2023-08-23 106 浏览
☘️前幾日約咗朋友響銅鑼灣食lunch, 去咗一間開咗冇幾耐嘅樓上cafe, 果然冇介紹錯,間cafe 雖然唔係好大,不過因為單邊全是窗,可以看到遠處海景,非常光猛(今日落雨陰天都好夠光,如果陽光普照嘅日子應該仲正) ☘️餐單簡簡單單但亦有足夠嘅選擇,lunch set 可以揀個main 配drink , 亦可再加埋dessert. 佢哋仲有all day breakfast 添。 ☘️我揀咗個和牛漢堡配薯條,個漢堡好大個,單睇個樣已經好吸引,果然不負所望,個包係熱嘅,而且咬落個漢堡扒好juicy, 配埋芝士同啲配菜味道剛剛好,咁大個我竟然食哂。仲有啲薯條炸得剛剛好,外脆內軟,好香口👍 ☘️朋友就要咗個樱花蝦墨魚汁意粉。坦白講唔知係咪佢用個細碟裝,上枱時我哋有少少意外因為望落去好似咁細咁,似appetiser 多啲,不過朋友食落就發現其實都唔少,估計都係隻碟影響視覺,店家可能改用返隻大碟上會好啲😜 ☘️跟餐是日甜品係earl grey cake, 味道都幾好,唔會太甜又有啲茶香味!配咖啡啱哂。☘️講到飲品我哋叫嘅兩杯都好好。杯蝶豆花香梨梳打賣相一流,飲落又好清新,可以見到杯底就係打碎咗嘅梨,好天

☘️講到飲品我哋叫嘅兩杯都好好。杯蝶豆花香梨梳打賣相一流,飲落又好清新,可以見到杯底就係打碎咗嘅梨,好天然嘅感覺,店家仲好好幫我走咗甜👍 朋友點嗰杯mocha 個拉花拉得好靚,去啲精品咖啡店都未必有咁靚嘅拉花,所以可以見到佢哋都好用心,抵贊👍

☘️提-提呢度繁忙時間最好預先訂位,尤其是靠窗位置。因為係上樓cafe, 非繁忙時間應該walk in 都ok.

蝶豆花梨特飲
Earl  grey  cake
  • 蝶豆花香梨梳打
  • 自家手打和牛漢堡配脆香薯條
2023-08-22 135 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧依間新開cafe位於銅鑼灣近海嘅一個大廈上面13樓,一入到去見到有一個好大玻璃可以喺餐廳多個角度都可以睇到維景嘅景色,而且店內彩光好好👍我哋去食晚餐嘅時候都見到日落,而且亦有好抵食嘅套餐,分別有三種唔同嘅套餐可以任你配搭,整體來講每個人$200左右已經可以食到好豐富!而且甜品都非常之高質!原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯 $158超過手掌咁長嘅蒲燒鰻魚,,面頭充滿醬汁嘅光澤,外層燒到焦香,內層又軟身又有鮨香。有別於坊間嘅蛋包飯,佢哋就故意用咗意大利米,營造出有嚼勁嘅口感。M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148M5和牛油脂比較豐富,用壽喜燒方式製作反而冇咁油膩,口感軟腍又有肉香。食之前佢攪拌溫泉蛋和意大利飯,可以帶出更加creamy嘅口感。草莓酸奶 $42可以加配佢哋嘅套餐有特製檸檬茶加乳酪杯!乳酪杯加入堅果、香橙片和藍莓,夏日消暑甜品。伯爵茶蛋糕充滿伯爵茶嘅茶香,口感幼滑又唔膩。宇治金時pancake睇落去好吸引,有pancake +3球雪糕同埋綠茶芝士蛋糕,非常之抵食大份,而且好好味😋如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

原條蒲燒鰻魚玉子燒蛋包意大利飯 $158

M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯 $148

草莓酸奶 $42

可以加配佢哋嘅套餐有特製檸檬茶加乳酪杯!

