2021-07-06 54 浏览
呢日星期日晚行完山七點幾去返沙田見到呢間舖頭好似唔錯 就決定試試佢!等左三四個字到就入得呢到嘅薯條係免費任食嘅🤤🤤一坐低 店員就會幫你落左薯條先~薯條係長幼身個隻 (即係m記個隻樣)食落熱辣辣超新鮮!仲要有少少松露味😆傾吓計等下嘢食好快就食完一碟Menu寫明每人要嗌一個main其實餐牌上嘅選擇都唔係好多都係牛扒同burger我哋就嗌左最普通嗰隻 香草平鐵牛扒($150)+$50可以多50%份量我無加到 男朋友就加左牛扒嚟到大概切開左六塊碟上面有埋鹽俾你點牛扒 亦都配埋焗蒜頭以呢個價錢黎講質素唔錯Ps由於薯條太好味嘅關係 我哋之後再refill左一次薯條😆
呢日星期日晚行完山
七點幾去返沙田
見到呢間舖頭好似唔錯 就決定試試佢!

等左三四個字到就入得
呢到嘅薯條係免費任食嘅🤤🤤
一坐低 店員就會幫你落左薯條先~
薯條係長幼身個隻 (即係m記個隻樣)
食落熱辣辣超新鮮!仲要有少少松露味😆
傾吓計等下嘢食好快就食完一碟

Menu寫明每人要嗌一個main
其實餐牌上嘅選擇都唔係好多
都係牛扒同burger
我哋就嗌左最普通嗰隻 香草平鐵牛扒($150)
+$50可以多50%份量
我無加到 男朋友就加左

牛扒嚟到大概切開左六塊
碟上面有埋鹽俾你點牛扒 亦都配埋焗蒜頭
以呢個價錢黎講質素唔錯

2021-07-04
2021-07-05 597 浏览
今日同朋友行開新城市廣場, 見到有間專食鄰flat iron既餐廳,佢本身係銅鑼灣同何文田都有分店既,今日見唔多人排隊就去試下~Flat iron佔全隻牛好少既部份,本身好淋身,係英美都好common食到,但係香港就好少見~我地叫左today’s guest chef flat iron 同埋USDA prime300-day grain fed flat iron~佢地都有無限薯條供應~🐮Today’s guest chef flat iron佢用左4種洋蔥陪襯牛扒,包括炸乾蔥、炸洋蔥圈、炒洋蔥同酸酸地既洋蔥蓉~呢個牛扒油味rich D,加埋洋蔥勁香口!🐮USDA prime 300-day grain fed flat iron呢個扒肉味濃,唔需要任何配料修飾都能食出佢既嫩滑感~🍟薯條即炸,好香脆~飲品我地就叫左杯dirty lemonade 同埋handcrafted virgin mojito~🍹Dirty lemonade有少少陳皮味既檸檬梳打,十分特別~🍹Handcrafted virgin mojito無酒精版既mojito有佢既清新味道,好refreshing

🐮Today’s guest chef flat iron
呢個扒肉味濃,唔需要任何配料修飾都能食出佢既嫩滑感~
🍟薯條即炸,好香脆~

🍹Dirty lemonade
有少少陳皮味既檸檬梳打,十分特別~
🍹Handcrafted virgin mojito
2021-06-21
主打平鐵牛扒嘅Top Blade 喺新城市開左分店,想支持良心店終於多個選擇,平日夜晚黎到以為可以直入,點知店外大排長龍,果然首都嘅子民係唔同啲。用餐時間75分鐘有少少趕,如果你初次到訪,店員會詳細介紹menu嘅項目,非常抵讚。食物水準正常,定價偏高。(w/10% service charge)🍽是日特別版招牌平鐵牛扒(每日限定) Today’s Guest Chef Flat Iron ($238)店員話呢款肉味較普通平鐵牛扒濃郁,牛扒叫左medium,黎到生熟度剛好,切開肉質呈粉紅色,肉味果然幾濃,不過我覺得夾雜少許羶味(利申我唔係食肉獸,可能一餐食咁多肉唔習慣)。普通平鐵牛扒會配烤蒜,呢款就配唔同款式嘅洋蔥,分別有洋蔥圈、炸洋蔥絲同醃洋蔥等,墊底嘅炒洋蔥甜甜地同牛扒幾夾。🍽終極漢堡 Ultimate Burger ($160)包身軟熟,有牛油香,漢堡扒好厚身,乾身左啲,好彩有熱融芝士。旁邊嘅係黑醋汁沙律菜。🍽藜麥沙律 + 自家靚湯 super food salad + house soup ($60)蕃茄湯味道夠酸,濃稠度剛好。沙律就無咩特別。🍽是日小食 Today’s Spec

