2019-07-16 174 浏览
又有一件開心既事要慶祝啦🥳好朋友升職啦😇咁升職姐係會加人工啦 加人工姐係要請食飯啦 又係時候要食食食啦👏🏻今次選擇既餐廳位於銅鑼灣 地點相當方便😍餐廳裝修簡潔 明亮 但個感覺好chill 好relax🥰餐廳最大特色就係 「任食」薯條🍟新鮮用白松露油炸既薯條 超級重松露味 你可以無限refill侍應refill速度好快 如果見到你薯條碗吉吉 會即刻幫你refill薯條如果你唔想再refill 可以反轉個杯墊 放起當眼位置侍應就會停止refill 超級方便呢🥳就快食薯條都食到飽既時候主菜要出場了首先係「Guest Chef’s Flat Iron Steak」餐廳menu好貼心 會就每種牛肉扒既特色黎建議生熟程度今次聽取建議 揀左5成熟牛肉先經鐵板微微煎封 鎖住肉汁再以醬汁烹煮 將牛肉味完全提升肉裡肉汁豐富 但味道極致香濃 加上青新既薄荷伴碟汁點綴🌱肉味唔會過濃 反而帶點清新口感另一道係「Usda Prime 390days Grain Feed Flat Iron」選取了3成熟 肉質細嫩但表面剛剛煎封好 帶有點點脆口感呢個牛肉 感受到肉既嫩口 滑口感係另一種風味伴碟既薯蓉 亦調味出色
又有一件開心既事要慶祝啦🥳

「Mojito」好香薄荷味 我好喜歡😘
因為始終牛肉比較濃味 飲點薄荷 可以清新一下😋
薄荷味香 亦欣賞用上新鮮薄荷葉微微打碎 以作調味
青檸汁亦有加上少許 十分之Fresh🌿
另一杯係「Really Dirty Lemonade」

可以有幾dirty?🤔

好推薦大家試下💪🏻
Mojito
Really Dirty Lemonade
2019-07-16 267 浏览
This steak house has been on my list for a while, not only they have unlimited fries but also opened a second shop in such a short period of time. So I brought along my friends today to try out this restaurant to see if it has lived up the hype! The interior of the place is very casual and definitely great if you’re looking for a dinner place with a group if friends. We ordered a few signature dishes: beef burger with cheese (sides with a delicious and fresh salad), prime flat iron steak (their
We ordered a few signature dishes: beef burger with cheese (sides with a delicious and fresh salad), prime flat iron steak (their plating was another spot on!) and another prime steak which was juicy and delicious.
We also added a chowder soup, which was rich and with a lot of ingredients inside the soup. The flavor was just right and not too strong like the usual cream soup. Overall, we had a great time and the owner of the shop was also very helper and happy as they kept on serving unlimited fries to each table with a big smile. Hope they continue to succeed as we need more restaurants like this one in Hong Kong!
  • 沙律
  • 終極漢堡
  • 藜麥沙律
2019-07-14 36 浏览
top blade steak lab 走young & chill 的扒房路線,重點主打Flat Iron(牛的三角肩一部份), 每隻牛有5 kg 此位置暗藏粗筋需要人手小心處理好後才可食用, 在英國和美國都是較為新興吃用的牛部分安排好位置後,侍應就很主動介紹餐廳的特色和主要的菜,小妹點了Guest chef's flat iron, 侍應推介medium, 果然火喉剛剛好一切開就係完美粉嫩顏色,配上特製紅酒汁帶有酸味中和牛排的油脂,味道剛剛好西班牙栗飼豬鞍架-男友因為唔想食牛所以就叫豬鞍架, 肉質比想像中嫩滑,如果有朋友仔唔食牛都可以試一試另外餐廳的薯條係無限refill,薯條仲要配上松露鹽超級惹味,但當日小妹就覺得有點鹹,搞到好口渴

