2020-10-29 675 浏览
繁忙時間建議用新城市app攞定位,walk in最快等1個鐘叫左份flat iron($150),加左50%增量,多3塊牛餐廳建議5成熟,我叫左7成都好嫩,有咬口得黎唔「鞋」薯條任食!!檯面有黑松露鹽同茄汁,黑松露鹽👍🏻👍🏻,薯條有啲鹹,一份都夠食餐廳好貼心,有個紙袋裝住食漢堡包肉好散,無咩肉汁,建議都係食返牛扒沙律汁好開胃,酸酸甜甜menu寫for two people諗住叫兩個4個人share,比想像中細😅

餐廳建議5成熟,我叫左7成都好嫩,有咬口得黎唔「鞋」

餐廳好貼心,有個紙袋裝住食
漢堡包肉好散,無咩肉汁,建議都係食返牛扒
沙律汁好開胃,酸酸甜甜

menu寫for two people
諗住叫兩個4個人share,比想像中細😅
2020-10-25 674 浏览
一直係新城市番工都無留意到呢個位轉左係食牛扒咁岩同事約食飯 就話帶我黎試下8 點收工過到黎8 點半左右都唔洗點排隊餐湯係濃濃既蕃茄蓉整成 比較杰身幾好味沙律就有蟹肉 藜麥 不過個人就麻麻地 一來唔係好鍾意食藜麥 二來就咁得d 橄欖油無乜調味朋友係咁推薦要食呢個松露薯條任fill 唔嬲 應該係用上松露鹽去調味所以松露既味道唔會太搶$150 既牛扒 賣相都幾靚碟旁會有小小海鹽俾客人自己調味雖然就咁睇好似得幾舊仔咁但其實已經好夠飽 滿足的一餐
一直係新城市番工都無留意到呢個位轉左係食牛扒

滿足的一餐
松露薯條
牛扒
2020-10-24 422 浏览
四人限聚令之下,即使4個人都可以坐大檯,相當闊落今次第一次食就叫左個Usda prime 390days grain fed flat iron首先黎左個黑松露薯條,每個set跟一份,之後可以任叫,佢用左黑松露粉做調味料,每條薯條都有黑松路味,相當均勻之後就黎Usda prime 390days grain fed flat iron呢個係5成熟,重牛味,係正嘅,再加上獨特嘅香草檸檬汁🙂 薯蓉非常滑😋 鐘意食薯蓉嘅我就好鐘意
四人限聚令之下,即使4個人都可以坐大檯,相當闊落

呢個係5成熟,重牛味,係正嘅,再加上獨特嘅香草檸檬汁🙂
薯蓉非常滑😋 鐘意食薯蓉嘅我就好鐘意

2020-10-22 543 浏览
.口碑唔錯嘅flat iron專門店🥩💛flat iron係牛隻嘅其中一部分,被評為第二嫩滑嘅部位~整體黎講,top blade嘅性價比真係好高!牛扒好重牛味,肉質嫩滑,仲唔會overcook~以下就同大家分享下餐單上嘅三款flat iron啦🍴.✨ herbly flat iron steak呢款係餐單上面最平嘅選擇不過食落都唔錯,牛味幾重肉質雖然唔算特別嫩滑,但係都唔會太過硬以價錢黎講係十分抵食👍🏻.✨ today’s guest chef flat iron三款入面牛味最重嘅牛扒😍有啲炸蒜喺面頭,口感更加豐富.✨ usda prime 390days grain fed flat iron肉質最嫩滑,不過牛味比第二款弱仲跟一款醬汁,不過味道超奇怪🤨.✨ unlimited fries每分主菜都會免費配無限添加嘅薯條!🍟.✨ today’s dessert唔肯定係咪每日都有唔同嘅甜品~到訪個日供應嘅係朱古力脆脆同埋莓果Tiramisu味道普通,同埋比較細份,唔太建議大家喺呢度食甜品🤣.💭 三款牛扒都唔錯,可以視乎budget同個人喜好選擇!.herbly flat iron ste
口碑唔錯嘅flat iron專門店🥩💛
整體黎講,top blade嘅性價比真係好高!
牛扒好重牛味,肉質嫩滑,仲唔會overcook~
以下就同大家分享下餐單上嘅三款flat iron啦🍴
✨ herbly flat iron steak
呢款係餐單上面最平嘅選擇
不過食落都唔錯,牛味幾重
肉質雖然唔算特別嫩滑,但係都唔會太過硬
以價錢黎講係十分抵食👍🏻