是日特別版招牌平鐵牛扒

🍽終極漢堡 Ultimate Burger ($160)
終極漢堡

蕃茄湯味道夠酸,濃稠度剛好。沙律就無咩特別。
藜麥沙律 + 自家靚湯

🍽是日小食 Today’s Special Treat ($68)
當日想食豪啲就叫埋小食蟹餅,蟹餅只有一舊,不過就幾厚身,食落有唔少蟹肉,整體較乾。
蟹餅
蟹餅

🍽薯條
呢度嘅炸薯條係任食嘅,未order店員已經送上一客,可惜黎到唔熱,refill嗰兜就係新鮮炸起嘅,要睇吓運氣。薯條灑上松露鹽,幾有誠意,配牛扒都唔錯。
薯條

🍹Dirty 檸檬特飲 Dirty Lemonade ($45)
鮮榨檸檬汁加梳打水同迷迭香糖漿,可請職員調節甜度,檸檬汁夠晒酸,糖漿嘅味道不太討好。
Dirty Lemonade

🍺日本三得利生啤(白) Japan Version Suntory on Tap ($55)
小麥香濃,好飲。
日本三得利生啤(白)

餐牌:
是日特別版招牌平鐵牛扒
終極漢堡
日本三得利生啤(白)
任食薯條🍟真係好吸引😍仲要係多數即炸,高質薯條🤩做到外脆內軟,而且金黃色外表😚令人食不停是日特別招牌平鐵牛扒洋蔥五重奏🧅伴碟有少少火箭菜降低油膩感首先,牛扒五成熟🥰温度控制得好好👍🏻牛脂口感十分滿意,伴碟有少少碎鹽,唔夠口味可再增加咸味牛扒上面有洋蔥圈,最上面有炸乾洋蔥最底有焦糖化後的洋蔥呢個真係十分費工夫,起碼整40mins先可以整到咁甜嘅洋蔥🧅☺️牛質素絕對同價錢成正比例😚美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒個人較喜愛呢個😍入口外表少少焦香,而入面超嫩🐮👍🏻不過朋友鍾意上面另一款❤️伴碟有薯蓉😆入口好滑帶少少creamy,好正😊加蕃茄和腕豆令更開胃有不同特色飲品都可以一試😌
任食薯條🍟真係好吸引😍仲要係多數即炸,高質薯條🤩

做到外脆內軟,而且金黃色外表😚令人食不停

是日特別招牌平鐵牛扒
洋蔥五重奏🧅
伴碟有少少火箭菜降低油膩感

牛扒上面有洋蔥圈,最上面有炸乾洋蔥
最底有焦糖化後的洋蔥

牛質素絕對同價錢成正比例😚

美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒

伴碟有薯蓉😆入口好滑帶少少creamy,好正😊
加蕃茄和腕豆令更開胃

有不同特色飲品都可以一試😌
2021-07-02 72 浏览
因為疫情關係,晚市有一段時間都是叫外賣,當時已經光顧過這間餐廳,是一種會令人念念不忘的味道。這天趁有點時間,就到餐廳堂食用膳,因為這才可以任食薯條!聽侍應說,因為貨源關係現在的薯條是粗身的,和之前外賣幼身的不同,但個人較為喜歡粗身薯條,更能品嘗外脆內軟的滋味,加上茄汁和黑椒調味更加吸引,所以是很鍾意這個安排。若要追加薯條,只需掃描qr code,按下所需數量,侍應便會隨即送上,非常快速。甜品、飲品及其他小食均是使用手機落單。主菜則是在侍應詳細介紹後,面對面和侍應溝通點餐。主菜是美國390日谷飼prime級平鐵牛扒和香草平鐵牛扒。前者是三成熟,後者是五成熟。一向好少吃三成熟的牛扒,但是侍應推介,於是放膽一試,果然沒有介紹錯,prime及平鐵牛扒的三成熟令肉質非常幼嫩,相信如果成數再高一點的話,可能會令牛肉變韌;香草平鐵牛扒的五成熟也是恰到好處,讓牛肉變得很軟滑可口。香草平鐵牛扒旁邊配上蒜頭內,非常香口;至於prime級平鐵牛扒配的是薯蓉、蔬菜和特別調製的醬汁,薯蓉混有牛油,發揮了薯蓉的香味,醬汁味道非常豐富,讓牛肉的香味發揮極致。飲品兩杯也是無酒精的選擇,首先是熱dirty檸檬茶,比起普