2019-07-12 306 浏览
食肉獸之選+任食薯條約朋友食Dinner,恰巧大家都係無肉不歡,所以決定去試下呢間專門整flat iron steak/如門店名top blade steak. 記住提早book位,閒日去都好full. 係門口等我朋友到的期間,可以order住飲品,一邊坐係門口seating area,一邊等。香草平鐵牛扒 $150跟據menu推介,我地㨂左Best medium/5成熟。幾有賣相,有靚靚格紋,加埋蒜頭。客席主廚平鐵牛扒 $188賣相黎講,貴少少的客席主廚平鐵牛扒反而無咁出色,不過肉質鮮嫩不韌。任食幼薯條因為份牛扒都幾飽肚,所以我地叫左2 round而已。薯條係新鮮熱騰騰的,但我個人中意粗身薯條多些。總體而言,算是平價食較高質牛扒的地方,適合食肉獸光顧。
食肉獸之選+任食薯條

香草平鐵牛扒 $150
跟據menu推介,我地㨂左Best medium/5成熟。
幾有賣相,有靚靚格紋,加埋蒜頭。

客席主廚平鐵牛扒 $188
賣相黎講,貴少少的客席主廚平鐵牛扒反而無咁出色,
不過肉質鮮嫩不韌。

任食幼薯條

總體而言,算是平價食較高質牛扒的地方,適合食肉獸光顧。
2019-07-11 35 浏览
Top Blade Steak Lab - 高質牛扒夜門口以霓虹燈管扭成的發光牛牛招牌配以撩草的英文字,相當特別,內裡光線充足明亮得很,餐廳以白色作主調和石板紋的地板,牆身並掛著一幅幅和餐廳有關的美式漫畫圖,風格十分。藜麥沙律兩款不同的沙律菜,新鮮爽脆,加入吞拿魚肉和健康的藜麥,還有欖欖油伴著。周打蜆湯香濃的忌廉湯底,當中加入綿綿的薯條粒和海量多的蜆肉。美國390谷飼Prime級平鐵牛扒四成熟度的谷飼牛扒,部位採用牛肩肉附近的Flat Iron,肉身半點筋也沒有,就像肉眼扒般,牛扒肉質腍身、入口即溶、牛味相當重,再配上由牛肉煮成的醬汁精華,配上後令牛味更突出更濃味。終極漢堡七成熟度的手打漢堡扒,肉質扎實有咬勁,爆多肉汁,配上熱溶芝士、蕃茄片、生菜、炒洋蔥、沙律醬和烘得香口的麵包,全部元素合併一起的終極漢堡。任食薯條有即炸脆卜卜的任食薯條食到夠本。Dirty 懧檬特飲有順滑和甜度十足的焦糖、迷迭香的香料和懧檬杞梳打調配而成的特飲。冷壓蘋果伯爵茶清新無添加的蘋果果甜味,香醇的伯爵茶。
Top Blade Steak Lab - 高質牛扒夜

周打蜆湯
香濃的忌廉湯底,當中加入綿綿的薯條粒和海量多的蜆肉。

美國390谷飼Prime級平鐵牛扒

終極漢堡

任食薯條
有即炸脆卜卜的任食薯條食到夠本。

Dirty 懧檬特飲

冷壓蘋果伯爵茶
清新無添加的蘋果果甜味,香醇的伯爵茶。

2019-07-10 129 浏览
因為嫌遠 小胖男友已經好耐無同吃貨小妹出去港島區覓食 不過最近終於有一間扒房令到小胖男友心甘情願過海位置都幾方便 近住 利舞臺附近 舖頭裝修光猛舒服 坐低後餐廳職員仲會好貼心安排個籃俾你放隨身品職員哥哥仲好nice問我地係咪第一次去食 介紹我地唔同既扒有咩分別點好main course 就有職員拎住一大盤薯條走過黎 (之前睇openrice已經見好多人讚薯條勁好味同無限refill) 的確薯條放落碟時已經聞到莫名既香味 炸得又香又乾身 應該係落左松露鹽所以咁香 牛扒未到已經食到停唔到口 最後encore左3 round我地其中一塊扒加錢跟左藜麥沙律同周打蜆湯藜麥沙律好清新 除咗藜麥仲有熟既吞拿魚蓉小胖男友揀左最貴既USA prime 390days grain feed flat iron steak聽取店員既意見 牛扒只有3成熟 但食落真係好juicy同重牛味 而又唔會係血淋淋吃貨小妹就揀左用慢煮方式炮製既Guest chef's flat iron steak五成熟 剛剛好 小妹覺得慢熟既牛扒更加入味同有咬口 不過當然貴d既穀飼牛始終略勝一籌 重d牛味鋸扒食薯條 野飲一定唔慳得呢杯

