2021-05-06 596 浏览
銅鑼灣經常經過哩間餐廳都想入去試下,估唔到最後會喺沙田試😂餐牌十分簡單,主打flat iron,main course有3個價錢嘅flat iron,豬鞍架,漢堡,就完了😂另外可以加沙律/湯/小食,薯條就freeflow嘅😍😍首先要讚個 #薯條 真係好食!本身用truffle oil整 好香🤤仲要freeflow熱辣辣,不得了🥰flat iron方面,我哋試晒3個,全部medium rare,一致認為中間價錢嗰個最好食,最juicy嫩滑!其實最平都唔差 仲有得+$50 +50%份量,但如果個差價唔大concern,試價錢高少少嗰2個會開心啲🤤圖一最平,圖二中間,圖三最貴,唔好畀相呃到😂
銅鑼灣經常經過哩間餐廳都想入去試下,估唔到最後會喺沙田試😂

圖一最平,圖二中間,圖三最貴,唔好畀相呃到😂
2021-05-03
  • 任食薯條
  • 是日特別版招牌平鐵牛扒
2021-05-03 535 浏览
冇諗過喺商場鋪有間咁好食嘅牛扒,主要係份量唔多但係都好夠,原來而且薯條係無限添食。自問係薯條控,非常之鍾意食薯條,呢間舖頭嘅薯條係比較幼身的一款,但係佢係即叫即炸,而且食得出有淡淡黑松露菌油炸,外脆內軟,完全唔係用嗰啲千年油炸嘅薯條。每次食都會encore。牛扒方面就食最基本,可能每次去食都係放工嘅時候所以會選擇七成熟,七成熟效果肉味更加香口,亦都是做朋友五成熟,口感就比較鬆軟。價錢方面個人就認為非常之抵食,比起同類型設計嘅餐廳,有咁嘅質素已經非常之好!應該會繼續支持支持!

• 香草平鐵牛扒
  • 任食薯條
𝗧𝗼𝗽 𝗕𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝗮𝗯 🥩𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 🤩Weekend嘅第一餐就係食牛扒🥩🤣🤣!今次去咗新城市廣場嘅Top Blade Steak Lab❤️ 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝗮𝗯 有好多分店,相信大家都唔陌生🥲但係今次係我第一次食😋!係薯條任食啊!!!好好彩等咗唔使5分鐘就有位✌🏻一坐低職員就會問要唔要薯條食住先🍟 正!係熱辣辣咖🤩🔥🔥我地order 左⋯⋯美國𝟯𝟵𝟬日穀飼𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲級平鐵牛扒 𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴 🥩(𝗨𝘀𝗱𝗮 𝗽𝗿𝗶𝗺𝗲 𝟯𝟵𝟬𝗱𝗮𝘆𝘀 𝗴𝗿𝗮𝗶𝗻 𝗳𝗲𝗱 𝗳𝗹𝗮𝘁 𝗶𝗿𝗼𝗻)- My order🥰 就係圖一果個。肉質好好,好重牛味😍 雖然外面睇係medium rare,但其實裡面都有7成熟左右🥲 另外不得不讚伴碟個薯蓉好香好好食🥔!!重牛油,勁邪惡😈是日特別版招牌平鐵牛扒(每日限定)𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴 🥩🧅(𝗧𝗼𝗱𝗮𝘆’𝘀 𝗴𝘂𝗲𝘀𝘁 𝗰𝗵𝗲𝗳 𝗳𝗹𝗮𝘁 𝗶𝗿𝗼𝗻)- 今日嘅是日限定係⋯⋯4款唔同洋蔥🧅特製嘅牛扒!我麻麻地洋蔥,但都幾特別。依隻牛扒牛味無咁重,但肉質都唔錯。同樣都係有少少過熟。是日小食 - 蟹餅🦀 𝗛𝗸$𝟲𝟴(𝗧𝗼𝗱𝗮𝘆’𝘀 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘁𝗿𝗲𝗮𝘁
𝗧𝗼𝗽 𝗕𝗹𝗮𝗱𝗲 𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝗮𝗯 🥩
𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝘂𝗻𝗰𝗵 🤩

