2019-04-05 1045 浏览
朋友最近喺尖沙咀發掘咗間新酒吧🍻,話要開心share,今日就去睇下佢發掘咗啲咩先...我哋一坐底,店員就好主動過嚟介紹,佢話牆上會list咗Top 20嘅飲品,仲會喺旁邊列明每款嘅酒精濃度,客人可以隨自己喜好揀酒精濃度,Top 1-19都係手工啤酒,唯獨Top 20係一款佢哋自家製嘅發酵茶,係以著名嘅TWG Midnight hour茶葉小批🌱量釀造,味道淡淡哋幾清新,我都試咗呢款。如果大家都仲係無idea想飲咩,又心思思唔知係咩味,唔駛怕,呢度可以比客人試2-3款酒🍹🍸,保證你揀到隻啱飲😝。朋友揀咗款Top 2 嘅Winterpopo,蜂蜜味🐝🍯溝酒味,味道都唔錯喎!呢度除咗有酒飲,都有啲主食同小食,我哋叫咗一個主菜,一個小食。芝士🧀蟹肉🦀釀磨菇:呢個小食啱晒,total 6粒,細細粒咁,一口一磨菇,啲蟹肉好軟滑,釀滿成個磨菇,而且面頭仲鋪咗好多芝士,perfect match😚。煙煮煙熏燒烤豬肋條:採用慢煮嘅豬肋條,肉質特別稔,煙熏味重,伴碟薯條又夠脆,仲可以加$20升級秘製黑松露薯條🍟。通常酒吧都只係著重飲品,好難得呢度食物同飲品都keep到水準👍。

煙煮煙熏燒烤豬肋條

2019-03-05
$197.5 (晚餐)
煙煮煙熏燒烤豬肋條
2019-03-31 101 浏览
行到去「韓國街」街尾呢邊以為都係以酒吧多,同同事諗住黎飲杯野先上火車站,估唔到入左間都有野食而且幾多選擇既bar。見到呢間Tipsy Tap 門口有個大logo 好搶眼,同事又知我鍾意飲手工啤,呢度仲要全部都係tap,啱哂我仲有隻啤酒🍻同我同名,crocodile henri🐊超好笑呢度裝修都幾靚,簡約得來坐得舒服闊落。Bar以黑色為主調,放左咁多種啤酒,想唔型仔都唔得。選擇困難症嘅朋友應該和痛苦,包括我⋯同事揀左個好易入口既Crime Passionnel, 佢話個熱情果味好香得黎同個麥味好夾。咁我就要左個Crocodile Henri , 清香得黎帶有Dank味,好特別!咁我哋兩個就分別住咗一個漢堡薯條同炸魚薯條,原來我哋都發現佢哋嘅薯條好好食好新鮮好脆,都係啱啱先炸起。個漢堡嘅份量啱啱好配埋啲啤酒真係一流。唔係另外一個炸魚佢唔係用平時嘅魚,佢用呢隻係比較有口感,加埋啲醬汁同檸檬汁,十分吸引。其實佢地間bR嘅氣氛都好好, 適合幾個朋友坐喺度飲下酒傾下計,而佢哋播既音樂亦唔錯,下次真係要帶多幾個黎

2019-03-28 82 浏览
尖沙咀雖然酒吧多!但呢間嘅食物係我食過有保證嘅其一,同埋酒類選擇又多,下次happy hour都會再嚟!香草豬肉腸配重口味洋蔥汁蒜泥 $58食得出係新鮮豬肉製成、配有淡淡嘅香草味!美味可口,又香又多汁。配埋洋蔥汁蒜泥食得更加滋味!酒漿炸魚薯條 $88炸魚同薯條🍟絕對係完美配搭,好多美式餐廳都會有得點,證明佢係外國嘅存在性!魚好嫩滑,薯條份量多又炸得脆!和風鮮味磯煮鮑魚 $98磯煮剩嘅食物唔會得個咸字,而係屬於慢火燉海產。所以唔咸不單止,仲食到陣陣甜味同鮮味。Upgrade黑松露薯條 +$20一定要upgrade!因為加咗黑松露係好食勁多!同埋會食到停唔到,加$20就有黑松露,其實都幾抵😬🍽7/10🔎 Tipsy Tap (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路5號地舖