飲品兩杯也是無酒精的選擇,首先是熱dirty檸檬茶,比起普通檸檬茶,茶香更濃,甜度一流,無需額外加上砂糖,味道已經好足。另外一杯是mojito雞尾酒但無酒精,清涼滋味非常適合夏天享用,縱使不能喝酒也可享用的那一抹薄荷冰涼。
2021-06-30 105 浏览
都第2次黎Top Blade Steak Lab ,上次去銅鑼灣, 今次到沙田呢間, 舖大好多,食客都相對多 ,但好在有限時每枱個多鐘,咁就可大約預到時間唔洗等咁耐!上次一個人食咗平少少果款牛,見上次都几好,今次就叫貴價錢高啲果款👉“客席主廚平鐵牛扒”,加上waiter介紹呢個扒會跟四款唔同製法既onion, 更令我好想試😋佢哋有洋葱乾、洋葱圈、整到粉紅色既洋蔥(甜甜哋)同炒到好熟既伴洋葱。食後感係牛香及腍,洋葱mix埋一齊食加伴碟既rocket leaves, 好好味,好似食Salad咁!特別👍另外叫咗個粟飼豬鞍扒,份量有啲誇,想試最好share! 鍾意garlic既人會好開心,廚師焗腍咗成個garlic, 可以一粒粒僚出黎食, 成完剩番棵“乾花”😜

客席主廚限定平鐵牛扒
免費松露薯條
客席主廚限定平鐵牛扒
2021-06-28 132 浏览
有日要去沙田處理緊急事件,順手食個飯,搵親沙田黃店多數喺石門,印象中新城市就有如黃店沙漠!💛💛不過最緊要有心就會搵得到~💛💛裝修非吸睛,我walk in坐到個靚位,店名叫Top Blade,顧名思義梗係食平鐵牛排!Flat Iron係牛肩唯一較軟的部位,佔牛嘅比例好少,Guest Chef Flat Iron牛扒比較羶,但伴碟四式洋蔥🧅好食!Prime Grain Fed Flat Iron 就肉質較好,肉味香濃!伴碟薯蓉打得好滑身,充滿香噴噴牛油味,兩碟我都係叫左medium rare,中間粉紅色部分好靚,剛剛好我喜歡嘅口感!肉質細嫩滑溜,牛味都非常夠!最正係薯條放題🍟薯條每條都脆卜卜~而且係用松露油炸,連唔喜歡松露味嘅我都食左一碟!成餐只係蟹餅唔係好啱口味,賣相顏色麻麻地,入面蟹肉好似罐頭貓糧咁,食唔到蟹餅嘅特色!另外要提提嘅如果要book枱其實要去以下網址bookhttps://steakwithyou.com我打過去店員都會請客人上網book,好似早大概4小時就已經可以啦!
有日要去沙田處理緊急事件,順手食個飯,
搵親沙田黃店多數喺石門,
印象中新城市就有如黃店沙漠!
💛💛不過最緊要有心就會搵得到~💛💛

裝修非吸睛,我walk in坐到個靚位,
店名叫Top Blade,顧名思義梗係食平鐵牛排!
Flat Iron係牛肩唯一較軟的部位,佔牛嘅比例好少,
Guest Chef Flat Iron牛扒比較羶,
但伴碟四式洋蔥🧅好食!
肉味香濃!
伴碟薯蓉打得好滑身,充滿香噴噴牛油味,

兩碟我都係叫左medium rare,
中間粉紅色部分好靚,剛剛好我喜歡嘅口感!
肉質細嫩滑溜,牛味都非常夠!
最正係薯條放題🍟薯條每條都脆卜卜~
而且係用松露油炸,連唔喜歡松露味嘅我都食左一碟!

成餐只係蟹餅唔係好啱口味,賣相顏色麻麻地,
入面蟹肉好似罐頭貓糧咁,食唔到蟹餅嘅特色!