乳酪杯
加入堅果、香橙片和藍莓,夏日消暑甜品

伯爵茶蛋糕
充滿伯爵茶嘅茶香,口感幼滑又唔膩。

宇治金時pancake

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
#Eatwithcouple_銅鑼灣
#Eatwithcouple_cafe

“我作為這些相片的創作者,擁有相片的著作權和所有權。未經我的授權,任何人不得以任何形式銷售、轉讓或利用這些相片。”

#hkfoodie #foodiehk #hkfoodies
#hkfood #hongkongfood #hkfoodblog#hkfoodblogger
#foodphoto #hkfoodlover
#hkigblogger #hkigers
#hkinfluencer #hkig #hkblogger
#香港美食
2023-08-22 3073 浏览
造訪銅鑼灣最火紅的新餐廳 ᴜᴍɪ早前看到大家分享就已經很想去了 終於到我了ᴜᴍɪ 位於銅鑼灣的商業大廈中高層 大片玻璃窗飽覽維港景色超吸睛但那天遲了一點到訪 窗邊位全部沒了嗚嗚目測餐廳全天候都是滿座的狀態 因為超多客人 ᴡᴀʟᴋ-ɪɴ 都失敗所以記得記得要訂座好再上去全日只有一個主餐牌 但種類都蠻豐富的除了意粉 沙律 還會有全日早餐 漢堡等等主食類都可以用 從$𝟸𝟾 - $𝟾𝟾 升級套餐都會有飲品+甜品/乳酪 比單點更划算𓋪 北海道帶子明太子意大利粉這應該是全場點餐率最高的吧 根本就是我最愛的東西混合在一起啊哈哈ᴛᴏᴘᴘɪɴɢ 海量蟹籽跟蟹柳 還有一串軟嫩的帶子下面意粉是明太子白醬 ᴄʀᴇᴀᴍʏ 又很掛汁味道相當濃郁 瞬速ᴋ.ᴏ.的一盤𓋪 全日早餐難得晚餐可以吃全日早餐 基本的配料都有喔 特別的有酥脆的紫薯餅上桌時是熱騰騰的一份 蠻有誠意的那這邊除了正常的ᴀᴅʙ 之外 還有會素食版本𓋪 摩卡蛋糕我們都加了$𝟺𝟾 的套餐 有自選飲料跟精選甜品當天的甜品就是 ᴍᴏᴄʜᴀ 蛋糕上面還加了塊美美的橙片咖啡味比朱古力味突出 口感不錯 𓋪 繽紛樂榛子朱古力𓎾 ʟᴀᴛᴛᴇ套餐中的飲料可以任選喔 不過
造訪銅鑼灣最火紅的新餐廳 ᴜᴍɪ

整體餐點都很中我們口味
如果能坐到窗邊就更棒了
2023-08-16
2023-08-21 64 浏览
平時食開Cafe多數都係地下戈層,今次介紹嘅餐廳《Umi》位於13層。一入到門口,首先映入眼簾嘅係維港無敵海景。因為用咗一整排玻璃嘅設計,所以餐廳無論邊個方位都可以望到海景,景觀上絕對吸引。北海道帶子明太子意粉 $148一串嘅香烤帶子放係意大利粉上面,賣相加哂分。賣子兩邊煎香,肉質爽口又彈牙。至於明太子就帶到天然嘅咸香出嚟,味道非當有層次。照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉 $138平常食魷魚好驚會煮到好韌,佢地依款日本魷魚反而好爽脆,加上七味粉會帶出少少辣味。而意大利粉用左忌廉汁口感就更加creamy。飲品香蕉朱古力咖啡 $46咖啡入面有香蕉嘅果肉,加埋朱古力一齊飲都幾得意。檸檬茶特飲 +$28甜品乳酪杯加入堅果、香橙片和藍莓,夏日消暑甜品。伯爵茶蛋糕充滿伯爵茶嘅茶香,口感幼滑又唔膩。Umi (銅鑼灣)銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓

北海道帶子明太子意粉 $148

照燒日本魷魚野菌七味忌廉汁意大利粉 $138

飲品
香蕉朱古力咖啡 $46
咖啡入面有香蕉嘅果肉,加埋朱古力一齊飲都幾得意。

檸檬茶特飲 +$28

甜品
乳酪杯
加入堅果、香橙片和藍莓,夏日消暑甜品

伯爵茶蛋糕
充滿伯爵茶嘅茶香,口感幼滑又唔膩。

Umi (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈13樓
2023-08-20 116 浏览
環境真係唔錯,海景夠晒開揚,每一枱都有海景睇到~ 櫻花蝦卡邦尼墨魚汁意粉墨魚汁意粉軟硬岩岩好~卡邦尼黎講又唔算好heavy,仲有好多配料,整體感覺幾豐富自家手打和牛漢堡配脆香薯條 和牛味好出,夠juicy,個漢堡包都外脆內軟,薯條都係新鮮炸,夠脆!加左$48 可以叫自選嘢飲,同埋送精選甜品精選甜品有伯爵茶同埋檸檬Mousse Cake 伯爵茶cake mousse 清香嘅伯爵茶味,Mousse 夠滑;🍋 cake mousse 唔會太酸,唔會太甜,食完飯解膩啱啱好!見到自選嘢飲有兩杯好特別就帶咗嚟試吓兩杯嘢飲賣相都好好😌打卡一百分,除咗得個樣,個味道唔錯~ 爆谷綠鴦🍿如果怕咖啡會苦,呢杯就啱晒! 抹茶同咖啡嘅味唔會太撞,配合埋啲奶泡,香滑之餘會太濃。 上面仲有啲爆谷點綴 少少嘅焦糖味 ,怕苦嘅啱晒 ,又夠特別。靜岡抹茶豆乳🍵個抹茶味唔會太濃,唔會蓋過豆乳個香味, 點知個底原來有豆腐花 👍🏻👍🏻 唔會太膩~ 又有d 咬口 🤣
環境真係唔錯,海景夠晒開揚,每一枱都有海景睇到~

櫻花蝦卡邦尼墨魚汁意粉

自家手打和牛漢堡配脆香薯條

加左$48 可以叫自選嘢飲,同埋送精選甜品
精選甜品有伯爵茶同埋檸檬Mousse Cake
唔會太酸,唔會太甜,食完飯解膩啱啱好!

見到自選嘢飲有兩杯好特別就帶咗嚟試吓
兩杯嘢飲賣相都好好😌打卡一百分,除咗得個樣,個味道唔錯~

爆谷綠鴦🍿

靜岡抹茶豆乳🍵
2023-08-20 422 浏览
【記住BOOK位超高質樓上Cafe🥰】呢一間Cafe係新開!如果唔係朋友講都唔知,一上到去對住無敵大海景超級放鬆😚嘢食仲要勁好食,超級推介大家👍🏼-🍴北海道帶子明太子意大利粉 (💰: 148)意粉夠晒CREAMY又掛汁😋明太子巨多,帶子爽口,仲有蟹柳添🍝整體JENGGG💯.🍴軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條 (💰: 148)超大份!包明顯用芝麻烘過🍞脆脆地😚牛肉超大舊,夠晒牛味又JUICY🐮仲有啱啱新鮮炸炸好嘅軟殻蟹!加埋脆薯條🍟超飽🥳.🍴藍莓芝士蛋糕呢個係精選甜品,真係好CHEESE,唔算太甜🧀.🍴草莓酸奶 (💰: 42)飲品超吸晴👀充滿乳酪味,個人覺得其實有少少酸😳但係越飲越停唔到🤪-💡佢有分兩輪,第一輪係6:00 🕕第二輪係八點🕗記得BOOK位📞我哋勁好彩6點到就有得入去,大概去到7:00都好似冇WALK IN了☹️.💡佢除咗MAIN DISH之外,有三款套餐加配㗎😋可以有嘢飲、甜品,大家可以按自己需要試吓😍-💎推介指數: 💎💎💎💎💎 (每樣嘢都好食🥰)💡性價比:✨✨✨✨✨(好食之餘仲有無敵大海景)🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️(好想試埋其他嘢,特別係和牛壽喜燒飯🫢)-
🍴北海道帶子明太子意大利粉 (💰: 148)
北海道帶子明太子意大利粉

🍴軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條 (💰: 148)
軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條

