2021-11-02 209 浏览
Metime食好西小朋友大左,開始有返朋友生活圈😭約朋友去銅鑼灣shopping朋友戒緊澱粉,要求唔食飯🤣唔食主食就諗住去食燒肉,Yummy 睇睇下就上Time Square 附近間TOMO Taps & Meat 食精選牛燒肉盛兩個女仔食剛剛好😋👍🏻叫埋2杯飲品慢慢傾 我本身好鍾意食燒肉 超推介呢間的牛板腱,上枱時見油花充足非常吸引,放入口牛味濃郁,好正!另外厚切牛舌真係食唔停口厚切非常有咬口和爽唔小心食埋朋友嗰份🤣餐廳環境夠靜,兩個女仔傾偈好舒服我見現場有好多唔同類型的啤酒大家係好洒之徒應該好開心 🤣Cheers 🥂
Metime食好西
小朋友大左,開始有返朋友生活圈😭

約朋友去銅鑼灣shopping
朋友戒緊澱粉,要求唔食飯🤣唔食主食
就諗住去食燒肉,Yummy

兩個女仔食剛剛好😋👍🏻叫埋2杯飲品慢慢傾

我本身好鍾意食燒肉

另外厚切牛舌真係食唔停口
厚切非常有咬口和爽
唔小心食埋朋友嗰份🤣

餐廳環境夠靜,兩個女仔傾偈好舒服

我見現場有好多唔同類型的啤酒
大家係好洒之徒應該好開心 🤣
Cheers 🥂
2021-10-09 700 浏览
最近知道銅鑼灣開了新Keto friendly 餐廳,襯朋友生日飯,就試吓佢哋嘅Omakase 晚餐。頭盆:煎帶子牛油果沙律🥗帶子輕輕煎過,香口鮮動牛泊果超靚,配沙律菜好清新加餸:因為我哋係牛舌怪店主主動加菜麻辣牛舌厚切牛舌加上麻辣汁送啤酒一流湯品:牛骨湯上卓係已經煲到牛奶色嘅湯入口非常濃郁內裏有薄切牛肚好似韓國雪龍湯但再濃郁好幾倍好快飲到一滴都無主菜:京蔥燒鷄併牛舌燒雞嫩滑厚切牛舌配醬加鹽再燒好有牛香味厚切所以有咬口個人好鐘意呢種厚度嘅牛舌燒美國Prime 牛肋骨牛経嘅我哋牛肋骨牛昧足,完全無位置靭配菜炒菇吸收咗牛汁美味另外洋葱上桌透透明咁原本不吃洋蔥嘅我試咗小小好甜好甜,估唔到咁甜寳雲酥焗龍脷魚伴芝士忌廉菇麵龍脷魚肉嫩滑特別係併麵係用菇造成外形真係好似真麵行低碳呢個選擇不錯甜品🍮Cream Brûlée 上面係糖粉混阿麻子磨粉嘅topping未見過咁樣口感有d嘢咬吓咁但不是我想食嘅布甸層我最鍾意又係香滑濃嘅味感已經好飽都食哂佢因為生日飯店家仲有手寫生日咭送好耐無先手寫生日咭好有誠意嘅小店吖朋友生日飯食得好開心😚
最近知道銅鑼灣開了新Keto friendly
餐廳,襯朋友生日飯,就試吓佢哋嘅Omakase 晚餐。

頭盆:
煎帶子牛油果沙律🥗
帶子輕輕煎過,香口鮮動
牛泊果超靚,配沙律菜好清新

加餸:

厚切所以有咬口
個人好鐘意呢種厚度嘅牛舌

燒美國Prime 牛肋骨
牛経嘅我哋
牛肋骨牛昧足,完全無位置靭
配菜炒菇吸收咗牛汁美味
另外洋葱上桌透透明咁
原本不吃洋蔥嘅我試咗小小
好甜好甜,估唔到咁甜

寳雲酥焗龍脷魚伴芝士忌廉菇麵

朋友生日飯食得好開心😚

2021-10-08
庆祝纪念
生日
作為生酮人,一知道大埔強記喺銅鑼灣開左呢間餐廳, 有生酮餐仲要係廚師發板 ~ 即刻黎試下😎我同老公囝囝一齊去~初初仲諗住求其叫個烏冬比唔生酮既囝囝食就算~點知去到睇到menu, 原來已經幫我安排好晒,好細心😍頭盤:牛油果帶子沙律🥑牛油果擺盆唔使講~靚~帶子好鮮甜~成個沙律都好fresh 😌湯:蘑菇湯🥣本身就超鍾意飲蘑菇湯,但係啲咁麻煩嘅嘢,我從來都唔會整~出到街有得飲生酮蘑菇湯,一滴都不留~主菜1: 花之卷🌹用牛肉包住菜,卷成花,中間仲有啲蘑菇餡,花盡心思,塊牛又香又夠肉汁,巧巧味 😍主菜2: 寶雲酥龍脷魚🐟龍脷好滑好滑~因為生酮 無得用炸粉,要整寶雲酥真係好巧功夫,呢個偽寶雲酥真係做得好似,簡直神還原,佩服🤪主菜3: 荷葉椰菜花飯/偽干炒牛河🐮好鍾意呢個荷葉飯,佢係料多過飯,岩哂我,仲有啖啖鹹蛋黃碎,飯有荷葉味添,真係好鬼like❤️原先應該係兩個荷葉飯既~廚師強哥換左一個新野~偽干炒牛河俾我試~河唔係蒟蒻麵,係用杏鮑菇設成片扮麵,當然唔會似麵啦,連埋啲蛋絲牛肉一齊炒,仲有嗰種大排檔焦香味~過份地正😤囝囝主菜1: 金沙牛舌~竟然落左喺大少度,好過份呀,啲咁邪惡既野,大少又點會比我食🙄
😎
😍
頭盤:牛油果帶子沙律🥑
牛油果擺盆唔使講~靚~帶子好鮮甜~
成個沙律都好fresh

🤪
主菜3: 荷葉椰菜花飯/偽干炒牛河🐮
❤️
😤

囝囝主菜1: 金沙牛舌~
竟然落左喺大少度,好過份呀,啲咁邪惡既野,大少又點會比我食🙄 求左佢一陣,比我咬左一啖咋,超掂!唔得,下次一定一定要特別註明食呢個鹹蛋黃牛舌
🤤
囝囝主菜2: 京蔥煎焗雞配烏冬🍜
囝囝掛住食晒啲烏冬無乜食到啲雞,我就梗係唔放過啦,用京蔥煎焗,啲雞好香好嫩
😍
甜品啦,係Cream brulee~
好耐冇食燉蛋,佢地仲專登加咗啲黃金亞麻籽粉喺面,多咗好多咬感,不過真係幾多下 ~如果係用Allulose 整成真cream brulee 咁,我會仲鍾意
🤪
總括:
食得出佢地每一道菜都好用心製作,食材新鮮,一啲都唔Hea你😌
2021-10-02
  • 金沙牛舌,荷葉椰菜花飯
2021-09-24 799 浏览
由巿集認識的檔主開業,店主的醬料是我煮飯好幫手,自然要支持支持,也試了廚師發辦:前菜的沙律是用薑做的醬汁,清新開胃,牛骨湯非常好味,我只拍下了空碗,哈哈!女兒不吃牛所以她是磨菇湯,今次我比較喜歡牛骨湯!主菜的魚很嫩滑,魚上面配上薑絲很精緻,配合店主自家醬料做的意粉,甜品是cream brulee,如果最後配上冰茶就完美了,因為吃太飽配上soda飲品胃有點頂住了,哈!座位空間感不錯,服務也很好,新店來說很不錯呢!
2021-09-23
2021-09-24 320 浏览
- - - - - - - - - - - - - - - - -今日難得有假放,一於帶埋我boss同朋友仔一齊試新野、食好西,真的好興奮😜呢間樓上餐廳係Times Square過嚟好方便,一心諗住呢度主打燒肉,估唔到lunch set有其他選擇俾我揀🐟🍝🐖Boss平時最鍾意食香口野,自己好快就揀定燒豚腩定食! 大人就試吓軟殼蟹喇沙闊麵+泰式肉碎椰菜花飯配燒豬腩🤩🤩Set lunch份量都幾大份,女仔應該食唔哂,建議大家叫唔同set可以share食😋Boss話好好味,可以KO哂自己碟燒豚腩,仲忍唔住食埋我碟飯非飯(椰菜花飯)食完先醒起無影到碟燒豚腩😅