三款入面牛味最重嘅牛扒😍
有啲炸蒜喺面頭,口感更加豐富

肉質最嫩滑,不過牛味比第二款弱
仲跟一款醬汁,不過味道超奇怪🤨

✨ unlimited fries
每分主菜都會免費配無限添加嘅薯條!🍟

✨ today’s dessert
唔肯定係咪每日都有唔同嘅甜品
到訪個日供應嘅係朱古力脆脆同埋莓果Tiramisu
味道普通,同埋比較細份,唔太建議大家喺呢度食甜品🤣

💭 三款牛扒都唔錯,可以視乎budget同個人喜好選擇!
herbly flat iron steak $150
today’s guest chef flat iron $238
usda prime 390days grain fed flat iron $268
today’s dessert $48
銅鑼灣希慎道2-4號地舖
何文田梭椏道4A號榮英大厦地舖
沙田沙田正街18號新城市廣場1期1樓108號舖
———
👉🏼 #ewhk銅鑼灣 #ewhk何文田 #ewhk沙田 #ewhk西餐 #ewhk黃店

#銅鑼灣美食 #銅鑼灣黃店 #何文田美食 #何文田黃店 #沙田美食 #沙田黃店 #黃店 #黃色經濟圈 #黃店推介 #黃店地圖 #美食推介 #吃貨 #食好西 #相機食先 #香港美食 #美食日記 #一路食一路post #hkfood #foodhk #hkfoodie #foodiehk #hkfoodlover #hkfoodlover #hkig #foodstagram
今晚唔洗排隊,又要keep住高蛋白既diet就揀左食扒。入去就叫左個prime steak同埋burger。//個prime steak叫左唔夠5分鐘就黎左,個扒盡其量都只係暖。食落去肉質幾好,但叫5成就有啲受熱不平衡,平塊扒係5成,半塊係7-9成,全啡色。但最重點係成塊扒無調味,而牛味又唔重,甘我點個汁試下啦,點知超級唔夾,係一個酸汁有陣酸梅湯既味,點完超難食!最尾係靠點碟外圍裝飾既鹽去食完塊扒😂 好彩肉質都係可以。//到食個burger, 點知發現一樣既問題,無調味甘... 塊漢堡扒肉質都係可以既,但係真係無味,牛味又無乜,就好似係牛肉還牛肉,芝士還芝士,菜還菜,就甘擺埋一齊食落啲味分開曬又唔好食,怪怪地。//薯條任食,幼切style, 炸得都ok但我唔係特別中意食,話曬呢到係steak lab, 扒唔好食咩都假。/////////結論:啲用料唔係cheap既但係300蚊塊扒黎講真係哂曬,性價比不高(晚市),同埋個廚師真係唔掂,無下次嚕。
今晚唔洗排隊,又要keep住高蛋白既diet就揀左食扒。
入去就叫左個prime steak同埋burger。

2020-10-06 3569 浏览
是日目標清晰, 直接入座堂食。店舖採用自行 scan qr code 落單, 方便清晰, 落單無壓力。1) flat iron steak $1502) side included: fries3) extra side: super food salad $184) iced dirty lemonade (less ice) $85) all + 10%餐廳寬敞整潔, 播著輕快音樂, 整體感覺舒適。唯冷氣超強, 食物凍得快, 怕冷的客人或需添衣。每張枱均有酒精搓手液提供, 以便客人隨時使用。午餐附送伴菜一份, 可從薯條, 沙律和湯中選擇。薯條仿佛是必點項目, 見沙律是蟹肉藜麥沙律, 忍不住追加了。薯條脆口, 單用松露鹽調味已很美味, 不用再沾茄醬, 順帶一提, 薯條午市是無任食的。蟹肉藜麥沙律有車厘茄, 沙律菜, 藜麥和蟹肉。沙律醬汁味道並不明顯, 尚算爽口清新。根據網上資料, flat iron是牛肩位置當中一條肉, 去除當中的筋膜後, 便是全牛第二腍的位置, 尤其適合燒烤。而餐廳亦表明best medium, 當然要按推介落單。Flat iron steak肉厚多汁, 邊位燒香