🍴藍莓芝士蛋糕

呢個係精選甜品,真係好CHEESE,唔算太甜🧀
🍴草莓酸奶 (💰: 42)
草莓酸奶

💎推介指數: 💎💎💎💎💎 (每樣嘢都好食🥰)
💡性價比:✨✨✨✨✨(好食之餘仲有無敵大海景)
軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條
草莓酸奶
來試這熱門的cafe! 餐廳位於銅鑼灣近海的一條街上,街上頗冷清餐廳卻已fully booked。上到餐廳立即見到海景😍 雖然窗邊位子已滿,但對著海景食飯還是令人感到愜意舒適。餐牌只有一張紙,不算有太多的選擇,適合有選擇困難症的朋友😂 •選了兩個main一個dessert 😆•北海道帶子明太子意大利粉 $148賣相吸引,竟想到用竹簽叉著一件件帶子,串燒的賣相,有新鮮感。帶子的肉質彈牙,明太子醬汁不算太濃,整體上香濃而不膩。意大利粉的麵條吸收了明太子醬汁的精華,讓每一口都充滿了滋味。不錯~ •廚師發辦 - 辣蒜三文魚蜆肉意粉 $128這是一道由廚師根據當日食材發揮創意而做出的意大利粉。用辣椒、蒜頭、香草和檸檬等調味料炒出一碗香辣而開胃的醬汁,再加入煙三文魚和蒸炒過的蜆肉,讓海鮮的風味與醬汁相互融合。•字治金時班戟 $78賣相一流!鬆軟的班戟上有綠茶味蛋糕,配上紅豆雪糕,宇治醬口味濃郁,每一口中還有脆口的cereals粒,層次豐富,啖啖滿足。這份量這價錢,CP值滿分,十分推介!感覺到生活的小確幸。•靜岡抹茶豆乳 $42 🍵賣相一流,看著深深淺淺的漸變層綠色。口感濃郁,奶味抹茶味濃,好飲!•

餐牌只有一張紙,不算有太多的選擇,適合有選擇困難症的朋友😂

選了兩個main一個dessert 😆

字治金時班戟 $78

字治金時班戟

靜岡抹茶豆乳 $42 🍵

靜岡抹茶豆乳

好在朋友一早訂位了,坐下之後接二連三來了幾枱客人,因沒有訂位都失望的走了,提提大家記得訂位呀。

As usual, menu for ref

廚師發辦 - 辣蒜三文魚蜆肉意粉
字治金時班戟
靜岡抹茶豆乳
2023-08-18 132 浏览
UMI全日素食早餐非常豐富,有2隻煎蛋,蜜燒南瓜更又香又甜,紫薯餅也是微甜,香脆可口,沙律菜及大啡菇也很好吃,而最愛的是乳酪杯,甜甜酸酸,奶味香濃,頂上還加了脆脆,很有口感!軟殼蟹天婦羅自家手打和牛漢堡配脆香薯條也是很推介,和牛漢堡扒非常多肉汁,邊咬邊溢出,而軟殼蟹的更是一整隻,整個漢堡份量都很足,超好食!檸檬茶特飲相比普通的檸檬茶,多了柚子蜜的味道,柚子跟檸檬味很夾!繽紛樂榛子朱古力有2粒的嬪紛樂朱古力插到飲品上,而飲品的味道奶味非常濃郁,加上榛子的味道配合,整杯也很好喝!

2023-08-18 105 浏览
🐳不説真的不知道這裡有一間餐廳,環境清靜,風景一流,一望無際,完全沒有遮擋,最適合呆一個下午,但中午時段比較人多,但可訂枱。🐳自家手打和牛漢堡配脆香薯條💰128+💰48 白桃柚子菜和精選甜品手打和牛漢堡真的又大塊又多汁又好吃,夠牛肉味,一點也不乾,另外好欣賞脆香薯條,外層非常脆口,跟一般炸薯條不一樣,超好食😋😋🤤🤤蛋糕也很好吃,很鬆,很軟滑,甜度剛好!🐳廚師發辦(蒜香煙三文魚青口意粉)💰128+💰48黑加侖子乳酪和精選甜品很香蒜香味,炒得也很乾身,青口雖然不大粒,但很鮮甜。非常推薦黑加侖子乳酪,超級超級好飲,賣相漂亮之餘,味道一流,原以為顏色那麼白,應該沒什麼好喝的,但很有驚喜,好好飲!😋😋

🐳自家手打和牛漢堡配脆香薯條💰128
+💰48 白桃柚子菜和精選甜品
蛋糕也很好吃,很鬆,很軟滑,甜度剛好!