我地其中一塊扒加錢跟左藜麥沙律同周打蜆湯
藜麥沙律好清新 除咗藜麥仲有熟既吞拿魚蓉

鋸扒食薯條 野飲一定唔慳得
呢杯dirty lemonade酸度剛剛好 解渴又開胃 食左咁多紅肉 飲返杯酸野正好balance返

2019-07-10 487 浏览
今日同媽媽食牛補補血!在利園一期對面地舖。白色的別緻簡約的店面,出面有坐位讓客人等候入坐,好有心!店內設計有型,以牛仔的裝飾一隻隻放得好齊整,更有彩色獨特圖畫;背景播放輕快的英文音樂,好放鬆舒適的感覺!食物主力是牛,牛的部分是Flat Iron (整隻牛的第二嫩滑的部分),有3種人牛的選擇:香草平鐵牛扒、客席主廚平鐵牛扒、美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒;更有終極漢堡及豬鞍架。這邊可加藜麥沙律及自家餐湯(番茄羅勒蓉湯),免費無限添加熱辣辣薯條。飲料有好多款式,酒精飲品有德國手工啤酒、意大利手工啤酒、紅/白酒、apple cider等等;獨特的Dirty lemonade(包含了grilled 🍋, with wine or without wine, 迷迭香等)、檸檬茶、汽水、茶等。我們點了一種牛主食、自家湯、沙律、無添薯條、甜品。1. 香草平鐵牛扒這個香草平鐵牛扒好香噴噴,牛扒我們選了5成熟(medium rare)。已經切好的牛扒好靚、中間微微紅色外面是煎香的部分,師傅技術恰到好處,牛扒好嫩口,牛味濃郁,好易咬;碟上有粒粒海鹽及滋味燒汁,加上新鮮迷迭香的配合,味道一流;另外,我

我們點了一種牛主食、自家湯、沙律、無添薯條、甜品

1. 香草平鐵牛扒
香草平鐵牛扒

這個香草平鐵牛扒好香噴噴,牛扒我們選了5成熟(medium rare)。已經切好的牛扒好靚、中間微微紅色外面是煎香的部分,師傅技術恰到好處,牛扒好嫩口,牛味濃郁,好易咬;碟上有粒粒海鹽及滋味燒汁,加上新鮮迷迭香的配合,味道一流;另外,我是好愛食蒜頭的,這個主菜的另一特點是有燒了原粒蒜頭,客人可以叉起每一粒的蒜頭粒粒,多麼的香口又軟腍,對身體也好好的,推薦喔!

2. 番茄羅勒蓉湯
番茄羅勒蓉湯

今日自家湯是番茄羅勒蓉湯,好濃郁酸酸甜甜開胃的番茄,有粒粒番茄肉更加有口感,香味清新的迷迭香草的配搭,中和了番茄的草青味!好健康!

3. 藜麥沙律
藜麥沙律

清新多款的蔬菜沙律,有芝麻醬汁野味開胃,更有黃色甜美薄皮的番茄仔,更有健康有纖維的藜麥!