我地order 左⋯⋯

美國𝟯𝟵𝟬日穀飼𝗣𝗿𝗶𝗺𝗲級平鐵牛扒 𝗛𝗸$𝟮𝟲𝟴 🥩

是日特別版招牌平鐵牛扒(每日限定)𝗛𝗸$𝟮𝟯𝟴 🥩🧅

是日小食 - 蟹餅🦀 𝗛𝗸$𝟲𝟴
(𝗧𝗼𝗱𝗮𝘆’𝘀 𝘀𝗽𝗲𝗰𝗶𝗮𝗹 𝘁𝗿𝗲𝗮𝘁 - 𝗖𝗿𝗮𝗯 𝗖𝗮𝗸𝗲 🦀)
- 呢個蟹餅幾好食😋有驚喜。裏面有滿滿一絲絲嘅蟹肉,炸粉唔會好厚,蟹味都好重😍

另外仲叫咗兩杯飲品🧃🥤不過無影到😛

總括嚟講𝗦𝘁𝗲𝗮𝗸 𝗟𝗮𝗯 算係一個唔錯嘅casual 版牛扒餐廳!雖然牛扒overcook左少少,但係食得出係靚牛扒同埋職員服務都好好,好殷勤👨🏻❤️ Keep it up💓
2021-04-24 439 浏览
有看我的blog也知道,這裡是純個人分享,全是個人口味,好吃不好吃也按個人口味去跟大家分享💁🏻‍♀️這次跟大家分享的並不是美食,而是一個令人失望的飲食經驗 🙃大阪牛肉飯 配 飲品 $58(第一次飲品:熱 伯爵茶;第二次飲品:熱 Dirty檸檬茶)未有機會堂食但已經二次購買這個大阪牛肉飯回家品嚐🍴作為其中一個外賣🥡signature,用上Flat Iron牛肉,配以味噌、清酒🍶跟味醂燜煮超過3小時,只賣$60不到的價錢實在吸引🤤第一次:感覺像吃燜港式牛腩一樣,當然味道不盡相同,但肉質尚算腍綿入味,有肉汁而且味道濃郁,份量亦多,吃多了還有膩口的感覺用上🇯🇵口感煙韌的日本越光米🍚 和比較淡口的蔥花點綴飯味重肉味濃,感覺還不賴第二次:可以用災難去形容這個飯😩牛肉嚡口又乾身,味道還是一樣濃郁,但硬弸弸的肉質而且多筋要花一段時間才能咬開😖醬汁又沒太多,加上白飯不夠熱變得又冷又硬,份量比上次吃時還要少Dirty 檸檬茶因為連同檸檬🍋 和糖一同烹調的關係,不可揀選甜度不嗜甜的我覺得這杯甜度還可以接受👌🏻不過最難接受的是茶底太濃且苦澀,色調如同一杯中藥一樣,我未曾嚐過這家的Dirty 檸檬茶,但看網上的評
這次跟大家分享的並不是美食,而是一個令人失望的飲食經驗 🙃

大阪牛肉飯 配 飲品 $58
未有機會堂食但已經二次購買這個大阪牛肉飯回家品嚐🍴
用上🇯🇵口感煙韌的日本越光米🍚 和比較淡口的蔥花點綴
飯味重肉味濃,感覺還不賴
第二次:可以用災難去形容這個飯😩
不嗜甜的我覺得這杯甜度還可以接受👌🏻
不過最難接受的是茶底太濃且苦澀,色調如同一杯中藥一樣,我未曾嚐過這家的Dirty 檸檬茶,但看網上的評價中也找不到如我這杯的色澤相似的飲品🍹
總括來說,第一次感覺不俗,但第二次沒有因為吃這個餐而導致胃痛🤮 已經偷笑了

參考網上對店家的評價也比較正面
總店跟銅鑼灣分店的口碑亦不錯
但沙田店就比較水準參差,期望店家可以正視一下,盡快改善食物質素吧!🥴
2021-03-06
10 分钟 (外卖自取)
2021-04-16 608 浏览
一個平常既星期三,男朋友約我到沙田新城市食良心平鐵牛扒,因為男朋友book左位,所以到達後,用google填完資料就直入樓底高,燈光舒服,餐廳主色調係黃色,好多大梳化卡位,我地都安排坐梳化位,闊落唔會有壓逼感,讚!餐牌選擇唔多,為Flat Iron慕名而來,我當然係叫招牌平鐵牛扒,男朋友叫左香草平鐵牛扒,落完單好多就上左2盆薯條任食黑松露薯條,新鮮即炸,黑松露油炸,熱熱的,油唔係陳年油,條條薯條都乾身脆口,因為小妹係茄汁控,一條薯條加滿滿茄汁=幸福,2個人食左一共6盆薯條,好熱氣呀,所以不停飲水減少罪惡感招牌平鐵牛扒- 5成熟有炸洋蔥及炒洋蔥既甜味,直接對牛扒產生梅納反應,成件事本身已經好香,只會令你更有食慾,五成熟個人認為恰到好處,咬落口,肉汁四淺,口感豐富香草平鐵牛扒 - 5成熟男朋友加多$50 多50%,香草味好出,肉質冇招牌平鐵牛扒淋,燒蒜野味,牛扒加小小鹽食口感再出D員工有禮貌有笑容,會主動收野加水,都有主動問我地加唔加薯條,整體不錯