🐳廚師發辦(蒜香煙三文魚青口意粉)💰128
+💰48黑加侖子乳酪和精選甜品
很香蒜香味,炒得也很乾身,青口雖然不大粒,但很鮮甜。
日落時分環境超靚,有靚海景之餘,仲要超開揚😍😍😍建議大家六點至七點黎到,可以慢慢欣賞到日落~同埋記得要book位,七點左右開始多人ga la😉🐮M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯M5和牛肉質配上🥚半生熟溫泉蛋,令到肉質更加嫩~和牛用咗香濃嘅壽喜燒醬汁烹調,再配上🧅洋蔥,入口甜而不膩~ 意大利飯整體偏濕潤,唔會有生米嘅情況👍🏼⚫️樱花蝦卡邦尼墨魚汁意粉🦐櫻花蝦、🥓煙肉、🥚流心蛋再配上黑色嘅墨汁意粉,好新穎嘅配搭😆入口比一般卡邦尼意粉light~ 🍰精選甜品-Earl Grey Mousse上層係Earl Grey Mousse,下層係海綿蛋糕~🫖茶味香濃,又唔會過甜😋🍵靜岡抹茶豆乳抹茶味同豆味平衡得好好😳最有驚喜係有豆腐花,滑嘟嘟嘅口感令到層次更加豐富😚☕️Iced cappuccino 夏日熱辣辣,好適合飲番杯香濃嘅咖啡降下溫☀️推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️再訪:Yes

🐮M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯

⚫️樱花蝦卡邦尼墨魚汁意粉

🍰精選甜品-Earl Grey Mousse

🍵靜岡抹茶豆乳

☕️Iced cappuccino
夏日熱辣辣,好適合飲番杯香濃嘅咖啡降下溫☀️

推介指數: ⚡️⚡️⚡️⚡️
餐廳環境:⚡️⚡️⚡️⚡️⚡️
服務態度:⚡️⚡️⚡️⚡️
再訪:Yes
  • 靜岡抹茶豆乳
  • M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
2023-08-17 105 浏览
📆 探店行動:10/8/2023 | 星期四 | 1800 🕕 | 人數 2️⃣〰️〰️〰️可以未到1️⃣8️⃣:0️⃣0️⃣已經坐喺"UMI"門口等開鋪,打工人幸福事,準時放工食好西! "UMI"喺銅友新龐,工業風嘅裝修加配無敵維港景,喺chill級嘅打卡Cafe。靚仔背後,會唔會喺"金玉其外,敗絮其FOOD"?今日就等我幫大家試真D!〰️〰️〰️🍽 北海道帶子明太子意粉 🍝 $148▪️ 灸燒帶子串cos三色糰子🍡,成功搶fo!帶子燒到半熟口感軟糯,味道鮮味帶點焦香,配搭微微辛口嘅明太子醬,軟硬適中嘅意粉,豐富得嚟帶點少清新嘅配菜 (蟹柳 x 蟹籽 x 菇 x 車厘茄 x 豆苖 x 紫菜),喺"入得鏡頭,吸引舌頭"嘅存在,俾Like! 🍽 軟殼蟹天婦羅手打和牛漢堡配薯條 🍔🍟 $148 ▪️⚠️ 前方高能注意!和牛漢堡扒2.5 cm甘上下厚,有肉感之餘,切開喺會有肉汁滴滴滴出嚟嘅Juicy!;麵包外脆肉軟一啲都唔乾,再用牛油煎香,高質;搭配埋脆卜卜嘅軟殼蟹天婦羅同酸maymay嘅千島醬,喺大滿足嘅味道,水準之作!▪️漢堡用手食喺定律,要一啖咬齊包牛蟹,姿整者三思!▪️"薯條穿金衣,舌上華爾滋",薯條有黃金甲加持就喺不一樣,

🍽 北海道帶子明太子意粉 🍝 $148

🍽 軟殼蟹天婦羅手打和牛漢堡配薯條 🍔🍟 $148

▪️漢堡用手食喺定律,要一啖咬齊包牛蟹,姿整者三思!
▪️"薯條穿金衣,舌上華爾滋",薯條有黃金甲加持就喺不一樣,上枱脆到收盤,外脆內軟,喺會追食嘅質素!
+$48@轉set
🍽 飲品

🍫 繽紛樂榛子朱古力
▪️喺堅有朱古力味果種朱古力,唔會死甜/淡茂茂,算唔錯啊。
🍵 爆谷綠鴦
▪️綠茶 x 咖啡,"沒有做不到,只有你想不到"嘅搭配,綠茶較咖啡味突出,鍾意挑戰新嘗試嘅你不妨一試。

🍽 甜品 (顏值擔當!)

