2023-03-22 634 浏览
今日經過,特登行去買個越式法包嚟食😍😍😍叫咗香茅豬肉法包同埋青檸紅茶😘香茅豬肉法包一如以往咁好食🥹🥹🥹由於今日我係即買即刻坐咗喺隔離啲凳食 所以個包仲係熱辣辣 同埋好鬆脆😍 啲配菜同埋香茅豬肉勁夾 個醬都超好味😍😍😍😍😍而青檸紅茶就一般啦😚個包我一個女仔都食唔晒,絕對可以兩個人share😇一個包加一杯嘢飲都只係40幾蚊我覺得好抵🤪❤️同埋我覺得呢一個真係全香港最好食嘅越式法包,如果經開屯門真係好值得買嚟食❤️
2023-03-20 461 浏览
Tuen Mun Baguettes 𓂃𖠚∗ᤲ𑀇 屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖Shop 15, G/F, Lucky Building, 24 Tat Yan Square, Tuen Mun𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)𖦞 越南雞肉法包𖦞 越南咖啡· ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·𖦞 越南雞肉法包 $39小鋪選擇唔多 主要有 雞肉法包 豬肉法包 牛肉法包當中我最愛就一定係 雞肉法包 份量豐富 口感十足 法包脆口 有驚喜 包身鬆軟​​煙靭 雞肉嫩滑惹味有肉汁 中間配有青瓜肉醬連酸甜嘅越式配菜 開胃解膩 但個人嚟講 略嫌配料可以凍啲 配上即炸雞肉 冰火兩重天 口感會更好 *如果一人食會飽到上心口  建議就分半兩份食啦* 𖦞 越南咖啡 +$8野飲就相對普通 係平常越南咖啡冲包味道 · ┈┈┈┈┈┈ · ꕥ · ┈┈┈┈┈┈ ·܀ ‎‎‎܀‎‎܀‎‎܀ Follow @chillfoodbasis for more 📸
Tuen Mun Baguettes

𓂃𖠚∗ᤲ𑀇
屯門達仁坊24號好運洋樓地下15號舖

𖡘𖤣 (˙-˙ ٥) (˙-˙ ٥)
𖦞 越南雞肉法包

‎‎܀
2023-03-08
  • 越南雞肉法包
2023-03-13 440 浏览
今日同朋友買家具,買到晏一晏,咁就緊係要抖下啦!去左屯門朋友激推既越南法包到買野食😂😂。朋友介紹食雞肉🐔同豬肉🐷,就2樣都試齊佢,仲要左2杯🥤🍵,一杯青檸梳打,一杯檸茶。(本身想要咖啡☕,不過太晏啦,下次先再試)買左之後再等車上到屋企,個包🍞凍左,心諗,會唔會好難食😂(明明係自己造成🙈)點知又好有驚喜‼️ ▪️先講包底🍞,幾香口脆口(熱應該再脆啲),入面質地緊密,有咬口(唔係一啖風🌬️既面包)。包既入面有一層幾厚既肉醬,唔會太咸,幾惹味❣️ ▪️雞肉🐔,肉都幾嫩幾滑,仲有啲肉汁~香料味幾香👍🏻 ▪️豬肉🐷,幾有驚喜,啲肉易咬開,有小小肥肉位,燒得好香,香料配得幾好,食唔出有奇怪味,油香四溢🤤 ▪️配菜,酸菜🥕,青瓜🥒幾脆口(新鮮啲⁉️) ▪️到野飲啦‼️要提醒大家一句❗我犯左天下所有(男❓)人都會犯既錯🤦🏻‍♂️走左冰🧊‼️呢2杯野飲,我地飲左一啖,就覺得好普通,唔特別好味🙃,之後就擺左入冷宮⛄,食下野先~點知過左一個鐘左右,拎反出黎飲,發現2杯既啲檸🍋sss味出晒黎,唔太甜,又順口,仲好爽,配啲香料🐔🐷🍞食都真係幾夾!
▪️雞肉🐔,肉都幾嫩幾滑,仲有啲肉汁~香料味幾香👍🏻
▪️配菜,酸菜🥕,青瓜🥒幾脆口(新鮮啲⁉️)
2023-02-18
外卖自取
依個包揀直係令我對越南野食完全改觀。睇youtube見人介紹已經好想食,第一次為左依個包專登入屯門!依個包真係好脆同埋好香!成個包咬邊個位都好好味,啲肉汁滲晒落個包,但都仲可以維持到脆卜卜咁,同埋好多涵好足料超級好食。另外再嗌多左個越式春卷同埋青檸梳打,春卷塊皮好薄,一咬就斷開。個涵又係好滿好豐富。而青檸梳打就正正常常,覺得啲食物好食啲。所有野都係即嗌即整,全部都係新鮮熱辣辣。大概要等5分鐘左右,餐廳冇位坐不過餐廳對出有好多張櫈