招牌平鐵牛扒- 5成熟

香草平鐵牛扒 - 5成熟
香草平鐵牛扒

2021-04-14
  • 招牌平鐵牛扒
2021-04-10 351 浏览
今日來到新城市睇戲,睇完都成兩點幾三點,有未食晏。見到主打食牛嘅Top Blade Steak Lab 終於喺沙田開分店,當然要去朝聖。由於疫情關係,檯與檯之間有充足距離,亦放有膠板,地方光猛衛生。由於過咗食飯時間,好好彩walkin唔駛排隊。否則呢個價位喺呢個場應該好受歡迎。一場嚟到,無理由唔試下招牌嘅『平鐵牛扒』,叫咗5成熟。雖然Flat Iron 唔係西冷肉眼等經典部位,但入口肉味香濃,無明顯筋位,算係幾高性價比嘅一個cut。想casual啲鋸下扒,交足功課。中間係肉醬千層麵,做得好好食。有唔少地方為咗慳成本,肉醬慢煮時間不足,就會質地太水,搞到啲千層麵都淋晒。呢度完全無呢個問題,芝士亦落得好慷慨。以一間食牛扒嘅餐廳交到咁嘅水準,有驚喜。薯條亦炸得金黃酥脆,本身都係重點。用佢嚟點晒啲肉醬一流。總結嚟講,呢度可以當係親民版嘅Steak & Frites。每道菜式都有水準,環境舒適唔拘謹。有機會絕對會Encore!
平鐵牛扒
意式肉醬千層麵

平鐵牛扒
意式肉醬千層麵
2021-04-07 387 浏览
好難得係大商場入面有間良心扒店,聽聞flat iron steak做得好好,一於去試下,下就時間都唔洗點排,好快有得入座。Flat iron steak叫咗Medium rare, 肉質軟腍又唔鞋,肉味重,中間粉嫩🥩🥩溫度時間控制得好好,值得推薦👍🏼👍🏼薯條亦夠熱夠脆,好香好正,不過蒜頭全生,完全食唔到。另外叫咗個漢堡,一般般,塊patty全熟一啲都唔juicy,仲要都幾貴,食完覺得都幾失望。。。

黃店推介💛已經唔係第一次幫襯TBSL🥩今次去嘅沙田分店坐得幾舒服😌·<𝙷𝚎𝚛𝚋𝚕𝚢 𝙵𝚕𝚊𝚝 𝙸𝚛𝚘𝚗 𝚂𝚝𝚎𝚊𝚔> ʜᴋᴅ 150叫咗medium,厚身啲嘅部份熟得啱啱好😚頭尾比較薄嘅位置就會再熟啲~整體都好夠肉汁,牛味都濃🐂配埋焗得軟淰嘅蒜頭食又更加香🧄呢度嘅重點除咗牛扒,仲有任!食!嘅薯條🍟每次上枱嘅薯條都係新鮮熱辣炸好,每條都卜卜脆🤩仲要有搶風頭黑松露味,真係會令人不知不覺食咗好多🤪·高質牛扒仲有free flow黑松露薯條😍呢間黃店梗係抵撐啦💛