另外要提提嘅如果要book枱其實要去以下網址book
我打過去店員都會請客人上網book,
好似早大概4小時就已經可以啦!
USDA Prime 390-day Grain Fed Flat Iron
2021-06-26 87 浏览
叫咗兩個牛扒餐, 兩個都好好味,牛肉好嫩,肉汁能夠鎖住, 廚師推介嗰個餐有好多唔同口味嘅洋蔥, 提升咗味道嘅層次嚟呢度食牛扒嘅重點就係佢嘅薯條係任食,食完唔夠可以再叫,薯條都好高質有少少松露味

餐廳主打嘅就係平鐵牛扒,餐牌一目了然,除咗三款平鐵牛扒,仲有豬鞍同漢堡。第一次嚟食,侍應會清楚講解三款牛扒嘅特色、是日小食、甜品等等,當然唔少得就係$0任食薯條!!薯條🍟雖然係任食,但係一啲都唔馬虎,薯條新鮮炸起,嚟到嘅時候離遠都感受到嗰股熱力。依款係連皮幼薯條,用咗松露鹽調味,香氣撲鼻,真係會忍唔住一條接一條咁食😋美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒🥩Prime級係美國牛扒嘅最高級別,牛扒肉質細嫩,而且完全無筋,重牛味,成塊都好好食!配菜係薯茸,薯茸幼滑軟綿,好香嘅忌廉牛油味😋是日特別版招牌平鐵牛扒🥩特別版有幾款特色配菜,包括炸洋蔥圈、 火箭菜沙律、烤洋蔥等等,每款都帶來唔同味道同口感,變化多端🧅至於牛扒都係一樣咁好食,5成熟保留到肉汁,同樣嫩滑無筋,輕易咬開,牛扒部位真係冇得輸👍Dirty lemonade🍹Handcrafted virgin mojito🍹

薯條🍟

美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒🥩

是日特別版招牌平鐵牛扒🥩

Dirty lemonade🍹

Handcrafted virgin mojito🍹

2021-06-26 85 浏览
今日行經沙田新城市廣場,見到呢度好多人排隊,原來係食牛扒同有任食薯條,於我又排埋一份。一坐低見到餐牌雖然選擇唔多,不過除左牛都仲有其他選擇比唔食牛既人。我地點左美國390日prime級牛扒,牛扒好厚,咬落啖啖肉好滿足,甘先係叫食牛扒。而且牛味都重,建議食5成熟就剛好。另外薯條都係任食,上碟速度都算快前後一共叫咗三轉,嚟呢度食薯條記得要黑松露粉,真係越食越滋味好食過點茄汁。而且每次想碟嘅薯條都新鮮滾熱辣,值得一讚飲品就推介冇酒精嘅Mojito同夏日Dirty檸檬特飲,兩杯嘢飲都好Flash好解渴。

好耐之前一喺銅鑼灣分店食過呢間☺️ 啲牛又正仲可以任食黑松露薯條🤩 見到佢喺沙田開咗分店, 就約埋人一齊食個dinner😌 有三款牛可以揀, 分別係香草平鐵牛扒($150), 是日特別版招牌平鐵牛($238) 同埋美國390日穀飼prime級平鐵牛扒($268), 最平嘅只係$150 就有約8oz牛扒! 價錢好全理☺️ 因為想試吓唔用價錢有咩分別, 我地叫咗一份香草牛, 一份prime, 都係5成熟🔥飲品方面有含酒精同冇酒精飲品, 我就叫咗杯無酒精嘅mojito($48)😌 用黎解吓食牛嘅heavy感覺😂先嚟嘅係無限添食嘅黑松露薯條, 好脆口 好重黑松露味😍 真係食薯條都飽😂之後個香草平鐵牛先到, 好濃郁嘅牛味😍 冇幾耐後, prime都嚟埋, 一睇都先正! tender, juicy, 仲有好rich嘅牛味🥰 叫五成熟真係啱啱好🤪真心推薦, 約鍾意食牛嘅朋友一流呀! 而且價錢都好合理, 性價比高

• 美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒
🍴白松露薯條其實薯條依家嘢,同牛扒一樣,靚嘅唔使搞咁多調味,鹽同黑椒就夠,又芝士又肉醬果啲整到薯條腍晒,你食埋我嗰份。老老實實,我係為咗任食薯條慕名而來,果然無令我失望,幼身香脆,乾身唔油膩,多人叫流轉得快,兜兜都新鮮熱辣,食咗三兜都唔覺油,本身仲想繼續食,但望到自己副身軀,真係慘不忍睹,都係算啦。🍴是日特別版招牌平鐵牛扒 HK$238餐廳主打平鐵部位,多年前睇YouTube第一次聽Jamie Oliver介紹過,佢形容為滄海遺珠,肉質極嫩,但因為有筋,加工麻煩,所以唔流行。四年前Top Blade Steak Lab開張,只賣平鐵牛扒,當時已經想試,但唔想排隊,所以一直無去。如今開咗分店,雖然都多人食,但唔使等好耐。平鐵牛扒夠嫩,而且不失肉味,正。特別版特別在乜呢,就係有五款唔同洋蔥伴碟,炒洋蔥軟腍甜美,洋蔥圈脆口,炸洋蔥香到爆,洋蔥蓉同沙律洋蔥酸爽清新,牛扒配搭唔同洋蔥一齊食,變化多端。🍴美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 HK$268Prime級質素有保證,比另一款更嫩口,肉味更濃,點少少鹽已經好好味。薯蓉牛油落得少,唔夠軟滑,但配埋醬汁食唔錯。🍴無酒mojito HK$48、

