2021-02-25 434 浏览
讲起锯扒,有间系铜锣湾好受欢迎嘅flat iron steak一直都好想去试试佢,趁住新年同屋企人去咗沙田行街,咁啱发现原来呢间野系新城市广场有分店😳 于是就入去try try,睇吓佢系咪真系咁好食🙈嗌扒嘅时候谂住加多份pasta食,点知新年期间就转咗食蟹饼,加多$10,蟹饼上到黎只得一块,有啲啲失望😥 不过好彩嘅系佢都尚算几高身几厚,食落口虽然有丝丝蟹肉,但整体都比较干同鞋身,我自己对佢就麻麻地,觉得性价比有啲低,唔系几推荐🙈由于第一次食,会想试吓佢啲特别野,见到佢呢一个写住每日限定,于是就嗌咗,但因为店员讲得太快,无听清楚佢系咩部位🙈 份牛嗌咗medium,一上到黎个plating都唔错,但食落口就真系有啲失望🥴,一黎旧牛好似overcook咗,肉质太韧了,要咬好耐下,二黎个配菜好怪,牛下面垫住一pat好似系日式牛肉饭嘅洋葱,同个牛完全唔夹,而个炸洋葱圈都腍腍地,最好食可以话系佢个沙律,overall成个菜式真系好麻麻😢另一份牛我地都同样嗌咗medium,而佢嘅卖相就靓仔少少,明显见到里面系粉红色嘅,但食落口成旧牛嘅外围都系overcook咗,几韧下,而内部嘅肉质就唔错,都几腍,而

蟹饼

是日特别版招牌平铁牛扒

另一份牛我地都同样嗌咗medium,而佢嘅卖相就靓仔少少,明显见到里面系粉红色嘅,但食落口成旧牛嘅外围都系overcook咗,几韧下,而内部嘅肉质就唔错,都几腍,而且有肉汁,但好可惜系一啲牛味都无😢 有几下以为自己食紧呀妈平时煲完汤好腍嘅猪𦟌肉🤧 而佢个薯蓉就还好,都算几creamy,但牛油味就欠奉,整体好过上一份牛,但都系觉得有失预期😟
美国390日谷饲Prime级平铁牛扒

佢嗌每份扒都免费配咗薯条,而且系无限refill,只能说,成餐最好食应该就系佢个薯条😅,薯条上到黎热辣辣,食落有盐味之余,仲有啲松露香,我估应该系落咗松露盐,食完一条会想继续食下一条,但都几热气下,食完即生飞滋
薯条

最后,我地仲嗌咗杯lemonade,其实饮落就好似系soda water再加咗啲咸柑桔咁,都系好一般,唔觉得特别好饮,一杯嘢饮以$45呢个价钱黎讲,绝对可以有更加好嘅选择🥲
Dirty  Lemonade

总括而言,️呢间扒房都几令人失望,一心以为Openrice有好多正评应该唔会伏得去边,点知真系好食有限😢 而且性价比奇低,两份扒,一个蟹饼,一杯野饮,加埋卖单要差不多$700,呢个价钱食牛扒真心可以有更好嘅选择🥺 唯一可取嘅系佢环境唔错,店员服务都好好,但野食质素真系有好大进步空间😥
薯条