2022-02-11
2023-01-05 981 浏览
住咗咁耐都講唔出屯門有咩好嘢食,但自從睇咗條YouTube片,就認識咗依間係新墟其貌不揚嘅越式法包店。店舖選擇唔多,食過咁多次,最愛都係雞肉法包,第二係豬肉法包,第三係牛肉法包(有次試過有啲啲柴)。真係次次都飽到上心口,肉量豐富,中間仲會夾埋酸甜嘅越式泡菜,開胃解膩。今次仲叫埋個春卷撈檬,春卷會另外分開放,所以拎到番屋企先食,佢都仲係脆卜卜,而且又係大大條,性價比十分之高,女孩子同人share都好足夠。

春卷撈檬
春卷撈檬
2023-01-01 535 浏览
不愧為友人大推既屯門名物, ,雖然店鋪真係唔起眼,但呢間越式法包,包既外圍非常脆口,入邊有勁多粒大大既雞肉,仲有粉絲、羅白、青瓜、肉碎,加左呢d口感更多層次,食落唔會得個肉字,仲有爽口感!兩隻手大既法包俾佢d餡料塞到爆晒!食完勁滿足,絕對對得起佢39$既價錢!利申:真係食唔晒!強烈建議大家二人分享😋😋😋兩個人一人食一半應該岩岩好,下次有機會試埋佢個招牌豬扒包先!
不愧為友人大推既屯門名物, [tuen mun baguette],雖然店鋪真係唔起眼,但呢間越式法包,包既外圍非常脆口,入邊有勁多粒大大既雞肉,仲有粉絲、羅白、青瓜、肉碎,加左呢d口感更多層次,食落唔會得個肉字,仲有爽口感!
越南雞肉法包
越南雞肉法包
2022-11-10 588 浏览
(っ◔◡◔)っ ♥ 香茅豬扒ᴮᵃᵍᵘᵉᵗᵗᵉ 🥖♥ HK$36同樣即叫即做所以要俾啲耐性去等😜個法包焗得好脆..辣手架😂豬扒調味夠足料,無骨無根位配上酸蘿蔔絲好fresh 嘅感覺🤤一試愛上😍(っ◔◡◔)っ ♥ 冰越式ᶜᵒᶠᶠᵉᵉ 🥖♥ HK$8有驚喜嘅一杯咖啡☕️啡味濃..亦唔係上凍下暖嘅凍咖啡😂對我嚟係甜左d 啫整體超抵飲😍😍小店以外賣為主🤗款式唔算多勝在店外有個公園空間人流唔多疫情下掃街都安心☺️
同樣即叫即做
所以要俾啲耐性去等😜
個法包焗得好脆..辣手架😂
豬扒調味夠足料,無骨無根位
配上酸蘿蔔絲

勝在店外有個公園空間
人流唔多
疫情下掃街都安心☺️
2022-11-06 478 浏览
之前喺社交平台一直都有人話呢一間嘅發包,非常之唔錯,今日終於有機會試到店舖位置係新虛附近,淨係做外賣,永遠都會有客人喺出邊等緊,我買嘅時候就見到有兩位警員一共買咗10個以上嘅香茅豬扒發包👍雖然我係第一次幫襯,但係睇得出佢已經加咗價喺網上搜尋之前可以做到$30樓下而家接近要$40 不過以佢嘅受歡迎程度,我覺得呢個價錢都尚算合理呢個法包我叫佢切開一半,睇得出非常之足料,而且入邊蔬菜(應該有微微醃製),同埋好似吞拿魚蓉嘅肝醬,味道配合得非常之唔錯👍 我再食嘅時候已經係隔咗六個鐘夜晚,用微波爐叮熱,法包依然非常之脆口,而且入邊嘅豬肉非常之入味,值得推介!