🍴白松露薯條

🍴是日特別版招牌平鐵牛扒 HK$238

🍴美國390日穀飼Prime級平鐵牛扒 HK$268

🍴無酒mojito HK$48、dirty檸檬特飲 HK$45
無酒mojito適合鍾意飲佢陣味但酒量差嘅我,非常清新。檸檬特飲用烤過嘅檸檬,偏酸,焦糖味唔算突出。

📍Top Blade Steak Lab
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖
2021-06-24 46 浏览
Top blade 喺沙田開咗分店,作為沙田友當然好興奮啦,揀咗個平日晚上黎試餐牌同其他分店一樣,主要以iron flat為主,仲有burger同豬鞍選擇落完單職員就會俾張QR code你,可以自己scan叫薯條食,薯條係任食㗎,食完可以再叫每人一碟薯條,薯條好香脆,仲有少少黑松露味😋😋我哋叫咗兩款flat iron1. USDA prime 390 days grain fed flat iron (medium)好好好吸引,五成熟剛剛好,啲肉好嫩,好有肉汁,唔洗太多調味都已經好正2. Today’s Guest chef special flat iron (medium well)呢個chef’s special就用flat iron配唔同味道嘅洋蔥,有炸洋蔥、酸洋菜、煎洋蔥同生洋蔥,令味道好有層次。飲品都唔少選擇:要咗杯dirty lemonade同Kale green mix drink

每人一碟薯條,薯條好香脆,仲有少少黑松露味😋😋

我哋叫咗兩款flat iron

2021-06-21 181 浏览
今日同媽咪出街,帶咗佢去沙田食好嘢。呢間扒房我喺港島見過,見佢咁啱喺沙田開,都幾多人排隊,我都黎朝聖! 請媽咪食嘢梗係食好啲,我哋每人叫咗一個扒食,然後share。個set lunch有湯、沙律同野飲!佢個沙律好健康,出左沙律菜好多之外,仲有好多藜麥係入面!招牌香草平鐵牛扒($150)佢呢個扒性價比都幾高,個肉質都幾鮮嫩,而且肥肉同埋筋部都無乜,同埋系好淋,呢間唔係好多餐廳都會成舊蒜頭拌住個排一齊食,呢個係加分位!美國390日榖飼Prime級平鐵牛排($288)呢個牛扒係招牌牛扒嘅一倍價錢,雖然招牌已經好好食,但係真係食得出個分別嘅。除咗個肉淋之外,佢呢隻油花脂肪好均勻,所以食落去有啲入口即溶嘅感覺,比起頭先嗰個更勝一籌!同埋佢個薯蓉用牛油煮,好Rich好creamy!加咗少少錢飲個羽衣甘藍汁,感覺好fresh好清新!
今日同媽咪出街,帶咗佢去沙田食好嘢。

佢個沙律好健康,出左沙律菜好多之外,仲有好多藜麥係入面!

招牌香草平鐵牛扒($150)

美國390日榖飼Prime級平鐵牛排($288)

加咗少少錢飲個羽衣甘藍汁,感覺好fresh好清新!

2021-06-20 119 浏览
It’s difficult to find a seat during weekend lunchtime in New Plaza. We walked around to get ticket and so surprised that no queue was outside the restaurant. At that moment, we wonder if the food was not good. The fact proved that it’s worth to try.The restaurant mainly provides steak. There are two types of steak and all you can eat fries. Before ordering, the staff will introduce the menu and order the fries for you. Fries came first. What a big dish!! The fries are full of potatoes i

Fries came first. What a big dish!! The fries are full of potatoes inside and crunchy. Fries should always come with coke 😂

We ordered 8oz flat iron steak with medium rare. The steak is well-cooked. Very colorful 😍

2021-06-19