1) flat iron steak $150
2) side included: fries
5) all + 10%

每張枱均有酒精搓手液提供, 以便客人隨時使用。
fries + super food salad

flat iron steak

根據網上資料, flat iron是牛肩位置當中一條肉, 去除當中的筋膜後, 便是全牛第二腍的位置, 尤其適合燒烤。而餐廳亦表明best medium, 當然要按推介落單。Flat iron steak肉厚多汁, 邊位燒香, 唯牛味淡淡, 有筋位, 肉質有點韌, 費力咬開, 有點失望。碟邊灑有少少海鹽作調味, 蒜頭烤得香口。

Iced dirty lemonade 味道似柑桔檸檬, 雖然偏酸, 但味道自然。
2020-09-21
2020-10-04 734 浏览
今日終於去咗Top Blade Steak Lab沙田分店食嘢😌沙田分店會多少少選擇,除咗有2款牛扒,豬鞍扒之外,有burger!!!亦有是日焗意粉精選咁我今日就揀咗香草平鐵牛扒再加$50要多50%肉,同埋burger,焗意粉香草平鐵牛扒我覺得比何文田分店更好食,剪煎得加好,啲肉冇咁韌!加$50要多50%我覺得幾抵!啲肉夠兩個人食😋而佢今日嘅焗意粉係千層麵,本身我冇乜期待因為對千層麵冇乜好感...淨係覺得好多麵粉好好滯。但係佢個千層麵得兩層~好多肉醬!!食落去唔會覺得好飽。我覺得如果兩個人嚟食可以食牛扒+50%再加個麵已經夠!又有任食薯條最後要講下佢個burger,佢個麵包太大😪睇得出個麵包冇烘過,舊肉亦食得出應該係啲餸頭餸尾整出嚟嘅免治肉....🙁呢一個burger要$160!!!!我覺得太貴。如果$98我都會覺得合理,但本身已包任食薯條,淨包要$160實在唔應該比好少少嘅漢堡肉。希望佢哋可以改善下😪😪

2020-10-01 758 浏览
👅今日去左食呢間主打平鐵牛扒(flat iron)嘅餐廳首先要講嘅係佢真係好平!$200蚊就已經食到8安士嘅份量 仲有薯條任食😍而且牛扒質素都幾高 真心扺食😋-香草平鐵牛扒- 牛扒厚身而有充滿肉香 而且冇筋加上order五成熟關係 牛扒都算腍一定要加$50多50%肉量 超抵食🤤-特別版招牌平鐵牛扒- 牛扒肉味比普通版更強 質地更加腍身 但同樣都係叫咗五成熟 感覺上煮得比較生🤨好彩佢都冇乜血味 而且我都接受到牛扒食落每一口都好似有肉汁噴出黎咁另外配菜炸洋蔥圈都炸得好脆而不膩仲好有洋蔥甜味😆焦糖洋蔥都好正 淨係食晒個扒都勁飽-今次都有試到佢嘅沙律同餐湯 沙律係藜麥蟹肉沙律 都好有蟹肉味 藜麥份量都算多 食落去幾清新餐湯係番茄湯 感覺上忌廉味有少少搶咗蕃茄味飲落比較普通-最重要佢地係任食薯條😍係你一坐低嘅時候侍應就會比一碟薯條食住先呢個感覺係超正佢地嘅薯條係幼薯條 炸得好脆口但係冇油溢味每次都係啱啱炸起 強烈建議大家叫多幾次😆好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:5 🌟 /5 🌟🌟餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
👅
今日去左食呢間主打平鐵牛扒(flat iron)嘅餐廳
首先要講嘅係佢真係好平!
$200蚊就已經食到8安士嘅份量 仲有薯條任食😍