不過以佢嘅受歡迎程度,我覺得呢個價錢都尚算合理
香茅豬扒法包

2022-11-05
午餐
香茅豬扒法包
2022-10-31 375 浏览
《不負責任食評 — Tuen Mun Baguettes》評分:🌕🌕🌕🌕🌗總評:係youtube見到有人介紹落開屯門又去試下越式法包賣$38個都無乜期望但又比我想像中足料同好味😋香茅豬排無乜香茅味但唔會炸到好乾好鞋 味道都ok配料仲有啲甜酸醃蘿蔔、肝醬法包仲要脆而不硬呢個價錢黎講真係好高質🤭🤭🤭另外叫左青檸梳打 配埋薄荷葉好清新越式咖啡濃郁又唔苦兩杯都係$8杯 好抵食😻推介屯門街坊試下🫶🏻唯一係外賣店 可以坐門口食但如果夏天要坐街食實熱死🫠
《不負責任食評 — Tuen Mun Baguettes》
評分:🌕🌕🌕🌕🌗
總評:係youtube見到有人介紹
落開屯門又去試下

越式法包賣$38個都無乜期望
但又比我想像中足料同好味😋
香茅豬排無乜香茅味
但唔會炸到好乾好鞋 味道都ok
配料仲有啲甜酸醃蘿蔔、肝醬
法包仲要脆而不硬

唯一係外賣店 可以坐門口食
但如果夏天要坐街食實熱死🫠
  • 越式咖啡
2022-08-21 532 浏览
屯門區無乜好食嘅越南嘢,但太耐無食就係OpenRice 搵吓,見到呢間好多正評就試吓。香茅豬扒飯豬扒味道夠,但飯就比較多(女仔食一定要叫少飯,食唔曬。)加埋啲越式泡菜,酸酸咸咸都幾開胃。越式凍咖啡+越式豬肉法包咖啡甜度適中,個人認為比一般茶記咖啡好飲👍🏻而且只要$8,好抵飲✨稍嫌法包豬肉味道太淡,加上可能外賣關係,個包有啲奀,唔夠脆,可能即時食會好味好多,個人認為比飯略為遜色。喺屯門西鐵站行過去都唔係要太多時間,識路嘅話好快就識到。但原來因為前排電視節目介紹過,朝早十二點幾去到都已經有唔少人叫外賣了,我叫咗呢三樣嘢都大約等咗15-20分鐘,不過職員都有跟到order次序出單,所以都OK。但如果天氣熱要喺無冷氣嘅情況下等,都會有啲吃力

香茅豬扒飯

越式凍咖啡
+越式豬肉法包

2022-08-13
15 分钟 (外卖自取)
  • 越式凍咖啡
2022-07-31 451 浏览
🫔香茅豬肉法包💰$36😈今日又想推介一下性價比都幾高質既良心小店💛呢間係一間專食越式Style既法包🥖佢呢到不設堂食只供外賣😝要推薦既係呢個香茅豬肉法包🥖但咁大個包同埋超多餡都只係$36勁平🤤佢個香茅豬肉超入味同好重香茅味😝而法包都好香脆佢入面仲有少少酸酸地既菜咁☺️夏天食都幾開胃🤤同埋老闆都好好人我話想影張相😩佢仲將個包擺上碟到俾我睇😣影完再幫我Pack返入袋💛其實佢個凍咖啡都吸引不過我買左幾樣野都無手拎了🤣所以下次會再岀Post分享一下個凍咖啡
🫔香茅豬肉法包
💰$36
2022-07-07 426 浏览
小小店舖 好有街頭小食風味法包長身 足料又平價難怪咁多人去食🥖GRILLED POAK BAGUETTE 🐖GRILLED CHICKEN BAGUETTE 🐓香茅味都唔錯 肉質較為乾身有唔少菜絲做配料 多啲更好食飽會有啲口渴 有少少咸個SODA整得唔好一飲已經冇氣又冇味
小小店舖 好有街頭小食風味