星期五夜晚7點左右已經好多人等位,見到生意咁好一定要試下啦~餐廳空間不大,裝修比較簡約。可能因爲餐廳食客比較多,所以位置都好貼,基本上係枱痴住枱,坐得都幾逼下(同搭枱無乜分別)...waiter態度幾好,好快咁介紹咗招牌菜式,幫我地落埋all you can eat 嘅薯條。薯條好快就上咗,熱辣辣,非常香口,仲有淡淡黑松露味,值得推介!黎到梗係要試下招牌flat iron啦,揀咗5成熟。見到佢地主打嫩滑嘅flat iron部位,再加埋5成熟,諗住一定唔會出錯啦。估唔到牛扒竟然完全唔嫩滑,甚至可以話係韌,對個牛扒都幾失望。不過牛扒配嘅蒜又幾好食。同埋$150嘅份量係一定唔夠食的,得4、5塊肉,除非你喪食薯條,比多$50加多50%肉先勉强夠(加完都唔特別多)。以一塊200蚊嘅扒黎講,性價比都幾低下,加埋餐廳坐得又唔舒服,整體有待改進。
Flat Iron
嚟到Top Blade第一時間諗起佢嘅任食薯條,冇聽錯係真係任你食,加上服務超好,落單又可以自助手機落,唔洗開口問🤣你食得落嘅話,真係食夠十碟都唔怕老尷🤣🤣🤣雖然係任食,但相當有誠意,即炸熱辣辣脆口之餘,調味都略有心思,有淡淡松露香味,口感味道都一流👍🏻👍🏻當然唔少得係食呢度特有嘅Flat Iron 平鐵牛,據介紹呢個部位係全隻牛第二好食嘅位!而且豐儉由人,由一百蚊到幾蚊嘅牛扒都有,冇idea叫廚師推介都得。初試平鐵部位,肉質真係嫩滑過平時食嘅ribeye sirlon好多,入口有種油花感覺,但明明冇肥膏😶好特別豬𩣑扒都唔錯,配菜同樣精緻又有花思🔥🔥

豬𩣑扒都唔錯,配菜同樣精緻又有花思🔥🔥
羽衣甘藍雜果汁
無酒雞尾酒
2021-03-19
羽衣甘藍雜果汁
無酒雞尾酒
  • 香草平鐵牛扒
  • 薯條
2021-03-17 228 浏览
上次試咗銅鑼灣分店嘅set lunchBurger 夠juicy, service 都唔錯 座位都坐得舒服相反今次沙田分店 晚餐時段7點幾 會問要唔要搭枱 雖然座位闊落 Service 亦較銅鑼灣遜色豬胺架竟然會快過牛扒medium rare 唔知係咪用焗爐焗所以快啲比預期中失望 好「鞋」 過熟好嘅係有成個焗蒜頭招牌flat iron 整體唔錯嘅成數剛剛好 夠嫩但欠缺牛味配返啲海鹽都好返啲無限量供應薯條 很普通 Menu選擇算少整體而言 性價比略低
上次試咗銅鑼灣分店嘅set lunch

無限量供應薯條 很普通
Menu選擇算少

整體而言 性價比略低
2021-03-06 405 浏览
Menu好簡單,主要都係食肉類。今日去食晚餐,就唯一一款pasta都變左蝦餅。一叫完野食就會上每人一盤薯條。任添食。雖然係幼薯條但每一條都充滿薯蓉加上有淡淡黑松露油嘅香味,好好食!西班牙栗飼豬鞍扒我覺得就有少少乾,有啲肥肉位都冇食到,味道算不錯,但下次再來應該會試其他菜式。啲紅椒同洋蔥都比較油。香草平鐵牛扒(增量)店員推介5成熟,試完我覺得再生少少都可以。5成都有少少un。味道就剛剛好,配埋蒜頭🧄一齊食就更加好。
加上有淡淡黑松露油嘅香味,好好食!

西班牙栗飼豬鞍扒
啲紅椒同洋蔥都比較油。

香草平鐵牛扒(增量)
味道就剛剛好,配埋蒜頭🧄一齊食就更加好。

2021-02-25 458 浏览
講起鋸扒,有間係銅鑼灣好受歡迎嘅flat iron steak一直都好想去試試佢,趁住新年同屋企人去咗沙田行街,咁啱發現原來呢間野係新城市廣場有分店😳 於是就入去try try,睇吓佢係咪真係咁好食🙈嗌扒嘅時候諗住加多份pasta食,點知新年期間就轉咗食蟹餅,加多$10,蟹餅上到黎只得一塊,有啲啲失望😥 不過好彩嘅係佢都尚算幾高身幾厚,食落口雖然有絲絲蟹肉,但整體都比較乾同鞋身,我自己對佢就麻麻地,覺得性價比有啲低,唔係幾推薦🙈由於第一次食,會想試吓佢啲特別野,見到佢呢一個寫住每日限定,於是就嗌咗,但因為店員講得太快,無聽清楚佢係咩部位🙈 份牛嗌咗medium,一上到黎個plating都唔錯,但食落口就真係有啲失望🥴,一黎舊牛好似overcook咗,肉質太韌了,要咬好耐下,二黎個配菜好怪,牛下面墊住一pat好似係日式牛肉飯嘅洋蔥,同個牛完全唔夾,而個炸洋蔥圈都腍腍地,最好食可以話係佢個沙律,overall成個菜式真係好麻麻😢另一份牛我地都同樣嗌咗medium,而佢嘅賣相就靚仔少少,明顯見到裏面係粉紅色嘅,但食落口成舊牛嘅外圍都係overcook咗,幾韌下,而內部嘅肉質就唔錯,都幾腍,而