🍰 伯爵茶mousse蛋糕
▪️朱古力mousse帶點茶香,口感細滑,細細件唔會漏,OK。
🍰 藍莓芝士蛋糕
▪️芝士蛋糕上面喺一層薄薄地嘅藍莓醬,唔會喺"如果太多藍莓味,芝士味就無定企"嘅味道,啱我嘅口味。
〰️〰️〰️
💸 連加一埋單 $431 (人均 $215),可以回頭!
⚠️ 19:30走嘅時候爆場 + 排隊等緊位,記得訂位 x 3!
2023-08-16 145 浏览
Vicky eating daily 🐝🥰🤩📆2023-8-12 Saturday 📆👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻 Umi 銅鑼灣229-230告士打道宇宙大廈13樓告士打道外有一望無際的海景,可以見到尖沙咀對岸,非常開揚。不過建議如要去,打電話訂坐。晚上時間分六至八,八至十兩段時間,目測大概可以坐30人。軟殼蟹和牛漢堡有一隻軟殼蟹在漢堡中間,非常抵食,漢堡肉食得出是手打,很有質感。M5壽喜燒和牛溫泉蛋意大利飯和牛有很香牛肉味,甜甜地,配上芝士味意大利飯,很好吃😋,只是份量稍微細了一點爆谷綠鴦、繽紛榛子朱古力爆谷綠鴦有香濃綠茶粉味,味道比外面的連鎖咖啡店優勝,繽紛榛子朱古力🍫比較甜,但夠香,唔錯👍🏻簿荷朱古力🍫雪糕配牛角包🥐、是日甜品簿荷朱古力🍫雪糕配牛角包🥐有三個雪糕球,配上熱brownie 同牛角包,冷熱交替。😝。總括而言,cafe環境舒服,熟食好食,就是甜品太多😃😝。
Vicky eating daily 🐝🥰🤩
📆2023-8-12 Saturday 📆
👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻👻 Umi
銅鑼灣229-230告士打道宇宙大廈13樓

M5壽喜燒和牛溫泉蛋意大利飯

M5和牛

爆谷綠鴦、繽紛榛子朱古力

爆谷綠鴦

繽紛榛子朱古力

簿荷朱古力🍫雪糕配牛角包🥐、是日甜品

簿荷朱古力🍫雪糕配牛角包🥐

總括而言,cafe環境舒服,熟食好食,就是甜品太多😃😝。
M5和牛
爆谷綠鴦
繽紛榛子朱古力
簿荷朱古力🍫雪糕配牛角包🥐
2023-08-15 314 浏览
🎀 主食加$28/$48/$88升級套餐($28 檸檬茶特飲+乳酪杯/$48 自選飲品+精選甜品/$88 自選飲品+自選甜品)▫️ M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯 ($148)肉肉舖滿碟面,份量都幾多,配埋洋蔥同大蔥,以及甜甜的壽喜燒汁,再加上温泉蛋,十分惹味,意大利飯Creamy而不膩,輕鬆清碟 🫣。 ▫️ 北海道帶子明太子意大利粉 ($148)賣相吸睛 💕,帶子用竹籤串住有啲似小丸子 🍡;除明太子外仲加咗唔少蟹籽同埋蟹柳,令食落唔會好單一;不過順帶一提面層擠咗沙律醬,有少少搶到明太子base嘅味道,覺得如果輕手少少會更好。 ▫️ 精選甜品 — 藍莓芝士蛋糕口感上偏實,蛋糕份量適中,配埋面層微酸嘅藍莓醬有少少中和返芝士本身帶有嘅厚重感,加上甜度唔高,食完成件都唔會好濟。 ▫️ 自選甜品 — 薄荷朱古力牛角窩夫本身想揀Tiramisu但當日去到已Sold Out 🫠,係店員推介下就揀咗呢一款。有三球薄荷雪糕加Brownie再配埋Croffle份量都幾大,Share食比較適合 🤭。Croffle焗得脆脆地,如果牛油味再突出啲就更好。 ▫️ 自選飲品 — 靜岡抹茶豆乳抹茶唔太濃,相比之下豆味會稍突出。

▫️ M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯 ($148)

M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯

▫️ 北海道帶子明太子意大利粉 ($148)