4. 薯條
無限添薯條
無限添加薯條

無限添加薯條,熱辣辣即炸薯條,是幼身的香脆薯條,服務員會定時取來鮮炸薯條問及客人是否需要添加,好香脆內軟的薯條,好美味可口

5. 甜品(熱情果撻)
熱情果撻

這次留肚食甜品,超愛這個熱情果撻!酸甜香滑的熱情果蓉醬,粒粒黑色的熱情果種子的裝飾,餅底唔會好厚身,是完美的晚餐甜品

服務好、態度好、介紹細心又詳細,好滿意!
2019-07-09
番茄羅勒蓉湯
無限添薯條
無限添加薯條
熱情果撻
2019-07-10 395 浏览
今晚7:30來到,已經很多人,幸好事前訂位!很喜歡餐廳的裝修,具有時尚感,而且坐得舒適。這間餐廳主要食flatiron部位的牛,被評為整隻牛第二嫩滑,十分吸引!入座時已有店員介紹menu, 細說每款牛扒的煮法及分別。自家靚湯是濃郁的蕃茄湯!甜酸度剛好,而且是比較濃稠的湯,十分喜歡藜麥沙律這是健康之選!很少地方可以有藜麥的選擇。這個沙律用料新鮮,醬汁酸酸甜甜,很開胃客席主廚平鐵牛扒這是用紅酒汁煎煮的牛扒,五成熟剛剛好,肉質鮮嫩,口感幼滑,值得推介!美國390日谷飼prime 級平鐵牛扒這個是油脂分佈比例更完美的牛扒,三成熟,口感果然與別不同,油香味口腔四溢!沒想到這個牛扒配秘製醬汁的味道十分搭配薯條All you can eat ! 新鮮炸起的薯條,味道及口感都是最理想的,而且可以任食!Dirty Lemonade 這杯特飲的味道比較特別,酸酸甜甜,甜度剛好。帶有rosemary 味。dirty lemonade 就是把檸檬+焦糖+梳打水整體來說,餐廳的食物質素不錯,而且店員都十分友善,refill 薯條有求必應,下次光顧!

入座時已有店員介紹menu, 細說每款牛扒的煮法及分別。

番茄湯
自家靚湯

是濃郁的蕃茄湯!甜酸度剛好,而且是比較濃稠的湯,十分喜歡

Dirty Lemonade

2019-07-09
番茄湯
2019-07-09 28 浏览
· 炎熱天時等咗成個鐘嘅餐廳但值嘅✨門面好似一間咖啡廳的裝修 實質喺食Steak嘅👍 餐廳全部都彩用美國牛的Flat iron 位置Flat iron被評為整隻牛的第二最嫩滑的肉質⭐ ·忌廉湯好好飲·🍟 任Refill任食的白松露脆脆薯條 ⭐⭐⭐⭐⭐點單後店員會捧住一大碗薯條嚟夾薯條俾我地有陣陣的白松露香~味道岩岩好!食落仲非常香脆! 食完店員會自動幫你Refill ~ 剩食薯條都夠曬飽呀😝·· 🐮 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒 ⭐⭐⭐⭐⭐💖 Medium Rare is the best 💖彩用美國390日的谷飼牛~肉質非常嫩口!!牛的脂肪和肉質的比例唔錯!點海鹽食最好味😋👍·這位🍹 Really Dirty Lemonade ⭐⭐⭐⭐⭐呢個檸檬特飲幾得意~ 除咗呢杯Really Dirty 仲有杯無咁Dirty 嘅 Dirty Lemonade (無酒精)✨只係有酒精和無酒精的分別✨ 飲落酸酸甜甜又幾清爽涼快幾啱呢排天氣咁熱飲👍 仲可以解油膩唔錯唔錯👍·最後來埋個 🍔 終極漢堡 , 漢堡勁好食! 食到超飽肚!··· 🏠 Top Blade Steak Lab地址: 銅鑼灣
· 炎熱天時等咗成個鐘嘅餐廳但值嘅✨
門面好似一間咖啡廳的裝修 實質喺食Steak嘅👍
餐廳全部都彩用美國牛的Flat iron 位置
Flat iron被評為整隻牛的第二最嫩滑的肉質⭐
忌廉湯好好飲

🍟 任Refill任食的白松露脆脆薯條 ⭐⭐⭐⭐⭐
點單後店員會捧住一大碗薯條嚟夾薯條俾我地
有陣陣的白松露香~味道岩岩好!食落仲非常香脆!
食完店員會自動幫你Refill ~ 剩食薯條都夠曬飽呀😝

· 🐮 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒 ⭐⭐⭐⭐⭐
💖 Medium Rare is the best 💖
彩用美國390日的谷飼牛~肉質非常嫩口!!
牛的脂肪和肉質的比例唔錯!點海鹽食最好味😋👍

·這位
🍹 Really Dirty Lemonade ⭐⭐⭐⭐⭐
呢個檸檬特飲幾得意~ 除咗呢杯Really Dirty
只係有酒精和無酒精的分別✨
飲落酸酸甜甜又幾清爽涼快
幾啱呢排天氣咁熱飲👍 仲可以解油膩唔錯唔錯👍

最後來埋個 🍔 終極漢堡 , 漢堡勁好食! 食到超飽肚!