Boss平時最鍾意食香口野,自己好快就揀定燒豚腩定食!
大人就試吓軟殼蟹喇沙闊麵+泰式肉碎椰菜花飯配燒豬腩🤩🤩

食完先醒起無影到碟燒豚腩😅
泰式肉碎椰菜花飯配燒豬腩
軟殼蟹青口喇沙闊條麵
泰式肉碎椰菜花飯配燒豬腩
軟殼蟹青口喇沙闊條麵
  • 燒豚腩定食
2021-09-23 276 浏览
中秋節翌日,由新界西老遠跑到九龍東,除了一家大細到時代廣場體驗大鄉里出城兼朝朝聖外,為的就是到這家燒肉新店大刷一頓。事先聲明兩點:1、本人是手工啤愛好但因駕車沒得喝,而這家是主打手工啤的😅;2、去之前睇左餐牌,預左兩件細嘅未必有太多選擇,不過佢地細食,唔係主角🤣入題。預約晚上7點準時到(因為公眾假期咋,平日去呢棟野食晏等𨋢都坐底5-10分鐘)。其時已有兩枱開左爐,而我就因為懶同埋唔想兩隻野搞個爐而要求唔開爐,店長表示可以安排廚師煮埋上碟。我地第一round點左牛骨湯、炸雞皮、燒露荀、燒冬菇同燒雞翼。牛骨湯清爽而濃牛味,湯渣牛肚有驚喜,難得細嘅都追住飲,讚。炸雞皮唔餸啤餸湯同樣滋味,不過怕熱氣就無俾細食。燒露荀爽甜,反而變左開胃前菜;冬菇同雞翼就主要為啲細路點,原汁原味無添加(調味)就至啱佢地。第二round點左牛柳串、燒牛小排、燒雞肉。細嘅食飽左,同我地發力,牛柳串味道同質感都對辦。牛小排本來應該自己按喜好燒、熱辣辣隊入口,但因我要求唔開爐轉廚師主理,上到餐枱溫度還好,比我自己燒嘅熟(應該因為見有小朋友),不過肉本身質素唔渣,我估就算全熟都無問題雞成塊扒燒完切開,夠肉汁,不過調味可以再

事先聲明兩點:

第二round點左牛柳串、燒牛小排、燒雞肉。細嘅食飽左,同我地發力,牛柳串味道同質感都對辦。牛小排本來應該自己按喜好燒、熱辣辣隊入口,但因我要求唔開爐轉廚師主理,上到餐枱溫度還好,比我自己燒嘅熟(應該因為見有小朋友),不過肉本身質素唔渣,我估就算全熟都無問題雞成塊扒燒完切開,夠肉汁,不過調味可以再重手啲,補個燒肉汁又唔錯噃。另牛、雞份量較多,其實兩個大人嗌兩碟主菜頂晒籠,我地就咁俾佢ko 左無第三round。

尾聲,試埋全店唯一甜品 — 焦糖燉蛋。我少食甜品(飲食習慣徘徊低碳與生酮之間,有機會在其他地方詳述)都照清,份量剛好,兩隻細野當糖食添😊

補充:上文提到驚細嘅無選擇,所以問左店長,廚師可以特別整個齋烏冬兩隻細嘅。湯底同牛骨湯一樣色,勁多大葱圈圈,真係幾特別😆亦夠貼心。兩碗清晒,講完。

結論:食物正、價錢靚

改善建議:

燒雞肉
燒牛小排
焦糖燉蛋
2021-09-22 137 浏览
朋友聚腳嘅好地方店舖環境乾淨衛生,員工又有禮貌食物味道好食,賣相都好靚店舖地方方便,又近地鐵站同巴士站老闆細心講解手工啤分別,揀啱自己嘅口味!值得推介:燒豚腩定食
朋友聚腳嘅好地方
店舖環境乾淨衛生,員工又有禮貌
食物味道好食,賣相都好靚
店舖地方方便,又近地鐵站同巴士站
老闆細心講解手工啤分別,揀啱自己嘅口味!
值得推介:燒豚腩定食
燒豚腩定食
午餐
燒豚腩定食
2021-09-07 235 浏览
平日週日練完長跑,多數過大坑飲杯手工啤食件sandwitch。因為多數賣手工啤嘅餐廳,食物都係pub food,今日特登搵下銅鑼灣一帶有無邊間嘢食好啲嘅,就搵到呢間新開嘅Tomo,見佢有四款lunch set,有雞扒、有牛肉、軟殼蟹,啤酒就有至愛本地品牌Carbon Brews,就去試吓。禮拜日,加上新開,人唔算多,唔使等位。衛生環境唔錯,防疫措施做足👍。四眼老板原來都係跑友,一眼見我全身跑步🏃look就問我係咪禮拜日長課,果然係同道!老板仲係全馬sub 4猛人。講返飲食,舖頭入面有個bar area幾正,自成一角,問老板可唔可以坐入去,邊望住啲tap頭邊飲開心好多嘛。問得禮貌啲當然ok✌️暫時有4款tap: Little Rich NEIPA (Crazy Rich 以外最愛❤️)、Earth People Lager、Sour Punch酸啤、Stay Alive IPA,今日就飲Little Rich同Sour Punch。啤酒價錢ok,一律 $89 for 0.45L。Lunch就嗌咗軟殼蟹喇沙汁闊條麵,哇,個汁超正,少少辣,有啲蝦醬加XO醬feel,好味😋。因為送酒,嗌多碟鹽燒雞翼,4隻串埋兩串,雞翼嫩口,肉唔黐骨,Good。
Little rich lupulina  v9
Sour  Punch
軟殼蟹喇沙闊條麵
  • Carbon  Brews  手工啤酒
2021-09-07 131 浏览
同小朋友學完嘢,見到新開餐廳就入去試吓Order 咗個牛肉炒飯俾小朋友,2個小朋友9.9 秒食晒仲話好好味,我偷雞食咗一啖,又真係幾好食嘅,新鮮炒起,目測牛肉亦不少,值回票價!大人自肥梗係order 邪惡的鹹蛋黃魚皮,不愧為邪惡之首,食完一塊又一塊停唔到口😂另外仲order咗個店員推介的厚切牛舌同牛肩胛肉,上枱時就見到油花充足,食落亦都非常掂呀,牛味濃郁,果然無介紹錯!可以encore的一間餐廳,希望餐廳亦可以keep到質素。
同小朋友學完嘢,見到新開餐廳就入去試吓

可以encore的一間餐廳,希望餐廳亦可以keep到質素。
2021-09-06
  • 厚燒牛舌
利申朋友邀請試呢間試業中餐廳。我同女友兩人食左幾碟燒肉兩啤酒炸雞皮小食同牛骨湯同蘆筍。最出色一定要提個牛湯,超一流必定要試,超清甜仲有些少牛肚蔥絲,勁好飲我地都仲想再叫。的肉份量足,品質好,性價比極高。不過老闆話試業中所以仲調整緊所有嘢,而家基本係虧住咁比客,希望做好口碑。燒肉前叫左個鹹蛋炸雞皮邪惡到癲,超野味,份量又係多到癲,食唔曬,送啤酒真係好正!老闆介紹飲酸啤都唔知咩,完全唔認識手工啤,第一次飲算係,老闆好詳細解釋介紹啤酒,原來我自己係一個啤酒愛好者,自己學埋啤酒技術,不過佢講完我都唔知咩黎哈哈,佢話覺得坊間無咩好啤酒加食物嘅地方,就毅然搞左呢間餐廳,希望好朋友都可以有個好地方飲酒食肉。講翻個酸啤有的似啤酒版jolly sandy個的咁,我都唔識形容,但配肉食又真係好開胃有的估佢唔到咁夾。全單8舊水多的真係食到好飽。唯一缺點係蔬菜好少,食物選擇唔算太多,飲品就啤酒為主都有的汽水個的,其他有的紅酒我都唔認識,但我地又唔係好好酒,如果佢維持呢個份量水準整體感覺銅鑼灣個個地段真係性價比極高。

燒肉
燒肉