蟹餅

是日特別版招牌平鐵牛扒

另一份牛我地都同樣嗌咗medium,而佢嘅賣相就靚仔少少,明顯見到裏面係粉紅色嘅,但食落口成舊牛嘅外圍都係overcook咗,幾韌下,而內部嘅肉質就唔錯,都幾腍,而且有肉汁,但好可惜係一啲牛味都無😢 有幾下以為自己食緊呀媽平時煲完湯好腍嘅豬𦟌肉🤧 而佢個薯蓉就還好,都算幾creamy,但牛油味就欠奉,整體好過上一份牛,但都係覺得有失預期😟
美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒

佢嗌每份扒都免費配咗薯條,而且係無限refill,只能說,成餐最好食應該就係佢個薯條😅,薯條上到黎熱辣辣,食落有鹽味之餘,仲有啲松露香,我估應該係落咗松露鹽,食完一條會想繼續食下一條,但都幾熱氣下,食完即生飛滋
薯條

最後,我地仲嗌咗杯lemonade,其實飲落就好似係soda water再加咗啲咸柑桔咁,都係好一般,唔覺得特別好飲,一杯嘢飲以$45呢個價錢黎講,絕對可以有更加好嘅選擇🥲
Dirty  Lemonade

總括而言,️呢間扒房都幾令人失望,一心以為Openrice有好多正評應該唔會伏得去邊,點知真係好食有限😢 而且性價比奇低,兩份扒,一個蟹餅,一杯野飲,加埋賣單要差不多$700,呢個價錢食牛扒真心可以有更好嘅選擇🥺 唯一可取嘅係佢環境唔錯,店員服務都好好,但野食質素真係有好大進步空間😥
薯條
❐ TB打扁漢堡配薯條🍔 $78評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯⟰外賣漢堡賣相不錯,外層麵包焗到外脆內軟,配料有菜蕃茄同芝士咬落幾juicy💦⟰牛肉漢堡幾厚身🥩咬落口感唔錯有肉汁有牛肉味但略嫌太細塊,咬到中間先食到塊肉,有d唔滿足⟰幼薯條份量都幾多🍟炸到凍左都夠脆夠香食完一條又一條幾正❐ 大阪牛肉飯🍚 $58評分 ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯⟰大阪牛肉飯既牛肉係一粒粒既牛肉粒唔係一片片既牛肉,牛肉粒算多但食落超級乾同韌好多筋❌⟰飯底選用日本米🍚口感煙韌但因為無咩汁既關係,成個飯好乾好乾凍左有d硬而且份量偏少🍚推介指數☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ (10為最高)
❐ TB打扁漢堡配薯條🍔 $78
評分 ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯
⟰幼薯條份量都幾多🍟炸到凍左都夠脆夠香食完一條又一條幾正

❐ 大阪牛肉飯🍚 $58
評分 ▮ ▮ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯ ▯

🍚推介指數
☻ ☻ ☻ ☻ ☻ ☹ ☹ ☹ ☹ ☹ (10為最高)
外卖自取
2021-02-22 145 浏览
想試呢間餐廳好耐㗎啦,咁啱今日喺新城市行街,而啱啱餐廳開返晚市,揀咗呢度食晚餐。我同佢男友都嗌咗同一份flat iron steak🥩,依度嘅薯條🍟係任食嘅,塊扒跟一個大蒜頭🧄同埋香草,蒜頭嘅質感係軟林林嘅,都幾香口,塊扒我叫咗三成熟,而男朋友就嗌左五成熟,三成熟就肉身再腍啲,五成熟就外表香口啲。將塊肉點落側邊啲鹽到已經夠哂味,肉味幾香。如果嫌塊肉唔夠食,可以另加$10加多50%肉☺️薯片都係無限添加嘅,配茄汁食,不過我會再落黑椒,個味道會再出啲😆

Flat  Iron  steak
Flat  Iron  steak