· 🏠 Top Blade Steak Lab
地址: 銅鑼灣希慎道2-4號地舖 ·
#steak #topbladesteaklab #dinner
#causewaybay #銅鑼灣美食 #foodiehk
2019-07-08 78 浏览
希慎道2-4號係一個好神奇嘅地方,明明喺時代廣場附近,但不過係過咗幾條馬路,就寧靜到你以為自己離開咗cwb。top blade位於小斜坡之上,簡約嘅外觀話係精品店都不為過。由於用餐時間尚早,6:30左右,所以唔洗等位,離開餐廳時,已經滿座。餐廳裝修走現代簡約風格,有格調得唻又唔會令人拘緊,用餐感覺唔錯。店員主動問吓係咪第一次唻食,有禮地介紹咗menu,跟手見我哋決定到都好快咁落埋單。(menu上介紹咗flat iron哩個部位,亦係top blade嘅主打)之前望過openrice都知有任食薯條,但估唔到一點完餐,薯條新鮮炸好就一枱枱問洗唔洗添加。新鮮熱辣嘅薯條想唔好食都難,難在咁好味但邪惡嘅嘢應該食幾多!杯墊原來唔止係杯墊,仲係當你食夠邪惡薯條時向店員示意say no嘅工具,有趣。跟住餐廳signature飲品dirty lemonade同really dirty lemonade一齊出現,我估用眼係冇可能分得出邊杯打邊杯。杯底有濃濃嘅焦糖,唔會太甜或酸。飲落really dirty嘅威士忌香味清得唻都幾香,都幾適合酒鬼夏天時作熱身飲品。日日唔同嘅餐湯今晚係周打蜆,夠料,唔錯,食住薯

日日唔同嘅餐湯今晚係周打蜆,夠料,唔錯,食住薯條飲埋個湯都有啲飽,好在有個藜麥沙律清一清。

guest chef’s flat iron steak

主菜喺恰當時候登場(哩點其實好重要,但又常被忽略),跟menu建議,紅酒汁慢煮嘅guest chef’s flat iron steak揀咗medium。王牌usda prime 390days grain feed flat iron揀咗medium rare。火候控制非常精準,另到牛肉可以以最佳狀態呈現。
牛味、肉汁、嫩滑都唔錯。一個味重啲,一個淋啲,兩個都好食,好飽嘅狀態下都ko晒。可惜嘅係即時反轉咗杯墊,refill唔到薯條。下次應該唔加湯同沙律,咁就可以食多少少薯條同埋試吓甜品
2019-07-05
guest chef’s flat iron steak
  • 任食薯條
2019-07-08 303 浏览
上網見到好多人都推介哩間食牛扒,所以就決定搵個晏晝去食啦星期六嘅下晝,餐廳入面嘅人唔係太多,坐底咗係餐廳嘅一角。坐底咗之後,店長問我哋有無嚟食過,我哋就答咗無,佢就逐一介紹佢地每款Signature Grill 最後我哋決定要一個 香草平鐵牛扒 同 客席主廚平鐵牛扒,仲有2杯 dirty lemonade.餐廳嘅特色係有薯條無限refill~ 落完餐後,店員即刻俾咗勁多薯條係我哋各自嘅碟,薯條係幼身嘅,然後薯條仲有陣陣黑松露嘅香味。餐枱上面,每個人都有一個飲品杯墊,俾店員知道仲要唔要Refill第一個上嘅係香草平鐵牛扒,佢個牛味比較重,食落都好juicy, 佢配菜係半個蒜,個蒜都焗熟咗,可以食㗎第二個上嘅係客席主廚平鐵牛扒,相比第一個嘅味道,會覺得佢嘅牛味無咁濃郁,同佢嘅油脂比較多所以食落有啲油Dirty lemonade 係用鹹檸檬做個source 加cider 食咗一餐好滿足嘅午餐,梗係嗌埋Today’s desert Today’s desert 就係Passionfruit 嘅Tart,食落唔會太甜或者太酸,個味道啱啱好
上網見到好多人都推介哩間食牛扒,所以就決定搵個晏晝去食啦