香草豬肉腸配重口味洋蔥汁蒜泥 $58

酒漿炸魚薯條 $88

和風鮮味磯煮鮑魚 $98

Upgrade黑松露薯條 +$20

🍽7/10
🔎 Tipsy Tap (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路5號地舖
2019-03-27 58 浏览
同事極力推介下,平日晚約三五知己黎呢度飲手工啤酒。得知呢度都有晚餐提供,索性就晚餐時段入坐,食飯加飲酒。平日晚餐時段入坐人數不多,有人只飲酒,亦有人似我地食埋晚飯。手工啤酒有十多款,大杯500ml百元左右價格,亦有小杯選擇。點餐後先黎杯11號黑啤,內容只記得係有椰子/朱古力味道。點左Burger,豬仔骨,黑松露醬薯條,黑豚扒(極力推介)。出餐時間較慢,可能餐廳主力賣酒。環境昏暗,不算太嘈,推薦在此促膝長談。手工啤太多款,會令人想再去,再試唔同款式。亦設會員儲分,分數達夠,再送啤酒。

出餐時間較慢,可能餐廳主力賣酒。

環境昏暗,不算太嘈,推薦在此促膝長談。

手工啤太多款,會令人想再去,再試唔同款式。

亦設會員儲分,分數達夠,再送啤酒。
  • 橡果飼厚切黑豚扒
2019-03-25 505 浏览
忙碌過後,真係好想輕鬆下約咗fd今日落tst dinner友人介紹呢間又有手工啤,食物又正的餐廳餐廳入面有高枱又有普通枱嘅位我倆諗住食埋dinner所以無坐高枱食物種類雖然唔多,但係酒嘅種類就超多Menu度仲會好詳細介紹每種酒嘅特別之處同酒精含量,中英對照,好貼心!食物方面,最想試嘅係芝士蟹肉釀蘑菇仲叫咗個ribs, 香草豬肉腸配重口味洋蔥汁薯泥And 誘人白滑大長腿叫咗勁多小食,唔少得嘅當然係主角beer la好多酒都成7-8%酒精含量我地諗住淺嘗所以揀咗個5.3%嘅Corcodile HenriCream Ale 味道唔係好濃,淡淡地好易入口啱哂我呢d又想飲又唔飲得嘅人最期待嘅芝士蟹肉釀蘑菇先來了見到個樣已經流哂口水,勁多芝士蘑菇嘅口感煮得好好,有咬口同好入味芝士醬好多,之後仲可以用嚟點薯條食慢煮煙燻燒烤豬肋條豬肋條伴上薯條配菜未講主菜,配菜嘅薯條已經讚不絕口比平時嘅薯條較幼身不論咸味同脆度都very good連我平時好少食薯條嘅都食到停唔到口!跟住講主菜啦,豬肋條比豬肋骨更多肉慢煮亦都令肉質更嫩,絕對好食過平時嘅豬肋骨香草豬肉腸配重口味洋蔥汁薯泥豬肉腸煎得唔油,切開咗一舊舊超方便
忙碌過後,真係好想輕鬆下
約咗fd今日落tst dinner
友人介紹呢間又有手工啤,食物又正的餐廳

餐廳入面有高枱又有普通枱嘅位
我倆諗住食埋dinner所以無坐高枱

食物種類雖然唔多,但係酒嘅種類就超多

食物方面,最想試嘅係芝士蟹肉釀蘑菇
仲叫咗個ribs, 香草豬肉腸配重口味洋蔥汁薯泥
And 誘人白滑大長腿
叫咗勁多小食,唔少得嘅當然係主角beer la
好多酒都成7-8%酒精含量

