口。

軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條🍔 $148

廚師發辦 $128

精選甜品: 抹茶芝士蛋糕🍵 & 藍莓芝士蛋糕🫐
2023-08-09 84 浏览
週年紀念老公揀咗呢間餐廳🍴好浪漫呀💕🐟原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯 $158🌈呢個原條蒲燒鰻魚剩係賣相都超吸引🤩鰻魚味道仲超肥美添👍配埋蛋包意大利飯呢個cross over嘅菜式💯即刻比我一個好新鮮嘅感覺🥳呢個好推介喔💯👩‍🍳㕑師發辦$128🌈今晚呢個㕑師發辦係煙三文魚大蜆意粉啱曬我口味喔🍝忌廉汁味道豐富但又唔會油膩🔥口感清新🌿加埋大蜆嘅鮮甜味✅整體唔錯👍每人 +$48 仲可以揀杯野飲同埋有埋精選甜品🍑白桃柚子茶🌈味道清新又唔會太甜🍑加埋呢個無敵靚景😍超享受喔🥳🍵靜岡抹茶豆乳🌈日本靜岡抹茶粉嘅抹茶係超正😍口感奢華又回甘😋濃厚嘅抹茶味入口嗰陣微苦不澀✅甘醇滋味令人回味無窮呀🥳🍰朱古力慕絲蛋糕🌈入口嘅朱古力慕絲味道充🈵️住濃郁嘅朱古力幼滑🍫口感層次分明👍正🥳
週年紀念老公揀咗呢間餐廳🍴好浪漫呀💕

🌈日本靜岡抹茶粉嘅抹茶係超正😍口感奢華又回甘😋
濃厚嘅抹茶味入口嗰陣微苦不澀✅甘醇滋味令人回味無窮呀🥳

🍰朱古力慕絲蛋糕

2023-08-09 56 浏览
銅鑼灣新開樓上店cafe銅鑼灣越開越多新既cafe, 朋友唔帶我黎都真係未必發現到‼️依間餐廳🍴採用開放式廚房,簡潔既裝修設計,入到黎真係幾舒服😌岩晒放工相約朋友一齊黎食野閒聊🤣.🍔軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條 $148呢個burger好厚身,做唔到一啖放晒落口🤣和牛漢堡相當Juicy☺️‼️薯條嘅做法好特別,有別於一般快餐店嘅薯條🍟做到外脆內軟,值得一讚👍🏽.🦑照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉 $138呢個魷魚意粉係我食過最好食既‼️魷魚有好香既燒烤味,食落去就好似啱啱燒好出黎甘,美中不足係成碟意粉有啲細份🤣.乳酪杯 $28跟餐加28蚊連埋嘢飲,呢個乳酪杯我好鍾意🥰一啲都唔甜,面層仲放上水果乾,好岩用黎打卡😌.🍰精選甜品 $48飲品加cheese cake ,今日既精選係藍莓cheese cake🫐好香濃既cream cheese 味
銅鑼灣新開樓上店cafe
🍔軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條 $148

🦑照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉 $138

乳酪杯 $28

🍰精選甜品 $48

2023-08-09 134 浏览
(第一次做食評請見諒🥹🙏🏻)喺ig見到呢間新開嘅海景cafe就想嚟食好耐🥺今日行開銅鑼灣就決定嚟食個lunch😋今次我同friend兩個人食咗:= UMI全日素食早餐🌱($128)(我食)= M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯🍚($148)(friend食,冇俾詳細食評)= +$48 靜岡抹茶豆乳 + 是日甜品(藍莓芝士蛋糕)= 白桃柚子茶 ($42)總括嚟講,呢間cafe環境又靚又舒服,服務員態度都非常nice,野食有唔錯!如果想嘆吓冷氣,食個brunch,欣賞海景,呢間Cafe一定啱你!一定會encore~😋🤍
(第一次做食評請見諒🥹🙏🏻)

今次我同friend兩個人食咗:
= UMI全日素食早餐🌱($128)(我食)
= +$48 靜岡抹茶豆乳 + 是日甜品(藍莓芝士蛋糕)
= 白桃柚子茶 ($42)

UMI全日素食早餐
藍莓芝士蛋糕
2023-08-09
$201.5 (午餐)
UMI全日素食早餐
藍莓芝士蛋糕
  • 靜岡抹茶豆乳
  • 乳酪杯
2023-08-09 48 浏览
Umi (銅鑼灣).媽咪今日生日🎂晏就請半日假陪佢行下傾下計買下野💜搵間環境靚靚cafe, 望住個海景,食物好味飲品又靚💜.▪️原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯▪️$158.真係一整條勁肥美,蛋包意大利飯,內有菇,木耳等,兩個人share都絕對夠食!.▪️慢煮雞肉芝麻醬沙律▪️$88.略嫌係芝麻醬份量有啲多,但叫一個飯再叫沙律就剛好,否則會有點膩🤣.▪️香草芝麻蜜糖燒雞翼 ▪️$62.芝麻蜜糖雞翼有六隻一份,煎得外脆,入面又熱辣辣.▪️爆谷綠鴦/白桃柚子茶▪️.爆谷綠鴦係抹茶再加咖啡,有幾粒爆谷作點綴媽咪就叫左杯fresh d嘅白桃柚子茶.轉套餐仲有個甜品,今日係earl grey mousse!!📌 Umi (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓.環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Umi (銅鑼灣)