餐廳嘅特色係有薯條無限refill~

食咗一餐好滿足嘅午餐,梗係嗌埋Today’s desert
客席主廚平鐵牛扒
Today’s  desert  -  Passionfruit  tart
2019-06-07
庆祝纪念
生日
  • 黑松露薯條
受到朋輩同事推薦,佢地話利園對面有間扒房非常之正,食完返唔到轉頭😱 既然佢哋講到咁利害,就搵左一晚去try try。🤤侍應安排左座位之後就向我哋介紹一下餐牌上嘅各款牛扒🐮首先佢會問我地係唔係第一次嚟食,然後就會逐款牛扒向我哋詳細介紹,呢個位我覺得好貼心。☺️👍🏽 唔講唔知,佢哋主打嘅Flat Iron,原來係屬於成隻牛嘅第二最嫩滑部位。聽完佢介紹之後,我哋就簡左最貴既「365天谷飼牛」以及「客席主廚牛」。落左單無耐,侍應就會為我地盛上新鮮炸出來的黑松露油薯條🍟,睇得出直接由薯仔連皮手切而成,而且係可以無限添加!🤣 (熱氣人士適可而止😎👌🏽)配埋啤酒就perfect 🤭✅ 客席主廚平鐵牛扒既然係客席主廚設計食譜,代表每隔一排就有唔同嘅口味😆 作為初嘗者,今晚這碟以迷迭香、鹽粒作簡單調味,最能體驗Flat Iron的天然肉香。🤠此外,侍應在上碟前會提示該順從哪牛扒紋理切開👍🏽 又一細心位✅ 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒谷飼牛相比起草飼牛脂肪含量高,牛味更重 !穀物飼養的天數越耐,成本越高,肉質越柔軟。侍應提示最合適既成數係MR,一上檯已經切好,牛排外面微烤,散發炭香。肉質十分軟腍ju

侍應安排左座位之後就向我哋介紹一下餐牌上嘅各款牛扒🐮

✅ 客席主廚平鐵牛扒

✅ 美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒

谷飼牛相比起草飼牛脂肪含量高,牛味更重 !穀物飼養的天數越耐,成本越高,肉質越柔軟。侍應提示最合適既成數係MR,一上檯已經切好,牛排外面微烤,散發炭香。肉質十分軟腍juicy,食落口完全無渣、無筋,只係加左小許鹽已經足夠👍🏽🤤 另外,伴碟的薯蓉,入口滑膩富牛油香。🥳

最後埋單大概$300一位,我個人覺得這個檔次嘅牛肉,收費是超值的。同埋唔洗食來食去都是西冷、肉眼或牛柳😂😂

——————————
食物質素:8.5/10
環境衛生:8/10
舒適度:8/10
服務:8/10
性價比:8/10
總評分:8.1/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相機食先 #銅鑼灣
2019-07-07
2019-07-08 25 浏览
今日就同女朋友出咗時代廣場行街啦,行行下就開始肚餓啦,又想食下西餐,就上網睇下附近有咩餐廳啦,之後就見到呢間Top Blade steak lab啦,於是就去咗呢間到食,服務員態度好好,menu有5款牛啦服務員好用心咁介紹每一款牛啦我地就叫咗一個美國390日谷飼prine級平鐵牛扒同一個客席主廚平鐵牛扒,跟住加咗一個湯同一個沙律,嗰湯係西蘭花忌廉湯幾好飲,又唔會太過稀,仲有嗰沙律酸酸地幾開胃,重點係,薯仔任食!係任你食唔收錢嗰薯條仲要有黑松露嘅味,好好食,食唔停口仲可以任食。到牛扒首先係美國390日谷飼prime級牛扒,淋上紅酒汁食落好juicy好有口感,又多肉汁,5成熟,好好享受嘅一餐。另外到客席主廚平鐵牛扒三成熟,入口好嫩滑軟熟,再點少少鹽,帶有少少咸味,亦都好julcy多汁飲品方面就叫咗一個Dirty lemonade同一個冷壓蘋果伯爵茶 ,Dirty lemonade檸檬經烤過後再加上焦糖再混合梳打同威士忌所整成嘅一本飲品,唔會燒喉嘅感覺,又唔會太酸,好好飲冷壓蘋果伯爵茶樽裝上,方便可以拎走,入口好香蘋果味,好甘甜,真係好飲。最後叫咗一個dailey 甜品係一個熱情果芒果撻,酸
服務員好用心咁介紹每一款牛啦
幾好飲,又唔會太過稀,仲有嗰沙律
酸酸地幾開胃,重點係,薯仔任食!係任你食唔收錢
嗰薯條仲要有黑松露嘅味,好好食,食唔停口仲可以任食。
到牛扒
首先係
美國390日谷飼prime級牛扒,淋上紅酒汁
另外到客席主廚平鐵牛扒
三成熟,入口好嫩滑軟熟,再點少少鹽,帶有少少咸味,
亦都好julcy多汁
冷壓蘋果伯爵茶
樽裝上,方便可以拎走,入口好香蘋果味,好甘甜,真係好飲。
最後叫咗一個dailey 甜品
係一個熱情果芒果撻,酸酸甜甜嘅味道,作為甜品真係一流,今次呢餐真係滿分
2019-07-07 43 浏览
一坐下來,店員會細心詳盡解釋主菜單,由食材用料到煮法逐一介紹,客人一定能夠揀選合意的選擇。先說頭盤,即食的炸薯條,可謂其中一件鎮店之寶,可以任添食外,味道亦交足貨,炸得金黃香脆,熱辣辣上枱,入口香濃黑松露香味,更灑有黑松露鹽,令整體油膩感減少不少,吃着吃着,又吃畢一碟薯條,令人忍不住口添食。.Combo跟餐藜麥沙律及周打蜆肉湯,沙律伴上果醋作調味,清新醒胃,湯裡有蜆肉粒,磨碎的薯仔微粒,整個湯頗綿密。.Usda Prime 390days grain feed flat iron,以我所知很少餐廳使用,因每隻牛只有約5公斤,較多筋,處理工序繁瑣,需人手去筋,但它的柔滑程度,數全牛中排第二,加上餐廳廚師三成熟處理,先烤後焗,入口軟滑,牛味濃郁,配合白蘭地汁和海鹽,好食到停唔到口喔!! 另外,自家製薯蓉,也是神來之筆,清淡之外,有濃厚芝士及奶味,口感柔滑。.終極漢堡,除芝士外,夾有甜洋蔥和鮮蕃茄,麵包底面稍經烤過,但仍不失軟乎乎的感覺,空氣感與包感平均,有嚼口。中間免治牛都頗厲害,肉質彈牙,牛味挺濃。作伴的沙律,令人減少肥膩感,Perfect。.Dirty Lemonade以檸檬乾打碎後,