好味評分😋:5/5🌟🌟
抵食指數🤑:5 🌟 /5 🌟🌟
餐廳環境 🤪:4/5🌟🌟
2020-09-28 553 浏览
平鐵牛扒,淋是夠淋,但没有任何調味,只有伴碟的幾粒鹽,如是高質牛扒當然冇問題,但是平價牛扒應要有適當調味才能補不足,伴菜亦只得蒜頭,蔬菜欠奉! 薯條像麥記,只是普通,服務正常,不難吃,亦談不上好食,吃一次已足夠。
2020-09-20 952 浏览
星期日與太太到沙田間Top Steak食lunch,去到差不多1點,唔駛等即刻有位。入去前職員已清楚講解「堂食係食牛,飯餐只供外賣」避免無謂爭拗,好。其實餐牌可選的不多,都係牛扒豬扒burger 等,太太叫了個1501扒加沙律及湯,我就叫了238我金加Pasta,今日係肉醬千層麵。最早來的是薯條,可以無限量咁添食,有黑松露的味,幾香,要添都值。沙律,有蟹肉,連埋個勁cream的蕃茄湯,都唔錯。到兩塊扒......老老實實,如果兩者相差$88而不同的只在於那些洋蔥配菜,我唔太明點解要比差唔多一舊水去買這些配菜。配菜好味?一般般,無乜特別;咁塊扒呢?感覺得238塊扒好似好少少嫩少少的,但是否真係值得比多$88?見仁見智了,個人就覺得唔太值~~個千層麵,好食,肉醬香,麵也不會焗到乾晒好硬那種,值得食~~另外服務都唔錯,見有客人離開時會即時噴野消毒,介紹餐牌也很詳細,抵讚;唯一係咁大間鋪很3-4個員工做野其實唔多夠,可以有5-6個人serve就最好。埋單連加一要$575,呢個價在新城市可以有更好的選擇。
沙律,有蟹肉,連埋個勁cream的蕃茄湯,都唔錯。
埋單連加一要$575,呢個價在新城市可以有更好的選擇。
沙律菜
無限添加薯條
150牛扒
肉醬千層麵
238扒
2020-09-20
2020-09-13 968 浏览
讚1.環境好寬落!呢個商場啲鋪通常都坐得逼狹,但呢間無2.漢堡好味,麵包甜香鬆軟,煎得好香,漢堡扒外層煎得好香口,入口仲有肉汁,牛油果醬調味係油香果種,所以食起黎好濕潤3.薯條好味道,脆身、惹味,咁多年都保持水準彈1.自助點餐好似唔太work

1.環境好寬落!呢個商場啲鋪通常都坐得逼狹,但呢間無
3.薯條好味道,脆身、惹味,咁多年都保持水準

1.自助點餐好似唔太work
2020-09-12 799 浏览
沙田新城市廣場最近開了這間新鋪,於是相約同事一齊去試試。午餐選擇唔係太多,由於限聚令係2人,本來我地4人想坐隔離枱,方便叫4款,大家分享吓,嚐嚐新菜式,但最後被安排隔好遠,於是各有各叫,只可選兩款了。我同同枱的揀左藜麥平鐵牛扒沙律,牛扒切粒,煎得好嫩滑,咬落去仲有美味肉汁漏出,好美味再配什菜同藜麥,唔錯另外點了大菇打扁漢堡,嘩,熱辣辣的大菇又大又多汁,再配芝士同免治肉與另外一間同樣有大菇漢堡的店舖相比,這間好食好多。汽水有支裝可口可樂選擇,另外加錢可以有自家靚湯或薯條,我們選擇了自家靚湯,當日係蕃茄湯,一粒粒蕃茄好有口感,但可惜較咸再者,可能係新鋪,期待員工的表現努力改善吧。由於限聚令係2人,我們4人要求安排坐附近枱,但最後被編配了距離較遠的枱,都不打緊,但係落單後,有員工過黎同我講出面有兩大加一個bb,想安排坐我張4人枱,跟著指住我另外同事隔離張枱話會轉我地過去,我開心地表示太好了,坐我同事隔離,這時員工跟著話我地做咩唔早d同佢地講,會安排我地坐近d,真係無眼睇,由門口攞位到轉位都係尼個員工,真係好笑仲要比佢話
沙田新城市廣場最近開了這間新鋪,於是相約同事一齊去試試。
再配什菜同藜麥,唔錯