▫️ 精選甜品 — 藍莓芝士蛋糕

藍莓芝士蛋糕

▫️ 自選甜品 — 薄荷朱古力牛角窩夫
薄荷朱古力牛角窩夫

▫️ 自選飲品 — 靜岡抹茶豆乳
抹茶唔太濃,相比之下豆味會稍突出。飲品底部舖咗豆腐,整體飲落比較清新。

▫️ 自選飲品 — 繽紛樂榛子朱古力
面層噴咗忌廉同加咗半條繽紛樂,朱古力濃度適中,飲落唔會好漏同甜。

銅鑼灣新開嘅樓上Café,貫徹返餐廳名稱 “Umi” (日文海嘅意思),餐廳景觀係直對維港,不過今次有啲遺憾係去到餐廳窗邊位已坐滿所以無坐到 🫠。雖然店舖佔地不大,但並無太大壓迫感 👍🏼。地點位於熱鬧嘅銅鑼灣中較靜嘅位置但又唔會唔就腳 ✨,整體嚟講性價比亦不錯。

📋 需加一服務費
💰 $475.2
藍莓芝士蛋糕
薄荷朱古力牛角窩夫
2023-08-14 128 浏览
建議大家可以卜定位,星期日下就好滿座!呢到每款野食都好吸引! M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯和牛肉質好嫩,仲有隻好靚仔既溫泉蛋,好食!!櫻花蝦卡邦尼墨魚汁意粉平時比較少見呢種配搭,原來都幾好食。佢個汁係卡邦尼,意粉先係墨魚汁,所以食落唔會成口都係黑色咁尷尬! 北海道帶子明太子意粉呢個係我最推介既意粉! 明太子味極濃厚,但又唔會太creamy做到好膩。帶子以串的形式擺碟,好打卡able!自家手打和牛漢堡配脆香薯條和牛漢堡好厚肉,肉質好juicy! 包好香,仲有芝麻係面煎香過。薯條真係好脆口! 份量都好大,好足料! 強烈建議大家可以跟埋套餐,最抵食係配自選野飲同甜品。今次試左薄荷朱古力croffle,中間仲有舊大brownie,薄荷朱古力味既雪糕可以中和一下冇咁膩! 呢間café真係款款都好食,一定會再encore!
M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯
和牛肉質好嫩,仲有隻好靚仔既溫泉蛋,好食!!

櫻花蝦卡邦尼墨魚汁意粉

北海道帶子明太子意粉

自家手打和牛漢堡配脆香薯條

2023-08-14 100 浏览
趁着假期跟住在港島區的好朋友到訪位於銅鑼灣商業大廈樓上餐廳「Umi」享用晚餐未用餐前已先被景觀吸引,遠眺維港海岸夕陽西下;餐廳走灰白工業水泥風,簡約舒適==========🔹煙三文魚凱撒沙律 $98沙律菜份量十足,加入蟹籽、芝士、及蟹柳等配料沙律菜新鮮爽脆;蟹籽清脆,芝士鹹香適中,蟹柳軟嫩;沙律汁清新開胃煙三文魚帶不俗的煙燻味道,油感豐富==========🔹香草芝麻蜜糖燒雞翼 $625隻雞翼肉厚飽滿,沾上適量蜜糖雞翼外皮燒得香脆入味,雞肉嫩滑而肉汁豐富;蜜糖及香草芝麻味道平衡==========🔹M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯 $148一片片薄切和牛鋪滿在意大利飯上,配以温泉蛋、車厘茄、菇菌及洋蔥等配菜和牛入口軟嫩有彈性,牛香豐富甘香,鹹甜有度;意大利飯煮得濕潤軟腍,吸汁後非常滋味,整體味道及口感層次豐富==========🔹自選飲品+精選甜品 +$48▶自選甜品:靜岡抹茶豆乳 (單價$42)飲到淡淡抹茶香及豆香,甜度不高又夠冰凍▶精選甜品:藍莓芝士蛋糕擺盤精美,蛋糕保持濕度,口感軟滑綿密,芝士味濃,甜度剛好
🔹煙三文魚凱撒沙律 $98
沙律菜份量十足,加入蟹籽、芝士、及蟹柳等配料
煙三文魚帶不俗的煙燻味道,油感豐富
🔹香草芝麻蜜糖燒雞翼 $62
5隻雞翼肉厚飽滿,沾上適量蜜糖
🔹M5和牛壽喜燒温泉蛋意大利飯 $148
🔹自選飲品+精選甜品 +$48
▶自選甜品:靜岡抹茶豆乳 (單價$42)
飲到淡淡抹茶香及豆香,甜度不高又夠冰凍
▶精選甜品:藍莓芝士蛋糕
擺盤精美,蛋糕保持濕度,口感軟滑綿密,芝士味濃,甜度剛好
2023-08-09
  • M5和牛壽喜燒溫泉蛋意大利飯