▪️原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯▪️$158

▪️慢煮雞肉芝麻醬沙律▪️$88

▪️香草芝麻蜜糖燒雞翼 ▪️$62
芝麻蜜糖雞翼有六隻一份,煎得外脆,入面又熱辣辣

▪️爆谷綠鴦/白桃柚子茶▪️
爆谷綠鴦係抹茶再加咖啡,有幾粒爆谷作點綴
媽咪就叫左杯fresh d嘅白桃柚子茶

📌 Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
2023-08-09 58 浏览
最近搵左日來銅鑼灣呢間新開嘅餐廳食Lunch📍餐廳係一棟近海嘅大廈樓上,可以望到灣仔海景,環境寬敞明亮✨🌊佢地嘅炸軟殼蟹咖喱蛋包意大利飯係好多人推薦嘅菜式⭐️軟殼蟹脆口,咖喱蛋包飯裡面唔係普通白飯,而係忌廉蘑菇意大利飯,咖喱同忌廉蘑菇汁兩種醬汁嘅配搭,令到味道更豐富!🥹😋北海道帶子明太子意粉嘅帶子大粒彈牙😆,除左帶子外仲有蟹柳,明太子粒粒分明,每條意粉都沾滿明太子,奶油味香濃,每啖都好creamy😝我地仲額外每個Set+$28配飲品同芒果乳酪🥭。檸檬特飲裡面有新鮮檸檬外仲有乾橙,好Fresh又開胃,o岩曬夏天🍋!芒果乳酪賣相幾精緻,甜酸適中嘅乳酪裡面有埋脆米同果乾,飯後消膩好適合!🍧
最近搵左日來銅鑼灣呢間新開嘅餐廳食Lunch📍

2023-08-09 41 浏览
今日朋友帶我去咗呢間,喺銅鑼灣有海景嘅樓上Cafe✨ 環境真係唔錯,望住成個維港,感覺都幾舒服🥰M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯和牛調味適中,帶有壽喜燒嘅甜味又唔會太鹹✨溫泉蛋嘅蛋液同risotto拌勻,口感滑溜💕 Risotto有菌類及車厘茄得配料,口感豐富✨原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯紅燒鰻魚超大條‼️玉子燒連risotto一齊食,有點拉絲嘅效果✨ risotto偏有咬口,連鰻魚及木魚一齊食,好有風味💕檸檬茶特飲套餐+$28 連檸檬茶特飲+乳酪杯帶有橙香嘅檸檬茶✨上面加咗乾橙片,外觀特別靚🥰乳酪杯乳酪上面加咗啲脆脆及乾果片,都幾精緻🥰 甜甜地嘅乳酪似健康啲嘅甜品💕 食飽咗 再食乳酪杯都冇咩罪惡感🥰😋😋😋
原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯
檸檬茶特飲
套餐+$28 連檸檬茶特飲+乳酪杯
帶有橙香嘅檸檬茶✨上面加咗乾橙片,外觀特別靚🥰
乳酪杯
Umi☕️爆谷綠鴦|係matcha latte 加上爆谷,抹茶味香濃帶微甘,加入爆谷中和番咖啡既苦澀味👍🏻煙三文魚凱撒沙律|煙三文魚油香十足,仲有大量蟹柳絲同蟹籽,口感豐富😍沙律菜新鮮爽脆!香草芝麻蜜糖燒雞翼|雞翼外層沾滿蜜糖仲焗到好香脆😋咬開好juicy肉質仲好滑!M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯|必食推介⭐️⭐️⭐️壽喜燒醬汁既甜味撈埋creamy既意大利飯再加埋溫泉蛋既蛋汁,係三重享受🤤M5和牛牛味濃郁,仲有好多蘑菇同洋蔥,係值得encore 再encore!!!柚子慕絲蛋糕|底層蛋糕鬆軟,柚子慕絲幼滑帶有淡淡柚子味,成個甜品都好清新同好light👍🏻宇治金時班戟|好大份既甜品🤩有三球雪糕、抹茶慕絲蛋糕同兩件班戟。班戟鬆軟仲好香牛油味🤤狗埋抹茶醬同紅豆雪糕一齊食,超級滿足❤️特別一提,呢間cafe個景真係好無敵,建議大家七點前黎可以睇埋日落!
Umi☕️

爆谷綠鴦|

煙三文魚凱撒沙律|

香草芝麻蜜糖燒雞翼|

雞翼外層沾滿蜜糖仲焗到好香脆😋咬開好juicy肉質仲好滑!