藜麥平鐵牛扒沙律 super good steak salad

另外點了大菇打扁漢堡,嘩,熱辣辣的大菇又大又多汁

大菇打扁漢堡 mushroom smashed burger

汽水 自家靚湯(蕃茄湯) Home Soup

2020-08-27
  • 大菇打扁漢堡
  • 藜麥平鐵牛扒沙律
2020-09-10 875 浏览
係英國有間Flat Iron Steak House, 之前去旅行都有慕名去食,記得都要等位,等咗個幾鐘,不過嗰塊牛扒就真係好好食嘅!Too Blade Steak Lab 係香港食Flat Iron 的專門店,總店係銅鑼灣,另一間分店係何文田,大約一年幾之前係食過何文田嘅分店,當時食晚餐,餐廳燈光比較暗,都幾有氣氛,好有西式扒房既感覺。今日午餐就食沙田分店,呢間分店嘅感覺好唔同,好似充滿活力咁燈光好鮮明。一坐低店員會好貼心咁問你之前有冇食過,如果冇嘅話可以同你介紹一下。抗疫期間,餐廳都有好多新招數,推出牛肉飯,可以外賣返屋企食叫左份Flat Iron Steak ,叫左medium ,牛扒好鮮嫩好軟腍,好有肉汁!🥩平時夜晚薯條係任食嘅,都好脆,新鮮炸起既🍟另一塊朋友要左美國390日穀飼Prime 級Flat Iron ,佢話好正🤣🤣呢份仲有薯蓉添!飲品要左一杯Dirty Lemonade (Grilled fresh lemon, rosemary syrup, sparkling)有啲似鹹檸七咁,幾好飲🤣🤣

抗疫期間,餐廳都有好多新招數,推出牛肉飯,可以外賣返屋企食

平時夜晚薯條係任食嘅,都好脆,新鮮炸起既🍟

有啲似鹹檸七咁,幾好飲🤣🤣
2020-09-06 806 浏览
時間: 週日 1:30 環境: 等待時間不長,幾分鐘only 但我一入去。就好多人系出面排隊😂😂lucky 位置都舒適,沙發位佔一半 剛好我坐了,加上疫情,2人坐四人枱,很鬆動。 店員都好有禮👍🏻食物 : 1) 牛扒 ($150) 十分推薦。其實我不食牛,怕肉臭味 又牛穌味,但哩個完全無,而且肉質 好軟淋,又有牛肉香,肉汁完全唔穌👍🏻👍🏻 真心覺得好食 2) 谷飼豬扒 ($160) 賣相唔錯,肉質都幾軟熟,但豬肉香味唔算強,一般,偏肥少少,但肥肉唔算太油,帶點爽口,這個不錯。配少少炒洋蔥甜椒,中和油膩感3) 薯條 (跟餐 任食) 這個有點驚喜。 眼看 普通薯條,食落淡淡的黑松露味,又唔系好強.....是否用了松露盐? 哩個好野味。可能我本身鐘意松露4)自家餐湯+藜麥沙律🥗 ($60) 不建議加錢。味道不值。 湯味尚好,菜都好足料,但個沙律完全唔得,一上枱就嗅到腥味,初初以為d 菜 吸雪柜臭味,後來發現 系蟹肉🤦🏻‍♀️ 撥開咗 就淨食菜。總結: $150 食牛扒 真幾值得,可以試加焗意粉🍝,我見隔離枱都幾靚,下次我都想試。
時間: 週日 1:30

食物 :
1) 牛扒 ($150)
2) 谷飼豬扒 ($160)
3) 薯條 (跟餐 任食)
4)自家餐湯+藜麥沙律🥗 ($60)

番茄餐湯
餐配  薯條  藜麥沙律
2020-08-23 1223 浏览
新城市成日都有好多新鋪頭 都幾好wo 可以每過一排食新野 呢間係以前beerliner個鋪位 銅鑼灣間Top blade好似都好出名 今次嚟到沙田 睇下menu有咩食先 嚟到點可以唔食扒 叫左個medium flat iron steak 佢舊蒜頭係成個煮熟左 不過就咁食個味就..... 講番塊扒先 點埋佢d汁同少少鹽食 好juicy Ultimate burger 佢好貼心比埋張紙嚟 可以擺burger入去揸住食 唔會整到成手都係 不過我就覺得塊漢堡扒唔夠味啦 淡淡地 成個burger都偏淡味 我自己加左d茄汁落去吊味即刻好食好多仲有呢度薯條係免費任食 好脆好食 偏咸d 仲有香草係面 食到唔停口 不過一人一碟薯條最後都食唔哂總結我覺得burger最唔抵食 味道同佢價錢不成正比 steak係唔錯嘅

Herbly  flat  iron  steak

Ultimate  burger