Cream Ale 味道唔係好濃,淡淡地好易入口
啱哂我呢d又想飲又唔飲得嘅人

最期待嘅芝士蟹肉釀蘑菇先來了
見到個樣已經流哂口水,勁多芝士
蘑菇嘅口感煮得好好,有咬口同好入味
芝士醬好多,之後仲可以用嚟點薯條食

豬肋條伴上薯條配菜
未講主菜,配菜嘅薯條已經讚不絕口
比平時嘅薯條較幼身
不論咸味同脆度都very good
連我平時好少食薯條嘅都食到停唔到口!
跟住講主菜啦,豬肋條比豬肋骨更多肉
慢煮亦都令肉質更嫩,絕對好食過平時嘅豬肋骨

香草豬肉腸配重口味洋蔥汁薯泥

豬肉腸煎得唔油,切開咗一舊舊超方便
薯泥真係有洋蔥汁味,但唔會過濃,千祈唔好俾個重口味嚇親

誘人白滑大長腿

雞脾亦都伴有薯條,雞脾燒得比較老
但係好香濃鹽焗雞味,醃得好入味
平時鍾意食雞胸嘅話就好正

食到好飽,啤酒配薯條真係正!
呢度絕對超推介嚟relax下嘅好地方!
2019-03-21
喜歡飲手工啤酒的你,又喜歡與閨蜜好友,老友死黨摸住酒杯底,暢談人生的你,又或者喜歡一個人品嚐下來至世界不同地區的啤酒,都可以去Tipsy Tap ,享受一個酒精與音符交融的晚上。 友人與我都喜歡飲酒,由其係手工啤酒,每個星期都會有一晚找個特別的店鋪聚一聚 ,係無意中發現左係柯士甸路的一間酒吧。 店鋪前門係落地玻璃,入面既裝潢一目瞭然,同樣入面都可以望到街外景色。行入去, 你會望到吧枱上面有一個大型既板,上面列出酒吧入面20款來至世界各地的手工啤酒 ,每種手工啤酒都有個人特色,岩哂想試唔同口味既友人。想認真了解一下當中不同之處,除左可以係佢地既beverage list 睇,亦可以詢問店舖人員,每位都好樂意與你分享或建議。 雖然食物選擇不多,但味道都不錯。我與友人叫左芝士煙肉安格斯牛肉堡配薯條🍟(芝士熔化係芝士面上好惹味,煙肉又唔太咸,牛肉又香口腍身夾埋漢堡一齊食好滋味);而慢煮煙燻燒烤豬肋條(味道岩岩好,個醬汁唔會太濃味,而烤豬肋條好入味,薯仔又熱辣辣好脆口)同惹味仙豆佐兩杯啤酒 最後埋單連埋加一 每人二百幾 價錢合理 值得再試。😋👍+

+++++++++++++++
芝士煙肉安格斯牛肉堡配薯條🍟
芝士煙肉安格斯牛肉堡配薯條🍟
2019-03-19 427 浏览
放工晚上約了好姊妹,下午有一段時間就可以慢慢行下,去咗尖東買野行街,見到這間酒吧就入去happy hour一下環境幾寬闊,坐圓枱!下午時間剛剛開比較清閒,晚上應該就多人了!中間有個bar table, 可以睇住bartender 準備飲品,好專業的酒吧有不同酒類、更播放著輕快音樂,氣氛幾好!食物主要有小食、伴酒小點、漢堡、扒類、薯條等等,酒類就好多款(手工啤、stout等,更有好詳細解釋酒的味道及材料🥂🍾🍻🍺🍹🍸🥃下午茶選了這個好吸引的芝士蟹肉釀磨菇及一杯 Colours in the Dark!先來一杯這裡出名的手工啤酒安靜放鬆的時間~這杯是43屆香港國際電影節專屬啤酒!一定要試喔泡泡份量剛剛好,我唔多飲酒的當然要低酒精又容易入口的,真的不錯,這個是小杯裝的入口有巧克力及黑糖味道,香香甜甜的,囡仔應該都會喜歡哦好快就來了這個下午茶好似蛋黃的樣子!熱騰騰上枱顏色吸引可愛!都幾大粒,好多芝士!芝士是熔熔的,流動的喔中間夾著有口感絲絲蟹肉,磨菇好軟好香,吸了芝士的味道,正喔