M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯|

必食推介⭐️⭐️⭐️

柚子慕絲蛋糕|

宇治金時班戟|

• M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
  • 爆谷綠鴦
  • 宇治金時班戟
2023-08-08 168 浏览
除咗軟殼蟹飯同埋鰻魚飯之外 其他食落去感覺勁差-.-……………………………………………………………………………….嗌咗個238嘅m5牛 ……但食落去超級煙靭 又唔好食 差過吉野家 懷疑係就咁佳寶解凍完就咁攞出嚟 墨汁意粉完全係冇墨汁味😡😡😡😡衰過薩莉亞 人哋仲有芝士粉可以比😡🫵🏻之後上菜又勁慢 等咗九個字先到齊 😡🫵🏻😡🫵🏻你就咁買個波仔嗱嗱趣叮完攞出嚟俾我 我都冇咁嬲….
  • 0
2023-08-08 30 浏览
同事最近發掘到一間食午餐好正嘅cafe 今日就去試下 wow呢度落地玻璃海景 真係打卡一樓 連啲嘢食嘢飲都好吸引 啱曬後生嘅我哋 office girls晏晝食lunch價錢都唔算太貴喺銅鑼灣嚟講算ok 睇個menu都近日式西餐fusion風格 裝修都好簡約 有無敵海景 嘢食都好好食呀選擇唔算好多 啱曬我呢啲 有選擇困難症嘅人 今日午餐食咗北海道帶子明帶子意大利粉 好creamy 帶點日式 style 帶子好大粒好鮮甜 明太子亦都好多 有中西fusion嘅意粉 好好味 飲品都幾特別 點咗比較少見嘅黑加侖子乳酪 顏色好紅好搶focus 睇落好吸引套餐仲有一個小嘅芝士蛋糕同樣整得好靚好吸睛 lunch 我會比九分 唔太貴 地點都算方便 嘢食好好食 仲有好好嘅服務 算係一間隱世cafe 我都會再嚟幫襯

今日午餐食咗

套餐仲有一個小嘅芝士蛋糕
同樣整得好靚好吸睛

• 北海道帶子明太子意大利粉
2023-08-08 39 浏览
新開張嘅銅鑼灣樓上餐廳,餐廳以大玻璃窗設計,可以一覽無遺維港美景,簡直係美食同景色嘅完美配搭🏞️北海道帶子明太子意大利粉 💰1️⃣4️⃣8️⃣用上新鮮帶子,口感彈牙,配上明太子醬,微微香辣,再加上三文魚籽,鮮味之餘又唔會太膩M5和牛壽喜燻溫泉蛋意大利飯 💰1️⃣4️⃣8️⃣薄切牛肉配上日式大蔥同燒汁,篤開温泉蛋,蛋香味濃,飯底用上軟糯嘅意大利飯都係第一次食,幾有驚喜而且餐單上只要加$48,就可以自選飲品加精選甜品,爆谷綠茶同藍莓芝士餅🎈Umi🎈銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

北海道帶子明太子意大利粉 💰1️⃣4️⃣8️⃣

M5和牛壽喜燻溫泉蛋意大利飯 💰1️⃣4️⃣8️⃣

🎈Umi🎈
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
2023-08-07 85 浏览
在銅鑼灣一間餐廳上面, 適逢夜晚香港有一個歡迎遊客嘅表演,正正在8:00嘅時分大放煙花, 足足有15分鐘咁長, 坐在窗邊望, 一起品嚐食物, 真係賞心樂事北海道帶子明太子意大利粉是一道將日本和意大利兩種美食文化融合在一起的菜餚。帶子和明太子都是北海道的特產,它們的鮮美和口感讓這道意大利面更加豐富多彩。帶子的鮮甜味道與明太子的鹹香味相互交融,讓這道意大利面的味道變得更加複雜和有層次感。意大利面本身也有一種特殊的口感,它的柔軟和嚼勁使得這道菜照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉的口感可以用甜、咸、清香、層次感、柔滑和豐富來形容。照燒醬的甜味和魷魚的嚼勁相得益彰,野菌則為這道菜餚增添了一份天然的清香。七味粉的加入讓這道意大利面更具層次感和深度,忌廉汁則為整道菜餚帶來了一份柔滑和豐富的口感。意大利面本身的口感也非常獨特,它的柔軟和嚼勁使得這道菜餚更加美味。草莓酸奶, 草莓的甜味和香氣與酸奶的酸味相互融合,形成了一種新的味道。草莓的酸度也會為酸奶的口感增添一份清爽感。口感柔和、順滑,但也有酸味和果肉的質感。

2023-08-07 53 浏览
我哋去嗰日咁啱見到水上煙花,勁靚勁正!平時都有個維港景睇,望住呢個景食飯真係一流(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯鰻魚好肥美,蛋炒得幾滑幾嫩,意大利飯幾有咬口,食落唔會好漏,好好食好滿足!軟殼蟹夭婦羅自家手打和牛漢堡賣相好吸睛!軟殼蟹好香脆而且唔油膩,食落少少微暖,手打既和牛漢堡都算juicy而且牛味都幾濃,配埋芝士同生菜幾fresh幾好食靜岡抹茶豆乳呢個好正!佢唔係普通加豆乳,仲加咗啲豆腐花!飲落有少少口感好特別好好飲!

原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯

軟殼蟹夭婦羅自家手打和牛漢堡