一飲已經冇氣又冇味
GRILLED POAK BAGUETTE 🐖
GRILLED CHICKEN BAGUETTE 🐓
2022-06-21 405 浏览
份量足 味道好 越南法包好食今日又叫左個飯同麵 ,量大又好味再加埋咖啡岩岩好位置雖然唔系咁顯眼但系都唔難搵 希望佢地繼續努力推介系牛肉法飽同埋雞/牛肉撈麵,飯類不過不失啦
份量足 味道好 越南法包好食

今日又叫左個飯同麵 ,量大又好味

再加埋咖啡岩岩好

位置雖然唔系咁顯眼

但系都唔難搵

希望佢地繼續努力

推介系牛肉法飽同埋雞/牛肉撈麵,

飯類不過不失啦
  • 牛肉撈麵
  • 越式雞肉法包
  • 香茅豬肉法包
2022-05-30 756 浏览
真係唔知點形容呢個法包,又平又好食,真係唔係普通嘅性價比高...$36一個咁足料嘅越南法包,真係唔知去邊到搵。外賣小店,無位堂食,如果唔係住附近,就唯有坐公園凳食。雞肉超級juicy,醃料非常好味,帶一點甜味,好香嘅炭燒味風味。法包底有肝醬同沙律醬,非常非常好食,配埋酥脆嘅法包,真係要即刻坐低食。多料到爆出黎,好多蘿蔔青瓜絲,可以解膩。老闆仲推介左佢地嘅越南咖啡,每杯只係$8,良心價錢唔知去邊度搵。

越式雞肉法包

外賣小店,無位堂食,如果唔係住附近,就唯有坐公園凳食。

多料到爆出黎,好多蘿蔔青瓜絲,可以解膩。
2022-05-13 348 浏览
Tuen Mun Baguettes 🥖 呢間越式法包成日都聽到人話好好食😋終於有機會塊試到😍間鋪只有外賣🥡主打越式法包🥖但都有少許飯類同粉麵🍜今次我只係買左法包🥖我其實好怕食法包🥹因為普遍都偏硬🥶牙力唔夠既我⋯ 好難咬開🤪但呢間嘅法包食外脆內軟😯好易咬😍連細佬都食到😋法包入面除左有滿滿的肉😳仲有越式泡菜(白蘿蔔同紅蘿蔔絲)、肉醬、青瓜🥒、芫荽因為有泡菜同青瓜,即刻入面有滿滿的肉都唔會覺得膩🥰但我自己略嫌啲肉醬濃味左啲🤨不過呢個包絕對值得再食😋❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜#food #foodie #foodiehk #yummy #yummyfood #baguettes #pork #beef #bread #tuenmun #tuenmunfood #banhmi #親子 #美食 #美食推薦 #越式法包 #法包 #好味#屯門 #屯門美食 #屯門小店 #越式店小胖子與排骨
Tuen Mun Baguettes 🥖

牙力唔夠既我⋯ 好難咬開🤪
但呢間嘅法包食外脆內軟😯
好易咬😍連細佬都食到😋

法包入面除左有滿滿的肉😳
仲有越式泡菜(白蘿蔔同紅蘿蔔絲)、肉醬、青瓜🥒、芫荽
因為有泡菜同青瓜,即刻入面有滿滿的肉都唔會覺得膩🥰

但我自己略嫌啲肉醬濃味左啲🤨

#親子 #美食 #美食推薦 #越式法包 #法包 #好味
#屯門 #屯門美食 #屯門小店 #越式店
小胖子與排骨
2022-05-02
15 分钟 (外卖自取)
  • 香茅豬肉法包