🥂🍾🍻🍺🍹🍸🥃

先來一杯這裡出名的手工啤酒
安靜放鬆的時間~

這杯是43屆香港國際電影節專屬啤酒!一定要試喔

Colours  in  the  Dark

Colours  in the  Dark

入口有巧克力及黑糖味道,香香甜甜的,囡仔應該都會喜歡哦

好快就來了這個下午茶

好似蛋黃的樣子!熱騰騰上枱

顏色吸引可愛!

芝士蟹肉釀磨菇

都幾大粒,好多芝士!
芝士蟹肉釀磨菇

芝士是熔熔的,流動的喔

芝士蟹肉釀磨菇

中間夾著有口感絲絲蟹肉,磨菇好軟好香,吸了芝士的味道,正喔

2019-03-19
下午茶
Colours  in  the  Dark
Colours  in the  Dark
  • 芝士蟹肉釀蘑菇
  • Colours  in  the  dark
2019-03-16 128 浏览
一到星期五就超開心,聽日終於可以休息下,於是今次便到了一間酒吧chill chill。入到去見到一個個的酒的喉頭,很難得見到有這麼多個裝滿酒的喉頭。客人多是外國人,可能因為附近都是外國人聚腳地。正如酒吧的名稱:TAP,這裡的Tap Drink 真的很多選擇,我們最後點了2號和19號的。很欣賞酒量有中文介紹,因為很多時候都有選擇困難haha。淺粉紅色的是Raspberry配以蜂蜜,很易入口。深紅色的有類似紅酒的味道,因為浸製過程是把新和舊的酒加入櫻桃放入橡木桶浸製,相當有風味。當然不少得正餐,我們點了芝士煙肉安格斯牛堡,芝士蟹肉釀蘑菇和雞翼。芝士牛堡份量足夠,配菜很新鮮,安格斯牛肉汁飽滿,令人胃口大開。配菜是幼身薯條,很香脆。芝士蟹肉釀蘑菇亦都讓我們感到驚喜,一點也不吝嗇蟹肉,蘑菇吸收了芝士汁,相當惹味。另外,雞翼味道不錯,配以特調的藍芝士腐乳醬,令雞肉的鮮味加強。總括而言,這間酒吧食物價錢適中,酒的味道有特色,挺適合和朋友渡過一個難忘的Happy Friday。

客人多是外國人,可能因為附近都是外國人聚腳地。

配菜是幼身薯條,很香脆。

2019-03-15 65 浏览
上次食sushi經過lee 頭街~ 見到有間手工啤酒🍻特登約朋友仔黎試下因為Lee 度都唔近尖沙咀~ 近polyu 個邊~望下個門口有feel 有feel一入去~一排手工啤~叫之前梗係要試左先可以la試左幾杯我搵到我覺得好味既~ 分左2 隻size. 260ml / 420ml我lee 個係細杯 260ml 我個frd 頭痛所以叫左杯紅茶咪以為佢比d 垃圾你飲係靚野~傾計除左飲野都要食既~係芝士磨菇釀蟹肉正呀d cheese 香而不膩叫左份好似好普通嘅雞翼佢嗰醬汁係超好味芝士腐乳味道另外仲叫咗份豬肋骨夠入味
上次食sushi經過lee 頭街~
見到有間手工啤酒🍻
特登約朋友仔黎試下