Dirty Lemonade
以檸檬乾打碎後,加上檸檬汁及Rosemary syrup等,製成的檸檬飲品,有氣,有咸柑桔的味道,清新爽利,味道開胃。

Ditry Lemon Tea
同Dirty Lemonade 個底差唔多,不過無加到Rosemary Syrup同sparkling water。茶色唔錯,茶味香。
  • 終極漢堡
2019-07-06 54 浏览
有得嘆高質扒又有得任食薯條!呢日去到Top Blade Steak Lab食晚餐,餐廳面積唔算好大,裝潢給人悠閒既感覺。主打Flat Iron (平鐵牛扒),即係牛肩位,特色係口感較軟嫩,價格比肉眼更為便宜。先選了一Set藜麥沙律同餐湯 ($48),藜麥份量幾多,配搭吞拿魚醬同橄欖油,食落幾開胃;餐湯係甘筍湯,口感稠身味道濃郁,中間仲會食到一粒粒既甘筍粒Guest Chef’s Flat Iron Steak(客席主廚平鐵牛扒) $188以切片形式咁上枱,更方便食用。按照推薦選左五成熟,外層燒至帶點脆度,同時又有炭香味;Medium的生熟度剛好,中間肉質嫩滑不韌,同外層形成雙重口感USDA Prime 390Days Grain Feed Flat Iron (美國390日谷飼Prime級平鐵牛扒) $268呢款則係原件咁上枱,口感好柔軟,牛味濃郁而不膩,肉汁滿溢,原味食味道已經好好,點一點旁邊既海鹽,更能提升味道。伴菜係Creamy既薯蓉同雜菜,很滿足任食薯條呢間餐廳既另一重點係佢地既任食薯條😝,一坐低店員已經幫你係面前既小碟添加即炸既帶皮幼薯條,新鮮炸起夠哂熱辣辣,而且食落好香脆。

任食薯條
呢間餐廳既另一重點係佢地既任食薯條😝,一坐低店員已經幫你係面前既小碟添加即炸既帶皮幼薯條,新鮮炸起夠哂熱辣辣,而且食落好香脆。而且仲灑上松露鹽,味道好香好誘惑😏

雖則兩款牛扒都係約8安士,比坊間一般Serve既份量為小,但係食落已經好足夠。

dirty lemon tea