因為Lee 度都唔近尖沙咀~
近polyu 個邊~

望下個門口
有feel 有feel
一入去~
一排手工啤~

叫之前梗係要試左先可以la

試左幾杯
我搵到我覺得好味既~
分左2 隻size. 260ml / 420ml

另外仲叫咗份豬肋骨
夠入味

2019-03-12
2019-03-14 64 浏览
柯士甸路呢條街都有幾多餐廳,今次就係放學之後同朋友黎試下呢間睇落去幾乾淨又舒服嘅Tipsy Tap試下,溫和嘅燈光同舒適嘅環境加上有情調嘅音樂和一個傻傻朋友⋯⋯我真係未開餐就tipsy tipsy....好彩我地早黎,6點半到咗~大概到8點到就開始好多人,開始熱鬧。氣氛幾好,見啲人大多數鍾意坐bar檯同bartenders傾偈。餐廳雖然不大,但係有好多唔同嘅位置可供選擇。menu 好得意,呢度有好多唔同嘅精釀酒可以試,不過我唔飲得酒,朋友就嗌咗17號,聞落去好香,好想試😭😭邊飲邊傾,都幾有mood. 我地嗌咗豬肋骨同慢煮蜜汁大腿😂豬肋骨嘅賣相真係好吸引!加上煙燻,好香!我地加20,轉咗黑松露薯條。不過可能係煙燻,就相對上乾咗啲,但都好入味!我覺得我地揀得好好哈哈,因為蜜汁雞腿好juicy !又唔會好膩,香口得黎因為慢煮,所以唔會好老。食完飯,嗌咗杯綠茶去一去油膩,對我呢啲冇得飲酒嘅人,都啱啱好🤤🤤總結:性價比不錯,又近地鐵站,下次大班人gathering 可再去一次

我地嗌咗豬肋骨同慢煮蜜汁大腿😂

2019-03-09 67 浏览
Honestly it isn't that easy to find this restaurant,  the location is closer to Sciences museum. The environment is nice for friend gathering, not so noisyCheese Mushroom is quite tasty but it'd be better if the cheese can be stronger, haaa, yes, I like cheeseWe ordered blue cheese chicken wings but I didn't expect that spicy, and I can't even taste the blue cheese flavour. but good my friend like it, haaBBQ pork ribs with French fries is delicious and attractive, we also added black truffle sau

Cheese Mushroom

Blue cheese chicken wings
we also added black truffle sauces which is really good with fries
, even not the best I tried, haaa, I finished all truffle sauce though

Night fall and YU LU are pretty strange for me, lol, the taste is exactly like beer. From menu, the ingredient of Night fall is chocolate beans though I can't feel it, lol

Night fall and YU LU
menu:
insides:
Corner in Tsim Sha Tsui and the environment is good here
Blue cheese chicken wings
2019-03-08 59 浏览
同朋友搵左呢間餐廳聚一聚黎返轉Happy hour ~食下野吹下水見到食評 好多人都話個芝士蟹肉釀蘑菇好食一於試下一上碟已經比個芝士醬好吸引左 好正不過有啲咸 但加埋粒蘑菇 中和返 就啱啱好喇重點係啲蟹肉 食落去好重海鮮味有驚喜!不過要快食 凍左啲芝士醬就會杰作為雞翼怪既我地 點會唔試下個Tipsy雞翼呢 辣辣地 又入味 必食呀!本身以為個藍芝士腐乳醬會好怪 點知又幾好味喎最後個7成熟牛扒 啱啱好 好夠肉汁特登加左個黑松露醬配薯條真係絕配中意粗薯條既我 都一條接一條咁食 食到尾都仲係好脆!👍🏻👍🏻👍🏻

同朋友搵左呢間餐廳聚一聚

但加埋粒蘑菇 中和返 就啱啱好喇
重點係啲蟹肉 食落去好重海鮮味
有驚喜!不過要快食 凍左啲芝士醬就會杰

作為雞翼怪既我地 點會唔試下個Tipsy雞翼呢
辣辣地 又入味 必食呀!
本身以為個藍芝士腐乳醬會好怪 點知又幾好味喎

最後個7成熟牛扒 啱啱好 好夠肉汁
特登加左個黑松露醬配薯條真係絕配
2019-03-05 60 浏览
2019年3月4日 星期一今日早收工去開尖沙嘴聴野順便去食個飯老婆話今日想食漢堡包同薯條,我就想食個扒同老婆行過門口你門口比嗰句精釀啤酒吸引左,點知入到去老婆唔俾我飲啤酒睇個樣應該真係有好多款啤酒可以揀。下次靜靜雞來唔好俾老婆知先嘢飲Menu主要都係酒水,餐牌有晒我同老婆想食嘅嘢非常好啤酒主打嘅餐廳竟然有茶供應仲要唔錯!第一次試TWG Green Tea,好香綠茶味肉眼牛扒好大塊仲煎得好香,薯條炸得好好味有驚喜!漢堡包一樣唔錯,裏面嘅材料夾得好好,唔會好容易跌出嚟漢堡也好juicyHighly recommend restaurant.
2019年3月4日 星期一
今日早收工去開尖沙嘴聴野順便去食個飯

老婆話今日想食漢堡包同薯條,我就想食個扒

嘢飲Menu主要都係酒水,

餐牌有晒我同老婆想食嘅嘢非常好

啤酒主打嘅餐廳竟然有茶供應
仲要唔錯!第一次試TWG Green Tea,好香綠茶味

肉眼牛扒好大塊仲煎得好香,薯條炸得好好味有驚喜!

漢堡包一樣唔錯,裏面嘅材料夾得好好,唔會好容易跌出嚟
漢堡也好juicy
Highly recommend restaurant.
2019-03-03 37 浏览
前幾日約咗幾個女仔一齊出嚟傾心事,其中一個揀咗呢一度諗住食下野飲下酒傾吓計咁,佢話呢度有手工啤酒可以飲,咁我都想試吓。去到之後發現呢度除咗手工啤酒之外,原來仲有好多嘢食嘅,因為我實在太肚餓所以一定要叫啲嘢食下。呢個就係肉汁四射嘅安格斯肉眼扒,仲要限量每日十份,限量呢樣野我真係抗拒唔到,所以就揀咗呢樣啦。一嚟到味道真係好香,肉味好濃入面真係好juicy。朋友見我食得咁開心,跟住佢又叫咗樣嘢嚟食,呢個就係慢煮煙燻豬肋條,賣相整得好吸引,味道仲好濃郁添。

2019-03-01 41 浏览
呢到主打系賣酒,野食選擇吾多,幾喜歡呢到會有少少介紹每款酒,冇飲開酒都識得揀。【Leon】420/ml $98 吾識飲見到易入口就試一試,屬於薄身,飲落清爽。【雙層芝士雙層煙肉雙層安格斯牛肉堡】 $128食肉獸緊系要叫呢個,Double meat, 應該好heavy啊!雖然話乜都兩層,但吾系好大份,吾會食到好狼狽,不過果幾塊安格斯牛肉真系好多肉汁好juicy,啲肉汁牛油沿住隻手滴落黎。芝士半溶狀態,好濃郁芝味,但完全食吾出煙肉味,同埋冇醬汁既,好彩有啲蕃茄、菜同肉岩岩好,吾系會食到好膩。【浦燒原條鰻魚堡】$128麵包有烤焗過下,微微脆,鰻魚肉質柔軟嫩,冇細骨,鰻魚飯就見得多,鰻魚漢堡第一次試,又幾夾架wor!

【Leon】420/ml $98
吾識飲見到易入口就試一試,屬於薄身,飲落清爽。

【雙層芝士雙層煙肉雙層安格斯牛肉堡】 $128

【浦燒原條鰻魚堡】$128